Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Pomoc se skrini - beginner - Klikni zde pro originální téma
custom3r
Zdar .. potreboval bych trochu help .. indoor jsem jeste nikdy nepestoval, ale co se tyce outdooru mel jsem vzdy hezke kytecky tak bych ocenil par rad ohledne skrine ..

Mam 2 vestavene skrine velikosti:

1. 150v/70s/50h
2. 120v/70s/50h

Mohl by mi nejaky zkuseny grower popsat co vsechno koupit(jake zarivky/kolik W) a pod abych z tech skrini udelal peknou pestirnu .. penize nehraji velkou roli takze i linky na zarizeni ocenim. Skrine jsou zatim ciste cili bila zed a strop + predek co se otevira je drevo ..

Dale by me zajimal fakt kolik kytek dam cca do jedne z nich .. Pocitam ze tak 3 by mohli byt ok ale jak rikam nemam nejaky extra prehled. Urcite by bylo dobre jen tak pro informaci uvest kolik g lahudek je takove zarizeni schopne vyprodukovat.

Rad bych sel do tehle besu:

Mazar (1 skrin)
http://www.growshop-ostrava.com/Upl...ddca31Mazar.jpg

Blueberry (2 skrin)
http://www.growshop-ostrava.com/Upl...cablueberry.jpg

Dik za vsechny rady .. !!!

[Tento post je i v topicu pomoc pri stavbe boxu, ale na doporuceni mistniho uzivatele jsem zalozil novy topic. Jestli jsem tim porusil pravidla fora poprosim smazat topic a ne mne .. Diky]
koles
Do obou se dá dát 250 MH/HPS. Ventilace záleží... jaký máš teploty v místnosti (přítahu), pacháč, stínítko (cooltube?)

Počet kytek může být malý i velký, záleží na zvolené pěstební technice. Na tomhle prostoru můžeš mít 8x 3,5l nebo 4x 6,5l a ani jedno neni špatná volba.

Nákupní seznam ti tady nikdo sepisovat asi nebude :) Místo velkýho špekulování je lepší začít a učit se za běhu.
custom3r
Dik koles za nejake info.

Rozhodl jsem se, ze prvni varku otestuju na jedne skrini :) Kdyz poslape dobre rozjedu i druhou. Trochu jsem googlil a prolezal forum a sel bych do tohodle:

Svetlo:
vybojka Philips HPI-T (rust) 250W, male stinidlo, predradník 250 W PRO-V-T, objimka, patka, pruchodka viz.obr
http://www.growshop-ostrava.com/Upl...5a0IMG_5271.JPG

Filtr:
Koncovy filtr ECO 160m3/h - 100mm MINI

Kvetinace:
Teku ctyrhranny kvetinac 5,7 l 20x20x23 - Vejde se jich do jedne skrine 6

Steny skrine = zed bile barvy, cili obkladat to nejakou folii a pod si myslim ze je zbytecne .. max drevene dvere bud natru na bilo nebo dam folii...

U ventilace si nejsem jist a ocenil bych radu do ceho jit .. teploty v mistnosti kde je vestavena skrin jsou cca 20 - 22 stupnu, kazdopadne skrin slouzila kdysi jako spajz cili je tam ve zdi vyvod ven 15x15cm ktery je momentalne utesneny, ale kdyz dam izolaci pryc, tak zejmena v zimnich mesicich teplota urcite jeste klesne .. timto vyvodem i celkem dobre proudi vzduch do skrine ..

Dival jsem se i na cooltube (cekoval jsem sety=ct + zarivka) a vetsinou ho pouzivaji pri silnejsich zarivkach 400W/600W/1000W. Pro 250W zarivku jsem nikde takovy set nevidel, tak si myslim ze pro tyto slabsi zarivky je asi zbytecny ale klidne mne opravte :)

Kdyztak pisnete co by jste resili jinak at nekupuju neco co budu za tyden prodavat :D .. diky ..
Connoisseur
čau customere
.. penize nehraji velkou roli takze i linky na zarizeni ocenim. --- to je dobrý základ.
Doporučuji ti koupit elektronický předřadník viz. http://www.growmania.cz/elektronick...0-w-p-2499.html , nemusíš kupovat nutně přímo tento, jen věz, že světlo světa spatřila nová technologie. Elektromagnetismus a těžkou tlumivku nahradila elektronika a vysoká frekvence. Jestli to myslíš s pěstováním nějak dlouhodoběji, tohle je to co budeš potřebovat, ať už se nákladů, spolehlivosti či utajení týká.
Ten tvůj prostor... tu vyšší bych použil k pěstování, tu malou(120 je asi moc málo) bych časem využil jako předpěstírnu. Tím narážím na tvoji další otázku ,,Urcite by bylo dobre jen tak pro informaci uvest kolik g lahudek je takove zarizeni schopne vyprodukovat.''. Počítá se cca. 0,5-1gram na watt, v tvém případě tedy 125-250g.
ALE... je to trochu složitější. Když vynásobíš gram * watt * počet sklizní za rok, dostaneš se k číslu které má vypovídací hodnotu.
např: podaří se ti gram na watt, ale stihneš jen 4 sklizně za rok------- 1000g
podaří se ti gram na watt a protože budeš mít předpěstírnu, stihneš až 6 sklizní za rok ------ 1500g
rozdíl je 50%, což je dost, když přihlédneme k faktu, že pěstírna nám jede tak i tak celý rok.
hele já du snídat, ještě se vrátím

PS:Gram na watt už je docela pojem. Když se ti to někdy podaří, budeš tou dobou už poměrně zkušený pěstitel.
Hopík44
Zdravím
souhlasil bych s Connoisseurem, jinak píšeš že tam máš nějakou díru ven, prozatím ucpanou. Nebylo by dobré této díry využít na odtah ven a ne dovnitř? Kam by jsi odváděl vlhký vzduch ze skříně? Samo sebou přes kvalitní uhlíkový filtr!!
custom3r
Zdar borci, diky moc za tipy a rady:)

4 Connoisseur: Ta predpestirna je velice dobry napad a co se tyce toho el. predradniku tak urcite zainvestuju .. Nejak jsem o takove parade ani nevedel!

4 Hopik44: S tou dirou zatim premyslim co a jak .. puvodne jsem ji chtel vyuzit na odtah, ale klade se mi otazka jak budu resit pritah? Btw mohl bys ceknout ten filtr co jsem uvadel nebo mi nejaky doporucit na velikost dane skrine?

----------------------------------------------------------
Btw jaky mate nazor na usporne zarivky ? Viz. tohle:
http://www.greenhome.cz/katalog/220018
Connoisseur
čau,
rozhodně nekupuj tu duální, když už tak jen růstovou, protože na květ budeš mít tu sodíkovku. Na ten tvuj prostor by IMHO bohatě stačila tahle http://www.greenhome.cz/katalog/220026 je dokonce za třetinu ceny tebou vybrané zářivky.
Ten filtr co jsi vybral... ano takový typ je správně... ale musíš nejdříve vybrat ventilátor a podle toho kupovat filtr.. příruba bude v tvém případě 100-125 mm, tak podle toho a podle průtoku vzduchu, s tím, že filtr může být na větší průtok, opačně bys zbytečně zatěžoval ventilátor, který by musel tahat z malého filtru. Shodnost přírub je důležitá kvůli nízké hladině hluku.
S tou dírou na odtah je to dobrý nápad... myslím, že v létě oceníš možnost tahat horký vzduch přímo ven. V zimě to možná bude moc chladit... to už si pak vyzkoušíš sám... jasně, že nemůžeš mít byt komplet utěsněný byt, to by pak ven nic nešlo a ventilátor by byl zbytečně přetížen. To vychytáš až to vyzkoušíš.
zatim zdar
custom3r
Diky! Pujdu do te 125mm!
Poresim i cooltube s odtahem 125 viz obr.

http://www.growshop-ostrava.com/Upl...563IMG_4852.JPG

a ventilator neco takoveho:

Ufo 365 m3/hod - 125 mm
http://www.growshop-ostrava.com/Upl...664IMG_4940.JPG

Co se tyce te zarovky tak osobne bych radsi jel tu 250 .. ta 125 mi prijde slaba, ale je tam vlastne ten predradnik, takze by to mohlo byt ok ..

Edit : jak se tak divam tak existuji ventilatory s regulaci teploty cili mozna prihodim ten litrik a pujdu radeji do neceho takoveho .. :)
Connoisseur
cooltubu neber.. 250w uchladíš v pohodě a akorát ti krade světlo. To si klidně kup hobby stínidlo a uděláš líp http://pestovani.cz/growshop/produk.../hobby-komplet/ nee že by to bylo tak dobré stínidlo, to ne, spíš ta cool tuba je na prd.
Ta 125w zářivka je jen na růst. To jsou kytky malé a nemusíš to do nich tak prát(ani nemůžeš, jsou malé a citlivé). Když je pak hodíš rozjeté pod 250w sodík a hned přepneš uvidíš, co jsi ještě neviděl.. poroste to před očima... opravdu každý den je znát další přírůstek.
Hopík44
Zdarec,
ventilátor s regulací dobrý ale já bych do toho nešel, radši regulaci zvlášť.
Až ho zapojíš a nebudeš zpokojený s hlukem který vydává, jako že nebudeš, budeš to nějak řešit a snažit se ho odhlučnit, takže nějaká izolace do bedny a ucpat ho tam co jen jde! A kde je ovládání na regulaci? V bedně, takže k prdu!
Filtr bych koupil radši o něco předimenzovanější, takže na ufo 365m3 bych dal filtr tak 600-700m3 ale ty mají větší průměry, tak přechodku na upravení průměru. Nebo filtr home made http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=66912 krásná práce od petise!! A ušetříš zpoustu peněz!! Miluji home made výrobky co fungujou!
Jinak s cooltubou zkušenost nemám, volil bych taky radši hobby stínítko!
A přítah pasivní z místnosti, jen vyvrtat díru nebo díry do skříně ve spodní části. Třeba tři o průměru 5cm, tu díru co tam máš ven 100% na odtah!
Hopík44
A na růst do skříně ti určitě stačí 150w CFL (úsporka) a ušetříš za 1 předřadník. Můžu jen doporučit, roste to pod tím dost slušně. Jestli chceš jet 250w tak kup 2 125W CFLka s modrým spektrem a uvidíš jak pojedou!
custom3r
Ten pritah vyresim odebranim spodni listy u dveri skrine .. zustane tam pak obdelnik 1cm vyska * 60 cm sirka .. to si myslim ze bude krasne stacit a vzduch se tam pohrne :) popripade kdyby nestacilo vymenim dvere s navrtanyma derama jak pises .. jeste jsem mel dalsi napad: Pouzit tu diru co mam na odtah i na pritah .. jelikoz kdyz odeberu izolaci celkem hezky z ni proudi vzduch a je tvaru ctverce --> takze jsem premyslel ze do ni uchytim rouru na odtah ale kolem to neutesnim a prakticky mi tama bude foukat z venku vzduch .. to si jeste vychytam ve zkusebnim provozu .. co se tyce tech zarovek tak tam bude cca 5 - 6 kytek v 4,7 L kvetinacich .. jestli je jedna 150w CFL dostacujici pro rust tak nevidim duvod proc pouzivat 2x 125w .. zalezi mi hlavne aby byl poradny vynos .. predci jen rad bych prachy vrazene do vybaveni mel z5 a taky aby bylo co dlouhodobe kostovat ze :D .. Mohli by jste mi jeste napsat kolik cca energie/Kc vam sezere jedna varka ? Pocitam s tim ze pujdu usporku 150w rust -> pak sodik 250w kvet + koupim ten elektricky predradnik co postoval Connoisseur + ventilator Ufo 365 m3/hod - 125 mm ..

Jinak hluk ani moc neresim .. vedle je hned lednice, ktera taky trochu bzuci takze neco prebzuci a hlavne na byte jsem jen ja a pritelkyne, takze si myslim ze hluk urcite tak razantni aby byl slyset za zdi nebude .. predci jen skrin neni drevena ale zdena jak uz jsem psal ..
Hopík44
Ta škvíra bude určitě stačit, jen to musíš udělat nějak aby tam neprosvítalo světlo v době tmy.
Ten odtah s přítahem z jedné díry je podle mě nesmysl a kdyby to fungovalo tak se tam bude prát vzduch mezi přisávaným a odsávaným a budeš nasávat zpět vzduch který by měl jít ven, nevím?
A ten byt je samostatný a za zdí nikdo nebydlí? Jestli myslíš že to lednice přebzučí, tak nepřebzučí. Já mám to ufo taky asi podobné, mám ho v krabici nacpané zvukovou izolací. V místnustce za kuchyní a přes dveře je to prostě slyšet. Hukot
A spotřeba : najdeš tam i odkaz na jednoduchý výpočet http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=67201
a jestli chces index výnosnosti http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1
custom3r
S vynosnosti se budu tak trochu drzet toho co napsal Connoisseur
cili 0,5 - 1 g / watt .. cili u 250W ja jako zacatecnik bych mohl dat 125 resp 100 g na jednu sklizen .. co se tyce ene vyslo mi kolem 1100 / jedna varka .. pocital jsem 30 dnu rust / 60 dnu kvet + propalim nocni proud --> chci jit do original blueberry a pry trochu dele kvete .. kazdopadne jeste se informuju u nekoho kdo ma zkusenost s timto modelem .. Btw jak je to se semenami u tohoto modelu .. chci koupit feminizovane od dutch passion kde cca 10 semen stoji 3000,- Jaka je procentualni sance kliceni ? Nerad bych se dival na nadobku s vodou kde z 10 hodi klicky 2 semena za ty prachy :)) ..

Co se tyce vetraku a hluku tak ta skrin je prakticky u steny kde jsou dalsi byty ale je to jakoby pridelane pozdeji, cili to je venkovni panel prez ktery se hluk urcite nedostane .. spis v byte bych mel asi velky hluk .. nekde jsem sakra narazil na tiche ventilatory ale zavrel jsem firefox a ted uz nvm kde to bylo .. Jdu googlit :)
Hopík44
http://www.elektrodesign.cz/web/cs/...ichy-ventilator
custom3r
Dival jsem se sem:

http://grower.cz/pestovani/marihuana/tema/t-2744.html

A dospel jsem k nazoru ze pokud ten uvedeny vzorec prutok(m3/h) = 3 x vykon(W) / T2-T1 plati, tak mi staci prakticky vetrak viz vypocet:

3 x 250(W) / T2(30) - T1(20-22)
750 / 10 resp 750 / 8 = 75 m3/h resp. 94 m3/h

A nsel jsem tenhle kusanec ktery ma vydatnost od 160-180 m3/h cili dvojnasobek:

http://www.webareal.cz/stavbalevne/...ture-Industries

Hluk v dB od 26-29 coz je uroven sepotu ..

Co rikas ?
Hopík44
Jo to by asi stačilo, já mám ve skříni na odtah PC větrák ktery má asi tak 100m3 max ale mám jí jen na růst, takže CFL, jestli tam dáš na květ HPS tak aby jsi to uchladil v tak malém prostoru, asi bych volil výkonější, pro jistotu, než potom kupovat nový a výkonější. Tomu předimenzovanému vždy ubereš ale tomu slabšímu nepřidáš.

Jinak moje skříň http://grower.cz/forum/showthread.p...841#post1058841 Jen ten alobal tam už není :biglaugh:
Teď vypadá takhle http://grower.cz/home/potw.php?a...&photoid=505053

Měj se!
custom3r
Jasne no .. skusim jeste ten ventilator trochu vice pocekovat abych uz mohl zacit pomalu objednavat a stavet :) .. Fuuu akorat me sere ze diru na odtah mam ve spodni casti skrine cili budu muset tahat trubku po cele bocni hrane zvrchu -> naspod .. :P ..

Kazdopadne diky za rady .. See Ya !!!
shiimii
a jestli se ti bude chtit tak si dej pryc ty zasuvky z boxu...delas tam s vodou ta se odparuje tak at neni pruser...
custom3r
.. ok .. pomalu zacinam objednavat zarizeni a stavet .. az bude skrin hotova postnu fotky a vysledky testu z test. provozu .. :) ..
custom3r
btw borci co rikate na toto ?

http://www.blauberg-ventilatory.cz/...rubi/tubo-u-150

Průtok vzduchu 361 m3/h
Hladina akustického tlaku 40 dBA 3m

vypada to ze je to za pakatel, tiche a vykonne zlobidlo .. :)
josip222
Síce je lacný ale ja osobne by som do potrubných ventilátorov už nešiem mal som niečo podobné Vents 150 VKO ledva som s ním došiel prvé kolo a bol kaput :micro:
custom3r
Dik za info ..
..no jak jsem psal na zacatku prachy nejak extra neresim spis tichost a vykon a to tyhle ventilatory splnuji + jsou jeste potrubni cili cajk :) .. Mozna ho testnu a jestli to bude petka tak reklamace neni problem a koupim nejaky hi tech :) .. za pokus nic nedam ze a 400 to mam ani ne vecer v hospode kdyz je slina :D ..
bull
Radši si zajdi na to pivko :) Tohle je fakt spíš do koupelny, po 1 kole bude kaput. Průtok bude možná na těch hodnotách, ale bez potrubí a jakékoli zátěže.. Pokud máš vedení nahoru - dolu - nahoru, tenhle větrák si s tím neporadí. Je dělanej do díry ve zdi, přesně jako tam maj na obrázku.

Tichý větrák s dobrým výkonem je podle mě stejnej paradox jako bezbolestné zubařské kleště :)
Ale přece si tam nenapíšou - levná čínská srágora, prakticky s nulovým statickým tlakem, hlučnost jako průměrný větrák, s každými 100 hod provozu klesá účinnost :D Spíš to už ukazuje ta cena, co to je.. Obyč nejlevnější Euro větrák..

Pokud neřešíš prachy, kup si co nejkvalitnější větrák s teplotním regulátorem a máš vystaráno na věky..
custom3r
Toz ok .. ukecali jste mne :D ..

ona je celkem skoda ze tam ten pachac musi byt jinak by mi stacilo si myslim prdnout ten potrubni vetrak do diry viz prilozeny obrazek, ktera usti ven a bylo by vetrani vyreseno a hlavne bez potrubi .. ale zas na druhou stranu nvm kolik tepla produkuje HPSka ze ..

http://img818.imageshack.us/img818/8014/imag0179rq.jpg

pujdu radeji overenou cestou :)

EDIT:

Btw mohl by nekdo bliz rozvest metodu Sea of green .. Cetl jsem tohle:
http://grower.cz/scrog.html

ale moc chytrejsi nejsem :D .. resp. nejaky lepsi link detailnejsi by neskodil .. diky ..
bull
Je škoda, že ta díra neni nahoře, pak by to šlo určitě.

Takhle když to vidim, tak to zkus nějak co nejjednodušeji, ale tahat teplo musíš od výbojky. Myslim, že 400 a 600W HPS má nějakých 450*C :) to že budeš odtahovat vzduch zezdola ti nijak nepomůže.

Chce to vyzkoušet - zapnout, měřit teploty a testovat ventilaci. Ventilátor taky bude překonávat fyzikální zákony - tahat teplo dolů, nějakej záhyb potrubí tam taky bude a pacháč taky trochu sníží výkon.
Všechno dohromady způsobí to, že se ve skutečnosti odsaje tak 50% než co je max. výkon na ventilátoru.

Třeba to moc řešim a půjde to jinak, ale taky pamatuj, že se brzo oteplí!
custom3r
no prave ze ten pachac to celkem bude brzdit .. si tak rikam ze kdyby tam nebyl tak to zas neni takovy problem vzhledem k tomu ze vzduch odsavam ven a porad .. tam snad nemuze byt az takova vune z tech kytek nebo jo ? :)

Si pamatuju ze jak spolubydla pestil na kolejich mel vyvod do sachty ktera vedla hajzlove trubky a odsaval jen blbym pocitacovym vetrackem .. mozna byl zdvojeny/ztrojeny ale zadny mega smrad tam nebyl .. Resp. u nas se hulilo na pokoji tolik ze to mozna neslo citit :D ..
Hopík44
Zdar,
Zkus to třeba s měchem, že by jsi ten vzduch tam vháněl růčo!
Kup pořádnej větrák kterej utáhne i filtr, nedovedu si predstavit pěstovat kytky bez filtru v obytných zónách. Možná v lese na chatě ale i tam by to bylo na hovno!
Co udělat třeba novou díru nahoře a tu dole zrušit, jde to?
custom3r
to je prave venkovni panel .. urco to slo ale resit kvuli tomu jeste stav.povoleni a pod picarny se mi nechce .. kor kdyz je to jedna dira :) .. udelam to klasicky :) otestuju a uvidm co a jak :)
yabasta
rozjed to a sam uvidis
bull
Testni to, ideálně silnější odtah s regulací.
Ventilátor bych dal spíš níž a co nejblíž k tý díře. Kdyby to šlo, odsunout box od díry aby se tam vešel ventilátor ideálně v nějaký hlukový izolaci a kromě veder přes léto to musí fungovat..
Astronaut
K tomu sea of green.... O tom jsi si vubec necetl scrog je screen of gren (sit zelene) to jsi cetl a sea of green. - sog (more zelene) to je neco uplne jinyho
NoStress
v tom clanku je popsano sog i scrog i vscrog :)

chapu to dobre pri sog ze prepnu na kvet a jak se kytka vytahuje tak napr do 1 tydne od prepnuti nez se udelaji kvety tak kosim spodni vetvicky kde by byli maly palice a necham treba 2 vrsky (abych vyplnil misto - 1 by byla malo)
custom3r
diky diky ze prispivate / radite .. jsem byl ted tyden a pul na sluzebce tak jsem zas musel budovani odlozit na chvili :) ..


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma