Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 3 4 5 
Vhodná ventilace ? Ventilátor ventilace ventilátory jak řešit odtah ?? - Klikni zde pro originální téma
Nuck
Chystam stavbu nove skrine a tak se postupne snazim resit jednotlive technicke problemy. Ted jsem stravil hodne casu teoretickym resenim odvetravani skrine. Procetl jsem spoustu dokumentace a taky nazoru ruznych pestitelu (zejmena SROGaru). Tady je sumarizace mych poznatku:

Pri navrhovani odvetravani budete muset vyresit tyto dva parametry - prutok vzduchu (air flow) a staticky tlak (static pressure). Prutok vzduchu se nejcasteji udava v CFM (krychlove stopy za minutu) a nebo v m3/h a vyjadruje objem vzduchu, ktery ventilator vymeni s okolim - tz. vymena vzduchu mezi skrini a jejim okolim. Tento parametr je uvaden v technicke dokumentaci jednotlivych vetraku. Je ale nutne poznamenat, ze se jedna o hodnotu maximalni, ktere je mozno dosahnout jen kdyz vzduch muze volne proudit. Ve skutecnosti ale budete mit ve skrini otvory pro nasavani nekde v jeji spodni casti a odtahovy vetrak nahore u svetla. To znamena, ze vzduch bude muset ve skrini prekonat radu prekazek, nez se dostane k vetraku. Vznika tzv. staticky tlak, ktery bude muset vetracek prekonat. Se zvysujicim se statickym tlakem se snizuje prutok vzduchu. Kazdy vetrak ma svoji charakteristickou krivku.

Jak spocitat jaky prutok vzduchu potrebuju? vzorec je jednoduchy: prutok(m3/h) = 3 x vykon(W) / T2-T1

Nejprve si musite uvedomit jake maximalni zvyseni teploty chcete dovolit. Vzhledem k tomu, ze pokojova teplota (T1) je cca 20st.C, a max. teplota pro pestovani je okolo 30st.C, bude toto zvyseni asi (T2-T1)=10. Dale musite znat tepelny vykon zdroje tepla - v nasem pripade sodikove vybojky. Tento vykon nikdy nebude vyssi nez samotny vykon vybojky, ale bude cinit okolo 90%. Pro nas vypocet muzeme uvazovat rovnost techto vykonu. Mame-li tedy napr. 200W vybojky, pak pozadovany prutok bude 60 m3/h.

Takze pro takovou skrin budete muset sehnat vetracek s prutokem (air flow) MINIMALNE 60 m3/h. (Pokud by byla dokumentace v CFM, prevodni vztah je 1 CFM = 1.6 m3/h.) Rikam minimalne, protoze to je idealni pripad, kdy je zajisteno idealni (laminarni) proudeni vzduchu. Ve skutecnosti ale musi prekonat vzduch prochazejici skrini radu prekazek, ktere jsou pricinou statickeho tlaku, ktery, jak jsem jiz uvedl, snizuje proudeni. Zjistit velikost statickeho tlaku neni jednoduche. V zasade jej muzete pouze odhadovat a ucinit urcita opatreni, ktera povedou k jeho snizeni.

Pro prakticke ucely doporucuju predpokladat, ze dosahnete max. 2/3 uvadeneho prutoku. Mate-li vetracek s prutokem 60 m3/h, pocitejte s max. 40 m3/h. Chcete-li mit adekvatni chlazeni pro 200W sodikovou vybojku, pouzijte ventilator s prutokem okolo 90 m3/h.

Vasi snahou by melo byt maximalne snizit staticky tlak. Dodrzujte proto tyto pravidla:

* volny pruchod vzduchu v okoli vstupnich otvoru
* plocha vstupnich otvoru min. tak velka jako plocha vetraku
* vertikalni proudeni vzduchu (od spodu nahoru) - splneno myslim v kazde skrini
* zdoje tepla (vybojku) blizko vystupu vzduchu (odtahoveho vetraku)
* v pripade, ze pouzivate filtr, musite si uvedomit, ze i ten vyrazne zvysuje staticky tlak

Nejlepsi je zvolit vetracek napajeny 12V zdrojem. Tyto vetracky jsou za prve levnejsi, nez vetracky, ktere se zapojuji primo do site, a za druhe, pokud vyuzijete zdroj s promennym napetim (od vietnamcu), muzete regulovat pruchod vzduchu a po chvili experimentovani vhodne nastavit ventilacni system. U naseho prikladu 200W vybojky, kdy pouzijeme ventilator 90 m3/h, dosahneme max prutoku pri napeti 12V a jeho snizovanim dostaneme nizsi prutoky. Pritom mame dostatecne zajisteno chlazeni, tim ze jsme zvolili vetrak s prutokem o 1/3 vyssim nez je teoreticka (vypoctena) hodnota.

Kde takovy vetracek koupit? Doporucuju vetraky http://www.sunon.com, http://www.sunon.cz. Maji velmi siroky vyber, navic dobre provedenou technickou dokumentaci kazdeho vetracku a taky je
muzete nakoupit primo po internetu na http://www.ges.cz/index.htm (kliknete na odkaz sortiment). Je taky mozne nakupovat vetracky Titan (www.chladice.cz), ale toto jsou vetracky urcene pro chlazeni v pocitacich a prodavaji se navic s chladicem, takze jsou zbytecne drahe.

Pokud by jste potrebovali jeste vetsi prutok, nez ktery nabizi nejvykonejsi vetrak, muzete zapojit vice vetraku vedle sebe (prutoky se scitaji). Pokud instalujete vetraky seriove (date dva na sebe), prutok vzduchu se zachovava, ale muzete pracovat pri vyssim statickem tlaku.

Krome zminovaneho prutoku, byste meli vzit jeste v uvahu hlucnost vetraku v bB. Vetracky okolo 20dB jsou velmi tiche a do 30-35dB je jejich hluk v rozumnych mezich a nemel by vas nijak obtezovat.

V zasade bude cely ventilacni system fungovat, pokud pouzijete jen jeden odtahovy vetrak v horni casti skrine. Ucinnost ale muzete jeste vylepsit, pokud zajistite aktivni nasavani vzduchu - do volneho otvoru v dolni casti vlozite dalsi vetrak, ktery bude nasavat vzduch dovnitr. A dale bych jeste doporucoval pridat jeden vetrak DOVNITR skrine, ktery bude michat studeny s teplym vzduchem a zajisti horizontalni proudeni vzduchu na rostlinu. Toto simuluje vitr - jednak zabranuje prilisne vlhkosti v "korune" a stonek rostliny za techto podminek vice sili.

Nakonec bych se chtel zminit o filtrech. Muzete si koupit profi systemy za moc penez (http://www.hydroponieplus.cz), nebo trochu experimentovat. Pri prohledavani groweru.cz jsem narazil na podomacky delane uhlikove filtry z aktivniho uhli (zakoupite v akvaristice). Tyto filtry budou ale hodne zvysovat staticky tlak. Jako elegantnejsi se mi jevi pouzit pachove filtry do auta, do kuchynskych digestori, nebo napr. filtr do vysavace. Udajne jsou dostacujici pro mensi skrine.

Doufam, ze vam tyto informace aspon trochu pomuzou.

Pokud byste meli zajem, vice se o vetraccich dovite na:
http://www.electronics-cooling.com/...96/may96_01.htm
http://www.sunon.com/device.htm
http://pavouk.comp.cz/fan/fan1.html

a jeste doporucuju nechat si na grower.cz vyhledat slova: ventilace, vetrani, smrad...
danielf
jo, docela slusnej clanek, hlavne u tech ges budu nakupovat...
A samo K2U
Mr.Proper
Vybornej prispevek!!! Vytisknu a pridam do sveho summary dovednosti z Groweru. Karma tobe.
Ignácius
Píšeš: "Je taky mozne nakupovat vetracky Titan (www.chladice.cz), ale toto jsou vetracky urcene pro chlazeni v pocitacich a prodavaji se navic s chladicem, takze jsou zbytecne drahe. "


To není tak úplně pravda - zrovna mi došel větrák Titan, který jsem si tam objednal, samozřejmě samotný a bez chladiče. To, že jsou dražší je proto, že jsou kvalitní (kuličkova ložiska atd.) a tím pádem velmi tiché (ten můj má mít max 29 dB).
TommyBoy
Hezkej prispevek chlape, K+ atd.
Nicmene rad bych doplnil, ze staci jeden poradnej vetrak na odtah tepla od lampy, napr. tento sam ho pouzivam...(stal 690)... pasivni pristup vzduchu do pestirny a vetrak kterej zajistuje cirkulaci vzduchu uvnitr skrine...

A jeste jeho technicke paerametry viz obal:
--------------------
Uzavřený, vysoce výkonný motor, druh ochrany IP44. Nevyžaduje údržbu, odrušený pro stálý provoz. Příkon 15W max. dopravní teplota 45C. Hlučnost v 1m 44dB (A). Stridavy prod 230V 50Hz. Instalace mozna do vertikalni nebo horizontalni polohy.
--------------------
Vetrani je dulezity, skoda ze sem to nevedel uz davno kdyz jsem zacinal... Proste chybama se clovek uci...
T.


[Edited by TommyBoy on 26-02-2002 at 05:38 PM]
TommyBoy
Nejsem tedy expert pres ventilaci, ale montaz tohoto vetraku je lehka jako placka nekam do horni casti skrine namonutjes trubku do ni vrazis ten vetrak a na to napojis flexo roury....

Pokud tady tomu nekdo holduje: Zajimalo by me jestli vyse zmineny vetrak bude pracovat lepe v tahu nebo v tlaku... jinymi slovy ma byt primo ve skrini nebo ve zdi kudy posilam vzduch ven...???
T.
viridis
Nevyhody tlaku a prednosti tahu popisuji na threadu Kterak vetrak spatne zapojiti a jake chyby lze udelati... . Zatim asi dost usel pozornosti... patrne nevhodny nazev.... kaju se ;)
TommyBoy
Ten thread ale neresi muj dotaz... pro jistotu ho zopakuji... Ma vetrak byt u lampy a tlacit vzduch do roury (3m), nebo ma byt na konci ty roury a tahat vzduch tam odtud ven....

Tvuj thread jsem cetl a mas za nej ted uz double karmu kamo :)...
T.
Nuck
Vlastni skrin jeste nemam, ale nedavno jeden kamarad zakladal, takze jsem si mohl overit nektere z teoretickych vypoctu v praxi. Tady jsou zavery:

Ve svem prispevku uvadim vetrak 60m3/h pro 150W sodik. Kamarad pouzil pro tento vykon 61m3/h a ukazuje se, ze je to na hranici unosnosti. Teplota ve skrini se drzi okolo 30stC.

Odsavaci vetrak je v horni casti skrine nad docela velkym reflektorem, otvory pro vstup vzduchu jsou pasivni (pouze otvory bez vetraku) a ve spodni casti je nekolik malych vetracku, ktere zajistuji horizontalni proudeni vzduchu pro dobry rust rostlin.

Je treba si uvedomit, ze toto usporadani predstavuje hodne vysoky staticky tlak - horizontalni vetraky zabranuji hladkemu proudeni vzduchu smerem vzhuru. Vyznamnou prekazkou je taky ten reflektor pro sodikove svetlo, kolem ktereho musi vzduch proplout.

A situace se bude jeste nadale komplikovat s rustem rostlin, jejich kosata koruna bude predstavovat prirustek statickeho tlaku a navic nas ceka leto, takze se otepli a spodni teplota T1 se zvedne, takze rozdil T2-T1 se zmensi z cca 10stC na takovych 7stC. Ve vzorecku je tento rozdil ve jmenovateli (prutok(m3/h) = 3 x vykon(W) / T2-T1), takze potrebny prutok se jeste dale zvysi.

A to jeste neuvazujeme filtr, ktery vyznamne staticky tlak zvysi. Takze teorie je jedna vec, ale praxe druha. Trochu jsem pocital a vzal v uvahu experimentalni vysledky a tady jsou minimalni a optimalni hodnoty pro jednotlive vykony sodiku (uvazuju vykony pouze do 200W, protoze se zajimam o male skrine - u velkych bude situace asi podobna, ale mohou nastat urcite rozdily spojene s rozmery pestirny):

70W: min (bez filtru) 30m3/h, optimum: 50-60m3/h
100W: 40m3/h, 65-80m3/h
150W: 60m3/h, 100-120m3/h
200W: 80m3/h, 130-160m3/h

Optimalni hodnoty jsou mirne predimenzovane. To vam umozni poustet vetrak pri nizsim napeti, cimz snizite jeho hlucnost.


Co se tyka debaty, na ktery konec trubky umistit vetrak:

Udelal jsem maly pokus. Na konec dlouhe trubky jsem umistil maly vetracek, ktery vesel do jejiho hrdla - jednou tak, aby vhanel vzduch do trubky, podruhe aby vzduch odsaval. (Prvni pripad je analogii vetraku u stinitka, druhy na konci odtahu.) Na druhy konec jsem pridaval vrstvy latky, ktere simulovaly staticky tlak a pak jsem prikladal ohen zapalovace k vetraku, abych zjistil, jak proudi vzduch v jeho blizkosti.

Prislo mi, ze pokud je vetrak umisten tak, ze taha vzduch z trubky ven, je jeho vykon lepsi.

Tento vysledek bych ocekaval i teoreticky. Uvazujme, ze je vetrak zapojen tak, ze nahani vzduch do trubky. Trubka sama o sobe predstavuje jistou prekazku pro proudeni vzduchu - vytvari se turbulentni proudy a vzduch ji neproudi tak hladce, jako kdyz je uvolnovan do volneho prostoru (pripad, kdy vetrak taha vzduch ven z trubky). Tyto turbulence predstavuji odpor proti nemuz musi vetrak pracovat a to snizuje jeho vykon.

Mejte se pekne.
TommyBoy
Dobra prace chlape,
posilam K+.
A az budes mit podminky urcite si nejakou skrin porid...
Tommy
viridis
2Nuck: K+ za osvetu a teoreticke i prakticke zduvodneni prednosti tahu oproti tlaku. (Kytky si na ten tah zvyknou a pak pujde lepe tahnout i ze slukny :smoker: ) Zaroven to zodpovedelo otazku Tommyho. :sun:


[Edited by viridis on 22-03-2002 at 11:02 AM]
Nuck
dekuju vam obema. skrin je v planu, ale nejdriv musim nasetrit finance a doresit ostatni technicke detaily a paxe do toho pustim.

jeste mam jeden napad, jak snizit hlucnost vetraku. vetrak samotny neprodukuje tolik hluku. co vyrazne zveda hladinu hluku jsou vibrace, ktere se prenaseji na konstrukci, do ktere je vetrak ukotven. a zrovna takova drevena skrinka ma tu neblahou vlastnost, ze ty vibrace pekne prebira a zesiluje.

pokud pouziju nejaky plochy vetracek (napr. nejaky od Sunonu), taxi myslim, ze by nebylo marne vyrobit dreveny ctvercovy ramecek o 1-2 cm sirsi nez je tloustka vetraku a s delkou strany o nekolik cm vetsi nez je delka strany vetraku.

ze stredu kazde strany ramecku by se pak natahla nejaka guma (nejlepe letecak, jestli to znate) a druhy konec gumicky by se privazal k vrcholu vetracku (tam jsou obvykle otvory pro sroubky, takze guma by se jimi snadno provlekla).

delky vsech ctyr gumicek by mely byt stejne, aby byl vetracek symetricky ve stredu toho dreveneho ramecku a mely by byt napnute, ne navolno.

ramecek s vetrakem by se pak pripevnil treba lepidlem k otvoru pro vetrak ve stene skrinky. tim docilite toho, ze vetrak nebude primontovan k nejake konstrukci napevno, ale pomoci ramecku, do ktereho je prichycen gumickama. gumicky budou fungovat jako takove male tlumice a budou kompenzovat vibrace.

toto usporadani pravdepodobne mirne snizi vykon vetraku. budu to muset vyzkouset. zatim jsem si pouze overil, ze to skutecne tlumi vibrace a dost vyrazne...
Zippi
Nucku díky za kvalitní a dobré příspěvky, které právě využiji k dokončování mé skříně:) karma+.
borifield
jo,mam taky takovej problem skrin 1.5*.0.6*1m ,400 W sodik ,sklo 5 mm pribl. 20 cm od vybojky.jako vetrani dole par der pasivnich a vetrak ze zdroje reg. adapterem na 3-12 V.jako odtah pouzit stary 1.3 kg vazici vetrak 180m3/hod pri 2600ot/min na 220 V,umisteny u stinitka ,zadny filtr(prozatim).odtahova roura je 1m dlouha a je z nejakeho materialu jako alobal.vetrak je k ni hermeticky pripevnen pomoci papiroveho kolena a lepici pasky.otazka chlazeni je relativne vyresena 30 stupnu (nic moc).problemem je ona hlucnost linouci se z odtahu(neda se u toho spat), pomuze kdyz oddelim vetrak od roury?popr. mate tip na nejaky konkretni znacku a typ vetraku , ktery by vyresil problem hluku a zaroven i odtahu ?diky
Nuck
Kdyz uz je rec o hlucnosti. Nedavno jsem v souvislosti s uplne jinym fyzikalnim problemem prisel na odpoved k otazce, ktera mi dlouho vrtala hlavou:

Co je hlucnejsi - dva dejme tomu 25dB vetraky nebo jeden 50dB?

Jiz v drivejsim postu jsem uvadel, ze pokud zapojime vetraky paralelne (vedle sebe) jejich prutok (m3/h) se scita. Pokud je ovsem namontujeme na sebe (seriove), prutok se nemeni, ale odtah pracuje proti vetsimu statickemu tlaku.

Jak je to teda s tou hlucnosti? Mylil by se ten, kdo si mysli, ze hluk od obou vetraku se scita (25+25=50), takze vysledna uroven hluku bude stejna jako v pripade 50dB vetraku nebo dokonce vyssi. Je tomu naopak. Vysledna hlucnost je nizsi a to podstatne.

(Ti, co nemaji radi fyziku nectou nasledujici odstavce a skoci rovnou na zaver tohoto prispevku.)

Proc? Zvuk je mechanicka vlna sirici se vzduchem a energie, kterou tato vlna prenasi se vyjadruje velicinou, nazyvanou INTENZITA. Je logicke, ze cim vic energie vlna prenasi, tim vyssi bude intenzita a tim vetsi bude zvukovy efekt, ktery vlna v nasem uchu vyvola.

Nevim proc, ale priroda uz to tak zaridila, ze ucho neni citlive na narust intenzity LINEARNE, ale pouze LOGARITMICKY. (Pan Buh asi smotnul Nebulu a trochu si zaexperimentoval :-))

Byla proto zavedena dalsi velicina, ktera lepe popisuje efekt, ktery zvuk pusobi v nasem uchu - tzv. HLADINA INTENZITY ZVUKU (HIZ) a ta se udava v decibelech dB.

Hladina intenzity zvuku se vypocita:
HIZ = 10*log(I/I0)

I je intenzita zvuku, pro kterou chceme urcit HIZ
I0 je intenzita zvuku na prahu slysitelnosti

Pokud tedy mame dva vetraky, kazdy o intenzite zvuku I, pak jejich vysledna intenzita bude 2*I a jejich HIZ bude:

HIZ = 10*log(2*I/I0)

po uprave:

HIZ = 10*log(2) + 10*log(I/I0)

Ovsem vyraz 10*log(I/I0) neni nic jineho nez HIZ jednoho samotneho vetraku. Jaxem rikal na zacatku, dejme tomu, ze ty dva vetraky maji kazdy HIZ 25dB. Potom vysledna hladina intenzity zvuku, kterou daji oba dohromady bude:

HIZ = 10*log(2) + 25 = 3 + 25 = 28dB

Takze nikoliv 50dB, ale pouze 28dB!

ZAVER:

Jedna z moznosti, jak snizit hlucnost ventilace je pouzit vice vetraku s nizsi hladinou intenzity zvuku (HIZ) (lidove hlucnosti nebo jaxe casto rika s nizsim poctem decibelu, coz je jednotka teto veliciny).

Pokud pouzijete N vetraku (se stejnou HIZ), pak vysledna HIZ v dB bude:

10*log(N) + HIZ

Vememe-li v uvahu sortiment vetraku Sunon, ktery umoznuje napr. zakoupit vetrak 150m3/h (44dB, 12V, 270Kc) nebo take 50m3/h (25dB, 12V, 90Kc), pak pokud vam zalezi na hlucnosti skrine, je lepsi zakoupit 3 vetraky s prutokem 50m3/h. Vysledny prutok zachovate (3*50=150m3/h), cenu taky (3*90=270Kc) a HIZ snizite z 44dB na 10*log(3) + 25, coz je necelych 30dB.

Uvadi se, ze hlasity rozhovor dvou lidi ma HIZ okolo 60dB. Vetraky pod 30dB jsou povazovany za tiche.
John
Ked chcem pouzit jeden ventilator aj pre nasavanie aj pre odvod vzduchu kam je ho najlepsie umiestnit?
dole? hore? v strede?
Walhalla2000
? taky moc nerozumim, ale jinak do vrchni casti skrine (tam je nejtepleji, nebot teply vzduch jde nahoru) udelej do skrine diru, tam prdni vetrak a pust ho tak, aby vzduch foukal ven. dole udelej diry, kudy bude vzduch nasavan i bez vetraku, pokud ten horni bude dost silny. to je zakladni "nastaveni". dole udelej dost der. zalezi na sile vetraku. poznas to tak, ze kdyz je vetrak pustenej a ty oteviras skrin, tak slysis, jak nasaje i dverma. to znamena, ze tam je podtlak. pokud je prilis velky, tak dolu pridelej dalsi diry...

Dalsi moznosti jsou vetrakem primo chladit vybojku a nebo dat jeste dolu vetrak na nasavani vzduchu. ale to neni tak nutne, pokud opravdu nebojujes s vysokou teplotou
kralicek
Příspěvek č. 13 od Nuck

citace:
jeste mam jeden napad, jak snizit hlucnost vetraku. vetrak samotny neprodukuje tolik hluku. co vyrazne zveda hladinu hluku jsou vibrace, ktere se prenaseji na konstrukci, do ktere je vetrak ukotven. a zrovna takova drevena skrinka ma tu neblahou vlastnost, ze ty vibrace pekne prebira a zesiluje.

pokud pouziju nejaky plochy vetracek (napr. nejaky od Sunonu), taxi myslim, ze by nebylo marne vyrobit dreveny ctvercovy ramecek o 1-2 cm sirsi nez je tloustka vetraku a s delkou strany o nekolik cm vetsi nez je delka strany vetraku.

ze stredu kazde strany ramecku by se pak natahla nejaka guma (nejlepe letecak, jestli to znate) a druhy konec gumicky by se privazal k vrcholu vetracku (tam jsou obvykle otvory pro sroubky, takze guma by se jimi snadno provlekla).

delky vsech ctyr gumicek by mely byt stejne, aby byl vetracek symetricky ve stredu toho dreveneho ramecku a mely by byt napnute, ne navolno.

ramecek s vetrakem by se pak pripevnil treba lepidlem k otvoru pro vetrak ve stene skrinky. tim docilite toho, ze vetrak nebude primontovan k nejake konstrukci napevno, ale pomoci ramecku, do ktereho je prichycen gumickama. gumicky budou fungovat jako takove male tlumice a budou kompenzovat vibrace.

toto usporadani pravdepodobne mirne snizi vykon vetraku. budu to muset vyzkouset. zatim jsem si pouze overil, ze to skutecne tlumi vibrace a dost vyrazne...


Tak toho (neni to presne to same o cem pise Nuck ale ...) jsem si vsiml uplne nahodou , sel jsem se tak podivat na nase kolegi u Overgrowru :) co a jak :sun: [moc dobre anglicky neumim tak hlavne fotky a Growroom Design & Setup (tam to mam moc rad + :smoker: :popcorn: ]! Je to tohle tema. Az zas budu nekam davat pc ventilator tak to udelam takhle :love: !

Je to myslim ucine, lechke na realizaci (to je to spravne slovo :D ), jinak takove gumicky se myslim pouzivaji u letadylek na vystrelovani, ploche a dlouhe ... ;)

Cus kralicek :bandit: !

Ps: taky je tam vychytavka pro bublaky :beer: (samozrejme pro CR jiz davno znama vec :D:D:D )
premys
úplně stačí dát mezi ventilátor a strop skříně asponˇ15 cm aludecu (používám, je pružnejší něž aluflex (dtto semiflex) a má nižšší tlakovou ztrátu třením), ventilátory na měm visí a dělá vlastně pružnou manžetu (podmínkou je lehký ventilátor, jinak asi ta guma nebo pružina). Dtto horizontálně přívodní, ale tam se musí pověsit.
Nejlíp udělat odsávané stínítko (v pohodě je i otevřené) s hadicí přímo nahoru, bez ohybů (místní tlakové ztráty) a statický tlak větráku tak podporuje konvekční proud teplého vzduchu kolem výbojky, který se nemíchá se vzduchem uvnitř skříně a jde rovnou ven (do filtru).
merlin
zdárek - zavěsit větrák do izolovaný krabice je asi lepší.. - já to vyřešil jednodušejc - vyříznul sem kruh z molitanu (nějaký pružnější izolace) - s vnitřnim průměrem malinko menšim než průměr větráku a vnějšim většim než průměr trubky, a pak jednoduše nacpal i s větrákem do konce trubky (na vodsávání vod lampy..) - i když, jelikož nemám ani izolovanou trubku, ani koncovej větrák, kterej by hlučnost snížil, tak to stejně docela hučí..(hlavně když sem vypálenej :-))
Wouq
Ahoj Nuck a vsichni growers,
chtel jsem se pouze optat jestli z vas nekdo nezna vztah pro spocitani prutahu vetraku, kdyz vime ze jde pres 12V usmernovac (myslim ty typicky kompovsky vetraky) dejmetomu je 2.64W ... tedy ze vzorce P=U*I
P = vykon (W)
U = napeti (V)
I = proud (A)
vypocteme ze bere 220mA...
asi mozna bude hrat roli i ploch vetraku.
Ja jen ze jsem narazil na vetrak, kterej v historii m3/h ani CFM nema...
dekuju za odpoved...
Wouq
... oh pardon ... samozdrejme P = prikon (W)
XCarcass
Zdarek vsichni groweri mam dotazek na kterej me prived kolega z prace je to takovej elektrikarskej nadsenec ale tohle sam nevi..jestli je to tu uz negde napsany tak se omlouvam ale nic takovyho sem tu zatim nevidel...
Totiz..chladim SHP 400W docela slusnym axialnim vetrakem (nevim ted presne jakej ma prutok ale ctyrkilo uchladi v poho mam v roomu 25°C na vrcholku gdyz facha (lampa z hydroponie + ))ale zatim saju z roomu a foukam ven. Holky zacinaj kvet tagze nepotrebuju vlhkost..Jenze az nasetrim penizky tak tam pujde jeste asi 4m flexo roura (prumer 100mm) na sani vzduchu zvenku do lampy a tak se uzavre celej chladici okruh SHP:)Coz bude jiste parada (Budu si moct s hum.vzduchu delat co chci) ale otazka je takova.....
Kazde el. zarizeni je konstruovano na urcitiu provozni teplotu...Zajimalo by me jestli gdyz budu chladit vybojku studenym vduchem (v zime klidne -10°C) neuskodim ji tim? Sice venku taky musej odolavat zime ale sou ve stinidle zejo...
Nevyplatilo by se mirne predehrivat vzduch v zimnich obdobich?(Napr. vlozit tlumivku od SHP do privodu chladneho vzduchu..pokud by to ovsem nezpusobilo potize tlumivce..nevim nejsem elektrikar..:(
Co si o tom myslite? Mate negdo vice zkusenosti?
lubbak
čus ,chci si postavit co nejlevnějc skříň 400w s cooltube a nevim jak vymyslet ventilaci té skříně,velikost skříně je vxšxh-160x85x55cm chtěl bych tam dát 2 větráčky na sání sunnon 85m3 a 2 na odtah sunnon 115m3,jeden na chlazení výbojky v cooltube a jeden na sání ze skříně a vymyslel sem to takhle!myslíte že to tak pude?poraďte!dík
Jahudka!
Je to nejaky divny..Proc chces chladit cooltube pres filtr?To nema vyznam prece..Udelej 1 vetrak na chlazeni cooltube,do ni udelej privod z venku a vejfuk zase ven...pak druhej vetrak nahore na skrini na vodfuk ven a na nej nasad filtr a vyvrtat nejaky diry do skrine na pritah vzduchu
Jahudka!
citace:
Původní příspěvek od indicky-konopi
Jak velky zhruba vyvrtavate ty diry na pritah vzduchu? a kde je delate, ve spodni casti skrine nebo to je jedno kde? takze stacej dva vetraky? ja mam dva SUNONY, 161m3/h a druhej 115m3/h, jeden na chlazeni a jeden na odfuk teplyho vzduchu....kterej by ste dali kam? Bude to taky na ctyr kilo a skrin ma v:s:h 150x120x120...
lubbak: sorry, ze se ti seru do trýdu, ale zrovna resim podobnou otazku...:)


Hele logicky udelej diry dole ve skrini ve dne alespon ti pujde cersrvej vzduch pres kytky.Odtahovej vetrak ze skrine udelej nahore a tam dej toho sunona 115m3/h.Na vybojku dej ten druhej 161m3/h.Nebo taky muzes vyresit odtah ze skrine pres vybojku ale to bych moc nedoporucoval protoze se pak vybojka zasira a navic s ni tahas uz ohratej vzduch ze skrine..Jo a ty diry dole udelej tak velky aby meli dohromady asi 2x vetsi plochu nez je plocha sani toho vetraku..
lubbak
no chtěl sem to tahat přes filtr dvěma větráčkama pro zvýšení větrání!kdybych dal 1 větrák na odtah ze skříně a jeden na chlazení cooltube tak bude malej odtah ze skříně 2 větráčky odtahnou víc než jeden!kdyžtak mi poraďte jak to udělat jinak!zase je ale fakt že bbych chlatil cooltube horkym vzduchem ze skříně!fakt nevim jak udělat pořádnou ventilaci!
to indicky-konopi: aspon nejsem sam co to řeší!:)
Jahudka!
Jinak diry na pritah by meli bejt plochou 1,5 nasobku plochy odfuku
Tomi Poser
zdarec lidi.Potreboval bych pomoct.Koupil jsem si dva ventilatory TD160m/h 100mm.Potreboval bych je nejakym zpusobem odhlucnit a nevim jak.Pomohlo by treba umistit je do nejakeho boxu?Vyrobit nejakou skrinku a do ni povesit na gumicku i vzduchovaci motorky na bubler.Co vy na to?
Dephp
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=21699
http://grower.cz/home/potw.php?...w&photoid=71234
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=7900
koukni se jak to mají pořešený kluci , nebo je tu možnost z GS - tlumič hluku - průměr 125 mm - délka 150 cm
Jinak vzduchovací motorky mě osobně stačilo podložit měkkým podkladem(nebo pověsit), osobně ty decibely co to všechno vydává mě moc nevaděj , bo to nemá kdo slyšet :D good luck



EDIT : Dalši příspevek tady byl původně dotaz na uchlazení nekolika 600w lamp , k velké škodě se to totalně zvrhlo ve klasicky flame "co s tim budeš dělat" a bylo drasticky promazano , no nekteré důležité info zůstaly , spojeno několik trýdů ať jsou ty nazory pěkně pohromadě , Hlava
snark
Mno tenhle dotaz bych chtěl před ostatníma vyzdvihnout a upozornit na něj. Tady je vidět že člověk co se ptá už zkoušel hledat a přemejšlí hlavou a néé finálními orgány trávicího traktu.
a teď k věci: směr uvažování je správný. Nejtišší možná variatna je jasně šnek v bedně - důležitý bude udělat bednu co největší - aby v ní ventilátor nebyl moc nacpanej a aby bylo místo na zvukovou izolaci a především použít co největší průměr odtahové a přítahové roury. Uvědomme si že největší rámus ve ventilaci dělá vzduch o velké rychlosti narážející na překážky. Při konstatním objemu přepravovaného vzduchu potřebujeme-li snížit rychlost vzduchu zbývá nám zvýšit průměr potrubí. V případě že použiješ 250 mm a cca 1000 m3/h ventilátor tak bych očekával solidní ticho.
ad regulace - je jasný že výkon v m3/h není lineární funkcí polohy kolečka na regulátoru otáček. Nicméně 300 m3/h by ti měl na minimální otáčky (nebo mírně nadminimální) zajistit šnek od cca 1200 - 1500 m3/h - hodně záleží i na ostatních tlakových ztrátách (pachový filtr, vstupy a výstupy atd atd)
ad nejtišší šnek - mno je pravda že sem viděl nebo spíš slyšel už pár ventilátorů s blbym vyváženim oběžnýho kola nebo s dojebanym ložiskem který piští nebo hučí - je fakt že sou to rušivý zvuky a je fakt že na Chaysolech a jinech ventilátorech pochybnějšího původu se to děje zhustěji než na třeba Tecnifanech.
Randál v baráku - specielně hučení - pokud je konstatní a neměnné tak se ztratí i v nočním tichu.
good luck
snark
p.s. ostatní vyzývam aby se podělili se svejma zkušenostma s tlumenim hluku regulací velkejch ventilátorů a aby vokarmovali tristana za inteligentní dotaz
Erixon
Nevim jestli to je přesně odpověď na tvoji otázku, moje zkušenost:

ruck rk 355m3/hod Ø125mm je ve vlastní přihrádce(bez spešl hluk. izolací) uvnitř skříně zavěšený na gumách z baumaxu na sání cca 40cm sonoflexu na výstupu asi 2m sonoflexu.
-se sonoflexem je odporná manipulace, ale hlučnost se zmenší(oproti stavu bez potrubí). Triakovej regulátor sice ztiší proudění vzduchu, ale zase venťák začne trochu vrčet, takže se to vyrovná... je to slyšitelný, ale spát pár metrů od toho neni problém.
Ja mam 800m3 UFO systemair a mam ho regly triakovym regulatorem. Je to tichounky a ucinny. Je to zhruba tak 1/3 vykonu.
Uficko je pridelany takovou home-made konzolou k cihlove stene takze nejaky vibrace nejsou. tady
je to vyfoceny.
EricCartman
Ad sonoflex, Jasný supervěc hluk tiší moc pěkně. Ideál je, když je aspoň dva metry před i za ventilátorem...
Ad ventilátor, no boxovaný šneci sou sice moc pěkná věc, ale hafo drahá a když se člověk pozorněji zadívá do katalogových listů, zjistí, že sou na tom trochu důř se statickým tlakem (maximální tlak, který je ventilátor schopný vytvořit) a ještě když se jim zkrouhnou otáčky, padá tlak ještě rychleji, mohl bys zjistit, že na profoknutí pacháče zas tak moc ztahovat nemůžeš. Určitým řešením by bylo koupit větší pacháč, který při menším průtoku vzduchu bude kládst menší odpor...
Já osobně bych problém řešil ventilátorem RM200L z http://www.elektrodesign.cz/index.p...O&LNG=cz&P=cat2 Jedná se o profesionálně používaný ventilátor ve vzduchnitechnické praxi, příjemně tichý a přitom výkonný.
Ale největší důraz bych kladl na umístění ventilátoru!! Krabice z dvaadvacetimilimetrové ořevotřísky, po stěnách alespoň tři centimetry skelné vaty a uvnitř ventilátor zavěšený na gumách se mi zdá ideální...

Nejdříve vyřešit hluk vycházející přímo z ventilátoru, potom chvění přenášené do jiných částí nábytku, a nakonec hluk odcházející zkrs tělo ventilátoru, poté máš reálnou šanci dosáhnout kýženého výsledku.
O vzduchotechnice něco vím, několik let jsem zpouštěl a reguloval vzduchotechnické systémy.

Toť můj názor...
snark
hanyz - mhm ty ostatní thready sem asi nezaznamenal - proto sem na tenhle pohlížel možná nezaujatěji - zkus připustit že nevadí že už to tu bylo - všechno tu už někdy bylo - ale aktuální a potřebný témata se musí opakovat - tenhle dotaz IMHO byl položenej správnou formou a přímo vybízel ke k příspěvkům potencionálně přínosných pro úroveň groweru
a aby to nebyl úplnej off topic
ad boxovaný šneci - při trošce námahy se dá box vyrobit i doma - pokud je možnost tak ho udělat co největší a pokud možno použít jako izolaci tu skelnou vatu s perforovanym alobalem. Když je bedna fakt velká tak bejvá výhodný jí postavit na nábytkový kolečka podložený kouskama gumy. Ve finále si člověk může pořídit podstatně lepší a pro individuální potřeby přizpůsobenější box než by pořídil v kdekterym krámě za stejný nebo menší prachy
ad tlakový ztráty pachovejch filtrů - v takovym případě to chce vyžadovat filtr z tahokovu a néé z děrovanýho plechu :D
jinak tvrdej support 4 cartman
s.
Calzone
Já osobně mám TD 250 ve skříni, kde je 10cm izolace Rockwool Airrock ND + ve spodní čísti skříně, kde nasávám vzduch do cooltube je po stěnách 6cm Airrock a v noci při naprostém tichu se musím z postele hodně zaposlouchávat abych slyšel že něco hučí. Více v mém topiku co mám v signatuře.
cix
Dá se sono vyrobit homemade?? (chápu, šílený dotaz :D )
Představuji si to tak, že si aluflex navedu taknějak jak potřebuju a pak to obalím tenčím (2cm) rockwoolem a celý todle alobalem..

Venťas bych odhlučni tak, že do papundeklový krabice +- 50x50x40cm se po stranách vyloží silným rockwoolem (10cm) pak se to vyloží tenkým polinďákem (1cm) a do toho se dá ventilátor usazený ve dvou čtvercových polistyrénech (2cm), kde uprostřed nich bude díra a tam bude přívod a odvod. Je to na tedle venťas: http://www.dospel.cz/prumyslove/WK/wk_200.jpg

průměr 125mm, průtok 410m3, hluk: 47db (pěkný keci - hučí to jak nalitej hejkal!)
r-man
2Cix - zapomen na to, alobal by ti drncel a chrastil, v tom sonoflexu je to podlepeny nejakou plastovou folii, netrha se to a nevydava to zvuky.

2Tristan - Jeste napis jak dlouhy bude nasavaci a odvetravaci potrubi, to je dulezity pro tlakovy ztraty.
EricCartman
Nevěděl by někdo jak se počítají tlakový ztráty na jednotlivých částech vzduchotechnických rozvodů? Myslím třeba 1m sonoflex 130 - rovně- při rychlosti proudění 5m/s tlaková ztráta 20 pa...
Jelikož se k všem typům běžně používaných ventilátorů dají sehnat závislosti tlaku na průtoku, dalo by to dobře použít pro návrh ventilace... Já osobně ji mám hodně složitou, jelikož musím složitě odvádět vzduch od dvou nemších pěstíren a matkárny po stropu sklepa do komína...
Použití samozřejně spíš inspirativně, pro lepší odhad, počítání by bylo nejšpíš dost šílený, jelikož změnou rychlosti proudění se mění i tlakový ztráty a tím se mění i zatížení ventilátoru...

Ale stejně by mě zajímalo jakou tlakovou ztrátu má pacháč 500m3/s vybral bych k němu ventilátor kterej má dle charakteristik při danným tlaku požadovanej průtok...
Hanyz
Eric:
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=87&h=38
http://www.qpro.cz/?id=28_1_2_0

EDIT:
http://www.kars-brno.cz/ klikněte na Ventilátory->Ohebné vzduchovody a v půli stránky naleznete tabulky s orientačními ztrátami
cix
citace:
Původní příspěvek od tristan
aky regulator(nehlucny pri vsetkych otackach) doporucite pre RM 250L ?

uvazoval som, ze ked tie otacky chcem znizovat, nebolo by rozumnejsie kupit radsej RM 250 ? ved tie motory sa odlisuju len otackami


budem vdacny za kazdy navrh

dakujem


ps: potrebujem si byt 100% isty pred tym nez nieco kupim


no, to bych fakt koupil, když tam nemají uvedený průtok :D
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od tristan
cix... prietok tam je, pozri sa na tie linky. z toho co som doteraz patral, maju RM fans najlepsie vyledky za najlepsieu cenu(myslene len pri tych vykonnejsich fans) - btw to iste si mysli aj EricCartman


tristan- při použití triakového regulátoru ti tenhle motor při velmi nízkých otáčkách bude vrnět vždy. Při použití transformátorového regulátoru zase nemáš možnost plynulé regulace.

Řešením by tedy bylo zvážit, jak silný ventilátor skutečně potřebuješ, aby nebyl příliš předimenzovaný a použít pak triakový regulátor s tím, že motor nebude stahován pod cca 40% výkonu. Např. s tímhle http://www.elektrodesign.cz/index.p...O&LNG=cz&P=cat2 máš o polovinu nižší spotřebu, nižší pořizovací cenu a o něco málo nižší hlučnost.

Pokud by jsi přece jenom chtěl ten původní ventilátor a plynulou regulaci, jsou tady ještě frekvenční měniče, ale to už je cenově úplně někde jinde....
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od tristan
myslim ze by mi stacil aj transformátorovy, niekto tu spominal, ze ma az 5 stupnovy a da sa s nim pekne regulovat


tristan-
http://www.multivac.cz/core.php?pag...ist&parent=5890 tento by ovšem nestačil RM250 protože je jen do 0,5A. Na RM200 by stačil...
http://www.multivac.cz/core.php?pag...ist&parent=5897 tenhle je cenově zase někde jinde...
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od tristan
jasne tu tisicku by som za to este dal.

a co tento... REV 1,5 S reg. transformátor(971kč) 1,5A ?



jestli jsem to z katalogu pochopil správně, tak se nejedná o kompletní výrobek viz obrázek
Hanyz
Pro všechny, co si chtějí alespoň orientačně stanovit tlakové ztráty svých vzduchotecnických rozvodů

První graf udává ztráty při ohybu o 90°. r=poloměr ohybu d=průměr potrubí
Druhý graf ukazuje to, co říká jeho název :girl:
Hanyz
Když je tady řeč o hlučnosti ventilace, má někdo zkušenost s UFESA ventilátory? Zajímalo by mne, zda tyto předražené mršky dokáží příst tiše jak kočičky, kor při stáhnutí výkonu...
WAMParjan
zdravím profíky :) ...
a co profesionální tlumiče hluku ?? máte někdo s nima zkušenosti ???
neco jako tohle... http://www.klecka.cz/growshop/Venti...LX-100-mm.html#
mám tedka UFO systemair 980m3/h 200mm a zvažuju tento systém tlumení hluku ....zajímalo by mně kolik asy vezme z víkonu toho UFA... ?:
Hanyz
WAMP...- zkušenost s tím nemám, nicméně jsem alespoň našel charakteristiky tlakových ztrát a údajů o útlumů. Hope it helps....
http://www.multivacsk.sk/getdoc.php?IdDokument=461

Edit: jelikož hyperlink nemá trvalou hodnotu, připojuji printscreen (i pro urychlení cesty k dokumentu)
Hanyz
Nalezl jsem ještě alternativu k výše uvedenému filtru, resp. jejich slabšího brášku
http://www.elektrodesign.cz/index.p...=cz&id=1860&T=k
Tlumič MAA je ekvivalentem k tomu SPT-GLX, udávají se pro něj tlak. ztráty rovnající se dvounásobku ALU-flexu stejného průměru. Slabší bráška MTS má ztráty 4-násobné, tedy jako SONO-flex, čímž se z něho stává nepříliš efektivní investice vzhledem k jeho ceně vs. cena Sonoflexu.
humus flusus
http://www.svethardware.cz/art_doc-...16004BCF8E.html
grow-new
dobre a hlavne vykonne vetraky su aj yate loon
web yate loon
r-man
Co to je ty Late Yoon, to jsou nejaky pocitacovy cosi, ne? To podle me nema nic spolecneho s odsavanim skrz trubky...stejne tak prispevek 28.
mlhos
zdravim growery nechce se mi kupovat žadnej drahej odtah mam možnost dat odtah na komin?to by byt mohlo ne??jaka by měla byt dira na odtah když budu mit sodikovku 400w a skříň ještě nevim ale něco kolem v160*š80*h60 můžu mít jakoukoliv tak nevim ale zajíma mě ta prvá otázka dik.
Bidlos
Zdravím kolegy pěstitele,
potřeboval bych poradit ohledně udržování teploty ve skříni. Moje skříň se nachází v nevytápěné místnosti a dochází ke značnému kolísání teplot. V době kdy lampa nejede klesá teplota ve skříni i pod 15 stupňů.
Potřeboval bych doporučit vhodný regulátor teploty, který by udržoval teplotu v určitém rozmezí.
Jsem amatér a vše je dělané na koleně, často až brutálním způsobem:).
Hlavním problémem ovšem je, čím dotápět, aby se teplota dostala na požadované stupně. Tohle považuju za největší oříšek...
Díkes za rady

Bidlo
yancy
mno ja mam uplne rovnaky problem :D...som tiez zaciatocnik a moja skryna je tiez urobena na kolene za 1poobede...s teplotou je to tak isto, takze mame asi rovnake pivnice.... =D...zatial to riesim tak ze tam mam ohrievac a ten tam drzi nejakych 19°C, ale radsej by som tiez nejaky napad na regulaciu teploty len v skryni...diky
LoGiT
Já jsem kdysi vytápěl gbox tím způsobem, že jsem vzal sklenici na zavařování, do té jsem nasypal SUCHÝ písek a do písku vložil asi 40W žarovku. Jednak to nebude dělat v noci žádné světlo, a druhak to docela dobře hřeje. Žárovku je dobré spínat jen v určitých intervalech (např. 15 min ano a 15 min ne). POZOR sklenice má takových 80°C, možná i víc (záleží na wattáži použité žárovky)
Druhý způsob, kterej mimochodem používá kamarád a zatím na něj slyším samou chválu, je ten, že do krabice (pokud možno nehořlavá krabice) zavěsíš žarovku a k tomu uděláš do krabice dva otvory, do kterých vložíš PC větráčky. PC větrák by měl stačit i jeden.


Pokud nebudu pochopen, rád dodám názorné obrázky či další informace.
yancy
dakujem, ja zajtra pouzijem ten prvy sposob a uvidim ci taka ziarovka bude na box stacit....napad je to super, diky =)
LoGiT
akorát si dej pozor na ten pisek, protože musí být fakt suchý. topí to hodně, ale chtělo by to ještě nějaký větrák, co by rozfoukával to teplo od té sklenice
verci
Nazdar grouweři,potřeboval bych poradit jakej si mam vybrat ventilator??? Schanim co nejtišši a urcite to pujde jeste pres regulator. Zakládam pěstirnu 1mx1mx2m 400w tak mam na vyběr tyto tři šampiony. Mate s nima nejakou zkušenost??A nebo mam koupit TT a použit tlumič hluku? A určitě mi jde o to aby mel dostatečni tah vzduchu.

1. TD 500m3/150
http://www.specialgrower.cz/e-shop/detail.php?id=123

2. Vents TT 600m3/150
http://www.elektro-paloucek.cz/vent...79c8d6c547e3da4

3. Ventilátor ulita 500m3/h
http://klecka.cz/growshop/Ventilace...a-500-m3-h.html
BLOODER
zdar
naco ti su tale velke ventilatory na taky priestor
podla mna by ti kludne stacilnejaky mensi ako nieco taketo http://www.elektro-paloucek.cz/vent...79c8d6c547e3da4

alebo potom nejke UFO: http://growshop.cz/katalog/detail/2...--prumer-125-mm

kludne do tych 250-300m3/h by v pohode stacil
cuky
Bez do ulity 500m3/h nebo RUCKu 480m3/h- Tdcka jsou o poznani hlucnejsi nez dva prvne jmenovane kousky. Z moji osobni zkusenosti mohu doporucit toho Ruck 480m3/h a o ulitach sem toho uz cetl taky dost, abych si udelal usudek, ze je to dobry,spolehlivy a hlavne tichy ventiator( pokud nejede na plny vykon samozrejmne).Ventilaci urcite nepodcenuj a radsi predimenzuj. pestu zdar.
guerilla
Šel bych do Rucku se čtyř rychlostní regulací a výkonem cca 700m3/h. Trochu dražší investice, ale můžeš si ho regulovat dle libosti bez bzučení motorku.

Ulity jsou velké a těžké, pro tvou potřebu imho těžkopádné.

TD jsou dobré větráky, jenže nemají nic moc tlakovou charakteristiku a tím hlukovým filtrem bys to uplně zabil.

S Vents nemám zkušenost.
pyroman80
Ahoj mohl by jste mi někdo doporučit co nejtišší odtah do skříně? Jsem nucen přestěhovat holky do místnosti, kde spím a nechci, aby mě to moc rušilo. Mám box 100x100x200, 600W. Za odpovědi předem dík
pyroman80
No já mám právě zkušenost, že regulátor způsobuje nepříjemný pískání( čím víc snížíš otáčky, tím víc píská ) Chci něco, co povalí bez regulace
elop
čus mám Ruck 255m3, z každý strany 1 m sonoflexu a samotnej ventilátor je obalenej taky ve vykuchanym sonoflexu, větším problémem jsou ofuky, musí se často měnit
HOBBY
Že do toho kecám,ty ofuky stačí jen často mazat a jsou supr....mluvím o klipsnákách....
pyroman80
Já pořád nevím, co je myšleno těmi ofuky :-(
loeX
ofuk...větrák na rozhánění vzduchu ve skříni...taky ho mám hlučnější, a tak to řeším jednoduše tak, že ho zapnu až když ráno vstanu:) jinak já mám UFO 160M3,což by asi na 600W bylo málo, ale bez regulátoru s tím de krásně spát, i když je to i dost o zvyku..
elop
citace:
Původní příspěvek od HOBBY
Že do toho kecám,ty ofuky stačí jen často mazat a jsou supr....mluvím o klipsnákách....


ano, pravda, teď můj kámo vykoumal, jak jejich co nejtišší životnost prodloužit, chce to jen sadu speciálních šroubováků, na křížáky a ploché můžete zapomenout

rozebrat a jsou tam dvě ložiska, dál už nevím, nebyl jsem u toho, teď mám v boxu 2 takovéhle repasované, novější je ještě tišší než byl, ale ten starší, hodně jetej sice funguje na snesitelné decibely, ale není to ono


to LOEX: kámo není to o plíseň, vypínat ofuk? myslím teda hlavně v květu
Setah
citace:
Původní příspěvek od loeX
ofuk...větrák na rozhánění vzduchu ve skříni...taky ho mám hlučnější, a tak to řeším jednoduše tak, že ho zapnu až když ráno vstanu:) jinak já mám UFO 160M3,což by asi na 600W bylo málo, ale bez regulátoru s tím de krásně spát, i když je to i dost o zvyku..


mne teda ufo 160 bez regulatoru huci jak stihacka
pyroman80
Už jsem se rozhod, jdu do TD250/100
Evildoer
Jasná vjec TDčka sou supr tichý ale uplně hluk prostě neidstraníš já mam nejslabší TD + sonoflex z obou stran a větrák je v krabici vycpanej vatou ze sona a stejně se při tom občas nedá spát :-/
loeX
to setah: samozřejmě že hučí, ale dá se to vychytat(sonoflex a vhodné umístění toho UFA) tak aby to člověka nebudilo..

to elop: asi by to o plísen bylo, pouze v případě, že by se nejednalo o předpěstování semínek na letošní outdoor:)
lagarto
mám to vyřešené jinak,zavěsil jsem do boxu teplovzdušný ventilátor z OBI za 300,-,má už i termostat.Tam kde mam box je dokonce jen 8 stupňú.Jsem už 2týden na květu a v poho.Forky mam v galerce.Jen je trochu problém s vlhkem tak tam plánuju dát ještě tabletovou odvlchčovačku.Pěstu zdar.
LH_grow
ked uz je debata o tych ventilatorech ake by ste odporucili na 250w skrina ma rozmer v80 s60d60 dik za odpovede
elop
myslím, že podstatný je průtok m3/h, na 250tku mi stačil TD 160 m3 Silent, jenže na tvůj prostor mi přijde 250 moc, spíš tak 150tku, když máš menší prostor a vyšší wattáž, je potřeba naddimenzovat ventilaci kůli teplotě
Sirus
Čus, měl bych dotaz. Koupil jsem UFO RUCK 160A 480 m3/h a připojil jsem na něj Triakovej regulátor Vortice C1.5 a vlivem regulace fáze mě to deformuje signálověj (sínusovej) průběh a strašně to bzučí. Dá se to nějak odstranit? Hravě to přehlučí vlastní ventilátor kterej je samozřejmě odhlučněn.
Hanyz
Sirus řešením je výměna regulátoru za transformátorový anebo za frekvenční měnič
Sirus
Dík Hanyz, časem udělám, teď nejsou prachy.
dymone
Zdar.
Budem stavat skrinu s rozmermi 110x55x160 SxHxV ktora ma na sebou este 40cm policu (takze klasicka 2m vysoka skrina kde je 160cm pre zavesenie oblecenia a nad tym 40cm polica). Budem tam mat 400W. Skrina bude v miestnosti kde spim, takze by som prijal co najtichsie mozne riesenie.
Moja prosba o radu, sa tyka vyberu ventilatora. Z pociatku som bol rozhodnuty pre TT 125, hlavne kvoli cene. To sa ale pre prestudovani charakteristik zmenilo. Rozhodol som sa teda zainvestovat. Otazkou teda je .. aky vybrat vhodny ventilator ? Co som si precital, tak co do minimalneho hluku, by bol vhodny nejaky predimenzovany vetrak. Vyhodou je samozrejme vetsi priemer, ktory dokaze vytvorit vetsi tlak pri rovnakych otackach ako vetrak s mensim priemerom .. tym padom aj moznost zregulovat otazky na nizsie a tym padom dosiahnut nizsieho hluku. Dalsou vyhodou je vetsi priemer pouziteho potrubia .. ktore produkuje mensi aerodinamicky hluk. O vyhode zvysenia vykonu vetraku, pri vysokych teplotach, ani nema cenu diskutovat. Pouzity bude samozrejme aj pachovy filter. Aky teda pouzit vetrak ? Stacil by na to TT160 + regulacia ? Alebo aky TD, Ufo, Ruck alebo tu chvaleny RM vetrak pouzit ? Kludne s regulaciou .. alebo regulaciu prikupit ( aj ked sa bojim toho bzucania pri nizsich otackach) ??

Zapojenie bude jednoduche: v spodnej casti bude iba pachac (ktory bude nad a-wingom), cez ktory prevediem vzduch pomocou sonoflex (aluflex, isoflex) do hornej casti skrine az ku ventilatoru, ktory bude v boxe, a z neho pojde zase kratky sonoflex k otvoru v zadnej stene skrine. Pripadne tam bude len ten otvor a vzduch sa predtlakom vytlaci sam, zalezi na vyhodach/nevyhodach a hlucnosti. Horna cast bude este ktomu vystlana cela technickym RW. V podstate to bude nieco taketo : http://grower.cz/home/potw.php?a...&photoid=192909 .. akurat ze namiesto CT tam bude pachac nad a-wingom.

Kazdu dobru radu radu ci pripomineku, odmenim formou K+ ;)
Dik
Ono
citace:
Původní příspěvek od guerilla
TD jsou dobré větráky, jenže nemají nic moc tlakovou charakteristiku a tím hlukovým filtrem bys to uplně zabil.


Ahoj. Ten hlukový filter neodporúčaš iba v kombinácii s TD, alebo celkovo?
rmachuang
Zdravím všechny Growery :-)

Doufám že už to sem nikdo nepsal.Našel sem na netu prodejce vzduchotechniky a oproti Growshopům,jsou ceny o dost nižší,hlavně ventilátory a roury.

http://www.ventilatory-vzduchotechnika.cz/

tak se na to mrkněte :-D

doufám že nenosím dříví do lesa..

!!! Legalizet it !!!
Rasta_pasta
Ahoj Dymone :
předpokládám že už si ten problém vyřešil, ale pokud ne, tak nedoporučuju to řešení s tím TTčkem, byť předimenzovaným a reglým...

Šel bych rozhodně do ventilátoru typu "ufo" TD, ruck atd., které jsou jiné konstrukce, než TT
Na tvou skříň by bylo rozumný někde kolem 350-450 m3/h ideálně s dvěma stupni otáček a nemusel bys řešit regulátor... Investice cca 3000 - 4000,-
matko291
idem zas do toho sko pred niekolkymi rokmi :D
chcel by som uz ale riesit nieco s cim budem mat pokoj a nebudem mat starosti z teplotou,usichanim atd
od tej doby co som tu bol aktivny sa Vase skusenosti zmenili preto potrebujem par rad a jedna z nich je rozhodnuty som pre UFO ale neviem sa rozhodnut o akej sile v m3/hod na 400W sodik.Dakujem Vas za odpovede do skoreho videnia
Rasta_pasta
na 400W je podle mě dostačující to co jsem psal o příspěvek před tím..
350-450 m/3h a holky by neměli mít problém
krasus
1 obalene ufo 550m3/h tlumici 20cm vatou
krasus
2 ventilator tlumic hluku a 160 sonoxlex
krasus
3 pritahy
krasus
4 detail odizolovani skrine /dira na pritahy/
krasus
po techto upravach je vse o 80-85% tisi zadne vrneni huceni proste nic vse si jen fouka a neni nic slyset
BassXxX
Cau, mam dotaz skrin chci do nevetrane mistnosti 3krat3 metry. Bude tam 250tka. Bude me stacit td 160? Nemam skusenost s nevetranymi mistnosti.
krasus
vetrat musis jinak je vse nachylne k plisni hlavne v kwetu dej odtah z mistnosti kvuli vlhku i teplu td by stacit melo , ale vzdy je lepsi vic nez min
BassXxX
Toho jsem se bal z mistnosti nesmi nic fucet, je tam chodba a navstevam bych to nevysvetlil. Tak napiste jestli nekdo neco takovyho jel Díkes
krasus
tak to musis pouzit odvhcovacky
http://elektro.nej-ceny.cz/160561/e...ac-vzduchu.html
BassXxX
Ja to jeste rozepisu mistnost 3krat3 m a v rohu skrinka 50krat60 v 160 cm. Vybojka 250w a nejaky ufo nebo td s pachacem odtah ze skrine. V mistnosti neni okno jen dvere. Nestacili by jen treba ve dverich vyvrtat vetraci otvory. To by nějaká ta cirkulace vzduchu byla Nebo budu muset kupovat tu odvlhcovacku?
krasus
udelej jak myslis ,ale ty diry by musely byt dole i nahore nebo proste kup tabletovy odvlhcovac z obi
Rasta_pasta
to BassXxX :

odvlhčovačka je "blbost" . Jak už název napovídá je to na odvlhčování vzduchu, nikoliv na větší provzdušněnost místnosti o což jde tobě... To že v tej komoře 3*3 metry bude o něco větší vlhkost může být návštěvám putna, ale nesmí to odtamtud smrdět !!!

udělěj si do těch dveří dole několik kulatejch děr (průměr cca 7 cm) někde v domácích potřebách si kup takový mřížkovaný krytyky na ty díry(dřív to bylo celkem častý třeba u spížírena a pod.), jestli víš co myslím.
Nasaď to tam a do boxu dej silnější odtah (TD 160, nevím jestli to má 160m3/h - pro tebe slabý, pokud to má průměr 160mm tak to bude zase celkem vysavač s ultimátním výkonem :teef: ) s odpovídajícím pacháčem. Když do boxu uděláš dostatečně velké přítrahy a ufo bude mít dostatečný výkon, tak ti bude sát vzduch z té místnosti 3x3 m a podtlakem by to mělo brát stále čerstvý vzduch z chodby skrz ty zakrytkovaný díry do tej tvej místnosti.
ven z boxu by ti měl vycházet už vzduch bez "pachů" o které by se měl postarat filtr v pěstírně a již vyměněný vzduch by měl o5 vyjít z té místnosti těmi zakrytkovanejma dírama... (na odtah by byli možná lepší v horní části dveří, pač ze skříně ti pujde teplej vzduch, kterej bude mít tendenci cpát se hore...)

PS: doporučuju zvětšit rozměry skříně, v které to chceš jet. Do těch rozměrů co jsi psal by se ti tam dávalo ufo+ pacháč horko těžko, jestli by se ti to tam vůbec vlezlo... :einstein:
A mít to venku ze skříně = zase větší kravál a menší nenápadnost..
Antitalent
BassXxX: Píšeš, že z miestnosti nesmie nič fučať von. V takom prípade to, čo pošleš odťahom von z boxu, sa ti do toho boxu za malú chvílu vráti späť, a tak dokola. Môžeš pestovať i tak, ale od optima to má ďaleko a zvyšuje sa riziko problémov. I keď do dverí na miestnosti spravíš diery, čerstvého vzduchu to naťahá len zlomok, pretože všetok priestor miestnosti bude obsadzovať vzduch z odťahu. Odvlhčovačkou by si tomu tiež moc nepomohol.
Riešenie? Návštevám udeliť ban, aby do bytu nechodili:D. Alebo nejaká menšia stavebná úprava a šikovné maskovanie odťahového potrubia cez chodbu až niekam do...:confused:
Potrubie o priemere 125mm bude na 250W stačiť, k tomu najlepšie nejaký regulovaný Ruck (môj názor).
BassXxX
Vsem moc diky za rady.Taky bych to řešil odtahem do chodby a dál :flamer: , ale to by mě manželka rozstřelila :hanged: . Kdyby toto četl někdo, kterej měl stejnej problém a vyřešil to tak at posle odkaz na fotogalerii rad se inspiruji.
krasus
sem zvedavej jak mu to tam schnije bez odvlhcovani protoze nevetrana mistnost fakt smrdi plisni hlavne na rustu kdyz mas zaplou zvlhcovacku kdyz nebudes mistnost vetrat tak uvidis sam staci dat odvlhcovacku primo za odtah ze skrine. K ty vymene vzduchu staci kdyz 3x dene na 10 min otevres dvere, ale bez odvlhcovani tam budes mit jak v zaparene pradelne ta 250 taky zatopi v mistnosti 3na3 za 18 hodin svitu tod vse proste muj nazor i skusenost s malejma prostorama


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma