bezdechu |
citace: |
Původní příspěvek od blafuzo
jak vrčet ??? jako trafo??? |
No.... ventilátor bude vrčet jako trafo co má volnej plech. |
|
|
bezdechu |
No určitě.. na to je určené..
EBERLE HYG 7001 hygrostat s termostatem
http://www.elektrodesign.cz/web/pro...t-s-termostatem
Informace
• podle nastavení spíná při určité vzdušné vlhkosti a teplotě
• napětí 230 V/50 Hz
• proud 2 A (induktivní)
• pracovní rozsah 30–100 %
• krytí IP30
• provedení s dvojitou izolací
• použití pro ovládání ventilátorů a zvlhčovačů
• montáž na omítku |
|
|
blafuzo |
no tak to teda hned stáhnu z aukra ,já to vlastně potřebuju :o)))poradíš mi trocha se zapojením ?? a nebude problém v tom že tendle spíná a ne rozpíná při naměřené hodnotě ??? |
|
|
bezdechu |
no tak to teda hned stáhnu z aukra ,já to vlastně potřebuju :o)))poradíš mi trocha se zapojením ?? a nebude problém v tom že tendle spíná a ne rozpíná při naměřené hodnotě ??? |
na schématu vidím přepínací kontakty.. tak to snad pújde :D |
|
|
blafuzo |
Původní příspěvek od bezdechu
na schématu vidím přepínací kontakty.. tak to snad pújde :D |
a mužeš mi teda v malování nakreslit kam co zapojit ??? tedy zvlhčovačka ,a ten ventilátor na teplotu :o)a přívod děkuji pane .......... |
|
|
bezdechu |
:teef: Co máš teda za ventilátor? Nějakej dvourychlostní? Že by mohl běžet na minimální otáčky dokud by se nepřekročila teplota a pak by běžel na maximum, dokud by teplota zase neklesla.
Zapojíš to takto.:
1-
2- minimální otáčky ventilátoru
3- maximální otáčky ventilátoru / ventilátor
4-
5- přívod fáze L
6- zvlhčovač (nebler)
7-
8-
|
|
|
blafuzo |
no tendle ,dole je návod první schéma.....http://www.vzduchotechnika-ventilat...tt-125-,64.html a jinak mám ještě jedno rego teplota + 3rychlosti ventilátoru to by bylo taky dobry k tomu zapojit abych mohl ještě otáčky vyladovat uchu ? tyo hotová elektrárna .toš všechno to asik nafotím a ukažu co ?? :o) jinač su stavbyvedoucí tak se jakoš takoš vyznám v elektrice ... takže jako že ke všemu vedou min .dráty 2 když neberu zem modré mám sloučit vagovkou ??? |
|
|
bezdechu |
Ten je na 24V... který z nich to je netuším... |
|
|
blafuzo |
Ten je na 24V... který z nich to je netuším... |
jj tto je dobrý,ale vratme se radši zapojení jak píšu.... kam ty modrý ?? |
|
|
bezdechu |
jj tto je dobrý,ale vratme se radši zapojení jak píšu.... kam ty modrý ?? |
Modrý do toho rega nezapojuj, spoj je bokem svorkovnicí jak píšeš.. |
|
|
blafuzo |
čau tak tu mám ještě to jedno jestli by to šlo použít jako rychlostní pro ten 2 rychlostní ventilátor ?http://aukro.cz/termostat-rego-i2231895297.html bude mi k něčemunebo ho mám prodat díky :o)))jinač už se chystám k propojení dám pak ještě schéma ke schválení díky za rady ještě jsem našel čidlo vlhkosti http://aukro.cz/show_item.php?item=2240814467 tak pomalu zjištuji že v podstatě mužu rozjet druhou skřín 400w mám i box :o) ale nevím jak, su v paneláku už ted mám 250w a su tak tak s hlukem , ještě jen snad že zákládní pohybová ventilace pro kytky není na 220v ale na 12v přes autonabíječku 4x12v ventilátor + jeden stale odvadí ven a ta hlavní 220v se spíná jen při vyšší teplotě |
|
|
bezdechu |
čau tak tu mám ještě to jedno jestli by to šlo použít jako rychlostní pro ten 2 rychlostní ventilátor ?http://aukro.cz/termostat-rego-i2231895297.html bude mi k něčemunebo ho mám prodat díky :o)))jinač už se chystám k propojení dám pak ještě schéma ke schválení díky za rady ještě jsem našel čidlo vlhkosti http://aukro.cz/show_item.php?item=2240814467 tak pomalu zjištuji že v podstatě mužu rozjet druhou skřín 400w mám i box :o) ale nevím jak, su v paneláku už ted mám 250w a su tak tak s hlukem |
Není to zbytečný.. další rego? Když tamto ten dvourychlostní taky obslouží. |
|
|
tulipán |
Zdravim,
mám trochu problémek se zapojením Ventilátoru TT s časovačem. Na netu a vlastně i podle toho schématu tam je psáno,
Zapojit fázi na L1 nebo L2 podle rychlosti a nulák na N a mělo by to fičet ale jak to zapojim jakkoli tak to prostě nefičí...
V čem může být problém ?
Děkuji za rady |
|
|
blafuzo |
Není to zbytečný.. další rego? Když tamto ten dvourychlostní taky obslouží. |
ČAU prosímtě když na tu první rychlost ventilátoru napojím ještě termostat TH-810T tak se okamžitě spustí i když je termostat vyplej je to jakesi divné myslíš že ten termostat muže bejt špatnej i když je novej ??? prostě propouští fázi i když kontrolka na temostatu svítí červeně i zeleně je možné že to rozpíná nulák ??? a fáze tam je furt ? když tam zapojím jinej spotřebič tak to faká normálně
http://www.elny.cz/elektronicky-reg...mostat/d-74249/ |
|
|
bezdechu |
ČAU prosímtě když na tu první rychlost ventilátoru napojím ještě termostat TH-810T tak se okamžitě spustí i když je termostat vyplej je to jakesi divné myslíš že ten termostat muže bejt špatnej i když je novej ??? prostě propouští fázi i když kontrolka na temostatu svítí červeně i zeleně je možné že to rozpíná nulák ??? a fáze tam je furt ? když tam zapojím jinej spotřebič tak to faká normálně
|
Proč se to za snažíš každou cenu překombinovat.. no je to možný že to rozpíná pracovní nulu. Některý spínací hodiny to tak taky maj.
Už je mi jasný proč stavby vypadaj, tak jak vypadaj.. |
|
|
blafuzo |
Proč se to za snažíš každou cenu překombinovat.. no je to možný že to rozpíná pracovní nulu. Některý spínací hodiny to tak taky maj.
Už je mi jasný proč stavby vypadaj, tak jak vypadaj.. |
STAVBY DO TOHO NETAHEJ viz má stavba http://www.elkas.cz/ .... no protože tam mám zimu 22stupnů a když tam dám ten termostat nastavím 25 a mám klid . fakt to bere moc vzduchu a vlhkosti :o(,ted vím že sem měl koupit s regulací ale chybama se človek učí ... to že se mi vypne třeba na 5 minut mi vůbec vadit nebude ,protože se mi tím zvedne teplota v boxu . a mám tam ještě 12V ventilaci taky přes pácháč smradek tedy až tak neřeším . jak zjistím že to rozpíná tu nulu ??? ještě mě napadá regulace z vysavače ........ |
|
|
belladonna |
Zdravim,potřebuj radu s připojení 250w hps jakej drat kam.. |
|
|
ancool |
belladonna: Hoj, kdyby jsi hledal, tak uz to tu je, moc krat :) tak privod ze site hod nasledovně: Cerny na L, Modrý na N a zelenozluty zboku na kostru. Vystup z predradniku hod cerny na LA, modry na LR a zelenozluty opet z boku na kostru. Aaaa na strane výbojky dej modrý na objimku a cerny na jazycek, zelenozluty pouzij na uzemeni stinidla ci podobne. Kazdopadne to vychazu z predpokladu ze mas zelenozluty pripojeny na kolik nebo danou klemu mezi N a PE. V opacnem pripade uzemeni na nic, pac se to nema kam uzemnovat :) Ja mam z rozvodne skrine vytahnuty zvlast jen zelenozluty pro uzemeni vsech kovovych soucasti, bezpecnost nadevse, nerad bych aby moje zelezna kostra zacala probijet kdyz jsem uvnitr :D Pokud je tp nesrozumitelny ... mrkni na video, je to tam dost polopate :))) myslim zapojeni predradniku
http://www.youtube.com/watch?v=hy34JNY1_Qw |
|
|
Scroo |
Zdravim vsecky .... prosim nekoho zkusenejsiho o radu vcera kdyz byla bourka tak na par sekund asi 1 sekundu :) vypla elektrika jen to bliklo a zas valilo sel sem omrknout skrin a uz z vedlejsiho pokoje sem slysel cvakani ... predradnik cvakal a ve skrini tma .... predradnik sem vypl a zkusil zapnout a to same .. po chvilce az vybojka schladla uz vse slo normal .... jde mi jen o to kdyz nebudu doma dejme tomu na dovolene a stane se to zase bude predradnik cvakat asik do te doby dokut vybojka neschladne a pak naskoci pokud se nemilim ... jde mi o to jestli to nemuze odpalit predradnik kdyz to bude napr 5 minut zkouset zapalovat .... jinak predradnik je GIB pro cosi 250w a vybojka Narva HPC-T diky moc :) asi mam jen schyzu ale radeji se ptam nerad bych dojel z dovolene ke spalenisti .... |
|
|
|
Čau lidi, mám tu zapojenou výbojku 150w bez kondenzátoru, potřeboval bych vaše rady jestli je to teda dobře nebo co kam jinam :D ... díky moc http://www.jpeg.cz/obrazek/6l |
|
|
Šlajs |
Původní příspěvek od Scroo
Zdravim vsecky .... prosim nekoho zkusenejsiho o radu vcera kdyz byla bourka tak na par sekund asi 1 sekundu :) vypla elektrika jen to bliklo a zas valilo sel sem omrknout skrin a uz z vedlejsiho pokoje sem slysel cvakani ... predradnik cvakal a ve skrini tma .... predradnik sem vypl a zkusil zapnout a to same .. po chvilce az vybojka schladla uz vse slo normal .... jde mi jen o to kdyz nebudu doma dejme tomu na dovolene a stane se to zase bude predradnik cvakat asik do te doby dokut vybojka neschladne a pak naskoci pokud se nemilim ... jde mi o to jestli to nemuze odpalit predradnik kdyz to bude napr 5 minut zkouset zapalovat .... jinak predradnik je GIB pro cosi 250w a vybojka Narva HPC-T diky moc :) asi mam jen schyzu ale radeji se ptam nerad bych dojel z dovolene ke spalenisti .... |
Na řešení krátkých výpadků je dobré pořídit zpožďovací relé. Postačí nejlevnější základ, výkon odporový 350W. Stojí do 500 Kč |
|
|
sospasek |
Zdar,může někdo zasvětit totální LAMU do nákupu a zapojení pro box 2x2x2m,Mám box(nový-silver)a květináče(40ks),předem díky. |
|
|
filipec |
zdarec, otázka pro elektrikáře :)
zapojuju pc větráky na adaptéry, který jsem dřív používal na kytarový efekty,
adaptér je přepínatelnej od 2 do 12V, zajímá mě, jestli se při zapojení třeba třech větráků na jeden adaptér 12V bude dělit nebo to pojede 12V do všech.
zkusil bych to, ale mám kablíky zadělaný, udělám to až když mi to někdo potvrdí :)
chci tam 2 větráky přidat a příjde mi kravina jet na 4 adaptéry
předem moc díky |
|
|
ancool |
filipec: Zálezi jak to zapojis ... kdyz je zapojis paralelne, tj kazdy stejne na zdroj, pobezi ti vsechny na 12V, kdyz je zapojis seriove, tj. u dvou vetracku spojis z kazdeho jeden drat a zbyle dva volne na zdroj, pak se to bude delit. popis serioveho a paralelniho zpojeni na odkazu.
http://halek.info/www/prezentace/kr...elni_system.png |
|
|
Modelář |
Původní příspěvek od sospasek
Zdar,může někdo zasvětit totální LAMU do nákupu a zapojení pro box 2x2x2m,Mám box(nový-silver)a květináče(40ks),předem díky. |
No to rozhodně může,akorát že to by tady musel opsat půlku fóra. Co tak si nejprve dát tak týden a pročíst si všechno co potřbuješ a pak se ptát na konkrétní věci co nevíš.. |
|
|
Modelář |
Původní příspěvek od Classic
Čau lidi, mám tu zapojenou výbojku 150w bez kondenzátoru, potřeboval bych vaše rady jestli je to teda dobře nebo co kam jinam :D ... díky moc http://www.jpeg.cz/obrazek/6l |
Vypadá že to máš v klidu(ale abych to mohl říct na 100% potřeboval bych vidět co je vyobrazeno na startéru a na tlumivce,mění se pořadí svorek typ od typu). Každopádně si tam zapoj ten kondenzátor jinak budeš mít zbytečně vyšší spotřebu a o třeba u 150W lampy až dvojnásobnou,tzn 300W..jde o to že tlumivka je indukční zátěž a posouvá frekvenci napětí proti frekvenci proudu o 90° a to se nazývá potom jalový proud,který jde zpět do sítě a je nevyužit.jelikož je posunuto napětí proti fázi měni se sinusoida a tím se zvyšuje odběr..kondenzátor tento 90° posun vyrovnáva a to s účiností až 95% je to tam i označeno řeckým písmenem fí a je to účiník.. |
|
|
Persie |
zdravim groweri mam otazocku... mozem na jeden 250W predradnik pripojit 2x 100W sodikovky ? v elektrotechnike sa vyznam len trosku a nechcem si podpalit izbu :D za odpoved vopred dik :) |
|
|
Wilsh |
Zdravim ..
Chcel by som vediet či mam dobre zapojeny sodik ....
Malo by to byt zretelne viditelne na fotkách
Len potrebujem vediet ci to mozem spustit :) |
|
|
petis__ |
Pokud ti jde hnědý kabel na spodek objímky tak to máš dobře. |
|
|
|
Včera sem zapojoval taky 250 a řekl bych že do objímky to máš přesně naopak :) pokud to je u všech objímek stejný tak si prohodil objímku se středem objímky, modrej prohodit s černým.
A pak by to mělo bejt ok |
|
|
Hakan |
Zdar, nikde sem tu nenašel tenhle konrétní typ a je mi jasný, že se to nebude nijak zvlášť lišit od předřadníků ostatních, ale poradí mi pls někdo se zapojením tohodle předřadníku?
Jde mi hlavně o to, jakym způsobem propojit předřadník s tim startérem. Na elektriku sem total lama, takže pls jako absolutnímu lajkovi. Díky, H |
|
|
asfalt |
zapoj to podle toho schematka co je namalovany na zapalovaci, nemuzes se splest.... |
|
|
Zefram Cochrane |
Ahoj, nejlépe je to namalované na tom startéru (to je ta menší krabička se třemi vývody). Tlumivka je to velké a těžké a její zapojení je na startéru namalováno tím černým obdélníkem s čárkou. "Žárovka"/výbojka je zobrazena ve schémátku jako ten ovál na konci s dvěma přívody.
Do tlumivky by měla jít fáze (hnědý vodič z přívodního kabelu).
Pokud by bylo ještě něco nejasného, nebo jsem to popsal divně, tak napiš.
EDIT: Klídek, to dáš, je to jen pár drátů ;)
A tady je foto. Kabel nahoře vede od zásuvky, kabel dole vede k lampě. Dva nepřipojené dráty (žlutozelené) jsou nezodpovědně nepřipojené ukostření na nulák. Jde to i bez nich, ale kdyby se dostala fáze na tělo přístoje, tak dostaneš ránu. Stačí je vodivě přišroubovat na tělo tlumivky.
Hodně úspěchů. |
|
|
Hakan |
Původní příspěvek od asfalt
zapoj to podle toho schematka co je namalovany na zapalovaci, nemuzes se splest.... |
jak se znám, tak to nedám |
|
|
Hakan |
Původní příspěvek od Zefram Cochrane
Ahoj, nejlépe je to namalované na tom startéru (to je ta menší krabička se třemi vývody). Tlumivka je to velké a těžké a její zapojení je na startéru namalováno tím černým obdélníkem s čárkou. "Žárovka"/výbojka je zobrazena ve schémátku jako ten ovál na konci s dvěma přívody.
Kdyžtak se ti pokusím zítra vyfotit takové základní zapojení, ať vidíš, jak je to jednoduché. |
Díky, prubnu to a kdyžtak se ještě ozvu. |
|
|
Hakan |
Původní příspěvek od Zefram Cochrane
A tady je foto. Kabel nahoře vede od zásuvky, kabel dole vede k lampě. Dva nepřipojené dráty (žlutozelené) jsou nezodpovědně nepřipojené ukostření na nulák. Jde to i bez nich, ale kdyby se dostala fáze na tělo přístoje, tak dostaneš ránu. Stačí je vodivě přišroubovat na tělo tlumivky.
Hodně úspěchů. |
Díky kolego, podle tohodle to musí dát i takovej antielektrikář, jako jsem já :) Ještě jednou díky |
|
|
zupan123 |
zdravim. MOhol by mi prosim niekdo nakreslit ako mam pripojit kondenzator. mam cooltube vsetko funguje len neviem kde tam mam pychnut ten C. Mam 400w cize potrebujem 45microfar., nasiel som aj schemu ale potrebujem to vidiet kedze nie som elektrikar. Stacilo by nejak naznacit na fotke. Vopred dakujem |
|
|
Connoisseur |
hele normálně paralelně k napájecímu kabelu... jeden konec fáze.... druhý konec střední vodič...
Teď koukám, že tenhle by měl mít kondenzátor už v sobě, takže není nutno připojovat další. Normálně to nech jak to je.
Aby bylo jasno, kondenzátor není nutno používat, předřadník by fungoval i bez něho. Použitím předřadníku(nebo jakéhokoliv indukčního stroje) bez kondenzátoru pouze zbytečně zatěžujete síť, kvůli jalovým proudům, na funkci to nemá vliv.
tak zdar |
|
|
zupan123 |
jo viem , ze na funkci to nema vpliv, chcel som len trochu znizit odber. Ale ak ho uz ma v sebe tak pohoda. Diky moc za odpoved. |
|
|
stinex |
ahoj potreboval bych poradit jesli je to spravne zapojene .tt125
ten zelenozluty tam mam nechat jen tak ? |
|
|
mirage |
Ahoj Stinexi
Ty 3 drátky (červeny,bílý,černý)
Ty co vedou do te čokolády (modry, hnědý) je normální zásuvka předpokládám? Ten žlutozelený je zem, ta je tam kvůli toho, kdyby ti odtah probíjel, aby tě to nezabilo, nebo někoho jiného ,-).
Nevím jak je to u toho TT to značení drátku. Každopádně u TT nemusí byt zem, ale dnes to je již skoro u všech zařízení. Ale setkal jsem se i s tím, že u slabších odtahu jsi zvolil mezi 2mi drátky a určoval jsi tím rychlost. Tedy byl odtah na 2 rychlosti. Menší a větší.
Tak udělej to takhle. Ty 3 dráty co ti jdou ze zásuvky nech tak jak máš.Bílý nech na modrém. na ten hnědy můžeš napojit libovolně. Buď ten černý nebo ten červený (hnědý?) :). Řekl bych, že když připojíš na ten hnědý(ze zásuvky) ten černý (z TT125) tak ti pojede ventilátor na MAX. Pokud na ten hnědý ze zásuvky připojíš hnědý (červený ?:D) pojede větrak podstatně pomaleji. Ten žlutozelený kabel by se měl připojovat někde na kostru toho TT125. Ale pokud vím, tak TT125 je plastový ne? Tak tam zem nebude určitě. Zkus to tak, musí to na 100% fungovat. Jinak nechápu na co jsou tam 2 rychlosti no :D v dnešní době regulátoru, například zasuvkových které stojí 200kč, to podle mě postrádá smysl. Měj se
K. |
|
|
stinex |
a je mozne k tomuto ventilatrou tt125 koupit zasuvkovej regulator otacek? neco jsem cetl ze to nejde |
|
|
mirage |
Nechápu proč by to nešlo. Ten ventilátor nepozná, že je v zásuvkovém regulátoru. Prostě mu jen ubereš výkon a bude muset fičet pomalu. No nejsem děd vše věd a tyhle maličké odtahy neznám, takže zkus mrknout asi i jinde :) |
|
|
Hopík44 |
Zásuvkový regulátor otáček na 50% použitý ve skříni na odtah |
|
|
Modelář |
jo funguje to na 100%..mám přez to jak ofuky tak odtahy..a přez léto jsem to měl tak, že když to přesáhlo určitou teplotu tak mi to seplo na full.A to vše s tpomocí jednoho termostatu,stykače,dvou regulátorů otáček(velmi levná záležitost |
|
|
Connoisseur |
to mirage:
jen bych doplnil, že vícerychlostní ventilátory nejsou zbytečnost. Můžeš mít např: celý rok nižší rychlost a jen v létě přepneš na vyšší a jsi o krok dál. Když to namíchám s tím, co psal Modelář.... nastavena nižší rychlost + regulováno na nížší výkon. Při překročení teploty se sepne nižší rychlost bez regulace. No a při překročení další teploty se přepne na vyšší rychlost. Tím získáme třístupňovou automatickou regulaci odsávání. Pro jistotu:
23° ---- nižší rychlost + omezena regulátorem
26° ---- nižší rychlost bez omezení regulátorem
29° ---- vyšší rychlost
K těm regulátorům:
teorie hovoří jasně --- jednofázový asynchronní motor nelze řídit obyčejným stmívačem, ale jen změnou počtu pólových nástavců nebo změnou frekvence. Pólové nástavce jsou dané z výroby, stejně jako počet rychlostí(počet vinutí statoru), takže můžeme změnit frekvenci napájecího napětí pomocí frekvenčního měniče, což je nej řešení, ALE v našem případě se dá použít i ten stmívač, i když to není ta ideální regulace, dá se dosáhnout jen cca 50-100%, což není v porovnání s fr. měničem moc, ale poměr výkon/cena je vynikající.
POZOR: Při použití regulátoru, jestliže nastavujeme opravdu nejnižší možné otáčky, je důležité zkusit po nastavení vypnout, počkat až se dotočí a znovu zapnout ventilátor a ten se musí roztočit -- jestli se neroztočí, musíme mu trochu přidat, jinak hrozí spálení motoru(většinou má tepelnou ochranu).
tak zatím čus |
|
|
Modelář |
jo jenže když máš vícerychlostní ventik,tak otáčky jdou regulovat jen u zapojení na vyšší otáčky..nižší otáčky jdou jen zapnout a vypnout a né regulovat..což je samozžejmě případ TTček..nevim jak je to u ostatních.v TT ti to přímo píšou i v návodu pro zapojení.....no a já už to teď valim jen přez stmívač a termostatem vůbec nereguluju(zima).jednou vyladíš a vše ok..a na léto pořád full výkon(jelikož nepoužívám CO tak mě to nevadí) |
|
|
Connoisseur |
Původní příspěvek od Modelář
jo jenže když máš vícerychlostní ventik,tak otáčky jdou regulovat jen u zapojení na vyšší otáčky..nižší otáčky jdou jen zapnout a vypnout a né regulovat..což je samozžejmě případ TTček..nevim jak je to u ostatních.v TT ti to přímo píšou i v návodu pro zapojení.....no a já už to teď valim jen přez stmívač a termostatem vůbec nereguluju(zima).jednou vyladíš a vše ok..a na léto pořád full výkon(jelikož nepoužívám CO tak mě to nevadí) |
čau Modeláři,
TT-čko mám na nižší rychlost, zregulované externím regulátorem. Naopak mi přijde, že se to reguluje hůř na vyšší rychlost. Já mám TT 160 http://www.elektro-paloucek.cz/vent...-potrubi-tt-160 takže asi záleží na přesném typu ventilátoru. btw za 1500,- Kč zatím spokojenost. |
|
|
Modelář |
http://www.ventilator-expert.cz/vyk...125-s/d-70286//[/url] mám tohohle krasavce a přiznávám že regulaci na nižší otáčky jsem dávat nezkoušel..každopádně v návodu upozorňovali že pro regulaci mám využít vysokých otáček,tak nevim.možná chtěli abych využil celej potenciál. |
|
|
alal |
Mal by som taky dotaz. Mam balast na 150W a 250W, na rast chcem pouzivat 150W, na kvet 250W, da sa to zapojit na jeden prepinac, ci je zapotreby 2 prepinace aby ten prud nesiel cez cokoladu do toho 2. balastu, resp. ako to zapojit na jeden prepinac. Diki. |
|
|
alal |
Původní příspěvek od alal
Mal by som taky dotaz. Mam balast na 150W a 250W, na rast chcem pouzivat 150W, na kvet 250W, da sa to zapojit na jeden prepinac, ci je zapotreby 2 prepinace aby ten prud nesiel cez cokoladu do toho 2. balastu, resp. ako to zapojit na jeden prepinac. Diki. |
Tak to poriesim takto a hotovson.
Preco mi urezalo ten nakres nexapem. V priblizeni je to oK. |
|
|
Zedy |
Zdar, hele ze mě už je dávno vyčpělej elektrikář :D ale takle budeš mít odběry na obou balastech ne? Ten přepínač před nima je dobrej nápad, jen nevím co napáchá ta větev za balastem co jde k tomu nesepnutýmu bloku, kdyby si to měl skrze čokoládu. Chtělo by to hanizka, zkus ho chytnout na pmku;) |
|
|
alal |
Původní příspěvek od Zedy
Zdar, hele ze mě už je dávno vyčpělej elektrikář :D ale takle budeš mít odběry na obou balastech ne? Ten přepínač před nima je dobrej nápad, jen nevím co napáchá ta větev za balastem co jde k tomu nesepnutýmu bloku, kdyby si to měl skrze čokoládu. Chtělo by to hanizka, zkus ho chytnout na pmku;) |
Nj, nad tym som premyslal, ze by to bola patalia, preto to spravim tak, ze budu 2 privodne kable, na kazdy balast zvlast [peclive oznacene, ktery je ktery :)] a za balastom prepinac na svetlo, ktory prepnem podla toho, ci tam mam 150W alebo 250W. Myslim, ze by to potom nemal byt problem. |
|
|
Connoisseur |
čau alale,
jen by mě zajímalo proč to chceš mít takhle zapojený. IMHO je lepší udržet pěstírnu uklizenou, čistou a bez zbytečností. Jak často, kolikrát za rok, to potřebuješ přehodit(2-3*)?
Můj názor --- je to nebezpečné, je to zbytečné(nezvyšuje to účinnost pěstírny), vytváří to zbytečný chaos.
Jestli jsi max. zodpovědný a nikdy neděláš chyby, tak to zapoj. V opačném případě bych to nedoporučoval z důvodů výše popsaných.
GL |
|
|
alal |
Původní příspěvek od Connoisseur
Jestli jsi max. zodpovědný a nikdy neděláš chyby, tak to zapoj. V opačném případě bych to nedoporučoval z důvodů výše popsaných.
GL |
Ano chapem o com hovoris. Co sa tyka elektroniky vsetky veci mam mimo box v PC bedne. Kedze je pomerne mala, zle sa tam dostava a cokolvek upravuje, preto som chcel aby som to mal jednoduchsie aby som pomocou nejakeho switchu zmenil nastavenie, bez toho aby som to musel rozoberat a vrtat sa v tom. Diki za upozornenie, berem to na vedomie. Chapem ake by to mohlo mat nasledky. |
|
|
erbes |
Nazdar chlape, ak som ta dobre pochopil, mas 2 balasty a 2 vybojky, tie chces prepinat v jednej skrini na rast 150W, na kvet 250W. Cize mas jednu skrinku, v nej jednu E40 objimku. Neviem ake su tvoje moznosti, ale ja by som urcite vyuzil obe vybojky naraz, cize chcelo by to este jednu skrinku. V jednej by som klicil, choval matku a klony a v druhej by som dozrieval. Je to skoda nevyuzit ked to mas. Co sa toho zapojenia tyka, nie je to zle, ale ako sam seba poznam, raz by som sa urcite pozabudol alebo pomylil a napral by som do 150W vybojky stavu z 250W balastu, to realne hrozi aj tebe. Pestu zdar. |
|
|
Hanyz |
Když budeš mít přepínač až za předřadníky, jako na 3. obrázku, tak bude stále startovat zapalovač. Co to udělá v opačném směru, netuším, ale taky netuším, proč se snažíš ušetřit na jednom přepínači. Zapoj to jako na prvním obrázku a nemusíš si nad tím dále lámat hlavu ;) |
|
|
erbes |
Dva prepinace nic nevyriesia, zapalovac startovat nebude, lebo vzdy iba jeden privod do balastu bude zapojeny a vraj zretelne oznaceny. Keby ten prvy vypinac bol mechanicky spojeny s tym druhym, za balastom, to by bolo trochu lepsie riesenie, ale nevyriesi to zamenu vybojky a mozne pretazenie - znicenie. |
|
|
alal |
Diki za nazory, ono nakoniec tam dam tu 250W nastalo, pretoze som narobil zopar klonov, ktore pojdu sice na outdoor, ale kedze zachvilu budem prepinat na kvet, tak budem musiet poriesit aj tak druhy box na rast. Planujem tam dat usporky, koli odberu, lebo to mam v pivnici, kde je tak cca 5 stupnov, cize budem musiet dokupovat vyhrevny kabel k tomu.
Teraz mam 150W a 100W vyhrevny kabel a ma to odber aj ventilatormi cca 320W. Keby som to spravil tak ako vravi erbes, dostal by som sa z dvoma boxikmi na cca 300W+(250W+100W+cca 70W), tj. cca 650W a to je uz pre mna dost. Takze 150W pojde do suflika pre istotu ako zaloha.
Bohuzial nemam iny prijemnejsi priestor pre grow. :( No a potom budem funguvat ako uz erbes spominal, matkarna+klony(usporky+ohrev) a 2. box na kvet(250W+ohrev).
Este raz diki za nazory, dalo mi to priestor na premyslanie, ono ten box na rast by som asi ani neriesil, ale ked je furt vonku nejako divoko neda sa inak a co uz s klonmi, ktore mali ist von, do snehu ich nedam. :)
|
|
|
erbes |
Ked si sa uz zamyslel, skus sa este raz. 5 stupnov v pivnici je naozaj malo, ale kazde svietidlo vytvara hlavne teplo a popri tom aj nejake lumeny. Tych 150W v sufliku je 30W svetla a 120W tepla. 150W+100W vyhrevneho kabla je 250W tepla ktore nevyprodukuje ani jeden lumen. Skus porozmyslat nad tepelnou izolaciou boxu a vetranie len kratkodobo. 6-12h ked nesvietis, teplota pada, to je fakt, rozmyslaj a testuj. |
|
|
alal |
Původní příspěvek od erbes
Ked si sa uz zamyslel, skus sa este raz. 5 stupnov v pivnici je naozaj malo, ale kazde svietidlo vytvara hlavne teplo a popri tom aj nejake lumeny. Tych 150W v sufliku je 30W svetla a 120W tepla. 150W+100W vyhrevneho kabla je 250W tepla ktore nevyprodukuje ani jeden lumen. Skus porozmyslat nad tepelnou izolaciou boxu a vetranie len kratkodobo. 6-12h ked nesvietis, teplota pada, to je fakt, rozmyslaj a testuj. |
Ked nesvietim, ventilator na odtah je vypnuty je zapnuty len vnutorny, vzduch sa meni cez pasiv vstup a verim, ze ma kade ujst von, ci uz cez ten vstup ciastocne a cez odtah od HPS. Mam to v chladnicke, takze ta ma nejaku izolaciu a este som na nu nalepil polystyren, sice len 3-jku, ale aspon cosi. To mas ale pravdu, ze ta 150 da viac tepla ako usporky, ono ten vyhrevny kabel nejde nonstop ked svietim, ale podla potreby (termostat). Navyse nemusel by som nic kupovat, ziadne usporky a rovno valim, hmm, skusim jednu aj druhu verziu a uvidime ako to bude s teplotou. |
|
|
erbes |
Este pozor na ten pasiv vstup a ventilator na odtah. Ked sa netoci, stale je to pasiv odtah, teplo ti vyfuci behom pol hodiny ked nesvietis. Takze chcelo by to spatne klapky na vstup aj na vystup. Ak mas nejaky standartny ventilator 100-120 priemer, dostat v elektre taku jednoduchu spatnu klapku za par centov(mozno az 2E), namontuj to na vystupny ventilator bezpodmienecne a prekry tym aj vstupny nasavaci otvor ak sa da. Inak su aj ventilatory s el. mriezkou ktora sa vzdy zavrie ked sa netoci. Setri teplom ako sa da. |
|
|
alal |
Původní příspěvek od erbes
Este pozor na ten pasiv vstup a ventilator na odtah. Ked sa netoci, stale je to pasiv odtah, teplo ti vyfuci behom pol hodiny ked nesvietis. Takze chcelo by to spatne klapky na vstup aj na vystup. Ak mas nejaky standartny ventilator 100-120 priemer, dostat v elektre taku jednoduchu spatnu klapku za par centov(mozno az 2E), namontuj to na vystupny ventilator bezpodmienecne a prekry tym aj vstupny nasavaci otvor ak sa da. Inak su aj ventilatory s el. mriezkou ktora sa vzdy zavrie ked sa netoci. Setri teplom ako sa da. |
Tak to som nevedel, ze sa da zohnat nejaka klapka. :) Skusim pozriet. Este rozmyslam nad tym, ze vystup z odsavania supnem cez izolovane potrubie dole do boxu, aj to by mohlo pomoct. Pasivny vstup zostane aby bol aj cerstvy vzduch. No stale je co doladovat, sice sme dost odbehli od temy okolo el. zapojenia, ale helflo mi to, tak sry ostatnym za spam. :angel: |
|
|
Murph |
zdravím,mohl by mi někdo polopatě objasnit,na co ten stykač přesně je a jestli je pro začátečníka potřeba,popřípadě v čem je to lepší se stykačem než bez něho,jsem technicky naprosto nepolíben :/ :-) díky! |
|
|
erbes |
Stykac je spinaci prvok, ktory dokaze spinat velke prudy (spotrebice ktore maju velky odber - vykonne lampy, kurenie, klimatizacia ). Zapina sa malym prudom, napriklad od casovacu, termostatu, hygrostatu, dialkoveho ovladania a podobne. Nezalezi na tom ci si zaciatocnik alebo nie, ale aky velky vykon potrebujes zopnut. Pre bezne spotrebice ako je ventilator alebo lampa do 400W nepotrebujes ziadny stykac, zvladnu to bezne kontakty na kazdom vypinaci alebo termostate. |
|
|
haagen |
Čau, potřebuju s něčím poradit :D dneska mi došlo všechno na svícení jen u toho nejsou žádné dráty kterýma to mám propojit. Jaké dráty teda k tomu musím ještě dokoupit? sehnat je by problém být neměl ne? |
|
|
Iwannagethigh |
Původní příspěvek od haagen
Čau, potřebuju s něčím poradit :D dneska mi došlo všechno na svícení jen u toho nejsou žádné dráty kterýma to mám propojit. Jaké dráty teda k tomu musím ještě dokoupit? sehnat je by problém být neměl ne? |
Zdar chlape, to je přece všechno ve FAQ nebo Velkým průvodci Groweru a snaž se používat víc HLEDÁNÍ
Tady je asi to co hledáš |
|
|
haagen |
díky :) jo jo příště první víc pohledám jestli to tady už není :D .. jinak asi budu potřebovat ten vysokonapětový kabel nebo ten CYSY 3Cx1,5. Kdybych si nebyl jistý, tak se zeptám v elektru :) |
|
|
mtm1234 |
cau, muzete mi nekdo poradit jak zapojit rvs/R, na vstupu jsou na cokolade 3 dráty ale u výstupu jsou 4, bilej, zlutej, modrej, cervenej, nevite jak na to ? diky |
|
|
Hanz23 |
Fakt nevim jestli myslis toto http://www.ventilatory-klimatizace....ep_sh%20PDF.pdf
Nahoře u RVN je 4 - L a 6 - N ˇ(fáze nula)ale RVS/R má i reverzaci, což v podstatě bude prakticky například 4 i 5 L ( dle toho jestli je v chodu reverzace či ne, ( ten motor má v podstatě dvě vinutí přičemž jedno točí jedním směrem a druhé naopak). každopádně to buďto zkoušej připojovat na ty výstupní svorky, jak je u RVN, a nebo si vem multimetra a proměř :) |
|
|
mtm1234 |
hele je to rvs-r prave ze u nej jde otočit ten chod, tlačitko navic proti rvs, mas ho taky ? kdyby jsi kdyžtak nahodil fotku, pac pres ele nejsem moc zdatnej :-) kazdopadne diky za odpoved :-) |
|
|
mtm1234 |
Původní příspěvek od Wilsh
Zdravim ..
Chcel by som vediet či mam dobre zapojeny sodik ....
Malo by to byt zretelne viditelne na fotkách
Len potrebujem vediet ci to mozem spustit :) |
mam dotaz, jde do tohodle zapojeni normalne nasroubovat metylhalogenidka ?, proste jen vysroubovat hps a nasroubovat mh ?? diky |
|
|
koles |
Vše je na obrázku :)
elektromagnetický předřadník GIB pro-v-t 400 W |
|
|
broken |
Prosím o pomoc při zapojení objímky ke kabelu, stínidlo je značky ELEKTROX pro 125W CFL. Děkuji! |
|
|
zmijak |
zeleno zluty je zem modry nulak a hnedy faze vetsinou byva faze na pravo u objimek nulak na levo a zem nekde na stinidlo pripevni ale neni to vzdy pravidlo jinak dej foto jeste vnitrku objimky |
|
|
yabasta |
prosim o radu dá se zapojit 400w elektronicky predradnik na zasuvku ktera je z kabelu 1.5?
neni ten kabel slabej? bohuzel jiny nemam k dispozici podle toho musim volit předřadnik bud 250w nebo 400w. vsem dik za radu |
|
|
techem |
ahoj z el. hlediska by to mělo stačit, na 1,5 kabel jsou napojené rozvody světel po celém bytě nebo domě a když svítíš večer skoro všude tak to v poho utáhne. 2,5 by byla lepší, ale 1,5 to v poho zvládne...počkej ještě na další rady ale podle mě to ten kabel zvládne ;) |
|
|
Chilligrow |
Ahoj,
potřeboval bych poradit. (Ano použil jsem tlačítko hledání a ne nenašlo nic :D )
Potřeboval bych přes čidlo spínat větrák. Takže víc jak 30° větrák sepne. Méně než 23° větrák vypne. Někdo poradí ?? Díky a mějte se ;) !! |
|
|
benjichaouat |
Zdarec, muze mi někdo poradit? Dostal se mi do ruky predradnik 750W s dost pro mne netipickym schématem zapojeni. Muze mi někdo srozumitelne jak pro blbce napsat, jak ho zapojit? Diky. |
|
|
benjichaouat |
Dále ještě par fotek. |
|
|
Bubblec |
Ahoj, chci se zeptat. Dostalo se mě nabídky na High-power led diody Epistar 10W, 800-900lm, 140°.
Dá se s tím něco rozsvítit? Mám v plánu Zapojit 30x10w čipů.
18x RED 620-625 NM 10W
6 x Blue 450-455 NM 10W
3 x RGB 380 NM 10W
2 x White 900-1000 NM 10W
1 x Green 520 NM 10W |
|
|
semkol |
Zelenou neber, kytky ji stejně nevidí a jen ji odráží. Bílo bych také nebral. A RGB jen pro případ možnosti úpravy poměru modré a červené |
|
|
Bubblec |
Chtěl bych, to zapojit na růst i květ, takže poměr Modré a červené 50/50? Díky |
|
|
Grim |
zdarec,
koupil jsem si na odtah ventilátor VKO 100 a mám doma kabel kde sou tři dráty (hnědý, modrý a zelenožlutý).
Můžu ho použít taky? Jestli ano, tak co potom s tím zelenožlutým? Nebo musím mít jenom ten kabel kde je hnědý a modrý drát?
Dík. |
|
|
sWei |
normal ho můžeš použít, ten zelenožlutej zalep dělám to tak taky ;) |
|
|
motyja |
Custe napadlo na privod do boxu dat ventilátor standard nízkohlukový jak se davaj na wc.. ale nwm jestli ho muzu normalne zapojit do flexo kabelu nevite plz? |
|
|
Kiddnaped |
stačí kus jakéhokoli kabelu / nejlépe však měděného /... základ fáze ( hnědej, občas černej ) Nulák / modrej /.. zelenožlutej - Zem.. nemusí být zapojen ale je to lepší jak z bezpečnosti tak k ochraně elektrické věci. Většinou ho zapojíte na vnější obal / kamkoli KDE NEHROZÍ styk s fázý či nulákem / u předřadníku to býva na šroub který drží vrchní kryt..
------------------------------------------------------------------------------------------
A ano pokud máš tím flexo kabelem namysli ohebnej dvou linkáč |
|
|
Ninewalls |
Ahoj, potřebuju pomoct, hledám různě po netu a nikde nic nevidím.Potřebuju dozapojit toto:
Vossloh schwabe z 400 mk s Vossloh schwabe nahj 150
Mám tu foto a nevím, kam s jedním černým drátem.Na foto je červeně označený kontakt + červeně označený kontakt na tom startéru.
Může se někdo mrknout, případně zkontrolovat? Díky moc :-/
http://ulozto.cz/xVKHjQXT/dsc-0018-jpg |
|
|
|