Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

Stránky: [1] 2 
Pegasovy kapky - Klikni zde pro originální téma
Pozdrav
Po studiu několika stovek stran vědeckých pojednání, diskusních fór a blogů, domácích receptur a pokusů jsem dal dohromady opravdu dostupný, jednoduchý a čistý způsob výroby univerzálních léčivých kapek. Protože jde o způsob, který - dovoluji si tvrdit - nebyl ještě nikde ve světě popsán, výslednému produktu jsem dal název Pegasovy kapky.

Pegas (Pegasus, z řeckého Πήγασος = silný) byl krásný, silný okřídlený kůň, nemanželský syn všemocného boha moří Poseidona a příšery Medúzy. Kdo Medúzu zahlédl, ten zkameněl.

Pegasovy kapky (PG kapky) jsou kanabidoidy a éterické oleje rozpuštěné v propylenglykolu (PG). V malém množství uzdravují, dodávají sílu, někdy i křídla. Kdo si Pegasových kapek ale dopřeje přespříliš, dočasně zkamení.

Pegasovy kapky se dají podle potřeby ředit vodou i alkoholem, lze je aplikovat přes žaludek, pod jazyk, na kůži a také vdechovat ve formě aerosolu.

Suroviny: palice a drobné lístečky, lékařský benzin nebo lékařský benzinalkohol, propylenglykol (z lékárny), destilovaná voda, Fullerova hlinka.

Postup:

Palice a drobné lístečky se rozmělní na co nejmenší objem. Drtit je v mlýnku na kafe, (jak někteří někdy doporučují) je zbytečné. Lepší je zmrazit je a pak rozmělnit /rozdrtit.

Pokud se Pegasovy kapky připravují k vnitřní aplikaci (např. pod jazyk) rostlinný materiál se nejdřív dekarboxyluje; pokud se připravuje roztok k aplikaci na kůži, dekarboxylovat není třeba.

Rozmělněný (popřípadě dekarboxylovaný) materiál se naloží do lékařského benzinu nebo benzinalkoholu asi tak na 3 dny a 2 x denně se pořádně protřepe. Lékařský benzín je směs nepolárních rozpouštědel (pentan + hexan + heptan), které dobře rozpouští jak voskové obaly trichomů, tak i kanabidoidy uvnitř trichomů.

Do hrnce se připraví destilovaná voda (objemově asi stejné množství jako toho benzinu, ve kterém se macerovaly rostlinky) a několik mililitrů propylenglykolu. Nejlépe je začít s poměrem 1 mililitr propylenglykolu na 1 až 2 gramy suchých rostlinek.

Propylenglykol je čirá tekutina, dobře rozpouští kanabidoidy, je ředitelný s vodou, a nepoškozuje zdraví - metabolizuje se na kyselinu pyrohroznovou, která je normální součástí metabolismu cukrů, a ta se pak mění na energii. Teplota varu a odpařování propylenglykolu je až 188.2°C.

Rostlinný materiál se od benzinového roztoku po 3 dnech macerování oddělí přes plátno a dobře vymačká, a roztok se přidá do hrnce s propylenglykolem a destilovanou vodou.

Hrnec se zahřívá na elektrické plotně při otevřeném okně, a za neustálého míchání se benzin odpaří (při teplotách kolem 70 až 80°C, v závislosti na jeho konkrétním složení). Jak při zahřívání ubývá benzinu, ve vodě se začnou srážet vosky a chlorofyl (foto 1). Kanabidoidy zase „projdou“ do propylenglykolu.

Jakmile se veškerý benzin odpaří, voda s propylenglykolem a sraženinami se přefiltruje za studena přes filtr na kafe. Pokud je roztok pro filtrování příliš hustý, jednoduše se naředí vodou. Zaschlé nečistoty, které zbudou ve filtru jsou na fotu 2.

Po přefiltrování zbude žlutobílonazelenalý roztok (foto 3) . Tento roztok se opět naleje do čistého hrnce, uvede do varu, a do vařícího roztoku se přidá asi půl kávové lžičky Fullerovy hlinky.

Fullerova hlinka (attapulgit, palygorskit, smectit) je absorbent, používá se například na čištění sojového oleje od zeleného chlorofylu v potravinářství, a v medicíně proti průjmu (např. přípravek Smecta). V malém množství se dá koupit například v některých prodejnách s potřebami pro výtvarníky. (Viz např. http://www.kremer-pigmente.de/shopi...G&product=58903)

Fullerova hlinka ve vařícím roztoku za stálého míchání během několika sekund absorbuje téměř všechen zbylý zelený chlorofyl. Roztok se pak opět přefiltruje a po přefiltrování se získá světlý žlutobílonanarůžovělý roztok vody a propylenglykolu s rozpuštěnými kanabidoidy.

Ztráty kanabinoidů čištěním Fullerovou hlinkou jsou zanedbatelné. Čištění použité Fullerovy hlinky s cílem získat z ní nějaké ty zbytkové kanabidoidy nemá ekonomický smysl. Zaschlé nečistoty ve Fullerově hlince, které zbudou ve filtru jsou na fotu 4.

Voda se pak nechá odpařit a výsledkem jsou Pegasovy kapky. Tak jak ubývá voda, barva roztoku se mění ze světle žluté na medovou, až na světle purpurovou (foto 5). Čerstvé Pegasovy kapky mají krásnou citrusovou vůni, která ale časem vyprchá. Skladují se ve tmavé skleněné lahvičce v lednici.

Použití

Pegasovy kapky je sterilní roztok bez nečistot (díky filtrování, čištění Fullerovou hlinkou a vaření). Ukázaly se jako vynikající prostředek proti kožním zánětům, protože se díky propylenglykolu bezvadně vstřebají do vrchních vrstev pokožky. Lze je tak dobře kombinovat i s jinými léčivy proti virům, plísním, infekcím atd.

Také se rychle vstřebají při aplikaci pod jazyk a rychle tak uleví např. pacientům s roztroušenou sklerózou.

Zatím proběhlo několik pokusů s vdechováním Pegasových kapek pomocí tlakového aplikátoru pro astmatiky. O tom až někdy příště.
Pozdrav
Zde jsou odpovědi na dotazy, které jsem dostal:

1. všobecné informace o propylenglykolu: např.
www.piskac.cz/pavel/recenze/TIS/PROPYLENGLYKOL.RTF

2. dostupnost propylenglykolu: lékárny, bez předpisu, cena asi 100 Kč za 100ml lahvičku

3. dekarboxylace: viz http://grower.cz/forum/showthread....8563#post848563

4. Pegasovy kapky nejsou na prodej. Postup je tak jednoduchý, že to zvládne každá babka.
Bobo
Abych nezapomel,rika se tomu Fenixovy slzy a maji to tady ,jen bohuzel jako vse co je s travy je neprodejne... http://www.konopijelek.cz/index.php...a=info-pacienti
dexda
Díky, už jsem viděl a četl různé návody na výrobu, tenhle se mi ale líbí nejvíc. Už léta užívám lihovou tinkturu s vynikajícími účinky antiseptickými a protizánětlivými, můj zatím první pokus s výrobou výtažku podle videa Ricka S. přinesl výsledek s poněkud neuspokojivým vzhledem i chutí. Na pohled je tmavší než ten tvůj a chutí se blíží směsi vyjetého oleje s močkou z fajfky :) (alespoň předpodládám, že tak nějak by to chutnalo), zato sílu to má ukrutnou. Stačí jen trochu přehnat velikost kapky a hned má člověk půl dne života fuč....
Hned jdu shánět potřebné suroviny.....
dexda
Naštěstí jsem už při výrobě podle tohoto návodu pochopil, v čem byla chyba :) Nepatří tam ty vosky!
Jen nevím, jak se stavět k tomu chlorofylu... vždyť se doporučuje konzumovat zelené části rostlin. Milovníci zelených salátů by byli namydlení, kdyby se chlorofylu vyhýbali. Takže tentokrát bude bez čištění hlinkou a uvidíme. Nikde se mi ji totiž nepodařilo honem sehnat:(
Pozdrav
Tak tak, vosky do léčiv nepatří.
To vyčištení hlinkou je tam spíš pro perfekcionisty. Jsem rád, že jsem objevil, že to vůbec jde a tak jsem to prostě musel popsat.
Jinak to čištení od chlorofylu má smysl při přípravě roztoku pro inhalaci (chlorofyl v plicích asi nemusíme) a částečně při aplikaci pod jazyk (má to lepší chuť).
dexda
Při výrobě popsaným způsobem v roztoku zůstal zcela zanedbatelný kal na dně, patrně ten neodstraněný chlorofyl... ale u některých produktů je to doklad přírodního původu, ne? :)
Pozdrav
V extraktech z různých léčivých rostlin (Arnika, Heřmánek, atd.) mírný kal obvykle je. Protože se většinou aplikují rovnou na kůži, nijak nevadí. Když se k aplikaci použije např. sprejový dávkovač tak ten kal rád ucpává rozprašovací mechanismus.
dexda
V druhém kole výroby kapek jsem již použil čištění pomocí lékárenského produktu Smecta, a kal zmizel. :)
Použil jsem ale oproti původnímu receptu uvedenému na začátku, poloviční dávku destilky i PG a výsledkem je výrazně silnější výtažek, původní koncentrace se mi zdála poněkud slabá, možná vhodná pro sprejové použití.
Poslední výtažek používám na polštářkové náplasti na znamínko, s kterým mne kožařka posílala na chirurgii, myslím, že až ho uvidí po 3x 3 dnech s náplastí, bude zírat! :)
Pozdrav
Dexdo, jsem moc rád, že tu metodu dále rozvíjíš. Tak jak roste zkušenost, člověk si troufne pracovat i s menšími množstvími a s vyššími koncentracemi. Smecta obsahuje i monohydrát glukosy, sodnou sůl sacharinu, vanilkové a pomerančové aroma, což by mělo dát PG kapkám lepší chuť (při aplikaci pod jazyk).
dexda
Máš pravdu, :) chuť mají "delikatesní" ! :)
Pozdrav
Aplikátory

Praktickým aplikátorem Pegasových kapek je tmavá skleněná 15 ml lahvička s mechanickým rozprašovačem od použitého spreje proti bolestem v krku Neo-angin.
Tmavé sklo lahvičky chrání Pegasovy kapky před degradací světlem, lahvička se dá dobře uzavřít typizovaným šroubovacím víčkem a dlouhodoběji uchovávat v lednici.

Mechanický rozprašovač od Neo-anginu má dva nástavce: ten krátký je vhodný pro aplikaci Pegasových kapek na kůži, s tím nástavcem s prodlouženou trubičkou se pacient zase dobře strefí pod jazyk i ve tmě, když má záchvat křečí a bolestí v noci. Pozor na to, že některá balení Neo-anginu (obvykle to 30 ml) ten prodloužený nástavec nemají.

15 ml lahvička od Neo-anginu má průměr 26,1 milimetru a dá se na ní nasadit průduškový inhalační nástavec od inhalačního spreje Bioparox. Výrobce Bioparoxu uvádí, že jejich inhalační nástavec produkuje jemnou mlžinu s 90% částeček o velikosti méně než jeden mikron, které se tak dostanou až do plicních sklípků.

Jak Neo-angin spray tak i Bioparox jsou v lékárnách volně prodejné.

Použití inhalačních nástavců je potřeba natrénovat. První úskalí je najít ten správný úhel, aby veškerá vytlačená mlžina nezkončila v ústech na měkkém patře nebo na jazyku, ale aby se pacient strefil co nejpřesněji do plic. Část mlžiny samozřejmě ulpí v ústech a do krevního oběhu se vstřebá se přes ústní membrány, část pacient se slinami spolkne.

Druhé úskalí je koordinace stlačení inhalačního aplikátoru prstem a nádechu (co možná nejhlubšího). Po nádechu je potřeba zadržet dech a vydechovat pak co nejpomaleji. Při styku s měkkým patrem Pegasovy kapky kvůli obsahu THC mírně pálí.

Dalším úskalím je rychlost vdechu. Příliš rychlé vdechnutí příliš koncentrované mlžiny (zejména ze sprejů natlakovaných hnacími plyny) může způsobit krátkodobou bronchokonstrikci, tj. člověk se několik sekund vůbec nemůže nadechnout nebo vydechnout.

Pegasovy kapky k inhalaci je možné individuálně podle preferencí pacienta naředit alkoholem. Nenaředěné Pegasovy kapky vytvoří v inhalačním nástavci mlžinu s vyšším průměrem částeček. Tyto se tak nedostanou až hluboko do plicních sklípků, ale na druhé straně se při výdechu tak lehce nevydechnou. Mlžina z kapek s vyšším podílem alkoholu má nižší průměr částeček. Tyto se dostanou hlouběji do plic, ale při výdechu se pak snadněji vydechnou ven (a vyjdou vniveč), protože jsou malé a lehké.

Inhalace mlžiny s vyšším obsahem propylenglykolu a s nižším nebo žádným obsahem alkoholu má znatelně dlouhodobější účinky – až 12 až 18 hodin a hodí se spíše pro těžce nemocné pacienty. Nástup účinků při inhalaci alkoholové mlžiny je rychlejší a krátkodobější.

Inhalování Pegasových kapek plicím nijak neuškodí. Fullerova hlinka je ve fázi jejich přípravy dobře vyčistí od vosku a jiného balastu. Neškodnost propylenglykolu nebo alkoholu, který je obsažen ve většině oficiálních léků pro plicní aplikaci byla miliónkrát otestována.

Pro zájemce o hlubší studium jsou níže odkazy na odbornou literaturu.

Tashkin et al.: Bronchial effects of aerosolized delta 9-tetrahydrocannabinol in healthy and asthmatic subjects
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/319717

Abboud, Sanders: Effect of oral administration of delta-tetrahydrocannabinol on airway mechanics in normal and asthmatic subjects
http://chestjournal.chestpubs.org/c.../70/4/480.short
http://chestjournal.chestpubs.org/c...0.full.pdf+html

MUDr. Viktor Kašák: Inhalační systémy
www.mediforum.cz/pdf/inhalacni_systemy.pdf

prof. MUDr. Vladimír Vondra: Optimální inhalace antiastmatik a chyby při inhalování
www.solen.cz/pdfs/lek/2009/04/07.pdf
DEVIATIO
video tutorial:
dil1
http://www.youtube.com/watch?v=Dg4lBkjkRUM
dil2
http://www.youtube.com/watch?v=OhKL4h4zSCk
dexda
Hezky udělaný video, popis výroby srozumitelný, ale výsledkem jsou kapky s voskem a spol. S těmi už ale spokojenej být nemůžu, co jsem vyzkoušel popis uvedený zde :)
Navíc, nějak mne nefascinuje dávkování injekční stříkačkou, odhadovat velikost husté kapky je dost těžké, zvláště začátky léčby malými dávkami je skoro nemožné správně zvládnout. Na druhou stranu, získá se přitom ten správný respekt k léčivu :), šokující reakci na přehnané množství (odhad velikosti ukápnuté kapky) jsem zažil na vlastní kůži..... :P
Proto volím raději propylenglykolovou variantu, která je jistější a příjemnější.

Ale vše, co přináší nové informace je dobré! Jen houšť a větší Kapky! (Pegasovy)
top47
DEVIATIVO - já mám k tomu jen že nevím co chlapci používají za rostlinky, ale udělat ze 64 gr stříkačku léčiva a že jich na konci drží víc, tomu se moc divím. Asi jsou kouzelníci.
DEVIATIO
nevim,video jsem netocil,pouze postnul link. v kazdem pripade je to pro zacatek ta nejjednodussi metoda jak je udelat,proste rozpustit palice v lekarskem benzinu a smes opatrne odparit.

myslim ze pro zacatecnika vcelku prijatelne.
Pozdrav
Panstvo, ale toto je vlákno pro odpovědné a pokročilé léčitele a výměnu jejich zkušeností. Pro uplné začátečníky a hazardéry je dost prostoru jinde.
dexda
Tak jsem zkusil použít kapky na kožní problém - viz příspěvek 11. tady nějaká fotka jako dokumentace.

Zatím je výsledek problematický, při 3. aplikaci jsem po dvou dnech musel skončit, svědění okolí bylo neúnosné a reakce nepřiměřená. Ale je vidět, že útvar, který byl cílem aplikace doznal výrazné změny a to je hlavní.
Bobo
Skoda ze se ty kapky co maji ve videonavodu nedaji koupit...
chemik
Reakce odborného garanta Konopné apatyky:
Metoda Konopné apatyky byla koncipována pro těžce nemocné lidi, kteří za 50-100 tisíc Kč sehnali půl kila trávy, a zajímá je, jak z toho co nejbezpečněji vyrobit lék. Tyto lidi barva a chuť výtažku příliš nezajímá. Bylo by možno produkt dále čistit, aby byl průzračný a medově zbarvený, ale pro léčebné účely to nemá význam, navíc adresátem videa není konopný fajnšmekr, ale člověk, který drží konopí poprvé v ruce a na nějaké hraní nemá čas, náladu ani znalosti.
Při vší úctě k Vašim nemalým znalostem, Váš postup, stejně jako postup p.Simpsona, neřeší problém účinnost extrakce vs. spotřeba rozpouštědla. Při dvoustupňové extrakci konopí „hrncovou metodou“ je třeba na 0,5 kg konopných palic použít 8 litrů rozpouštědla k dosažení 90% účinnosti (tj. desetinu draze pořízeného materiálu vyhodíte se zbytky po extrakci). Při použití metody Konopné apatyky je pro zpracování stejného množství materiálu potřeba 2-2,25 litru rozpouštědla k dosažení účinnosti 95%.
Váš produkt – Pegasovy kapky – odpovídá kvalitou čištěnému extraktu z konopí, rozpuštěnému v propylenglykolu. S touto aplikační formou nemám žádné zkušenosti, proto nemohu hodnotit její výhody a nevýhody.
chemik
Poznámka k videu:
z uvedených 64 g sušiny bylo získáno 9,5-10 g výtažku, byl to dosti kvalitní materiál.
dexda
Tak další pokračování k případu "Znamínko" :)

Od posledně dodané fotografie (příspěvek č. 20) se alergická reakce odstěhovala neznámo kam a výsledek zobrazuje přiložená fotečka. zůstal jen plochý, barevně se lehce odlišující flíček. S výsledkem jsem nakonec spokojen. :)

PS: tak jsem udělal další fotku s odstupem času.... bez dalších aplikací čehokoli dalšího :) Po počátečních rozpacích výsledek super
Kolik konopného materiálu je potřeba? Bylo by fajn uvést nějaké alespoň orientační dávky.
dexda
Já vyrábím vždy ze 150 g materiálu a podle použitého množství Propylenglykolu je množství výsledného výrobku.

údaj o množství od Chemika odpovídá hmotnosti mnou nepoužitého a vyhozeného vosku a nečistot viz foto
chlapy naložil jsem do 5 litru lekařskeho líhu 95% hodně palic skoro celou urodu jenomže sem to zapomněl dekarboxylovat je tady ještě možnost jak to zachránit.
normálně když sem dělal tinkturu v kořalce tak to makalo i bez dekarboxylace tak Teďka nevím Poraďte.
dexda
Myslím, že to bude taky fungovat, pokud si počteš o dekarboxylaci, zjistíš, že jen přeměňuje THC na jiné léčivé složky, dá se nejspíš i nahradil zahřátím na 110-120° během odpařování.
Dr.Crabakles
Supr návod, v týdnu ozkouším :) PS: Koukám, že ti někdo krade slávu :)

http://semenakonopi.pestujdoma.cz/i...formation_id=15
dexda
:) taky jsem koukal... kupoval jsem tam semínka :) a na skype jsem se o tomhle nejspíš zmínil
dexda
Tak koukám, že tady nějak došel dech? Nebo už je všem vše jasný?
jazzandswing
Zdravím, mám v rodině těžce nemocnou a sháním pro ni fenixovy slzy. Nevíte kdo by mi s tím mohl pomoci? Předem díky..
Dr.Crabakles
Jen mi tu chybí poměr g- byliny/ ml- benzínu :( Díky!

edit: Já dal 30/500 ... tak uvidim :)
Dr.Crabakles
Tak jsem postupoval presne dle navodu... ale vysledny produkt je tuhy jako asfalt. Co s tim? :(
dexda
citace:
Původní příspěvek od Dr.Crabakles
Tak jsem postupoval presne dle navodu... ale vysledny produkt je tuhy jako asfalt. Co s tim? :(


To je nějak divné. Při mojí výrobě to nikdy neztuhne, protože Propylenglykol udržuje tekutost vždy. Hustota je pak podle množství použitého PPG.

"jako asfalt" mi ztuhne vyrobený výtažek k použití do masti, kde tuhý výsledek extrakce rozředí tuk, nebo vazelina.

Fotky na začátku přesně odpovídají průběhu výroby.
dexda
citace:
Původní příspěvek od Bobo



Zapomen na to ze ti v tomto nekdo pomuze,,taky to potrebuju a nikdo mi v tomto smeru nepomohl...jen keci ze mam zacit pestovat a mam si to udelat sam..



Ehm ehm, pokud mne paměť neklame, poslal jsem ti kapky vyrobené podle původního Pozdravova receptu. Nedočkal jsem se ani poděkování, jen tvého komentáře, že to je nějaký slabý. Nevím, cos vůbec očekával....

Pro mne to bylo poučením, že kdo opravdu něco chce, měl by si to opatřit sám, dneska to problém není.

Jak říká stará moudrost: Je lepší hladového naučit chytat ryby, než jej krmit.
dexda
No myslím, že podle tvých reakcí je celkem jasné, že ti nikdo pomáhat k fetu zdarma nebude .... tak klídek .

Patrně jsi nějak nepochopil mezi řádky v původním receptu, že Pegasovy kapky tohoto typu v uvedené koncentraci byly určeny především k inhalační, či sprejové aplikaci do krku, s cílem uživatele zbavit potíží a ne zhulit.
Dr.Crabakles
Kluci.... :/ Když tak PM
Hlava
citace:
Původní příspěvek od jazzandswing
Zdravím, mám v rodině těžce nemocnou a sháním pro ni fenixovy slzy. Nevíte kdo by mi s tím mohl pomoci? Předem díky..


http://konopijelek.cz/index.php?stranka=info-pacienti

citace:
Původní příspěvek od Bobo

ASI JAKO JEDINEJ TADY Z VAS JSEM NIKDY NEKOURIL CIGARETY NATOZ TRAVU..A JA SE NENECHAM URAZET KECMA TYPU ZE POTREBUJU FET.....TEN DENNE BERES TY A NE JA.....CHTEL JSEM LEK NA RAKOVINU BLBCE,,,,,,,,CHCES TADY VYFOTIT LEKARSKEJ NALEZ ABY SES SKLIDNIL???????????? S TIM SMEJDEM COS MI POSLAL BYCH NEVYLECIL ANI KURI OKO......TO NENI ALE NIC PROTI TOMU ZE JSEM ODSUD TAKE OBDRZEL PEKNEJ NASUP TRAVY..BOHUZEL ASI TECHNICKE KONOPÍ PONEVADZ UCINEK ZADNEJ..A ZADARMO TO NEBYLO....JMENOVAT NEBUDU KDO TO BYL....JE MI JEN LITO ZE JSEM SE PRIHLASIL NA TENTO WEB KVULI POMOCI S MOU NEMOCI A DOCKAL JSEM SE JEN ZLODEJICKU A BLBEJCH ŘEČÍ.
Ssk8
Chtěl bych se zeptat na ty zbylé vosky a chlorofyly, co mi zůstaly v kávovém filtru po přefiltrování. Vzhledem to velmi připomíná hašišový olej, nebo něco takového, dá se z toho ješte něco vyrobit? Teď už by to nebylo na léčebné účely, ale na "zhulení".
Díky

PS: Recept musím pochválit, je to jednoduché a funkční. Pacient s RS je velmi spokojen, tlumení projevů choroby je až zázračné, nikdo jsme nevěřili, že to bude fungovat tak radikálně !!
plagatek
zdraviim growers !!
již dlouho přemyšlím nad tim udelam konopný vytažek jen se mě pořad honí myšlenka jaky je rozdíl mezi Pegasovými kapkami a Fénixovými slzami.... btw našel asi nejzásadnější a to že Fénixovy slzy jak děla Rick Simpson mycha v rozpouštědle asi jen 3 minuty,kdešto Pegasovy kapky maji být v rozpouštedle 3 dny díík za odpověd )
dexda
Rozdíl je v čištění. Jak píše autor - Pozdrav - jedná se v podstatě o sterilní a čistý výtažek, na rozdíl od Fénixových slz, které se nečistí vůbec. Vzhledem k tomu, že výroba např z venkovní sklizně může obsahovat spoustu nečistot a tím i škodlivin, nalepených během dozrávání do pryskyřice květů, preferuji výrobu co nejčistšího výtažku. Ten používám pro všechny druhy aplikace, lze jej použít ve vyrobeném stavu k orálnímu užití, naředit např alkoholem jako tinkturu (i když tu lze vyrobit i rovnou louhováním v alkoholu po několik týdnů), nebo přidáním do masťového základu.

Také jsem se už dočetl, že prof. Hanuš důrazně doporučuje nenechávat louhovat, ale výrobu maximálně urychlit, má dojít k vyšší výtěžnosti účinných látek. Takže přichystané dvě dávky dekarboxylovaného a najemno nadrceného (promnutím v ruce) materiálu jen proliju rozpouštědlem 2x a odpařím. Pokud bude třeba, bude následovat čištění, jako u klasické výroby.
Rozhodně budu i nadále vždy čistit výtažek pro orální užití po kapkách, na tinkturu a masti pro venkovnímu užití možná nebude třeba. Odpadne pak fáze s použitím a následným nezbytným odpařením vody, což výrazně zrychlí výrobu.
jestedman
jaký dáváte dávkování vstupního materiálu, jaké množství je vhodné např. na litr benzínu a jaká je zhruba výtěžnost? dik
dexda
u mne je vcelku standartní množství dané objemem sklenice od 200 g instantní kávy :), což představuje cca 150 g materiálu a na vytažení to spotřebuje ten 1+ litr lékažského benzinu. Navíc ještě trochu denaturovaného lihu na čištění použitých nádob a příslušenství.

Výtěžnost je u mne těžko určitelná, protože přidaný PPG v závěrečné fázi rozhoduje o získaném extraktu. V zcela prvním návodu je doporučeno 100 ml PPG, výsledkem je dost slabý produkt, vhodný snad jen pro sprayovou formu aplikace do krku. Mně se osvědčuje přídavek 5-10 ml, ale snižovat dávku PPG doporučuji raději až při dalších výrobách, když je už výroba technologicky zvládnutá při řidší variantě.
morfix
citace:
Původní příspěvek od chemik
Reakce odborného garanta Konopné apatyky:
Metoda Konopné apatyky byla koncipována pro těžce nemocné lidi, kteří za 50-100 tisíc Kč sehnali půl kila trávy, a zajímá je, jak z toho co nejbezpečněji vyrobit lék. Tyto lidi barva a chuť výtažku příliš nezajímá. Bylo by možno produkt dále čistit, aby byl průzračný a medově zbarvený, ale pro léčebné účely to nemá význam, navíc adresátem videa není konopný fajnšmekr, ale člověk, který drží konopí poprvé v ruce a na nějaké hraní nemá čas, náladu ani znalosti.
Při vší úctě k Vašim nemalým znalostem, Váš postup, stejně jako postup p.Simpsona, neřeší problém účinnost extrakce vs. spotřeba rozpouštědla. Při dvoustupňové extrakci konopí „hrncovou metodou“ je třeba na 0,5 kg konopných palic použít 8 litrů rozpouštědla k dosažení 90% účinnosti (tj. desetinu draze pořízeného materiálu vyhodíte se zbytky po extrakci). Při použití metody Konopné apatyky je pro zpracování stejného množství materiálu potřeba 2-2,25 litru rozpouštědla k dosažení účinnosti 95%.
Váš produkt – Pegasovy kapky – odpovídá kvalitou čištěnému extraktu z konopí, rozpuštěnému v propylenglykolu. S touto aplikační formou nemám žádné zkušenosti, proto nemohu hodnotit její výhody a nevýhody.


Pokud znáte nějakou účinnější metodu extrakce, tak ji prosím zkuste popsat.
dexda
Existují i jiné, ale tento thread je věnován Pegasovým kapkám, případně modifikacím původního návodu.
K citaci jen tolik... netuším, kde "odborný garant " dospěl k 8 litrům potřebného rozpouštědla, když na konci uvádí, že s tímto postupem nemá žádné zkušenosti. V obou postupech se rozpouští účinné látky rozpouštědlem, takže rozpouštědlo stejného druhu může rozpustit v obou případech jen to, co materiál obsahuje. A že by rychloproplach 2-2,5 lt dokázal získat 95%, místo několikadenního louhování se ziskem 90%???
morfix
citace:
Původní příspěvek od dexda
Existují i jiné, ale tento thread je věnován Pegasovým kapkám, případně modifikacím původního návodu.
K citaci jen tolik... netuším, kde "odborný garant " dospěl k 8 litrům potřebného rozpouštědla, když na konci uvádí, že s tímto postupem nemá žádné zkušenosti. V obou postupech se rozpouští účinné látky rozpouštědlem, takže rozpouštědlo stejného druhu může rozpustit v obou případech jen to, co materiál obsahuje. A že by rychloproplach 2-2,5 lt dokázal získat 95%, místo několikadenního louhování se ziskem 90%???


To by mě právě zajímalo. Přispívatel se zmiňuje o extrakci dle metodiky konopné apatiky, která by měla být účinná a úsporná vůči spotřebě rozpouštědla. Nikde se mně ale nepodařilo dohledat, co tím myslí. Pokud se skutečně jedná o rychloproplach, tak bych silně pochyboval, že je účinnější než několikadenní macerování...
dexda
Zrovna teď dodělávám odpařování "apatykového" výluhu, použil jsem PET láhev 2 lt bez dna s dírkou ve víčku, u víčka láhve otočené víčkem dolů vložený papír z kuchyňské utěrky ve dvou vrstvách. První prolití 3/4 lt benzinu z lékárny a druhé další 1/3 lt vylouhovalo slušně tmavou tekutinu, prakticky bez chlorofylu. V tom má prof. Hanuš pravdu, že rychloproplach neumožní vylouhování většího množství chlorofylu.

Tak pro názornost postup jako na videu z "apatyky" - židle, lepící páska a PETka :)
morfix
A teď by bylo hodně zajímavé vyzkoušet, zda by se z materiálu, prošlého touto procedurou, dal ještě několikadenním výluhem získat účinný výtažek. Tím by se ověřilo, zda je tato metoda skutečně tak účinná. P.S.: a na co jsi měl v té PET láhvi tu utěrku? Plnila funkci filtru?
dexda
Jistě, papír filtruje v jedné operaci s proplachem, jinak by dirka po grilovací jehle :) byla hned zacpaná.
Propláchnutý materiál sice po konopí i nadále voní, ale už nelepí a již druhý proplach byl výrazně světlejší, takže nemyslím, že by mělo smysl ještě něco dalšího z toho ždímat. To nejlepší už je stejně ve sklenici.
H@nz
Ahoj kluci. Dokážete mi prosím poradit? Dělal jsem výtažek (jestli jsem použil dostatek rozpouštědla na množství použité sušiny teď neřeším) metodou týdenní macerace a po odpaření rozpouštědla jsem získal určité množství lógru, které bych chtěl vyčistit k aplikaci pod jazyk, jelikož lógr je dost tmavý. Tak jsem lógr rozpustil v určitém množství propylenglykolu, přidal vodu a zahřál. Žil jsem v domění, že nežádoucí látky (chlorofyl, vosky, apod.) se rozpustí ve vodě a žádoucí (THC, CBD...) "projdou" do propylenglykolu obsaženého v té vodě, ale mám takový pocit, že je něco špatně, protože podle vzhledu to vypadá, že lógr plave na hladině a nic se nikde nerozpustilo. Co s tím? Jinak potom další dotaz: je v pořádku, když pri odpařování rozpouštědla nechám toto vřít a nebo je lepší teplota pod bodem varu rozpouštědla, aby se náhodou prudkým odpařováním neodpařovaly i účinné látky? Děkuju za odpovědi.
dexda
"Rostlinný materiál se od benzinového roztoku po 3 dnech macerování oddělí přes plátno a dobře vymačká, a roztok se přidá do hrnce s propylenglykolem a destilovanou vodou.

Hrnec se zahřívá na elektrické plotně při otevřeném okně, a za neustálého míchání se benzin odpaří (při teplotách kolem 70 až 80°C, v závislosti na jeho konkrétním složení). Jak při zahřívání ubývá benzinu, ve vodě se začnou srážet vosky a chlorofyl (foto 1). Kanabidoidy zase „projdou“ do propylenglykolu."

Tohle je uvedeno hned v prvním příspěvku zde. Pokud jsi zvolil jinou metodu, nelze se divit jinému výsledku. Navíc ani neuvádíš použité rozpouštědlo, které také může někdy ovlivnit výsledek. Výše uvedený postup zajistí, že se účinné látky shromáždí v PPG, zatím co nečistoty a ostatní "tmavé" složky voda oddělí a umožní jejich odfiltrování. Je pravděpodobné, že v tvém případě došlo ke změně přehřátím při příliš rychlém odpařování. Možná by se dalo ještě něco zachránit opětovným rozpuštěním toho "logru" v benzinu a opakováním čištění podle postupu uvedeného v 1. příspěvku.
H@nz
Ano ten postup mám nastudovaný, ale chtěl jsem vědět, kolik logru získám z toho množství sušiny, které jsem použil, tak jsem to rozpouštědlo napřed odpařil. Navíc jsem použil opýlené palice, které neobsahují tolik pryskyřice, tak jsem chtěl vědět, jestli toho logru bude nějaké rozumné množství a taky podle množství logru se lépe počítá množství PPG, než když se to počítá na gramy sušiny, jelikož každá sušina může být jinak potentní. Nemyslel jsem si, že to může udělat nějaký problém když to napřed odpařím a až pak použiju vodu s PPG. No zkusím s tím teda ještě něco provést. Logr by se dal ještě čistit aktivním uhlím, ale tam se mi moc nelíbily ty ztráty účinných látek v uhlí a pak je odtamtud dostávat hexanem, který je dost drahý. Jinak použil jsem 900ml lékařského benzinu na 260g sušiny, ale podotýkám, že sušina byla z opýlených palic. Možná jsem použil benzinu málo, ale každopádně byla všechna sušina pod hladinou.
morfix
Tady asi nezbývá, než lógr znovu rozpustit v benzínu a pokračovat dle původního postupu...
dexda
Myslím, že tohle ti nemohlo vyjít... to, žes nejdřív nečistil, zkreslilo by jakýkoli výsledek. Já mám zkušenost, že přidavek 10 ml PPGv konečném stavu z mnou běžně používaného +/- 150 g materiálu po vyčištění vodou a druhou filtrací dá cca 11+ ml výtažku, podle kvality rostlinného materiálu.
Vezmu li, že z toho je 10 ml přidáno nosného media PPG, nechápu pak, jak se dá výrobou nečištěných Fenixových slz podle R. Simpsona získat 4-5x více produktu při zachování srovnatelné kvality. Canabinoidy v konopí získatelné vymýváním rozpouštědly doprovází výrazně vyšší množství doprovodných látek, podle vzhledu a konzistence vodou oddělených složek tvořených hlavně vosky. Tyto vosky jsou stále nositeli části CNB, údajně dobře použitelné ve vodní dýmce (zkušenost známých), jsou ale nejspíše také příčinou podivného výsledku výroby výtažku, při které dojde k výraznějšímu překročení doporučených teplot. Mně osobně se tohle stalo jen jednou, nebylo to drasticky výrazné přehřátí, jen jsem ve snaze dosáhnout stejného výsledku, jako ty :) nepřidal PPG a došlo k úplnému odpaření rozpouštědla a ztuhnutí výsledného produktu. Vyřešil jsem to přidáním vazeliny a opětným opatrným zahřátím do "ztekucení" :) vazeliny a rozmícháním s výtažkem. Výsledkem je relativně tmavá, ale účinná mast.
H@nz
OK pánové, lógr tedy rozpustím znova v rozpouštědle a budu pokračovat přesně podle návodu zde uvedeného. Jelikož už mám přidaný PPG, tak doufám, že nevadí, když budu přilévat rozpouštědlo do směsi lógru s PPG. Přemýšlím ještě, jestli se zdlouhavě zabývat odpařením vody z té mé směsi a nebo rovnou do toho všeho přilít rozpouštědlo...Jinak dexdo, tomu, co popisuješ dál ohledně nějakého překročení doporučených teplot moc nerozumím..pokud to přece při odpařování nebo jakékoliv jiné zahřívací proceduře nezahříváš na přímém plameni nebo přímo na topném tělese (což bys rozhodně neměl), ale ve vodní lázni, tak přece nemůže dojít k žádnému překročení teploty. Maximálně můžeš ve vodní lázni dosáhnout teploty varu rozpouštědla a tím pádem jeho rychlého odpaření a toť otázka, jestli se prudkým odpařením rozpouštědla v jeho koncentrovaných parách zároveň neodpařuje i lógr..ale myslím, že ne..
dudino
Chcel som sa spytat ohladom pegasovych kvapiek mam kozne problemy tvori sa mi neskutocny pocet znamienok a neviem ako sa ich zbavit ked som cital tento thread tak tam niekto poukazal znamienko to tusim bolo co sa nakoniec akoby zazrakom stratilo prepacte ak som sa pomylil vyzeralo to tak avsak to nie je vsetko mam este mensie kozne ochorenie ked sa mi z nicoho nic zacnu objavovat skrvny strasne svrbia a etc... Myslite ze by to mohlo pozitivne ovplyvnit moje problemy? a od koho zohnat kvapky? predavate ich niekto? kedze byvam este s mamou tak si nemozem do buducna ani konope dovolit pestovat iba outdoor nie to este doma varit :D :D ta by si myslela ze ja uz pikenko varim :")
H@nz
Pomoct by to mohlo, ale nikdo ti to nezaručí, protože na každého to funguje jinak. A spíš bych být tebou zkusil konopnou mast.
dexda
ad H@nz
No já ještě k vaření ve vodní lázbi nedospěl :), praktikuji to nejmenší plotýnkou na keramickém sporáku puštěnou na 1 stupeň a nádoba stojí jen okrajem na kraji hřející plochy. Výsledkem jsou drobounké bublinky na místě styku a tím zajištěná cirkulace kapaliny, v zimě poslední fázi dělám na radiátoru, v létě na terase na slunci :) Celková doba odpařování těch cca 800 ml benzinu je kolem 4 hodin, konec na radiátoru druhý den a ještě tak dva to bude chtít.

ad dudino

Ten příspěvek o znamínku byl můj, také se mi v posledních létech objevuje stále více znamínek a různých dalších kožních defektů - patrně jako hříchy z mládí, kdy jsem ignoroval jakékoli rady, jak si chránit pokožku a ani jsem se nemazal opalovacíma krémama, to mi připadalo, že je jen pro ženský...
Bohužel konopné masti, výtažky a tinktury nedokáží zázraky, takže na některé defekty zabírají, jiným je jakékoli mazání šuma fuk. :(
dudino
Dakujem tak skusim nejakym sposobom skusit konopnu mast... co s atyka znamienok to iste nenatieral som sa dostatocne a etc... hlavne nechcem dospiet k rakovine koze a ine neduhy a pokial som spravne cital vsetky tieto super "elixiry" z konope maju dobre vysledky v liecbe a prevenci voci rakovine... Uz len zohnat predajcu maste a huraa sa v tom kupat :") popripadne vyskusam tie pegasove kvapky ak bude prilezitost thx :P
H@nz
citace:
Původní příspěvek od dexda
ad H@nz
No já ještě k vaření ve vodní lázbi nedospěl :), praktikuji to nejmenší plotýnkou na keramickém sporáku puštěnou na 1 stupeň a nádoba stojí jen okrajem na kraji hřející plochy. Výsledkem jsou drobounké bublinky na místě styku a tím zajištěná cirkulace kapaliny, v zimě poslední fázi dělám na radiátoru, v létě na terase na slunci :) Celková doba odpařování těch cca 800 ml benzinu je kolem 4 hodin, konec na radiátoru druhý den a ještě tak dva to bude chtít.


To i tak asi není dobré. I když máš na plotýnce nejnižší stupeň, tak teplota plotýnky je dost vysoko. Není přece žádná věda, vzít hrnec s vodou a do něj dát další hrnec nebo nádobu ze které budeš odpařovat (tak, aby ta nádoba neležela přímo na dně hrnce s vodou tj. odpařovací hrnec visí za uši na okraji hrnce s vodou). Je to i efektivnější odpařování, než když ti odpařovací nádoba bude stát jen okrajem na hřející ploše, jak to teď praktikuješ. A to odpařování na terase na přímém slunci taky asi žádná sláva, jelikož THC (a nejspíš ne jen THC) na světle degraduje a kor na přímém slunci. Ve vodní lázni navíc žádnou poslední odpařovací fázi nemusíš řešit a můžeš s klidným vědomím odpařovat až do úplného odpaření.
Bep Kororoti
Vážení, můžu se zeptat, jaký bude výsledný produkt, když budu vyrábět defacto phoenixovy slzy bez PPG (tzn. jen lékařský benzín + trocha vody), ale s tím, že přefiltruji vosky jako v postupu na pegasovy kapky? Bude mít výsledný produkt takovou konzistenci, aby se dal natáhnout do stříkaček a dal se dávkovat jako phoenixovy slzy?
dexda
Nejsem si tím jistý, při poslední výrobě jsem nechal odpařit skoro všechen benzin a dospěl jsem k pastovité hmotě, do které jsem přidal pár ml PPG, aby se dal odpařit ještě poslední zbytek benzinu. Produkt byl určen pro výrobu masti.
Podle mých zkušeností se odstraněním vosků odstraní většina nosných složek a u čištěného a vosků zbaveného produktu je množství konečného produktu skoro stejné, jako množství přidaného PPG. Myslím, že by na náplň stříkačky moc nezbylo. Účinné látky dokážou zbarvit PPG z průzračné na tmavohnědou, to je doklad toho, že tam jsou :), ale osobně doporučuji pro užívání vyrobit kapky s PPG, neboť nižší koncentrace umožňuje mnohem jednodušší dávkování a omezuje možnost předávkování, zvláště v počátku léčby, než dojde ze zvýšení tolerance na CNB. Myslím, že 10-20 ml je pro první užívání odpovídající (spolu s přiměřeným množstvím kvalitího materiálu).
dexda
citace:
Původní příspěvek od H@nz

A to odpařování na terase na přímém slunci taky asi žádná sláva, jelikož THC (a nejspíš ne jen THC) na světle degraduje a kor na přímém slunci.


Tak mne při tomhle tvrzení napadá, co že vlastně v tom vstupním materiálu je, když květy dozrávaly na přímém slunci a rozhodně déle, než jen to odpoledne, po které nechám odpařovat roztok.
H@nz
citace:
Původní příspěvek od Bep Kororoti
Vážení, můžu se zeptat, jaký bude výsledný produkt, když budu vyrábět defacto phoenixovy slzy bez PPG (tzn. jen lékařský benzín + trocha vody), ale s tím, že přefiltruji vosky jako v postupu na pegasovy kapky? Bude mít výsledný produkt takovou konzistenci, aby se dal natáhnout do stříkaček a dal se dávkovat jako phoenixovy slzy?


V zahřátém stavu by se ti to mohlo možná povést nějak natáhnout. Jak ti to v té stříkačce zchládne, tak to odtamtud asi budeš dostávat těžko a budeš muset nahřát.
H@nz
citace:
Původní příspěvek od dexda


Tak mne při tomhle tvrzení napadá, co že vlastně v tom vstupním materiálu je, když květy dozrávaly na přímém slunci a rozhodně déle, než jen to odpoledne, po které nechám odpařovat roztok.


Pokud tu rostlinu neusekneš, tak určitě nevadí, že je na slunci.. :) Po sklizni ale určitě není moc dobré sušit a uchovávat na světle. Nevím, jaká je závislost degradace na čase a intenzitě světla (třeba i na přímém slunci to může být v řádu pár dní minimum), ale proč nevytvořit ideální podmínky, když to není nic složitého - sušit materiál např. někde ve tmě na půdě a v tvém případě odpařovat ve vodní lázni max. pár hodin a kde ti nebude svítit slunce...hm? :)
morfix
citace:
Původní příspěvek od Bep Kororoti
Vážení, můžu se zeptat, jaký bude výsledný produkt, když budu vyrábět defacto phoenixovy slzy bez PPG (tzn. jen lékařský benzín + trocha vody), ale s tím, že přefiltruji vosky jako v postupu na pegasovy kapky? Bude mít výsledný produkt takovou konzistenci, aby se dal natáhnout do stříkaček a dal se dávkovat jako phoenixovy slzy?


Jestli tvůj dotaz dobře chápu, tak to nepůjde. V návodu je uvedeno, že THC při postupném odpařování benzínu projde to PPG a vosky se ve vodě vysráží. Pokud PPG nepřidáš, tak se THC od vosků a chlorofilu neoddělí.
H@nz
Ano tohle je taky možné a nejspíš to tak i bude. Správná připomínka morfix ;) :) Bep Kororoti, jestli chceš opravdu jen nečištěný výtažek (např. do masti), tak nepřidávej vodu a jen odpař benzin (rozpouštědlo) a máš hotovo. Pokud nemáš/nemůžeš dát PPG a chceš něčím naředit, tak lze olejem a nebo alkoholem (ředit za tepla).
yara
Chtěl jsem se zeptat zda bude vadit, pokud k výrobě použiju místo benzínu 96%alkohol z lékárny nebo konzumní 80% líh.

Přece jenom ten benzín mi moc nesedí.
H@nz
Nevadí. Akorát musíš dýl macerovat, než kdybys dělal v benzinu.
yara
Tak jsem dělal Pegasovy kapky 2x z 80% lihu a šlo to bez problémů.
Nyní jsem použil lékařský benzín a tekutina byla oproti lihu ( který byl tmavě hnědý) krásně žlutá.
Vše šlo dobře včetně vypaření benzínu až do první filtrace.
Po filtraci ZA STUDENA se mi všechna pryskyřice vysrážela na nerezovém hrnci, teploměru, lžíci a kávovém filtru. Prostě všechno bylo lepavý a žlutý.

V nádobě pod filtrem jsem měl čistou vodu ! ! !

Někde se stala chyba a nemohu přijít na to kde.

Napadá mě, že přece jenom, když jsem filtroval s lihem a vodou (a za tepla), tak něco prošlo s lihem přes filtr, ale tady když se odpařil všechen benzín tak se pryskyřice neměla na co navázat a proto se vysrážela.

Nedělal jsem velkou várku asi 25gr + 0,5 l benzínu a 10 ml PPG, ale i tak je to škoda.

EDIT:

Čím víc nad tím přemýšlím, tak zjišťuji, že postup PK je naprosto špatný!

Do celého procesu by neměla vůbec přijít voda, protože na sebe neváže pryskyřici a ta se po vypaření benzínu (rozpouštědla) vysráží ve vodě a vše ostatním. Příště tedy budu dělat PK bez vody popř. s trochou 80% lihu.
Stanton
Propylenglycol PG se pouziva pokud se nepletu jako hlavni baze v E-liquidech pro elektronickou cigaretu ze?Zkousel tu nekdo pouzit i vegetableglycol VG?
yara
Zajímalo by mě zda by šly PK vyrobit za pomocí haše získaného pomocí Ice-látoru.
Je to sice v sypkém (tuhém) skupenství, ale léčebné účinky by mohly být stejné.
Zedy
citace:
Původní příspěvek od yara
Zajímalo by mě zda by šly PK vyrobit za pomocí haše získaného pomocí Ice-látoru.
Je to sice v sypkém (tuhém) skupenství, ale léčebné účinky by mohly být stejné.


Čau yara,

největší problém bych asi viděl v tom, že toho haše nebudeš mít tolik, aby si ho dostatečně využil s množstvím rozpouštědla, který je vhodný použít na nějaký minimální množství výslednýho produktu.
Víš co, na cca 10ml~10g PK (míry sou hodně orientační :D v závislosti na kvalitě a konzistenci) spotřebuješ +-100g a 2l rozpouštědla.
Nechci podceňovat množství haše, který máš ;) ale i kdyby si ho v rozpouštědle rozmělnil co to dá, tak to dle mýho názoru nebude mít takovej efekt, jako když tam rozmidlíš +100g kvalitní indiky.
Hlavně mi jde o to, že z toho množství haše nenavážeš tolik potřebných látek jako z celé krásně rostliny jestli mi rozumíš.

Samo sebou pokud máš 100g skafu, tak je to paráda :D až na tu následnou filtraci.
dexda
citace:
Původní příspěvek od yara
Tak jsem dělal Pegasovy kapky 2x z 80% lihu a šlo to bez problémů.
Nyní jsem použil lékařský benzín a tekutina byla oproti lihu ( který byl tmavě hnědý) krásně žlutá.
Vše šlo dobře včetně vypaření benzínu až do první filtrace.
Po filtraci ZA STUDENA se mi všechna pryskyřice vysrážela na nerezovém hrnci, teploměru, lžíci a kávovém filtru. Prostě všechno bylo lepavý a žlutý.

V nádobě pod filtrem jsem měl čistou vodu ! ! !

Někde se stala chyba a nemohu přijít na to kde.

Napadá mě, že přece jenom, když jsem filtroval s lihem a vodou (a za tepla), tak něco prošlo s lihem přes filtr, ale tady když se odpařil všechen benzín tak se pryskyřice neměla na co navázat a proto se vysrážela.

Nedělal jsem velkou várku asi 25gr + 0,5 l benzínu a 10 ml PPG, ale i tak je to škoda.

EDIT:

Čím víc nad tím přemýšlím, tak zjišťuji, že postup PK je naprosto špatný!

Do celého procesu by neměla vůbec přijít voda, protože na sebe neváže pryskyřici a ta se po vypaření benzínu (rozpouštědla) vysráží ve vodě a vše ostatním. Příště tedy budu dělat PK bez vody popř. s trochou 80% lihu.


Dělám PK již nějaký rok, a VŽDY dopadly tak, jak je vidět na fotkách na začátku trejdu. To, co se ti za studena uchytí na stěnách nádoby a filtru, je převážně tvořeno vosky a příměsemi.
Pokud jsi měl kvalitní výchozí materiál, pak jsi pod filtrem nemohl mít "čistou vodu". Přinejmenším musela být zakalená. Jejím odpařením bys pak skončil s těmi 10 ml PPG, obsahujícími canabinoidy. Použít 10 ml PPG na tak relativně malé množství materiálu stejně má za výsledek málo koncentrované PK.
Pokud vynecháš fázi filtrace se studenou vodou, včetně odstranění chlorofylu pomocí Smecty, vyjdou ti nakonec Fenixovy slzy podle R. Simpsona, naředěné PPG.
Usazeniny nejsou jen pryskyřice a pryskyřice není jen účinná látka, jen ji obsahuje ve vyšší koncentraci. Při správném postupu mají účinné látky přejít při proplachu do rozpouštědla a z něj po odpaření do PPG.
yara
citace:
Původní příspěvek od dexda


Dělám PK již nějaký rok, a VŽDY dopadly tak, jak je vidět na fotkách na začátku trejdu. To, co se ti za studena uchytí na stěnách nádoby a filtru, je převážně tvořeno vosky a příměsemi.
Pokud jsi měl kvalitní výchozí materiál, pak jsi pod filtrem nemohl mít "čistou vodu". Přinejmenším musela být zakalená. Jejím odpařením bys pak skončil s těmi 10 ml PPG, obsahujícími canabinoidy. Použít 10 ml PPG na tak relativně malé množství materiálu stejně má za výsledek málo koncentrované PK.
Pokud vynecháš fázi filtrace se studenou vodou, včetně odstranění chlorofylu pomocí Smecty, vyjdou ti nakonec Fenixovy slzy podle R. Simpsona, naředěné PPG.
Usazeniny nejsou jen pryskyřice a pryskyřice není jen účinná látka, jen ji obsahuje ve vyšší koncentraci. Při správném postupu mají účinné látky přejít při proplachu do rozpouštědla a z něj po odpaření do PPG.


Ok, budu mít teď materiál asi z 10 kytek tak půlku obětuju znovu na původní recept PK a pokud se to povede tak udělám i tu druhou půlku.
Už jsem byl rozhodnutý udělat to pomocí rychlo proplachu.

To: Zedy

Je mi to jasný, (ten benzín mi pořád nějak nesedí, chtěl jsem "čistější" metodu) za zeptání nic nedáš :-)
kingpinos
Mam dotaz, chystam se poprve na vyrobu FS podle videa atelieru Alf. Neni mi jen jasne do jake míry je nutne to odparovat v ryžovaru? Jaky je to rozdil oproti hrnci na vařiči ? Diky
yara
Abych to trochu uvedl na pravou míru, tak tady se bavíme o Pegasových kapkách což je trochu čistčí verze FS a vlákno na výrobou Fénixových slz je zde:
http://grower.cz/forum/showthread.p...65&pagenumber=5

Jsou to podobné názvy tak se to plete.

K tomu rýžovaru bych řekl, že je to z bezpečnostního hlediska lepší, ale ne nutný.
Benzín se začne odpařovat už při 60°C a při 70°C to vaří klokotem (hezké slovo - měřeno teploměrem) víc bych asi nezkoušel. Po odpaření benzínu budeš muset přidat teplotu na vařiči, protože tam zůstane voda a ta vaří cca při 95°C.
Až to přestane bublat a začne se z toho jenom čudit, :-) tak je hotovo.
yara
Tak jsem si dnes PK znovu zopakoval, tentokrát se 130 gr sušiny, 1,5l benzínu a 15ml PPG.
Po ÚPLNÉM odpaření benzínu, mi zůstala opět skoro čirá voda a spoustu pryskyřice a nečistot nalepených na lžíci.Je toho dost a je to škoda vyhodit.





Po vystydnutí a přefiltování jsem dal Smectu znovu přefiltroval a dál vařil.(Je to nějaký světlý)






Takto to vypadá cca 30vteřin před uplným vyvařením.







Hotový produkt má nějaký škraloup (jak na másle), je světlý a je ho jenom 6 ml, kam se podělo 9ml PPG?







Nečistoty jsem znovu rozpustil v benzínu a celý postup zopakoval, výsledkem je asi 8 ml o něco ještě světlejšího produktu.Obě várky viz foto.







Závěr.
Nevím jestli dnešní metoda se dá považovat za úspěšnou oproti předchozí lihové metodě, kde výtěžnost byla větší (PK byly i tmavší), s materiálem se líp pracovalo a filtrace mohla probíhat i za tepla a nic se nesráželo na nerezových předmětech.
Faktem je, že 1l 80% konzumního lihu stojí 415 Kč oproti benzínu za 135Kč.

Navíc by mě zajímalo, zda se vysrážený materiál dá použít třeba pro výrobu mastičky..
dexda
Výsledný výtažek barvou odpovídá, úbytek PPG je divný. PPG je relativně stabilní látka, která teploty běžně používané při výrobě výtažku zvládá bez úbytku. Pokud jsi filtroval roztok s PPG, je logické, že něco málo PPG zůstalo v papíru. Jinak jsem přešel na lahvičky s kapátkem, místo stříkaček, pokud není výtažek moc tuhý, kapátko mi vyhovuje víc.
Výtažek získaný rozpouštědlem používám pro výrobu masti vždy, nepřipadá mi nějak extra zábavný patlat se několik týdnů s o něco levnější metodou.
Pokud nepotřebuji mast světlou, klidně vyrobím mast i z nečištěného výtažku, klidně do toho tuhého, co zbyde po odpaření rozpouštědla přidám masťový základ, zahřeji a rozmíchám. Takto vzniklá mast je nejjednodušší výroba, zvládnutelná klidně i za necelé 2 hodinky a bez zapatlání a nutného mytí dalších nádob a bez ztrát na filtračních papírech/plátně.
yara
Asi to tak bude, PPG zřejmě zůstal ve filtračním papíru.
Lahvička s kapátkem může být taková jako je od Bromhexinu nebo od nosních kapek s protáhlou gumičkou ven co se zmáčkne?
dexda
Cokoli s kapátkem, i volná kapátka lze použít, nebo koupit v lékárně nějakou plastovou s kapátkem pod víčkem, jakou oni používají na míchané oční kapky.
http://www.naprameni.cz/lahvicky-s-kapatkem/
http://www.muj-liquid.cz/lahvicka-s-kapatkem-5ml-5ks/
http://www.fichema.cz/pet-lahvicka-...rna-p-1254.html

výběr je veliký :), něco určitě najdeš.
jestedman
.
NORM
dá se požít i tento propylenglykol
http://www.fichema.cz/propylenglyko...cas-p-1010.html
kammo
Vysvetli mi niekto aky je rozdiel v citom butanovom hasholeji,pripadne nariedenom s glycerinom alebo niecim podobnym a pracne vyrabanymi kvapkamy?
usersony
to kammo: rozdíl je v čistotě výsledného produktu pegasovy kapky jsou vyčištěné od vosků a chlorofylu a ostatního bordelu
v butanovém hashi jsou i vosky a chlorofyl

mám dotaz :-) můj postup do skleničky od křenu (135g objem skleničky) dám nadrcený materiál (palice) a benzín postup dle návodu PP tak 5 ml dostanu z toho tak 3 ml (ztráty filtrováním) barva a vůně vše sedí až na potenci výsledného produktu

Přijde mi, že to nemá tu správnou potenci, prvně jsem myslel, že je to tím odpařováním ve vodní lázni na vařiči, ale když jsem dřív dělal máslo stejným způsobem tak to mělo pořádnou sílu :-) takže tím to asi nebude.

Nechce se mi kupovat drahej vapík proto EL cigareta a PP náplň

1, nebude lepší nechat luhovat materiál v benzínu s polypropylenem? (pokud luhuji jen v benzínu a PP přídám až při odpařování, přijde mi to dost krátká doba na přestup látek z benzínu do PP, ale nejsem chemik tak nevím) stejně to vyzkouším a napíšu jestli se to zlepšilo
yara
Protože neustále experimentuju s výrobou PK a v jiným tématu už jsem to nakousl, tak se o tom trochu rozepíšu, jelikož to bylo samé překvapení.

Po předchozích dvou lihových a dvou benzínových kolech ( jedno neúspěšně) pomocí výluhu jsem tentokrát vyzkoušel vyrobit PK pomocí průplachové metody, tedy něco podobného jako Fénixovy slzy, jen s tím doplňkem, že se čistilo pomocí Smecty a filtrovalo.

Vstupní materiál ( 80 gr) jsem spolu s kávovým filtrem dal do PET lahve od Coly. Protože prolití bez víčka proběhlo téměř okamžitě, bylo mi jasný, že to není to pravý ořechový a benzín pořádně neúčinkuje. Vyvrtal jsem tedy do víčka dírku 2mm a spolu s dalším kouskem filtračního papíru zašrouboval do láhve.

Materiál jsem zalil až nad povrch a nechal vždy vykapat a tak jsem to opakoval několikrát. Ke konci už jsem dával jen prázdnou skleničku, abych viděl výstupní barvu benzínu.

Celkem jsem prolil asi 1,5 litru benzínu, celé to trvalo asi 2 hodiny a benzín měl krásně zlatavou barvu.

Protože se mi v minulém kole při filtraci „ztratilo“ v papírovém filtru několik ml PPG, rozhodl jsem se nahradit destilku a PPG 80%lihem, abych věděl jaká je výtěžnost. Ono je jedno, jestli vám materiál přejde před filtrací do PPG nebo do lihu.

Po vyvaření benzínu následovala Smecta a filtrace přes kávový filtr (sice asi na 4x, protože ho pryskyřice vždycky zalepila)

Překvapením bylo, že ve filtru nebylo nic jiného než ta Smecta.
Žádné vosky, žádný terpeny, žádný chlorofyl ! ! !

Pak už následovalo přidání 8ml PPG (poměr 100gr sušiny / 10 ml PPG, můj výzkum :) ) pro naředění budoucích PK a vyvaření zbylého lihu s vodou.
V jednu chvíli měl líh s vodou mléčnou barvu, (což se mi u lihové metody ještě nestalo, ale asi je to normální jev), která po chvíli vymizela.

Výsledkem bylo 12 ml tmavšího materiálu, než bývá z louhovací metody (později jsem zjistil proč), po odečtení 8 ml PPG je to tedy 4ml čistých kapek. Velmi malý zbytek jsem slizl :) a to jsem neměl dělat.

Výrobu kapek jsem ukončil pozdě večer a pak jsem šel spát. I když jsem nikdy nebyl zhulený, tak to co následovalo se nedá popsat. Prostě divoké sny z jiného světa jaké nikdy nebyly a problém byl se dostat ve zdraví na WC a zpět.

Tyto kapky jsem pak věnoval člověku, který předtím bral dvě dávky PK louhovací metodou.
Překvapením bylo, že i tento postarší pán se po normálních dávkách několikrát zhulil a padal při cestování po bytě. Po prvním ředění PPG byly účinky stejné, tak jsem to musel ředit ještě jednou.

Pokud to tedy shrnu, tak zatím tato průplachová metoda se mi zdá nejúčinnější. Proplachem se opravdu do média nedostanou vosky a chlorofyl. Mám dojem, že to tak doporučuje prof. Hanuš. Můj názor je, že výtěžnost oproti louhovací metodě je asi 3 – 4x větší, díky vysokým účinkům takto získaných kapek.

Ještě malé Info na závěr. Zbylý materiál jsem nechal ještě 10 dní louhovat v benzínu, abych zjistil zbytkový stav, ale po odpaření benzínu nemělo cenu pokračovat, protože tam téměř nic nebylo.
usersony
jestli jsem to správně pochopil :-)

PK - dlouhé luhování - v rozpouštědle jsou navázány kromě THC i vosky, terpeny, chlorofyl, po vyčištění zůstane jen THC, proto výsledný produkt nemá takovou sílu (příklad jak si to asi představuju: 50% THC, 50% vosky, terpeny, chlorofyl - které potom stejně odstraníme)

FS - krátké luhování - v rozpouštědle se stihne rozpustit jen THC a využije celý potenciál rozpouštědla (příklad jak si to asi představuju: 97% THC, 3% vosky, terpeny, chlorofyl)

to yara:
- napadlo mě, jestli by se místo toho prolévání nedala použít trošku účinnější metoda něco jako při výrobě ledového hashe :-) něco jako je ve videu k výrobě FS se zmrzlým materiálem a rozpouštědlem viz video http://www.youtube.com/watch?v=MI_uR0gmBXo

při výrobě ledového hashe se materiál mrazí a přidává led, aby se pryskyřice lépe oddělila ve vodě od materiálu, teď jestli to pomůže u PK/FS

ještě video k FS
http://www.youtube.com/watch?v=bDaN...54A57E3CA6E86B3
http://www.youtube.com/watch?v=Uhz9...54A57E3CA6E86B3
dexda
Tohle téma vzniklo na pomoc lidem snažícím se o výrobu kapek, určených k léčení. Pokud chcete vyrábět zhulovací varianty, založte si na to něco speciálního.

Také jsem definitivně přešel na extrakci průplachem. Používám 2 lt PETku s dírkou ve víčku a ubrouskem v hrdle, naplněnou dekarboxylovaným a najemno namnutým materiálem. PPG přidávám až ke konci odpařování. Vzhledem k tomu, že rychlým proplachem se v podstatě z dekarboxylovaného materiálu nevylouhuje téměř žádný chlorofyl ani příliš vosků, jsou v podstatě PK k užívání ihned. Vyhovují k vnějšímu použití na kožní defekty i k potírání dásní.

PS. Jakmile se dírka ve víčku zalepí, rafinovaně víčko trošku povolím a teče to taky! :banana:
yara
citace:
Původní příspěvek od dexda
Tohle téma vzniklo na pomoc lidem snažícím se o výrobu kapek, určených k léčení. Pokud chcete vyrábět zhulovací varianty, založte si na to něco speciálního.


Nikdo tady nezakládá zhulovací varianty kapek. Napsal jsem, že jsem nikdy nebyl zhulený (při mém věku a nemoci ani nemůžu jíst, kouřit natož hulit) a proto mě překvapilo, co se mi stalo a jak byla tato dávka učinná či silná.Prostě z toho vyšlo to, co z toho vyšlo. Výroba nijak ovlivnit nejde.

Předtím jsem vyrobil čtvery PK dle louhovací metody a nikdy se nestalo aby byly tak silné, přestože vše bylo z klonů jedné kytky(http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=66084). Nedávno mi ale došlo, že jsem poprvé použil materiál z venkovek, takže mě teď nahlodává zda to přeci jenom nebyl "kvalitnější materiál".

Chtěl jsem jenom zkusit výrobu čistějších FS.
Nicméně experimentuju a nyní udělám tu samou metodu z indooru, abych měl jasno sám pro sebe.

Takže asi takhle.

K tomu ucpanemu víčku.

Já měl v lahvi kávový filtr + ještě kousek filtru ve víčku pro jistotu.(možná by mohla být i vata)
Díra ve víčku 2mm byla akorát, kdo by to chtěl urychlit, tak by mohl dát třeba 2,5mm.

usersony:
S těmi vosky, terpeny a chlorofilem to tak nějak bude, ty procenta nevím, muselo by se udělat několik rozdílných výrobních dávek a porovnat je.
Prostě jiná výroba, výsledek asi tak stejný.
S tím ledem nevím, benzín se s vodou moc rád nemá, jedině že by to byl suchý led...., ale asi ne, nejsem chemik.
To by se muselo vyzkoušet, ale můj názor je, že by to byly náklady a práce navíc, protože proplachovací metoda benzínem mi přijde dost účinná.
usersony
to dexta: bohužel znám kolem sebe pár lidí s rakovinou takže budu vyrábět něco jako je na videu (proplachovací metoda) a byl bych nerad, abych vyrobil něco co jim ještě přitíží, takže to budu muset vyzkoušet prvně na sobě (a vzhledem k tomu, že už pár pokusů proběhlo tak se ptám co to má dělat, protože mi to přišlo slabé bez účinku) a placebo bych jim taky dávat nechtěl

při vyzkoušení jsem to naředil propylenglykolem a zkusil v elektronické cigaretě a přišlo mi, že to nic nedělá a pokud je to výtažek pryskyřice tak by to něco dělat mělo

PS: jen jsem si chtěl ověřit jaké má mít výsledný produkt vlastnosti kromě barvy

jinak nechápu co je špatného si užít i trochu srandy :-) tak snad mě za to tady neukamenujete
VaCZlav
Zdravím místní specialisty.
O víkendu jsem se poprvé pokusil vyrobit kapky.

Postupoval jsem podle návodu, ale jsem na rozpacích z výsledku.
Prolití materiálu benzínem bylo bez problémlů. Dále jsem to prohnal přes kávový filtr se smectou a nevím proč ale zůstalo to zakalené. I po několikanásobné filtraci přes filtr.
Pokračoval jsem dále, vyvařoval jsem benzín a přidal zde doporučené množství propylenglykolu možná i trochu více.
Překvapila mě výsledná konzistence. Jedná se spíš než o kapky o jakousi smectou zakalenou pastu.
Je to v pořádku? Chci to zkusit znova. Na co bych si měl příště dávat větší pozor aby byl výsledek perfektní?
yara
Aby mě zde nikdo nekamenoval, že zde uvádím nějaké mylné nebo špatné informace tak je berte s rezervou, ale prostě ta moje rakovina mi nedá spát a uvedu zde některé věci, o kterých se tu nepsalo a také varování.

Protože se pouštím do experimentů jak vytěžit co nejlepší produkt k léčbě tak zde uvedu ještě několik postřehů, které jsem získal v dalším kole.

Aby bylo jasno a tak uvádím, že materiál je tentokrát podlampovka a při stejné metodě byly kapky tentokrát v "normě".

Další věc, kterou tady nikdo nikdy nezmínil a toho bych se držel - Tak jako se ze silného léku stává droga (to známe u feťáků) tak každá droga v malém množství se stává lékem - mimochodem to platí i pro alkohol. :D
Z toho nám vyplývá (a je zajímavé, že tuto vlastnost tu nikdo nemínil) že by látka měla být tak silná (slabá) aby nikomu neublížila (nezhulila).

Pokud se vám tedy podaří udělat silný výtvor z venkovek jako mně, tak můj názor je, že je to potřeba naředit PPG.

Další věc je, že to co snesete vy, nemusí snést 75 letý senior v poloviční dávce.
Určitě byste nebyli nadšeni, kdyby se mu udělalo "nevolno" a po jeho odvozu do nemocnice byste vysvětlovali policii, cože jste to tomu dědovi naservírovali.

Takže na to pozor, vyzkoušet kapky na sobě a někom kdo s námi bydlí pro kontrolu, poučit, případně sledovat, vysvětlit čím ředit.

Proplachovací metoda: Vidím, že nejsem sám koho to napadlo :)

Možná se mýlím, ale víc jak 100gr je více náročné na benzín.
Čím více je materiálu, tím více stoupá spotřeba benzínu na jeho pouhé zaplavení a protože se to několikrát opakuje tak je to znát na spotřebě. Počítejte minimálně přes 2 litry benzínu na 100gr.
Spíše bych to rozdělil a dělal tak po 100 gr. a více jednotlivých průplachů.
U víc jak půl kila bych to asi udělal louhovací metodou a potom jednou nebo 2x propláchl, ale tolik nikdy mít nebudu. :-)

Jinak musím potvrdit, že PK dobře snižují cukr a tlak.

P.S. V lékárně míchají nosní a jiný kapky do umělé lahvičky s kapátkem. Tak si ji kupte, líp se s tím dávkuje oproti stříkačce. Dnes jsem dvě zabalené koupil a možná mají i více velikostí.Stojí to pár kaček.







H@nz
Ahoj. A teď je otázka, jestli je ten článek na http://janoch.borec.cz/nemoci/rakovina_je_houba.html pravda. Může existovat lékař Tullio Simoncini a nebo látka slavestrol, ale je všechno okolo toho v tom článku pravda a opravdu to tak funguje?
Yára
Takových snůšek "zaručených" informací se přímo děsím.
Spicoli
Zdravím pokusníky!

nechci vám kazit náladu, ale propylenglykol není zas tak nevinný! Už na škole jsme si o něm říkali jako o kontaktním alergenu a pozor na možné interakce s dalšími rozpouštědly či jinými substancemi!

Malý článek zde:
http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha...nglykolu-130038
growesweden
Spicoli ,nelze ti napsat pm ,hoď mi na sebe číslo,nebo jiný kontakt. Potom smáznu.
vopis
Léčba RS Příspěvek č. 1
Zdravím, moje mamka má RS tedy roztroušenou sklerózu a chtěl bych se zeptat zda-li někdo nemá na prodej nějaké fénixovy slzy, popřípadě nějaký podobný přípravek, který pomáhá při této obtížné nemoci, za všechny rady, či poznatky Vám budu moc vděčný !
Zedy
Cau vopisi,

doporucil bych ti kontaktovat clena - Pozdrav - popripade nejake dalsi cleny z temat v lecitelstvi, kteri se zminuji o jejich vyrobe.
Dalsi moznosti je vlozit si poptavku po pripravku do bazaru.
Mej se, matince at je jenom lip a at se dari....
dexda
citace:
Původní příspěvek od Spicoli
Zdravím pokusníky!

nechci vám kazit náladu, ale propylenglykol není zas tak nevinný! Už na škole jsme si o něm říkali jako o kontaktním alergenu a pozor na možné interakce s dalšími rozpouštědly či jinými substancemi!

Malý článek zde:
http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha...nglykolu-130038


Nedělal bych z toho zase takovou vědu, uvedený článek uvádí jako povolenou normu 25 mg/kg hmotnosti. To při např 60 kg představuje 1,5 g/den, při 80 kg 2g atd dále. Tolik toho v PK do sebe nikdo myslící nevpraví. A to nemluvím o tom, že co výrazně pomáhá, nemusí být kvůli možným alergickým reakcím zavrhováno. Dnešní mladé generace , mající alergii skoro na všechno, by pak byly odepsány.

Co se týče informací o "omylem" zhulení olíznutím zbytku :D i já tohle zažil, když jsem olíznul ukápnuté FS z první výroby... vezla mne houkačka , ale po hodině vyšetřování ve špitále mne poslali domů. EKG, ani na ORL nic nevypatraly a já od té doby dávám větší pozor. Ona totiž 20 km cesta v Tranzitu byla úděsná! :D Od té doby už vyrábím jen PK s PPG , aby se dávkování dalo snáze ohlídat.
mrakoplas
citace:
Původní příspěvek od vopis
Léčba RS Příspěvek č. 1
Zdravím, moje mamka má RS tedy roztroušenou sklerózu a chtěl bych se zeptat zda-li někdo nemá na prodej nějaké fénixovy slzy, popřípadě nějaký podobný přípravek, který pomáhá při této obtížné nemoci, za všechny rady, či poznatky Vám budu moc vděčný !


http://www.spolek-kopac.cz/cz/
John.Mall
Zdar mastičkáři!

Budu dělat zase nějaký výluh, ať už se to jmenuje podle pegasuse, nebo fenixe, je jedno, a tak mě napadá co místo propylenglykolu použít glycerin?
A taky nevím, jakým způsobem to nejlépe aplikovat, někde tady jsem četl, že perorálně je to ta méně vhodná metoda.
Jsem po operaci nádoru mozku, a nějaké ty špatné buňky tam zůstaly, takže je prý velmi pravděpodobné, že mi to naroste znovu a to už nebude taková pohoda, jako poprvé.

Děkuji


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma