Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

Stránky: [1] 2 3 
Elektronicky predřadník GIB Lighting NXE Lumatek a jiné . - Klikni zde pro originální téma
Hanizek
No ve výbojce svítí elektrický oblouk. U normálního balastu ten oblouk bliká 50Hz (tj. 50krát za sekundu). Elektronické předřadníky ale pracují na mnohem vyšších frekvencích (v řádech kHz). Čím vyšší frekvenci má oblouk, tím "víc" svítí. Jestli to může být až 30% to nevím, ale něco navíc to určitě bude mít.

Všechny elektronické předřadníky mají menší spotřebu než klasické balasty (na tlumivce jsou velké ztráty, elektronický předřadník žádnou tlumivku nemá).
Calzone
A k těm elektronický předřadníkům, jsou univerzální co se týče druhů výbojek? Dá se použít jeden pro metalhalogenidovou i sodíkovou výbojku?
Kaspars
Čau, mám vlastní zkušenost s timhle předřadníkem, zapojoval jsem ho kamarádovi (600w), je v hliníkovém obalu a tepla produkuje skutečně míň,
Odskoušeno že funguje na MH i na HPS.
pelech
zkousel jste nekdo merit ten narust svitivosti?? zajimalo by me o kolik se zvedne svitivost skutecne, pze tech 30% mi pride nak moc
DannyBoy
Tady jsem taky něco našel, ale pod názvem LUMATEK .

Lumatek Electronic Ballast

The digital revolution is here! The Lumatek Electronic Ballast produces up to 20% more light output (lumens) than standard core and coil (magnetic) ballasts while drawing less electricity. More light equals more yield. Test data has shown that a Lumatek 600 watt digital ballast produces only 5% less usable light than a 1000 watt "core and coil" ballast. Digitals do not degrade and will maintain their efficiency throughout their entire life. Over time magnetics become louder, produce less light, emit more heat and use more electricity. All System Cord Set (required) sold separately.

Unique Features:
• Completely silent (no humming - no vibration)
• Small compact design (3" x 4" x 10-5/8") - under 16 lbs.
• No moving parts - produces less heat
• Internal resin coating protects components for long life
• Soft start technology - lamps last three times as long
• Water resistant - sealed from the inside
• Fast start up - reaches full brightness in under a minute
• No fans - ensures reliability
• Fully interchangeable - ignites both HPS and MH bulbs
• Cut-off circuitry automatically shuts off in case of a short
• External fuse system protects against power surges
• Rubber feet for underside air circulation
• Best warranty in the industry - 5 years! (3 year exchange, 2 year prorated)


Why choose Lumatek?

• Lumatek ballasts include a 15 foot RF shielded output cord that can be extended up to 30 feet. (Allows positioning of ballasts in another room or at great distance from your space.). All other digital ballasts can only have a 10 foot lamp cord and most of them interfere with radio and satellite TV signals because they are not shielded.
• There are no fans to break down or make noise; fan cooled ballasts have a very high failure rate. Lumatek ballasts are very reliable, which is why we offer the excellent warranty.
• The ballast can be mounted in areas of high heat, up to 140° Farenheit.
• Every Lumatek ballast is burned for 12 hours at the factory
• Excellent three year, full exchange warranty
• Lumatek ballasts are 8% brighter than ROM and future ballasts
• No fans to break down after 1 or 2 years
• Safer - The Lumatek ballast is completely sealed from the inside

btw : Já věřím že nárust tam bude , ale předpokládám že nárust bude max. 10 %
Hanizek
Už jsem to tu jednou psal: U standartních balastů bliká oblouk ve výbojce frekvencí 50 Hz. U elektronických předřadníků je to v řádech kHz. Čím vyšší je frekvence, tím více světla oblouk produkuje. Proto má výbojka s elektronickým předřadníkem větší světelný tok než s klasickým balastem.
Těm 30% ale také moc nevěřím - zdá se mi to už trochu přehnané...
Calzone
Takže co vím, tak předřadníky GIB se u nás prodávají ve 3 typech:
GIB PRO-V, GIB PRO-V-T a GIB PRO-IT.

GIB PRO-V je nejlevnějším typem. Obsahuje tlumivku, kondenzátor, startér + tepelnou pojistku.

GIB PRO-V-T je dražší jenom nepatrně a navíc obsahuje oproti PRO-V typu antivibrační nohy a nějaké kabelové svorky Terminal Protector s odlehčením tahu.

GIB PRO-IT je vyráběno na vyšší watáže a oproti typu V-T obsahuje navíc nějaké zařízení INTELIGENT TIME CUT OUT, které prý chrání proti výpadkům. Pokud lampa samovolně zhasne , předřadník ji znovu nastartuje . Přístroj v tomto případě čeká 36 sekund nezbytných k vychladnutí výbojky . Poté vyšle každých 36 sekund 300 impulsů k opětovnému rozsvícení lampy . Toto inteligentní cyklické programování zaručuje rozsvícení nepoškozené výbojky do 5 minut . Pokud výbojka nenastartuje , přístroj se samočinně vypne . Tím se zabrání tomu , abyste po krátkém výpadku proudu měli temnou místnost , nebo aby napájecí jednotka zůstala v provozu , i když je výbojka vadná . To zabraňuje zničení startovací jednotky a osvětlovací prostředek je tímto způsobem nejméně zatěžován

Všechny typy těchto předřadníků prý obsahují termostat s tepelnou pojistkou, ochranu proti častému zapínání výbojky (to mohu potvrdit, dvakrát za sebou se mi výbojku nedaří zapnout) a klasickou pojistku proti zkratu.

Použít u nich lze Sodíkové i Metalhalidové výbojky s tím, že maximální délka kabelu pro MH jsou 2 metry a u sodíkové výbojky až 20 metrů. Při výměně výbojky netřeba nic přestavovat, nebo přepojovat, předřadník sám pozná výbojku a podle toho se zařídí.

K dostání v provedeních:
70W PRO-V
70W PRO-V-T
100W PRO-V
100W PRO-V-T
150W PRO-V
150W PRO-V-T
250W PRO-V
250W PRO-V-T
400W PRO-V
400W PRO-V-T
400W PRO-IT
600W PRO-V
600W PRO-V-T
600W PRO-IT
750W - netuším co to je...

Měl bych několik otázek:
1) na jakou teplotu je nastavená tepelná pojistka?
2) je vratná?
3) jaký odlehčení tahu má výrobce namysli?
4) jaký je nastavený minimální čas kdy lze zapnout znovu výbojku? Neni to ta funkce co má ten IT typ? Pokud ano, tak to má i V-Tčko.
5) neví někdo kolik ve skutečnosti ty předřadníky žerou wattů? Nemá někdo možnost to změřit?
Radoslav
To by mě zajímalo kolik ty vynálezy stojej. Já jsem si tlumivku, kondenzátor a startér koupil jako samostatné komponenty a takovéto věci jsem absolutně neřešil. Podle mě to je o teplotě a tepelnejch pojistkách, jakmile schladne pojistka, tak ti to znova lampu nahodí. Pokud je lampa vpořádku, tak se navypíná a výpadek proudu je většinou dost dlouhej na to aby lampa stihla vychladnout.
Erixon
Ta tepelná pojistka bude imho chránit před přehřátím předřadníku, netušim jak by snímaly teplotu výbojky. To znamená že to je navíc a funkci klasický (protipožární)tepelný pojistky nesupluje. O to na jakou teplotu je nastavená nemusíš mít starost, pže to bude tolik stupňů aby to zabránilo zničení předřadníku. Po vychladnutí se sama zapne, taková je funkce termostatu.

Jaks přišel na to že obsahuje i nadproudovou pojistku? Kdyby něco takovýho ten předřadník obsahoval, tak by byl na první pohled jasnej spůsob jak jí vyměnit...

Dřív sem měl na 250w klasickej balast, pak jsem přešel na předřadník (v GIB PRO-V-T provedení) a jsem spokojenej, hlavně jsem se zbavil hlučnejch vibrací(jsou slyšet jen když předřadník ležel několik měsíců nepoužitej, ale po pár minutách to přejde)
Opakuju že jak jistič tak tepelnou pojistku to chce mít zvlášť!

Spotřebu bych změřit mohl, esi si vzpomenu.
Calzone
Erixon:
asi máš pravdu, já o ní četl někde tady, ale byla to asi dezinformace, obchody jí taky neuvádějí. Smáznu to, díky za doplnění. ;)
Cicmon
citace:
Původní příspěvek od W. Allen
Jestli jsem to správně pochopil, tak když si k 250W výbojce koupím 250W přeřadník, tak bych to měl být schopen zapojit? Nic víc nepotřebuju?



W.Allen chapes to spravne :wink: (samozrejme pokud mas stinitko s objimkou)

jop a kdyz si koupis levnejsi verzi (bila kovova) tak potrebujes este privodni kabel se zastrckou na 220V, me pri reklamaci dali nejakej jinaci, v cernym plastu a s komplet zapojenejma kabelama :)
Calzone
citace:
Původní příspěvek od W. Allen
Plánuju koupit 250W GIB, GIB přeřadník a Cooltube. Myslím, že je to v poho kombinace, co si myslíte?



W. Allen:
na to si spíš musíš udělat úsudek někde z topiků, kde se řeší Cooltube. Já osobně mám přesně tu kombinaci co popisuješ a je v pohodě, ale jinou kombinaci jsem neměl, proto nemůžu dělat objektivní závěry. ;)
MEDICINEMAN
Zajimalo by me, jestli ho nekdo pouziva, jak je s nim spokojenej atd.
Macek001
Ahoj.Predradnik Lumatex pouzivam.Co se svetla tyce, viditelne bych rekl asi o 10% vice nez u klasiky, luxmetr nemam.Predradnik je absolutne tichy, teplota na povrchu tak 50 stupnu. Bezproblemovy start MH vybojky i na dlouhem kablu. Je vybaven ochranou pri vypadku proudu (znovuzapnuti po urcite dobe), udajne i proti zkratu na vystupu a chodu naprazdno. To hlavni - ztrata na nem cca 20W u 400W predradniku.
pekor1
nevi nekdo kolik Amp ma ten Lumatex ?
Dik
lamater
Ahoj, zajímalo by mě, čistě hypoteticky (sám sodíkový lampy nepoužívám), jestli, když teda ten předřadník podle Hanizka umožní blikat výbojce o větší frekvenci, jestli to rychle nesníží kvalitu lampy. Každá lampa tuším časem degraduje a svítí "míň" a kdyby tento faktor byl odvislý na počtu výbojů, jako že nějakým způsobem asi bude pak by to mohlo znamenat, že lampa svítí sice víc, ale třeba jen na první dva tři growy a pak je už zdegradovaná jako by byla třeba po dvacet normálních

Macek001
lamater: výrobce píše, že právě díky vysoké frekvenci se výbojce prodlužuje životnost. Dále je schopen se "přizpůsobit stáří výbojky" a udržovat stejný světelný tok - zřejmě zvýší proud protékající "starou" výbojkou.
MEDICINEMAN
to all: to je zajmavy, az na roila, ten je :baby:, asi ho poridim.
A pro vsechny, kteri nepracujou s googlem tak dobre jako ja napovim, ze nejlevnejsi(?) v CR ho maj v Plzni, 400W za 4500 s dani..
piiit
bol som v grow shope a chcel som si ho objednat na zakazku lebo ich nevedu a predajca mi povedal, ze ich povodne v ponuke mali ale boli extremne kazove ponukaju sice 5 rocnu zaruku, ale co ak sa ti v polke kvetu pokazia a budes musiet cakat 2-3 tyzdne na druhy? touto otazkou ma odzbrojil a kupil som si klasicky elektromagneticky :D
Calzone
Mě zase z growshopu ostava psali, že byla pouze jedna reklamace, ale kdo ví....
MEDICINEMAN
Tak ja od nej byl definitivne odrazen, minimalne do doby nez bude spolehlivy model. Elektriky to pry podle meraku zere skoro stejne, jenom jsem se zase zapomel zeptat jestli merili rozdil luxmetrem. Spektrometrii jsem nenasel, jen basnicku na www.lumatek.co.uk , imho ma lumatec vetsi zajem na vytvareni mytu, nez sireni faktu, neseriozni :flick:
mettatron
lumatecu jsou udajne ruzne verze .. puvodni byli stribrne a meli nejaky musky, asi takovy ze z 16 jich typek vratil 8 .. nasledovala nova verze stribrnych ktera musky vychytala ale mela komlikovany zapojeni. predelali to a zmenily barvu na modrou .. ta by mela byt uz pomerne spolehliva a soucasne je k dispozici i v barve fialove. modra i fialova by meli byt pouzitelne a az na tu cenu, se vyhody zdaji vyrazne prevysovat ve funkcnosti klasicke krabicky. osobne se me libi zejmena splehlivost, odolnost proti vlhku, prachu, pojistka ... a osetreny situace ktere mohou vest k ohni. coz je svym zpusobem zasadni. plus ticho a nekmitajici svetlo z vybojky tez potesi
LUMBERJACK
zdar
co rikate na to :http://www.magicgrow.eu/zenc/index....8742143999efaa3
neni to sice lumatex,ale ta cena u 150w je jen o par stovek vissi nez klasicky elektromagneticky.jinak jsem tu procital vlakno,kde typek rikal,ze ma v praci elektron.predradniky a jsou docela poruchove(nevim jakou znacku pouzival)
mettatron
spolehlivost je samozrejme otazka. jak u elektronickych tak u klasickych. prece jen pokud je to uz znacka, jako lumatec (ktery na svy znacce/povesi stavi) .. ktery uz jsou nejaky ten cas na trhu a pise se o nich ze drive / prvni modely byli lehce :) nespolehlivy a je receny podle ceho ty prvni a soucasny modely odlisit .. tak bych se ve chvily kdy je zaruka PET / 5 let az tak neobaval. jediny co me zustava s otaznikem bylo mirny elektromagneticky ruseni ktery pry pustej do eteru. no to ale asi kazdej elektrickej pristroj a pujde hadam dost o vykon v jakem pracuji. tj. 400w bude davat cca dvakrat tak silnejsi nez 250w. a zminku o tom ruseni jsem cet u 600watovyho takze treba ten 250w by mohl byt v klidu / tj. neemitovat vic nez treba pocitac. si predstavuju (?)
Uroboros
se spolehlivosti lumateku... clanek je ze zacatku roku 2007 tzn dnes by mely pracovat OK...

**UPDATE ON LUMATEK BALLASTS**


I have been speaking to Jason Bedell, owner of Lumatek, today about their ballasts and the problems with Vaportrail's "blown bulb" problems. It seems that not just Lumatek's but ALL digital or "E" ballasts have a compatibiltiy problem with Hortilux, SunMaster, Agrosun and other "high end" bulbs. It seems that MOST HPS bulbs require 4000-5000 volts to "fire" the bulb and all digital/"E" ballasts fire in this range.

It also seems that Hortilux and these other manufacturers have designed their bulbs to fire at a much lower 1500-2000 volts and these digital ballast a surging over twice that through these bulbs. Therefore, this overload is blowing out SOME (but not all) of these types of bulbs. Anyway, because the Lumatek is not strictly an electronic ballast (it has chip circuitry), Lumatek has redesigned the chips in the latest production models to fire at any voltage requirement between 1500-5000. Now, the Lumatek's will work with any bulb of your choosing and this is the only ballast that can make that claim. Because of the chip technology, Lumatek is the only digital/electronic ballast on the market that even has the ability to alter their firing range.

So what about the older models? Can you use Hortilux bulbs with them? According to Jason, only a small percentage of the ballasts have had this problem with the Hortilux bulb. Some users may never experience or notice any change in their bulb life or system performance. For those that do, Jason HIGHLY recommends using Phillips new "red spectrum" HPS bulb. It is Phillips new high-end bulb. It puts out the same lumens as the Hortilux but has a more targeted spectrum for flowering since the Horitlux is known for it's blue targeted spectrum which aids the vegetative stage more than it does flower. And the best news is that it's about $35.00 lower in price than the Hortilux!

zdroj 420magazine.com
HiGhLaNdEr
Protože se snažim ubastlit homemade předřadník tak jsem si něco hledal a zjišťoval. Mam součástky ale nemam čas. Neni to tak všechno jednoduchý jak to vypadá.
1. elektronický předřadník samozřejmě tlumivku má.
2. elektronický předřadník má samozřejmě i VN startér.
3. svítí to víc z části proto že se to krmí obdelníkama a ne sinusovkou a z části proto že to má vyšší frekvenci. Je potřeba udělat pár výpočtů aby člověk pochopil proč to svítí víc.
4. vyrobit elektronický předřadník bez různých ochran je jednodužší než se zdá
5. komerční předřadníky řízené spec. švábem mají stabilizaci a omezení proudu výbojkou pomocí změny frekvence. Pro jednoduchost a nízkou cenu neni důležité to bastlit do homemade předřadníku.
6. Je to impulzní regulátor takže ruší a rušit bude. Je potřeba maximálně omezit rušení aby se nestalo že jednoho dne zazvoní odrušovací služba a jéje,.. pane máte problém. Do sítě většina předřadníků neruší ale co ten kabel k výbojce, hmmm... Asi bychtěl bejt ideálně stíněnej a vysokonapěťovej. hmmm...
7. spolehlivost každýho zařízení je daná množstvim součástek ze kterých je zhotoveno. Takže pokud chci ultra spolehlivost tak železnej předřadník je jasná volba. Představa, že mi bouřka oddělá elektronickej předřadník je dost zlá,.. Elektronika zase míň žere a víc svítí,..

Takže co to je vlastně elektronický předřadník: Síťové napětí 230V 50Hz se usměrní a vyrobí se z něj obdelníky s frekvencí 40kHz. Přes tlumivku z feritu (která je potom malá a lehká pro frekvenci 40KHz) se obdelníkama krmí výbojka. Tlumivka slouží pro omezení proudu výbojkou a je použita jako zdroj VN pulzu pro start výbojky.
muscaria
doporučuju pouze těm, co potřeujou něco nebzučícího a víc se podobající zesiíku do káry, jinak jinou výhodu jsem teda nezjistil, ani to že by to svítilo nějak víc.
HiGhLaNdEr
Ono spatřoval bych výhodu třeba v tom že na předřadníku bude přepínač kde si zvolim jakou mam výbojku podle watáže. Pak bych si to klidně koupil protože je to univerzální a dá se to použít na různé lampy. Ale dokud to bude od 2500 výše a každej na jinou watáž tak to fakt nehrozí. Jako sorry, ale tlumivka 400W vyjde i se starterem do 1000kč.
Ent
Lamater: Tak 20growu s jednou vybojkou asi nedas, ja bych vic jak 4growy nejel. Imho bude mit rozhodne vetsi zivotnost nez na normalnim balastu, jelikoz sou to takovy frekvence, ze pan "oblouk" ve vybojce ani nevi ze tam taky nakou microsekundu neni. Tze je to temer konstantni oblouk.
Tech vyrobce udavanych 30% je prave navyseni zpusobene temer nulovou prodlevou mezi vyojema. Proste to tolik nepulzuje jako normal 50Hz.
WAMParjan
halo je tu někdo kdo by tento předřadník doma ??

http://klecka.cz/growshop/Predradni...W_ELT_VSI.html#

hrozně moc by mě zajímaly proudové nároky na klasickém 6k předřadníku je mapsaných 6,1A zajímalo by mě jak to je u elektronické verze jestli je jmenovitý proud nižší . .??
Macek001
WAMParjan: Ten předřadník (400W) provozuji dva roky. Při startu není tak velký proudový náraz. Klasický předřadník na 400W mně občas vyhodil jistič, Lumatex to nedělá.
Výhody bych viděl oproti klasice následující:
Málo topí - teplota povrchu odhadem tak 40 stupů, prostě je vlažný.
Je lehčí.
MH výbojka startuje úplně bez problémů i na dlouhém kabelu (ten originál má minimálně 3 metry, možná i víc)
Je absolutně tichý - nebzučí
Provedení je odolné vůčí vlhkosti, nikde žádné svorkovnice apod.
Ochrana výbojky při výpadku proudu.

Nevýhody:
Cena a ještě jednou cena.
Další nevýhoda snad jen to, že pokud by odešel, je neopravitelný - prostě to nejde rozdělat a je to celý zalitý v té kovové krabici pryskyřicí.

Subjektivně se mně zdá že výbojka svítí nepatrně víc než na klasickém, obzvláš pokud je výbojka starší. Ale možná se mně to jen zdá :)
Někdo ještě vzpomínal rušení. Jestli to pere bordel do elektrické sítě jsem neměřil, ale televizi, hifi atd. to absolutně neruší, ani nikdo ze sousedů si zatím nestěžoval.
pan.smakovicka
Dnes som mal zapojeny predradnik Lumatek 600 W na meraci spotreby a bral 2.8A a 634W. Napojena bola vybojka GIB Lighting Flower Spectre XTreme Output 600 W
WAMParjan
citace:
Původní příspěvek od pan.smakovicka
Dnes som mal zapojeny predradnik Lumatek 600 W na meraci spotreby a bral 2.8A a 634W. Napojena bola vybojka GIB Lighting Flower Spectre XTreme Output 600 W


díky moc . . K+ letí :) za pomoc . .ty aprosímtě nejaké další info ??je to ten co prodává GIB (klečka??) jak ho máš dlouho v provozu ?? žádné provozní problémy ??
Teahead
Tak jsem se o tom předřadníku bavil s klukama v GShopu a řekli mi, že to s těma lumenama je blbost. Prej jediný v čem je dobrej, je že žere míň energie.
Na strance Lumateku ale tvrdi, že lampa pak opravdu sviti vic. Tak nevim. Meril jste nekdo ty lumeny?
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Teahead
Tak jsem se o tom předřadníku bavil s klukama v GShopu a řekli mi, že to s těma lumenama je blbost. Prej jediný v čem je dobrej, je že žere míň energie.
Na strance Lumateku ale tvrdi, že lampa pak opravdu sviti vic. Tak nevim. Meril jste nekdo ty lumeny?


Ješte ti zapomeli říct že mín topí.

Teahead
To vim. Proto min zere.
Ale zajimalo by me jak je to teda s tim svetlem
Hanizek
Teahead: Tady není jiné cesty než vzít luxmetr a změřit to. Mě ale kdysi ve škole učili, že mají vyšší svítivost (tak snad mi nelhali).
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Teahead
To vim. Proto min zere.
Ale zajimalo by me jak je to teda s tim svetlem


Nevlastním luxmetr,ale myslím že rozdíl ve vysledku mezi klasickym přeřadníkem nepoznáš.
Escadro Pablo
Někde na zahraničních fórech (myslím na opengrow.com) jsem dávno četl testy...
Už nevím jistě, ale test prokázal, že svítí opravdu více. Mám takový dojem, že to bylo zhruba 5-ti procentní nárust, který vzniká důsledkem vyššího kmitočtu uvnitř výbojky. (20% nárust se bohužel nekonal :-(, ale to se dalo čekat )

Jako další výhody bych zde uvedl taky měkký start.
Tzn. při sepnutí časovače se tolik nezatíží síť jako s magnetickými předřadníky a není problém nahodit třeba i 4x600W lumatek zároveň na 16A jisiči, bez vyhození pojistek:-)) (info pro megalomany)
Samozřejmě měkký start taky příznivně ovlivňuje životnost výbojky. (Nedostane takovou pecku při spuštění.)

Start výbojky do plného svitu by měla být kratší než 2minuty.

Při jakémkoliv selhání výbojky se odpojí i předřadník. --bezpečnost nadevše;-) --



No a nějaké další výhody by se ještě určitě našly ...

Doporučuji tento link: https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=148472
Kuči
ja tento predradnik pouzivam, jsem naprosto spokojen. ted mam 400w ale poohlizim se o kolik mne vyjde upgrade na 600 popripade az 750w. rozhodne doporucuju do toho jit, neni nad to mit tento vyrobek doma. Sodíkovky dokazou bejt v nespravnych rukach svine a toto docela dobre chrani jak lampu tak vas :-) nikde neni nic horky a jednu vybojku s ni jedu uz 4 sklizen a bez problemu, mam jednu z tech "hodne poruchovych" NURTUELITE HPS"" :-) :-D

jinak taky souhlasim s Macek001, protoze zadne vlivy na radio tv ci snad wifi nebo sousedovo hifi to nema
:rejp: :teef:
volver
zdarec
opravdu je to fajn předřaník ,,,pokud funguje :D
mě odešel cca 2 měsíce po záruce.. mám 600w lumatek
tímto se ptám jestly někdo z vás má ještě tenhle předřadník v záruce, potřeboval bych ho reklamovat.
Moc se mě nechce platit pozáruční servis.
odměna jistá, to je jasny.
Hlava
citace:
Původní příspěvek od WAMParjan


díky moc . . K+ letí :) za pomoc . .ty aprosímtě nejaké další info ??je to ten co prodává GIB (klečka??) jak ho máš dlouho v provozu ?? žádné provozní problémy ??


No tady je spravny nazev tohodle předřadníku , snad to pomůže

GIB Lighting NXE Lumatek

...a co píše výrobce ....

PŘEDŘADNÍK HIGH-END • Mikroprocesorové řízení zaručuje optimální výkon výbojky
Co zvyšuje svítivost?
Více světla při nižším příkonu a tím vyšší výnos na stejné ploše. S vhodným reflektorem lze tento přebytek světla rozdělit na větší plochu.

Jasné výhody na první pohled
Vyšší využití světelného zdroje
Delší životnost lampy
5 let záruka
Solidní hliníkové pouzdro
Bezhlučný • Nižší spotřeba elektrické energie
Jednoduché zapojení, jednoduchá manipulace.
Rychlý start: lampa se zapne a okamžitě dosáhne optimální barvy světla
Elektronický předřadník
Osvětlení bez kolísání světla, na rozdíl od konvenčních předřadníků
Síťová zástrčka se 4,0 m kabelem jako přívodem
4,0 m kabel jako přívod od předřadníku k lampě
Maximální délka kabelu = 5 m

Cau Hlava
lapaj
LUmATEK nie je jediný elektronický predradník na trhu, ja používam iný druh ale iba 250W. je zhruba o 800 kc lacnejší (jeho cena nie je licencovaná)
Hlava
citace:
Původní příspěvek od lapaj
LUmATEK nie je jediný elektronický predradník na trhu, ja používam iný druh ale iba 250W. je zhruba o 800 kc lacnejší (jeho cena nie je licencovaná)


...no kdyz o tom píšeš , tak nahoď jakej ?
lapaj
ECOLUM EC4 250W, zvláda programovanie prevádzkových vlastností aj zníženie príkonu z 250W na svetelný výkon 250W - čerešňou na torte je indikačná dióda stavu ak je niečo v neporiadku...
Zdravím, mám dotaz který mě v konečné fázy asi dost nasere.
Mám tento předřadník Předřadník Gib PRO-V-T 400 W a chtěl bych do něho zapojit HPS i HPI najednou... svorky by na to měl... ale nevim nevim no:/
Hlava
Hmm tak to zkus a napis , co se stalo , bude to zajimavy :rejp: , já bych to rozhodne nedělal ten předřadnik je delanej na jednu žarovku , je jedno jestli MH nebo HPS ale pokažde jen jeden kus , nikdy dva !!!


citace:
Původní příspěvek od Calzone

Měl bych několik otázek:
1) na jakou teplotu je nastavená tepelná pojistka?
2) je vratná?
3) jaký odlehčení tahu má výrobce namysli?
4) jaký je nastavený minimální čas kdy lze zapnout znovu výbojku? Neni to ta funkce co má ten IT typ? Pokud ano, tak to má i V-Tčko.
5) neví někdo kolik ve skutečnosti ty předřadníky žerou wattů? Nemá někdo možnost to změřit?


1) ...to jsem přesně neměril ale ruku na tom uz neudržiš a furt je to v pohode , jinak ta pojistka je normalní termostat :)
2)...ano
3)..to je ze ty kabely ktery jsou pripojene k tlumivce , od zasuvky nebo od lampy držej nejen ve čokoláde na tlumivce ale přes to jsou takovy plastovy packy ktery držej ten kabel ješte za bužirku .
4)..to se zapina samo zhruba do 30ti vteřin
5) http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=31126

Cau Hlava
MiaMia
Pročítám si vaší diskuzi a chci se zeptat - mám gib250w předřadník a chtěl bych do něj koupit 400w výbojku pro růst(připadá mi,že mám slabý světlo 250w) Utáhne to ten předřadník?
Dolfa
To MiaMia: Ne, Ani to nezkoušej. Jedině 400W předřadník.
Hlava
citace:
Původní příspěvek od MiaMia
Pročítám si vaší diskuzi a chci se zeptat - mám gib250w předřadník a chtěl bych do něj koupit 400w výbojku pro růst(připadá mi,že mám slabý světlo 250w) Utáhne to ten předřadník?


Cau , určitě to nedělej , na 250Wžarovku potřebuješ 250W balast a nikdy neprohazovat různe watáže mezi sebou ani sčitat , nedělejte to !!!! Hlava
MiaMia
Kluci děkuji,mno co se dá dělat bude zas investice, přiložím Vám foto světlosti místnosti, poprosil bych Vás o zpětnou vazbu zda se Vám taky zdá, že je málo světla , nebo zda je to vpřiměřeně ok.Děkuji.
Hlava
citace:
Původní příspěvek od MiaMia
Kluci děkuji,mno co se dá dělat bude zas investice, přiložím Vám foto světlosti místnosti, poprosil bych Vás o zpětnou vazbu zda se Vám taky zdá, že je málo světla , nebo zda je to vpřiměřeně ok.Děkuji.



Dá se to jednoduše spočitat , je to ve FAQ , klik , Hlava
dalas
Zdravim,
mám malej dotaz. Mám předřadník GIB 600W (ten jak je všechno dohromady) a přestal startovat, prostě to nenakopne výbojku, ale jen žhne. usoudil sem že tam bude v prdeli ten integrovanej startér. Tak sem to rozdělal s tím že, použiju jen tlumivku a startér+kondik koupim novej. Jenže sem to rozdělal a na tlumivce sou čtyři vývode. netuším jak to zapojit.
Nevíte někdo. Kdyžtak dodám foto.
Hledal sem i nahradni integrovanej starter, ale všude to prodavají dohromady.
Fredy
citace:
Původní příspěvek od dalas
Zdravim,
mám malej dotaz. Mám předřadník GIB 600W (ten jak je všechno dohromady) a přestal startovat, prostě to nenakopne výbojku, ale jen žhne. usoudil sem že tam bude v prdeli ten integrovanej startér. Tak sem to rozdělal s tím že, použiju jen tlumivku a startér+kondik koupim novej. Jenže sem to rozdělal a na tlumivce sou čtyři vývode. netuším jak to zapojit.
Nevíte někdo. Kdyžtak dodám foto.
Hledal sem i nahradni integrovanej starter, ale všude to prodavají dohromady.

nahod fotky...pak budu vedet vic ;)
MiaMia
dalas:co to znamená , že jenom žhne?výbojka svítí?
dalas
MiaMia: Ano, vybojka lehce žhne. prostě ju startér nenakopne. Vyměnil sem GIB a už to valí ok. No taky je možný že se pletu a je v prdeli tlumivka, ale kdyby byla spálená tak tam nic nepustí ne?

Fota dodám po neděli.
el.locos
Na trhu je nová mašinka co vypadá suprově: Elektronický předřadník GIB lighting NXE 600 W s regulátorem osvitu

s těmito parametry:Elektronický předřadník Lumatek 2.generace se čtyřpolohovou regulací světelného výkonu v rozmezí 50 - 110 %. HPS i MH zapojení. Snadná instalace a obsluha. Před použítím světelné regulace nechte výbojku minimálně 10 minut zahřát v běžném provozu.

Má s tím někdo zkušenost? Případně z jakýmkoliv jiným elektronickým předřadníkem od Lumateku?
Elessar
Zdravím,
Mám ten starší model bez regulace, i ten co o něm píšeš.
Jednak to vůbec nehřeje, nebzučí, je s tím lepší manipulace. A ten s tím regulátorem osvitu, má ještě výhodu v tom, že můžeš měnit wattáž. Takže, když chceš svítit na růst 400w a na květ 600w, nemusíš mít dva předřadníky. V tom vidím velkou výhodu.
Já jsem s nima maximálně spokojenej, po několika letech na magnetických předřadnících(ty byly ještě z Německa, velká zaboxovaná věc, která na sobě měla stínítko a rovnou se tam šroubovala lampa), kdy jsem je musel separovat z boxu a mít zavřené ve staré lednici, neboť teplo bylo nesnesitelné, je tohle prostě paráda.
Nevím jestli přidávaj nějaký ten výkon, nemám luxmetr.
Jediná nevýhoda, vyšší pořizovací cena, což u toho předřadníku druhé generace není tak hrozné, když jsou tam jakoby vlastně dva 400w a 600w, plus ještě dva stupně mezitím..
Ještě před lumatekem jsem chtěl tohle, ale jelikož jsem nemohl sehnat a cena byla vysoká, jsem maximálně spokojenej.
http://www.e-ballast.de/en/produkte...ainmenu-42.html
nějaký testy:
https://www.grower.ch/forum/showthr...st-lt-lt-lt-1.1

Dnes jich je na trhu spousta, záleží co Ti padne do oka..
Snad jsem trochu pomohl..
Good Luck
Elessar
el.locos
Díky za info chlape,
dle toho co píšeš se nemůžu na tu mašinku dočkat:-)) pad mi do očka tenhle, tak jsem zvědavej jak to s nim pojede;-) Budu pak informovat...
Hlava
citace:
Původní příspěvek od pan.smakovicka
Dnes som mal zapojeny predradnik Lumatek 600 W na meraci spotreby a bral 2.8A a 634W. Napojena bola vybojka GIB Lighting Flower Spectre XTreme Output 600 W


citace:
Původní příspěvek od Hlava GIB Lumatek NXE 400W - výbojka 400 W GIB Lighting Growth Spectre MH 428-433,3W nabíhá asi 1min pak je mezi těmito hodnotami 1,866A no na předřadniku je napsáno 1,3-1,7A


tj . + 5%

citace:
Původní příspěvek od el.locos
Na trhu je nová mašinka co vypadá suprově: Elektronický předřadník GIB lighting NXE 600 W s regulátorem osvitu

s těmito parametry:Elektronický předřadník Lumatek 2.generace se čtyřpolohovou regulací světelného výkonu v rozmezí 50 - 110 %. HPS i MH zapojení. Snadná instalace a obsluha. Před použítím světelné regulace nechte výbojku minimálně 10 minut zahřát v běžném provozu.

Má s tím někdo zkušenost? Případně z jakýmkoliv jiným elektronickým předřadníkem od Lumateku?



Jo nebudu zakládat nové téma když už tady je že :D ale už se na výstavách minulí rok objevily nové elektronické předřadníky které se dají přepínat 400-600W , 600-1000W , dobré ale musiš měnit lampu , nedávno se objevil , jak pišeš , http://www.gib-lighting.de/index.php/nxe.164.html , ve vatáži 400W a 600W , myslim nejpouživanějši mezi samozasobiteli :D , mají 4stupňe svícení , 50% - 75% - 100% a 110% , v tom je jak piše kolega Elassar velká vyhoda , to už je jeden předřadník , jedna vybojka a 4stupňe výkonu !! ...tak o tom jsme před pár lety jen snily :D:D Jelikož mám také Lumateky a naprostá spokojenost , tak můžu jen doporučit , je to super věc , nemá to konkurenci :p:

Jinak se řiká že se nehřeje a nemusí se chladit , no hřeje ne tolik ale přece , proto dejte pozor aby se to nehřálo přes 100°C , jinak se poškozuje elektronika vevnitř , kontakty apd ,

Tip: ted má jahoda v bořivojce akci 13%sleva na vše , to je cca 650kč dolů na ten předřadnik

No zase vše je relativní , tak jen na ukazku co je novinka Quantum kterej taky umí 100% - 75% - 50% a dá se sehnat za nejakejch 3500 :eek: a jako jeden z mála má zabudováno chlazení !!!Také výhoda...možna budu mít tu čest :))) ...tak to je také hodně zajímavé , Hlava
el.locos
Zdarek Hlavo:D
díkes za vyčerpávající info, dival sem na ten Quantum a vypadá moc dobře! A ta cena je teda špicová, jen to má jeden háček, vzhledem k tomu, že to jde z Ameriky poštovný stojí 80 doláčů a pak to celkem vyjde na 5000,-...Zatím sem neobjevil lepší cenu, ale o chlazení a ostatní parametry jsou mocinky lákavý;-) jinak když jukneš na jejich ofiko stránky mají tam tohle světýlko http://www.quantumhort.com/quantum-t5-badboy.html , co si o tom myslíš? Vypadá to jako nějaká SCI-FI zářivka:D
Dolfa
Asi bych nad tím předřadníkem Quantum moc nejásal. Obsahuje ventilátor a ten může být možným zdrojem problémů. Pasivní chlazení u konkurence je lepší. Mám Lumatex 400W a teplota povrchu je tak 25 °C. Tady ty malinkatý ventilátorky jsou dost poruchový. Tak koupi zvažte.
el.locos
Zdarec Dolfa,
díky za postřeh, no ja to vidim nakonec asi stejne na ten Lumatek:D Z Amky je drahy poštovny a kdyby se nahodou podelal tak řešit reklamaci s amíkama se mi teda moc nechce. Ať žijí český growshopy, how:D
Hlava
citace:
Původní příspěvek od el.locos
Zdarec Dolfa,
díky za postřeh, no ja to vidim nakonec asi stejne na ten Lumatek:D Z Amky je drahy poštovny a kdyby se nahodou podelal tak řešit reklamaci s amíkama se mi teda moc nechce. Ať žijí český growshopy, how:D


citace:
Původní příspěvek od Hlava Tip: ted má jahoda v bořivojce akci 13%sleva na vše , to je cca 650kč dolů na ten předřadnik


...jak sem psal :D

citace:
Původní příspěvek od Dolfa
Asi bych nad tím předřadníkem Quantum moc nejásal. Obsahuje ventilátor a ten může být možným zdrojem problémů. Pasivní chlazení u konkurence je lepší. Mám Lumatex 400W a teplota povrchu je tak 25 °C. Tady ty malinkatý ventilátorky jsou dost poruchový. Tak koupi zvažte.


Nijak se jich nezastavám ani je neprodávám ale u tak malého ventilatorku se zapouzdřenými ložisky , bych poruchovost hledal v tom že se ucpe celej větrák prachem za 4roky provozu bez čištění , jinak nevim o větráku z počítače kterej by odešel kvůli problemu s větrákem , většinou se větrák zadřel proto že uź se nemohl hejbat jak byl zajebanej prachem .

No 25°C , no sem si řikal blbost , tak sem vstal a hodil teploměr na Lumatek 400W a čidlo píchnul do žeber předřadníku , viz foto a .....no na povrchu 33,5°C a v žebrech 49,6°C to je celkem v pohodě , u toho Quantum tvrdej že to sníží teplotu o 15% , jinak je známo co se dobře chladí déle vydrží :D

citace:
Původní příspěvek od el.locos
Zdarek Hlavo:D
díkes za vyčerpávající info, dival sem na ten Quantum a vypadá moc dobře! A ta cena je teda špicová, jen to má jeden háček, vzhledem k tomu, že to jde z Ameriky poštovný stojí 80 doláčů a pak to celkem vyjde na 5000,-...Zatím sem neobjevil lepší cenu, ale o chlazení a ostatní parametry jsou mocinky lákavý;-) jinak když jukneš na jejich ofiko stránky mají tam tohle světýlko http://www.quantumhort.com/quantum-t5-badboy.html , co si o tom myslíš? Vypadá to jako nějaká SCI-FI zářivka:D


Njn US trh , to chce když objednavaš víc věcí poslat to najednou pak to neni taková palka , nebo dostaneš když objednaš vice jak za 2500usd tak shipping free , jo ten badboy , jo koukal sem na to a to je jen velkej držak s zařivkama , kterej se dá složit. Píšou tam o ventilaci u balastu ale žadnej sem tam nevidel , cena LOL ,

12-Tube $294.95 je 5160kč

16-Tube $369.95 je 6890kč

Ty trubice jsou 54W , docela zajimavé ceny , tady máš kdyžtak nejakej tryd jak to použivaj , je to pěkna sranda . Ja si jedu tyhle FISB Opple a mám klid .

Čau Hlava
alpa
ad lumatek:
oproti gib pro-v-t a pro-i-t [je to jedno a to same v podstate] vazne sviti{ci jak to laicky rici :D} o 20-30%vice = 20-30% vetsi vynos ze :D v 600W uz to neco znamena [bavim se o starsi revizi 600W lumateku] ty nove regulovatelne jsou pro setrilky mozna regulace jedne lampy[ale az po 15minutach v dane watazi] v prvnich dnech na rustu je to pecicka;] kdy neni treba svitit 600W ............. co se chlazeni tyce ..staci je mit mimo grow room[konkretne u vstupu pritahu roomu co ma noc:D] "super-lumen"[starsi revize "110%"] jsem nezkousel bojim bojim :D , ale naka lampa pred vyrazenim dejme tomu po 3tim kole posledni mesic davat na 110% by mohla zajistit mozna rekordni cisla^^
el.locos
Taky bych řek, že ta regulace hlavně na růst ze začátku bude super, proč jim valit taky hned 600w:D Jinak u jahoďáka v growu by mohli být k mání 28.3 - teda aspoň to přislíbily:D Koukal sem na ten trydek a to sou na zářivky moc pekny bambeřice:-)) Ty tvoje zářajdy se mi taky zamlouvaly a sou za good cenu;-) Jak je používáš? Z vrchu? Nebo s nima jen přisvětluješ z bočku?:D Jinak moc dikes Hlavo...
čaute amigo el.loco:D
Hlava
Ja je použivam na klony :D jen růst , když to spočteš tak je to 12nebo 16x 54W to je celkem 648W resp 864W dohromady takže to už musi něco dělat , vyhodu vidim v tom že to má dobre pokrytí (zařivky jsou přes celej čtverec) , málo to topí . Cena za 864W zhruba 6800už se nezdá tak strašná . Hlava
el.locos
Jo jo kloníky, ty porostou moc prima;-) Ten Badboy vypadá dost suprově a cena fakt není tak hrozná:-) Když mrkneš na http://www.quantumhort.com/quantum-t5-badboy.html ty míry jsou asi v palcích že? Na cm by to bylo moc malí, ale v palcích to je rozměr tradáá:D Hádám, že to nepotřebuje předřadník? Kdyby do toho někdo šel rád se přidám, neb platit poštovný se mi samotnýmu nechce, klíďo dejte vědět;-)

Tak sem si nakonec pořídil GIB lighting NXE 600W, koupil sem ho dnes v jednom šopíku v Berlíně, už se na něj těšim domky na kulišáka, v ČR není k sehnání a jen tak nebude, neb ani u výrobce už nemají...;-)
mučačo
cus,muzu dotaz? Nekde jsem cetl,ze ten ctyrpolohovej lumatek musi byt nastavenej pri rozsviceni na polohu 100% az po 10-15 min je mozna regulace.toz to je na prd,ne?
el.locos
Zdarek,
ještě neví, mám ho sice od pátku koupenej, ale doma budu až ve středu, tak pak dám vědět jak to funguje;-)

loco
Hlava
Ja vim uz dnes :D http://grower.cz/forum/showthread....8139#post958139 , Hlava
el.locos
citace:
Původní příspěvek od mučačo
cus,muzu dotaz? Nekde jsem cetl,ze ten ctyrpolohovej lumatek musi byt nastavenej pri rozsviceni na polohu 100% az po 10-15 min je mozna regulace.toz to je na prd,ne?



Zdarek,
mám nově ten přepinací Lumatek NXE 600 a je to přesně tak jak píše Hlavoun v odkazu toh trejdu..standartně je nastavenejch 600W, pak se to dá po 10minutách přepnout a když se to vypne na 400W tak se to tam i zapne - takže těžká pohodička...jinak tu 400W jsem ještě nezkoušel, ale určo ji prubnu...doporučuju všem;-)
loco
el.locos
Zdarec všem,
takže report po necelém měsíci používání, naprostá spokojenost s touhle přepínatelnou hračkou:D zkoušel sem na všechny stupně a na žádném se nepřehřívá, max teplota 37°C a to na max výkon! Jinak ještě dodam, že po přepnutí lze klidně ihned přepnout zpět, ať nám to všem roste:D
mučačo
nemate nekdo tip na redukci na nasi zasuvku? Mam prepinatelnej lumatek a strihat kabel nechci kvuli zaruce...dik
Hlava
http://www.fun-darky.cz/cz-detail-6...y-uk-na-eu.html

nebo

http://www.krup.cz/default.asp?cls=...ttrees&strid=76
mučačo
diky ti hlavo za reakci,lec tuhle redukci jsem nemyslel,potreboval bych samce... Tak z ony redukce se vyklubal konektor s 3 plochyma kolikama,maji ho na ges.cz kdyby jste nekdo resil stejnej problem a nechteli strihat kabel....
Bárt
Zdar,
chci si pořídit regulovatelný předřadním a chtěl bych nějaké zkušenosti od uživatele reg. předř. Jde mi o úsporu energie a chci toho využít takto. Pokud vezmu např. regulovatelný Lumatek 400W , tak na sazeničky v malých květnících 13x13cm bych zapnul 50% výkonu, jak povyrostou a přesadím do 18x18 květináčů , tak bych dal 75% výkonu a na květ mám dilema, zda po přepnutí dát 400W a nebo až při výskytu prvních květů (po ukončení růstu) a kdy se začnou tvořit palice, tak 110% výkonu.
Kdysi jsem někde četl článek na toto téma, ale už nevím kde. Psalo se tam kdy je potřeba zvýšit intenzitu.
Otázka zní, zda dát max světlo po přepnutí a nebo až při tvorbě květů.
el.locos
Rozhodně stačí dát max. světlo až při tvorbě květů. Už tak má dost značnou svítivost. Mám přepínací 600W a sem s ním max.spokojenej:D Ať to roste!!!
prst
Cus, chtel bych se zeptat jestli tyhle predradniky je lepsi zpoustet pres stykac nebo staci jen pres spinaci hodiny do zasuvky.
el.locos
Já ho mám zapojený přes stykač, ale dřív sem to měl jen přes hodiny a taky bez problémů:D
tuffgong1
zdravím vás groweři
prosím vás co si ymslíte o tomto předřadníku

http://www.elektro-paloucek.cz/svit...-kanlux-peru150

u nikoho tady jsem ho nezpozoroval ......... myslíte že ej to lepší než klasickej 150w z gr shopu ?

zatím pětsu zdar :D
hellspawn
zdravím komunitu,

v poslednej dobe som hladal elektronický predradník s reguláciou výkonu. Okrem Lumateku som ich našiel neúrekom od Nextgen, Quantum, Bal, Hacienda a kopec dalších...Našiel som aj jeden čo ma zaujal :
http://www.progrow.co.uk/acatalog/info_05169.html
Zaujala ma Ampérická spotreba a to 2,63A čo je ešte nižšia ako u Lumateku, ktorý uvávadza 2.7A..
Je porovnatelný v parametroch, ale asi bude na spotrebu o niečo lepší, nie???

Ak má niekto vedomosti o tom ako elektrické veličiny majú vplyv na výkon a spotrebu, mohol by ma poučiť prosím?

Vďaka...
Hanizek
hellspawn:
To z toho nelze určit. Aby jsi zjistil příkon, musíš znát také účiník. P=U*I*cos fí
Hlava
hellspawn , když si klikneš na specifikaci , tak je tam že to žere 630W max a tech 2,63A maš při zapnutým Over-Drive , tada 600W+ , celkem zajimavej kousek , Hlava
tuffgong1
prosím odpoví mi někdo ? :-) mám klasickej elektromagnetickej tak ejstli mám udělat změnu ...... (příspěvek číslo 70)
lostypos
má někdo zkušenosti s tímto ?? Předřadník Tech One 600W - digitální ?

http://www.grow-up.cz/cs/shop/osvet...polozka-0202001

prý až 80% úspora energie, tomu se mi nechce věřit....

jak jsou na tom doopravdy elektronické předřadníky s úsporou energie, oproti elektromagnetickym ???
Bárt
citace:
Původní příspěvek od lostypos
má někdo zkušenosti s tímto ?? Předřadník Tech One 600W - digitální ?

http://www.grow-up.cz/cs/shop/osvet...polozka-0202001

prý až 80% úspora energie, tomu se mi nechce věřit....

jak jsou na tom doopravdy elektronické předřadníky s úsporou energie, oproti elektromagnetickym ???

To je samozřejmě blbost, co uvádějí. Spíše bych se takovému prodejci vyhnul, hlavně je důležitá výstupní frekvence a účinnost. Například Lumatek má výstupní frekvenci 30khz a spotřeba je 420W při nastavení na 400W výkonu. Elektronický předřadník ti dá , ale o něco více světla. Kupuj nejlépe model s regulací výkonu.
el.locos
Zdarek souhlasím s Bártem, úspora energie 80% je hloupost, mám 600W Lumatek s regulací výkonu a schramstne něco kolem 630W. Ale přesně jak píše Bárt produkuje více světla než klasický - investice se rozhodně vyplatí. Mám s ním odjetá dvě kola a jsem velmi moc spokojen:D
Hlava
citace:
Původní příspěvek od lostypos
má někdo zkušenosti s tímto ?? Předřadník Tech One 600W - digitální ?

http://www.grow-up.cz/cs/shop/osvet...polozka-0202001

prý až 80% úspora energie, tomu se mi nechce věřit....

jak jsou na tom doopravdy elektronické předřadníky s úsporou energie, oproti elektromagnetickym ???


NO jasně vono to svítí a šetři energii , možná že to z kytek tu energii saje a dodává zpátky do elektricke soustavy , to si běž hned koupit :D:D:D

Jak jsou na tom ředřadníky ?? Hledej woe , http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=33630 , nazdar Hlava
bull
Že se vám do toho pletu, těch 80% úspory je asi myšleno jako ztráta na elektromagnetickym předřadníku oproti tomuhle elektronickýmu :) , ale asi v tom je započten i větší světelný tok, tudíž víc procent. Podle měření tady žere samotný elmag předřádník asi 1x tolik co elektronickej - ztráty na předřadníku.
I když prodejci u nás jsou schopný skoro všeho :)

Já jsem asi rok žil v představě, že regulovanej předřadník se musí každé ráno regulovat a v noci pak vrátit na normální úroveň, aby se moh zas ráno po 10ti minutách zregulovat.. Všichni mají zkopírovanej stejnej text, kterej vymyslel asi nekdo chytrej - "Před použítím světelné regulace nechte výbojku minimálně 10 minut zahřát v běžném provozu". To jsem to jako jedinej pochopil tak, jak to je napsaný:) ??
mučačo
no,ja to nejdriv pochopil taky tak:) proto jsem se tazal ve foru,kde mi tusim hlava napsal jak to je...nejsi v tom sam:)
Bárt
citace:
Původní příspěvek od bull
Že se vám do toho pletu, těch 80% úspory je asi myšleno jako ztráta na elektromagnetickym předřadníku oproti tomuhle elektronickýmu :) , ale asi v tom je započten i větší světelný tok, tudíž víc procent. Podle měření tady žere samotný elmag předřádník asi 1x tolik co elektronickej - ztráty na předřadníku.
I když prodejci u nás jsou schopný skoro všeho :)

Já jsem asi rok žil v představě, že regulovanej předřadník se musí každé ráno regulovat a v noci pak vrátit na normální úroveň, aby se moh zas ráno po 10ti minutách zregulovat.. Všichni mají zkopírovanej stejnej text, kterej vymyslel asi nekdo chytrej - "Před použítím světelné regulace nechte výbojku minimálně 10 minut zahřát v běžném provozu". To jsem to jako jedinej pochopil tak, jak to je napsaný:) ??

U modelu 400W je rozdíl ve spotřebě 20W , ale el. př. trochu víc svítí, takže ten rozdíl bude odhadem tak jako by 30-40w odhaduji.

A to zahřátí 10min. je doporučení při zapnutí na 110% výkonu.
bull
citace:
Původní příspěvek od Bárt

A to zahřátí 10min. je doporučení při zapnutí na 110% výkonu.



A stačí to teda jenom na poprvý?? mě to furt neni jasný, z toho co jsi napsal mi vychází, že když budu chtít poslední měsíc svítit na 110 % tak to budu muset každej den zapínat a vypínat :) ???
Bárt
citace:
Původní příspěvek od bull



A stačí to teda jenom na poprvý?? mě to furt neni jasný, z toho co jsi napsal mi vychází, že když budu chtít poslední měsíc svítit na 110 % tak to budu muset každej den zapínat a vypínat :) ???

Ano pouze na 110% až po zahřátí, to má v návodu Lumatek, ale jen proto, že to může ovlivnit životnost výbojky, ale nic se nemusí stát. Snad by někdo mohl napsat, kdo to tak dělá. Jinak zrovna mám dva boxíky se stejnýma modelama a v jednom mám Lumatek na 400w nastavený a druhý mý elmg. předř. , ale už je vidět dozdíl v množství květu, ale to je v začátku, tak až to bude hotové, tak sem napíšu o kolik byla rozdínná sklizeň.
bull
Tak už ho mam doma :) Jahoda ted má akci, pokud jste byli registrovaný dřív než minulej tejden tak nabízí na 1 věc slevu 25%. Tudíž mě vyšel na 3375,- kč. Jedná se o NXE 400W :)

Nejdřív se mi pokoušeli tvrdit, že žádná taková akce neni a nikdy nebyla :), pak teda že jo, ale dalších 5 minut jim trvalo zjistit, kterej z těch 3 el. předřadníků to je(jedinej regulovanej) a nakonec sem ho měl za cenu neregulovanýho :) Se slevou o dalších 75,- kč.

Docela jsem koukal, že zas vypadá jinak, viz obrázky. Vypínač nemá, jen takovej čudlík, kterej zřejmě zapadne až po zapojení???? Nebo co je to to bílý??? Je na tom napsaný pro lampy 400W, jinak bych si myslel, že to je na 250 a 250 SL pro 250ky a 400 a 400SL je teprv pro 400ky...
Takže informační hokej pokračuje dál, hlavně ale že to bude fungovat :)
el.locos
citace:
Původní příspěvek od bull
Tak už ho mam doma :) Jahoda ted má akci, pokud jste byli registrovaný dřív než minulej tejden tak nabízí na 1 věc slevu 25%. Tudíž mě vyšel na 3375,- kč. Jedná se o NXE 400W :)

Nejdřív se mi pokoušeli tvrdit, že žádná taková akce neni a nikdy nebyla :), pak teda že jo, ale dalších 5 minut jim trvalo zjistit, kterej z těch 3 el. předřadníků to je(jedinej regulovanej) a nakonec sem ho měl za cenu neregulovanýho :) Se slevou o dalších 75,- kč.

Docela jsem koukal, že zas vypadá jinak, viz obrázky. Vypínač nemá, jen takovej čudlík, kterej zřejmě zapadne až po zapojení???? Nebo co je to to bílý??? Je na tom napsaný pro lampy 400W, jinak bych si myslel, že to je na 250 a 250 SL pro 250ky a 400 a 400SL je teprv pro 400ky...
Takže informační hokej pokračuje dál, hlavně ale že to bude fungovat :)


No na co je ten bily čudlik sem taky doteď nezjistil:D To SL za číslem znamená Super Lumen - to znamená že 400SL jede na 440W a 250SL jede na 275W je to vždy o 10% :D Jinak vypinač nepotřebuje a na čem si ho nastaviš tam se spusti přiště, takže pohodička:D
Bárt
To je pojistka. :-)
bull
sem si řikal že to asi bude pojistka :) nebo nějakej vypínač co zbyl někde ve skladu po rusácích..
Vim že vypínač nepotřebuje ale na obrázcích na stránkách výrobce je... černej čudl 0/1. Přijde mi to takový elegantnější než to tahat ze zásuvky, když je někdy potřeba zhasnout. Ale aspon 20,- ušetřili..



Edit 14.11.: Tak rozdíl oproti předřadníku gib pro v t je znát pouhým okem - 400W plantastar jetá tejden na růst... Když jdete zalívat, tak se to na 400W nedá, musim na 250..(s elmag. jsem to dal v klidu, ted opravdu na dennim světle chvíli skoro nic nevidim). Svítí rovnoměrněji, zdá se mi že i jinak, ale to může být zrakový klam.
Podle mě jsem svýmu boxu za tyhle prachy nemoh dát nic lepšího :)
Jagditrax
Zdar, narazil som na toto video . je to nejake porovnanie e predradnikov.
Značky: Ulti-lumenX, Quantum, Lumatek, Badass, Phantom, Solistek.
Tu dostupný je asi iba Lumatek. Podľa nich Quantum je okopčený UltilumenX (riešili to asi aj právne , podľa poznámky vo videu.) Moc info som o nich nenašiel.
Pre zaujímavosť: nejaké video k UltilumenX v.2 .
Solistek- zaujímavé funkcie asi oceniteľné len megapestovateľmi + ich najnovšia verzia solisTek Matrix :D
jezdec
Zdarec , mám lumatek 600w , mám dva dotazy . Mám tam na stupnici 50% , 70%,100% kolik to je ve W a mužu tam mít 600w sodík a ten přepínat i na těch 400w atd , nebo musím měnit výbojky podle vatu které tam nastavím ? Předem děkuji za rady.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma