Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 
Calzonova 250W skříň - návrh a stavba - Klikni zde pro originální téma
Calzone
Zdravím, někdy po prázdninách si budu moct začít stavět svojí první skříň. Matka souhlasila a už jenom čekám až už jenom čekám na konec prázdnin, kdy mi s bráchou koupí palandu abych měl nějaké místo v pokoji a mohl tam dát skříň.

Jako největší priorita skříně však nejsou nějaké třeba ultra výnosy, ale především nenápadnost - tichost. Nikdo cizí nesmí poznat, že něco takového tam mám, takže na skříni nesmí být vidět žádné díry apod, nesmí smrdět (vonět), pronikat přes ní světlo a hlavně nesmí hlučit a toho se bojím nejvíc.

Jako wattáž jsem zvolil 250W, protože to nežere ještě tolik a myslím, že to bude pro mé potřeby stačit. Celá skříň bude rozdělená na dvě (původně tři) části, kvůli oddělení elektroniky a vzduchotechniky od vlastní pěstírny a hlavně kvůli většímu odhlučnění. Podobnou stavbu skříně jsem zde nikde neviděl a sám žádné zkušenosti nemám, takže bude ještě asi hodně co měnit. :)

Samotnou skříň ani díly ještě koupené nemám, takže rozměr hlavní pěstírny udávám tak přibližně.

Pěstební skříň
Skříň bude rozdělená na dvě části, jak jsem již psal. Pěstební část by mohla být široká tak 70cm, vysoká 150cm a hluboká 40cm. Vniřek skříně bude izolovaný nějakým Rockwoolem o tlouště cca 10cm.

Světlo
Na růst Metalhologenidová výbojka Philips HPI-T, na květ sodík 250W GIB Flower Spectre HPS.

Ventilace
Odtah: TD Ventilátor 250 m3/hod vedoucí z Cooltube na který je napojený pachový filtr 250 m3/hod. Vím, že by byl asi lepší trošku silnější, ale risknu tenhle kvůli nízké hlučnosti.
Přítah: pasivní. Přesný rozměr děr ze skříně mi ještě není, můžete klidně poradit. :)
Díry ze skříne budou dvě a budou na zadní stěně kvůli nenápadnosti.
Potrubí bude v horní části ze zvukovo izolačního potrubí ISO Flex a od CoolTube Aluflex. Jako ofuk bych chtěl použít nějaký klipsnový větrák, ale nikde jsem nenašel žádný parametry, nemůže mi někdo doporučit nějaký co nejtišší?

Zvuková izolace
Vršek Rockwool Airrock ND 100mm, pěstební část Airrock ND 60mm.

Bohužel ze stavbou skříně nemám žádné zkušenosti, ani jsem většinu těch komponentů nikdy neviděl, tak si nejsem jistý, jestli to neni celé blbost, ale snad ne, pár věcí jsem už tady prodiskutoval a došel jsem k závěru, že by to mohlo takhle fungovat. Samozřejmě ještě určitě přijde pár změn, ale kdyby to šlo nějak takhle podobně, byl bych rád. :)

Koupené komponenty
Skříň na zakázku - 7000 Kč
Zvlhčovač vzduchu PROFESSOR Z-14 - 499 Kč (s poštovným 526)
Mixvent TD 250
Předřadník 250 W GIB PRO-V-T - 1089 Kč (s poštovným 1319 Kč - mělo to být ale 1199 :(, přišlo za pouhé dva dny!!!)
Přechodka 125/100
Aluflex 125mm - 2m - 93 Kč
Isoflex 100mm - 1m - 104 Kč
Stříbrná izolepa - 173 Kč
Spínací hodiny - 140 Kč
Rychloupínací pásky
Guma na zahrádku auta 2m - 62 Kč
2X hák se závitem + 2X podložka s matičkama
Řetěz 3m
8x hák s vrutem
Noname teplo/vlhkoměr - 650 Kč
Stínidlo
COOLTUBE 125mm
- 1200
Fólie DIAMONT-A-GRO - 5m - 1300 Kč
kapátko 3ml - 10 Kč
Prodlužovák - 3m - 70 Kč (vyhozeno, zničeno)
Prodlužovák - 1,5m - 51,52 Kč (vyhozeno, zničeno)
Jistič 2A třídy C (nepoužit, je slabý)
Jistič 10A třídy B
Kryt jističe - 30,24 Kč
Kabel 3X2,5 se zesilněnou izolací (prý teda...) - 2m - 58,68 Kc
Izolacni paska - 7,84 Kč
Rockwool Airrock ND tl. 60mm - 2 balení
Rockwool Airrock ND tl. 100mm - 1 balení
Hadice na pračku 3m
2X Těsnění do dveří - P profil, 6m 200Kč
AH Final Solution - 260 Kč
Pachový filtr Home edition 240m3/hod - 1300 Kč (měří pouze 35 cm)
Klipsnový ventilátor DAVO VK 6 (280 + 156Kč)
Zvlhčovač vzduchu SPS-818 - (702 + 78Kč)
Lepící páska Patex Power Tape - 99Kč
Lišta 22x22x240mm - 2x 109Kč
Stoličkový úhel 8X - 56 Kč


Edit:
příspěvek trošku zeditován, původně jsem plánoval trošku něco jiného.
Rory
podle toho co píšeš bude co se týče hlučnosti nejslabším článkem právě ta flexo trubka na vzduchotechniku, ted je těžko ti radit když člověk ani neví jak bude ta skřín v místnosti, každopádně na pořádnej pachovej filtr bude třeba pořádnej větrák (větráky) a to ti bude dělat rachot, problem kolikrát ani neni ten hukot větráčku jako spiš to že to kolikrát rezonuje s rúznejma součástma skříně (právě třeba ta trubka). Taky dej pozor na to, že když tu skřín pořádně zvukově oizoluješ tak se ti zas krapet zhorší chlazení, zas je těžko říct jestli to ve tvejch podmínkách bude opravdu akutní, ale pokud ano (a 250W už celkem hřeje) tak bude možná i třeba cooltube, ikdyž se většinou na 250W nedává. Taky je hlavě třeba si uvědomit jak moc tichou skříň teda chceš....
Calzone
Rory:
jasně Cooltube tam bude, zapomněl jsem se o ní zmínit, ale důležitý je hlavně ten nákres. ;) Mimochodem na tom nákresu je špatný obrázek té roury, je tam použitá obyčejná aluflexka, místo zvukově izolované Isoflexky.

Ta tichost by měla být opravdu co nejvyšší, klidně si dost připlatím, ale musí to být.... bohužel (nemám to na čerňáka, ale je to podmínka a bezpečnost taky...)

Nikdy jsme tu Isoflexku neměl v ruce, takže nevím jak je to s její smrštitelností a ohebností, půjde použít od té Cooltube?
Rory
ten nákres nevypadá zle to je pravda, jenom cyrkulace vzduchu by tě mohla dělat potíž, ale to by se dalo vyřešit přemístěním větráku na ofuk na druhou stranu (případně metodou pokus omyl zjistit kam by se hodil nejlíp i vzhledem k velikosti a počtu kytek). Nutno podotknout že jsem se nikdy nesetkal s takovým odhlučněním, takže těžko říct jak moc to bude topit, ale možná by nebylo od věci dát tam ještě jeden odtah. Máš tam jeden přes CoolTube, ale možná by se tam měl dát ještě jeden mimo cooltube. Jo taky si zjisti jestli je ten RW ohnivzdornej (ty stavební bejvaji nějak upravený aby odolávali nějakou dobu i plamenům, přecejen bezpečnost je třeba). Taky jestli krapet rozumíš elektrice tak tam dát nějaký pojistky bo jistič.
citace:
Původní příspěvek od Calzone


Jako wattáž jsem zvolil 250W, protože to nežere ještě tolik a myslím, že to bude pro mé potřeby stačit.


Hmm 250W stačí provlastní spotřeby každému.....
jinak nic co by vybočovalo z řady.
rastajohn
Je to dobré všecko podle mně až na : volil bych silnější odtah ( ufon 275 m3/min, momentálně ho mám taky a nejde vůbec slyšet), hlavně nic nervat do korpusu skříně protože je to jak subwoofer pak, všechno je nejlepší pověsit.A na ten rockwool určitě musí přijít nějaká agrofolie nebo bych celou skříň "vyzdil" sololakem ponevadz rokvul sám o sobě dost pohlcuje vlhkost nicmene jako zvukova izolace je to dobra volba.Tos tak nejak
Rory
jo RastaJohn má recht: chytřejší by bylo dát tu RW izolaci až zvenka skříně a pak jí polepit třeba tapetou aby zapadla opticky do místnosti, než to cpát dovnitř, určo se vyhneš problémům s vlhkostí i plísněma-ikdyž tendle RW (izolační) bude napuštěnej něčim hydrofobním, nebude tedy nasávat vlhkost tak snadno jako RW se kterým se groweři běžně setkávají (teda jako s pěstebním mediem)
krivkin
zvenku je to dobrý dát zejména z toho důvodu, že to nijak nezmenší pěstební prostor...
citace:
Původní příspěvek od Rory
jo RastaJohn má recht: chytřejší by bylo dát tu RW izolaci až zvenka skříně a pak jí polepit třeba tapetou aby zapadla opticky do místnosti, než to cpát dovnitř, určo se vyhneš problémům s vlhkostí i plísněma-ikdyž tendle RW (izolační) bude napuštěnej něčim hydrofobním, nebude tedy nasávat vlhkost tak snadno jako RW se kterým se groweři běžně setkávají (teda jako s pěstebním mediem)
Calzone
Moc děkuji všem za připomínky, máte u mě karmu. ;)

Abych se přiznal, tak z toho hluku mám skoro noční můry, takže proto taková zvuková izolace a šetření na výkonu u ventilátorů.

Docela mě ale uklidnila jedna moje myšlenka a to ta, že si první udělám tu odhlučněnou skříň, otestuju v tom zavěšenýho sunona co se týče hluku a podle kvality odhlučnění toho se pak budu moct rozhodnout, který větrák si budu moct dovolit. Já doufám, že to bude TD 250. Pokud ne, budu muset risknout to TD 160 a případně doukoupit další na přítah.

Ten Rockwool je nehořlavý a prodává se v různých tloušťách a je ho dost druhů, takže docela super materiál. Otázka ovšem je, jestli bude stačit těch 10cm....

Také tím Rockwoolem asi nějak omotám ventilátor, to by mělo taky dost pomoct.

Jinak fólie tam samozřejmě bude. O té plísni jsem zatím nepřemýšlel, ale nějaký nátěr na to, nebo něco by mohlo existovat.... díky za tip.

Ven si tu izolaci ale dát nemůžu, nějaká tapeta na tom, to by už nebylo tak nenápadný a myslím, že by to bylo i dost pracný, aby tam nebyli boule a tak.

No a izolace zevnitř ani tak nezmenší prostor, když s tou izolací člověk počítá a koupí si o to větší skříň. :) Ale já se spíš začal bát hloubky skříně, protože ty nebývají tak hluboké aby tam bylo dost místa i bez 20 cm a byl to běžný nábytek do bytu, nebo se pletu? Jaká myslítě že by mohla být minimální hloubka u této skříně?

Můj velký problém je, že jsem absolutně nešikovný a pesimistický, tipuju, že na to vyhodim tak 2 tisíce jen tak do vzduchu, než se mi to podaří zprovoznit. :D

Mimochodem nechápu, že tady nemá nikdo takovou potřebu to tlumit, docela vám závidím, jinak bych se s tim totiž vůbec nesral. :)

Takže ještě jednou děkuji za vaše komentáře, pomoc potřebuju. :)
Rory
ještě bych měl takovej dotázek, kam vlastně povede odtah??
Calzone
Díry na vzducování budou na zadní stěně a ta skříň bude normálně v pokojíčku. Jedna ve spodní části a jedna v horní. Zajímalo by mě, kolik tak bude muset být ta skříň od zdi, aby to fungovalo jak má. Bude stačit 5cm? Nebude to hlučit o zeď na tak krátkou vzdálenost? A co tloušťka těch děr, kolik myslíte že bude optimum? Pokud budou malé, tak tu bude asi víc hlučet a když velké, tak to zase nebude tlumit ta izolace, takže najít nějaký střed...
Rory
no jestli pujde ten horkej vzduch zas do tý místnosti a čerstvej pujde taky zas jen z tý místnosti, tak to si myslim že s tou teplotou to bude docela boj, hele dej se do stavby a uvidíš sám todle tady nevyřešíme jen z nákresu, postav tu skřín s izolací a skus to tam přeměřit teploměrem, do tý doby tady akorát tak budeme tlachat
Calzone
Rory:
jasný, bohužel jinde ten vzduch čerpat/vypouštět nemůžu. Uvidím no, ale zas tak pesimisticky bych to neviděl, hold bych v nejhorším grow v létě vynechával...
Macek001
Ahoj Calzone. Sat a vyfukovat do jedne mistnosti bude problem. Mne takhle vytapela 250W mistnost ve ktere jsem netopil o pet stupnu a v mistnosti vse plesnivelo jaka tam byla velka vlhkost (nekdy se skrz mraz oknem vetrat neda stale a pestirna je solidni generator vlhkosti).

Co se tyce odtahu, dal bych ten pachac pred ventik. TD snaze prekonava odpor v sani, jak ve vytlaku.Rozhodne bych v takovym systemu volil TD 250, 160 by byla slaba. Nejidealnejsi by bylo dat pachac jeste pred cooltube, pokud by to TD utahlo, nevim jak bude pachaci prospivat teply vzduch z cooltube. Navic bych neveril tomu, ze v takovym uzavrenym okruhu mistnost-skrin-mistnost ten pachac vychyta vsechnu vuni, ale treba jo, zkusenost s tim nemam. Jo takhle kdyby byl pobliz nepouzivany komin....

U sani podle me muze zase delat problem tlumic hluku. To uz by asi chtelo mensi ventik na pritah, bude to myslim klast vzduchu trochu odpor. Napred bych ten tlumic zkusil vynechat. Jinak jak bylo receno rozmyslet, postavit a pak ladit. Az v praxi vychytas slaby mista - umisteni ofuku atd.

Vysku skrine bych se snazil mit co nejvetsi. Planujes 120. Stinitko se zavesem ti vezme 30cm. Dalsich 30 cm mezi lampou a vrsky. Kvetinace nebo v cem pojedes dalsich 20-30cm. Zbyva ti 30-40cm na kytky. Ve SCROGu bych se toho nebal, ale klasicky by ti to nahodou prerostlo a nenaskladas to tam. Cim vetsi objem pestirny, tim lepe se to chladi a je tam stabilnejsi klima bez vykyvu.
Macek001
Jeste k te Metle 250W, pokud ji koupis jinde nez v growshopu, tak te vyjde max. na 700Kc. Osobne mam Narvu s teplotou svetla 6000K a je v pohode.
Calzone
Macek001:
Díky za přínosný příspěvek. :)

S tou výškou máš pravdu, budu muset zvolit ještě větší. Dejme tomu 150cm? Víc nevim jak bude možné, protože ty patra + 20cm izolace něco zabere. Zítra budu muset nějak propočítat odhadovaný výšky pater.

S tou ohřátou místností vím, že je to blbý, ale neřikej mi, že tu má každý odtah do komínu, podle mě má tak 80 % lidí skříň normálně doma v paneláku. V zimě by se ta teplota dala asi kompenzovat snížením výkonu topení v pokoji.

Pokud je ta větší síla v sání opravdu znát, tak by asi bylo dobré dát ten pacháč před TD, ale lámu si hlavu jak to udělat, když to bude ještě zapojený v Cooltube. Leda tím tu Cooltube jakoby prodloužit, ale to bych musel mít zase asi širší skříň.

Jasný s tí, hlukovým filtrem nepočítám na 100 %, třeba to bude v poho i bez něj. Já myslel spíš vyrobit si po domácku nějaký co funguje třeba jen tak na půl, co by tolik nebránil tomu nasátí. Každopádně první to zkusím bez něj.

Ale jak píšeš, bude to hlavně o testování. Z výplaty koupím skříň a rockwool a začnu testovat odhlčnění, potom dokoupím a dotestuju zbytek. Kdybych náhodou zjistil, že ten systém odhlučnění funguje nějak extrémně dobře, tak bych ventilaci ještě trošku pozměnil, ale zas taková sláva to asi nebude, uvidíme.

Jo a v GrowShopu nekoupím asi nic, kromě Cooltube, ta se asi jinde sehnat nedá. Nechci dávat o desítky procent navíc, jasný....
Macek001
Simor: bude mit pachovej filtr. Myslis, ze to profoukne 12V PC ventik? Ani nahodou! Ja mam obavu trosku i o to TD. UFO by bylo vhodnejsi jak TD do jeho sestavy. Ma lepsi tlakovou charakteristiku. Ale je drazsi a hlucnejsi, takze nic pro Calzone...

Ja bych se te vyhrate mistnosti bal. Provozoval jsem to takhle jeste pred pulrokem se Sunonem 12V 12x12cm 180 m3/h a bylo to s prominutim ku hovnu. S rostouci teplotou musela stoupat vys lampa a mely pak kyti malo svetla. Je fakt, ze jsem nemel cooltube. Dobre poresena zvlhcovacka teplotu srazi solidne. Stejne solidne zvedne vlhko v mistnosti. Zacala mne plesnivet omitka a v takovym prostredi je otazkou casu plisen v palicich.

Vyska 150 uz je lepsi. Cim vetsi tim lepe...
Calzone
Začal jsem si trošku důkladněji propočítávat rozměry a zjistil jsem, že ta celá skříň bude muset být trošku vyšší než jsem si představoval. Abych dosáhl rozměrů pěstírny co píšu v úvodním příspěvku, budu potřebovat skříň vysokou cca 240cm. Bohužel si nejsem jistý, jesltli si tak vysoká jednoduchá, samostatná skříň vůbec prodává, takže to možná budu muset udělat ze dvou na sobě - velké a malé.

Do obrázku skříně jsem doplnil kóty, tak se prosím mrkněte a řekněte mi, jestli tam ty komponenty vůbec nějak nacpu. Vršek jsem navrhl o 10cm větší než spodek, ale možná by stačilo i těch 40...

Co vůbec nevím ale, jaké se dají sehnat hloubky skříní. Jakou by jste mi doporučili minimální hloubku pro pěstování? Ta izolace má 20cm dohromady, takže když k tomu připočtu těch 40 co jsem tak plácnul jako hloubku, tak to je 60cm, snad takovou skříň seženu.

Jinak nic jiného než TD si asi nekoupím, uvidím podle výsledku testu tlumení, ale pochybuji...
Macek001
Ahoj! Asi se takova skrin bude tezko shanet. Mozna si to nechat od nekoho udelat.
Calzone
Macek001:
jako myslíš co se týče výšky, nebo hloubky? Výšku budu muset vyřešit asi dvouma skříněma.

A vůbec netuším o kolik by vyšla dráž tak skříň od nějakého truhláře. Kdyby stála třeba o litr víc, tak bych to dal, ale to bude určitě o víc, co? :/

Rory
čoveče co v těch patrech (horní a dolní) chceš dělat za hokus pokusy že tam chceš 40 cm čistýho místa?? taky dost dobře nechápu proč zvukově oddělovat ty jednotlivý patra, zvlášt když zdroj toho hluku nebude v tom vnitřním patře (s kytkama) ale v těch okrajovejch-teda ono to nevypadalo zle to odizolovat, ale když ti to takle nahání cenťáky. bych prostě krapet ušetřil na tědle věcech a napasoval bych do těch 240cm možná spíš řízkárnu.....

EDIT: když se s nějakým truhlářem dohodneš (bez papíru) tak to tak drahý nebude
Calzone
Rory:
Na tu velikost jsem se vás právě ptal, to není moje poslední slovo. Nikdy jsem ty komponenty neměl v ruce a nevím jak je to s nima praxi - oheby apod... Chtěl bych to mít aby tam bylo místo využitý maximálně samozřejmě. Ty výšky jsem i radši trošku nadhodnotil aby se mi to pak někam vůbec vešlo.

Původně jsem myslel, že bych tu střední, pěstební část neizoloval vůbec, proto ty tři části. Já spíš u té izolace pater myslel na to, že to bude lepší kvůli případný vibracím z toho prkna. Nad snížením počet pater se zkusím zamyslet, ale důvody proč jsem je navrhl jsou a to oddělení elektroniky, která taky hřeje, nepropustnost světla a nezaprasená pěstební místnost
Rory
no jako v podstatě je to o tom jak to bude vyhovovat konkrétně tobě, když bys nasávání dole měl skrz flexo rouru tak mužeš zbytek toho místa využít jako poličku na věci spojené s pěstěním kterých je docela dost ikdyž se ti to ted nezdá se ti doma časem nakupí věcí (ikdyž některý věci na pěstění je dobře dát do ledničky) že bys to v pohodě zaplnil. to horní patro bych určitě udělal o něco menší tak aby se dobře manipulovalo s elektroniikou a pacháčem (se bude muset taky čas od času měnit a zvlášt ze začátku ho budeš mít v ruce docela často-teda pokud bude homemade). No a ušetřný cm ze zhora bych třeba využil na dolním patře který by bylo polička/přítah (ale zas tak aby to neomezilo funkčnost)-je to alternativa, těžko říct jestli se ti zdá vhodná, úplnej přehled máš jen ty.
Macek001
Calzone: Ty dva prostory zredukuj na nezbytny minimum. Spodni bych vynechal uplne. Cim vic prostoru bude pro kytky, tim lip.
Calzone
Jasný, ta spodní část je krom poličky asi nanic, zkusím jí zredukovat. Ta horní tam být musí kvůli tomu koncovému pacháči, aby nebylo nic venku.

Nemá někdo možnost nějak doma nasimulovat tu horní část (poskládat na oko, nebo to někam aspoň přiložit) a změřit mi, jak velký prostor asi bych asi potřeboval?
Macek001
Calzone - polozenej 250W predradnik ma na vysku 8cm. Takze bude asi rozhodovat prumer pachoveho filtru a TD. Rekl bych ze 30cm na vysku s bohatou rezervou.
hmm tady se furt kutí to vrchní patro :D
Synku musíš první vědět co tam chceš dát,jsou komponenty vzduchotechniky,které nenacpeš ani do 50cm.
UFO které ti doporučuji já....
UFO 160m3/hod + 160-ku pacháč se vleze pod 265mm/300/ i s izolací
čuss a už sviť
Calzone
SIMOR:
UFO si tam určitě nedám, když má jednou takovou hlučnost, než TD.
Udělám prostory aby se tam vešlo TD 250, otestuji kvalitu odhlučnění a pokud bude odhlučnění dobré, koupím tu 250ku, jinak budu muset koupit 160ku. Akorát u 250ky je zase problém s délkou pachového filtru... :/ 50 cm je dost, snad existují i kratší.

Chtěl bych se ještě jednou zeptat, jak moc velký musí být ten oblouk roury, kterou ohýbám na 90 stupňů? Jde mi o tlakové ztráty, bojím se, že když jí ohnu rovnou, bude tam moc velká tlaková ztráta.
rastajohn
to nevadi sak ten pachac nemusi byt horizontalne ;) , ja ho tam mam treba tak ze jeho osa lezi v uhlopricce pudy :) .A vubec klidne ho tam muzes dat vertikalne :). howgh
Expiry
Vypada to pekne,sam tvorim neco podobnyho :D.

Ventilator->urcite TD 260,protoze to mensi by podle me opravdu nestacilo.Vamsi stratu vykonu na vstupu(hlukovej tlumic)+potrubi(sonoflex spolkne docela dost) a CT+pachac.

Rozmery->cim vetsi,tim lepsi :punk:...Skrine se prodavaj tusim v hloubkach 60cm a 45cm.

Sani/vyfuk->budto tu spodni a horni policku zepredu prekryj jenom derovynm sololitem co se dava pod madrace do posteli a nebo mzes udelat imitaci soundsystemu.Nejak inteligentne,udelas kruhovy vstup a vystup vzduchu a ten prekryjes mrizkou+cernou silonkou a reprobedna je na svete.Pak kdyz nekde schrastis nejakou rozbitou vez(krlidne i starej gramec :D) a odmontujes predni kryt i s displejem a tlacitkama,tak to muzes nekam prisroubovat/prilepit na skrin a mohlo by to vypadat jako normalni reprobedny v satni skrini s hyfinou :satan:

Izolace->proc tak tlustou??10cm je podle me zbytecne moc.Mohlo by stacit klidbne i 4cm Techrock(tak nejak se to snad jmenuje) a kdyz ventilator das do nejaky hrabice(sesroubujes par desek cehosi) a poradne to narves RW drt,tak ti ani nepipne.Od veci by nebyl ani regulator otacek,kterej by se dal udelat tak,ze by se predem nastavenej vykon sepnul treba jenom na noc.Kde chces ten RockWool koupit??

Skrin->kdyz se kouknes na moji skrin,tak ta by spolkla 11,5m2 desek jenom na vnejsi plast,takze kdybys koupil treba OSB desky,tak ty se daji v tloustce 1,3cm sehnat uz kolem 130kc za m2+par metru lati->3x6cm stoji 3,5kc za 1m+trocha sikovnosti,sroubu,elek,pak uz staci vzit jenom mafl(nebo jinej pristroj na rezani/narezou ti v obchode s drevem) a pak uz zbyva jenom sesroubovat trebas akuvkou(rucne by ses dost nadrel :D.

Howk..Mozna me jeste neco napadne,ale ted chci jit udelat fajfku z parohu :D.
Calzone
Rastajohn:
Nj, horizonálně se to tam asi určitě nevejde, budu to tam muset dát buď z rohu, do rohu (což bych fakt nechtěl), nebo to udělat s šíleným dalším obloukem. Samotné TD 250 má 303 mm, takže s 500 mm pacháčem + rourou se to vedle sebe rozhodně nevejde.

Expiry:
díky za poznámky. A zkoušel jsi už ten rockwool v praxi? Já ne a proto nemám sebemenší tušení jaká tloušťka je třeba. Větší izolací myslím nic nezkazím. Mimochodem ten Techrock existuje v mnoha druzích, každý má jinou objemovou hmotnost (40-150), který myslíš zvolit? Myslíš, že bude lepší než ten AIRROCK ND? Mě ten airock doporučili přímo v rockwoolu, když jsem jim psal.
Jinak ještě nevím kde to koupím ty desky, porovnám ceny a uvidím, ale v našem městě je podle netu pár obchodů, kde rockwool mají, tak asi tam, objednávat to by byla asi blbost.
Calzone
Začla mi vrtat hlavou jedna věc.

CoolTube má průměr na trubku 125 a TD pouze 100. Jak to ideálně vyřešit? Půjde nasadit ta 125ka na to TD tak jak to mám na obrázku? Jakým stylem? Pomocí přechodky, nebo tam půjde sepnout nějakou rychlopáskou? Nebo by bylo lepší použít redukci na 100 a tu dát už na vstupu do vrchní části skříně?

Dále bych se chtěl ujistit: je to zvukovo izolační potrubí (Iso flex, Sono flex, Sonoair...) tak výskově redukovatelné aby se dalo stejně jako obyč aluflexky použít k té cooltube?

A myslíte, že je mezi těma typama nějaký rozdíl?
Expiry
1.Cim vetsi prumer trubek,tim nizsi hlucnost,ale i tlak,kterej ma TD dost spatnej,takze newim jestli by to TDcko utahlo pachac a dalsi vyfikundace.

2.Prechod bych udelal pres prechodku co se da koupit trebas w Baumaxu/Growshopu ze 127mm na 100mm nebude problem sehnat.Vyrabi se gumovy,ty by se nedali pouzit primo na CT,protoze by se mohli tavit a bylo by vysoke ri/yziko vzplanuti,daji se koupit ale i plechovy,ty by k CT byly fajn.

3.Sonoflex je neohebnej,neda se nijak tvarovat.

4.Sonoflex,Isoflex SilentAir=to samy od jinyho vyrobce,temer se nelisi.



Airorock->je urcen k TEPELNE A POZARNI izolaci a myslim ze se montuje mezi pricky.

Osobni zkusenosti s izolaci Rockwoolem nemam,ale par lidi tady na groweru ma bednu se dvema plastema a mezitim skelnou/RW watu a funguje to.Pohybuje se to tady v tloustkach od 5cm asi do 12cm.Dulezity je taky z jakyho materialu bude skrin.Dost se pouziva odhlucneni ventilatoru,jak uz jsem psal,RW drti.Ventilator pri dostatecnem prostoru mezi ventilatorem a stenamy bedny a dostatecnem mnozstvi a nacpanim RW pry neni slyset vubec(nepocitam hluk sirici se potrubim.

Spis bych na to pouzil Techrock ALS a nebo system PYROROCK.
Calzone
Expiry:
díky moc. ;)

1. Moc mě nestraš, původně jsem doufal, že bude stačit 160ka, teďka doufám, že 250ka a že by ani ta nestačila? To bych byl fakt vytočenej. Ale v nejhorším, bych tomu pomohl ještě aktivním přítahem, na který tam chci mít i tak připravený místo, co kdyby...

2. Tipuji, že bude asi lepší ten míň násilný postupný přechod jako je třeba zde, co? http://www.vltava2000.cz/qth-grow/g...strGoodsID=5013 A mám nějak řešit, jestli to je 127, nebo 125mm?

3. Velice důležitá informace, takže od CoolTube potáhnu obyč Aluflex 127mm a potom přejdu v místě izolace na 100mm.

4. Ok, takže koupím asi to nejlevnější, ať ušetřim.

Zítra aktualizuji plánek a popis. Zbývá několik dní do výplaty a nákupu skříně + izolace.

A ještě otázka, čím utěsnit díru v které bude ta trubka/přechodka? Nějakým filcem? A kde sehnat tu drť? Prodává se i samostatně, nmebo musím roztrhat nějaký produkt, který z ní je?
lahamila
Calzone: no esli mas cooltube z toho qth-grow taky (pze ja mam tu samou), tak bych volil radeji presny ten rozmer, ktery tam je, tzn 125 redukce, pokud to ma nekdo s 127, urcite mi da za pravdu, ze se to prinejlepsim aspon lepe nasazuje (fakt to do sebe nasune a drzi), to same i druha strana,
jo redukci jsem koupil presne na ten cooltube a pak na aluflex 100, pekne to na sebe sedelo, koupil sem v hornbachu. Aluflex stal 90,- , redukce jeste min.
preju dale hodne stesti
UdL
Hnojte!

Taky jsem při stavbě skříně řešil hluk a nenápadnost.

Pasivní nátah z zadní části vespod bude ok. Nedával bych tam nic na filtraci/izolaci hluku. Bude to vytvářet podtlak a kytky se budou trápit (jako u mě, protože jsem se bohužel nedostal k úpravě skříně dřív, než jsem zasadil a pak to už nešlo). Takže bych dole udělal větší díru pro nasávání. Nechat volně průchozí. ;) Navíc to TD není nejsilnější a případnou izolaci by prostě neutáhlo. Bude mu stačit trasa cooltube-sono-pacháč. Bude to mít těžký! :D :D :D Ještě bych na CT dal nějakej protiprachovej filtr, jinak to sklo bude imrwére zasraný. ;)

Do police, na který stojej květníky, bych udělal mrtě děr, aby to mohlo samo nasávat. Na různých místech. To je nejslabší místo u mě ve skříni, protože jsem tam udělal jen jednu ďouru a prostě to asi nestačí zásobovat čerstvým vzduchem... ;) Skříň je v neustálým podtlaku. Takže hned jak zkosim, vezmu vrtačku a bude to jak řešeto! :D

Sám jsem prostor s větrákem (v podstatě stejná pozice jako u Tebe) vycpal izolací na bázi RW. Bez problémů, nic nekalýho se neděje. Izolace je nehořlavá, tak kdyby se chtělo něco posrat, snad by to oheň zadusilo. Jelikož mám UFO 290m3/h, musel jsem pořídit i regulátor otáček, bez něj to bylo hlučný jako vysavač! :D

Připrav se na to, že předřadník bude muset na skříni. Asi bych si připravil nějaký pokojový kytky kolem na zamaskování. Vevnitř bude dělat potíž - bude tam šílený vedro. Když jsem předřadník od nurturky vyhodil ze skříně (původně byl umístěnej jako u Tebe), tak teploty ve skříni šly o 2-3 stupně dolů. Asi se to teplo přenášelo dřevem nebo nevim co, ale dobrotu to nedělalo... ;)

Když pustim v pokoji PC (asi 5 let starý), tak skříň neslyšim. Jinak mi to připomíná lednici - takový bručení. Několikrát jsem musel vyzkoušet, jestli to není slyšet na chodbě, která sousedí s mým pokojem a v klidu. Ucho na zdi a nebylo slyšet ani ťuk! :D

Mějte se.

UdL
Hmm napsals že UFO si tam rozhodně nedáš,no tak mě fakt zajímá jestli těch 650 vyhozených za TD které poskládáš ze tří PC ventilátorů(pozor na rozestupy mezi jednotlivýma ventilátorkama,velice důležité)
ti bude něco platnej....Za tím si pevně stojím.Tlak na výfuku se dá lehce a zadarmiko poměřit a porovnat.

To nejslabší UFO má tlak jednou tak silnější jako TD.........
Já nepoužívám pacháč,nemám důvod,ale kdyby ano UFOna si zapnu na plnej výkon.A taky ho skoro neslyším.

Jinak fakt nevím proč si děláš s tímto zbytečné vrásky,když tu je milion podobných perfektně rozepsaných threadů o ventilaci a vzduchotechnice.
Chápu,že nákup těchto komponent není nic levnýho,proto zde platí více jako jinde,že nejsi li tak bohatý abys kupoval levný věci,nedělej to.!!

No i přes to Ti přeji šťastnou ruku při nakupování... :beer:

UdL : Souhlas se druhým odstavcem

čuss :jumper:
Calzone
lahamila:
Díky za rady, tu redukci přímo za CoolTube asi zkusím, asi je zbytečné tam mít silnější průměr, když se stejně po chvíli zůží a má asi větší tlakové ztráty. Snad to nebude znát tolik na hluku. Akorát budu muset asi dokoupit přímí spoj, abych mohl přejít z té Aluflexky na tu Isoflexku.

UdL:
S tím předřadníkem nestraš, nic nesní být venku. :/ To je možná důvod, proč nechat i tu izolaci pater. Ta by to mohla slušně tepelně odizolovat... Uvidím, zkusím to, otestuju a bude to. Mohl bych se zeptat kterou přesně RW izolaci si použil a v jaké vrstvě?

SIMOR:
u mě je opravdu ze všeho nejdůležitější tichost, proto si nemůžu dovolit nic jiného než TD. Ta tichost je pro mě důležitější než max výnosy, protože bez ní by nemuseli být vůbec žádné. Spousta lidí zdárně TD použila a i slabší a v nejhorším bych dal ještě něco na přítah.

Nejde o to, že to nesmí slyšet brácha, že by třeba u toho nemohl spát, nebo tak, spí i u kompu co je slyšet na několik metrů, ale nesmějí to slyšet hlavně návštěvy. Nepotřebuju, aby to věděl každý a denně mě třeba někdo otravoval.


Zajímalo by mě, jestli to TD napojit tak aby běželo pořád, nebo bude stačit to spínat hodinama. Podle ideální teploty co je ve FAQ větrák musí běžet asi pořád, ne?

A co ta zpětná klapka, jak je citlivá, nenadělá taky tlakové ztráty? Pokud bych ventilátor na noc vypínal, tak bych se bez ní kvůli zápachu asi neobešel...

A jaký doporučujete pracháč na to CoolTube? Bude stačit třeba silonka?

Edit:
myslíte, že budou stačit 100mm díry ve skříni jako přítah a odtah? Nebo mám zvolit větší?
Calzone
Pomalu se začíná blížit výplata a já se začal koukat na netu po skříních. Zjistil jsem, že skříň co bych potřeboval asi jentak neseženu, takže budu asi muset vypustit to spodní patro, abych se vešel do výšky. To je v poho, to patro stejně není tak důležité.

Většina skříní má výšku max 2 metry a hloubku kolem 60 cm. Jako nejlepší mi přijde asi tato skříň, která má rozměry:

- výška: 194,5 cm
- šířka: 90 cm
- hloubka: 63 cm

Copak o to, rozměry to jsou docela v pohodě, ale když tam chci mít tu silnou izolaci, tak se dost zmenší hloubka, proto se znovu ptám: jaká by měla být minimální hloubka mé skříně?

Kdybych tam dal tu 10cm izolaci, tak by výsledná hloubka byla asi 40cm. Pokud bych tam dal třeba jenom 5cm, tak by byla kolem 50 a to už snad neni tak hrozné. Stínítko u CoolTube má prý šířku 35cm.

Myslíte, že bude těch 50cm stačit? Pokud ano, tak bych si asi tuto skříň objednal a začal se stavbou. Pokud ne, musel bych se asi zeptat kolik by to stálo na zakázku a to bych velice nerad.

Prosím o radu, je to naléhavé, už chci stavět O:-)

edit: sehnal jsem jí levněji (4 770,- s DPH), změněn odkaz...
Expiry
Nekupuj tooo!!!!Za 5 500 si muzes pomalu pronajmout byt a pestovat tam :satan:.Truhlar ti to udela nejmin za polovic a kdyz by sis to delal sam,tak te material nevyjde na vic jak 1500kc.
Calzone
Tak já nevím, mě nejde o každou korunu, na jiných stránkách píší, že to je z javoru (neboto je pouze vzor?) a takové skříně jsou asi dražší a kvalitnější, než nějaké z dřevotřísky za 2000, ne? Já si sám nic neudělám bohužel, takže bych musel sáhnout po tom truhlářovi. Pokud by mi za ty samý prachy truhlář udělal tu velikou skříň co jsem plánoval a tom plánku tak by to nebylo špatný, ale nebude to dražší takhle na zakázku než skřín z velkovýroby? Pokud nesáhnu po tom truhlářovi, tak moc na výběr nemám, když ostatní levnější skříně mají rozměry co nepřipadají v úvahu... pro mě lepší vyhodit pár korun navíc než nemít nic.

Takhle narychlo jsem udělal plánek jak bych si to s těmahle rozměrama představoval, ale bojím se docela hluku, když jsem musel na té izolaci tak polevit...
MEDICINEMAN
citace:
Původní příspěvek od Expiry
Truhlar ti to udela nejmin za polovic


hehe, zato si nekoupis ani to drevo :D vis kolik stoji udelat u truhlare skrin z masivu na miru :D

to calzone: protipozarni impregnovana sadrokartonova deska 125*200*1,5 cm stoji pod 300 a obyc impregnovana pod 200. A profily jsou otazka v desitkach korun. jednoduse taky muzes sestavit dvojite steny a napchat mezi ne izolaci..
Rory
Podle mě, to truhlář "na zakázku" udělá levnějc, nerad bych se mejlil ae pokud nepujdeš k nějaký extra firmě, kde dělaji nábytek pro královnu tak ušetříš a většinou ti to dovezou i domu zdarma (do několika málo Km samozřejmě). Nicméně už se těšim až to budeš mít abychom se podívali jak pokračuje tavba (tentokrát ne jen na papíře)
Calzone
Hlavně prosím už řekněte jak je to s tou minimální hloubkou, ať tu skříň pak nemusím použít fakt na oblečení. :D

Ale v té truhlárně se asi zeptám a myslíte, že bude stačit tam přinést plánek, nebo je nutné, nebo lepší sehnat i dřevo?

Edit:
A co řikáte na ten návrh s dvouma patrama? Myslíte, že ty mřížky zamezý úniku světla? Nepronikne jima nějak podstatně ten zvuk klipsňáku? Stačil by ten průměr 100mm u nich?
aristotele
jasný stačí když doneseš jenom rozměry
Calzone
A to mi udělají normálně abych si to doma smontoval, nebo na pevno? Z jaké tloušky té dřevotřísky bych to měl asi udělat? Zkusim bych tak 3cm, co říkáte? Když už by byla na zakázku, tak ať je dobrá. Realizace dvoustěny bych se ale asi bál, spíš bych udělal klasiku z hloubkou tak 70-80cm aby se mi tam vešla i ta desítková izolace. Výšku 240 bych asi nedostal do bytu (tipuji), tak bych to udělal jako dvě skříně s celkovou výškou cca 240.

Edit:
Ale koukám, že existuje spousta materiálů, myslíte, že by byl nějaký vhodnější (lepší zvuková izolace) než dřevotříska za podobné peníze? Někdo doporučoval MDF, ale když koukám, tak je tolik druhů, že vůbec netuším který je vhodný. A co se týče dřevotřísky, tak taky nevím jakou, šla by třeba vodovzdorná dřevotříska, provedení pero + drážka?
Cuss
Drevotriska klasicka - 18 mm tlousky max.
Z toho co čtu tak nemas ani ponětí jak se taková skříň vyrábí.
Na hloubku skříně se vybodni,kolik si určíš-tolik budeš mít.
Tak si zaznamenej všechno na plánek,pěkně si to nakresli a zaznač rozměry,ti stolaři ti to udělají přesně.
Doma si to už jen sešrubuješ.
Počítej ale s tím že cena bude vyšší,než jen co stojí dřevo.
Musíš koupit celou tabuli,velký formát bude stačit.
Jeden řez 3-5 korun zaleží kde.
Jestli mu dáš jen plánek s rozměry bude si muset tu tabuli naformátovat a to už je takových 50-200 navíc.
Ted si musíš rozmyslet jak spojit desky k sobě,jestli přes hranolky nebo vinkle,elka........
Jak vyřešit dveře /panty,zavírání/ všechno musíš mit promyšlené.

Prostě dokud se nevydáš do té stolárny alespoň na sondu,nevyřešíš nic..

Zdarec
Calzone
SIMOR:
zrovna jsem se sem chystal postnout plánek skříně co mám objednanou u truhláře. Rozhodně ale nejsem typ na to, abych si jí smontoval sám a tak jsem si hold musel připlatit...

Napsal jsem do několika firem a ptal se na cenu a odpovědi byly takovéto:
Truhlářství 01 - 18mm LTD - 7000 Kč
Truhlářství 02 - 25mm LTD - 9400 Kč
Elben - 25mm LTD - 14 642 (pani do toho ale započítala i police, asi docela šílená firma...)

Vzal jsem tu z té 18ky, snad ten rockwool dožene tu ztrátu...

Edit: trošku jsem zeditoval první příspěvek a zaktualizoval tam návrh skříně.

Edit2:
jinak co se týče aktuálního stavu stavby, tak samotná skříň by měla být hotová od truhláře cca za 14 dní, Rockwool by měl být taky za 14 dní (modlím se aby fakt byl, protože jsou docela těžké problémy to sehnat za krátký čas...). TD 250 už doma mám, i potrubí. Takže za tu dobu začnu s vlastní stavbou.

Z první výplaty zaplatím skříň, rockwool + drobnosti, z druhé dokoupím věci nutné ke zprovoznění a zprovozním to a ze třetí výplaty koupím zbytek, jako je pacháč, výbojka na květ, hnojiva...

Nemůžu se dočkat, snad se nic neposere, držte mi palce. :)
rastajohn
Spoje DTD jedině konfirmátama, záda sponkami, hřebíčky nebo vruty. No sis to mohl udělat doma klidně, pokud mas moznost pujcit si od nekoho vrtacku a kocoura a vyslo by te to tak na 3-4 litry
Calzone
rastajohn:
opravdu nemohl, zaprvé jsem totálně nezručný a za druhé nemám pilu a ostatní nářadí, za třetí, trvalo by mi to rok a za čtvrté bych to určitě zkurvil... To ale neřešme, není to už podstatné.

Spíš by mě zajímalo, jaký použít lak na vnitřek skříně kvůli vlhkosti. Rockwool by jí sice propouštět moc neměl, ale stejně bude asi lepší to nalakovat. Máte nějaký tip?
Kámo tak takováhle almara za 7k to je unikát.
Cena materiálu nepřevyšuje dva litry.
Když vezmu práci 100% navrch,no za 4000 bych to spichl za den a jeste vysmátej.A to myslím smrtelně vážně.
Tak to zkus jinde protože tady tě chtějí vzít na hůl....
Samozřejmě mám namysli jen tu skříň.......
Podobná skříň v IKEA tě vyjde max 5k
Zkus trochu pohledat
rastajohn
jj taky bych shanel nekde v ikei atd. Protoze na zakazku je vsechno drazsi, to je jasne. Ale uz se asi dela takze je to ted uz jedno. Prodelals par litru no
Calzone
SIMOR:
jasně, že si vezmou dost za tu práci, ale jak říkám, já bych si jí sám nespíchl a psal jsem do několika firem a tato byla dokonce nejlevnější. A ukaž mi obchod kde mají skříň s hloubkou 71 cm... kdyby mi stačilo třeba 60, tak těch je všude plno a za hubičku, ale nad 65 jedině na zakázku.

Ty rozměry skříně jsou vypočítané přesně aby mi zapadli do pokoje a zároveň byly dostačující po redukci izolací, mám tu v pokoji dost omezený prostor...

Navíc ta cena za práci není jako cena za nic, někdo to musí skutečně vyrobit - strávit na tom čas a kdybych to vyráběl já, tak mě to stojí čas a ten je pro mě asi nejdražší.

Opravdu bych to ale neřešil, jinou možnost jsem neměl a peníze mě nezajímají (to nepíšu že bych se vytahoval, že jich mám jako hodně, ale že jsem skromný co se týče jiných věcí a tak můžu vrážet do věcí pro mě opravdu důležitých).
Calzone
Tak stavba skříně konečně začala, protože mi konečně dorazila izolace. :)

Jako první jsem skříň zevnitř natřel lakem proti vyhlkosti, poněvač té dřevotřísce moc nevěřím.

Jako lak mi byl v obchodě doporučen syntetický lak Sylabal. Je bezbarvý a lesklý. Balení 0,75 stačilo jentaktak na jednu vrstvu, musel jsem hodně šetřit. Kdybych měl víc peněz, přikoupil bych asi ještě jeden na druhou vrstvu. Cena za to 0,75l balení je 90 Kč.

První jsem to natíral normálně štetcem, ale bylo to docela pomalé a lak tekl všude, takže jsem to nakonec vždycky přetřel válečkem po celé stěně a pak to přešmrdlal štětcem, abych zahladil blbě rozetřetný lak po tom válečku.

Jako ředidlo na mytí štětců, nebo případné ředění mi prodali ředidlo S 6006. Štetce jsem byl ještě umejt líný, ale sakra se hodilo na umytí rukou! Doporučuji používat rukavice, já je neměl a byl to docela humus. Cena 420ml ředidla je 37 Kč.

Teďka budu muset vymyslet kde přesně udělám díry na odtah, dát do skříně kabel s proudem a celou jí zevnitř zaizolovat rockwoolem.

edit:
aby jste viděli, že poslat samotnou matku favoritem pro rockwool neni žádná sranda, postnul jsem jak vypadají ty balení pohromadě. :D
Torm
Pekna skrinka...preju hodne stesti.....
grosancho
jj taky se mi libi tvoje skrinka, i jak si to vymyslel s tim odhlucnenim je pekny , jen tak dal
Calzone
Tak jsem koupil 5 metrů diamantové fólie, teplo/vlhkoměr a Cooltube.

Jsem maximálně vytočenej, protože já idiot jsem si nenechal rozbalit tu krabici s cooltube a ona je samozřejmě prasklá!!! :( To stínítko bylo uvnitř trubky a já myslel, že to je ta běžná cooltube co je stínítko nad trubkou, vyndal to, zjistil, že je to asi jiný typ, protože nad trubku dát nejde a když jsem tam ten vnitřek nasunul po pár vteřinách další šlic. Težkej krám, bože, to stínítko vevnitř se asi tak rozpíná, že tlačí na sklo a to má tendenci prasknout i za studena. Sice to drží pohromadě, ale bojím se, že dlouho nebude. :/

Je to prasklé naaštěstí aspoň nahoře. Ví někdo prosím jestli se to dá nějak zalepit, aby to sklo nevypadlo, nebo se to nerozpadlo, nebo zpevnit, aby se nerozflákalo ještě víc? Existuje něco jako žáruvzdorná izolepa, nebo něco podobného, čím by to šlo olepit? Prosím poraďte, nebo je s tím snad prasklým sklem půjdu do toho growshopu podříznout. :(
xchose
Izolepapa nebude to prave si myslim, aspon sem jeste nemel zaruvzdornou.Zkus spis pouzit lepidlo na sklo. Jak je to se zaruvzdornosti tot otazka. Dobre lepidla na sklo jsou na akvaria. Jednou sem snim slepil i sklo pod svetlem od akvarka a drzi dodnes. Ale jak je to drzi na tom borokremicitem skle potazmo jak je nad tim wybojka to odzkousene v praxi nemam.
Calzone
Takže v Growshopu mi to vyměnili zaplať pánbuh. :)

Docela zajímavé ale je, že ty dva druhy cooltube se teoreticky docela dost liší ve výkonu.

První, zřejmě starší typ, co má stínidlo mimo trubici bude asi o dost slabší než ten nový, protože světlo musí první proniknout přes sklo (ztráta), potom se odrazí od stínítka, potom musí proniknout znovu přes sklo (další ztráta) a pak ještě přes jedno (zase ztráta). Podle nalezených obrázů na googlu to ale vypadá, že tento typ má naprosté minimum lidí.

Kdežto u novějšího typu je cesta světla pouze stínítko + sklo.

Jinak dneska jsem si koupil hadici k pračce, kterou se mi snad podaří připevnit ke zvlhčovačce, abych udělal parní rozvod. :)
Calzone
Ještě bych měl dotaz, jak jsou na tý cooltubě ty dva háky na přichycení řetězu, tak oni docela dost zasahují do toho napojení. Když tam hudu umisťovat trubku, tak mám vyndat ten jeden hák a trubku jím probodnout, nebo to mám nasadit jenom přes to? Docela se s ní bojím manipulovat po té zkušenosi s praskáním.
Calzone
Protože ta šířka bude po zaizolování docela malý, budu muset asi přitisknout cooltubu s trubkou blíž ke stěně aby na druhé straně bylo víc prostoru pro vzduch. Chtěl bych se zeptat jestli je možné dát trubku na odtah ke straně s objímkou. Seděla by mi tak zřejmě lépe.
Čuss chlape.
Almaru máš tedy pěknou,tak ať se vyplatí.....
tu hlinikovou hadici trochu prořížni,tak 1,5 cm,navlíkni sk pásku,nastrč tím nařízlím okolo háčku a tu pásku stáhni za tím háčkem je tam na ni dost místa.....
Kutíš si to docela pěkně,no tak už to rozjeď ať můžeme koukat jak se ti povede.
Good Luck
Calzone
SIMOR:
díky za radu, udělám to tak. A jak je to s tou objímkou výbojky, může být na na jekékoliv straně?
Calzone
O víkendu jsem začal dělat na tom rockwoolu. Všechno trvá tak 10X větší dobu než jsem čekal, mám terve vršek.

Díry ve vršku skříně

Takže pomocí přímořezky jsem udělal díru do přepážky mezi spodkem a vrškem pro napojení potrubí.

Protože budu tahat elektřinu prodlužovákem a ten nejde rozebrat (humus) a dirkou na kabel se neprocpe, udělal jsem na okraji toho výřezu další výřez o průměru kabelu a prodlužovák jsem teda snadno provlíknul.

Původně jsem tam udělal ještě další ríru a tou chtěl cpát kabel k výbojce (3x2,5 se silnější izolací), ale po chvilce jsem přišel na to, že to neni moc dobrý nápad, protože bhy se ten kabel šoupal o rudukci s potrubím. Takže na kabel k výbojce jsem vyvrtal díru normálně zvlášť.

Protože Cooltube je na trubku 125mm a TD je jenom 100mm, použil jsem redukci 125/100 kterou jsem zasadil do té vyřízlé díry (tu díru jsem udělal podle redukce, stačilo obtáhnout fixou). Na spodek jsem napojil Aluflex 125mm a nahoře je Isoflex 100mm.

Do levého, horního, zadního rohu jsem udělal cca 100mm kulatou díru pro odtah. Bylo to do takové té slabé desky, takže to docela šlo, ale v tom podlaží to byla docela fuška.

Zvuková izolace vršku pomocí rockwoolu

Pomocí nože na pečivo (testoval jsem pár věcí a tenhle nůž jasně vede na plné čáře) jsem nařezal desky rockwoolu a zkusil nacpat do skříně jen tak bezt lepidla. Protože to tam drželo i bez něj úplně parádně, rozhodl jsem se, že vršek lepit nebudu (kvůli rozebíratelnosti), ale musel jsem to stejně vyndat, protože jsem ještě neměl dírky ani ve skříni.
Po vyndání a udělání děr do skříně, jsem pomocí různých technik (třeba vyříznutí díry na odtah do papíru a ten byl poté přenesen na rockwool a díra obkreslena) jsem do rockwoolu vyřízl díry, protáhl kabely a šoupnul to do skříně.
První jsem se obával jak budu těsnit škvíry ve dveřích, ale nakonec jsem zjistil, že to těsní úplně geniálně, protože se tam vlastně překrývá 10cm izolace, takže....

Jinak jak je u takovýchto skříní taková ta plechová zarážka, aby se dveře nezavírali moc, tak tu jsem vyšrouboval, protože překážela rockwoolu a byla tam stejně nanic, protože místo to teďka naráří do toho rockwoolu. V místě kde se zavírá pant do rockwoolu jsem vyřízl kousek rockwoolu aby tam ten pant zapadl.

Na upevnění řetězů na cooltube jsem použil otevřené háky se šroubením, podložkou a matičkou. To šroubení bylo docela dlouhé a já se bál ho uříznout, tak jsem ho nechal a tu desku na něj jednoduše napíchnul.

Pokud si někdo bude kupovat cooltube co mám já tak upozorňuji, že má zavřené ty háky, takže pokud máte i zavřené řetězové očka, musíte to nějak propojit, já jsem si koupil dvě karabinky v železářství po 7 korunách o nosnosti 100Kg.

Prodlužovák jsem táhl pod rockwoolem a vyvedl potom spojením spojením spodní a pravé desky.

Jinak úplně ideální neni zavírání. Jde o to, že při zavírání, nebo otevírání do sebe ty dvaře zákonitě narážejí rockwoolem, ale když se trošku přitlačí, tak rockwool se smrskne a pěkně se to zavře. Je to takhle v pohodě, protože se to rozhodně neotevře a stejně tam moc lést asi nebudu, ale bojím že, aby se ten rockwool v těch rozích časem neodrolil, nebo aby to nebyl moc velký záhul pro lepidlo, které jsem samozřejmě u dveří použít musel. Příště napíšu něco o tom lepidlu víc, teďka jsem už hotovej z toho psaní a lepit ještě budu spodek.

Jinak se moc omlouvám za bídnou kvalitu fotek, ale nemám foťák. :/

PS: ten ohyb na trubce u cooltuby je fakt debilní, musím koupit koleno.
vampu
Cau,hele resim podobny problem jako ty!Ja jsem si udelal krychli a donej dal ufo(160m3/h), vsude utesnil rockwulem,ale hlucnost me myle znepokojila,byla vetsi,nez jsem si predstavoval(snizeni se pohybovalo kolem 40-30%)....Proudeni vzduchu je strasne hlucne!!Nejvice by ti pomohl isoflex,az ke cooltube:-)...uz to mam oskousene,takze ti radim ,kup si isoflex a ucinost je cca 60-70%,ale stejne porad neco uslysis!pestovani zdar
_________________________________________

Pripojuji foto ,jak jsem to vyresil ja!
Calzone
vampu:
Isoflex tam mám, ale k výbojce ho táhnout nemůžu, když neni zvětšovatelný. Co se týše odhlučnění vlastného motoru, tak to rockwool zvládl tak na 99%, horší to je s přítahovou trubkou, le věřím, že to rockwool ve spodním patře taky vyřeší.

Přemýšlel jsi ale jestli by nebylo lepší tu skelnou vatu nebo co to je z tý isoflexky vyndat a napcat tam rockwool? Podle mě by to mohlo být lepší...
vampu
Podle me je tam skelna vata a ta ma uplne stejny vlastnosti ,jako rockwul akorat je z jinho mat!!
Mam otazku,ty ten rockwul chces dat i do pestebniho prostoru?Protoze rockwul je tepelny izolant,podle me ti tam vyskacou na teplomeru dost velky hodnoty...
Calzone
vampu:
ale pozor, každý materiál má jiné zvukové vlastnosti. Pravda je, že rozdíl může být tak malý, že to ani nezaznamenáš, ale taky může být velký a znát to bude. Stačí se jenom podívat do tabulek, kde jsou porovnány zvukové vlastnosti jednotlivých typů rockwoolu a je tam jasně vidět že i mezi nima jsou sakra rozdíly. Airrock ND jasně vede, odhlučnění je u něj primární vlastnost což lze vyčíst i z obalu, kde jsou škrtlé trumpetky. :)

Ten rockwool dám i dolu a vím o tom, bohužel jinou možnost nemám, v nejhorším upgradnu na lepší ventilátor, který to dožene. Tak či tak tam od toho ventilátor je, aby to teplo odváděl, tak to snad nebude tak hrozný. Uvidíme, snad to brzy dodělám a hodim sem výsledky.

Ještě bych chtěl dodat, že ten rockwool by jsi v tý krabici neměl mít moc napěchovaný, ale tak decentně. Takže pokud to tam máš napraný, zkus ubrat a výsledek bude jistě lepší.

Edit:
pokusim se změřit teplotu ještě než tam naperu ten rockwool, ať víme přesně jaký je rozdíl.
vampu
Rozumim,tak diky ze si me poucil ,kazda rada dobra!:-)
tak at se dari....
Calzone
Já jsem si první myslel, že ten rockwool to bude odhlučňovat způsobem, že přes ně prostě nic neprojde, ale ale on to doslova i pojímá, takže výsledek je ještě lepší než jsem čekal. Bál jsem se, že to sice odhlučním, ale hluk bude unikat dírou na odtah (někde jsem dokonce četl, že každej milimetr způsobuje dost velký ztráty), ale neni tomu tak. Něco z ní teda možná uniká, ale já se blíž k té díře nedostanu a ze předu nic neslyším. Nebo když člověk zařve do otevřené skříně, tak ten hlas zní tak jako strašně krátce - dost ho to pojme.

Rozhodl jsem se, že se pokudím udělat tu izolaci co nejvíce rozebíratelnou, proto to udělám takhle:
celé hrní patro - desky drží dobře i bez upevnění, tak to tam bude jenom poskládané
zadní stěna spodního patra - je tam ta slabá deska, takže vruty tam nedostanu, nechám to volně, drží to dobře i tak
boky spodního patra - dám do každého rohu desek vrut s velkou podložkou
dveře spodního patra - tam bych se bál zničení desek tlakem na vruty, takže to přilepím lepidlem na izolace.
Calzone
Tak jsem trošku mákl a je tu další update.

Zaizolování spodního patra

Izolace spodního patra byla trošku náročnější na montáž, protože je odost větší a bylo potřeba postupovat trošku jinak.

První jsem pomocí přímořezky vyřízl díru na přítah o průměru 10 cm. Při vyřezávání díry jsem prořízl síťový kabel, takže bacha na to.
Jako první jsem osadil zadní stěnu. Protože byla z každé strany stěna, desky tam nádherně drželi a tak jsem se rozhodl nechat je volně, mepřilepené, kvůli snadnější rozebiratelnosti.
Stěny jakžtak taky drželi a rozhodl jsem se je zafixovt pouze dlouhýma vrutama s velkýma podložkama. Do pravé desky jsem musel vyříznout díru na jistič a také jsem od jističe směrem k zasní stěně rockwool nařízl a protáhl jim kabel, aby nebyl přímo na dřevě. Jistič tam padl tak jakžtakž, je tam docela mezera, ale ta zas tak snad vadit nebude.
Na dveře je samozřejmě vyvíjen docela velký tlak a tak jsem ty desky musel trošku lépe připevnit. Použil jsem lepící tmel na izolaci + jsem to přichitil ještě těma vrutama. Bohužel samotný tmel držel docela blbě a tak jsem ty vruty musel použít tak či tak.
Na fotkách to vypadá jako že tam mám i podlahu a strop, ale není tomu tak. Jedná se pouze o hranoly rockwoolu, které jsem tam dal kvůli utěsnění. (už jednou jsem na to šlápl, bude to asi o nervy, ale zatím nezmám lepší řešení)

Zapojení jističe
Jak jsem psal, zabudoval jsem do skříně jistič. Jedná se o 2A jistič třídy C. Po přečtení topiku o jističích, jak tam jeden říká, že 2A jistič se rozhodně vyhodí, že to chce aspoň 8A a druhý že to je zase naopak jsem po konzultaci s Expirym zkusil ten 2A jistič a vypadá to, že šlape v pohodě. Neměl jsem sice ještě zapojený klipsňák a zvlhčovačku, ale jel... Akorát když jsem to zapojoval poprvé, tak jak jsem se bál (třeba exploze :D), tak jsem měl jistič nahozený a zapojil pouze hlavní přívod a pak to vyplo. Při zapnutém hlavním přívodě a nahození jističe nevypíná.

Kabel který vede z jističe jsem nechal schválně delší, protože ho vyvedu trošku nahoru a vrazim tam tepelnou pojistku (vratná 45 stupňů) na kterou čekám.

Zapojení Cooltube
Tak u cooltuby jsem se mírně zasekl, protože jak je tam ta díra na prostrčení kabelu, tak je malá a moje 3x2,5ka se tam neprocpala. Vyřešil jsem to, že jsem odstranil trošku víc té vrchní izolace a díky snažšímu ohybu to pak horizontálně zahnul podél trubky a přes to hodil aluflexku. Zatím jsem to utáhl hliníkovou izolepou, ale chystám tam dát ještě kovovou upínací sponu.

Co mě ještě čeká
1) musim vyřešit jak utěsnit světlo co proniká mezi dveřma a přítahovou dírou
2) musím vyřešit jak natáhnu odrazovou fólii (toho se bojím nejvíc)
3) dodatečně musím nainstalovat tu tepelnou pojistku
4) rád bych nějak pokryl i ten rockwool, protože docela štípe (čím nehořlavým by to šlo?)
5) přidat prachový filtr na přívod a cooltube
Calzone
Ach jo, problém je na světě. Jak jsem básnil o tom skvěle fungujícím jističi, tak se najednou zničehnic při zapnutí výbojky vyhodí. Výbojka nastartuje, ale hned se vypne. Celé to trvá cca 2 vteřiny. Zkrat by tam být nikde neměl, protože jsem s ničím nehýbal a TD jede v pohodě.

Čím to? Neni v prdeli předřadník? Nebo jistič?
Calzone
Tak update, celá věc se možná ještě víc zkomplikovala.
Ráno vstanu, zkusim to zapnout a normálně se to rozeběhlo. Tak jsem to vypnul a hnedka zapnul a začal vrčet předřadník a výbojka nenaběhla (jistič zůstal samozřejmě), tak řikám, žeby něco s předřadníkem? Ale po chvilce zkoušení jsem přišel na to, že to je právě ta ochrana předřadníku proti častému zapínání co má údajně mít. Když to zapnu až po delší chvilce tak to naskočí normálně.
Ale otázka je pořád, proč to včera vyhazovalo jistič?

Edit:
a imochodem, ten rockwool budu muset komplet celej obalit nějakou fólií, i tam kde nebude odrazová, protože stačí párkrát otevřít skříň a půl mě i bytu od rockwoolu. :D Otázka je čím, ta odrazová fólie má být údajně nehořlavá a já chci taky něco nehořlavého, nemáte tip co by to mohlo být?
skerr
Hele a co vlastne potrebuju na vybojku potrebuju kni taky starter a td???Nebo staci jen kuchnout do obímky??

Vždyť jsi četl, jak tvrdíš (nebo už jsi tohle tvrzení opustil? :D) CELÉ FAQ ;) že bys to tam nenašel? ;). Jedule
vampu
skerr::faq: staci hledat a nemusis se pak tady ptat ,jak nejaka trubka!:-(

Potrebujes predradnik (to jest kondik,zapik,tlumivka) ,ale vse co potrebujes vedet ohledne svetla je zde
AHM4D
čau chlape
hele tak za 1.že ti to vyhazuje jistič bude pravděpodobně tím že je slabej, zkus vyměnit za silnější a uvidíš...u nás ho jeden čas vyhazoval vysavač.....pak se to nějak srovnalo a pohoda:D

za 2....když už zkoušíš lampu, tak ji nech nastartovat na plnej výkon, pak až ji zhasni..to samý po vypnutí, počkej až vychladne a pak ji znova zapni (jestli je to teda nutný)..častým zapínáním a vypínáním po sobě se lampa ničí

a za 3.......ať se ti při stavbě daří bez zbytečnejch komplikací, který k tomu ale stejně trochu patřej..budu sledovat;)
Calzone
Jistič teďka už nevyhazuje, ale řešim další problém a to teplotu a vlhkost. Udělám jsem pár decentních testů (jeden trval pouze půl hodiny) a výsledky nic moc.

Se zapnutou zvlhčovačkou naplno a s ofukem mám 25 cm od výbojky teplotu kolem 25,5 stupňů (což by se ještě dalo) a vlhkost pouhých žalostných 35 %. :/ Teplota ale postupně stoupá, takže bude po pár hodinch asi vyšší, poprvé jsem namřil dokonce 28,8 stupňů.

Zkusím ještě sthnout TD na polovičku a uvidím co to udělá, ale bojím se, že teplota stoupne na neúnosnou hranici. Expiry mi navrhuje udělat pro cooltube zvláštní okruh, ale to by se mi to všechno značně zkomplikovalo (nevešlo by se to tam, musel bych to dát treba na šikmo nějak, větší hluk z dalšího ventilátoru, zakoupení trafa....).

Jedno z dalších skoro řešení by bylo koupit silnější zvlhčovačku, tato je asi 5X slavší než třeba SPS. Pak taky nějakou vlhkost určitě pojímá rockwool, takže po natáhnutí fólie by se to mohlo krapet zlepšit a vyzkouším ještě nádoby s perlitem, snad to taky v nejhoršim pomůže.
Calzone
Plán zapojení tepelné pojistky
Jak jsem již psal, kromě jištění jističem ještě hodlám skříň jistit tepelnou pojistkou.

Pojistku jsem se rozhodl umístit na hlavní přívod elektřiny a jako typ pojistky jsem zvolil Pojistku tepelnou vratnou 45°C, která mě stála i s dobírkou 228,50 Kč. Nevratná by byla sice lepší, ale ta se dělá až od nějakých snad 72°C a to je docela dost bych řekl. Zjistil jsem ale, že existují i tepelné pojistky manuálně vratné, které fungují podobně jako jistič. Časem se to pokusím sehnat.

Původně jsem chtěl vyvést tu pojistku někde ve zdi, ale udělal jsem takový menší test teplot s vyplým ventilátorem a výsledky ukázali na to, že je to asi blbost.

Teplota po půl hodině na zdi nebyla ani 40° a jediné kde bylo možné naměřit teplotu stejnou či vyšší bylo na vršku cooltuby na výbojkou. Věřím, že by tam třeba ty potřebné stupně časem skočili, ale to už by mohlo být pozdě...

Takže to udělám zřejmě tak jak je to na obrázku a to, že dám pojistku za jistič (tak metr od něj),tu nějak připnu k tomu vršku cooltube a zbytek kabelu se zástrčkama povedu zase dolu ke spotřebičum. Aby kabel nelezl moc do pěstírny, tak tam bych pak mohl dát třeba nějaké vtuty s otevřenýma hákama ke stěně a kabel mít v nich...

Než ale kuchnu kabel, tak bych rád tu pojistku vyzkoušel nějak nanečisto , třeba pomocí kabílků, baterky a žárovky...

Až bube hotové, hodim sem pak fotky a případný dodatky.

Edit, neporadil by někdo jak tu pojistku přidělat na tu fázy? Mám použít čokoládu, nebo nějaké vagosvorky? Co je nejlepší a nejbezpečnější? Konce té pojistky jsou hezky pocínované...
Torm
Cuzz ele ja si nemyslim ze ten rockwool saje vlhkost..resil jsem uplne stejnej problem...mam tam ventilator...max průtok vzduchu 355m3...a mam to pod 400W...a ta vlkost byla porad porad 35 az 40% vlhkosti...na pristi groowe koupim nakou lepsi zavlhcovacku....snad to pomuze...

jinak hodne stesti...mas to super:)
Calzone
Tak skříň sice mohla už dávno jet, ale protože jsem začal mít psychostavy, že se něco posere a já vyhořím (ono kdyby se posral ventilátor v normální skříni, tak ta skříň alespoň odvádí to teplo do místnosti, ale když to mám izolovaný, tak se to kurevsky přehřívá..) a tak sjem se rozhodl předělam komplet celou elektriku a prodlužováky nahradit kabelem s nehořlavou izolací o průřezu 1,5mm2.

Přišel mi pacháč. Vybíral jsem ho docela dlouho, protože standardně se prodávají pro tenhle průtok dlouhé kolem 50 cm což je tak moc, že bych to nikdy nikam asi nenacpal. Takže v growshopu ostrava mají pacháž o rozměrech pouze 35/20 cm. Měl jsem ale i tak strach aby se mi tam vešel a aby ho TD utáhlo. TD ho utáhne v pohodě se zdá, teploty jsem sice ještě neměřil, ale vypadá to, že to saje stejně.

Měnší problém ale je, že na ten pacháč musim dát reukci na 100mm a když tu redukci tam chci dát, tak tam moc lehce nejde, ale dá se tam dát. No a když jí tam dám, tak tam dost plave. Nemůže mi někdo poradit, čim to utěsnit? Je tam dost velká fuga na to abych to lepil izolepou a stejně bych rafši něco méně hořlavého...
fenor
to bude dobra skrinka tesim se az v ni neco pojede
avonex
s vlhkostou ti pomoze asi len tuba ..a jasne nemas tam ziadnu podu a rastliny ktore su zdrojom vlhkosti... cim viac odsavas tym stracas vlhkost logicky ne
Calzone
Co se týče té vlhkosti, tak si zakoupím zvlhčovač SPS, je výkonější a snad to zvedne ještě trošku. Budu na začátku hold extrémně postřikovat vodou. Na další grow jestli se mi bude chtít udělám ten zvláštní okruh pro cooltube a na výměnu vzduchu dám nějaký slabší ventilátor.

Kvůli těžký schíze z vyhoření + problému se sepínáním se to celé trošku protáhlo. :/

Schíza:
elektrika byla celá udělaná pomocí prodlužováků. Je na nich sice udáno, že jsou až do 10A což by mohlo stačit, ale pár lidem se prý i stalo, že se jim při provozu dokonce roztekly a průřez 1mm2 by mi na klidu taky moc nepřidal. Takže jsem si zakoupil kabely s nehořlavou silikonovou izolací SIHF 3x1,5 a SIHF 3x2,5. No i se zástrčkama a zásuvkama (jsou to ty několikazásuvky jako z prodlužováku, jsou mylsím do 16A) jsem za to pustil hezkých pár stovek (+ vyhozené prachy za několik prodlužovváků předtím), ale za větší klid mi to rozhodně stojí!

Rád bych upozornil na jednu nepřijemnou věc. Kabel 3x2,5 může být tak tlustý, že se nevejde do průchodky v cooltubě. Musel jsem to pak ohnout kolem toho plechu cooltubych tam nasadil vůbec trubku. Ta nová 3x2,5 je trošku užší, tak doufám, že se mi tam už vejde. Takže myslet na to když vybíráte kabel k výbojce. ;)

Problém se sepínáním: jak jsem již psal v topiku o jističích - když jsem zkusil sepínat výbojku mechanickýma hodinama, tak mi vždycky při sepnutí vyhodili jistič. Když sjem to výbojku ale zapojil sám tak se jistič nevypojil, takže divný. Po pročtení fóra jsem si řekl, že zkusím koupit digitální hodiny, protože pár lidí si tu na ně stěžovalo.
Bohužel ani digitální hodiny nefungují úplně na stoprocent, takže budu muset změnit jištění. No a tápu jaké zvolit, protože se bojím kupovat další v pořadí třetí jistič a pak zjistit, že je zase třeba slabý...

Nejspíše teda koupím kabelový držák na pojistky + sadu pojistek a vyzkouším jednu po druhé od nejslabší po nejsilněšjí. Koupim je asi mezi 2A a 6A.

Taky je změna, která teda spíš patří k té schíze, že se mi nelíbí ten jistič v pěstírně a tak chci dát jištění nahoru a tam se mi bude líp instalovat pojistka.

Hlavně mě strašně užírá čas práce, vůbec nemám čas na stavbu. :/
Calzone
Tak při výměně všech kabelů jsem zjistil, že jsem udělal zase průser. :/

Totiž zapomněl jsem odlepit ochraný modrý igelit co byl na stínítku cooltuby a on se mi k plechu připekl a nejde odlepit.

Co s tím? Sundat to růčo fakt nejde, napadlo mě akorát nějaký rozpouštedlo, tím by to mohlo jít. Jaký mám koupit?
vampu
podle me ti bude stacit benzin,je to dobry odmastovadlo!a nebo to zapal a stinidlo vylesti(ale to uz bez toho bena:-) )!
Calzone
Já zkusím spíš aceton, je to tam přilepené fakt dokonale. Jestli to nepůjde, tak bych to musel opálit nad sporákem a doufám teda, že se stím leskem plechu nic nestane.
vampu
no tak to stane,podle me se strati tak 20-30%odrazu!nejlepsi by bylo,kdybi se to dalo poresit tim acetonem!To je pech,ze jsi na to zapomel!Doufam ze to nejak poresis!A hod sem nejaky fota te skrine,jsem docela zvedavej,jak si to celi vymakal...grouwu zdar
Calzone
Nj, Aceton jsem chtěl stejně kupovat a vyzkoušet vyextrahovat muškátový oříšek. :) Zítra to koupím a uvidím, držte palce. :)
Calzone
Tak aceton pomáhá, skoro všechno už je odstraněné. Dělám to tak, že nanesu na plech vrstu tampónů na odličování, poleju acetonem a to celé dám do egilitového pytle aby aceton nevyprchal dřív než to rozpustí.

Ovšem, nebyl bych to Calzone, kdyby se mi nevyskytl další problém. :(

Totiž, natáhl jsemnový hlavní přívod, na jedné straně namontovaná vidlice a na druhé 4 zásuvka (vypadá jako ta z prodlužováků) a když jsem to jen tak naprázdno zapojil do proudu, tak to vyhodilo jističe až na chodbě!

Nechápu proč, všechno to jsou nové věci a všechno je zapojené dobře, nic se tam nikde samozřejmě nekříží, to ani nemá jak.

Vůbec nevim co mám dělat, na těch koncovkách nic vypáleného nebo tak neni a na kabelu také zřejmě nic neni (nevidím na celý kabel).

V čem může být chyba? Možnost propojení fáze a nuláku třeba je podle mě vyloučená a všechno v těch koncovkách je tak jak má být, neni to žádná věda přeci. :/ A jak je vůbec možné, že vypadnou dva jističe za sebou?

Nemůže to být tou vidlicí, nebo zásuvkou? (nenapadá mě teda jak by mohlo..)
Fill
Jsi si jistý že to máš zapojené dobře? Ještě jednou ty koncovky rozdělej a zkontroluj. Pokud máš nějaký mulitmetr/ohmmetr tak můžeš zkontrolovat jestli není někde uvnitř poškozený ten kabel ale to by být snad neměl.
Každopádně ti fandim, je vidět že ti záleží na každém detailu. Bude to rozhodně vymazlená skříň!
Calzone
Jo, už jsem tzo vyřešil, oni totiž ty silikonové kabely jsou docela jiné než klasické i s největší opatrností se je totiž skoro vždy podaří nějak naříznout. Jsou totiž strašně křehké a stačí do nich zářez třeba setinu milimetru a ono se to pěkně rozšklebí při manipulaci.

Fázový vodič se připojuje v té zsuvce docela nešikovně, tak že pár cm vede na plechu kde je uzemnění no a byl trošku nařízlý, takže to nejspíše probilo....

Nicméně mě dost znepokujujou ty svorky u těch zásuvek. Oni totiž ikdyž se pořádně dodáhnou, tak při povolování to jde strašně lehce, bojím se, že se to uvolní samo a začne vnikat přechodový odpor. :/

Mimochodem jak může zkrat vyhodit dva jističe někdo ví?
Calzone
Tak jsem si nakonec objednal ten ultrazvukový zvlhčovač vzduchu SPS-818. Rodíl opriti tomu profesoru je. S profesorem jsem měl vlhkost kolem 35 % a s SPS mám teďka při testu 52 %... V růstu nechám zaplé asi obě, mohlo by to být pak v pohodě v kombinaci ještě s ručním zvlhčováním. :)

Edit:
tak i s profesorem tam mám zatím 67 %. Myslím, že problém s vlhostí můžu pustit z hlavy. :) Paráda, ale prodraží se i provoz o pár kaček, ale co...

Edit2:
tak už 79. :)

Edit3:
na 86 jsem to vypnul, až tam budou kytky zkusím vychytat přesné nastavení.
Fill
Čau,
nooo 2 zvlhčovačky to už mají kyti docela luxusní apartmán:D. Doufám, že brzo uvidím nějaké foto jak to vypadá:)
Snad se ti bude dařit i v růstu a hlavně květu.
Calzone
Fotky budou, zatím sem dávám jednu hnusnou z mobilu.

Jinak při montáži druhé slepované fólie na dveře jsem zjistil další zádrhel: Diamantová fólie slepená sanitárním silikonem ani trošku nedrží. odloupla se úplně sama, jenom jsem trošku pohnul fólií na zemi.

Taky jsem zkusil oboustranou lepící izolačbí pásku a výsledek: ani trošku to nedrží. Zoufalý jsem vzal hliníkovou izolační pásku a slepil to jako přes ty fólie a výsledek sice lepší, ale přesto velice tragický: drží to úplně nahovno, odlupuje se to...

To samé se mi stalo u lepení fólie na stěnách, budu to muset nějak pořešit, ale jak? Zkusím jestli to nebude líp držet pomocí sekundáče.
Morochor
já bych se nasral a napral tam připínáčky.......:punk:
Fill
Tak to můžeš vždy na pár místech přišroubovat vrutem s podložkou přes RW do dřeva. Opatrně, moc to neutahovat, jen aby to drželo. U těch krajů na dveřích mně nic nenapadá. Zkus jiný lepidlo např. 2složkový epoxid, chemoprenové lepidlo nebo si prostě nech poradit v nějakém obchodě.
Calzone
Fill:
asi jsi to blbě pochopil, vrutama s podložkama to přidělaný na zdi mám, ale ty dveře jsem musel udělat ze dvou částí a ty části mi nedrží u sebe. Jestli se ta hliníkovka bude rozšklebovat, tak zkusim jestli to bude držet jiným lepidlem.

Morochor :
připínáčky mohu použít akorát na strop či podlahu, po stěnách je 6cm vrstva izolace...
uz se s tim seres pul roku.....uz ti to jede ci co???nebo furt resis picoviny???
Fill
2CrTekk: No a? Někoho třeba nejvíc baví si s tim vyhrát. Mě taky nejvíc bavila stavba "skříně", chodit to každý den zalívat pro mě už není taková sranda jako přemýšlet nad tech. problémy. Někdo prostě nemyslí jen na kupu hulení, víš?
Calzone
Jo, stavba se dost protáhla, ale už se to pomalu, ale jistě blíží ke konci. Nechci nic nechat náhodě, tak pořád testuju, promýšlím, spekuluju... Plán věcí co musím ještě udělat je tento:

Před zahájením growu:
Zapojení tepelné pojistky
Přidělání klipsňáku
Vyřešit světlotěsnost

Před květem:
Uchycení pacháče + ventilátoru
Zlepšit překrytí fólií


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma