Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

Stránky: [1] 2 3 4 
Projekt - automatizace pěstírny pomocí počítače - Klikni zde pro originální téma
Deu
Už dlouho nosím přání, abych se zbavil všech těch digitálních časovačů, termostatů a jiného harampádí, a udělal skutečný a inteligentní systém řízený počítačem, který bez mé přítomnosti obstará všechna elektrická zařízení, která v pěstírně využívám - světla, ventilace, topení, zalévání, atd.
Rád bych se konečně do stavby tohoto systému pustil a výsledky, plány a software pak publikoval tady, aby i ostatní mohli využít této vychytané technologie.
Nedisponuji znalostí návrhu elektrotechnických zařízení (i když jsem schopen je bez problémů zbastlit), proto bych rád všechny co mohou pomoci požádal, aby se do tohoto díla pustili. Já sám přispěji formou naprogramování obslužného programu.
Nyní již k samotnému zařízení, jak že by mělo vypadat, a jak by mělo fungovat ?
Platforma pro tento stroj pravděpodobně zpočátku Win+Delphi, později bych spáchal i port pro Linux (zvláště výhodné, lze použít miniaturní stroj který bootuje z compactflash karty, a lehce se zde upgraduje firmware (nebo spíše groware :))).
Software samotný bude nejen řídícím prvkem, ale též archivátorem všech naměřených hodnot, ze kterých lze pak získat poměrně přesné informace, které pomohou při vyhodnocování výsledků. Nedílnou součástí software bude i databáze pěstování, kolikrát jen potřebujeme udělat spousty poznámek k desítkám rostlin o jejich vitálnosti a růstu. Můžeme rovněž vychytat unikátní index výnosnosti, který bude sloužit pro porovnání úspěšnosti růstu. Možnosti jsou neomezené - automatizace věskerých procesů v nepřítomnosti, jako i zalévání a mixace hnojiva, nebo kontrola a ovládání vzdálené pěstírny po modemu.
Jako základ hardware mi přijde nejrozumnější LPT port pro PC, snadno se programuje a dá se jím ovládat poměrně rozsáhlá řada zařízení.
Nyní přichází na řadu ono interface LPT <> pěstírna. Bude mít dvě části, výstupní (opticky oddělené D/A výstupy s relé), a vstupní (optiky oddělené napěťové A/D vstupy). Vstupy by měly být jednotně kompatibilní s jakýmkoliv modulem snímače, tj. teplota, světlo, ph, ec, vlhkost, atd.
Pro začátek by se dalo začít s osmi vstupy a osmi výstupy, ale nejlepší by bylo jednotku koncipovat jako neomezeně rozšiřitelnou, pro řízení i větších pěstíren.
Takže kdož má potřebné znalosti a zájem, toho vyzívám ať se ozve, můžeme společně vyrobit skutečně unikátní věc, která by jinak stála desetitisíce.
Walhalla2000
Napad se mi velici libi. taky jsem si kdysi rikal, ze by to bylo fajn, kdyby skrin ridil comp.

Jen takovy detail. Technicky. Ktery vzdy trapil mne. A to vypadek proudu. Protoze jsem nikdy nevedel, jak by se udelalo, kdyby padnul proud. Pak kdyz by se zapnul, tak by se pocitac sam nedokazal nahodit. Reseni jsou UPS. Ale to uz zase dost zvysuje cenu.

Jinak treba predstava, ze by kazdou hodinu webcamera fotila moji katyku a ja si cely jeji rust pak mohl pustit v animaci trvajici minutu je dost lakavy...

Ostatne, nekolik programu, ktere by dokazaly delat to co je treba je jiz jiste naprogramovanych. Neivm, jak moc dobrej programator ses, ale mozna by to usetrilo dost casu sily a prace, kdyby se nekde stahly z netu. Jo, jejich pouzivani pak by bylo nelegalni, ale myslim, ze kdyby nekdo nasel cely zarizeni doma, tak to, ze to ridi nelegalni program uz by bylo asi to nejmensi.

Mam docela virtualnich znamych, kteri se stavaji pomalu borgy.. Muzu zkusit nejaky programy zplasit.

Bohuzel schopnosti programovat nevladnu, ale jakkoliv jinak rad vypomuzu
brel
Zdravím,
dobrej nápad, beru si na starost výstupní zařízení, opticky oddělený. A koupím si digitál na focení kytek a comp ho bude ovládat a bude z toho video.
Aaron Lightner
Deu> Podle mého není potřeba moc analogových vstupů, stačilo by to nějak jednoduše multiplexovat. Stejně se všechny hodnoty mění tak pomalu, že minuta sem, minuta tam žádný problém nedělá.

Walhalla2000> Ten nápad s kamerou mě už bere delší dobu. Kdyby aspoň existovaly digitální foťáky s programovatelným opakovaným spouštěním; pak by ho stačilo třeba jednou za čas posunout (podle toho, odkud by se to zabíralo) a případně pak ty posuvy nějak vykompenzovat.
Sunrise
Vidím, že mnoho lidí dělá na stejné věci... Už mám pomalu "na spadnutí" (t.j. téměř hotové podklady pro výrobu DPS) cosi na tento způsob - prac. název "GrowTimer" - ovšem na bázi jednočipu MCS51 se zálohovaným obvodem RTC&&RAM (což m.j. řeší i výpadek proudu a s tím související ochranu lamp) a připojením k PC via COM (umím HW i SW, ovšem PC aplikace pouze C++ pro WIN - s Linuxem to bude horší). Tato verze má 1x přímý AC výstup pro příkon do 2kW (relé) a 3x proudovou smyčku 15mA pro direct řízení optočlenů (externí spínací moduly). Na nich už může viset cokoliv - všechny výstupy lze samostatně programovat s libovolnou délkou cyklu, v případě nutnosti i po sekundách (např. malá čerpadla pro rosení toto vyžadují).
Ovšem jak čtu tento thread, získávám pocit, že to není "pravé(ořechové || konopné)" a nějaký analogový vstup (alespoň jeden) by se vážně hodil - na portech 51 mám pro A/D conv ještě místo, 8bit převod by měl stačit. Zatím(!) do toho ještě lze "hrábnout" - nebýt takový kus lempla a mít na stole hotové železo, už bych s tím nic nenadělal. I negativní vlastnosti mohou být někdy prospěšné :).

Všem přeji mnoho úspěchů - kdo potřebuje pomoc s čímkoliv, co se týká návrhu obvodů či programování (ASM51, C++(B) ), ozvěte se, no problem.
KLKOV
Tak přesně tebe jsem tady hledal, moc rád bych se pustil do indoor, ale problém je v tom, že mimo dřevěný bedny bych toho asi moc nezvlád
brel
Zdravím,
pokud chceš začít pěstovat doma, zkus si stahnout toto http://www.indoor.aktualne.cz
Walhalla2000
2 aaron lyghter

reseni by se naslo. Je jim web camera. Ta s vhodnym softwarem funguje jako digitalni fotak. A s jeste vhodnejsim softem lze programovat, kdy ma zpoustet...
0X0da
To SUNRISE:
Koukam, ze to ridis podobne, (x51 cpu + rtc) v mem pripade jeste + 8x ADC. Chodi to spolehlive, ted zrovna trochu prekopavam programek... -> dalsi vychytafky
Ale proc sem pisu: Analog Devices zacli delat chip pod jmenem ADuC812, coz je jadro x51 plus 8x 12bit!!! ADC, 2x DAC, UART, I2C, SPI, watch dog, tepelny cidlo, a fura dalsich vychytavek, a hlavne FASH pro code a data, obe preprogramovatelny po seriaku!!! (aktualizace programu easy!). Prislo mi to jako presne to co je na todle potreba se fsim vsady v jednom. A cena kolem 700,- mi prijde taky good za fakt luxus.
Delam na to zelezo, opticky oddeleny vystupy se spinacima triakama ac 220V/10A (po prvotnich obtizich spinaj v klidu i 600W ), jenom vstupy jeste nevim jak, asi je udelam neoddeleny, protoze izolacni zesilovace sou drahy a ztrati se tim ta presnost...
Takze: za tejden budu mit plosnej spoj, za dalsi tejden ho votestuju a zacnu psat programek... Mate li zajem se ucastnit, stahnete si z analog.com vyvojovej kit a piste a piste.... Pristi tyden tu zverejnim finalni verzi HW aby bylo jasny gde bude co za spinac a tak.
ZDAR
datasheet:
http://www.analog.com/pdf/ADuC812_a.pdf



[Edited by 0x0da on 22-04-2002 at 01:30 PM]
Def
Opravdu skvělé, avšak pro normálního ignoranta s ukončeným středoškolským vzděláním jsou vaše články naprosto nesrozumitelné - i když podstatu nápadu jsem pochopil. Ne že bych byl úplný tele-tele, s pájkou i compem si docela rozumim, ale doufám, že finální verzi trochu zjednoudušíte do mateřštiny občana CZ a přiložíte i nějaký ten nákres.
Jinak hodně zdaru

PS: Nechci rejpat, ale nezdá se vám, že podstata tradičního pěstění- tzn.: hlídání, okukování, starání se, opečovávání, povídání si a předčítání poezie milovaným kytičkám se trochu vytrácí, nechcete se takhle všichni složit a vyrobíme plně automatickou pěstírnu se sušírnou a balírnou a jointy přímo do huby.
Neříká se tomu vyhulenecká lenost?
(tohle není útok či provokace, jen jakési zamyšlení)
Sunrise
2 Def:
> hlídání, okukování, starání se, opečovávání, povídání si...
To je přece samozřejmost - alespoň tedy u někoho (teď mluvím za sebe :) ). Nijak to ovšem nekoliduje se záměrem vyházet(&rozdat) všelijaký póvl ("..co kdo dal ;) ) a nahradit jej skutečně qalitním vybavením, které si navíc udělám doslova "na míru" - jak mi to přesně vyhovuje. Víš, co dá práce tohle navrhnout od zadání přes HW až po soft? Za vyhuleneckou lenost byx spíše označil smutný fakt, že už to dávno nejede :(.
BTW neber to nijak osobně :) - mám jen pocit, že jsi celou věc tak trochu nepochopil. Tohle IMHO také patří k řádné péči o domácí mazlíčky. Už jsem viděl umřít 2 kytí jen qůli zasranýmu timeru :rocket: - stát se to mě, asi bych dostal psotník. Každej zkrátka NEMÁ možnost hlídat indoor denně...

2 OxODA - thanx&&karma za ten link - moooc pěkný, ale ta cena... "Za svý" s tím nic stavět nebudu, ovšem do jiných projektů (s velkorysým rozpočtem :-) se to může hodit.

[Edited by Sunrise on 13-08-2001 at 09:30 PM]
Deu
Vidím že hodně lidí vyrábí podobné věci, skvělé !
Navrhuji abychom se sjednotili na úrovni modulů - někdo pojede jednočipem, někdo pomocí pc, ale všichni použijí velmi podobný princip převodu analogových veličin na napětí a pak na digitál v převodníku, což usnadní ostatním vývoj těchto prvků pro svou řídící aplikaci.
Velmi čerstvě mě napadlo doplnění systému pro vstup z několika IR čidel + skrytých ovládacích tlačítek - systém může volně přecházet z různých stavů bezpečnosti - plný provoz s ventilací, omezený provoz s všemi zdroji hluku vypnutými a nouzové vypnutí celého systému v případě poplachu při průniku do bezprostřední blízkosti.
Firmware bych též upravil pro spolupráci s webcamerou, která by byla napojena na pc a v případě IR poplachů pořídila záznam některé zóny - vhodné pro identifikaci zahradních zlodějů - připravit na snímaném místě výstavní kytku jako špek a pak si jen přehrát záznam zloděje.
Kdo má jakékoliv schéma, ať mi je prosím pošle by pm nebo postne do tohoto threadu, abychom všichni získali představu kdo na čem pracuje, díky.
Dee
Vazeni, jsem nadsen nebot podobnym projektem vzdalene rizene pestirny se take zabyvam.Bude mi velkym potesenim se pripojit.
Myslim, ze by to eliminovalo celou radu rizik.Jiste se jeste ozvu.
Obsahly prispevek cekejte v radu 1mesice.
LINUX_THC_ALCHEMY
breeder
- tento vikend (17.-19.8.) jsem byl s kámošema v německu
na 6. ročníku canna business a tam jsem si obhlídnul jak
už mají tyhle automatický věcičky dobře vymyšlený,
ale asi zatim dost drahý

- určitě to bude k vidění v galerii groweru (jen co to všechno zpracuju a zkonzultuju)

- mají tam hlídací senzory a dávkovače na všechno co by se nám dost hodilo, no uvidíte
Deu
Dekuji vsem co prispeli. Presunul jsem toto tema do Galerie, mam nekolik novych planku se kterymi se rad podelim - thx to Majkl, ktery je poskytl.
Deu
8243 se zdá být vhodným kandidátem pro unifikovaný interface mezi LPT a vstupně/výstupními zařízeními. Obvody je možné násobit, a tak volně rozšiřovat kapacitu linek. Majkl též prozradil, že je možné přímo na výstup plus odpor 380 ohm nasadit optické ssl relátko s proudem 10mA, (maximálně však 7-8 - obvod může zásobit pouze 80mA - navrhne někdo buffer?), což řeší jednoduše problém výstupů.



[Edited by Deu on 27-08-2001 at 03:44 PM]
Deu
Další strana...

Deu
Jako všechna následující zapojení, toto čidlo pracuje jako převodník na frekvenci, takže jej můžeme zapojit (ještě s předvstupným odporem 10kohm, který brání zničení IO při zkratu) rovnou na sběrnici 8243.

Deu
Další strana...

Deu
Další strana...

Deu
Tady máme příklad na měření CO/2 a jiných podivných plynů...

Deu
Další strana...

Deu
PH je také možné vychytat, i když sehnat měřící elektrody může být trošku těžší. Tady je trochu teorie.

Deu
Další strana...

Deu
A jako bonus je zde napětí, možná pro čidlo které převádí na napětí. Ale čidla frekvenční mají výhodu, že jsou poměrně nezávislé na vzdálenosti (až desítky metrů), což je přesně to co potřebujeme, pokud nám tedy počítač nesedí přímo na skříni :sun:.

Deu
Ještě jednou díky majklovi za scany. Takže tady je vize, začnu pracovat na prototypu a řídícím software. Posílejte dále prosím své návrhy, fotky, aj. - po hardwarové-návrhové stránce jsem totiž naprosto neschopný, ale zbastlím a naprogramuji cokoliv.
0X0da
Hele DEU, kolikrat uz se Ti kous komp? Me mockrat, zvlast kdyz na tom sou Wokna. A tomudle bys chtel sverit osud kytek? JA TEDA UZ NE!!! PC je prilis slozity, desne zere a jeste se s..e. Fakt nejlepsi je jednochip, kterej to cely zarizuje a stim PC je propojenej jen tak, aby se to tim dalo stelovat treba po netu, ale aby to na PC vubec nebylo zavisly!!! Pro ukazku prikladam muj starej jednochip, spousta veci tam chybi (HW watchdog), ale furt mi to na nem jede. Musim to zaklepat, bez problemu. Ve vyvoji mam levnejsi verzi s 8x opticky oddelenejma vstupama a 6x 24A 220V opto spinacema. Procesor bude AT89C2051 (ADuC812 sem dal k ledu, je drahej a nejde sehnat) a bude to uplne vychytany. Tak se mate na co tesit, schema uz mam skoro nakresleny.
0X0da
Co je sakra s tema wobrazkama???

Deu
2Oxoda > No problém, svýmu hardware věřím. Navíc stoprocentně udělám verzi pro linux, takže žádný windoze a stoprocentní spolehlivost. Mimochodem Grower.cz je taky počítač s linuxem a docela to jede :sun:.
Navíc není problém na base modul napojit další, tentokráte ovládací modul s jednochipem, přesně jako tvoje řešení.
V PC vidím výhodu v tom, že hodnoty může logovat do databáze, tudíž dostanete velice přesnou historii co se v pěstírně děje, upgrade software je jednoduchý a rovněž nastavení a kontrola je velmi konfortní.
PiosOne
Na webu jsem narazil na tohle http://www.automatedaquariums.com. Podivejte se do rubriky software. Maji tam soft pro automatizaci spravy akvaria. Treba by to slo upravit pro nasi potrebu. Je to sice za prachy, ale kdyz se slozime..
Venca
Zdar, neco takovyhu delam (pomalu ale jiste) na mikroproceusovi x51. Potreboval bych ale radu nekoho zkuseneho (paac sem pestitel beginnner) s indoor pestenim, kterej by napsal, co vsechno by si predstavoval ridit a regulovat a ..... Zatim sem premejslel o postupnem rosvecovani/zhasinani (rano/vecer), regulace teploty (den/noc), automaticke zalevani napojene na cidla vlhkosti / automaticke hydro, mereni PH a EC, klimatizace, napojeni na PC - to by ale musel nekgo napsat sw. Tak proste lidicky vymejslejte, co by se vam vsechno libilo a hodilo, a nejak to dame do kupy...


PS: fuck the paralel port, vivat RS232
Loki
Jelikoz (bohuzel uz dyl nez bych chtel) stavim pestirnu a nemam zatim skoro nic k ni, tak me zaujal tenhle thread. Kvuli rychle zmene prace a kratke nezamestnanosti nejsou penize.
Ale kdyz tohle tady sleduju, asi by nebylo drahy postavit jednocipovej pocitac, kterej by umel komunikovat s PC na te urovni ze by mu predaval veskera potrebna data a mohl byt stoprocentne konfigurovatelny ale zaroven by byl zcela samostatny pri vypadku pc ci jeho vypnuti.
Ja osobne bych potreboval krabici z ktery na jedny strane vykukuje port na pripojeni k pocitaci (lpt com je mi to jedno, treba i usb kdyby to slo - asi by to bylo uplne nejlepsi) a na druhy je nekolik konektoru. napriklad 3-3-3 - teplomer - elektrika na vetracek - elektrika na topeni, vse po trech v rade, rady navzajem nezavisle, vzdy jedno hlidani teploty + regulace (od do - pres pc hracka) a k nemu sprazene vetrani a topeni, dalsi by se sikl vlhkomer (take 3 x )a knemu sprazene napajeni neceho co by vyrabelo mlhu, proste 12 v v pripade ze by hodnota klesla kdyby bylo moc vlhko tak by se mohl pustit konektor topeni v pripade ze by nebyla teplota moc vysoka, zde by se take dalo naregulovat rozmezi pres pc. Z toho vypliva ze nejakou ramku by to mit muselo (aspon par kilo) aby se tam uchovavalo nastaveni, protoze pres pc by se to jenom ovladalo, mozna by tam mohlo bejt i par mega (jak slozity je vykuchat startou tri osm sestku vokopcit z ni spravu pameti a napsat k tomu program, kratkejch simmu s megama pameti se vali vsude dost), do ty ramky by se pak mohli i offlajnove ukladat data a do pc by se stahli az pri pripojeni, samozrejme bedynka by musela bejt napajena porad ale nebyl by problem tam dat trafo do site a data jistit zalozni devitivoltovou baterkou. Dal by ta bednicka musela mit nekolik zasuvek na spinani 220v v danym casovym useku, cely by to muselo pracovat ve 24h modu a v presnym datu aby se dalo naridit ze treba presne za mesic se prepne tahle zasuvka na jinej rezim 12/12. Pak by tam mohl bejt konektor na pripojeni ec metru a pripadne nejaky kontrolky ktery by na prvni pohled mohli cloveku zdelit ze je neco v neporadku. Takovahle bedynka by me vyhovovala. Akorat by se muselo ujasnit kolik by clovek potreboval tech nezavyslejch vystupu napeti 220 a treba i 12v a kolik by muselo bejt tech sprazenejch cidel teplomer vlkomer s navesenjma spinanima napeti(me by vyhovovalo po
3 pestirna - matka - rizky) Tohle myslim by stacilo pro vetsinu pestiren a clovek by nemusel shanet spoustu veci. Mozna by se to mohlo postavit na nejaky 2 ci 386 sestkovy desce s malym diskem, kde by ty rozsireni byly reseny pomoci isa karet, ale nevim, nejsem v tomhle odbornik. Taky by tam teoreticky mohla bejt moznost posilani sms pres nejakej starej vykuchanej mobil v pripade nejakyho problemu, atd. tohle bych ja ale nevyuzil. Byl bych rad kdyby se nekdo zabejval tim co sem tu napsal a rek mi jestli by se to dalo takhle nejak postavit a za kolik by to bylo.dik za odpovedi
trpicek
Jsem rád, že jsem zde našel tolik informací o řízení pěstírny pomocí PC já sice rozumím PC, programovatelným automatům a podobným záležitostem, ale nejsem pěstitel (zatím). Kamarádi mě požádali o pomoc. Udělal jsem analýzu problému a zde jsou výsledky:

1 použití PC:
Pokud použijeme PC tak programovat pod DOSem (stačí 386) - pod WIN to je složitější a hlavně méně spolehlivé (nějaké zkušenosti s tím mám běhá mi program pro řízení solária už 3roky a bez problémů). S výpadkem sítě je to problém zde pomůže jedině UPSka (zálohový zdroj). Jako vstupně výstupní zařízení se mi jeví jako nejlepší zařízení připojené na sériový port (toto procesorové zařízení mám vyvinuté - má 8 input/output linek, neni problém rozšířit). Připojení přes sériovou linku má výhodu, že PC může být vzdáleno od pěstírny až 15m (v případě použití RS485 může bý vzdálenost až stovky metrů).

2. použití autonomního zařízení:
Toto řešení se mi jeví jako nejlepší (naprogramuje se přes PC a pak se PC vypne, potřebuju-li změnit nějaké parametry připojim se přes PC ...). Tady problém s napájením odpadá vzhledem k malému odběru stačí založní akumulátor, který je při provozu na sí't trvale dobíjen. Lze použít buď profesionální PLC (programable logic cobtrol). Toto zařízení je poměrně snadno programovatelné v grafickém prostředí, ale je to drahé. další možností je vyvinout tuto chytrou skříňku sám, ale to poměrně dlouhodobá záležitost (kdo to někdy zkusil dá mi za pravdu). To by se vyplatilo při výrobě více kusů.

Samozřejmě nějaká ta signalizace a ovládání přes GSM pomocí SMS není problém (mám s tim zkušenosti). Někde v přízpěvcích jsem četl, že někdo chce použít "vykuchanej telefon", tak zas tak snadný to neni musí se použít GSM brána+mobilní telefon, a nebo si napsat soft pro ovládání telefonu sám řídit ho přímo přes PC nebo PLC (to jsem ještě nezkoušel).

Možností by se dalo vymyslet spoustu, ale ...

Jinak bych uvítal informace od někoho kdo má zkušenosti s pěstováním (třeba bez automatizace) kolik by to mělo mít výstupů, kolik vstupů ( a jaké), a vůbec dát dohromady nějaký funkční vývojový diagram co kdy a jak to má dělat.
Jo a s tim výpadkem sítě bych se zas tak moc netrápil pokud to poběží na PC pod DOSem tak po výpadku sítě a novém zapnutí PC samo najede a zavede program a uvede výstupy do daného výchozího stavu (čas je zálhovaný) a může pokračovat v procesu dá se to dokonce vymakat tak, že zjistí jak dlouho byl bez napětí a podle toho se rozhodne co urobí.

Uf to jsem se zas rozkecal ...
Ahoj Trpíček
Red Tornado
Z kraje k predchozimu prispevku,

nevidel bych to tak cerne a jednoznacne. Rozhodne bych bych nepsal aplikaci pod DOS. Zabyval jsem se vyvojem aplikaci pod DOS, WIN a Linux. Co se tyce nejvhodnejsi platformy pro vec jako takovou, je to v mojich ocich jednoznacne Linux. Co se tyce platformy vhodne pro pestitele, zde zvitezi jasne Windows diky svemu procentuelnimu zastoupeni. Smeroval bych tedy vyvoj na tyto dve platformy. Co se tyce "nevhodnosti" pouzit PC z duvodu vypadku a pod. - lze pouze konstatovat, ze PC neni nevhodne, nevhodne lze pouze pripravit tento system/aplikaci. Naopak pokud bude rozume sestaven, nevidim jediny problem. Muj pocitac (Linux) po vypadku site a UPS a znovuzavedeni el. energie opet sam nabootuje a spusti veskere postrebne aplikace pricemz se vyporada i s pripadnym poskozenim filesystemu zapricinenym padem systemu. U WIN scandisku by mohl byt problem, pokud narazi na chybu (nechova se jako bezobsluzny system). Na druhou stranu vytvoreni autonomniho systemu rizeneho vlastnim procesorem, ktery prezije bez PC minimalne v radu nkolika dnu je jasnou vyhodou. Mel by sam byt schopen ridit veskere potrebne funkce a byt vybaven dostatecnou pameti k uchovani veskerych merenych udaju za ucelem jejich predani smerem k PC v okamziku navazani komunikace a jejich vyzadani. Zde se dostavame ke komunikaci. Psal jsem jak pro LPT tak pro COM samozrejme. LPT je zbytecne (a nevhodne) v okamziku nasazeni jednocipu ci jineho procesoru. COM by byl odpovidajici (jde nam jen o komunikaci PC - ridici jednotka, tedy zadny prenos analogovych ci jinych primo merenych hodnot, to zpracuje ridici jednotka a preda po seriaku). Druha strana mince, az na USB jsou asi veskera ostatni rozhrani dnes jiz v kategorii "vybehova" a zanedlouho muzou z nasich milacku zmizet uplne.

Dale bych se vyjadril k zamysleni o tom, zda toto neni v rozporu s tim hlavnim co se nam pri pestovani libi. Myslim, ze neni. Cely system nikomu nebrani kyticky obyhat, okukovat, povidat si s nima, .. navic mnoho veci to asi nikdy umet nebude - od takoveho zastipovani ... az po sklizen ci konzumaci :-) ac predstava zhuleneho serveru neni k zahozeni, a o windows si pak myslim, ze nezhulene nikdy nebyly. Z meho pohledu by tento system prinesl moznost se o pestirnu nestarat pouze jako vedlejsi produkt. Hlavni jeho vyhody spatruji v moznosti "presneho" davkovani zalivky, hnojiv, CO2, svetla, teploty, dodrzeni cyklu ... tedy zajisteni zcela optimalnich podminek. (A priznejme, jen tezko si lze predstavit, co vse muze prinest VHODNY algoritmus, to ktereho se zanesou zkusenosti sbirane roky a veskere zavislosti mezi hodnotami systemem meritelnymi a ovlivnitelnymi.) Jeho druha a neodiskutovatelne dulezita vyhoda by pak byla archivace kompletnich hodnot vsech merenych velicin po cas celeho rustu. Zkuste si jen predstavit jak se pokochate napr. grafem rychlosti rustu vasich kvetin do ktereho si nechate zobrazit napr. graf davkovani a obsahu CO2 a teploty a at jiz vy okem nebo system sam - hledate zavislosti. A fantazii se meze nekladou, dokonce bych preferoval rozdeleni PC strany na aplikaci klient/server (neznamena ze potrebujete nutne 2 PC!) coz prinese dalsi velke moznosti. Tento vyvoj by trval dlouho a verim, ze k datu dokonceni bude dostupnost pevnych linek v CR lepsi. Mnozi ji maji doma jiz dnes. Predstavte si, ze si prohlednete vasi pestirnu (fotky, hodnoty, cokoliv.) z prace ci inet kavarny pres webove rozhrani, pripadne ji muzete podobne ovladat. Mohl bych psat hodiny, i tak se omlouvam za premrstene dlouhy prispevek, pujdu tedy k zaveru.

Co jsem popsal mnohe jiste nadchlo, mnohe nezajima a jini to vidi jako sci-fi. Rad bych upozornil, ze vse co jsem pridal oproti puvodnim prispevkum "neni problem" vytvorit. Nejobtiznejsi cast vytvoreni systemu totiz nezustava dle meho nazoru na strane PC software, ale na strane pestirny.
Tam bych opet obtiznost rozdelil na dve casti kdy bych se mene bal programovani procesoru a navrhu elektroniky a vice vlastniho pouziti cidel, snimacu a ovladacich prvku jako jsou davkovace kapalin, plynu a pod. Takove mereni teploty, intenzity svetla ci spinani svetelnych cyklu si dokazu predstavit velmi snadno. Jediny bod kam me znalosti a praxe temer vubec nesahaji je napr. ono davkovani. Ale verim, ze na to je tu mnoho lidi, kteri to vidi naopak a tim padem by to cele bylo realizovatelne. Soudim uz jen dle toho, ze me tento thread dost prekvapil misty odbornosti lidicek co prispeli. (jakoze jinde mi sel obcas mraz po zadech, napr. kdyz jsem si nekde precet o tom jak vas muze pojistka u sodikovky "zachranit" nebo o seminkach klickem nahoru a pod. Obcas by neskodilo svuj nazor prezentovat jako "svuj nazor" a ne fakta. Kdyz si to po sobe prectu, tyka se to i me :)

Posledni co me ted napada, ze by mohlo ostatni zajimat, je financni narocnost. Myslim, ze by se cely system mel (a mohl) vejit do radu jednotek tisic, problem spatruji spise v narocnosti na cas nez na penize.

Rad si prectu dalsi prispevky a jeste jednou se omlouvam za tuhle dlouho stvuru vsem kdo ji nedej boze precetli nebo museli prescrollovat :)
Ignácius
Nemáš se za co omlouvat - naopak hned dostaneš karmu za fundovaný příspěvek !
Kéž by si všichni tady "viděli do huby" jako ty..
konart
Perfektní. Není co dodat. K4Y.
PiosOne
Reseni vypadku proudu a probelmu s OS by bylo pouzit nejaky PDA. Pokud by byl zasunut porad v kolibce tak ho nejaky vypadek el.energie nevyvede z miry. Odpadne zaroven problem s mistem. Nevyhodou zustava jeho porizovaci cena. Ale pokud by se poridil nejaky starsi model (treba PalmIII), tak by to mohlo vychazet celkem zajimave. Jenom otazka kdo by to byl schopen pro Palma naprogramovat.
monk
da se vymenit za Norton disk doctor (nebo ti zkusenejsi muzou ve win i vypnout) pomoci norton utilities a nastavit automaticky opravovani chyb...
0X0da
Tak sem konecne udelal dalsi verzi jednochipu, absolutne minimalisticky zapojeni s procesorem 89c2051. Povinne soucastky prijdou tak na 2-3 kila, 50,- za 220V spinac, nebo 30,- za 12V. Za vstup tak 15,-. V soucasny dobe este vychytavam musky v softu, ale uz to pestuje...
Vstupy i vystupy jsou opticky oddeleny. To z duvodu bezpecnosti a spolehlivosti. Dale je toho vyuzito pri multiplexovani vstupu, ty jsou trochu netradicni, vstup pres optoclen, vnitrni komparator procesoru pak dela AD prevodnik, multipexovany posuvnym registrem... tam by to chtelo este nejaky zesiky, ale zatim tam mam akorat vodpory a taky to de... Jo tech vstupu je 8, a vystupu 6. Zatim mi to staci, ale uz mam napad jak jich tam dat prakticky neomezene... Na vystup se da osadit bud triak s optotriakem a pak to spina 220V, nebo NPN tranzistor s optoclenem a pak je to na 12V.
Soft pocita cas a meri vstupy. Kdyz ma vse zmereno porovna to s nastavenim ulozenym v interni ram a podle toho nastavi vystupy a hodnoty posle po RS232 do PC. Stihne to 5x do sekundy. Slo by to i mnohem rychlejc.
Lze ovladat i vystupy po rs232, je li to nastaveno. Zatim muzu mit nejvic 16 akci , pridavam jeste rutinu pro ovladani seriovy flash, a tam se jich vejde, pribyde i prepocet jednotek...
V pripade vypadku proudu se procesor zastavi (power down), ale obsah pameti je zalohovan 3V baterkou a dvakrat do sekundy se to zresetuje pomocnym citacem a pricte se cas, za normalniho chodu to funguje jako WDT.
Soft uverejnim jak ho zbavim jeste par erroru, jako ze gdyz to jede na baterku tak tomu dou hodiny 2x rychlejc a pridam este par kontrol... Tak at to roste!!!
Zaverem prikladam vypis obrazofky terminalu pripojeny na RS232:

$oda 2001 CULTIVATOR 2051 ALFA
Hit <Esc> to enter setup

Check sum OK
Action settings:
Priority 00: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 01: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 02: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 03: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 04: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 05: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 06: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 07: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 08: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 09: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 10: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 11: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 12: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 13: output 2 is set on if input 13=050 else complement
Priority 14: output 1 is set on if input 13=049 else complement
Priority 15: output 0 is set on if input 13=048 else complement

Day: 001 Time: 18:04:53.42 000 000 000 000 000 000 000 000 0048 000001

(na vysvetlenou: Cas je myslim jasnej, 8x 000 jsou vstupy (zrovna nebyly zapojeny, proto jsou 000, 0048 je 0 ascii, to prislo z klavesnice po rs232 (vstup 13), tim sem testoval vystupy -> priorita 15 rika, ze prijde-li 0 (teda 48 decimal) zapne se vystup0, jinak je vyplej, proto je na konci 000001. Tato posledni radka se neustale prepisuje.)




[Edited by 0x0da on 08-11-2001 at 02:37 PM]
trpicek
Tvůj systém se mi líbí (už jenom pro to, že se podobá mému, zatím teoretickému systému). Jestli tomu dobře rozumím, tak jsi vlastně vytvořil PLC (programovatelný logický automat), a ten řídí vlastním softem nezávisle na PC pěstírnu (předpokládám, že má reálný čas). Program jsi zřejmě psal assembleru (pěkná pakárna). PCéčko vlastně používáš jako terminál. A pomocí PC čteš stav automatu a zřejmě lze nastavit jednotlivé výstupy... Mě by zajímalo zda můžeš z PC měnit parametry regulovaných veličin a po případě časy zapínání (např. osvětlení, zalévání ...). Tvůj systém je v podstatě velice levný, ale časově náročný. Můj sytém je obdobný, ale chci použít profesionální PLC, které je vybavené svým operačním systémem a pomocí specielního, poměrně jednoduchého vývojového prostředí se napíše obslužný program a monitorovat se to může přes RS232, nebo USB, nebo po síti (modem?, internet? ...). Samozřejmě tady už fantazíruju, asi by to nebylo potřebné, ale hodit se to může. Ovládání přez mobilní GSM síť by také mohlo být užitečné.
No a na závěr teď babo raď PLC je sice pěkné, ale ta drahota (ale měl bych to rychle hotový !) - tvůj systém bezva soft pro ten procesor ATMEL? nebo jakej už jsi napsal a pokud ho zveřejníš ... Teď je otázka jakou pěstírnu tím řídíš pokud já vím (nejsem v tom odborník) jsou různé způsoby pěstování v podstatě každá pěstírna je originál. Otázka je do jaké míry lze nastavovat chování automatu přes PC (myslím bez přeprogramování v assembleru). Nejkomfortnější by bylo mít na PC nějakej uživatelskej konfigurační soft. Napiš o tom víc.
Ahoj a ať to roste!
Trpíček
trpicek
Ještě něco musím doplnit. Samozřejmě je možné řídit pěstírnu přípo pomocí PC, myslím tím, že z PC vedou dráty přímo k jednotlivým akčním členúm a k čidlům. Samozřejmě to předpokládá mít v PC specielní kartu. Operační systém ? Samzřejmě WINDOWS jsou nejrozšířenější, ale dostat se z WINDOWS na porty je už složitější samozřejmě nejlepší je to přes ovladač, ale napište si vlastní ovladač pro svojí vyrobenou input/output katu! (na to jsem krátkej). Ono to ve WIN95 a 98 ještě pomocí různých utilit lze, ale v NT, neo ve WIN2000 a v ME jsme už v p..... bez ovladače ani ťuk. To pak znamená koupit profi technologickou kartu a zas tu jsou ty prachy! No a ještě jedna možnost vstupně výstupní kartu řízenou přes RS232.
A jen tak mimochodem napadlo vás použít třeba zvukárnu jako A/D převodník? V pohodě lze to, ale každé PC dává jiné výsledky. A/D "převodník" má i vstup pro JOYSTICK, ale to je převodní na dvě věci na nic a na hovno. No ale přes to ta možnost tu je a a pro digitální vstupy použít LPT port (8 x výstup a 4 x vstup). A máme hardware skoro zadara už jen nějekej ten měřicí zesilovač a spínací prvky. Stačí napsat soft a hotovo. No a vzhledem k tomu, že ten PC vlastně řídí pěstírnu, tak je malej předpoklad, že se na něm bude dělat ještě něco jinýho. Tak proč tam cpát wokna, a pod., když to může krásně makat pod starým dobrým DOSem a je to bez problémů. A může se použít stará 486 a střeba i vyrobenou kartou protože v DOSu můžu všechno, mam to v podstatě celý pod kontrolou. Samozřejmě pod WINDOWS by se to hezky ovládalo visualizace a jiné blbinky, mohlo by to třeba i mluvit ...
To jsem se zas rozkecal místo toho abych něco dělal! Možností je spousta, ale jak vybrat tu pravou!
0X0da
Cultivator 2051 pokracovani:
Dochazi k dalsimu zjednoduseni pl. spoje vynechanim obvodu 4060 misto nej pribyl konektor na externi vstupy/vystupy a externi 4,5V baterku. Probiha vychytavani much v software, az to bude (??kdy to bude??) uverejnim, nedockavci, ci pripadni pisatele asembleru, co by taky nejakou tu radku chteli pripsat at' poslou PM. Soft je v asembleru, a NEMUSI se upravovat podle pestirny, staci to jen nastavit. K nastaveni a vypisu hodnot vstupu postaci kdejakej terminal, treba i wokenni hyperterm. Neni to prilis pratelsky rozhrani pro uzivatele ale taky to de. Asi ted'ka prdnu na jednochipa a zacnu predelavat jeden svuj starej dosovej programek, kterej mi to ridil pres LPT v mejch prvnich indoorovejch pokusech, na graficky uzivatelsky rozhrani. Kresli totiz fakt pekny grafy, tak to jenom presteluju z LPT na COM a pridam ukladani do souboru, uzivatelsky nastavitelny popisy os a bude to uplne dokonaly.
Jo a co se tyce dalkovy spravy, no problem k tomu dat nejakej starej externi modem. Nebo gdyby vo to fakt slo, udelat to z 89c51, k tomu se da stara ISA sit'ofka a na
http://www.hw.cz
probiha projekt kterak na tom pustit WWW server, a gdyby se tam este nejak namontoval digital...
Uvidime co prinese budoucnost (nebo spis co prineseme my ji).
Zkurte se vespolek.
snowboarder's
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=2521
snowboarder's
Ty čoveče LPT port ma dost volnejch linek aby ti to dokázalo řídit takovejch dvacet spínačů na pohodu takže si mylím že se mrdat s tímhe je docela zbytečný!
kubculka
nazdar panstvo, je super ze neco takovyho existuje.
posledni prispevek 27-08-2001 03:41 PM
fungujete tady nekdo jeste ???

Mam zkusenosti s programovanim driveru pro serial porty pod QNX (UNIX), takze pripadne portace do LINUXU jsou v poho.

horsi je ze nemam zadny zkusenosti s tvorbou HW, taxe nekdo ozvete jestli mate chut neco udelat.

tesim se na kupu mailu :)
0X0da
Joo, bylo by super sepsat nejak linuxu programek pro ovladani toho myho jednochipu. Ja pouzivam starej dosovej terminal, sice to snim de, ale...
Co by to melo umet: Z jednochipu po RS232 (9600,N,1) prichazi radka pocinajici systemovym casem nasleduje 8 hodnot vstupnich cidel (rozsah 0-255) a konci to hodnotou na vystupu, pak je znak CarriageReturn a znova (viz konec vypisu z prizpevku vyse). Tagze je potreba minimalne terminal, co zmacknu na klavese (std-in) se posle na seriak, co pride vypise na vobrazofku (std-out). Dale by bylo dobry, gdyby to umelo jednou za cas logovat tu radku do nejakyho souboru. Pak by stalo za to, kdyby to umelo prepocitavat ty hodnoty vstupu na nejaky rozumny hodnoty treba C,mS..., bud jako nejakou funkci, nebo aspon tabulkou (uzivatelem menitelnou podle cidel, co tam povesi). Vubec nejlepsi by bylo to spachat pod X, aby to tam rovnou kreslilo grafy, jak se tam ty hodnoty menej. Posledni, by bylo jeste nejak polidstit nastavovani tech hodnot gdy to spina a vypina, neb v terminalu je to doost narocny i pro takovyho psychoblazna jako sem ja... ale to je na dyl...
Chtelo by to este zasitovat, idealni by bylo, gdyby ten jednochip treba jednou denne zapnul PC, to jak by nabootovalo, modemem by se to napichlo na inet a poslalo by mi to mejla s aktualnima hodnotama, nejlip este s fotkou z nejakyho digital fotaku, nacez by se to zase vyplo, aby to zbytecne nezralo... Neb PC zere jak pulka malyho kultivatoru. Joo, to by se mi libilo...
kubculka
zkusim ze sebe vysypat nejaky postrehy a napady, ya ?

hlavni idea: kompletni ovladaci a monitorovaci system vseho co pujde ovladat a monitorovat :) komunikace s zelezem pres RS232.

mas moznost ukladat hodnoty cidel, pokud je zrovna nikdo necte ? kolik dat se ti tam vejde ???

nejakej popis pro zpetny ovladani (zapni vetrak, vypni zavlazovani..... atd) ?

abych mohl jednotlive stavu snimacu (0x00-0xFF) vyobrazit v lidstejsim zapisu, potreboval bych nejakou koverzni tabulku nebo neco takovyho abych to z toho mohl nejak vylustit.

s logovanim hodnot je to bez problemu, stejne jako s graphem. (ale ten graph v prvni verzi urcite nebude ;))

melo by to mit nejakej konfiguracni soubor, kde budou:
pouzity vstupy a vystupy, max a min hodnoty, casove zavislosti a klidne tuny dalsich veci....

slibuju (hlavne sobe :)) ze nebudu linej a dokopu se k tomu to udelat...


x-cult 1.0 alpha release........ coming soon :)

konstruktivni i bezohlednou kritiku vitam ;)

yo a sorry vsem za ten predchozi prispevek:
ponekud mi uslo ze ten thread ma 3 stranky a jelikoz jsem byl na prvni - lehce jsem se nechal zmast.
0X0da
Jo, gdyz to nigdo necte tak se to ztrati, nejni to kam ukladat... von je ten HW desne minimalistickej. Tu prevodni tabulku to chce udelat jako soubor inicializacni, tak, aby si ji uzivatel mohl lehce prepsat podle cidel co sezene. Program co jede v tom jednochipu zvlada jednoduchy voperace, jako zapnout svetlo kdyz je urcitej cas, wjetrak, gdyz je na tepelnym cidle vic jak... atd. Je tedy na PC naprosto nezavislej, zkusenosti s predchozim modelem ukazujou ze i taghle blbej program zvladne uridit jednu skrin v poho, dve uz ztuha, neb dochazej vystupy... Akce se tam nastavujou pomoci "priorit", teda jednoduse receno, co se zapne gdyz...
Tyto informace jsou v poslednim zjednodusenym, zlevnenym a vopticky voddelenym (jinak pekne zkurvenym) typu ulozeny primo v interni RAM procesoru, moc se jich tam nevejde, protoze je k dispozici tusim nejakech 50Bytu, v predchozim modelu, jez pravdepodobne budu dal rozvijet jsou ulozeny v obvodu RTC, celkem neco pres 100B + 50 v iram. do toho se vejde prioritek 36, tagze mi fantazie nestaci na zaplneni vsech.
Tema prioritama jde nastavit dokonce i spinani podle toho co prijde na seriak, tagze to ma i rucni rizeni (pripadne PC), ale moc to nepouzivam, neb mi to nepride 100% spolehlivy kvuli ruseni, ktery tam je faakt divoky. Nestojim vo to, aby to fungovalo JEN gdyz PC bezi, taghle je to fakt cool, uz sem asi ctrnact dni nezap tu staslivou 486 vykopafku a vono to proste furt jede "samo". Jen je skoda ze ty data co to nameri dou do prdele, ale zivit k vuli tomu kompa mi pride fakt zbytecny... Chce to jenom GUI + nejaky vychytafky, ten textovej rezim je fakt hrubej...
Do budoucna planuju neco mezi objema typama, proste ten prvni s optikou. Program uz skoro zustane nezmenen, jen pribyde este funkce, ze to bude umet skoky mezi prioritama. Gdyby to negdo chtel sponzorovat, udelam mu vazne delo, s chipem aduc812, ten ma 12 bit prevodnik, fash a zvladne az 16MB ram, de tam udelat neco jako 8bit isa, do ty pichnout sitofku a pustit v tom web server... Ale stim by bylo mooc prace a co nepestuje, na to sere pes...
0X0da
Jednoduche zapojeni spinace na 220V stridavych, opticky oddelene, vhodne k rizeni pocitacem nebo cimkoliv jinym...

Kvetak
Hele lidi tohle téma sem celý neprojížděl, takže doufám, že neřeknu to co už tu je, ale nebylo by lepší ten počítač vyřadit a řešit to spíše přes zapojení, třeba s ATMELem - to by vyřešilo ten výpadek proudu - procesor by se resetoval a pomocí externího obvodu realtime by se hodnoty nastavily podle momentálního generovaného času a na zálohu by stačily nějaké malé akumulátory. Já teda programovat obody neumím, ale někdo by se určitě našel a jestli to někdo umíte a nemáte programátor tak zkuste ponyprog na http://www.lancos.com nebo http://www.hw.cz já ho mám postavenej na EEPROM a funguje parádně - jednoduchý obslužný software a jednoduchá konstrukce.
0X0da
Hele kamo, todle tema ma vic stranek, a jestli sis nefsim, tak uz sem tu par jednochipu votisknul, ten pocitac pouzivam pouze jako vovladaci zarizeni... Bohuzel se mi zda, za vo to nejni moc zajem, je to preci jenom trochu slozity ... skoda, gdyby to zvlad negdo delat tak za petikilo, tak kam se na to fsechny hodiny...
Tim
jsem tak nejak sledoval tohle deni treadu a rozhodne jak se vratim z sumakova, tak neco takoveho bych chtel si postavit...jen jsem mel takovy pocit...slo by to udelat i na rizeni telefonem nebo e mailem??? nebo telnetem??
Moc nic nevim o programovani, ale myslym ze vsechno jde...jen najit zpusob jak.

Jsem moc rad zes to sestavil. A nemyslim si ze zbytecne.
K+

Ps: proc jsem to tu nemohl postnout bez obrazku?

http://www.medicalmarihuana.ca/powergrow.html

toto je jenom takova skatule co stavi v canade

Tim
tak tady je pohled i dovnitr
( ted musim cekat 100sekund????)

no co vy jste s tim udelali?

Loki
tak lidi, copak nechapete, ze to muze usetrit spoustu penez za drahe pristroje ?
nebudu tu ted resit vyhody a nevyhody kdyz se to dela pres pocitac, ale ja si vybral tuhle cestu, protoze je pro me jednodusi programovat na pc nez na jednocipech a tak dal.

Takze, mam rozpracovanej projekt, kdy pomoci paralelniho portu budu sbirat data a pres vb programek (zatim verze windows) to bude mit vychytany inteligentni ovladani, uspora jen na pristrojich a hodinach bude obrovska (zakladni veci 1 ec a ph,3x teplota a vlhkost,nekolik spinacu vcetne sond a samotneho interface ke spinani) vyjde tak na 3000, to je jenom cena kvalitnejsiho ec metru. komboo ec a ph stoji daleko vic, a kde jsou spinaci hodiny, teplomery a vlhkomery.bude to mi teplotni kalibraci vsech hodnot
atd. takze sledujte vyvoj.
kdo chce muze se zapojit, treba tim, ze udela ovladaci program pod linux nebo dox, ja budu delat na win (prosim nevymlouvejte mi to a nenadavejte ze to je sracka a nereste ze to bude padat, rozumim tomu a vosefuju si to dostatecne)
vse bude maximalne jednoduche a levne.
Yasmeene
A nemohl by si ten počítač za mě povídat s kytičkama?
Kvetak
2 Loki
Hele já sice programovat neumim, ale jen by mě zajímalo jestli to bude řídit přímo počítač (neustále zapnuto)? Mám určité znalosti z elektro, ale nevim jestli to bude něco platné-potřebuješ-li něco ubastlit tak napiš-je fakt, že by se to vyplatilo a bez ph a ec metru, což by se dalo dodělat by byl výsledek za pár stovek.
Loki
napisu sem tedko moji koncepci, verte mi dusledne jsem to uvazil, je to vlastne prunik toho co dovedu a co bych chtel.

Bude to behat ciste na PC (stale zapnuto)

Co me k tomu vedlo: Nemam dostatecne znalosti, abych mohl postavit zarizeni jako jednocip. Veskere veci co clovek potrebuje jsou v pc, pres port pristupne. Jedine co je treba tedy postavit jsou v podstate tri veci : rozsireni portu na dostatecny pocet vstupu a vystupu, A/D prevodniky pro analogove vstupy - tedy cidla, spinace zateze - napriklad lampy,vetraky,ostrikovace - tohle se da poridit doslova za par korun, dejme tomu, interface k pocitaci bez sond a spinanych spotrebicu vyjde neco mezi 500-1000 korunami. K tomu se vyrobi sondy (teplota,vlhkost a ec se daji vyrobit) a dalsi treba koupi (ph) a uz to muze jet.

Platforma win98 a VB

Co me k tomu vedlo: Mam knihovnu, ktera umi pracovat s porty a pres ni se z VB dostanu k tomu co budu potrebovat. Umim to naprogramovat velice vychytane. 98 ma hodne lidi. Ta knhovna bohuzel beha jen na 98 a 95, az bude hw hotovy, nebude vsak problem udelat soft pro linux, dos ale treba i net. takze si pak bude moci kazdy vybrat.


Zam vsechny vyhody i nevyhody, nemusite mi to tu vypisovat, ja sem se tak rozhodl, v podstate nemam jinou moznost. kdo do toho chce jit se mnou at jde za techto podminek.


Jake budou moznosti:
Nekolik analogovych vstupu (pro zacatek 10 ale bude jich moc byt urcite vice) budou umoznovat pripojit libovolna cidla at koupena tak vyrobena, jen budete muset prizpusobit konektor a nakonfigurovat cidlo v programu - bude to tedy univerzalne rozsiritelne. Pro zacatek to mam pro sebe vypocitane na 1x EC A PH (Plus dva vstupy teploty, protoze tyhle hodnoty jsou zavisle na teplote a nebudeme je prece prepocitavat na kalkulacce kdyz mame pocitac), a po trech cidlech teplota a vlhkost = 10 cidel, konektor bude navrzen tak aby se dalo pripojit jakekoliv cidlo, tedy bude mit vyvedeno stridave napeti 9 voltu (napriklad pro mereni ec) a umozni pripojeni teplotniho cidla primo u sondy a samozrejme prislusnou sondu.
Vystupy budou umoznovat pripojit zatizeni (tedy napriklad lampu vetrak apod, budou dostatecne dimenzovane i na 600w lampu) tech vystupu budu mit asi 6 ale opet budou rozsiritelne.

program bude naprosto univerzalne pouzitelnej, bude obsahovat generator procesu, tedy neco jako v ms visiu, si budete moci vytvorit libovolne workflow, vemete si obrazek prislusny sondy date si ho na plochu a priradite mu vlastnosti, pak si date obrazek procesu, zase mu priradite ruzne vlastnosti, a pak treba obrazek spotrebice atd. viz priklad:

Potrebujete dat na vstup cislo jedna teplotni cidlo a na vystup dva vetrak a nejak inteligentne poresit jejich vztah.

Vemete si mysi ikonku teplomeru (nebo jine sodny, dalsi si budete moci sami dokonfigurovat) date ji vlastnosti jako treba na kterem je vstupu a treba nejake memo pole s poznamkami, pak vemete ikonu procesu date ji vedle, tomu procesu nadefinujete prislusnou sondu jako vstup, pridate na plochu ikonu hodin (casovac) v procesu nadefinujete cas jako druhy vstup, pak si pridate ikonu vetraku, nadefinujete mu cislo vystupu. vprocesu nakonfigurujete pri jakem case se ma spustit a pri jake teplote. Ve vysledku to bude tak, ze se vetrak spusti, kdyz teplota stoupne na urcitou hodnotu, ale zaroven kazdoou hodinu na pet minut, aby se promichal vzduch. vse bude natolik volne konfigurovatelne, ze nebude nikdo omezen a system bude moci ridit cokoliv - treba akvarko. diky tomuto generatoru procesu budete moci vytvorit jakoukoliv logiku.
vystup s tohoto grafickeho rozhrani bude do xmlka, ktere se bude moci upravit i rucne.
takze tak



Kvetak
No určitě se do toho pusť, ale stále zapnuté PC není zrovna moc ideální-opotřebení, spotřeba (je fakt, že 486 by stačila a moc taky nepožere a za 500 se sežene), no když vznikne tohle, tak překlad pro mikročip už taky někdo udělá. Vyzkoušet to asi vyzkouším
klier
tak sem si to prohlid a musim uznat ze je to nadhera ja sam se v kompech vubec neviznam ale je t nadherna predstava myt nekde doma pestirnicku a kni paar kabylku ktery vedou ke kompovi .... jo neni nad technyku ....
Loki
trochu sem zmenil koncepci

nova koncepce bude takova

na zacatek to pojede pres pc, na Com bude povesenej prevodnik z rs232 na i2c zbernici. na tuto zbernici budou pripichle moduly. Zatim pocitam s temito typy modulu:
1, modul s a/d prevodniky (napriklad pro mereni ph, ec atd) + eprom pro ulozeni konfigurace odporoveho delice na vstupu - aby se dalo pripojit jakekoliv cidlo s analogovym vystupem na kterykoliv konektor a po nakonfigurovani si to ten konektor uz bude pamatovat.
2, modul s vystupy (zateze, tedy lampy, vetraky atd) nebo v pripade potreby jednoducha zobrazovaci jednotka, ktera se bude hodit primo v pestirne.
3, modul s digtalnimi vstupy (ruzna tlacitka, frekvencni vstupy - coz muze byt typicky snimac vlhkosti)

Tato koncepce umozni pomoci adresovani pridavat tyto moduly (a tak mnozit vstupy a pod. dle aktualni potreby).
Priklad: modul 1 bude mit 8 a/d vstupu, zjistim ze potrebuju dalsi, tak postavim uplne stejny obvod (bude uz odladen) na samostatnem tistaku a pomoci kabelu ho pripjim na zbernici, jen bude pomoci propojek na tistaku nastavena adresa a do konfigurace v programu pribudou dalsi vstupy (musim adresu vlozit do programu aby si je mohl osahat)
Takze tam nakonec budu moci mit 64 vstupu nebo i vic.zalezi na tom kolikakanalove ad prevodniky tam budou.

To ze to bude behat na i2c zbernici mimojine umozni pripjit cele zarizeni k jednocipu s touto zbernici, pak uz zmizi namitka na zapnute pc, ja to budu na pocitaci jenom vyvyjet a testovat, pak mi snad nekdo pomuze vytvorit prislusny jednocip, ten uz by nemusel byt moc slozity, jenom by musel splnovat toto i2c zbernice, dostatek pameti pro ovladaci program a zaznam namerenych hodnot nez budou stazeny do pocitace, pripojeni k PC (pro konfiguraci a stahovani hodnot)

Zatim to jde stuha, ale uz sem jednal se nekterymi dodavateli vhodnych cidel (ph,ec) a mam vetsinu teoretickych znalosti, ktery potrebuju, ted bude praxe. Po dodavce zkusebnich cidel zacne vyvoj.

cena celeho bude zavyset od pouzitych sond, napriklad sonda na ph stoji asi 1200 korun. atd.
na ec se da sonda vyrobit a nebo koupit za 1400.
pokud by nekdo vedel o levnejsich sondach at se mi prosim ozve.

Kdyby si o tom chtel nekdo pokecat, budu rad, myslim tim, nekoho kdo vidi vic nez ja do klasicke elektroniky.


Tervi
No vida, nad timhle jsem premyslel taky, ale zatim verim proste mechanice a jednoucelovym digitalum,o-)...
Nicmene myslenka dobra, co se tyce knihoven a systemu, neni problem, asi bych to nejak slatal, ale nac se trapit, dobrej kamos programuje drivery pro externi zarizeni, zprovoznit port pod systemem s NT jadrem (NT,w2k,XP) by melo byt trivialni. stejne tak neni blby napad napsat to pod dos, pokud se to zalozi na nejake 3/486, coz rozhodne bohate staci, kdyz si odpustime multimedia:), jak uz se tu nekde resilo...
Loki
fakt sory ale budu muset reagovat huste, vykaslete se na to vecny "jestli je to jeste pestovani nebo ne"
je to pestovani, to ze si udelam masinu, ktera mi zmeri ec i ph a navic mi bude merit ruzny teploty a vlhkosti, spinat vetraky, lampu a cerpadla nemeni nic na charakteru pestovani, porad tam budu delat vsechno rucne,jen se zbavim vsech tech kramu typu hodin a meraku (ty meraky ani nemam, protoze si je chci postavit)
podle tehle debilnich prupovidek zrejme sedite doma u dripu se stopkama a spoustite si cerpadlo rucne, kazdy rano zapinate lampu a vecer ji zas vypinate, kdyz se vam zda ze je v pestirne hic tak zapnete vetraky. to je prece blost.
Takze laskave pokud nemate k tematu nic konstruktivniho ta dete do p****e.
Wanad
Já si teď právě dostavuju takovej přístrojek.....prostě nastavitelný hodiny s počítadlem dnů na jednotlivých režimech. Řídím to ATMELEM.Poté, co to bude dokonale fungovat, přidám paměť a napíšu si soft pro komunikaci s PC. Tak bude možno v téměř libovolných intervalech brát data s paměti a sestavovat různé tabulky a grafy. Ovšem řídit to celé pomocí PC mi přijde asi jako zabíjet mouchu těžce poruchovým tankem. A kdo nemá záložní zdroj tak tomu je to na nic. O padání windows a spol. se rozepisovat nebudu.
Loki
1, padani windows : je to o tom jak si to nastavis, da se udelat aby to nabihalo automaticky, neni problem to udelat tak aby to proste stopro behalo

2, i2c zbernice:
stavim pouze periferii, veskera logika bude v PC nebo to muzu jednoduse vzit a pres I2C zbernici to napojit na jednocip a mam to dokonale odladeny, protoze vyvoj muze probihat velice jednoduse (daleko jednoduseji nez na jednocipu). i2c-rs232 prevodnik me vyjdne na par kacek


no nic.
chctel bych se zeptat jestli nemate nekdo zkusenosti s merenim ph, myslim to tak, jestli uz ste nekdo delal nejakej merak,treba na jednocip nebo tak. proste mi chlapik co prodava cidla tvrdi ze je to dost problem merit ph, neni prej to tak jednoduchy to jenom napojit na ad prevodnik. no nic jeste to vykoumam

satori
Nazdarek OXOda, DEU a ostatny
OXOda, tvoj jednocip sa mi dost paci, zrovna riesim novu skrinu a toto riesenie sa mi javi dost vychytane. Par postrehov by som ale mal:

1., Hlavny problem sa mi javi system priorit, je to dvojstavova logika, takze ak je napr. teplota v skrini vacsia ako dana hranica, zapne vetrak. Toto mi pride dost nestastne riesenie, slo by navrhnut software tak, aby to fungovalo ako system udrziavania teploty na danej hodnote?

priklad:
V skrini chcem mat teplotu 25 st C, teplota izby je napr. 18 st C. Ak stupne teplota nad hodnotu 25, malinko sa zvysi hodnota vystupneho napatia pre ovladanie vetrania. Teda nie skokovo ale plynule. Jednoducho by sa o najmensi mozny krok zvysili otacky ventilatora. Ak by naopak teplota v skrini bola mensia ako 25 st C otacky by sa o nieco znizili. Teda nie konstatnte hodnoty, ale akasi plynula regulacia. Otacky vetrania by sa plynule menili podla velkosti rozdielu teplot v izbe a skrini. Ta zmena by mala byt trosku pomalsia aby to kazdu sekundu zbytocne hlupo nepridavalo a nasledne neuberalo otackam ventilatora.

Dalsia vec je udrzat izbovu teplotu tak, aby bol rozdiel teplot v skrini a v izbe dostatocny na uchladenie skrine. To znamena pridat termostat alebo cosi podobne, co bude strazit teplotu izby a pripadne odvetravat von. Moze sa totiz stat, ze pri chladeni dojde k situacii, ked chladenie skrine vyhreje miestnost na urcitu kriticku teplotu, ktora uz nebude stacit na uchladenie skrine. Udrzovanie trvale nizkej teploty izby mi pride nevhodne, pretoze, pri vypnuti vybojky by bola aj teplota v skrini moc nizka. Ak by toto vsetko mohol riadit ten nednocip (co si myslim, ze by mohol) bolo by to dost GOOD!

2., Dalsi problemik je v pamati. Bolo by dobre pridat nieco ako pamat pre minimalnu a maximalnu hodnotu. Napriklad pri tej teplote by ta iste zaujimalo, aka bola pocas tvojej nepritomnosti teplotna spicka a najnizsia hodnota. Samozrejme by to malo ist aj nejako vyresetovat.

Posledna otazka:
Ako by som mohol ziskat takyto jednocip? Nie som moc sikovny v pajkovani, takze ak by si mohol vyrobit nejaky klon tvojho zeleza za rozumnu cenu, bol by som ti neskonale vdacny.
Lucia
Nejaky čas to zaujima aj mňa.A ak to pomôže tak existuje 8-nasobna releova karta seriova a softver k tomu. V katalogu http://www.conrad.cz je karta za 1420 ,-Kč a soft.za 301,-Kč.Je tam aj spusta inych dobrych veci.
pestik
je to fakt moc zajimavy, ale neudelali ste z toho trochu TOVARNU???
t3
cau, kdyz jsem se doival na netu tak jsem nasel par veci mopzna se vam to bude nekomu hodit, je too stranka na ktere je programek na mereni teploty a snimani obrazku z kamery a ukladat to do html :)

a jeste příklad programu pro ovládání sériového portu ve Windows pomocí ActiveX prvku

zatim hoYa :)

kua se tak divam sem zapomel napsat ten link :)) tak tady je --> http://golis.uninet.cz/index.php

[Edited by t3 on 23-01-2003 at 12:05 AM]
PiosOne
Jenom doplnuji info o te karte z Conrada.
t3
jojo je to super ze se to da takhle vychytat :) mate nekdo uz neco hotove? zatim enem teorie :(
satori
Vazeni, da sa to nabuchat do nejakeho stareho osembitu! Kupit sa da aj za 500,-
Pripojis na telku a Basic pripadne strojak Z80 fici.... to je sila! Vstupy: 2x Joystick (2x 5 bitov vstup) - Vystup/Vstup: LPT port na tlaciaren. + relatka a mate masinu jaksvina, mozno aj s disketovou mechanikou.

PS: tento prispevok prosim berte s rezervou a nekamenujte ma
Walhalla2000
kouknete na toto...

http://grower.cz/forum/showthre...=&threadid=5909
t3
no vsechno to vypada uplne squele, ale uvital bych kdyby uz z tohoto nekdo zdokumentoval a prakticky ukazal.. jak to funguje a jak na to..

jinak se prumerne vzdelanej clovek v elektrotechnice bohuzel nedostane dal nez k teorii :(

vletel nato uz nekdo?
snowboarder's
Ale kurva chlapi.... co s těma windowsama furt mate, tapište to v tubo pascalu, poběží to pod dosem a stačí ti na to i nějaká šunka 286.... naco Billa?
Bessel
Přátelé,
mnoho nápadů se rodí v myslích growerů, ale bez sjednocení budeme ztraceni. :) Nevím jaký bude zájem, ale rád bych za účelem vytvoření jednoty vyrobil nějaké pěkné kvalitní stránky, kde by se dalo naschromáždit vše o vytvoření takového systému, který by se dokázal starat o naše kyti. Od growaru až po elektrotechnickou stránku věci. Mám si s tím dát práci? Proč to neudělat tady na grower.cz? No mě by bavilo tohle vyrábět a tohle je asi nejlepší web v čs. internetu o marihuaně, ale myslím, že vytvořením mých stránek by se to urychlilo a hlavně zjednodušilo (grower je tak veliký a hlavně to není, žádné vývojové prostředí). Už sem s tim začal mám to dodělat a hodit sem adresu?
CINA
TO BASSEL:
TAK HAZEJ A NEPTEJ SE :)))
Bessel
Hahaha no dneska sem si hrál a nenapadlo mě nic moc-teda vypadá to ňák divně. Dělám na tom...
Windows2000 .... asi nikdy nespadne :p:
Loki
problem neni v pocitaci problem je v ty bedne ktera k tomu je potrabe aby si do ni napojil spotrebice a cidla
vy si to predstavujete jak hurvinek valku
kam napojis, kde sezenes a jak vyrobis treba takovy cidlo vlhkosti ?
jak zaridis regulaci otacek vetraku ?
jak zaridis spinani vykonu pro lampu ?

neni to takova sranda, delam na tehlech vecech uz pul roku a sem teprve na zacatku
.
Bessel
Hele nezrazuj jo?:)Třeba německej velkoobchod s elektronikou Conrad to všecko má, asi... Teda čidla na vlhkost má, obvody k regulaci větrání a výkonu. Dělej dál, ale já plánuju investici, oni tyhle hračky docela větraj peněženku...jo a já měl na začátku pocit, že by šlo koupit třeba čidlo-to teplotní je myslim jen taková malá černá keramická kulička, zekterý lezou dva dlouhý drátky, to bys napichnul do interfejsu a program už by to obsloužil míeto obvodu...ne?Piš dál...
gully
No jo, ale download nefunguje :rejp:
Loki
nechci vas zrazovat, ale kupovat drahy karty, to se nevyplati. hlavne to co umi ty karty to se da postavit, problem je spis v tom co do nich napojite. ty cidla "malá černá keramická kulička, zekterý lezou dva dlouhý drátky" je vetsinou termistor coz je odpor kterej meni svuj odpor v zavislosti na teplote, aby si tohle mohl zmerit pocitacem, potrebujes prevodnik, odpor se jeste dobre meri, takze ti staci jednoduchej obvod, kterej ti generuje frekvenci na zaklade toho odporu (oscilator s 555petkou)
to by nebyl problem, problem je ale v tom, ze tyhle vecicky sou hodne nepresny a aby si to mohl pouzit, musis to zkalibrovat, a to nekolikabodove, tzn. potrebujes ruzny teploty a pro ty ruzny teploty si zmeris co ti s toho leze, podle tech hodnot dopocitas zbytek.
tohle je ale jeste pomerne jednoduchy, u vlhkosti, napriklad potrebujes tech bodu 20 a to jeste pri nekolika ruznejch teplotach, protoze to je zavisly na teplote, takze nakonec zjistis ze potrebujes zkalibrovat nejakejch 100 hodnot aby to melo dostatecnou presnost, tyhle cidla sou totiz dost blby a neexistuje spolehliva metoda jak spocitat tu vlhkost primo matematickou metodou. da se koupit uz zkalibrovany cidlo, ale to stoji daleko vic penez, zrovna tak u teplotniho.
takze si predstavte jak si v domacich podminkach vytvarite 20 ruznejch vlhkosti a kalibrujete to, neni to dost dobre mozn

vsechno se da samozrejme koupit, ale pak to vyjde na tolik ze si to asi nikdo z nas nebude moct dovolit
breeder
no a kdy to tedy dáte pořádně dohromady?

já bych si to klidně postupně dokupoval jako stavebnici,
nejdřív celej základ, program a postupně jednotlivý čidla,
pěkně podle finanční situace,
ale chceto to mít dotáhlý až do konce,
abych nemusel kupovat pořád něco jinýho
Serpico
To se vývoj zastavil???
Growie
co se stalo stim developingem? Pomohl bych Vam ale o elektrice nic nevim :(, no tak kuciiii dotoho ! :)
pavsedl
Nazdárek, tak předběžně ...

Rozběhal jsem skříň řízenou počítačem, teda zatim řídim vlastně jen spínání světla a ventilátorů, ale momentálně pracuju na měření teploty a vlhkosti ...

je to takový "halabala" řízení přes sériovej port, ale zatim funguje bez problémů .. :-) .

Až to bude celý komplet, hodim sem nějaký photos a komentáře ...

takže Keep Growing !!!

:-)
PiosOne
pavsedl: tak ať už to tady je :)
pavsedl
Úvod

Celé zařízení je rozděleno na několik částí, kde vše je ovládáno přes seriový port (RS 232). Ten nám nabízí k dispozici 3 výstupy a 5 vstupů, tzn. že můžem připojit k PC 3 zařízení, které chceme řídit (např. spínání světla, spínání ventilace, čerpadla) a 5 zařízení, ze kterých chceme získat nějakou informaci (např. měření teploty, vlhkosti ...). Jádrem všeho bude jakýsi "interfejs", který nám umožní propojit PC s již zmíněnými periferiemi. Samozřejmostí je pak vytvoření programu, který bude vše řídit a měřit.

Dále budem potřebovat napájení pomocných obvodů, ventilátorů apod., v mém případě jsem si vystačil se zdrojem v PC, čili 5 V (pro napájení CMOS obvodů pro měření teploty) a 12 V (pro napájení ventilátorů, relé ). Je jasný, že musí počítač běžet nepřetržitě, což je jasná nevýhoda, pro někoho to však problém není ( při výpadku proudu je to stejně jedno ), takže budem moci sbírat data o naměřené teplotě, vlhkosti apod. neustále.

Hlavní výhodou ale vidím to, že je možné naší drahou skříň řídit přes internet a kdekoliv na očích mít přehled o tom, jak se kytim vede ... a někdy později bude možné to samé dělat na našich mobilech ... ale to nemám ještě dostatečně promyšlený.

Minimální součásti jsem volil asi takovéto :

-PC - řízení a měření, 5V,12V
-"interfejs" ( který se samozřejmě postaví ) - pomocné obvody
-Ventilátory - na 12V nebo 220V
-Čerpadlo
-Světlo + příslušenství - tlumivka, startér, výbojka ...
-Čidla teploty, vlhkosti .. - budou popsány
-230V zásuvka :-)

Toť vše pro úvod ... prozatím nějak reagujte a ptejte se, rád budu něco inovovat apod. Příště sem hodim nějaké foto ... zatim zdárec
pavsedl
1.

Rozložení vstupů a výstupů na seriovém portu, když je zapnutý výstup, je na něm +12V, jinak -12V...

2.

Spínání ventilátorů ...

3.

Spínání světla ...

Jakékoliv dotazy se pokusim zodpovědět ...
pavsedl
1.

Tady je rozložení vstupů a výstupů na seriovém portu, při zapnutém výstupu je na něm +12V, jinak -12V

2.

Obvod pro spínání světla přes relé 12V/220V ...

3.

Obvod pro spínání ventilátorů ...


Jakékoliv dotazy se pokusim zodpovědět ....
pavsedl
1.

Tady je rozložení vstupů a výstupů na seriovém portu, při zapnutém výstupu je na něm +12V, jinak -12V

2.

Obvod pro spínání světla přes relé 12V/220V ...

3.

Obvod pro spínání ventilátorů ...


Jakékoliv dotazy se pokusim zodpovědět ....
Kvetak
Jen bych doplnil u toho zapojení na ventilátor opatřit tranzistor chladičem (nejlíp přes izolační slídovou podložku a skrz plastovej "hříbek" na šroubek :)).

Aeště to chce kvalitní relé, aby se příliš neopalovaly kontakty při sepnutí/rozepnutí.

Jo a ten tranzistor má 8W a max. proud=1,5A - tak žádný bejkárny

A k tomu programu-chce to, aby po výpadku proudu naběhl a všechno to spustil, ale s tim se asi počítá, že jooo. Nu a nebylo by špatný, aby ukazoval jak dlouho byl výpadek proudu-program by ukládal do nějakýho souboru každou dejmetomu 1min. moment.čas až do výpadku a po naběhnutí by to zase ukládal a jednoduchou smyčkou by vymazal čas.údaje s rozdílem 1min (vyjma posledního před výpadkem a prvního po naběhnutí)-nechci toho trochu moc? :)
pavsedl
Díky za doplnění ... vše je pravda ... :-)

Jasný, tranzistor utáhne až tři větráky z PC, když je dobře chlazenej...
No, tlumivka nám bude dělat nějaký ty proudový neplechy, takže je dobrý mít relé s více kontaktama, aby se dal proud rozložit ...

A ten program zatim moc neřeším, spíš dolaďuju hardware, napsal jsem si prográmek vyloženě pro nejdůležitější věci ... co se týče výpadku proudu, samozapnutí by neměl být problém zařídit, a díky interním hodinám v PC to taky nebude problém ...
pavsedl
No a tady jsou nějaký photos jak to zatim vypadá ....
James
Jo jednoduše řešený
solidně zpracovaný
Prostě super koukám,že do toho už něgdo skočil rovnejma nohama přeju hodně ůspěchu at to maká do spokojenosti K+
Kvetak
No to je paráda, to chce káčko, hele takovej ten "puk" za tlumivkou to je větrák?
pavsedl
Jasný že větrák, jinak by se to "roztavilo", ta tlumivka nějaký to teplo vyzáří ... :-)
hoj hulici, nevim jestli uz tu byla rec o gsm brane (necetl sem to cele). pridavam odkaz na 6 ruznych gsm bran. http://home.tiscali.cz/ca247012//index.htm
Doufam ze se vam to bude hodit.
pavsedl
... a jedno z možných zapojení .... snad to nejjednodušší :-)
PiosOne
pavsedl: jestli to řídíš přes serial, tak by nebylo špatný řídit to pomocí Palma (PDA). staršího Palma seženeš za 1000,-. a žere určitě míň než PC. na baterkách vydrží několik hodin. až se Palma naučím pořádně programovat, tak s do toho chci pustit. zatím ti držím palce. K+


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma