Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

Stránky: 1 [2] 3 4 
Projekt - automatizace pěstírny pomocí počítače - Klikni zde pro originální téma
pavsedl
PDA mi do ruky nikdy nepřišlo a počítám, že v nejbližší době ani nepřijde .. tudíž s tím nemám zkušenosti, ale věřím, že to nebude takový problém. Tak ať ti to jede ... :-)
PiosOne
no jestli budeš ten program dělat třeba v "C", tak možná nebude až takový problém ho naportovat na PalmOS. uvidíme co se bude dát dělat. ješte by to chtělo webovou kameru, ať přes inet můžeš sledovat, jak se kytím daří :). a co třeba dálkově ovládaný rameno na který bys mohl přichytit různý nástroje (nůžky apd.). to by byl nářez. v práci by ses napíchnul domů a ošéfoval si celou pěstírnu.
pavsedl
No, takovou "beta" verzi prográmku mám napsanou v Delfách, neni to přeci nějak časově náročný na výpočty ... Webovou kameru mám taky v plánu, ale až po rozjetí takovejch těch základních věciček. Tady je ějakej výřez z toho mýho prográmku ...
PiosOne
paráda, škoda toho delphi, ale rychlost tvorby je rychlost tvorby, co? :)
JirikDC19
Je to zajimave tema a uz tez zacinam automatizovat mistnost se svyma kytickama. Mohl bych se kouknout na ty planky?
milhouse
citace:
Původní příspěvek od Deu
Už dlouho nosím přání, abych se zbavil všech těch digitálních časovačů, termostatů a jiného harampádí, a udělal skutečný a inteligentní systém řízený počítačem, který bez mé přítomnosti obstará všechna elektrická zařízení, která v pěstírně využívám - světla, ventilace, topení, zalévání, atd.
Rád bych se konečně do stavby tohoto systému pustil a výsledky, plány a software pak publikoval tady, aby i ostatní mohli využít této vychytané technologie.
Nedisponuji znalostí návrhu elektrotechnických zařízení (i když jsem schopen je bez problémů zbastlit), proto bych rád všechny co mohou pomoci požádal, aby se do tohoto díla pustili. Já sám přispěji formou naprogramování obslužného programu.
Nyní již k samotnému zařízení, jak že by mělo vypadat, a jak by mělo fungovat ?
Platforma pro tento stroj pravděpodobně zpočátku Win+Delphi, později bych spáchal i port pro Linux (zvláště výhodné, lze použít miniaturní stroj který bootuje z compactflash karty, a lehce se zde upgraduje firmware (nebo spíše groware :))).
Software samotný bude nejen řídícím prvkem, ale též archivátorem všech naměřených hodnot, ze kterých lze pak získat poměrně přesné informace, které pomohou při vyhodnocování výsledků. Nedílnou součástí software bude i databáze pěstování, kolikrát jen potřebujeme udělat spousty poznámek k desítkám rostlin o jejich vitálnosti a růstu. Můžeme rovněž vychytat unikátní index výnosnosti, který bude sloužit pro porovnání úspěšnosti růstu. Možnosti jsou neomezené - automatizace věskerých procesů v nepřítomnosti, jako i zalévání a mixace hnojiva, nebo kontrola a ovládání vzdálené pěstírny po modemu.
Jako základ hardware mi přijde nejrozumnější LPT port pro PC, snadno se programuje a dá se jím ovládat poměrně rozsáhlá řada zařízení.
Nyní přichází na řadu ono interface LPT <> pěstírna. Bude mít dvě části, výstupní (opticky oddělené D/A výstupy s relé), a vstupní (optiky oddělené napěťové A/D vstupy). Vstupy by měly být jednotně kompatibilní s jakýmkoliv modulem snímače, tj. teplota, světlo, ph, ec, vlhkost, atd.
Pro začátek by se dalo začít s osmi vstupy a osmi výstupy, ale nejlepší by bylo jednotku koncipovat jako neomezeně rozšiřitelnou, pro řízení i větších pěstíren.
Takže kdož má potřebné znalosti a zájem, toho vyzívám ať se ozve, můžeme společně vyrobit skutečně unikátní věc, která by jinak stála desetitisíce.
AmOc
cus all techniks :) to sem presne potreboval a celou dobu hledal :))

to: Loki

vím o čem mluviš mam na stole interfejs SIKOVNÁ karticka ma 16 dig.vstupu nebo vystupu podle toho jak tam prehazis optocleny :) a 8 analog.vystupu coz mi je na nic ale 4 analog. vstupy 0-5v rozliseni 256 kroku :) prave pro T,Rh,pH,Ec, a jesti toho je malo muzes vzit jeste jednu a napojit ji za ni a zas to upgrejdujes o dalsich 16dig.vstup-nebo-vystup a 4analog.vstupy :))
je to pripojeny k Pc prez paralerní port a nebo muze fachat samostatne jako plc /programe logic control / ale ztrati se tim moznost logovaní namerenich hodnot :( stemi prevodniky pro pH a Ec je sraní jak svine nechlede o kalibraci ! resil sem to puframa o znamích hodnotach 4 a 7 :) teplotu sem zkalibroval podle multimetru metex s teplotnim cidlem zavreny v mrazaku spolu s cidlem kteri sem meril odpor pak hodnoty pokojove teploty no sraniho tri prdele :))) ale stou vlhkosti si nejsem porad jistej :( nemel sem to s cim porovnavat a ty uz mas neco vychytanyho ? porebovl bych poradi ci setrojit v vizual basicu program pro tenhle interface vtom sem naprosta lama zatim jedu pouze jako plc ze to mam pc naprogramovani nemonickem kodu a nality do pameni na karte :)
AmOc
to : pavsedl
good prace :) k+ molby si poskytnout ten program min zkuseným amaterum v programovani jako sem napriklad ja :o) a ostatni amatersti elektronici :o) ? at muzou zacit bastlit a zkouset jinak je jim ten planek k H***u :)))
AmOc
to : b3tl jo jo je to z gm od vellmana stoji to 3500,- interface +2500 samotatní rizení + 500,- po domacku vyrobena vykonová cast a cca 6000 sondy Ec, pH, t,Rh s prevodnikama a strasne moc casu nez vse zkompletujes uvedes do chodu vytvoreni programku na miru v ve vizual basiku (delal kamos HorY diky moc ) a zkalibrujes a vychytas vsechny mouchy :)) tak je to na dobrej trictvrte roku laborovaní a vztekani :))
kernelerror
TO pavsedl:

Mohl bys prosim napsat nejaky podrobnosti ohledne toho jaky pouzivas teplotni cidlo??? Potrboval bych podrobnosti ohledne toho mereni teploty a vlhkosti... Muzes to prosim trochu vic popsat??? Diky...
pavsedl
Jako teplotní čidlo jde použít několik typů odporů závislých na teplotě NTC nebo PTC, např. 100KOhm. Nejlepší je vybrat nejcitlivější na změnu teploty. Vlhkostní čidlo jsem použil MSC 307, lze sehnat např. u fy. GES. V závislosti na jejich hodnotě se mění frekvence časovače 555, kterou měříme počítačem.
fernetman
to pavsedl:
jak sem to tu celý pročítal, tak mi to připadalo jeko velmi realné, takže bych do toho šel. Více méně sem si už s něčím podobným hrál, ala moje znalosti jsou velmi chabé, takže ..... . Mám takovou otázku: když bubu vycházet z tvého zapojení teplotního a vlhkostního čidla, tak jsem schopen načíst do kompu nějakou hodnotu, ale jak ji převést na skutečnou teplotu nebo vlhkost ???

Nebo co takhle uveřejnit aspoň beta verzi tvého softu ???
pavsedl
Tomu se říká kalibrace, nebo taky cejchování. V podstatě si zvolíš nějakou referenční teplotu ( vlhkost ) tak, že vezmeš nějaký přesnější teploměr ( vlhkoměr ) a až na něm bude např. 25°C ( u vlhkosti třeba 60% ), tak odečteš pomocí programu frekvenci na jednom ze vstupů portu COM1 ( např. DSR nebo CTS ). Pak to samé zopakuješ pro další teplotu ( vlhkost ), např. 40°C. a odečteš frekvenci. Získáš tak dva body, každý určený teplotou a frekvencí, viz obr. ... Z toho získáš funkci popisující změnu frekvence v závislosti na teplotě a tuhle funkci si napíšeš do svýho programu pro měření ...

takhle může vypadat funkce, která bude měřit frekvenci na vstupu DSR a CTS:

function Frekvence (Kanal: Integer): Real;
var citac, stary, vstup : Integer;
begin
citac := 0;
RealTime(true);
Case Kanal of
1: begin
stary:=DSR;
TimeInit;
while TimeRead < 100 do
begin
vstup := DSR;
if vstup > stary then citac := citac +1;
stary := vstup;
end;
end;
2: begin
stary:=CTS;
TimeInit;
while TimeRead < 300 do begin
vstup := CTS;
if vstup > stary then citac := citac +1;
stary := vstup;
end;
end;
end;
Frekvence := citac;
Realtime(false);
end;

a pak se spočte teplota např takto :

Teplota:=(Frekvence(2)-18.08)/4.76;
pavsedl
Sorry za to zarovnání zdrojáku ...

.. ještě jsem chtěl dodat, že v tomhle případě je nutno si sehnat knihovnu pro ovládání portu COM. Jinak je možno napsat program např. v C a zde si zařídit přístup k portu jinak ...
fernetman
V pascalu sem si taky hrál s Com1, takže opráším své znalosti (nic jiného než pascal a html neumim) a zkusím. Možná, že bych to měl zvládnout i během zítřka nebo já se do toho pustím hned na nepájivém poli, nějaké vhodné součástky snad najdu (prubnu to s tou teplotou). Dík za pomoc.
kernelerror
Tak jsem se rozhodl, ze to taky zkusim... No a zjistil jsem ze je to docela problematicky... Prozatim jsem se rozhod pro stavbu prototypu v. 0.111 beta :)... Prozatim to bude zrejme starsi "ICEBOX" se 150W SHC lampou... Jako obsluzne PC mam nejakou vykopavku ktera bezi asi na 400 MHz se 128 MB RAM, a 1,6 GB diskem + stara 2x CDROM a D-Link ethernet adapter :)... S nainstalovanym RedHat Linux 8.0, ktery mimochodem slape na takovym stroji jako hodinky... Po postaveni teplotniho cidla a jeho pripojeni na RS232 jsem ale zjistil ze nemam zakladni znalosti jazyka C pro ovladani portu... Takze jsem nasel dalsi vykopavku, tentokrat sqelou 286 (200 MHz), 4 MB RAM, 2x36MB HDD a 3,5" Floppy... Na ktere je nejaka mutace IBM-MS-DOS... Naninstaloval Turbo Pascal a zacal tvorit... Sestavil jsem podle knizky "Vyuziti rozhrani PC" cidlo teploty, ktere ale nefungovalo zrovna dobre, takze nakonec pomohlo az sestaveni s doporucenym zapojenim k IO od vyrobce. Pomoci klasickeho skleneneho teplomeru, hrnce, snehu a horke vody jsem pak udelal nekolik referencnich hodnot, sestavil graf a zjistil ze je nelinearni... Proto take muj digitalni teplomer ma oproti normalnimu asi +- 0,7 °C rozdil oproti "analogu" a vychytavat uz se me to nechce... Nyni uz mam postavenej i "modul" ktery ma osm digitalnich vystupu... A v Pascalu napsanej program pro jeho ovladani... Tyto vystupy budou ovladat pomoci ruznych rele: lampu, ruzne bloky vetrani a mozna i zavlazovani ci snad zvlhcovani vzduchu ( ale to jsou jen plany do budoucna, zatim se spokojim s ovladanim lampy a vetranim/topenim po zmereni teploty)... A nyni k proooblemu: potreboval bych od nekoho zkuseneho growera s programovanim pod linuxem (jazyk C) poradit jak se ovlada port RS232, protoze rozhodne nechci nechat o kyti pecovat Mrkvosoft-DOS, krome toho pocitam s propojenim s domacim serverem abych mohl z pracovni stanice ovladat skrinku... :) V nejblizsi dobe se budu snazit nafotit, naskenovat atd. a podat presne informace a odkazy na zdroje...
Takze radte, patrejte, ptejte se, a hlavne piste... :bong:
Casper007
2 pavsedl:
Jopodobnou "knihovnu" jsem napsal v Cpp pro Windows, potiz je v tom ze pod Linux Bude jina jediny rozumny pritup k portum ve WIn je pres API, a neni to tak tezky kdyz si to navrhujes sam. Jinak pro Delphy a Borland C++ Builder se daji sehna komponenty pro odesilani znaku, pro pristup k jednolivim bytum je programvoni slozitejsi ale kdyz na konec vystupu priradis (Nevim alekrikari by mne utloukli) mam pocit DeMultiplexor tak jsi za vodou a muzes poslila ridici znaky a mas razem osm vystupu ;)
Casper007
Omlouvam s za tu cast z temi Multiplexory cele forum se uz tak toci v kruho a ja jsem se v nem staril, takze jsem to jeste nemel prectnen cele sory pavsedl. Hele jinak pokud bys mel pak zajem muzu zde uverejnit nejak anastaveni a prycipy komunikace pod Windos. Pujde to i pod Delhama, neboj i kdyz jak jsem si zvykl na C, nechci Packal uz ani videt, ale bohuzel jsem ho nezapomel :(
kernelerror
tak uz dokazu ovladat mojeho "swaba" pod linuxem... hardware nejdriv otestovan v TURBO PASCALU pod DOSem - osm analogovych vystupu --- ctyri s moznosti spinani vysokych zatezi a ctyri jen na spinani 12 V vecicek (vetrani atd.) to vse galv. oddeleny od ovladaciho bloku... uz se me dela profi deska plosnych spoju pomoci osvitu a pak uz jenom osadit... jinak ted to na testovani programu je napajeny na kuprexitu jen tak a spina to 8 svitivejch diod... tak a ted k tomu programovani... takze v tom TPASCALu to slo jako po masle... vsechno fungovalo, ale ja to proste chtel pod Linux /duvody uz jsem v tomhle threadu psal/... jenze C neni zrovna jazyk ke kteremu clovek sedne a napise si program... takze po dlouhem surfovani jsem nasel FREE PASCAL pro Linux ve kterem se da naportovat a zkompilovat program skoro pro vsechny typy systemu a procesoru... takze jsem tam zkompiloval svuj kod z DOSovskyho TURBA, ale ejhle - v Linuxovym PASCALu chybi knihovny pro komunikaci s porty... Takze nakonec zvitezilo C...
Prvni krok - koupeni dvou dilu ucebnic C... :) No a tam je kapitolka Bitove operace a porty... Takze ted uz diody rozsvicuje muj Linux server jehoz jmeno je "grower" :) :) :)
No tak ted bude jeste trvat nez bude hotovej program kterej bude koordinovat vstup z cidel /zatim jenom teplomeru/, vetrani/topeni, a periodu sviceni...
:bong:
kernelerror
2 b3tL: ja tam mam Red Hat 8.0 Psyche... kernel na i586 --- 2.14.18-14
uz facha ovladani pres program v C... ted doladim nejaky mouchy jako treba to, ze pri startu systemu kudzu hleda new hardware a nahazuje a schazuje me ruzny bity na portu RS232... ale to co sem na zacatku povazoval za skoro nemozny se pomalu stava skutecnosti - bude to ridit PC... :0) jo a ty knizky me staly neco pres 1.000.- ... (Linux - sitove servery, Ucebnice jazyka C 1,2 dil, 3. upravene vydani od Pavla Herouta)...

:bong:
EnemyOfState
Kašlete na kompl, řídil bych to mikroprocesorem třeba ATMEL8051, a pamět EEPROM pro výpadek proudu
kernelerror
No jo, ja budu mit na vypadek proudu HDD a UPS... :) A hlavne 12V veci budu napajet primo ze zdroje compu... A jak ATMELa pripojis treba na SMS gate???
EnemyOfState
Uplně vpohodě, sem to někde viděl na netu, nepotřebuješ žádnej převodník max232, prostě to natvrdo připojíš na seriový kanál...
kernelerror
No, ja vim jenom to, ze pres PC to pri mojich podminkach dokazu vytvorit, s ATMELem nejsou zadne zkusenosti...
Dr. Lecter
Existuje kamera, ktorá vám bude odosielať fotky ako MMS-ky priamo do mobilu v požadovaných intervaloch. Vyrába to NOKIA.
ganjus
Dával jsme dohromady program na měření teploty a vlhkosti podle tvého zapojení a narazil jsem na jeden problém. Pro měření frekvence je třeba použít dost dlouhou smyčku a během této smyčky je počítač vytížen takovým způsobem že nejde hýbat ani myší. Prosím poraď mi jak docílit toho aby program nezamrzaval. Pokud by jsi mě zájem jsem docela dobrý v programová síťových aplikací (TCP/IP) v delphi mohli by jsme to dát dohromady. (remote control)
Jo ještě jednu otázku??
Jak přesný dokážou být ty senzory obzvlášť by mě zajímala přesnost vlhkoměru. A jestli už si to dělal tak jakym způsobem si vlhkoměr kalibroval to mě fakt nic nenapadá.(rozprašovačem 8:) )
Jinak se mi nápad moc líbí obzvlášť možnost ovládat pěstírnu přes mobil. (na tom už taky pracuju)
breeder
- tady by taky mohla bejt pomoc http://www.omegaeng.cz/shop/dsc.html
Casper007
ganjus: Takze k prvni otace idelani by asi bylo napsat samostanty vlakno pro rozhrani a pro merici sekvenci, ale pokud jen vzorkujes data da se to delat pomoci Timeru nastavenyho na vetsi casi sepnuti. Ty data se urcite nememi zase tak rychle ;-)
Jinak kalibrace vlchkomeru se provadi celkem jednoduse, zavesih ho nad nadobu z vodou a tu nadobu postupne zahrivas, a v nekolika teplotach zmeris hodnoty vlchkosti, pak se to nejak prepocitava, mam pocit ze ktomupotrebujest jeste vedet par veci jako teplotu a atmoscfericky tlak v mistosti ale jinak to jde.
sauruss
Určitě skvělej nápad, je dobrý že to může ukládat info o naměřených hodnoutách různých čidel a podle toho reagovat. Stejně nikdo neudělá plně automatizovanou pěstírnu. Osobně to kontroluju denně když to jde :) Po dostavbě moji pestirny řízené PC pošlu foto...
kernelerror
2 Smallholder: taky to resim podobne, mam uz postaveny i mereni teploty, ale to jeste neni zapojeny... Jedu taky na Linuxu a nemuzu si to vynachvalit.... Tady jsou zakladni schemata jaky pouzivam obvod a jak je to zapojeny...

Jinak koukni na link v mojem podpisu, chystam se to trochu upgradeovat...
Growie
Tak do 14dnu bych to mel mit hotovy. Neni to rozhodne nejlevnejsi cesta, ale da se to...myslim ze to za to stoji. Hlavne dalsi zkusenost. Pro nekoho bouzel,ale pro vetsinu bohudik => delam to pod Windows. Nakup: IO RS232=810,- teplomer na seriak 416,- vlhkomer 2500,- ktomu nutny prevodnik TC 485 a nakonec PCI 2x seriak 534,- tak zatim Delphi zdar
Growie
tak celej ten project bude stat kolem 8.500,- tzn. ze na zbytek nebudu mit prachy. Bude to muset pockat, protoze si planuju udelat radost a koupit 600W.
PiosOne
mrkněte se sem http://www.hw.cz/constrc/domaci_aut...ce_doplnky.html
kernelerror
pios: to je taky hustej typ, ovladani po vedeni 230V..... :D :D :D
PiosOne
to jo, ale taky tam má řešení přes bezdrát. představ si ten luxus, skříň hodíš do sklepa a pěkně si to checkuješ z domu, to je luxus :)
kernelerror
no tak to mam presne ja, akorat ze pres CYK kabel.... (to je ten na 100 Mb site) a vedu tim i 12V pro napajeni toho ovladaciho modulu... nejdelsi testovana vzdalenost neco pres 20 m... provrtal jsem u serveru diru do sklepa a jedu... :D :D
PiosOne
takže ve strukturce máš kromě inetu i pěstírnu, co? :D
kernelerror
jo pestirnu, vlastne muzu ovladat odkud chci (kdyz tam bude I-net), muzu treba zapojit i webcam... premyslim nad tim... ;) a posilat si na telefon MMS pres branu atd... no a ve strukturce je cela domaci sit - compy i tiskarny... :D :D
KaEl
Zdravim parádní práce K+ for all konstruktér, akorát by to chtělo nějak ucelit je to hrozně nepřehledný, obzvlášť pro neelektrotechniky jako já...thx...
Kirrow
Jo no ... chce to dát nějak se všemy schématkama do kupy ... hodit k tomu ovládací prográmky atd...
Killer55555
A s PH\Ec metrem, upravatorem, to jeste nikdo vymysleni nema?vzhledem k tommu ze sem na toto lama, tak se ptam jestli je tady nekdo kdo by to kompletne za prachy pro me postavil a kolik by to stalo...? piste sem nebo PM
mac272
Co rikate na tohle?
http://www.greenair.com/multi.htm
http://www.greenair.com/images/mcc1-relay-diagram.gif
Def
No tak to je taky malej náser, ale nějak sem neobjevil cenu...

2Kernelerror: hackerů se asi nebojíš,co?
kernelerror
2 Def: neee ani neee... mam WIFI... APcko jede kodovany WEPem... takze utoku z lokalu se nebojim a z NETu jsem jednou chranenej uz na routeru z venku a podruhy mam nastavenej firewall na mojem linuxovym serveru kterej me routuje domaci sit... krom toho mam zavrenou vetsinu portu... jinak se musim pochlubit ze STAY-ALIVE toho serveru kterej to vsechno ovlada uz je 264 dni.... (to znamena bez jakyhokoliv restartu atd...) ;)

!!! VIVA LA LINUUUUUUUUUUX !!!

:frog:
Hellboy
264 dni alive je feer i na tucnaka :)
kernelerror
hehe... znam i lepsi.... ale potesiiii to... ;) ... kdyz si vemes ze Win NT server i bez zatizeni musis nejdyl asi po 2 mesicich resnout (kdyz nepadne sam) z duvodu zahlceni pameti a registru... tak je to potesujici.... rek bych... ehm ... nanejvys potesujici.... :D :D
mac272
Takovýto jednočip by na optimální nastavení systému bohatě stačil ;-)
http://www.singlechips.com/images/gauges.gif
chemtech
Presnejsi, kalibrovane, digitalni teplotni cidlo +/-0.1st
http://www.root.cz/clanky/nejjednod...nline-teplomer/
spaceman_86
bude tu nejake schema? prosim!!
NoN@me
Dala by se uvazovat i alternativa vyuziti prumysloveho automatu (neco jako vyrabi www.hypel.cz)... Jede to pres sbernici RS485 (2 draty,blbuvzdorna) Mam tu jeden nevyuzity automat PES 03A ,tak me tak napadlo ze by to nemuselo byt spatne :)
AlienWorkshop
Nepomohlo by tohle (alespon na spinani & vypinani) ?

http://www.conrad.cz/DetailPage.asp?DPG=36527
NoN@me
no, potrebujeme taky vstupy hodnot smerem do pocitace ;)
//jo sorry ,ty jsi psal jen spinani a vypinani... tak to jo,to je taky pouzitelne :D
Mr. Proč
Podle me by jako vstupni zarizeni mohla fungovat klavesnice od pocitace. Jednoduse ji kuchnete a ovladaci program nastavite tak, ze treba pri stisku klavesy "J" , ktera je kuchnuta a napojena na nejake cidlo, spusti odpovidajici reakci. Akorat to funguje jen na principu I/O
-=mAtKa=-
Takze po dlouhym precitani celeho fora jsem se rozhodl ze do toho pujdu taky.Jsem ve tretaku na SŠ obor cislicova a ridici technika,takze uz nejaky vedomosti mam.Sice PLC teprve programovat zacinam ale SW by nebyl problem.Kdyz budu mit schema tak bych to mel nak poskladat.Chtel bych to rozjet ve stejnym stylu jako Kernelerror.Predstavoval bych si 125W sodik,2-3 vetraky,teplomer a ph meter.To cely rizeny pres nakej cip a pripojitelny k PC.Preferoval bych Linux.
Ale potreboval bych par rad:
1)Co vsechno musim koupit,za kolik a kde to sezenu?
2)Jakym stylem se dela ten osvetlenej tystak?Pochopil jsem ze je to neco jako leptani ale svetlem = vetsi kvalita ale jinak jsem to vzivote nevidel.

Doufam ze mi pomuzete.Predem diky za rady.

PS:S tim samostatnym webem,kterej by se zabyval pestenim s automatizacnim systemem neni vubec spatny napad.Klidne by to mohlo byt kompletne pod zastitou Groweru.Jenom v jinym stylu nez forum aby se prehledneji ziskavali informace.Takze kdo by do toho webu semnou sel tak se ozvete na mejl.Klidne muzem dat dohromady takovej malej tym lidi a rozjet to.

Tak uz se tesim na vase reakce.Doufam ze budou kladny :slizoun:
-=mAtKa=-
A mimochodem ten teplomer co navrhuje Chemtech se mi zda jako dobry reseni

A je skoda nechat tohle tema umrit.Tak piste piste...
tvor
jak ste s tim daleko? myslim ze na neco podobneho touzebne cekam nejen ja skoda ze vam s tim nemuzu pichnout
Raketopes
Lepší by bylo použít starey comp bez netu.Nikdo se do toho nenabourá,bude to levnější a menší práce.Navíc to nebude drahý,obzvlášt,když to wyhoří (optočlen wydrží 2,5kV,ale lampa má až 4,5kV!!) S mikropočítačem (89x51,89x52,PIC16Fxxxx,nebo ATmega...)by
to tolik nežralo a nezabralo tolik místa.Nejlepší by byl 80C535,má 8kanál.8bit A/D převodník na měření.
toos
velmi slušný nápady!

sem rád že tohle taky někdo koněčně nakousnul... :bravo:
Poněvadž mám PC vedle právě se stavějícího groowu!
a rád bych můj komp nějak využil nejen k paření on-line her:bounce:

:angel: jak to pokročilo dopředu? kdyby bylo nějaký info rád bych se i klidně připojil :p: sice elektro technik moc nejsem,ale rád bych pomohl,z čím bych mohl?:angel:

a jinak snad to dojde ke zdárnému konci:p: :bong::bounce:
Anabolon
Skuste taky tohle http://www.builder.cz/art/delphi/7.html bych rek ze na vase otazky a mysleni je to dostatecna odpoved!
WhiTe
omg... vy chcete ovladat bednu primo pomoci pc??? to mi nepripada jako zrovna idealni tech min. 200W by mi bylo lito... spis pomoci pc nastavovat mikropocitac a to uz neni tak kostrbaty ... mikropocitac muze v klidku vali na zalozni baterku a vsechno je v klidku.... navic si muzete odnyst komp treba na nakou LANku
Joly
WhiTe: Ono by až taký problém nebol to, aby microprocesor spinal par obvodov. Ide o to ze tieto chrobaki maju povečšinou malu pamäť nato aby sa donich nacpal časový plan na 30dní a externou pamätou by sa to asi iba skomplikovalo. A to ešte nehovorim ze bude treba urcitu pamat vyhradit na uloženie nastaveni. Momentalne ma napada iba taka vec, že pri pripojenom PC by sa dali ovladat všetky periferie z PC + by bolo možne sledovať stav a hodnoty. Ak by sa PC odpojilo/vyplo tak riadiaci čip by len prestal posielať info do PC a čakal by kedy dojde k pripojeniu PC. Je tu však velka nevyhoda že periferie(svetlo,vetrak..) by boli týmto neovladat neovladatelne.
Ak by však mohol PC bežať non-stop(alebo aspon cez deň) tak by sa časový plán nemusel ukladať do pamäte mikročipu, ale by bol uložený v počítači a program by pekne počas dňa posielal prikazy mikročipu a ted by vypinal/zapinal periferie!
WhiTe
Joly: tak tam nedas mikroprocesor, ale mikropocitac... napr do 8051 se ti casovy plan na 30 dni urcite vejde ... nebo aspon me urcite .... a kdyz budu chtit abych moh sledovat hodnoty, tak tam pridam ext. pamet a vejde se mi tam urcite i 30 dni hodnot .... a pak to jednoduse vycucam pres usb nebo com do pc (uz si zacinam procvicovat assembler)
edit: btw nevim co chces nastavovat na 30dni dopredu... me staci nastavit jednodeni cyklus, kterej se bude porad oakovat (den/noc) a cidla budou hlidat hodnoty v boxu (teplota, vlhkost, co2, EC, PH) a ovladat regulacni prvky(zvlhcovac, odvlhcovac, ventily,vetraky,...)
dvojka-trojka
Tady je schema podobne masinky, jen jeste neni dodelane to propojeni s PC, ale uz je na pripravene:).
...nejsem tvurce teto masinky, ale jsem schopen sehnat vse co by Vas zajimalo;)...
dvojka-trojka
Tak jak to je to umi ovladat svetlo (delka sviceni/doba sepnuti), ventilator (cetnost sepnuti za hodinu a delka behu s moznosti na minuty, napr. 5x za hodinu na 5 minut;) ), nastaveni min/max teplot pri kterych se sepne bud ventilator, nebo topeni (napr. pri prekroceni 30 stupnu se automaticky sepne vetrak).
Je k tomu pripojene teplotni cidlo a myslim, ze pripojit k tomu treba Ph, nebo EC sondy je jen otazka naprogramovani prislusneho softwaru (myslim, ze je to v assembleru)
Ma to na sobe display a klavesnici, takze vsechny hodnoty se daji nastavit rucne;)
23
WhiTe
jo... je to hezky... ale
1) bez toho programu to je na nic ....
2) ten integrac poradne neznam...
3) urcite bych tam chtel usb (tam je com) ...
4) ten LCD display tam asi nechci...
takze az se budu nudit, tak neco navrhnu ... hlevne chci aby tam byla sbernice na kterou by se dalo pripojit cokoliv a nakej poradnej A/D prevodnik
Joly
dvojka-trojka: Ono je zbytocne popisovat co tato konstrukcia dokaze ked este nieje preto napisany program. Ten az potom da železu život a podla toho programu sa to cele bude chovat.
btw: moja rozpracovana konštrukcia takisto vychadza z podobneho procesora (PIC16F876A), ma menej portov ale kedze neplanujem tam davat klavesnicu a ani displey (mozno sedmisegmentovku), proste aby konštrukcia bola realna aj pre elektrotechnikov zaciatocnikov a aby sa to dalo postavit za par penazi.
WhiTe
Joly: taky tam chci mit jen sedmisegmentovku (teda dve) a jen tak 3 tlacitka (i kdyz maticova klavesnice by se taky dala pouzit) ... par klopaku a staci ti jeden port.... kdyz se tam teda udela seriova sbernice.
dvojka-trojka
citace:
Původní příspěvek od WhiTe
jo... je to hezky... ale
1) bez toho programu to je na nic ....
2) ten integrac poradne neznam...
3) urcite bych tam chtel usb (tam je com) ...
4) ten LCD display tam asi nechci...
takze az se budu nudit, tak neco navrhnu ... hlevne chci aby tam byla sbernice na kterou by se dalo pripojit cokoliv a nakej poradnej A/D prevodnik
Program uz je;), ale umi to jen to co jsem popisoval (mam to doma 2 roky a maka to bez problemu), myslel jsem to tak, ze napriklad na to mereni Ph/EC by se to muselo vylepsit. Ale tzen zaklad samo uz naprogramovanej je;).
23
PS: A vyslo to asi na 800,- :D:D
A ja tam mam tu klavesnici a display kvuli tomu, ze puvodne to propojeni s PC bylo jen tak, kdyby nahodou nekdy:), tak jsem tam musel mit neco cim to nastavit (klavesnici) a neco na cem uvidim alespon nejake hodnoty a IMHO udaje, ktery tam zadavam;) (display).
:sun:
heyyy, co takhle pokracovat v napadu NSK - controller- myslim si ze uz to bylo vcelku hotove jenze jeden partak z toho couvnul... zamyslete se nad tim...
WhiTe
XA: co to je NSK?? klidne bych do toho sel... naky info...
Joly
No ja by som bol skor zvedavy na dielo dvojky-trojky. Ak teda xces pomoct tak by si mohol zverejnit este ten program a trebars aj schemu plosneho spoja.
dvojka-trojka
citace:
Původní příspěvek od Joly
No ja by som bol skor zvedavy na dielo dvojky-trojky. Ak teda xces pomoct tak by si mohol zverejnit este ten program a trebars aj schemu plosneho spoja.
Joly prosimte cti;). Podivej se na muj prispevek č. 163 a co tam vydis:confused: SCHEMA :). Tak to by jsme meli. A ted k tomu softu, na kterem to pracuje: ten je samozrejme k dispozici a neni zadnej problem ho zverejnit;) jen je otazka jestli Ti to k necemu bude, protoze ten soft musis nejak dostat z PC do toho mikrocipu a na to se pouziva takova masinka, kterou asi nebude mit kazdej doma;). Ale jinak rad soft poskytnu.
23
PS: Joly a WhiTe : koukam, ze oba jste asi nejak vic vzdelany v tomto oboru nez ja, ja to nedelal jen to mam doma, ale vim kdo ma vsechno potrebne, tak me prosimvas nekamenujte kdyz treba uplne nepochopim co vlastne potrebujete;).....snazte se mluvit co nejvic "cesky" ;);););) a snad se nekam dostanem :D
23
WhiTe :NSK je ten typek co tu mel jednu dobu thrýd o controlleru. On s kamosem vymyslel to schematko ktere o par prispevku vyse vytahl dvojka-trojka... ono to uz i bylo vyrobeno.. bohuzel NSKáčkův friend Cowley se na to vybod z osobních důvodů a to je škoda... už to chtělo jen vychytat par chybek... bohuzel... co takhle v tom pokračovat...žeáno
dvojka-trojka
citace:
Původní příspěvek od Xerxes Artifex
WhiTe :NSK je ten typek co tu mel jednu dobu thrýd o controlleru. On s kamosem vymyslel to schematko ktere o par prispevku vyse vytahl dvojka-trojka... ono to uz i bylo vyrobeno.. bohuzel NSKáčkův friend Cowley se na to vybod z osobních důvodů a to je škoda... už to chtělo jen vychytat par chybek... bohuzel... co takhle v tom pokračovat...žeáno

Skoda, ze se na to vysral.. Ale pojdte do toho i bez nsk, myslim, ze by mu to nevadilo. Nastesti nebyl jediny komu se ta masinka dostala do ruky;).
23
to jo, rozhodně jsem pro to pokračovat v tom.. NSK to nebude vadit protoze jak on tak ja sme delali cowleymu jen wocas (připomínky, názory, vychytávky, tu a tam helpy) bohuzel tim ze smazal svuj ucet taxe smazal i ten thrýd... :(

ale jo, budem na tom makat dal protoze ta posledni verze uz fuckt byla namakana:)

k tomu schématku uz jen chce promakat senzory a přidat pár spínacích relátek na sobě nezávislých(sodik, vetrak, zavlazovani) a koncili sme myslim u toho ze sem navrhoval kdyz uz je tam ta klavesnice
aby se to dalo pouzit i jako ciselny zamek pro pestirnu. to by nebylo zas tak drahy a rozhodne se to vypati. Ted sem dostal inspiraci přidat k tomu jeste GSM vysilac(nejaky stary mobil), který by byl jednoduse pripojeny tlacitkem "CALL" k centru a v pripade nesnazi(vypadek proudu, spatne zadany pin controlleru) zavolal na jedno cislo(tam staci dat cislo posledniho hovoru)... uz nevim kdo me inspiroval ale bylo to na groweru takze timto se dotycnemu omlouvam.

Takze makat, makat at je to hotove... ;)
WhiTe
hmm, tak skusit to muzem. Jestli sem to dobre pochopil tak chcete vychazet z toho schema vyse (co ho postoval 23).... takze v prvni rade by se hodil aspon seznam pouzitych soucastek, protoze bez toho je to schema na h...... , a pak ten program a uvdime co se s tim da delat....
tak uz sem to nasel. Neni to sice komplet od zacatku..nekdo to umazal ale jinak...

http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1

WhiTe > soucastky bych rekl ze se z toho daji vycist celkem dobre...:)
dvojka-trojka
citace:
hmm, tak skusit to muzem. Jestli sem to dobre pochopil tak chcete vychazet z toho schema vyse (co ho postoval 23).... takze v prvni rade by se hodil aspon seznam pouzitych soucastek, protoze bez toho je to schema na h...... , a pak ten program a uvdime co se s tim da delat....

Seznam soucastek zjistim a co nejrychleji poslu;). Pro ten soft budu muset zajet, ale snad bych ho mohl taky ziskat pres vikend;)..
..je to zatim vse co budes potrebovat????
..kdyztak napis co jeste, kdyz uz tam pojedu at vezmu vsechno..
23
edit: Cowley pise: Zařízení vzniklo z požadavku mého kamaráda a dá se říci, že funguje jako prototyp docela dobře. Předesílám, že vzděláním nejsem elektrotechnik, ale stavař, takže mě za případné nedostatky nekamenujte. Celé zapojení je koncipováno okolo jednočipového mikropočítače PIC16F877, který snímá veškeré vstupy z čidel a obsluhuje další komunikaci. Obsluha je volena pomocí maticové klávesnice 4x4 klávesy a displeje 4x20 znaků. Dále je ve schématu obsažen převodník RS232 na sériový port PC - standardní sériová komunikace a obvod hodin reálného času se zálohou baterií. Čidlo na teplotu jsem zvolil obvod DS18B20, což je digitální teploměr s jednovodičovou komunikací Dallas. Vstupy pro EC/PH nejsou ve schématu nakresleny - řešeno dodatečně přes AD převodník v procesoru. Výkonové spínání je zajištěno SSR fy. SHARP označení z hlavy nevím, musel bych se podívat do katalogu (parametry tuším 250V/8A spínání v nule). Spínání ventilace a čerpadel to zvládá, ale výbojku bohužel ne - výkonové ztráty a vypalování plošného spoje (běhalo to asi tak měsíc), takže následně došlo k přepojení světla přes stykač a nyní bez problémů. Toto zařízení vzniklo jako druhý prototyp s rozšířenými možnostmi. První "pokus" byl zkonstuován obdobně, pouze jako řídící čip byl použit 16F628, reálný čas byl generován přímo v jednočipu, časování a teploty "natvrdo", spínání přes relé a stavové hlášení na displej 2x16 znaků. Výkresová dokumentace je k mání ve formátu EAGLE. Takže pokud do toho někdo vidíte, budu rád za připomínky, případně spolupráci.
edit2: Cowley pise: Tak právě prostudovávám podklady od jednoho kolegy, podle kterých udělám upgrade. Bohužel mám v poslední době málo času, takže nestíhám vše tak, jak bych chtěl. Rozhodně bych tam chtěl dodělat na fix to měření EC a pokud se zadaří, tak i měření CO2. Záloha je řešená přes Li baterii, takže výpadek kratší než 3 roky by to mělo rozdýchat. Ten nápad s tou floppy mechanikou je zajímavý, ale nemyslím, že by to bylo to pravé ořechové (ostatně zkoušel někdo z vás komunikaci s floppy mechanikou jinak než v PC? Myslím tím přímé napojení "něčeho" na mechaniku a číst/zapisovat data?). Myslím, že v dnešní době je mnohem efektivnější použít nějakou paměť - nic se neopotřebovává a magnety/mobily tomu také nevadí. Zkusím nad tím zapřemýšlet. Dočkejte pls času (den má 24 hodin a né a né se natáhnout:-(). 4 NSK kvalita super!
WhiTe
a jo... vetsina jich tam je .... ale aj semkoukal treba na ic2 nebo ten dispaly ... klavesnice.....
display... standartni... v kazdym elektrotechnickym obchode Ti daji display s elektronikou a s pameti... klavesnice taky standardni 0-9+ *#... IC2 nevim... kouknu.
WhiTe
mate ne ten pic nekdo programator? ... ma nekdo skusenostri s programovanim tehlech picu?? dal sem to naposle dnekde na zakladce (je to kupa let ;) )
dvojka-trojka
citace:
mate ne ten pic nekdo programator? ... ma nekdo skusenostri s programovanim tehlech picu?? dal sem to naposle dnekde na zakladce (je to kupa let ;) )

Programator sezenu, zkusenosti nemam;)
23
WhiTe
kua.... nekde mam programator na 16C84 ... podle vseho by mely bejt stejny .... ale ani nahodou ho nemuzu najit..... kdyz ho najdu.. nevite jestli bude fungovat k tomuhle picu?
Joly
citace:
Původní příspěvek od dvojka-trojka
Joly prosimte cti;). Podivej se na muj prispevek č. 163 a co tam vydis:confused: SCHEMA :). Tak to by jsme meli. A ted k tomu softu, na kterem to pracuje: ten je samozrejme k dispozici a neni zadnej problem ho zverejnit;) jen je otazka jestli Ti to k necemu bude, protoze ten soft musis nejak dostat z PC do toho mikrocipu a na to se pouziva takova masinka, kterou asi nebude mit kazdej doma;). Ale jinak rad soft poskytnu.
23

23: Keby si ty poriadne cital tak by si vedel ze som xcel schemu plosneho spoja (cize uz def. osadenie na plosaku s cestickami - to co vygenerujes z tej tvojej uverejnenej schemy v Eagle)
No a ten soft tu kludne mozes dat lebo ako vidis na obrazku mam doma programator na PIC aj ked nedisponuje paticou na 877-cku ale to je len detail. Ten program ma vsak zaujimal z dovodu analyzy ci by to vlastne k niecomu bolo dobre.
PEACE
WhiTe
to Joly: Mam podobnej programatror, ale jestli nema externi napajeni tak to podle me s 877 nepovali... ale skusit to muzes ;)
Joly
Takisto rozmyšlam nad otazkou, či schema od NSK nieje priliš komplikovana. Myslim ze vacsina pestovatelov nevyuzije displey a ani klavesnicu. Pred par dnami som teda navrhol schemu trocha zjednodusenu. MCU je PIC16F876, je tam rtc,max232 prevodnik a externá pamať, ktoru však nehodlam osadit ale pocitam s nou do buducna. Takisto zacinam pracovat na programe, ktory bude bezat na PC a bude sluzit na nastavovanie jednocipu a na kontrolovanie a zaznamenavanie hodnot posielanych z jednocipu. Som s nim vsak este na zaciatku. Inac posielam schemu mojeho projektu.

schema - Eagle

4 WhiTe: Ja tu 877cku naprogramovat mozem (mam doma zopar kuskov) ale k nicomu mi to nebude kedze nemam doma ostatne suciastky a od najblizsieho obchodu s elektrosuciastkami byvam cca 50Km. Skor by som ten program do jednocipu( Ak ho teda 23 doda) pouzit na analyzu a mozno aj pouzit niektore jeho casti do mojeho projektu
WhiTe
2 Joly: pls to schema dej i jako obrazek.... nemam na vsech compech eagle a neche se mi vylejzat z postele ;)

Kazdopadne bych celej kontroler udal na bazi modulu ktery se budou pripojovat na sbernici. jr to nejflexibilnejsi reseni .... kdo display chce tak si ho pripoji....
rozhodne to neni nutnost mit tam display ale kdo by se zase na druhou stranu rad nepokochal teplotou, vzdusnou vlhkosti, osvetlenim atd ve sve skrince... gusto kazdyho...
dvojka-trojka
citace:
Původní příspěvek od Joly

23: Keby si ty poriadne cital tak by si vedel ze som xcel schemu plosneho spoja (cize uz def. osadenie na plosaku s cestickami - to co vygenerujes z tej tvojej uverejnenej schemy v Eagle)
No a ten soft tu kludne mozes dat lebo ako vidis na obrazku mam doma programator na PIC aj ked nedisponuje paticou na 877-cku ale to je len detail. Ten program ma vsak zaujimal z dovodu analyzy ci by to vlastne k niecomu bolo dobre.
PEACE

Sorry, to nebyla pruda, jen jsem myslel, ze Ti jde o to schema a ne o seznam soucastek, a protoze nejsem v tomto oboru zrovna genius, tak jsem Te spatne pochopil.......SRY......:beer:
23
Joly
23: V pohodicke, nic sa nestalo, len keby si uz mal ten program do toho PICu bol by som rad keby si ho sem postnul (najlepsie kód v assembleru). Posunuli by sme sa mozno o kusok dalej.
Joly
citace:
rozhodne to neni nutnost mit tam display ale kdo by se zase na druhou stranu rad nepokochal teplotou, vzdusnou vlhkosti, osvetlenim atd ve sve skrince... gusto kazdyho...

No vsak mohol by si sa kochat na monitoru svojeho PC. Predtav si ze sa rano zobudis, z teplej postele prebudis ovladackou PC a na obrazovke sa ti zobrazi teplota,vlhkost,stav osvetlenia,cerpadla,vetrakov atď., skontrolujes pekne ci je vsetko v poriadku a s usmevom na tvari startujes do noveho dna. THE (happy) END.:D :D
hmm, to bych ale musel vstat a přejít clou místnost :) s displayem by stačilo jen pootočit hlavu. Rikam to zavisi na kazdym... ale pokud to bude fungovat jen s PC taxe neda nic delat. Pres jake rozhrani to tam chcete komunikovat? Daval bych prenot USB protoze tech mam volnejch ho a COM a LPT nevedu.Kdyby se al nic nedalo delat tak nekde vyhrabu starej notebook 286...
WhiTe
no, ja mam notebook v posteli :) takze uplne idealni... pro nekompare sem ted videl na hw.cz luxusni dotikovej display (ale je to docela investice).... vsecho bych to udelal na bazi modulu (jak uz sem rikal) kdo chce usb, tak si tam da usb, kdo chce com, si tam da com a kdo chce klavesnici, tak si tam da klavesnici...
Joly
citace:
hmm, to bych ale musel vstat a přejít clou místnost :) s displayem by stačilo jen pootočit hlavu. Rikam to zavisi na kazdym... ale pokud to bude fungovat jen s PC taxe neda nic delat. Pres jake rozhrani to tam chcete komunikovat? Daval bych prenot USB protoze tech mam volnejch ho a COM a LPT nevedu.Kdyby se al nic nedalo delat tak nekde vyhrabu starej notebook 286...

Kto bude chciet USB treba mu pridat pravdepodobne prevodnik COM->USB.
Joly> hmmm, to me nenapadla, k+, naprosto luuxusní sem wool ze sem se na to ptal, sorry
Joly
Takze, Grow Unit (tak som pomenoval riadiacu jednotku s cipom) bude pracovat v dvoch rezimoch:
-->automatický, Ten bude aktívný pri vypnutom/odpojenom PC respektive aj pri zapnutom PC ak sa naň prepne. Čiže bude bežať nejaky prednastavený denný cyklus, uložený v pameti čipu.
-->manualny, ten pobeží iba pri pripojenom PC. Tu sa budú zadávať všetky hodnoty manualne avšak tento režim bude poskytovať viacej možností nastavenia (ako oneskorené vypínanie odťahu cooltube po vyp. svetla, automatické zapnutie všetkých vetrákov pri prekročení teplotnej hranice atď....)

Takže napríklad cez deň mam nastavený manual. režim, mam pekne všetko podkontrolou a pod nosom, môžem sledovať všetky hodnoty a stavy jednotlivých komponentov. Takisto však mozem bezat aj na automatike s pripojenym PC, takze sa ide pod nastaveným plánom avšak stale mam moznosť sledovať všetko na obrazovke. No a ked idem spinkat tak prepnem na automatiku, vypnem PC a GrowUnit spina svetlo/ventilacku/cerpadla podla harmonogramu az dovtedy pokial sa nevratim z prace, nezapnem PC a neprepnem na manual.
Takže takto si to nejko predstavujem. Uvital by som ešte par napadov/vychitaviek co by sa dali pouzit pri manualnom rezime.
při manuálním... když už je tam to PC tak graf teploty, graf vlhkosti a podobné další vychytávky, je toho mrte co se z toho dá vycucnout...
WhiTe
jaky manualni ovladani?? ... naco? .... nastavim nejaky hodnoty a ta ridici jednotka tam je od toho, aby ty hodnoty udrzovala .... v kompu budu jen cist udaje ktery lezou z cidel.... doufam, ze tu skrin nebudu muset otvirat, abych neporusil atmosferu, ktera bude uvnitr....
WhiTe : ja myslim pri manualnim jako pri pripojenem PC, protoze na automatiku by to jelo samozrejme samostatne, viz Příspěvek č. 196
WhiTe
XA: hmm ... tak to ja to budu mit k pc pripojeny temer porad, ale skrin bude ridit GU, pomoci pocitace se budou pouze nastavovat hodnoty (co2, hnojky, svetlo,vitr,PH, EC, teplota, ...) a GU to pak bude jen hlidat(doplnovat, topit, vetrat....) .... a posilat na port ahtualni hodnoty a hodnoty ktery do pc jeste nedorazili + data z webcam ... v zadny pripade nechci do ovladani "manualne" zasahovat ... to by podle me ztratilo celej smysl a muzu to zrovna zalejvat rucne...

Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma