Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

Stránky: 1 2 [3] 4 
Projekt - automatizace pěstírny pomocí počítače - Klikni zde pro originální téma
Joly
Takze,na programe v PC sa pracuje, ale v Delphi niesom nejaky borec, ak by niekto xcel a vyznal by sa v programovani takychto aplikacii lepsie ako ja, nech mi napise PM, a ja mu poslem specifikaciu komunikacie medzi PC <--> GU, takisto sa mi tu risuje nejaky este zatial nefunkcni program (dokaze zatial iba prijimať info z GU a zobrazovať to, ale dosť obmedzene), takze ak by mal niekto zaujem vychadzat z tohoto programu, a mal by cas sa s tym pohrat tak budem takisto rad.

Co sa tyka konštrukcie GU, čoskoro by som mal dostať komplet všetky súčiastky potrebne k stavbe, no a potom uz len napisať program pre GU.
Takže je toho ešte dosť, a tymova spolupraca sa vzdy hodi.
Joly:ne, diky, radi to nechame Tobe...jestli chces grafiku pro program tak Ti rad poslu nejake svoje cudliky, hejbatka, rucickova ukazovatka atd ale ted ma fofr tak jinak zatim pris5 nemuzu.. az bude castecnej zdrojak tak ho uverejni a da se na tom pokracovat spolecne viz LINUX...

WhiTe: zalejvat rucne to nemusis, chapej kdyz nebude PC tak by to melo samo zalejvat, samo vetrat na urcite teplotni hodnoty, samo svitit v dany cas, tady jde jen o to ze kdyz bude PC tak to budes moct menit, proto byl vypusteny displej, proto byla vypustena klavesnice. Ty hodnost zalevani, sviceni atd. budou ulozeny na tom jednom z cipu a budes e to provadet automaticky, proto by mela u toho cipu byt baterka aby v propade vypadku proudu po z5nem nahozeni se hodnoty nevymazaly a mohlo se pripadne pokracovat v danem programu... ufff, uz to chapes... "automatika"= bez PC,jede to autonomne jen na proud, "Manual"= je to pripojeno k PC, cip nic neridi, rizeni"manualne" prebere PC, coz znamena ze do programu muzes zasahovat, kteroužto možnost nemas kdyz to neni pripojeno k PC. Sorry ze z Tebe delam blba ale nevim jestli jsi to spravne pred tim pochopil, takze sorry... takze tak...
Joly
XA: Presne tak, popisal si to dobre, samozrejme ak by mal niekto lepsie navrhy rad ich uvitam a zhodnotim.

No a co sa tyka vyvoja, celkova suma suciastok pouzitych do grow-unitu je okolo 750 SK ( www.gme.sk ) okrem cipu PIC16F876 a externej pamate (ta nebude zatial potrebna pre fungovanie). Daju sa zohnat zadara ako vzorky priamo od vyrobcu ( sample.microchip.com ).
WhiTe
ok, ok, tak to asi myslime stejne ;) .... zatim se bavte, ted na to nemam moc cas ani finance navic... jakmile dodelam box tak se pridam...
pozitron
Zdravim!

Mohol by mi niekto objasnit na akom principe sa meria EC? Teda zaujima ma ci sa da nejak jednoducho zmerat napriklad odpor a previest ho podla nejakej tabulky na hodnoty EC atd... Urcite to tu niekde je, ale vyhladavanie mi 2-pismenove EC nechce zozrat :(

Robim si tiez vlastnu "automaticku pestirnu" a jedine co mi ku stastiu chyba, je pochopit tajomstvam EC a Ph, teda ako ich merat bez drahych merakov a specialnych elektrod...

Inak je dobre ze je o tuto temu "auto-grow-roomu" teraz taky zaujem, mozeme si vymienat poznatky a davat si rady...

//edit: Joly ma [GU] - Grow Unit, ja mam [AG] - Auto Grow. Nie ze sa bude niekto opicit :D
WhiTe
pozitron: ph a ec se podle me da zmerit jen tema spec. elektrodama + nakej mV metr
dvojka-trojka
citace:
Původní příspěvek od pozitron
Zdravim!

Mohol by mi niekto objasnit na akom principe sa meria EC? Teda zaujima ma ci sa da nejak jednoducho zmerat napriklad odpor a previest ho podla nejakej tabulky na hodnoty EC atd... Urcite to tu niekde je, ale vyhladavanie mi 2-pismenove EC nechce zozrat :(

Robim si tiez vlastnu "automaticku pestirnu" a jedine co mi ku stastiu chyba, je pochopit tajomstvam EC a Ph, teda ako ich merat bez drahych merakov a specialnych elektrod...

Inak je dobre ze je o tuto temu "auto-grow-roomu" teraz taky zaujem, mozeme si vymienat poznatky a davat si rady...

//edit: Joly ma [GU] - Grow Unit, ja mam [AG] - Auto Grow. Nie ze sa bude niekto opicit :D

Rovnou Ti musim rict, ze Ph bez sondy (drahy jak Ty pises) Ph nezmeris a ani si ji doma asi nevyrobis;), takze to smula, ale to EC je jednodussi a dokonce tu nekde byl thread jak si sestavit EC metr za 50,- Kc :). Tam to sice ten typek mel takovy podivny, ale podle toho co psal mu to fungovalo. Jde tam snad (nejsem zadnej elektrikar) o odpor mereneho roztoku, kterej s pridavanim ruznych hnojiv a doplnku stoupa a podle toho se to meri. Zkus dat do toho vyhledavani "EC metr za" a treba to najde;)..
23
dvojka-trojka
Tady nejaky ty linky na EC metry.......http://grower.cz/forum/showthread....ighlight=ECmetr
http://grower.cz/forum/showthread....ighlight=ECmetr
pozitron
No... Diky za linky, uz som to precital vsetko :) U toho Ph metra bude problem s nahradou suciastok za nove typy, a navyse bude nutna original sonda, takze to vidim asi na komplet Ph meter z obchodu. Z vnutra by mozno islo este pred displejom/prevodnikom vyviest vystup signalu do PC...

Ten Viridisov EC meter urcite nieco merat bude, to je jasne, skoda ze ho nedokoncil. Skusim to zbastlit - par roznych merakov mam doma, tak mi snad nieco z toho vyleze :D

V najhorsom bude ta moja masina fungovat bez EC a Ph metra, a hodnoty sa cez PC budu zadavat rucne :P
j4g
zdravim vsechny uuz je to tu docela stare tema jak na to koukam prizpevky taky posledy z predctvrt roku a ma otazka zni zda li se nekdo nekam dostal?
tady jde o to pracuje-li na tom nekdo
Joly mel pracovat na programu tudiz se ho timto ptam jak to vypada
WHITE podokonceni boxu mel zacit pracovat na hardwaru tudiz se ho timto ptam jak to vypada

a ja? ja jsem ted doma dodelal net takze jsem od zari pripraven na kazdou rostarnu :wink:
dvojka-trojka
Ja na to neseru;), nevim (moc jsem to tu pak nesledoval), jak jste na tom, ale moje masinka, tak jak uz je postavena bude v nejblizsich dnech upgradovana o to EC napevno + o 4 vstupy a 4 vystupy (vsechny s moznosti casovani na minuty, cetnost sepnuti za hodinu + jeste bych chtel, aby slo nastavit i doba sepnuti v urcitej cas (podle hodin a delka behu v hodinach). Jeste jsme s Cowleyem (cimz ho vitam zpet:D mezi normalnimi lidmi :D a jsem moc rad, ze uz ma zase konecne zajem a snad to dotahne do konce;) ) premejsleli o tom Ph na stalo, ale nakonec to zavrhli vzhledem k narocnosti a citlivosti sondy, ktera je dost draha, takze Ph radsi budu merit klasickym Ph metrem:), tak jako doposud;). Pak az udelame to EC, zacnem delat na tom propojeni s PC, ale o tom at radsi napise Cowley, protoze pro me je to spanelska vesnice:). Takze ja kontaktuju Cowleye (uz jsem s nim o tom mluvil a On mi rikal neco, ze ma zablokovanej pristup, ale nevim, jak to myslel, jestli jako v praci pristup na celej net, nebo jen na G). Kazdopadne, kdyz mu to nepujde se snad kdyztak pripoji misto me pod dvojka-trojka a odpovi alespon takhle;).
Takze se zatim mejte.......
:sun:
23/nsk (pro Ty, kterejm to jeste nedoslo a me je to uz u prdele a Midlochovi se timto omlouvam, ale nechci mit s !!!jakymkoli!!! prodejem nic spolecneho, i kdyz slo "jen" o klony, ale mam doma maly dite a nechci zadny problemy;).............SRY za OT)
edit:fotky moji masinky spousta clenu zna, kdyz jsem tu byl jeste jako nsk, ale presto to dneska blejsknu a postu sem;). Jinak byla to ta masinka v obalu od disket;).
WhiTe
XA: jakmile dodelam box, tak na to du.... pravdepodobne budu delat tu ridici jednotku v zari...

23: jaxi udelal to mereni EC?
Joly
XA: Mno vyzera to tak ze asi pred mesiacom som poslal objednávku do GME (www.gme.sk) odkial štandartne objednávam. No doteraz som nedostal ani len písomné vyjadrenie čo je s mojou objednávkou. Asi tam musím zavolať alebo tam nabehnúť osobne. Objednávkz u tejto spol. mi prídu vždy do týždňov, teraz však neviem prečo to ešte nemám na stole :(
Písanie programu pre GU teda ešte nmá význam kedže mi nieje známy žiadny simulátor USART-u pomocou ktorého komunikuje čip na GU s PC po seriovej linke.

PS: Zaciatkom jula som mal predstavu že tohtoročný a aj premierový Windoor ktorý chystám na začiatku septembra bude aspoň čiastočne riadený GrowUnitom avšak ako teraz pozerám do kalendára asi ho povalím bez GU :( (Samozrejme že podám report. Teraz iba prezradím že medzi osadenstvom by sa mal objaviť Skunk Special).

Takisto akonáhle sa pohnem s vývojom GU takisto podám report sem.

Zatial sa majte a užívajte si zvyšok leta na 120% a nech to rastie!
dvojka-trojka
citace:
Původní příspěvek od WhiTe

23: jaxi udelal to mereni EC?

Ja to nedelam, dela to Cowley pro me je to spanelska vesnice, ale nejak to udelal (nejakej soft, zjistim o tom vic a napisu), akorat potreboval origos EC metr na kalibraci, ale jak rikam nejsem elektrikar, takze jak to presne funguje musim zjistit. Kazdopadne ted mi z toho vede dalsi kabel, kde na konci je udelana takova sonda z dvou dratu (jako treba u EC metru AD-204) a ta je nastalo v nadrzi s roztokem a na display mi to ukazuje hodnotu EC. Je to daleko lepsi, nez tam porad muset strkat normal EC metr, protoze takhle kouknes a vidis jestli je potreba nejaka uprava;)...
Jinak tady je fotka toho controlleru, bohuzel jeste bez toho EC, ale tu dodam treba zejtra. Vypada to stejne, jen na display je o jeden udaj navic:)..........
23
MrVoslik
rikam si chlapci ze by bylo dobre se mozna podivat po nakym systemu na trhu , koupit a zkopirovat
neni neco podobneho na trhu ?
MrVoslik
tak sem jen tak vyhledal
tohle vypada hodne luxusne :))
http://www.tps.com.au/products/hydr...ydrochem-ds.htm
MrVoslik
nevim jak vy ale ja bych osobne bral i neco takovyho , znam nakyho coveka co dela neco s tema pumpama , ale bohuzel sem u nej prestal pracovat druhy den :(

mrknete na tohle ? rikate je to hodne slozity ? http://www.amhydro.com/shop/controllers.html
na tom planku nakresleny , je to velice vyrazne videt jak je to jednoduchy :)
ta cena je odpudiva ale jet profi tak to je smesna castka
MrVoslik
tak este tohle me zaujalo je tam k tomu i nejaky programek
http://www.oceancontrols.com.au/con..._relay_k074.htm
tak kdo by k tomu mel co rict at rekne :))
pozitron
Ten treti link je naprosto klasicke zapojenie ovladania 8 zariadeni cez LPT, to neni problem spravit, cena je miziva.

Ale tie prve dva linky - kde tam vidis schemu zapojenia obvodov? Sorry ale podla toho co vidis na tom webe to skopirovat nedokazes. A aj ked si to kupis, pod dekel mikroprocesoru sa tiez nedostanes, takze ti tvoja kopia toho zariadenia na 1000% fungovat nebude. Bohuzial :(

Ale pracuje nas tu viac na podobnych zariadeniach, takze dont worry.
Skoro zacatek listopadu.... jak se pracuje? nebo veskere myslenky upadly v zapomeni?
depending
Velká škoda by bola, keby táto téma upadla do zabudnutia! Tak čo, ludia, pokračuje to nejako ?
Mr. Knorr
Téma neupadá... automatická pěstírna přez LPT se vzdáleným přístupem, se připravuje zde, zatím je hotov návrh, čeká se na plošný spoj a kompletaci zařízení. Funkční zařízení bude pravděpodobně do týdne, není čas...

Více zde: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=28448
Erixon
Mr. Knorr + medulda: Dobrá práce, při narazil jsem na podobný provedení http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=1

Medulda: nenapadá tě způsob jak řídit triakovej regulátor podle vlhkostňího čidla?(SHT11) Ňákej proměnnej odpor místo potenciometru... (tranzistor??)

Další věc by byla spínání elmag ventilu+čerpadla při překročení určitýho ec (do bubleru)

Jaký má hw nároky ten ovládací program? Viděl jsem na aukru notebook p133 16mb ram s rozbitým displejem za 3kila (na nastavení připojit monitor za chodu ovládat přez vzdálenou plochu ze sítě).
Typek23
Podla mojho nazoru by sa na ovladanie boxu najviac hodilo riadenie PLC pocitacom.PLC sa pouziva na automaticke riadenie strojov vasde na svete a to koli jeho flexibilite.Oproti jednocipu ma vyhodi ze sa da doladovat menit hodnoty nieje fixne co je pre nas pestovatelov velmi dolezite.Predstavte si dalsiu vec: Urobis prepojenie pocitac - PLC - box.Pocitac nemusi byt nijak extra vykonny staci aj stara sunka.Na pocitac si napojis este aj internet a svoj BOX mozes riadit z hociktoreho miesta na zemi plynulo menit nastavenia pocas prevadzky aj mimo nej.Niekedy bola tato technologia draha v dnesnej dobe to vyde okolo 20-30 tisic podla toho co vsetko chceme ovladat kolko vstupov a vystupov bude nas system mat. Na tejto stranke je dostupne za super ceny vsetko co je k tomuto projektu potrebne http://www.automatedaquariums.com Ja som programator PLC -cok moj brat je programator systemov tak ze by sme vazli k vzajomnej spolupraci nejakeho elektrotechnika ktory sa vyzna v preojeniach cidiel, servomotorov, a ostatnych elektrickych zalezitostiach ktore su k tomu potrebne.Momentalne zhanam peniaze na svoje prve PLC
par mesiacov to potrva zatial urobim celkovy projekt s nakresmi pripravym potrebne programy a uvidime co z toho nakoniec bude. Ak budem mat k tejto teme nieco nove tak to tu urcite prihodim. peaceee
medulda
Erixon: čauky, omlouvám se za drobný spoždění, nějak mě tenhle thread utekl. Koukal jsem na ten senzor a vypadá zajímavě; Asi nejjednodušší by bylo zapojení s mikroprocesorem - umí ovládat jak sběrnici, tak může mít zabudovanou podporu PWM. Problém by mohla být cena toho čidla (cca 700). Na měření vlhkosti existuje zajímavá metoda - potřebuješ k ní dva teploměry. Jeden měří "normální" teplotu a na druhém je navlečená mokrá látka ze které se odpařuje voda. Potom se dají sehnat tzv. psychrometrické tabulky, ve kterých podle hodnot obou teploměrů najdeš relativně přesně vlhost. Ve spojení s mým programem by to mohlo být nejjednodušší řešení (už proto, že podpora jednoho termočidla tam je). PWM výstup z počítače by taky šel a nebo by se dal udělat převodník (bin. -> PWM).
S tím měřením EC nevim. Co jsem tak lehce pátral, tak na měření se má používat kalibrovaná nádobka. Moc tomu principu nerozumím, ale v podstatě cokoliv bude mít nějakej rozumnej digitální (nebo i analogovej) výstup, je zpracovatelný počítačem - a spínaní čehokoliv už není problém.
Nároky na HW jsem netestoval. Zkoušel jsem ho spustit na 386ce/33MHz, 4MB RAM, W95 a chyběla tomu nějaká knihovna, která se nevešla na disketu. Pokus o rozdělení na dvě a spojení na té 386 se na poprvé nepovedl a pak už jsem na to neměl trpělivost :) ..Nicméně, myslím, že by "jaksi" bežel. Na pomalejších PC bude asi potřeba snížit "počet měření" teploměru, ale to se dá nastavit přímo v programu. A samozřejmě ty knihovny - a ty se dají stáhnout na netu :) ..
Ještě jednou soory za takový zpoždění.
Erixon
Typek23: PLC je profesionální řešení, ale tomu odpovídá i cena. Samotný plc tak drahý neni, spíš to příslušenství (čidla, modul reálnýho času, komunikační moduly)
http://automatizace.hw.cz/view.php?...anku=2006102101
http://automatizace.hw.cz/view.php?...anku=2006092301
Dále se v praxi používají i jednočipy, připojený k řídícímu pc přez převodník na seriový rozhraní RS485 + záložní zdroj.

Medulda:
Když bys zmákl hw část tak bych mohl udělat webový rozhraní na ovládání po síti - komunikaci s tim serverem v delphi. Jen ssl bych musel nastudovat, ale možná by ani nebylo nutný. V nejbližších týdnech na to nebude čas :(

ec zas tak složitý neni - vychytat materiál ne elektrody na kterým se neusazuje nevodivá sračka (možná uhlíky z monočlánků) a do nich pouštět z oscilátoru 800Hz (musel bych dohleadat, nejsem si jistej) měří se proud, napětí znáš, takže se dopočítá odpor z z něj vodivost

ještě to řízení triakovýho regulátoru... možnost ovládat jen 12V DC by výrazně snížilo možnosti nasazení.
Napadlo mě udělat trafo s odbočkama a řídit otáčky skokovým přepínáním napětí.
medulda
No, hardware by neměl být problém (s tím, že veškerou inteligenci by obstarával PC).. Co by tam všechno mělo být - přímo spínaný výstupy, regulace, teploměr + vlhkoměr, EC.. napadá tě ještě něco?
Erixon
To je snad všechno, kdyžtak bych doeditoval sem
chOdec
Tak jak, chlapci..? Dotáhne to někdo jednou do úspěšného konce..? :)
Zdá se že ne... je to dosti škoda... :(
flash.grow
Něco podobného bych takty bral.. Bylo by dobrý.. Kdyby někdo aspon napsal soft, kterým by to šlo ovládat.. HW zařízení pak pořídit, by už nemusel by byt tak velky problem..
A jeste vychytakva.. Narvat na to GSM modul a nechat se informovat smskama.. ( nebona požádáním smskama :D )
Erixon
Bohužel se medulda nehlásí a já umim spíš upravit/vyrobit navrhnutý zařízení než navrhnout od začátku nový...

Nerad píšu další teorii, páč jí je tady ažaž.
Nejlepší řešení mi příjde, když by regulaci a řízení zajišťoval jednočip z řady Atmel AVR. Měl by vlastní paměť, ve který by se ukládaly naměřený hodnoty a nastavení. Toto samostatný zařízení by přez usb komunikovalo s pc, pomocí kterýho by šli zobrazovat naměřený hodnoty a měnit nastavení. Výhodu by to mělo i v malý spořebě řídící jednotky v porovnání s pc - záložní zdroj by to udržel i delší dobu.

flash.grow: Učelnější než dálkový řízení je, co nejvyšší možná míra auomatizace. Uplatňění gsm modulu vidim v hlášení poplachu - tepelná pojistka se přetavila, pro paranoidní - pohybový čidlo zaznamenalo neautorizovanej pohyb v mísnosti atp.

Největší problém, kterej jsem při prohlížení netu narazil bylo vhodný vlhkostní čidlo.
O PWM regulaci je toho na netu dost, ale stejně se mi do toho nechce moc pouštět esi to má medulda už vymyšlený...
medulda
Zdravím, omlouvám se, že jsem dlouho nereagoval. Měl jsem hromadu práce se vším možným (akce co děláme, brigáda, autoškola, škola)... Za tu dobu jsem ale taky hodně přemýšlel a sbíral zkušenosti, zkoušel dílčí systémy.. Došel jsem k tomu, že optimální bude, pojmout zařízení více-méně automaticky (tj. aby bylo schopno pracovat i bez PC např co se časování týče, ovládání by se dělo pomocí příkazů posílaných sériovým portem). Vážně tu nechci být za kecku, a tak neslibuju konkrétní termín. Můžu ale říct, že jsem myšlenku neopustil a i když nemám času nazbyt, stále se tím zabývám.
Na vlhkostní čidlo není nic těžkého na sestrojení, i na meteorologických profi stanicích se měří vlhkost pomocí dvou teploměrů, na jeden je navlečená stálevlhká punčoška (zespoda vzlíná z nějaké nádobky voda) a vlhkost se vypočítává rozdílem teplot jednoduchým vztahem takže nejjednodušší řešení jsou dvě termočidla a na jedno navléct vlhkou hadru pod kterou bude kelímek s destilkou a do jednošipu jednoduše nadatlovat vztah.
flash.grow
Kdybych měl sepsat co yb to mělo umět.. bylo by to nejspíš

nastavení periody ( 18/6)
Nastavení určité teploty ( termoreguace)
Určitá vlhkost v závislosti na větrání
Samozalévání dle vlhkosti půdy ( pokud hlína.. pokud aero . pokud bubler.. to by na tom záleželo )
měření PH ...
Kouřové čidlo ( požár..)

TO je zatím vše co mě napadá .. a toho zase tak moc není..
Ale zatím na to nemam prachy a čas to sestrojit..
Pokud se ejdná o HW neni problem.. spíš bych potřeboval někoho kdo napiše nějaky grow SW :)
Jinak ... je mnoho modulu.. kteří přímo fungují jako určitá čidla.. to neni problem
ale nemám na to teĎ čas..
Pokusím se do konce rok u. (
POkud bude nuda a peníze o prázdninach )
rozjet maximalní hypermass grow electronic sysstteeemek
Ale teď fakt ne
WhiTe
nazdar,
abych řekl pravdu, tak bych tuhle mašinku taky viděl rád kompletní, hodily by se mi na tom nějaký pwm výstupy, na větráky a tak...
už jsem si na to pořídil i programátor na pic...

ale bohuzel nemam moc casu :(
argarag
2flash.grow -> misto toho kouroveho cidla bych doporucil asi webkameru (300kc) a pokud ti nejak drasticky vzroste jasnost signalu (nastavis hladinu podle "dne" ve skrini) tak zacit hasit - to je trivialni... ale teda ve skrini mi jeste nehorelo...
medulda
argarag: to asi nebude tak snadný, protože webkamerky mají automatický vyrovnávání jasu - snaží se aby byl zobrazený jas konstantní při co nejrůznějších světelných podmínkách.

Jinak, mám v podstatě připraven hardware (spojení s PC pomocí sériového portu, 4 analogové vstupy (10 bitů), 4 spínané zásuvky s možností fázové regulace o 50 krocích) a téměř i software: podpora webkamery (včetně ukládání obrázků v časových intervalech např. pro animace růstu), podpora regulace nebo spínání výstupů, podpora logování naměřených hodnot a vykreslování jednoduchých grafů (budu dopracovávat). Zbývá dodělat blok časování a regulace a všechno důkladně otestovat. Podklady k výrobě samozřejmě poskytnu, případně nabídnu zařízení k prodeji. Chtěl bych se zeptat, kdo a kolik by byl za zařízení (modul) s podobnými vlastnostvi ochoten zaplatit. Díky
flash.grow
POkud by to byl komplet.. a vše funčkní, tak bych ho tak za 600 - 800 vzal.. Myslím, že by pak i spousta lidii za tuhle cenu ... V Gw shopech by to chteli prodavat tak za 2 litry.. ale tech par kilek bych dal.. Ikdyz ja si to nakonec mozna stejnak budu stavet sam,...
Ale... uvidime co to vse bude umet a jak to bude ready.. Kazdopadne by to posunulo growing zase vo krok dopredu!
Jj, do litru by to bylo v poho, záleží ale na tom kolik tě stojí součástky abys neprodával pod cenou.
tomassss
Poskytnes schemata a program ke stazeni?....
medulda
Tak a je to tady - program má relativně ucelenou podobu. Místy je sice "sehr user unfriendly", nicméně funguje tak jak má. Najdete ho na adrese http://www.edisk.cz/stahnout-soubor...ip_2.16MB.html. Hardware mám na stole v nepájivém políčku - musím vyzkoušet síťovou regulaci a navrhnout nějakej rozumnej plošňák. Zatím prosím všechny hodný lidi, kteří by chtěli přišpět svou troškou, aby si program stáhli a vyzkoušeli, jeslti jim nehází nějaký chyby; šťastné majitele webkamerek i o otestování této funkce.

A ještě jedna prosbička: nenašel by se tu šikovný elektronik, který by se postaral o moduly teploměrů - návrh + prototyp. Našel jsem v katalogu GM obvod LM35DZ, který poskytuje převod teplota-napětí (1°C = 10mV) - k tomu OZ se zesílením 10 a máme parádní teploměr v rozsahu 2 - 50°C, což je pro growing akorát. Bohužel místní součástkošop tyhle obvody nenabízí, takže prosím nějakého growera, který to má do GME blíž, aby se stavby prototypu ujal :)

Co se ceny týče (velice zhruba):
procesor + převodník 170kč
bižuterie k procesoru 50kč
jeden výstupní kanál 50-80kč (podle zatížitelnosti)
k tomu pár odporů, konektorů 100kč
DPS 100kč
zdroj 150kč
oddělovací trafo (volitelně - zvyšuje bezpečnost) 60kč
skříň + konektory (podle požadované bezpečnosti) 200-700kč
2 teploměrné moduly 2x75kč

takže cena mě vychází někde na 850kč za modul, 1500kč za kompletní provedení ve vodotěsné krabici
m16l1
mala drobnost - do odkazu na edisk se vloudila na konec tecka :-) , takze ten soubor tam nenajede. Staci odstranit tecku na konci a vse je OK
Erixon
medulda: Na to čidlo sem koukal, zapojení je jednoduchý. Klidně ho koupit můžu... nejdřív bych ale dořešil dvě věci.

1)Jak vyřešit to měření vlhkosti? Před časem jsem prohledával net a nic moc vhodnýho sem nenašel (zapojitelnost do obvodu, přesnost, cena). Ty sht vypadaj dobře, ale prej odcházej když jsou vystavený vlhkosti přesahující 95%. IMHO je ta vlhkost důležitější než teplota.

2)Skoušel jsem spustit tvůj program, ale vzhledem k tomu že mam jen notebooka na kterým neni com port - tvůj program nespustim. O redukcích a emulaci vim, ale příjde my to zbytečně komplikovaný... O USB sem se zajímal v souvislosti s jednočipma Atmel AVR a neni to velikej problém. Zapojení i zdrojáky(programu do procesoru i ovladače) jsou na netu.

Nejvíc se mi líbí provedení, kde je samotnej procesor jako nezávislá jednotka. V paměti má uložený a)nastavení b)naměřený hodnoty. Změna nastavení i zobrazování hodnot probíhá na PC.
medulda
erixon: měření teploty mám zahrnutý formou psychrometru (jsou 2 teploměry, na jednom je navlečená mokrá punčoška. Porovnává se teplota obou teploměrů a z ní se vypočítává vlhkost. Více třeba na http://astro.sci.muni.cz/pub/hollan...000000000000000 . Měření touto metodou je mnohem přesnější.
Na USB se mrknu - dělám na PICech, ale v jazyku, co je programuju jsou na to nějaký knihovny. Uvidíme, jak to půjde :)
Ta automatizace na straně procesrou je určitě nejlepší řešení, ale to bude asi až v2.0 :c)
Storm
2 Erixon: měření vodivosti neni tak jednoduchy.neni to jenom měření odporu mezi dvouma elektrodama.Musí tam být ošetřeno to, že by tam probíhala elektrolýza a na elektrodě by se ti usazovaly prvky a tím pádem by to hodně ovlivňovalo naměřenou hodnotu.Nevim jak je to vyřešený, ale v tématu "postavte si EC metr" to popisuje myslim Viridis.
medulda
Tak před chvílí jsem úspěšně otestoval fázovou regulaci (na fotkách je pro ilustraci pohled na celou testovací sestavu). Na této adrese najdete videa, jak funguje regulace: http://www.edisk.cz/stahnout-soubor...p_18.21MB.html. Zároveň jsem konečně dokončil smysluplnej plošňák (je tam pár SMD součástek, hlavně odpory a kondenzátory), ale neměl by to být problém osadit v domácích podmínkách. DPS už je připravená na verzi 2, která bude umět ukládat data do EEPROM. Soubory ve formátu pro Eagle najdete tady: http://www.edisk.cz/stahnout-soubor...p_528.43KB.html . Testoval jsem na 25W žárovce. Ukázalo se, že pro ni je ragulace moc široká a na konci rozsahu se jas téměř nemění. Jak to bude fungovat s motorem zjistím, až nějakej takovej seženu :)
tomassss
Pekny, pekny :-), poskytnes jeste program pro procesor? A mozna jeste by nebylo k zahozeni uverejnit zdrojaky od programu pro PC...at si kazdej muze program doupravit....ale je to jen na tobe :-)
tomassss
Tak jak je vidět téma o automatizaci pomocí pc opět zamrzlo. Tak jsem se pokusil sam vymyslet neco co by melo log. vstupy vystupy a aspon 2 analog vstupy pro pripojeni teplomeru apod. A co je taky (asi) plus, ze pristroj v sobe nema mikroprocesor.....tudiz zadne jebani s programatorem a pod..... :-)

Na obrazcich je blokove schema pristroje a obsluzny program pro testovani funkce. program je psany v Delphi.

Také jsem premislel jak ovladat program na dalku, první uvahou bylo pripojit k pc mobil a do programu napast par dalsich radku, ALE jelikoz uz na jednom portu COM bude pripojene to zarizeni a vetsina pc nema 2 com porty tak jsem tutu moznost zavrhl (neco jineho by bylo pripojit to na usb....ale to se mi nechce resit :-) ). Pak jsem narazil na clanek "udelejte si vlastniho icq kliena v delphi"....a to by bylo neco....mit jedno icq na ovladani pestirny a jen ze sveho icq posilat prikazy "rosvit, zalej, vyvetrat..." ALE icq komponentu se mi rozchodit nepodarilo...nejak se menili icq protokoly ci co.....a tak mam jeste 2 napady....bud emailem...a nebo coz spis mit server (treba webzdarma.cz) a tam mit SOUBOR do ktereho se budou nejak zapisovat data treba php skriptem a z delphi se pres ftp na ten soubor dostatete a rekneme ze cca kazdych 20 vterin se bude soubor znovu pres ftp nacitat a kontrolovat zmeny.....

Samozřejmě poskytnu vsechy mozne podklady pro vyrobu....

Toď uvod....a pokracovani priste.....

Jeste nutno dotat ze stavby vyjde na cca 100kc zaklad.....
tomassss
Tááák...
Prikladam obrazky zapojeni jednotlivých obvodů (log. vstupy a vystupy)...uz to tu myslim ze i dokonce nekde je....nekdo to uz pouzival ve svem projektu....

Taky obrazek zapojeni teplomeru.....je to vpodstatě převodník kapacita-frekvence a v programu se z frekvence udela teplota :-) viz tabulka...ze zapojeni je vypusten obvod TLC 549 (A/D prevodnik) a nacpu tam dalsi teplomer uplne stejneho provedeni a tudiz budu mit 2 teplomery, na jeden dam mokrou fusekli a mam vlkomer :-) (viz. prispevky nekde výš)

Taky jsem tak premyslel na co by mi mohlo byt 8 vstupu......no dospel jsem k jedinemu a to ze to napojim na nejaka uz hotova cidla a tim se vracim k myslence pripojit k pc mobil......................
tomassss
Tak a mam to hotovy :-), spina to, vstupy funguji a teplotu to meri....takze hw je uplnej...ted uz jen doladit program na ovladani a bude hotovo uplne.....neco jsem v rychlosti spichnul a docela to funguje napohodu......(viz obrazky...)

Premislel jsem ze kdyz mam 8 vystupu tak bych mohl na vetrak pouzit treba tri a tim ovladat vykon (1/3 , 2/3, 3/3 vykonu......uvidime)

Pocitam ze jako prvni skrin to ozkousim na male rizkovne/matkarne kdyby se neco podelalo tak at nejsou velky skody....
lamater
Ahoj, no pokud chces ovladat na dalku, tak by podle me slo vyresit nejakej soap server ze kteryho by klient periodicky cetl a pripadne i zapisoval data a ty by jsi do nej zapisoval prikazy, vyhoda stejna jako u icq, stacilo by napsat par phpecek, v nem se dela soapserver celkem jednoduse na ovladani a klientskou aplikaci si pak napises v jakymkoliv jazyce celkem snadno podle wsdl, existuje spousta nastroju, ktery ti podle nej vygenerujou kod pro volani soapovych funkci a ty se k tomu pak tvaris jako k normalnimu objektu a jen ty metody volas, provadeji se ale vzdalene na serveru. Vyhoda tohohle reseni, je ze by jsi si nekde udelal webovej ksciht kterej by ti vsechno zobrazoval a mohl jsi do nej i klikat prikazy. Kdyby jsi mel zajem tak mi pisni do pmka a muzem se to pokusit nejak dat do kupy ted ale jedu na ctrnact dni pryc na dovolenou.
Nemohly byste nekdo zkompletovat do jednoho prispevku ceho jste dosahli a nejake nakresy zapojeni a pokud mozno treba i klidne nakres plosnaku (jestli je nejaky), je to cele rozhazene neprehledne a pomichane, tudiz propagace vysledku celkem mizerna, diky.
ROBE
Ahoj! Mám prosbu.Sháním nějaký program pri PIC16F877p
chci naprogramovat světlo+teploměr pro sepnutí ventilace
a měření vlhkosti a sepnutí zvlhčovače.
jestli někdo máte něco co by mi pomohlo tak se domluvíme!
Kumbál
Tak chlapy, ten program vypadá fakt super. :-) Snad se někdy dočkáme i frajera co si na tom udělá živnost a bude to skládat a prodávat. Protože jinak je to zatím jen v rukách šikovných slaboproudařů. Já jako laik bohužel můžu hodnotit akorat ten program. Každopádně jestli mi někdo k tomu může nabídnout fungující hardware, tak mu za něj utrhnu ruce. Na ceně by jsme se stopro dohodly. .-) Tak kdyžtak dejte vědět. :-)
euroob
Zdravim, taky prispeji svou trochou do mlyna. Cely tenhle thread jsem v prubehu let precetl cely x krat. Po dlouhem premysleni (v prubehu let :D) jsem se tedy rozhodl taky pro nejake reseni. Jde sice trochu jinym smerem (misto automatizace jen monitoring, ale i s tou se do budoucna pocita).

Jelikoz nejsem slaboproudar, tak jdou tady popsane reseni mimo me (jednocipy, hold to proste neumim), rozhodl jsem se jit cestou vyuziti PC. Je jasne ze klasicke PC dost zere (na co vyhazovat dalsich 250W za PC kdyz se misto toho muze koupit dalsi vybojka ze :P), takze jsem poshanel nejake stare notebooky a jedno stare Pocket PC (HP Jornada 430 - bohuzel na tom nejedou linuxy, ale je tam aspon winCE 2,11).

mam k dispozici - vychazim z:
Kniha Vyuziti rozhrani PC - Mereni, rizeni a regulace pomoci standartnich portu PC
Par starych ale funkcnich notebooku (vetsinou nejaky PI)
Pocket PC Jornada 430
elektro naradi
domaci linuxovy server
google samozrejme

Koncept:
Prvnim cilem je, udelat monitoring pres to Pocket PC. Jornada 430 ma k dispozici seriak RS232 a infra. Podle knihy ma seriovy port 2 vystupy a 4 vstupy. Na vstupy chci zatim naveset
1/ detekce otevreni dveri (aby kdyz se otevrou dvere od skrine, aby mi zapsal do logu cas)
2/ teplota
3/ vlhkost
4/ zaliti (jako dite jsem mel skladacky Voltik I a Voltik II, kde v jednom bylo zapojeni na hlidani zaliti kvetin, kdy se do hliny pichli dva hrebiky, a asi podle odporu to urcovalo jestli je to zalite nebo ne. Vlastni stavebnici uz mam na byte, ale musim jeste u nasich pohledat prirucku k zapojeni, protoze bez ni nevim jak to bylo resene)

Vystupy bych zatim nechal nevyuzite, maximalne bych vyvedl externe ven z mistnosti signalizaci nezaliti a zvysene teploty, ale na to zatim kaslat.

Co jsem se zatim predbezne koukal na http://www.sweb.cz/kurz_evt/ tak by snad nemel byt problem napsat pro winCE aplikaci, ktera by vsechny tyto data ze seriaku brala a prezvykala. Na konci snazeni bych byl rad, kdyby zvenku na skrini bylo PDA, kde by v zalozkach slo prolistovat grafy vyvoje teploty, vlhkosti a log otevirani dveri.

Dale je cilem, aby jednou za dany interval, ja nevim, rekneme jednou denne, se vsechna tato data poslala na server, kde by se zalohovala.

Proste zatim chci aby to byl takovy chytrejsi teplomer s vlhkomerem, ktery si nepamatuje jen hranicni (min, max) teploty, ale jde se mrknout jak to s nima je v prubehu casu.
----
Do budoucna je plan, pouzit jeden z tech starsich notasu (pruser je v tom ze to jsou historicke kousky, bohuzel bez RAM, kdy maj jen nejakou integrovanou ramku o velikosti 8MB, do ktere se ale uz pri bootu nenatahne novy kernel, takze budu muset bud kompilovat, nebo poshanet nejakou prehistorickou distribuci - stare SODIMM EDO 32 ram nemuzu sehnat), ktery by uz byl plnne automatizovany, ale to az prijde cas.
---

Zatim bych potreboval, pokud nekdo ma zkusenosti, tak
1/ Jde nejak rozsirit jeden seriak na vice ? Respektive aby mel vic vstupu a vystupu? //edit: docetl jsem s k posuvnemu registru, takkze predpokladam ze to bude realizovano jim
2/ Ma nekdo zkusenosti s programovanim pro winCE ?
xchose
Nazdar, todle tema sleduju taky docela zevrubně a hodlam se po návratu do Vlasti do něčeho podobného taky pustit. Dobře bych ještě zvážil ono nasazení na PC. Viděl jsem tady docela dost pokusů od různých lidí, a v podstatě jen pá dotažených do konce. Vždy to byl ale někdo kdo řídil pomocí PLC (author Defect je modle mě nejdál). Ono to vypadá poměrně snadno, na RS232 dát replikátor na 8 krát COM a pak vše řídit po seriové lince. Umím si představit teploměr, pak nějaký dvoustavový spínač na dveře, vlhoměr ... snad. Ale řešit měření PH, nebo řízení zálivky je už docela výzva. (V práci jsem dělal "jen" sběr dat po seriové lince a problému jak nas*áno, prověšuje se, pomalá odpověď atd.) Ještě jednou tedy apeluji na znovu promyšlení a přikláním se k PLC. Myslím, že ti to ušetří spoustu času a hlavně nervů.
gUan0_
zajímavý thread.....jen tak dáál :D
Zas další bezpředmětný příspěvek, viď, guano...

Nechtěl by se někdo pustit do předělávky této věcičky?
http://pandatron.cz/?171&maly_webovy_server

Má to docela budoucnost, 8x out, 8x in.
Když by se počítalo s tím že In da growbox: nastavení teploty, nastavení zalévání, nastavení regulace roztoků podle PH, nastavení rosení, cykus osvětlení a co si kdo ještě vymyslí
a out da growbox: teplota, vlhkost, pH, kontrola otevření dvířek, kontrola větráku, kontrola osvětlení (a dva vstupy nám zbývají na nějaké hrátky...)

Ohledně toho proč to řešit jako server: kupř. já mám x zařízení které můžu připojit ke své síti, všechny přes WiFi, na zařízeních mám plně obsazené porty (2x notebook, Asus EEE, HP Jornada 720, PDA Asus P535, PDA Qtek 9100, nějaké smartphony atd.), nemám nikde COM.

ALE

na WiFi routeru mám milion prázdných síťových RJ-45 a ta vidina že můžu nejen z postele zkontrolovat skříň ale klidně z druhé části světa (počítáme-li s veřejnou IP ale jde to udělat i jinak) je více než lákavá...

Není třeba řešit nic složitě, všechno je přes hotový díl SPINET: http://asix.cz/a6_spinet.htm , přidá se jeden PIC a pak se se vstupama, výstupama už dá hrát donekonečna, na vstupy se hodí senzory z fytotronu, na výstupy se hodí relátka která budou spouštět jednotlivé součásti....

Co Vy na to?
xchose
Určitě se dá vydat i touto cestou, a myslím že to bude dokonce i levnější než varianta PC natož PLC. Krom toho ale že v mikročipech se téměř vůbec neorientuju, vidím daleko závažnější problém. Tady se teď bavíme o "horní vrstvně" komunikace. A to jak už daná data (teplotu, vlkost,PH, EC ) předáme dál (čipu, PLC, PC) a co snima.
Obávám se ale, že daleko klíčovější je vrsta "spodní". To znamená, senzory, a to nejlépe kalibrované. Umím si docela pěkně představit, že koupím v hoby mikroelektro teplotní popřípadě vlhkostní čidlo, a to pak čtu. Docela bych ale rád viděl, kdekoliv funkčně udělaný PH popřípadě EC metr, kde lze data číst on-line. Popravdě jsem ho neviděl. Na groweru určitě ne a pominu-li drahé komerční sondy právě k PLC, tak snad vůbec nikde. Obávám se celé řízení se pak smrskne do čtení (a následné řízeni) Teploty, Vlkosti a pak dalších 2stavových záležitostí(lapma svítí - nesvítí, dveře otevřeny - zavřeny a spousta dalších "zbytečností"). Na řadě je pak otázka, zda-li má cenu stavět složitý a drahý systém, který v podstatě umí to co zvládne teploměr-vlhkoměr se spínačem.
Tedy z mého pohledu, senzory jsou alfou i omegou celého zařízení. Popravdě v tom nemám sám jasno, a jsem rád za existenci tohoto threadu, kde se objevují povětšinou podnětné informace.
zmetek
Myslim ze neni jedinej duvod mit ridici cip pripojeny primo k PC, pres sit je to asi idealni reseni a ten SPINET vypada zajimave, jinak k funkcim co by se dali pouzit bych jeste uvedl PWM regulaci (napr. ventilatoru, urcite by sla i zvlhcovacka a treba i svetlo, teda asi jen pro ty co zkousej LEDky a urcite by se nasli dalsi vyuziti), jen nevim jestli pwm umi i PIC procesory, ATMEL jo. S cenou bych to nevidel tak tragicky, kdyz si clovek spocita co vsechno tim muze nahradit tak to o tolik draz nevyjde...
Jak udelat PH a EC metr netusim, kazdopadne to ja resit nemusim, hydro nejedu ani neplanuju
S napsanim programu to je horsi, i kdyz by se dalo rict ze program pro nase ucely by byl jeste relativne dost jednoduchej...
tgm.amster
Xerxes : ten spinet si nastuduju, s PICama sem delal(na skole) a chystam se k tomu vratit. Ted uz jen sehnat si zkusebni desku a hlavne skripta :)
Hagrid000
to: medulda
Ten soft nefakčí na Vistách - ani se nespustí
nero
Lol tak si to čtu ařikám si že groweři jsou kvantoví fyzici :D sice sem na počítačové škole kde programujem čipy atd ale todle je i na mně moc ale předpokládám že za pár let (možná i dřív) mi domu příde vaše krabička kterou píchnu do USB tu krabičku ntáhnu do pjestírny a ona se mi bude starat o kytičky PARÁDA :D
QNX
Právě jsem pročetl všech 17 stránek, byla to fuška :-)
Potřeboval bych vyřešit automatizaci takového menšího akvaponického systému. Nádrž na chov ryb cca 3000l, k tomu pár metrů pěstební plochy, to celé ve skleníku. Monitorování a řízení vytápění, větrání, pH, EC, CO2, O2, dávkování hnojiv, krmení ryb, osvětlení, čerpadla atd. atd. Věnoval jsem už dost času hledání něčeho hotového a použitelného, ale tady, ani jinde jsem nic nenašel. Rozhodl jsem se tedy pro realizaci vlastního systému. Jednočipy programovat neumím, takže to bude řídit PC (nějaké úspornější), nejsem obdivovatel Win, ale pod ničím jiným bych SW udělat nedokázal (i když bych před Win dal přednost třeba QNX :-), takže to poběží pod Win XP, moje možnosti tvorby HW jsou také dost omezené, tak volba padla na externí modul LabJack U3 (USB měřicí modul). Jako pojistku pro případ kolapsu PC jsem zvolil ještě mikro PLC Mitsubishi Alpha2, které bude schopné převzít kontrolu nad tím nejdůležitějíšm v nějakém nouzovém režimu. Tolik asi k základní koncepci. Mělo by to být odolné řešení (díky mikroPLC) a zároveň velice konfortní (díky PC), snad i za rozumnou cenu. Ted přijde to podstatné, čidla.
V těch zdejších 17ti stranách je jasně vidět, že zájemců o nějakou formu automatizace je tady poměrně dost, ale rozdílných přístupů k řešení také. Jedno společné řešení tady pravděpodobně nevznikne, ale všichni potřebujeme čidla. Mám tedy dvě otázky. 1) Už máte hotová nějaká vhodná čidla? Teplota, vlhkost, pH, EC, CO2? Nejlépe s analogovým výstupem 0-2.5V, 0-5V, 0-10V, 4-20mA, nebo digitální I2C? Pokud čidla nemáte, tak mám otázku 2) měl by někdo zájem se na návrhu a výrobě těchto čidel podílet, nebo by si je někdo měl zájem koupit ( při větším zájmu by bylo možné jejich výrobu a návrh někomu zadat). Samozřejmě je blbost, aby např. čidlo pH stálo 500kč, takže za nějakou reálnou cenu.
tomassss
Po dlouhé době...HOTOVO... o stránku zpět (16) je vidět puvodní zpracování...program byl vylepšen a hw už ma vlastni dps a krabicku + vykonovou cast s triaky

jediny CO tak je nejaky problem v programu (kompu) viz. obrázek, jestli někdo ví tak napište ja jsem na to krátkej, program ale funguje dal bez problemu jen se tam občas objeví tahle hláška. A děje se to jen na tom kompu, který to má celý potom řídit....zvláštní

Pokud má někdo zájem, podílet se na vývoji SW napište PM pošlu na jakym principu pracuje výměna informací (ukazkovej programek + knihovnu pro ovladani portu)

+ program každých 20 vteřin nahrava informace o stavu, soubor s teplotami(každých 30 min zaznam teploty).

Vedle jeste bezi program pro WEBKU a ta kazdych 10 min foti pestirnu a posila na web.

ale ty čidla :-((((( ovladani pohoda..i tak pouzitelny...teplota jede...ale to mereni frekvence v pc to je fakt moc...a nepresny

PROGRAM STALE VE VÝVOJI
tomassss
HW
Další tip pro e-bednu: http://www.spezial.cz/news/connect-...-interface.html
Stačí připojit k jakémukoli zařízení předem funkčním na portu COM, tenhle modul je převodník mezi COM a LAN, dovede komunikovat uart com standardem takže je možné přenášet data na delší vzdálenosti v podstatě přes půl planety odkudkoli kamkoli. Do bedny ještě webcam a je vystaráno.

Zpět ke spodní vrstvě zařízení: Jak na PH metr? jednoduše, jediná investice je PH elektroda, nějaká obvod co bude měřit odpor a kalibrační roztoky: elektroda se hodí do roztoku 1, změří se odpor, elektroda se hodí do roztoku 2, změří se odpor atd. Těmto odporům se přiřadí PH a vznikne nám pěkná lineární závislost PH na R. Zařízení si to přepočítá a vyplivne PH se kterým už se dá operovat. (malý tip: http://aukro.cz/item544884148_elekt..._mereni_ph.html)

EC se dá udělat ze stejné elektrody, máme odpor, přepočet je 1 S=1/(1 Ω) Hodnoty se budou pohybovat v µS, tzn. je třeba zvolit vhodný měřící obvod... Vodivost se opět nakalibruje dle kalibračních roztoků protože obvykle se PH elektrody od EC elektrod liší vzdáleností kontaktů což nám je vuřt jelikož to můžeme elektronicky přepočítávat.
Tak a zabili jsme dvě mouchy jednou ranou (jednou elektrodou) :D
kolin
Zdravím,
Tohle vlákno je zajímavé, ale neměl jsem sílu ho číst celé, 268 příspěvků. Snad to není proti pravidlům fóra, ale koukněte se do tohoto vlákna http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=40823 kde je můj příspěvek k automatizaci pěstírny. Ve zkratce Atmega168+Linux. Budu ho dále rozvíjet, jak bude pokračovat vývoj.

:megafon:
Směle si dovoluji navrhnout aby se z vlákna udělalo nějaké resumé a uzavřelo se. Užitečné informace jsou zastrčené v balastu blbostí v poměru 5/95, ale i mezi užitečnými informacemi. V tomhle nemám fóra rád. Založil bych nová vlákna Automatizace pomoci PC High level (algoritmy, software), Low level (hardware, interface, čidla, akční členy). Dále bych založil Automatizace pomoci mikrokontrolérů a automatizace nepočítačová (rúzné termostaty, hygrostaty, spinací hodiny...). Možná někdo vymyslí lepší rozdělení, možná si budete myslet že je to blbost, ale já si myslím že by to pomohlo.
S pozdravem kolin
Taktak, souhlasim s Kolinem ze by se melo zacit pracovat na vice urovnich a ze je tu bordelu ze se v tom uz nikdo nevyzna. Zda se mi ale taky ze tu jede kazdy sam za sebe, chtelo by to spojit moudrost a dat dohromady spolecne zarizeni ktere by bylo plus minus modifikovatelne, tzn. par in/out navic aby se kazdy mohl vyradit
kolin
Xerxesi Artifexi,
Jsem rád že souhlasíš, bordel tu je. A to že jede každý sám za sebe chápu. Ja si také jedu tu svou, protože si myslím že je to tak správně a chci to mít svoje. Problém je že přes internet dohodnout nějaký vývoj není snadný. Koukal jsem na obrázek kde je nějaký hezký windows software, chtělo by to aby tento program měl svůj vlastní thread. Takže nezaložit jenom nové vlákna, ale rovnou nové kategorie v sekci Elektronika&technika. Já bych si pak založil vlákno s popisem svého mikrokontroléru.
Navrhuji udělat tuto strukturu (doufám že ji vBulletin umožňuje)
-Elektronika&technika
--Automatizace
---pomocí PC: software, algoritmy
---pomocí PC: hardware, interface, USB, RS232...
---pomocí mikrokontrolérů (AVR, PIC, 8051....)
---připojení a použítí čidel, akčních členů (univerzální pro PC hardware i mikrokontrolery)
---nepočítačová automatizace, termostaty, hygrostaty, spínací hodiny atd
---hotová komerční řešení a diskuze k nim
---ještě něco?
To je jen návrh. Pokud to bude takto rozřazené a bude probíhat nějaká diskuze, případně moderování, myslím že časem je možnost spolupráce, nebo alespoň toho aby si sice každý jel tu svou, ale aby to bylo trochu kompatibilní. Např aby softwary pro PC používali pro komunikaci jeden protokol, pak by stačil jeden HW interface.
Já např. chci svoji konstrukci dotáhnout do komerčně schopné podoby a prodávat jí. A abych tohle mohl udělat, musím si jet tu svou a nepoužívat bez zaplacení cizí práci. Některé věci však chci publikovat open source pro Vás growery elektroniky co budete schopni si to postavit. A pro ty co chtějí svoje konstrukce publikovat je třeba nastavit vhodné prostředí.
A hlavně, je třeba jednat a nezůstat jen u diskuzí. Diskuze se musí vést nad konkrétními praktickými tématy a ne nad tím co je jasné a co je potřeba již dlouho.
Kolin
QNX
Xarxes Artifex: Nějak jsem nepobral ten tvůj příspěvek o čidlu pro pH a pro měření vodivosti. Na pH elektrodách se neměří odpor, ale napětí!! Takže to ti fungovat nebude. Na vodivostní elektrodě sice můžeš měřit odpor, ale ta elektroda by měla být platinová, nebo alespoň grafitová a měřicí proud musí být střídavý. Měřit vodivost pH elektrodou je naprostá blbost. Není to tak jednoduché jak si to představuješ.
Pokud by byl dostatečnej zájem, tak můžu nechat udělat pH metry s analogovým výstupem 0-1,4V (pro pH 0-14) vhodné pro připojení k PC (přes AD převodník), nebo k běžnému multimetru. Stejně tak můžu nechat udělat konduktometry i platinové elektrody a další čidla (teplota, vlhkost, CO2). Sám bych tyto čidla potřeboval, ale dělat jeden kus je blbost. Když bude zájem, není problém to rozjet. Jak jsem psal, já sázím na LabJack ..... když bude zájem, můžu pro něj dodat i vhodný SW pro PC.
QNX: Máš pravdu, tak jednoduše to nepůjde jak jsem předpokládal, teď jsem o tom nastudoval víc.
QNX
Xerxes Artifex: dělat doma pH metr nebo konduktometr nemá smysl. Cenově to prostě při kusové výrobě nemůže vycházet dobře a zas tak jednoduché to také není. Proto jsem navrhoval tu hromadnou výrobu. Při počtu 10, nebo raději 20ks se už dá pořídit kvalitní měřák za konkurenceschopnou cenu. Zatím se ale nezdá, že by o čidla pro automatizaci byl zájem.
tomassss
Po několika pokusech (3 strany zpět) přicházím s jiným a o 100% lepším řešením pstaveným opět na PC (win xp) a ovládání pomocí sběrnice I2C
Použité obvody(HW):
----PCF8574 - vstupy a výstupy
----PCF8591 - 4 analog vstupy (5V) a 1analog výstup (5V)
Čidlo teploty: LM35DZ (10mv/1°C) - viz např. ges, psel, gme....
Vlhkost: Psychrometr - výpočet už jsem už dal dohromady :-)

SW:
DELPHI viz obr. obsahuje nahrávání informací na ftp kde se dají zobrazit informace o stavu výstupů, obrázek z webky, a grafy teplot....(bude náhled). program obsluhuje i klávesnici (matice a obsluhováno jedním PCF8574), která je umístěna v pěstírně a lze s ní jednoduše ovládat výstupy a cokoli na co si vzpomenete(asi kravinka ale použije se to :-), občas ).

----U zvlhčovače je vidět, že je řízen zatím jen cyklicky (každých x min a na x min)...
tomassss
Update SW
Zdravíčko, mohl bys nějak zveřejnit konstrukční schéma a progamek? Vypada to vyborne.
tomassss
Xerxes Artifex:
Program ke stazeni zde
Program. ale není hotov na 100%, na 98,9% je dodělána sekce pro matkárnu, která ja u mě monentálně na 1. místě.

HESLO K PROGRAMU: 258 (nutno zadat na klavesnici)

Jsou tam i pribaleny datasheety od pouzitých obvodů, přesné schéma nemám, mohl bych nakreslit, ale nechce se mi :-) kdyžtak pokud bude velký zájem.

Dodám snad jen že na SCL a SDA jsou seriově 330R odpory pro potlačení ruchů. A nezaponenout na zdvihací odpory cca 22k na sda, scl. Všechyny info najdeta na netu pod heslem "I2C" :-)

Pokud bude mít někdo zájem o kompletní modul, můžem se dohodnout.
Co bys chtěl za komplet modul? Nemám moc času teď přemýšlet nad zlepšeníčkama a dělat si plošňáky. Jak je to propojeno s PC? USB?
Předpokládám že HW se měnit nebude, už jen SW, což?

tomassss
S pc je to propojeno přes COM port HW už se měnit nebude, já akorát nevyužívám analog výstup, bude se ale určo k něčemu hodit. Cena řekněme 950,-. Komplet 8vystupu nebo vstupu(programově lze určit), 4 A/D a 1 D/A + spínací modul 6x triak odděleno optočlenem. Bez zdroje, ale vstup do přístroje je 7- 30 střídavých takže nějaký to trafo se vždy najde.
tomassss
POkud má někdo zájem o komplet modul, tak napište
D@D
No jako sel bych do toho, vypada ot VELICE zajimave, minimalne na dalsi kolo bych to rad mel :-) Skoda, ze to nebylo drive, zrovna nedavno jsem koupil stavebnici za 1200.- na termo a RH regulaci...
Projekt GROWE
Cau lidi, tak jsem dosel k poslednimu prispevku nekdy z 2010 a od te doby to asi nikdo neresi. Trochu jsem na tohle tema posledni dva roky pracoval, pokud mate nekdo zajem o vice informaci, info je v souboru .pdf na ulozto, adresa :http://uloz.to/xttJPuNX/projekt-growe-zakladni-info-pdf
nahral jsem tam i video mojeho vyvojoveho udelatka, adr:http://uloz.to/xfMuE9BZ/projekt-growe-rar

v pdfku je i kontakt, kdyby mel nekdo zajem o spolupraci
cus
Vidick
Zdar, jo taky koukám že to utichlo. tohle mne jako velmi zajímá. Jsem na všelijaké udělátka, nicméně spíš tester a navrhovatel, pokud by byl zájem :-)
r-man
Tady to sice hodne utichlo, ale zato tady to jede naplno:
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=66498
Projekt GROWE
Čus lidi

tak podle posledního příspěvku to tady umřelo, nicméně na svém projektu dělám pořád a teď jsem konečně hotový, řídící program i napájecí jednotka jsou hotové. A připravené na ostrý test.
Mám nějaké fotky z výroby hardwarové části, budu je zde postupně uveřejňovat, abych to tu trošku oživil. Právě dopisuju manuál ke všem programům, které jsou součástí celého řešení. Program, který měl být původně jakousi MINI verzí, postupně nabobtnal do rozměrů, kdy limity IDE mě donutily vývoj ukončit. Ale mezitím jsem do programu "zabudoval" plně automatické bezobslužné řízení celého pěstitelského cyklu, ochrana hlavního programu vnitřní kontrolou (kontrola, jestli zařízení, které má být zapnuto opravdu zapnuto je), dálková správa po síti MS-NET s plně šifrovanou komunikací. Z celého cyklu se vytváří výstupy dat do souborů, minima a maxima, případné chyby v procesu a pod.
Některé funkce jsou v podstatě zbytečné, ale učil jsem se na nich programovat. Části programu jsou vytvořené jako služby, které zajišťují určité funkce a které lze při běhu vypnout, popř restartovat, aniž se narušila hlavní činnost, která ? No přece ta naše :o)
Takže dokaď nepadne Temelín tak (doufám), že můj výtvor pojede jak má.
Předpokládám, že v příštím týdnu složím skříň, přesadím řízky do hydra, všechno to oblejskám a něco z toho šupnu sem.

Zatím čus
r-man
No tak slava!!!
pankytka
Tak to by byla parada, kdybys udelal fotoreport pestu primo s timhle udelatkem :)
Projekt GROWE
Tak super, není to tu tak mrtvé, jak se zdálo.
Přináším dneska první várku fotek, jak jsem sliboval a protože do fóra nepřispívám moc často, tak to možná dopadne všelijak.
Projekt GROWE
Tak doufám, že mi neutrhnete hlavu, asi to sem nasypu co příspěvek to fotka.
Tak předchozí fotka: materiál na stavbu napájecího modulu, který má krytí do vlhkého prostředí, určitě snese i slabě stékající vodu.
Fotka 2: řídící modul
(sorry je drobátko neostrá, lepší momentálně nemám, a krabice už je zavřená, na další je to vidět lépe)
Projekt GROWE
Fotka 3: šablona
Projekt GROWE
Fotka 4: na poprvé dobré ne ?
Projekt GROWE
Fotka 5: před závěrečnou kompletací
Projekt GROWE
Fotka 6: hotovo
Projekt GROWE
Fotka 7: zátiší s kompem

A to je dneska všechno, příště mrknem na softwáre.

Čus fšem
carlos
citace:
Původní příspěvek od Projekt GROWE
Čus lidi

tak podle posledního příspěvku to tady umřelo, nicméně na svém projektu dělám pořád a teď jsem konečně hotový, řídící program i napájecí jednotka jsou hotové. A připravené na ostrý test.

citace:
Vývoj HW a SW
Softwarová základna je postavena na principu MAXIMÁLNÍ spolehlivosti, kdy nesmí dojít k jeho pádu, ani k nestandardnímu chování, nebo možné ovlivňování jeho běhu dalšími spuštěnými programy (multitasking) apod. Proto je program postaven na základě DOSu (Disk Operation System), který splňuje všechny požadavky na použitelnost, rychlost, spolehlivost, kapacitu …
Programy jsou vytvořeny v prostředí Visual Basic for DOS ver. 1.0 Pro, komunikační rutiny jsou vytvořeny v assembleru MASM for DOS ver. 6.11 PDS.
V současné době je ve vývoji verze s podporou TCP/IP komunikace a dálkovou správu s on-time získávání informací „co se děje“.
Po zjištění možností komunikace s periferiemi (releová deska, teplotní čidlo) jsem zvolil konfiguraci klasické PC s porty COM a LPT, kdy:
• Řídící deska napojená na LPT portu obsahuje 8 mikro RELE spínající napětí 230V o nízkém proudu (určené pro spínání výkonových relé a stykačů) se zpětnou vazbou (kontrola sepnutí relé)
• Teplotní čidlo DS18B20 připojené na portu COM
Komunikace přes LPT port je zajištěno přímou komunikací adresováním a čtením portu, teplota je čtena pomocí externího programu DIGITEMP, se zápisem hodnot do souboru.
Ve vývoji je nová verze této řídící desky, na níž je zredukován počet spínaných relé na 7 a přidáno digitální teplotní čidla Dallas DS18B20 na celkem 2 ks (pro čtení teploty na světle a ve stínu). Samotnou komunikaci mezi teplotními čidly a řídící deskou zajišťuje procesor PIC s ovládacím programem v EEPROM paměti. Teplota je čtena co 2. sec a hodnoty ukládány do bufferu procesoru PIC. Tím je odstraněna nutnost použití ext. programu a zvýšena stabilita celého systému.

Paráda... Cituju technickou specifikaci ze tvého PDF a chci se zeptat, změnilo se něco mezitím na platformě, kterou využíváš? Jak si to stojí dnes když vezmu dostupnost hardwaru...? Chodí to pod posledními Windows 7 s LPT->USB redukcí? Nebo je potřeba nějaký starší hardware?

citace:
V současné době je ve vývoji verze s podporou TCP/IP komunikace a dálkovou správu s on-time získávání informací „co se děje“.

Samostatné zařízení by bylo ideální! Internet of Things se blíží :) :frog:
growmat
pro inspiraci se podivejte na http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=76116

Komunikace se senzory pomoci MODBUS a RS485, internetova konektivita LAN a WIFI, bezi na linux na Raspi2.
kubok
Pecka. Koľko ťa vyšli obstarávacie náklady?
growmat
pridal jsem seznam dilu ceny k originalnimu prispevku http://grower.cz/forum/showthread.p...735#post1151735

Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma