Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Pro založení tohoto threadu mě vedlo zpoplatnění registrace nových členů na G.
Pro začátek jsem zásadně proti zpoplatnění. Pokusím se vysvětlit proč.
Považuji to za komercionalizaci Groweru, nevidím v tom skoro žádné pozitiva.
Tady chci uvést několik důvodů, proč jsem zásadně proti:
V anketě zvítězila nejméně volená varianta a to 79Kč za registraci, takže carlosova anketa měla jen nezávazný charakter a tudíž jakoby na výsledek nebral zřetel.
V anketě hlasovali především zkušení členové, kteří by sami o sobě poskytli dobrovolně i větší částky, ale především jde o to, že zkušení členové již G dobře znají a jsou ochotni mu to i vrátit, co G dal jim. Chtějí to přenést na nové členy, kterým se tu možná ani nezalíbí a zaplatí 79Kč zbytečně.
Newím, jak vy, ale já bych se nezaregistroval. Vžil sem se do role začátečníka, který na G zabrousí poprvé a narazí na thread, ve kterém by měl co říci k tématu a tak se zaregistruje a vloží příspěvek a pak dál prohledává G (nebo taky ne) a nachází třeba další témata jeho zájmu, pokud nějaká najde, pokračuje dál a dál, možná ho G chytí a stane se pro něj něco jako lifestyle (nemohl jsem najít lepší výraz) a pokud ho pak nechytí, tak brouzdá dále po internetu. A dnes dotyčný najde thread a chce se vyjádřit a ejhle 79Kč??? Tak to se na to vyseru, řekne si, kvůli jednomu příspěvku? Co to je za lidi? Ňáká sekta, ne? Řekne si já chci jen příspěvek. Pak si možná dal další a rozrostl by se až by ho G bavil do tý míry, že by i zaplatil, ale sem už se dnes nedostane.
Zpoplatnění odradí mnoho lidí, řekl bych i většinu, ano ta většina z těch nových by byli většinou nežádoucí zasírači, ale mnoho dnešních zkušenějších G také dříve byli zasírači a kam to dopracovali a kdo začínal na G s myšlenkou že ho G pohltí a že na něm bude trávit hodně času(Protože za co jinýho bys platil/a)? Asi ubohá menšina. Takže počítejte s dlouhým časovým horizontem (několik roků), že G začne pravděpodobně DEGRADOVAT!
Uzavřenost, v podstatě sektářství. Někdo z laiků, nehuličů, nepěstitelů sem zabrousí a bude mít třebas otázku na nás, na naši komunitu, subkulturu a najednou nemůže položit ani dotaz. Opravdu newím co si pomyslí. Praktické odloučení od zbytku G od zbytku internetu-izolace. Nehledě na eliminaci lidí jako Policajt s kterejma je vždycky sranda.
A ještě si vlastně nováček může odpustit zaplacení, když napíše dobrou esej. Trochu to připomíná jako když elita sedí a pozoruje a čeká jestli někdo z nováčků vybičuje k dobrému výkonu oni se pak zasmějí nebo je to nějak obohatí, vyberou nejlepšího a přijmou ho mezi sebe a na ostatní se vyserou=doufali a dělali se s esejí marně.
79 korrun neni málo.
Zdůvodňovat to selekcí nově příchozích je podle mě opravdu dobré maskování, vidím v tom snahu vytřískat prachy, chápu udržet G neni věc zadarmo, ale G nekrachuje, dá se udržet z peněz zkušenějších členů, kteří mají mít větší zodpovědnost za chod G, aby si vydělal na provoz. A to nejmenuji jiné aktivity, kterým si G vydělává.
Opravdu by to mohlo vést k elitářtsví, jelikož investovat se vyplatí jen majetným (kteří nebudou postrádat 79Kč) nebo lidem, kteří chtějí vypilovat své pěstování do bezchybného stavu a co do největšího hi-techu. Protože zřejmě ubude lidí, kteří se jen pochlubí skromnou outdoorovou úrodou a sem tam občas přispějou do jiné diskuze, a to by bylo škoda.
Nerovný přístup ke starým a novým členům. Asi je to dobře promyšlený, protože hodně stávajících členů by nezaplatila s donucením a pro G by to byla citelná ztráta. Pro staré členy není možnost přispět dobrovolně pomocí SMS. Mnoho lidí by přispělo dobrovolně a to by stačilo k udržení G, tak proč odrazovat nováčky, když tak velkou fatální škodu zas tak nepáchaj?
ALTERNATIVY NEKOMERČNÍ SELEKCE ZAHLCOVAČŮ G (POKUD MYSLÍTE, ŽE JE TO POTŘEBA):
Každý nový člen by dostal učitele (popř. více učitelů) a s ním by zezačátku mohl konzultovat zakládání nových threadů. atd.) + zaručení nových členů u těch starších....
Jestli vás něco lepšího napadlo, tak to sem sypte...
P.S. O kolik k lepšímu se změní G za těch 79Kč?
To by měl bejt sakra luxus. Ze začátku možná trochu ubude shitů, kterejch je dost i od více zavedenějších členů a v dohledu několika let začne G degradovat bez přísunu nový krve.
Jestli se Vám tedy zpoplatnění G nelíbí, tak zde podpořte snahu zamezit komercionalizaci, doufám, že nebude snad tak apatičtí...
Pokud Carlos uzna za vhodne TED vypnout cely grower je to JEHO pravo jelikoz GROWER je CELY jeho a nikdo nema pravo zpochybnovat jeho konani. Cimz nechci lezt Carlosovi do zadku ale jestli mas problem dej si par mesicu prace s php, webdesignem apod. pak muzes ZADARMO ve volnem case provozovat svuj grower. A ted vice subjektivne: sem rad ze je Grower zpoplatneny pac se snad nebudu muset (snad) procitat kvantama sracek novych clenu
svoboda prvního končí tam kde začíná svoboda druhýho
When you walk through a storm,
Hold your head up high,
And don't be afraid of the dark,
At the end of the storm is a golden sky.
And the sweet silver song of a lark.
Nevim jestli to zmensi mnozstvi "zahlcovacu" ,pac se da rict,ze kazdy novy clen G je zahlcovac!Za to novi clenove vlastne nemuzou,chteji proste znat hned vsechno!Takovych nas clenu G byla vetsina!Tento poplatek ale jiste odradi vetsinove procento nove registrovanych!To je skoda,protoze tu byl pokazde nekdo novy a vypracoval se,dostal kostky (tim nechci rict,ze sou nejak dulezite),ale jiste de o prestiz a nasledny respekt!A kazdy byl jednou novy a tet ovlivni spoustu dalsich novych clenu!Novi lide-nove myslenky,napady,to grower potrebuje!
Mě se to také líbí..A navíc si lidi budou dávat větší pozor na OT a další blbosti...Protože za chyby sou trestné body a za trestné body BAN a následná reg. stojí 80 Kč to znamená i určité zlepšení chování stávajících growerů...Já to tak vidím PEace
jsem stopro PRO zpoplatneni, i kdy to se uz probiralo, NIKDO TU NIKOHO K REGISTRACI NENUTI. pokud osoby sem prichazejici maji o informace zajem, 80,- KC zaplati, pokud ne, jsou si placat nesmysly na Xko.
je to k necemu tato diskuse? dle meho NE, to uz se probiralo stokrat.
JILM(e), co chces? aby to bylo zadarmo? k cemu????
Pokial chce niekto surfovat a zbierat vzacne info ako tu tak to je fain a tych par supou za to sa da zaplatit aj grower musi z niecoho zit zda sa mi to dobri napad ....peas
Ja osobne sem zasadne proti, pokud si vemu jakou jsem mel zpocatku ke G neduveru jak se me nechtelo nic psat, ani se registrovat a az po dost dlouhy dobe sme tak ucinil a musim rict ze sme udelal jedine dobre tak dle miho tu nebudou prakticky novi lidi coz se me zda jako skoda ale mamli to zhodnotit z5ně tak musim rict ze kdybych vedel co se dovim tak urcite 80kacek objetuju jenze to nikdy nefis dopredu
Jsem pro, neni to tak davno, co se kupoval novej servr a na ten nas prispelo hodne vice nez nejakych 8 petek a myslim si, ze se soucasnou zakladnou, ma grower dostatek kvalitnich clenu, kteri budou dukazem mezi svymi kamarady, ze je grower dobrej a budou mu delat dobrou reklamu. myslim ze najdete jen malo lidi, co nekdy dali seminko do zeme a neznaji velke G
Grower nepotrebuje bezplatnou registraci
no a pak se tu jeste rozjede cernej trh s nepouzivanejma nickama
Nejsem tu zas tak dlouho aby mel muj nazor takovou silu ale sem pro zpoplatneni pac si myslim ze kdyz se chce clovek co se o to zajima neco dozvedet tak to proste zaplati a myslim si ze za ty leta je Grower tak znamej ze vsichni vedi co je to za server a ze tu sou kvalitni informace za ktere se i vyplati zaplatit tech 8 petek.
Mozna si to pak pubertalni vyrostci rozmyslej zakladat treba v bazaru 10 stejnejch temat,tod muj skromny nazor