Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
a co tohle?
Nahoře nělaký kulový čep(ložisko),
černá část fóliáku neprůsvitná z obou stran a červená z jedné strany (vnitřní) lesklá a z vnějsí taky neprůsvitná (mylar??) pak už jen nastavit tak aby otevřená část stála tím směrem kam Ti vyhovuje. Ta menší (červená) část na kolejničku a pár koleček a jeden motorek Ti to utáhne. Když tu černou část dobře zakurtuješ do země, tak by tu červenou měl ten čep udržet ne??
Ps: Ještě otázka když to bude z venku černé co na večer chlazení? ja vím že večer je už šero ale černá je černá...
Po lehčím přemýšlení před usnutím mě ještě napadlo: Ta pevná část může být z té zahradnické fólie (černo-bílá). Ze vnitř černá, aby pohlcovala to případné světlo které se dovnitř protlačí těma šqírama a z venku bílá kvůli teplu.
Ještě pokud tam nemáš okolo nějaké poulič. osv. tak bych to za hluboké noci nechal otvírat, aby se to větralo přece jen to bude obrovská igelitka...
Jo a ještě v té mezeře mezi pevnou a pohyblivou "půlkou" by mohly být třásně z neprůhledné fólie a už se tam skoro nedostane světlo. (paxe tam zavři a uvidíš, lépe řečeno neuvidíš )
Pps: patentované to není, ale případný konstruktér ať tam písne coop by Los TaZ
tak sem byl ve sprse a jenom tak premyslim a napadlo me neco. bohuzel sem nemel cas tento thread precist celej a dnes uz nebudu moct, proto prosim, kdyby to tu uz bylo napiste mi a ja ten prispevek smaznu. pisu to ted protoze do zejtrka by se to z mi vypaleny palice zase vykourilo pryc. takze ted co me napadlo:
kdyby byla plachta (treba ta PE) pripevnena na takovym vlacku (nebrat prosim doslova) kterej by jezdil na takovejch kolejnickach na koncich skleniku a byl by na casovej spinac. pri zapnuti by vlacek vyjizdel nahoru a plachtu roloval sebou. pak k veceru by ji zase zatahl, a tim by se dosahlo skraceni fotoperiody.
no, ted kdyz to tak ctu, tak si myslim ze to asi nikdo nepochopi?!!!!! fajn, uz sem nebudu niiiiiiiiikdy psat spalenej, nema to cenu.
peace
Maharshi upresni me myslenky proc chces aby se ty kytky prikyvaly? Chces jim menit periodu, tudiz docilit uplneho zatemneni po zakryti/zarolovani? Nebo je chces prikryvat abys eliminoval nizzsi nocni teploty? Dostal sem nekolik napadu, ale potreboval bych si tohle upresnit. Ted sem si vzpomel na zajimavou vec ( bylo to kdysi daaaavno v receptari - v prvni tride muj nejoblibenejsi porad, strasne sem zral Premka, ted nevim proc kdyz je to takovej vycpelej magor ) jde o hydraudiku,pisty, ktere nepohani motor, ale funguji na principu tepelne roztaznosti, samo, ze to tam rvali primo na skleniky! Zbavil by ses tim padem potreby zdroje el. energie, ale myslim ze tohle reseni by se prilis nehodilo k zatemnovani.
Omlouvam se vcera sem si jen zbezne precetl prvni stranku threadu, napadlo me tohle a protoze sem spechal tak sem to sem hned napsal, ted vidim ze je to off topic :/. Teoreticky by se to dalo konvertovat na verzi vhodnou pro tvuj ucel. Dejme tomu ze v nadrzce s tekutinou ktera by se rozpinala by byl umisten odpor ( klasicky varic vody) ktery by spinal casovac. Jsou v tom ale dva problemy. Jednak odpor by zrejme dost zral, za druhe by bylo treba nakonstruovat roletu/viko tak aby se na jedno vysunuti pistu viko odrolovalo/odkylo na druhe vysunuti zarolovalo/sklopilo. Tak nevim...., co o tom minite?
DuShit: Ty písty mám doma na skleníku kvůli větrání ( díky Přemku) a jsem rozmrzelý z jejich funkčnosti, celé to zlobí, občas se na noc vůbec nezavřou. A taky by se mohlo stát, že se ti to zatemní pokud by se vlivem např. deště nebo prudkého větru, ochladila kapalina v pístu. Musel bys tedy kapalinu ohřívat neustále po dobu odkrytí.
Bomba zes napsal Mlho me s temehla vecickama uplne chybi prakticka zkusenost. Zajimalo by me kde si to sehnal, za kolik, jestli to neni dedictvi po dedeckovi-zahradnikovi? Techle problemu sem si vjedom. Resil bych je:
jednak - bud snizenim objemu kapaliny v pistu, nebo nahrazenim kapalinou ktera zacina pracovat pri vyssi teplote ( dejme tomu do sta stupnu), tim by zajistil to aby se pist vysunul jen kdyz sepne odpor
za druhe - bych pist nepouzil primo, ale pouze jako pohon, ktery by hnal mechanismus, ktery ne jeden vysun pistu odklopi na druhy priklopi.
DuShit: Bohužel je to dědictví po otci a ten to splašil od nějakýho vojáka za pár piv takže neporadím. Když jsme to montily, tak nás taky napadla verze s plynem a s olejem. Zůstali jsme při oleji. Maximální výsun pístu mám 15 cm při letních vedrech když je kolem 30°C ve stínu. Proč se občas nevrací jsem nezjistil, ale mám za to že se tam usadil nějakej sediment a ten se píst se na to pak přilepí. Nerozebíral jsem to, je to teorie. Ten píst jsme natřeli na černo, má to rychlejší reakci. A větrací okno je ovládáno pístem přímo, ovšem musíš zpětný pohyb zajistit pružinou, zpátky to moc sílu nemá.
Nejsem si jist zda to již někdo nenavrhl, ale zatemňování pomocí kapalných krystalů(jako číslíčka v kalkulačce) jistě nespotřebuje tolik energie, aby na to nestačila nějaká slabší baterka. Těším se až uvidím svůj návrh uskutečněn.
Původní příspěvek od Maharsi Mě by zase zajímal druh kapaliny z důvodu špinění okna!
Ale vidím, že píšeš teoretický nápad, takže asi sám nevíš, co?
Takže lidi, napadá někoho nějaká vhodná tekutina?
idealna z hladiska špinenia a aj z hladiska zatemnenia je podla mna ortuť, ale tazka je jak sviňa. to by sa snad dalo dako vychytat, myslim ze tak vrstva 1mm by uplne stacila
to mi je jasne, ono je ale hlavne tazka jak svina,cize ak dobre ratam, tak na plochu 2x4m vrstva 1mm vazi 108,8 kg, co je podla mna dost. vyrobit sa to isto da, ale nebude to lacne(ani ta ortut neni zrovna lacna)