ddt
Stálý Člen
|
Takže, ťažko povedať kedy je ten spravny čas, teda čas v roku a nie čas vzťažený k rastline ako takej. Jednoducha odpoveď je, že po posledných mrazíkoch, teda keď už nehrozi ani v noci príliš nízka teplota. Je dobre aby sa najnižšie teploty v noci pohybovaly min. cca 8 stupňov, lebo sadeničky sú citlivejšie ako dospelé rastliny.
V apríli (duben) už teploty aspoň cez deň môžu vystupovať pomerne vysoko a niektorý growery dávajú von svoje rastlinky už v prvej polovici tohto mesiaca. Záľudnosť nastáva v pomerne pravidelnom ochladení v polke, prip. ku koncu apríľa (duben). Toto ochladenie aspoň pre naše účely môže byť fatálne. Môže sa stať, že napadne po dlhej dobe opäť sneh. Práve kôli tomuto pravidelnému ochladeniu veľa growerov vysádzajúcich svoje rastlinky skoro v mesiaci prichádza o ne, alebo ak prežijú tak často ostávajú poznačené po zvyšok života významne nižšou vitalitou rastu.
Takže odsledovať si to a rastlinky dávať von až v máji. Za niekoľko rokov čo pestujem som si všimol, že rastlinky sadené von v polke mája (květen) prípadne v jeho druhej polovici, sú stavbou aj vitalitou rastu významne silnejšie ako tie sadené von na začiatku mesiaca. Samozrejme sa to líši rok od roka, no tieto údaje vychádzajú ako zlatý štatistický stred, takže svoje konanie už len koriguj ako odchylku od priemeru. Minulý rok bol v tomto smere významnou výchylkou, kedy ideálne bolo sadiť až koncom mesiaca, prípadne začiatkom júna (červen). Zdá sa ti to príliš neskoro? Uvedom si, že rastlinky vysádzané von majú už určitú veľkosť (viď. ďalej) a letný slnovrat nastáva až 22.6. málo rastlín okamžite zareaguje na zmenu fotoperiody a tie najrannejšie začnú kvitnúť cca v druhej polovici júla (červenec). Následuje obdobie intenzívneho rastu ´v začiatku kvitnúcej fázy kedy rastlinky može aj zdvojnásobyť svoju veľkosť. Takže aj pro sadení von začiatkom júna (červen) by si mal bez problémov dostať rastlinku cca 2 metre vysokú (toto je extrémne variabilné a závislé od odrody a vitality konkretnej rastlinky) čo je asi postačujúca výška.
A k problému sadeničiek a ich predpestovania doma.
No ak pestuje no name, prípadne jednu z nasledujúcich generácií nejakého značkového modelu a máš semienok dostatok tak môžeš sadiť aj spôsobom priamo von do hliny, no nič to nemení na tom, že výnos čo sa týka pomeru počtu rastlín získaných z určitého počtu semienok bude podstatne nižší ako pri predpestovaní doma, aby si rozumel rádovo nižší.
Ak máš len málo semienok, či už no namu, alebo znčkovej odrody zakúpenej z určitého externého zdroja tak určite predpestuj doma. Dostaneš tak naozaj maximum rastlín a zbytočne neplýtvaš peniazmi.
Rastlinky môžeš vysádzať von aj 20 centimetrové rovnako ako 5 centymetrové. Záleží veľa na nádobe v akej ich predpestuješ a ako ľahko bez poškodenia koreňového balu ide rastlinka aj s hlinou vybrať. Samozrejme ani neuvádzam, že keď vzíde klíčok ktorý sa asi vždy vytiahne hodne do výšky bez problémov aj 10 centymetrov tak je dobre rastlinke dosypať hlinu až po zárodočné lístky, prípadne podľa možností kvetináča, kelímka či inej použitej nádoby. Následnú už spomenutú výšku 20 či 10 cm uvádzam preto až po dosypaní substrátu od jeho povrchu až k najvyššej časti rastlinky. Ja osobne preferujem výšku sadeničiek pri presádzaní cca 10 centymetrov kedy sú o niečo menej citlivé na presádzanie ako väčšie sadeničky a navyše sa ti takýchto rastliniek zmestí viac do bedničky, kýblika, alebo v čom ich prenášaš von. Môžeš si pozrieť obe varianty. pod čiarov mám odkazy na grow reporty- menom Zmarený outdoor 2003 kedy som NL#5 a Shamana sadil von ako už pekné košaté aj vyše 20 cm vysoké sadeničky- šok trval cca 5 dní, potom začali normálne rásť.
Ako opak pozri link menom Spomienky jedného partyzána z minulého roku kedy som dával von už spomínané cca 10 cm vysoké sadeničky.
Sú tam aj odfotené v kýbliku v akom som s nimi šiel na samotné políčko. Zváž obe možnosti. Niekedy presádzanie von väčších sadeníc môže byť ako reakcia na náhle chladné obdobie kedy grower aj napriek tomu, že má sadeničky dosť veľké na presadenie von čaká aby v chlade nezahynuly a kým chladné obdobie prečké sadeničky niečo podrastú, to bol aj môj dôvod vysádzania von tak veľkých sadeníc spred dvoch rokov.
No tak som snaď niekomu poradil.
S pozdravom DDT,
Ahojte
|
Good bye sweet romance i'm flying away now
Vzdelanie:
Botanika Marihuany (Konope)
Botanika Marihuany (Konope),II.kapitola
Botanika Marihuany(Konope), III.Kapitola - Genetika!!!
Botanika Marihuany (Konope),IV.Kapitola - Dozrievanie a zber
Ako si vybrat odrodu
Výber odrody pre rok 2006 (aktualizácia)
|