Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Jo vim přesně jak to chceš mít. Ještě mít pořádnej odtah rovnou ze stínítka a papá vysoká teploto. Hele jediní co podle mě můžeš udělat je to že prostě prubneš.když to prdne tak se moc nestane, ze skrine to vyberes jak nic. Ono je to totiž o tom že zaleží na jyký sklo narazíš. Hlavně to tam chce mít fakt volně.nejlíp volně položený a na okrajích mit místo.
Ja bych volil to sklo opravdu tenci,protoze cim bude tlustci,tim vetsi rozdily teplot budou na obou povsrsich,vetsi napjatost a tim spise ti to prdne.
To pohlcovani by me taky zajimalo.Ja mam pod stinitkem plexi sklo a kytky sou f poho,ale jake sou ztraty,to fakt nevim.
Jen bych si dal pozor byt tebou,aby to sklo nebylo poskrabany,muze se tam lamat svetlo-me to v nekterych mistech palilo kytku.
A taky si konstukcne vyres,jak to sklo lehce vyndat ... sem tam se na nem musi utrit prach ))
Hele mam sklo 2cm pod výbojku. Je 3mm tenký.
Zatim neprasklo. Jestli máš odtah od stínítka, tak nech mezi sklem a stínítkem mezeru. Vzduch, co de do odtahu ti pak to sklo dobře chladí. Mam ale jenom 250w.
No, zkus a uvidíš. Mě stálo 37 korun
konstrukci mam vyřešenou, sklo tam bude volně položený v takových závěsných zobáčcích(packy do "U" otočebý od 90stupňů), které se budou moc otočit a sklo se dá v pohodě vyndat, odtah mam samozřejmě dírou nahoře ve stínítku
nejde mi ani tak o to prasknutí! kámošovi řek technik, že to nepraskne! nezapomeňte, že se výbojka nažhavuje postupně, tak že i to sklo se postupně zahřeje! žádný teplotní skoky
jde mi o to jestli 1cm sklo nebude nějak ničit to světlo???!!!
Před 3 týdny jsem řešil něco podobného. Mám 250W-sodík a dával jsem tam sklo. Po přečtení některých příspěvků tady na groweru jsem zvolil obyčejný sklo 4mm. Lépe je mít sklo tenčí ... nedochází tam k takovému pnutí jako u 10mm tlustýho skla. Pro jistotu jsem v pěstírně ještě pod sklo upevnil mřížku, která sklo měla zachytit v případě prasknutí. Po 3 týdnech "testů" jsem mřížku odstranil a sklo drží. Je 8 cm od výbojky a je tam okolo 50°C ... takže v pohodě.
Taky by mne zajímalo jestli obyčejný sklo bere něco ze spektra sodíkové výbojky. Z vlastní zkušenosti víme, že přes sklo se člověk neopálí, protoře sklo pohlcuje ultrafialové záření ... ale vyzařuje sodík vůbec něco takového ?
Nazdarek,potreboval bych poradit stim,jak zmenšit teplotu vzduchu ve skříni bez nějakyho drastickýho zásahu jako např. vyřezání díry do skříně.Vyřešilo by to sklo a u něho třeba stolní větrak?Mam 250W sodík.Skřín: š-73 cm , h-43cm , v-127 cm.Diik moc...
[Edited by crazyshit on 06-06-2002 at 10:12 PM]
Omne nimium vertitur in vitium ..........Viva la GANJA!
Ja sam sklo pod vybojkou nemam protoze nemam problem s teplotou.
Studuju VUT v BRNE a prave sem se ucil na zkousku stavebni chemie kde je jedna z otazek sklo ve stavebnictvi.
Obicejne sklo pohlcuje urcite spektra svetla například: sklo o tlouštce 1 mm nepohlti skoro nic. Sklo o tloustce 5 mm (to je to co mate doma v oknech a hadejte proc se dava do oken minimalne 5 min. sklo) pohlti totiz vetsinu UW zareni ktere neni pro cloveka zrovna zdrave.
No o skle o tluostce 1 cm nam ve skriptech nepisou takze nefim. ale urcite ti pohlti UW zareni (no ale ty tam stejne zadne nemas)
poradil bych ti 1. dej tam sklo tak 3mm silne a dej mu vuli na roztahovani toto sklo by nemelo nic pohltit a jestli pohlti tak jen uplne minimum.
2. Doporucil bych ti sklo kremikove (bude asi dost drahe) ale cituji skripta:"sklo kremikove narozdil od normalniho nepohlcuje zadne spektrum svetla (tzn. ani UW zareni) a navic jeho teplotni zoztaznost je 28x mensi nez u skla normalniho pouziva se napr k vyrobe rtutovych vybojek" tak toto se musim ucit ke zkouskam z toho vylplyva ze kdys se ti normalni sklo roztahhne o 2,8cm tak to kremikove jen o 1mm. ale jak sem rikal bude asi dost drahe ja nevim jak sem psal ja sklo nepotrebuju
2 snark:snad chapes,ze kdyby moji rodicove uwideli,ze mam we skrini diru,tak by asi pekne rwali.myslis,ze bych to mohl wyřeSHIT tak,ze bych ty diry,udelal ze zadni strany skrine,kde je jenom tenka preklizka???newim ale jestli si to bude brat dostatecne mnozstvi wzduchu kdyz budou diry par centatuku od zdi.jo a jak je to teda s tim alobalem???řeší se to tady,ale zadnej konkretni zawer jsem jeste newidel.Kdyz bych ho odstranil,snizi se tim tam teplota,nebo ne?Jo a je tam wubec tak dulezitej???
2 dlabi:pekne ji sto rozebrala myslim,ze spouste z nas si pomohl pri wyberu toho "best" skla.karma je na ceste....CS
Omne nimium vertitur in vitium ..........Viva la GANJA!
to snark: jo chlape dík za rady, ale moc si mi teda nepomoh, je pěkný že ses rozepsal o spektru sodíkovky, ale o to tady vůbec nešlo, radit, že si máme dát do skříně pořádnej ventilátor, to taky nic moc, protože ne každýmu může skřín hučet jak turbo
zajímalo mě jak se světlo mění po průchodu sklem, vzhledem k tloušce, teplotě a možnosti prasknutí, jestli se světlo bude měnit tak razantně aby byly kytky na hovno a podobně. a tohle sem zatim nikdo nenapsal, teda trochu to nastínil Dlabi
Jinak samozrejme sklo neco odfiltruje, ale neni to tak drsny...
Nicmene jako jeste luxusnejsi reseni doporucuju tohle protoze to vyresi problemy s teplem skoro uplne
Před nedávnem jsem v knize "Základy skleníkového květinářství" z roku 1991 četl:
- čisté 4 mm tabulové sklo propouští 89-92 % kolmo dopadajícího světla
- 1 % světla navíc znamená asi o 0,5-1 % vyšší výnos
Bohužel nepsali nic o plexiskle nebo křemíkovém skle - zřejmě kvůli ceně.
Takže bych použil raději tak 2 mm tlusté sklo a doporučuju často a pečlivě čistit.
" ...rolllllllllllllll another one... " (Easy Rider)
to TommyBoy: díkes za rady, už sem na ten thread taky narazil. jen u toho stínítka neni nic napsaný, jako třeba, to nahoře je z plechu? ve vnitř je skleněná trubka nebo nic??? a podobně, trochu větší rozepsání by neškodilo, z čeho si to vyráběl, kde si sehnal věci a pod, dík
to rolllller: díky za údaje, že budu mít o 1% nižší výnos to mě nijak netrápí! tak že by mělo sklo 4mm vyhovovat, zkusim sehnat 3mm ale nevim jaký tloušťky skel se dělaj
Původní příspěvek od breeder - stínidlo je vyrobeno z naohýbanýho a nalakovaného plechu a místo skla je
osazena speciální fólie, která vydrží extrémní teploty,
- je však nutno u větších systémů než 400W, použít tlačný ventilátor pro chlazení
(což je doporučeno i pro menší výkony, aby lampa zbytečně netopila do pěstírny)