Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Dneska jsem proveld částečnou sklizeň ( viz http://grower.cz/forum/showthread.php?postid=587781 ). Očesal jsem některé rostliny a celkem jsem pověsil 26 svazečků po 10 listech. Tady přikládám fotku kupy listí, co jsem sklidil, moji největší rostlinu - měřila 2.15 m - a taky rozdíl v políčku před a po částečné sklizni.
Dneska jsem proveld částečnou sklizeň ( viz http://grower.cz/forum/showthread.php?postid=587781 ). Očesal jsem některé rostliny a celkem jsem pověsil 26 svazečků po 10 listech. Tady přikládám fotku kupy listí, co jsem sklidil, moji největší rostlinu - měřila 2.15 m - a taky rozdíl v políčku před a po částečné sklizni.
To zomb: Já mám tabák viržinský, ale víc přesně to nevím... semínka jsem jinak sázel začátkem března a vysazoval jsem rostliny ven docela dost pozdě, protože jsem dřív neměl tolik času, někdy začátkem června. Rozhodně jsem úplně na začátku udělal jednu velkou chybu, které jsem pak dost litoval. Semínka jsem nasypak na povrch hlíny, takže pro každý kořínek jsem musel dělat párátkem ďůlek do země. Ale zas to je zkušenost do dalších let a už konečně vím, že je lepší semínka zasypávat - i když jsou tak mylý.
Ahoj.
Tak jsem si se zajmem precetl o tvem tabakovem growru.
No pustim taky neco do sveta. Na zahrade mi roste 100 ks sazenic tabaku, bohuzel 93 rostlin tabak rustikan ( selsky ) a 7 kusu tabak virginsky, velmi mizerna klicivost. No nedalo me to a jednu roslinu o vysce 1m jsem predcastne sklidil abych zvolil postup pri spracovani.
Takze, s rostiny jsem otrhal listy a ty jsem 1 tyden susil v kulne, zavesene na provazcich. Listy nadherne uschly az byly uplne krehke, ale zustali zelene. Pak jsem s listu odstanil rapiky a tuto drt jsem rozprasovacem zvlhcil. Tuto zvlhcenou drt jsem uzavrel do 3.5l sklenice a nasledovala 5 denni fermentace. Sklenice byla ve tme a v teplu.
Po 5 dnech jsem listy vyndal, byly uz nadherne zhedle a na strojku na vlasove nudle jsem je nakrajel na prouzky. Tyto prouzky jsem 2 dni dosusil na slunicku. A vysledek... no bomba hnedocerny tabak velice silny a jemny, mnam mnam.
Umyslne jsem zvolil fermentaci, i tak ta sila je tam znat.
Pro pametniky, kdysi se prodavali francouske cigarety Partagas nebo Ligeros, tak co do sily je to srovnatelny. Maria co do tech komercnich cigaret davaji tak to opravdu nevim... mozna seno.
Takze ja budu zbytek spracovat takhle a vsem pestitelu preju dobre pokourenicko. Emiras
Já bych chtěl taky zkusit fermentaci, ale vůbec nevím, jak velká teplota musí být v tý sklenici a myslím, že ta teplota by měla být stálá bez větších výkyvů. Jak jsi to v praxi dělal? Ty listy jsi tam nějak namačkal, nebo byly jen tak volně?
Jinak fermentací by se měl obsah nikotinu snížit i když ten selský tabák nevyroste tak velký, ale zas je mnohem silnější, takže se asi bez tý fermentace nedá obejít. Nemáš nějaký fotky toho tabáku selského?
.. přeju ti ať se ti letošní pěst vydaří a všechno krásně uschne tak, jak má
Teplota normalni pokojova okolo 23C, jakmile s toho listu odstranis rapiky ( koreny) tak vlastne je to takova drt kusy listu, ty uz jsem nijak nemackal, jen jsem je vlozil do sklenice a zazatkoval. Asi na takove mnozstvi co mam pouziju nejaky plastovy barel. Slo me o to stanovit postup spracovani, ten tvuj nejni spatny, ale pracny. Defakto po fermentaci jsou listy znovu vlacny a zhnedli, daji se dobre rozemlit na prouzky a pak jen dosusit. Je to opravdu silne pokoureni, mozna bych jeste jednou zvlhcil a znovu dosusil, aby to bylo jemnesi, ale je to vec nazoru nebo chuti.
Vecna skoda ze pametnici co to tajne za valky pestovali uz nam holt neporadi jak to spracovat...
Nejake foto poslu, ale tak za 14dni, jedu na dovolenou.
Děkuji za vaše tipy. Zkouším fermentaci podle způsobu Emirase. Je to 3. den v zavařovačce a mám to na okně, které je na jižní stranu. Zdá se mi, že ten tabák je tmavší, ale zato docela to nasmrádlo a vůbec se to nepodobá vůni tabáku. Ráno tam je na povrchu taková bílá vatička, doufám, že to není plíseň. Mám jen pár otázek:
Rosíš občas tu směs tabáku a rozhrnuješ to? Je během fermentace cítit ta směs jako tabák, nebo to má jinou vůni?
Hanizek: Asi máš pravdu, dneska jsem to skončil a všechno jsem vyházel, protože to splesnivělo. Další fermentaci jsem dal dnes a skleničku jsem dal do stínu, kde je teplota asi 22 stupů a příliš tak nekolísá. Pak vám napíšu, jak to dopadlo.
emiras: Mohl bys prosím přidat nějaké foto k tvé fermentaci + nějaký stručný návod?? díky
Tak i ta druhá fermentace dopadla dost špatně. Sice se na tom ta bílá plíseň - nebo co to bylo - tvořit nezačala, ale zase to dost začalo smrdět a i když jsem to nechal vysušit na sluníčku, tak to smrdět nepřestalo. Kámoš to zkoušel a byla to fakt srač--. Někde musela být chyba. Nakonec jsem se rozhodl, že to budu pouze sušit bez fermentace a přijde mi to asi nejlepší. Pracný to zas tak není.. teda podle mě.
btw. vyhodnocení souteže se pomalu blíží... semínka už dozrávají