Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Přecet jsem si všechny názory na sušení a uskladnění a chtěl bych reagovat na to uskladnění - zavařování. Matka někde sehnala mechanickou vakuovou pumpu na zavařování a je to fakt super (myslim, že ji koupila někde v domácích potřebách).
Pracuje se s tím asi takdle:
1. nacpete sklenici hulením date na ni víčko a normálně ji zavřete víčkem a zamáčknete - prostě klasika jako při zavařování. Můžete používat i sklenice se závitem
2. sklenici dáte pod tu pumpu (vypadá jako zvon s pumpičkou) a tam je taková dírka kterou přikrijete prstem. Pak prostě jenom taháte a taháte a vysáváte vzduch. U velkých sklenic to je docela makačka, ale stojí to za to.
3. když už to tahat moc nejde tak povolite prstík a pustíte vzduch do prostoru se sklenicí. Uslyšíte takový lupnutí a víte, že ste ze sklenice vzduch vysály a víčko se pěkně přisálo.
Může se tam dát i vlhký hulení a vůbec žádnou plíseň sem tam nikdy neviděl. Praktikuju to už 3 roky a je to fakt pohoda. Do sklenice je možno přihodit i nějaký slupky od jabka, pomerače, mandarinky, grepu....prostě podle chuti.
Vřele doporučuji i pro zakopávání, kdo to praktikuje. Jak je tam to víčko přisátý, tak nic nepustí. Je třeba tu sklenici obalit pytlíkem, aby to víčko přez zimu nezrezivělo v přímým kontaktu se zemí. Vlhkost mu nevadí.
Mam to všechno vyskoušený na suchým i vlhkým hulení a je to fakt super. Myslim si, že ta pumpa nebude ani moc drahá i při dnešních cenách. Při otvírání si sklenice pěkně foukne a jak sejmete víčko, tak máte fšude nádhernou vůni z gandži.
Není žádný rychlosušící způsob, který by nezkurvil kvalitu, chuť a vůni. Proto raději dočkej času a pak uvidíš rozdíl. Jak můžeš pěstovat. Starat se o to jako o oko v hlavě a pak to podělat rychlosušením. A záštipky? Já osobně je dávám, stejně jako spodní listy pod kytky. Hnojivo jako hnojivo.
Sun in minds. Rastafari
No, my sme s kamosmi po lete skusali susit sice pod ziarovkou, ale nie normalne.
Skuste toto:
Alobal, do neho zabalit ganju, aby to bolo na co najvacsej ploche pokial mozno a aby to bolo ploche, tymto potom obalte ziarovku a zasviette :-)
Doporucujem wattaz tak 40-60 W, za 30--60 minutiek ususene.
Chuti to vcelku dobre, neskriabe to nejak moc a potencia sa myslim nezhorsi.
Najlepsie bolo, ked sa nam takto na chodbe susila ganja, pod svetlom este stolicka, mi vykvaseny na posteli a dosiel sa na izbu ubytovat nejaky chlapik s fotrom.
Ty cumeli, co robi ten alobal na ziarovke. Ale chlapik si s nami potom zahulil :-)
Ja susim celou kyti i s korenama hlavou dolu a spokojenost nejvetsi.Staci tejden k okamzite spotrebe.K delsimu uchovani radsi o par dni dyl...
Zastipavat palicky je podle me blbost, protoze ti kyti da spis silu do jiny palice, nez do utvoreni dvou novejch...dobry treba pro hustej ker pri slabsich svetlech...a poud se ti podari, ze vyrostou dve novy, tak muj vysledek byl maly palice na cely kyti.-Co nestihnes zastipat v rustu uz v kvetu nema cenu.Utechou by ti melo bejt tech par objemnejsich
Podle me to je zavarovani spatny. Pri zavarovani by byl matroš vystaveny vysokým teplotam a jak znamo vysoke teploty nici THC. A kdyz mi zavarujem vokurky tak to trva pekne dlouho. Doba + teplota = no THC
Tot muj nazor.
to restart: někde to tu píšu ale znova, letos sem nacpal palice do sklenic od vokurek(menčí sklenice asi 0,7l) a zavařil jako se dělaj vokurky (samozřejmě bez nálevu a ne tak dlouho jako vokurky jen asi 20min, do sklenic sem přidal ještě trochu šlupky z jablek, a hulení bylo náramný! síla jako sviň tak že bych řek, že se žádný THC nezničilo, a hlavně to neškrabalo v krku ani trochu, bylo to takový vláčný, trochu vlhký jako tabák a vlastně se to hodně podobalo skunku, a daly se kráně střihat i větvičky, myslim, že zavaření je docela dobrá věc a letos to budu taky praktikovat
doporučuji, když se rozhodneš načít zavařenou sklenici, tak by tam mohlo bejt sraženo trochu vlhkosti, já jsem načatou sklenici nechal pár hodin otevřenou (pozor vyschne to docela rychle!), tak abych mi matroš trochu vyschnul a byl tak akorát, ani ne moc suchej ani moc mokrej, prostě něco jako tabáček! každej si to musí vychystat sám dle svýho gusta, ostatně jako všechno v životě :-)
Skladování hulení a semínek
Asi většina z nás přemýšlela nad tím, kam mám dát semínka a hulení po sklizni.
Taky předpokládám, že většina z vás už to taky nějak vyřešila podle svého.
Přesto tady uveřejnuji svůj způsob uskladňování semínek a hulení.
Takže začneme. Po usušení otrháme paličky a zbavíme se listů. (Zbavit znamená, mlíko a popř. hašiš). Z opylených kytek vytáhneme semínka. Snažíme si vybrat ty semínka, která jsou hnědá tvrdá a velká . Pokud jsou semínka malá a zelená, znamená to, že jsou nedozrálá a tím pádem vám z toho nic moc nevyroste... Takže máme vypreparovaná semínka. Vezmeme si zavařovačku a dáme do ní hulení. Hulení NENAMAČKÁVEJTE do zavařovačky radši si vemte druhou. Zavařovačky umístěte někam na tmavé a chladné místo (neměla by tam být vlhkost). Jednou za 3 dny jí otevřete tak na hodinu
Toto opakujte po dobu pár týdnů (3-4) dokud si nebudete 100% jistí, že ve sklenici není žádná
vlhkost. Jinak by se vám tam mohla vytvořit plíseň a všechno by ste museli hodit zavařovačku do hajzlu.
Uskladňování semínek: Pokud budete vypreparovaná semínka používat příští rok, tak je stačí dát do
fatbagu a hodit na stůl . Pokud ovšem máte semínek přebytek, tak se hodí je někam dobře schovat.
No a kde semínka vydrží nejdéle? V mrazáku. Někde jsem četl, že semínka v normálních podmínkách
vydrží asi 4 roky a v mrazáku asi 20 let. No není to ověřené...
Takže jak uskladnit semena abyste je mohli v klidu za 20 let vytáhnout a vypěstovat z nich kytku?
1) Nejdříve si kupte gramové fetbegy (100 jich stojí 25 Kč) a dejte do nich semínka tak, aby se moc
nepomačkaly
2)Kupte si v papírnictví barevný papír a vemte si z nich černé papíry. Pomocí izolety si z nich udělejte
prostorné kapsičky na ně si napete jméno uskladňované odrůdy a datum kdy byly sklizeny
!!! POZOR !!! Nedávejte semínka NIKDY rovnou do kapsičky z černého papíru, protože z druhé strany
trochu lepí, a pokud by se snad špatným zalepením otevřela, tak vám semínka vypadají a vy už nikdy nepoznáte, co jste
pěsovaly.
3)Vložte fetbegy do nadepsané kapsičky a kapsičku uzavřete izolepou
4)Všechny kapsičky dejte do zavařovačky (pokud jich máte hodně) poud ne, stačí lahvička od dětské
výživy. Zavařovačku pevně uzavřetea dejte do mrazáku.
Teď řeknu proč černý papír a proč na konci zavařovačka.
1) Černý papír, protože pohlcuje světlo a tím pádem vám na fatbegy ze semínky na 20 let nekoukne ani
kousek světla
2) Zavařovačku použijeme proto, aby se nám nestalo že dáme kus zmrzlého masa rovnou na semena .
No, bylo to vyčerpávající....
Mozno by nebolo zle, dat palicky do igelitovych vreciek, kam sa dava maso a vakuovo ich vysat. Samozrejme len poriadne vysusene. Este som to neskusal ale mozno by to nebolo zle.
Vsetko vyssie napisane berte s rezervou, nikdy neviete pod vplyvom akych omamnych latok bol autor.
Těžko bys dělal za domácích podmínek vakuum.
No možná že by to šlo... Navrtáš do zavařovačky dirku na brčko (umělohmotný ) tam kde uniká vzduch u dírky na brčko dášn např. žvejkačku nebo izolepu aby neunikal vzduch. Vysaješ brčkem vzduch, zmáčkneš pořádně brčko, aby se tam znova nedostal vzduch a pak ho taky utěsníš.
P.S. úplného vakua nelze v domácích podmínkách úplně docílit
Lze. Prodavaji se nadoby s pumpou. Ja mam takovou vec od Zepteru - neporizovali jsme ji domu za timto ucelem - dam do toho paldy, vysaju vzduch a sup s tim do mrazaku. A je to vazne pohoda.
Vakuum doma vyrobíš tak že zatočíč normální měkkej igeliťák s materiálem, obmotáš ho gumičkou ale ne úplně, necháš si vůli...Pak ten smotanej vršek narveš do hadice od luxu a spustíš. V průběhu vysávání gumičku kancelářskou sponkou stahneš a když není pytlík děravej tag máš vakuum. Sice neni 100%ní ale nějakej čas to v mrazáku vydrží. Po určité době postup opakuješ ale s novým sáčkem tamten když rozděláš tak v něm kondenzují kapky a to je nebezpečné...