Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Vsimol som si, ze mnoho ludi tu oznacuje semena ktore maju z oprcu z kupovanych original semien ako az dalsi cross , teda F2, podla mna by to mali byt F1 , kedze kupovane semena tu vystupuju ako parentalna, teda zaciatocna generacia krizenia, tym padom je to co z toho vzide Prva filialna generacia (F1) a az dalsim krizenim tychto dcerskych crossov vznika generacia F2, ak sa nemylim. neprudim , len si myslim ze lepsia informovanost nikdy nieje na skodu
takze podla vas je Afghan a Skunk P a Mazar F1 ? ale aj ten Skunk ma nejakych predkov takze kde zacina P ? to sa neda urcit lebo kazda rastlina ma rodicov, takze ten skunk je pre jeho slachtitelov len dalsia F generacia ktovie kolka ale pre nas (ked uz ho mas doma) je to pociatok krizenia, preto pre nas to bude P. podla mna ked dostanes ustaleny gen od seedbanky to sa da pocitat ako P generacia ktoru ked krizis dostavas F generacie.
Původní příspěvek od acheron takze podla vas je Afghan a Skunk P a Mazar F1 ? ale aj ten Skunk ma nejakych predkov takze kde zacina P ? to sa neda urcit lebo kazda rastlina ma rodicov, takze ten skunk je pre jeho slachtitelov len dalsia F generacia ktovie kolka ale pre nas (ked uz ho mas doma) je to pociatok krizenia, preto pre nas to bude P. podla mna ked dostanes ustaleny gen od seedbanky to sa da pocitat ako P generacia ktoru ked krizis dostavas F generacie.
Ne , čti pořadně , začnu opačně , F2 je když ti prijdou semínka jednoho kmenu , afgan , skunk , mazar , chronik , to je jedno , ty to vysadíš ( třeba Chronik ) a z toho vylezou samice a samci , ty se mezi sebou opylujou a vykvetou a z toho je semínko F2 . A na to potřebuješ právě semínka jedině z F1 hybridu kterej se vznikne když se nakříží z rodičů se specifickými vlastnostmi od jednoho nebo obou kmenů , takže Chronik je ze Skunk x Northern Light (Samice x Samec) ale aby byl F1 musí být ze stejných rodičů , což znamená (teoreticky)že u seedbanky musej držet puvodní matky - samici skunku a fotra - samce Northern Light , z toho fikaj klony nechaj vykvest-opylovat mezi sebou a semínka jsou z toho pořád F1 několik let , takhle by to mělo být je to v podstatě to co napsal JAHmajčan , jen sem to snad spravně rozvedl , jinak tady ještě nějky diskuse...
Původní příspěvek od Krychle pokud se nepletu, z kazdych zakoupenych origo semen ti vyroste F1 generace, kdyztak me opravte prosim
No právě to je F2 , všechno co prodavaj seedbanky by mělo bejt F1 , ale moc jich se toho nedrží , můj nazor .
citace:
Původní příspěvek od prchy kytky muzes vybirat sebe vic ale kdyz uz mas F2 tak tato kytka uz ztratila nejaky geny puvodni originalni odrudy ,aspon takto mi to podala moje matka s vejskou ve slechteni
Jo to je pravda ale , nejen podle mojí praxe , se může objevit i lepši než rodiče viz
citace:
Původní příspěvek od Časlove To co prodávaj banky jsou F1, pak záleží na tom jak dobře to maj ustálený, ale to už je jen na nás co si vybereme za banku a geny.
Jinak to, že F2 nebo krossy ztrácí kvalitu, nemusí bejt vždy pravda! Pokud člověk vybere kvalitní samičí rostlinu (což pozná až po sklizni) a tipne kvalitního samce (smrdí, dobře se větví, má pořádnej květ atd.), tak i F2 nebo kros dvu modelů může bejt na stejný úrovni jako F1. Jak myslíte, že to dělaj banky? Vyberou kvalitní samičí a samčí rostlinu z kterejch jsou pak F1, jedinej rozdíl je v tom, že pro výber používaj desítky, stovky a možná i víc rostlin a tim maj větší šanci, že najdou lepší pheno než my, když vybíráme třebas z 20 kytek.
Na příští rok (možná ještě letos) mám naplánovanej kros Chemdog IBL x Purpurea ticinensis. Z těch semen pak vyberu kytku která bude splnovat podmínky: Po Chemdog množství pryskyřice, chut, sílu a po PT brzkej nákvět, barvu, odolnost proti plísnim. Když těch semen bude dost, tak je určitá šance najít to co člověk hledá...
Jo kdo hledá najde
citace:
Původní příspěvek od pan.zzz ahoj.
mam takovej zajimavej dotaz. jde o to, ze jsem nasel ve sklizni z rezu jedno seminko. podle kamarada, je to zcela normalni. rostlina se sama opyli, pro preziti dalsi generace ( samodrejme bez jakyhokoliv stresu ).
seminko bylo opravdu jen jedno jedine z cele zklizne!
Zajimalo by me tedy, jestli to uz nekdo zkousel a jaky jsou sance?
dekuji predem
No kamarád nekecal , je to tak , mě se taky stalo že jsem našel v palici jediné semínko , ty jsem si schovával , protože ty by měli bejt naprosto v pohodě , každá kytka která tuši že končí pěce jen se vzchopi a když stojí za to sama vytvoři semínko , u některejch je to může bejt vidět v podobě žlutejch "banánků" v palici , nemusí to bejt znamka hermáče jen se kytka chtela zachovat na přiští rok , nic víc .
Jo téma sem spojil at je to celé pohromadě , Hlava
mam sice len nejake zaklady genetiky, ale "F2 je když ti prijdou semínka......ty se mezi sebou opylujou a vykvetou a z toho je semínko F2" ako je mozne ze po krizeni zasa vylezie ta ista generacia ? krizenim F2 predsa vznika semeno F3 a tak dalej nie ?
ja skor suhlasim s 46x,y "je jedno, že máš z banky F1 generaci, protože označení generací je jen označení. F1 generace je pro Tebe P generace"
Označení P, F1, F2 atd. je jen označení, pro nás je to nejjednosuší a nejsmysluplnější brát, že banky maji P generaci (rodičovskou), po opylení vzniknou semena F1, ketrý se dostanou k nám a když my si dál hrajeme vznikaj další generace F2, F3...
Je to, ale furt jen označení, samozřejmě, že v bankách ta rodičovská generace musela taky z něčeho vzniknout. Jde jen o to od kud to člověk bere!
Já se kaju, já si nezasloužim
ušlechtilou konverzaci, zeleninu, mlíko
dál bejt spisovnej a vzornej
to by za mnou brzo sklaplo víko.
Původní příspěvek od acheron mam sice len nejake zaklady genetiky, ale "F2 je když ti prijdou semínka......ty se mezi sebou opylujou a vykvetou a z toho je semínko F2" ako je mozne ze po krizeni zasa vylezie ta ista generacia ? krizenim F2 predsa vznika semeno F3 a tak dalej nie ?
ja skor suhlasim s 46x,y "je jedno, že máš z banky F1 generaci, protože označení generací je jen označení. F1 generace je pro Tebe P generace"
...semínka co ti přijdou jsou F1 , z tech vznikne F2 , takže jak sem napsal "F2 je , (čárka) když ti přijdou ...." už rozumíš co jsem napsal ??
citace:
Původní příspěvek od Časlove Označení P, F1, F2 atd. je jen označení, pro nás je to nejjednosuší a nejsmysluplnější brát, že banky maji P generaci (rodičovskou), po opylení vzniknou semena F1, ketrý se dostanou k nám a když my si dál hrajeme vznikaj další generace F2, F3...
Je to, ale furt jen označení, samozřejmě, že v bankách ta rodičovská generace musela taky z něčeho vzniknout. Jde jen o to od kud to člověk bere!
Jo tak by to by to mělo bejt , psal sem v předchozi odpovědi a nevíc jde oto OD KUD TO ČLOVĚK BERE !!! Přesně , musíš hledat kdo má ze seedbank původní genetiku - P - parents - rodiče , což moc bank nemá .
P generace - Parentální generace - rodičovská generace.Nazýváme tak rostliny vybrané z čistých, nekřížených, nebo vysoce ustálených odrůd např z Thaiska, Pakistanu , nebo třeba Skunk#1.
F1 generace - Filiální generace - vzniká křížením P generací; křížením F1 jedinců (F1xF1) vznikají F2 jedinci atd. F1 generace je vhodná pro lidi kteří pěstují ze semen a požadují stabilitu phenotypů. Pro lovce unikátních rostlin jsou vhodnější kvalitní F2 (ask your local breeder a výše, které nabízejí větší genetickou diverzitu a tím pádem vyšší naděii na unikátní kytku, kteréžto recesivní znaky byly v F1 generaci potlačeny.
IBL – inbreedline – ustálená linie – odrůda, která byla po několik generací šlechtěna, aby vykazovala shodné znaky tak, jak to šlechtitel zamýšlel. Obecně se za hranici IBL považuje tuším F5 generace.
Bx - Back Cross - zpětné křížení - jde o techniku ustálení určitých požadovaných znaků rostliny za pomoci zpětného křížení k některému z původních P1 rodičů.Např. Sweet Tooth #3 byl hodně zjednodušeně zpětně křížen asi následovně SPG x (SPG x (SPG x (SPGx Blueberry))
Seedbanky nabízejí F1 hlavně proto, že je nekonečně jednodušší ukrást Skunka Samovi a Silverhaze Shantimu, vybrat nejlepší jedince zkřížit je a hotovo, než strávit několik let nad desítkami různých linií pro vytvoření opravdu dobré IBL. A feminizace tomu dává úplně korunu, to stačí vzít dobrou matku, samosprašit a prodáváme.
Takhle si např představuje šlechtění Shantibaba <-- RESPECT !
Banky maj jednu vyhodu a to ze ma to maj papir ze to muzou delat , ale mi ne, ale verim tomu ze na to mit papir mi tak mame modely ze by to nechtel nikdo kourit.