Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy
Tohle číslo už sem kdysi slyšel, je to jen můj osobní názor, ale tak jak před tím i teď mi přijde docela malý, když si tak narychlo člověk spočítá kolik může jít státu z jednoho gramu, uvědomí si kolik je tady obyvatel a kolik cizinců by toho využilo, tak by mohl mít určité pochybnosti. Navíc dost silně pochybuju o tom, že alkohol a konopí jsou čisté substituty. Ten efekt nemůže být tak velký, protože opravdu málokdo, kdo před tím konopí kupoval, by přestal kupovat alkohol nebo ho omezil kvůly tomu, že si konopí už může koupit legálně, vždyť prodeje konopí by nejvíc využívali lidi co teď nakupují na černém trhu a alkohol kupují i tak, to že si skočí do trafiky místo k dealerovy má akorát za následek podporu státu namísto černého trhu a ne substituční efekt konopí za alkohol v takovém rozsahu. Ale mě neposlouchejte zkouška z mikroekonomie boužel za F, tak snad příští semestr
P.S. ten první link mi nejde zhodí akorát firefox když na něj kliknu, nevím proč.
No, to je docela zajímavý námět na seminárku do makroekonomie
2 hellfire: souhlasím s tebou, docela mě překvapuje, že taková kapacita jako sedláček má chybné uvažování. Navíc jeho styl, kdy se veřejně prezentuje, že vysedává po hospodách(sice říká, že kecá s kámošema novinářema o všelijakých ekonomicko/politických tématech, apod...ale víme jak ).
V prvé řadě mně přijde nesprávné uvažovat substituční efekt v případě konopí a alkoholu, spíš naopak bych tady uvažoval efekt komplementu (přece jenom pivko a brčko jdou k sobě ).
Za další bych bral v úvahu ten příliv turistů, který by to přineslo...sice se to asi blbě počítá, ale když si představím, kolik lidí jezdí do NL jen kvůli konopí, tak by to pro nás určitě bylo taky prospěšné.
Pokud by bylo zdaněné konopí, tak předpokládám, že by bylo i legální, takže by byl ještě větší rozmach pěstování=> větší spotřeba elektřiny a všech věcí, potřebných k pěstování (tato úvaha má sice menší váhu, ale předpokládám, že by se taky projevila).
Mě zkouška z mikra čeká ve středu, tak snad uspěju líp než ty
Ano konečně si toho někdo všimnul debaty na zbohatnutí státu na konopí tu u nás probíráme denodeňě jenže náš stát je na to hold moc blbej no
nedojde jim že sou v tom celým šílený prachy to vtom vydíme jenom mi huliči snad jim to konečně dojde no ..
Substituty to jsou, o tom žádná. Buď jedno nebo druhý, při kombinaci je ti spíš blbě... Jedno pivo ke špeku samozřejmě sneseš, ale kdybys nehulil, dáš těch piv za večer 5+.
Znát ta čísla prodejnosti Smokingu můžeme udělat aktuální kalkulaci. Otázka je ve kterém roce to Tomáš Sedláček počítal a zda se od té doby data nezměnila...
"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy
Substituty to jsou to jo, ale asi ne pro každýho, nemluvíme tu o rohlíku a houskách, rozhodování o jejich zaměňování bude silně individuální, navíc by se tady ten substituční efekt stejně tak moc neprojevil, protože jak už sem říkal, lidi co kouří marihuanu a zároveň ji kupují na černém trhu, by akorát nakupovali jinde, tzn. i v téhle situaci, kdy si konopí legálně nejde pořídit, tak stejně k tomu pivu ty špeky mít budou, takže stejně vypijou míň než by vypili. Substituční efekt se určitě nějak projeví ale podle mě daleko míň než bylo zmíněno. Jinak zakládat takový výpočet na papírkách bude taky asi dost nepřesný.
Věřím, že to Tomáš Sedláček počítal ze srandy, pak ale z toho výpočtu nemůžeme vyvozovat žádné závěry. Ani orientační.
Původní příspěvek od nero Ano konečně si toho někdo všimnul debaty na zbohatnutí státu na konopí tu u nás probíráme denodeňě jenže náš stát je na to hold moc blbej no
nedojde jim že sou v tom celým šílený prachy to vtom vydíme jenom mi huliči snad jim to konečně dojde no ..
dobrý téma.a ja si myslim že by natom stat vydělal ešte víc.dneska huli skoro všichni to zaprví.zadruhy by se policajti nemuseli zabejvat treba náma a mely čas na jiny věci,třeba na smažky čorkaře,atd
Nemyslím si, že vliv substitučního efektu by byl tak moc velký, že by byl rázem příjem státu ze zdanění konopí nulový. Ti co trávu kouří ji budou kouřit stejně pořád stejně a vypijou piva také pořád stejně.......
Podle me by zdaneni vedlo k potlaceni malopestitelu. Uz by nebylo trestne pestovat konopi, ale neodvadet z nej dan. Vzniklo by nekolik velkopestitelskych firem, ktere by malopestitele naprosto zruinovaly. To je to, co chcete?