Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Na stejnosměrný proud je podle mě nejlepší varianta pulsní regulátor. Maji ho v www.gsm.cz a stojí cca 300,- Výhoda je ta že reguluje od uplného minima (coč znamená že dokáže ventilátor rozběhnout pomaleji než jiné varinty) až do uplného maxima.
Co se týče ventilátorů na 220 tak je to dost velký problém. Pokud je ventilátor jednofázový - má jen dva vývody tak je to téměř neřešitelná situace a pokud je to typ který by šel regulovat tak nejlevnější regulátor jsem našel za cca 3000,- Má to přímo svůj název ale nepamatuju si ho. Určitě by to šlo zbastlit nebo koupit jetý levněji ale otázka jestli se potom nevyplatí koupit rovnou ventilátor na stejnosměrný proud a regulátor.
Rozhodně to chce promyslet a ne jak jsem to udělal já že mám doma 8 ventilátorů na střídavý proud který regulovat nejdou (ta horší varianta) a skříň připomíná poslechem vysavač :-(
no kedze mas fan na 220 .. tak ti odporucam regulovatelny zdroj ... urcite sa da kupit aj niegde v GM, alebo tak .. mne ho robil otec... skusim zohnat schemu.. ale ak si prestudujes Amaterske Radio , tak tam urcite bude zapojenie ...
potenciometr = dobra vjec, ale z me zkušenosti vim, že nejjednoduší je snížit či zvýšit napětí. ale zvyšovat o max. 10% procent, jinak se to posere, nejjistější je regulovat směrem dolu
A co takle použít na snížení otáček ventilátoru na 220V něco jako je stmívač na žárovku, jakej máme třeba doma v obýváku na světlo?
Pokud vim, tak funguje asi od 5W do 100W.
Taky reguluje proud pomocí tiristoru a je určitě levnější a dostupnější než nějaký regulátory otáček pro ventilátory.
Když se ti spálí žárovka , tak to může být u někoho ve skříni problém , odpor s chlazením s hliníkového plechu bude asi jistější . Má někdo zkušenost s odporem , který sníží výkon tak o 30 % ???
v elektrice se nevyznám, ale potřeboval bych nějaký transformátorový regulátor do 1000kč na TD 350/125, jelikož s normálním - triakovým - regulátorem motor na nižší otáčky dost hučí Poradíte mi někdo co s tím pls?
Děkuji.
"Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí. "
Praktickou zkušenost s transformátorovým regulátorem namam, ale myslim že to s tim vrčením bude podobný. Dyť dělaj oba to samý - měněj efektivní napětí.
Lepší by byl frekvenční měnič, jenže kdo si může dovolit takovej luxus do skříně...
btw: Velikost napětí na jednotlivejch odbočkách vinutí by bylo nejlepší navrhnout podle měření na triakovým regulátoru. Co si vzpomínám tak na 150V se ufo už netočilo