Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zdravím komunitu,
jak všichni víme, od 1. ledna 2026 mohou v České republice osoby starší 21 let legálně pěstovat až 3 rostliny konopí pro vlastní potřebu. Rozhodl jsem se této příležitosti plně využít a rád bych se s vámi v tomto deníku podělil o svůj pokus o pěstování – přírodně, naplno a zcela bez kompromisů.
Tento deník bude spíše ohlédnutím za mojí už bezmála dvacetiletou cestou zde na fóru, odkud jsem čerpal informace nejen ve svých začátcích, ale po celou dobu od dnes už legendárních členů místní komunity. Rád bych teď něco z toho předal dál a ukázal místním členům i návštěvníkům svůj osobní pohled a směr pěstování, který po těch letech považuji za ten vůbec nejvyváženější.
⚙️ ZÁKLADNÍ PARAMETRY:
Prostředí: Venkovní pěstování Jižní Morava 400m.n.m
Genetika: 3x OG Triploid Samonakvétací (Humboldt Seed Company)
Začátek: 21. května 2026
Hnojiva: Venkovní sada Biobizz All pack
🌱 ROZDĚLENÍ NÁDOB A SUBSTRÁTU PRO POKUS:
Abych plně a legálně využil povolený limit, pojedu přesně 3 rostliny. Všechny dostanou obrovský prostor ve velkých 50l děrovaných květináčích (Air-Pot). Základním substrátem je Biobizz Light-Mix, který jsem pro účely pokusu s provzdušněním kořenů a zadržováním vlhkosti namíchal následovně:
Rostlina č. 1: Light-Mix + 10 % perlitu navíc + zapojená provzdušňovací kopule (AirDome)
Rostlina č. 2: Light-Mix + 20 % perlitu navíc + zapojená provzdušňovací kopule (AirDome)
Rostlina č. 3 (Kontrolní): Čistý Light-Mix (bez přidaného perlitu) a BEZ provzdušňovací kopule
Během celého cyklu budu pečlivě dokumentovat a popisovat jednotlivé kroky, dávkování a zásahy. Cílem je ukázat postup při přírodní péči a vyváženém přístupu. Posaďte se, začínáme!
Příprava stanoviště a substrátu (cca 14 dnů před klíčením)
Všechno to začíná ještě dávno předtím, než jde semínko do hlíny. Vždy začínám pečlivou přípravou květináčů, substrátu a samotného místa.
Nejdříve jsem složil velké děrované květináče (Air-Pot). Na dno prvních dvou z nich jsem vložil a pevně uchytil provzdušňovací kopule (AirDome). Poté jsem všechny nádoby naplnil substrátem Biobizz Light-Mix s příměsí perlitu přesně podle plánu, usadil je na jejich finální venkovní stanoviště a vše důkladně prolil čistou osmotickou vodou.
Zároveň jsem rovnou otestoval, jestli správně funguje vzduchování. Když bylo vše prolité a funkční, nechal jsem nádoby se substrátem bez jakýchkoliv dalších zásahů jednoduše „ožít“ a pracovat.
Teď už jen průběžně kontroluji vlhkost a čekám. Čekám na chvíli, kdy uvidím první samovolně vyklíčené rostlinky plevele. Právě tenhle drobný plevel je pro mě totiž tím nejlepším prvním poslem a jasným povelem přímo od přírody, že je ten správný čas začít.
Klíčení (18. května 2026)
Jakmile přišel ten správný čas, šla semena rovnou do hlíny. Sázím je přímo do vysokých papírových půllitrových kelímků bez potisku, které plním tím samým oživeným substrátem, jaký už leží připravený ve finálních velkých květináčích.
Nepraktikuji žádné předkličování ve sklenici s vodou, nepoužívám papírové kapesníky ani speciální sadbovače. Mým hlavním cílem je dělat od samého začátku co nejméně invazivních zásahů a zamezit zbytečné manipulaci se semínkem nebo křehkým klíčkem. U samonakvétacích genetik je zkrátka naprosto klíčové vyhnout se i tomu nejmenšímu stresu už v této rané fázi.
Za příznivého počasí nechávám semena klíčit rovnou venku pod širým nebem. Nepoužívám vůbec žádné umělé osvětlení a kelímky nedávám ani do skleníku, pokud mě k tomu vysloveně nedonutí opravdu vyloženě špatné podmínky.
Příroda si s tím poradí sama úplně nejlépe, stačí jí jen dát prostor.
1. Den – Rostlinky jsou na světě (21. května 2026)
Máme vyklíčeno! Úspěšnost je 3 ze 3, tedy čistých 100 %. Obrovská vitalita a spolehlivá klíčivost zkrátka bývají u těchto triploidních a tetraploidních genetik velmi silnou stránkou, takže mě tento výsledek nepřekvapil.
Zalévám čistou osmotickou vodou. Hodnotu pH upravuji na ideálních 6,5, a k tomu využívám výhradně kořenový stimulátor Root-Juice od Biobizzu. Žádná zbytečná chemie na srážení pH – jdu čistě přírodní cestou, která vodu nejen srovná, ale hlavně okamžitě podpoří tvorbu a rozvoj těch nejdůležitějších prvních kořínků.
7. Den – Přesazování a kelímkový fígl (27. května 2026)
Máme za sebou první týden a je čas jít do velkého. Přesazuji z papírových kelímků rovnou do finálních 50l květináčů. Jak bude vidět na přiložených fotografiích, používám specifickou metodu. Neodstraňuji totiž celý kelímek, ale pouze opatrně odříznu jeho dno, abych absolutně nijak nepoškodil kořeny. Následně vložím kelímek i s rostlinou do připravené jamky tak, že 1/3 kelímku je v zemi a 2/3 zůstávají trčet nad úrovní substrátu.
Tento způsob jsem si po letech praxe hodně oblíbil, protože má hned několik zásadních výhod, které se naplno projeví už v následujících dnech:
1. Eliminace stresu a ochrana hlavního kořene
Tím, že se s kořenovým balem prakticky vůbec nemanipuluje, předcházím poškození hlavního kořene a následné (často i třídenní) stagnaci růstu. Každý den zpoždění je u automatů ztráta, které se takto spolehlivě vyhnu.
2. Cílené dávkování živin pro start
V prvních dnech, kdy jsou rostliny ještě malé, zalévám vodu s výživou přesně do kelímku. Zaručím tak, že se všechny potřebné živiny dostanou přímo ke kořínkům a neutečou do stran. Zbylý ohromný prostor 50l květináče zatím prolévám pouze čistou osmotickou vodou s pH upraveným na 6,5.
3. Rychlejší prohřátí a rozvoj kořenů
Papírový kelímek vyčnívající nad povrch chytá sluneční paprsky a rychleji prohřívá hlínu uvnitř. Vyšší teplota v zóně, kde se tvoří první kořínky, znamená jejich razantnější rozvoj a o to rychlejší prokořenění celého velkého květináče následně.
4. První obranná linie proti škůdcům
Máme tu v okolí naprosto extrémní problém s plzáky španělskými. Během vlhkých letních podvečerů jich po obvodu zahrady běžně posbírám 300 až 500 kusů. Tahle invaze dokáže přes noc zlikvidovat celou úrodu. Kelímek tak slouží jako první malá fyzická překážka.
5. Ochrana před přemokřením a bahnem
Při opravdu nepříznivém počasí a silných deštích se může stát, že se velký květináč nasytí a chvíli v něm stojí voda. Tím, že je základna rostliny o 10 až 12 cm výš nad hlavní úrovní hlíny, jsou mladé kytky chráněné proti utopení. Zároveň je to chrání proti stříkajícímu bahnu a případnému slehnutí substrátu přímo u stonku.