Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Původní příspěvek od edus https://grower.cz/photos/020147/0001.jpghttps://grower.cz/forum//forum//forum/images/smilies/slizoun.gif
Pěkný, co to je za model?
dnes snad nahodim foto, naga už je zralá skoro celá, nikdo už s tim nechce mít nic společnýho
Zejtra se asi bude zavařovat Jalapeňo, Jalmundo - ty velký, pálej až neskutečně - středy se semínkama, jinak ne.. Primavera skoro nepálí, tak to půjde do sklenic 50/50.
Co říkáte na zavaření Fatali, Nagy?? Neni lepší usušit? Asi stejně skusim oboje.. přemýšlim i o uzení, jen nevim, jestli to má cenu, asi se to hodně smrskne..
Ty fatali a nagy bych některý usušil, některý dal do mražáku (měly by si udržet takovou tu křupavost). Ale s tím zavařováním nevim, loni jsem zavařil pár feferonek a když jsem je v prosinci zkoušel byly na můj vkus takový strašně měkký, rozbředlý (za to dědovi to chutnalo). Letos jsem zkusil zavařit asi 10 skleniček s habanerama atd tak uvidíme co udělají.
Původní příspěvek od John.Mall Dneska jsem si oloupal rajčátka a dal do mrazáku, teď už jenom počkat až to dozraje, a pak nějakou mňamózní omáčku.
Tak mne napadá co se sem furt seru se svojema kecama, když si mohu založit svoje théma, asi to bude lepší ať to tu nemáš zahnojený Bulle.
To by jsi mohl, ale psát zde samozřejmě můžeš 1/2 rajčátek mi shnila pod rukama, ale já na ty omáčky moc nejsem, mě to časem už moc nechutná, vše je ochucené omáčkou a chutná to stejně..
citace:
Původní příspěvek od payah Pěkný to máš!
Ty fatali a nagy bych některý usušil, některý dal do mražáku (měly by si udržet takovou tu křupavost). Ale s tím zavařováním nevim, loni jsem zavařil pár feferonek a když jsem je v prosinci zkoušel byly na můj vkus takový strašně měkký, rozbředlý (za to dědovi to chutnalo). Letos jsem zkusil zavařit asi 10 skleniček s habanerama atd tak uvidíme co udělají.
Díky, s tim zavařovánim - já to dělám v láku na okurky s max. poloviční dávkou octa (bez koření, jen cibule nebo mrkev...) Jalapeňo jsem loni vařil max 10 minut a to jen velké plody ve velkých "okurkovkách".
Začal jsem dávat do hrnce sklenice od největších po nejmenší, po 7-8 minutách jsem je od nejmenších začal vyndávat. Tak tam ty největší byly cca 10 min. Poprvé jsem zavařoval a podle kuchařky Sandtnerové a jejích okurek(20 min zavařování a porce octa/vody), jsem to nějak napoprvé trefil Jak jsem to znal z obchodů a chutná mi to...
FOTO: vlevo FATALI ORANGE - vpravo HABANERO RED
Fatali je ze samozavlažováku, věčně přelitá a ve špatných podmínkách. Houpe se na větvi (pověšená v samozavlažováku)
Tak konečně mám využití
V televizi říkali, že teď budou chodit kandidáti do voleb do domácností, vždycky to prej bude vylepený na ulici Takže nasušim, navařim a nějaká starší, dobrá žena naservíruje
Teď sem 1 vařil v mlíce, jestli to nebude míň pálit - nepálilo, a navíc když jsem olíz lžíci, málem mi shořela huba
Pak jsem hodil kus do polívky a sníst se dala - jen čím dýl se vařila, tím víc pálila a já ji na konci zapomněl vypnout Měl bejt litr, bylo 0.4..
Ještě nebyla rozvinutá chuť a pálivost, ale jsou 4 v cca 3.5l takže to o moc lepší asi nebude. Listy žloutnou už přes 5 týdnů, ať hnojim nebo ne.
Měl jsem jich moc, měly být všechny SJY a rozdal jsem je jako SJY asi 5ti lidem, žádne ty Feferonky jsem vůbec nesel.
Sklizeň probíhá už asi měsíc každej tejden, zavařeno asi 90 skleniček JALAPENOS, největší kousky vykuchány, naplněny a sežrány Moc nepálej, neměly moc dobrý podmínky ani ty výkyvy počasí tomu nepomohly..
Sklidil jsem asi 200 Nag Morichů, jsou v omáčkách, který neúnavně vaří známej.
Asi 10L Fatalii Orange, 8L Habaner red, min. 20L Sloních chobotů. Hromady API, Malajskejch a dalších "indickejch" paprik ještě zrajou. Většina z cca 20 ks S J Y shnila - i 1 už zavařená...
Ještě, že už to brzo chcípne, jinak by mi z toho už jeblo ..
Jestli budou nějaký použitelný fotky, tak dodám. Hezčí a lepší než ty co tady mám už ale nebudou, světlo stojí za prd. Ještě jsem to ani neprobíral, nestíhám...
Foto 1 - Jalapeňo Primavera Foto 2 - Jalapeňo Jalmundo
Tak asi 40% celkovýho množství.. Moc nepálej, u cca 1/2 ani semínka....
Všechno mám sklizený, sem tam pár malých plodů zůstalo. Každý týden dozrálo několik plodů od každé odrůdy a 2 nebo 3 větší žně..
Tak 2/3 jsem rozdal.
Nejvíc mi chutná Fatalii, Habanero, Jalap., SJY, Sloní chobot, Assam a Naga. Ostatní nic moc, ale třeba Devil má uplatnění v kuchyni do Číny (do jejich kuchyně, když si budu dělat čínu já, asi si tam hodim Fatalii nebo Habanero) a ty Indický papriky zas v jejich kuchyni..
Jestli se dokopu k nafocení, tak sem hodim recept na moje Bullito, domácí tortily s náplní
čus, hele příští rok bude Rokot víc, já minulej rok měl dvě, tet jich mohlo bejt klidně padesát, ale svěřil jsem papričky nesprávné osobě a při dovolený je úplně uchca+a .. takže opadaly listy, květy i plody, rostlinu jsem zachránil, je pěkná, silná a velká, tak příští rok. Jo nějakej dobrej recepis sem foukni.
A ještě k tomu Rokotu, venku mrzne, poslední dny škrabu sklo u vozu každé né moc molé ráno a Rokotíčko na okně kvete, jasně nani v mrazu na zemi, ale i tad dobrý.
Já ho mám na zemi venku, vyschlé a nejmíň bylo 2.5*C
Květináče jsou pokrytý vrstvou bláta a tak je zatim nejsem schopnej uklidit, ale chystám se na to. Bohužel mam jen okno, kam nesvítí prakticky vůbec slunce..
Původně jsem je chtěl dát na zimu k "mému" omáčkáři, ale kdoví jak by dopadly... Stejně jsem na ně dost prděl, jen tak aby nezdechly..
Recept už by tu byl léta, ale jak fotit s 1 rukou od salsy a druhou od mouky Když se mi někdo motá v kuchyni jsem nevrlej, tak to budu muset nějak zmáknout.. Navíc ted na podzim to bude kvalita fotek ala ty Jalapeňo v bedýnce ve vaně...
Předem bych chtěl říct, že ty tortilly vypadaj pracně a možná i na začátku jsou, s trochou cviku se tohoto jídla dají uvařit 4 porce za 35 min. i s krájením zeleniny a výrobou toril.
4 velké placky vyjdou na cenu asi 400g mouky, takže zapomeňte na ty předražený ze supermarketů, tohle je prakticky stejné, jen 10x levnější. Stojí to ale trochu práce.
Mouku používám většinou hladkou, může se smíchat s polohrubou, použít se dá směs na chleba, mouka celozrnná, kukuřičná nebo jakákoliv jiná. Já mám nejradši z hladké. Jaká je mouka, takové jsou placky. Z hrubý jsem nedělal ale asi by to taky šlo..
Jediná nevýhoda tohoto jídla je, že nadobro zaneřádíte celou kuchyň: moukou, odpadem, salsou a eventuálně i kapsicinem
BULLÍTOS
4 porce
Tortily: 600g mouky, 6 lžic oleje, špetka soli, voda asi 250 – 300ml
Přesný postup surovin – dodržet! Mouku smíchám se solí (má se prosít, ale nikdy jsem nedělal), do toho přidám 6 lžic oleje a udělám „drobenku, sypanku“. Do toho přidám vodu 90*C a vařečkou a později rukama vypracuju těsto. Těsto má být vláčné, ne tuhé a v žádné fázi nesmí vyschnout. Minimálně přikrýt utěrkou! Mezitím už mám NASUCHO rozpálenou co největší pánev a začnu válet 1. placku. Je potřeba hodně podsypávat moukou, těsto je lepivé a nepodsypané se trhá. 1. placku dám na pánev a mezitím si začnu válet další. Za asi minutu placku otočím, 2. Placku doválím a 1. je hotová. Sázím další. Takhle to pokračuje, dokud nedojde těsto Hotové placky přikryju utěrkou, pokud vyschnou jsou tvrdé a křehké a vůbec nepůjdou srolovat.
Zeleninová směs (cibule, paprika, rajčata, česnek), mleté nebo hovězí maso
Jelikož zrovna vrcholila sezóna, nakrájím si asi 16 papriček Jalapeňo a 2 cibule na střední kusy. Když nejsou čerstvé, vezmu 2 obyč papriky a několik Jalapeno zavařených, připádně Habanero nebo cokoli jiného. Rozpálím si hluboukou pánev s oliváčem a oboje nechám osmažit. Po asi 15 minutách přidám rajčata, osolim, opepřim, přidám česnek a lehce okmínuju. Pokud dělám spíš omáčku, přiklopim poklicí a nechám rajčata rozvařit, pokud spíš větší kusy zeleniny „na zkus“ tak rajčata opeču lehce bez poklice a ihned podávám.
Z mletýho masa udělám šišky, Burgery, nebo rozdrobim. Opeču to,
opepřim, osolim a podávám.
Na měkkou pevnou tortillu dám přiměřeně zeleniny, maso, eventuálně listový salát nebo něco podobného, zabalim, překrojim napůl (protože se to jinak nevejde ani na největší talíř), přidám lžíci zakysaný smetany a pokud je přezrálé avokádo, tak i Guacamoly (dá se napodobit třeba z upečenýho celýho lilku, rozmixovanýho s česnekem). Zeleniny dávat přiměřeně, styl „za války jsme nemohli, teďka můžem“ má za následek to, že budete mít od pálivý omáčky celej obličej , z placky to poleze kudy to půjde, případně si vykloubíte sanici..
Časy přípravy: zelenina se vaří +- 25 minut + čištění a krájení. Placky celkem 15 minut a maso se dělá tak dlouho, dokud není hotový Těch ½ hodinu počítejte taky na úklid..
Když se dělá cibule a papriky, připravim si těsto, přikreju ho, rozpálim pánev na placky a maso a začnu oboje dělat. Když je oboje hotový, akorát se dodělá zelenina.
Zbylé placky držíme pořád přikryté, jinak nenávratně vyschnou. Pokud to všechno nesníme, tak to ještě vlažné zabalíme a smotané placky dáme v potravinářský folii do lednice. Studená a ztuhlá je Bullíto možná ještě lepší..
V koutku Jiřího Babici si řekneme, že místo hovězího masa můžeme použít kuřecí, klobásu nebo párek, místo Jalapenosek obyčejnou papriku nebo mrkev, místo rajčat řepu nebo tykev a ejhle, vhodně dochucené z toho máme zázrak indické kuchyně
Nejčastěji dělám omáčku: 3 obyč papriky, 2 cibule, 2-3 rajčata. Vše nadrobno a vydusit šťávu
V opačném gardu se jako nejvhodnější jeví Argentinská chlazená svíčková, steaky 3.5 cm medium rare, grilovaná slanina, šalotky a jalapenosky, salsa a guacamola. Jako dezert grilovaný banán politej Naga-čokoládou.
Při přidávání pálivých paprik se řídím heslem: radši zavařený na talíři nežli ohnivé celé jídlo. Když jsem SI chtěl spálit hubu, stačilo před jídlem nakrojit Nagu a olízout