|
dneska jsem konečně přelil konopnou mast do 30ml kelímků - teď už jen nechat ztuhnout a je to.
endy: no, nad tvým dotazem přemýšlím často, když si mastí mastím rty. zatím jsem žádný účinky nepozoroval a dělal jsem ji taky z poměrně potentního materiálu (spodní palice).
Můj dotaz: Nemáte někdo zkušenost s přílišnou koncentrací účinných látek v masti? Vše jsem dělal od oka a potřeboval jsem se zbavit té spousty listí a spodních květů, co jsem měl v mrazáku a možná jsem to trošku "přepálil". Když jsem si s ní popové natíral ruce, tak mně lehce zarudly, teď se mně vše zdá ok. Je možný to takhle přepísknout?
Přikládám fotky toho, co jsem stvořil :) |
|
|
bubik |
ENDY:...s tim ze tam davas vostrej model vubec nemusis mit problem...podstatny je abys tam mel i dost velkyho listi...davat to bude zcela rozhodne, ale aby sis to trochu uzil, musel by sis natrit hodne vetsi cast tela nez jen ruce...jinak podle zkusenosti myho kamarada - lupenku to vylecit neumi, ale muze ji podstatne zklidnit... |
|
|
|
No tatik ma tez lupenku a asi po pulrocnim natirani konstatoval ze to trochu pomaha. Uz se tak neloupe a povidal ze to ani nesvedi. Toz tak |
|
|
Peshmerga |
4futeW
Konopnou mast už dělám třetím rokem a každým rokem se snažím to nějakým způsobem zlepšit.
Řídil jsem se v zásadě základním předpisem tety Bushky a druhým rokem jsem začal tu původní "klasickou" mast rozdělovat na dva, později i na tři díly, ten první jako klasický, ten druhý - do toho jsem začal přidávat vyškvařené sádlo, asi 10 až 15% včelího vosku plus nějakou tresť či parfém, a ten třetí díl - do "klasické" masti jsem ještě přidal větší množství kvalitního materiálu (spodní palice odrůd, které mají údajně více THC - 10 až 15%) a vařil a vařil. Každý ten druh masti jsem pak rozlil do pečlivě označených kelímků a začal jsem tak trochu na sobě (lupenka, klouby) experimentovat.
Lupenka je do dnešního dne nevylečitelná, ale dá se kontrolovat a to je pro mnohé z nás velice důležité, hlavně v létě. Tj. aby se člověk nemusel stydět vyjít na koupaliště či někomu podat ruku.
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že vyšší koncentrace opravdu způsobuje zarudnutí kůže. Čím jemnější kůže tím větší je to zarudnutí a tím déle to také trvá než to přejde. Proto na ta citlivější místa (rty, tváře, uši) používám tu klasickou variantu a na koleno pak tu koncentrovanější.
Zajímalo by mne, jaké s tím máte osobní zkušenosti či zda jde jen o vyjímečný případ přecitlivosti kůže. |
|
|
|
Dobrý ho dne vinšuju :)
Chtěl bych se podělit s "vlastní" výrobou masti. A trošku tak nějak rozvrátit a vyvrátit způsoby přípravy již zaběhlé.
Konopná mast
Použité suroviny:
žlutá lekářská vazelína 3 kg / 385 kč
misky s víkem o obj. 80 ml (40 ks) / 6 kč
obyčejný listy a stonky
vrchní listy
palice
kopřiva dvoudomá - revmatismus, artritída, bolesti kloubů i svalů, k hojení ran a má protizánětlivé účinky
kostival lékařský /kořen/- revmatismus, proti otokům a bolestem kloubů, bércovým vředům, proti dně, poruchám prokrvení, křečovým žilám, pohmožděninám, poškozeným ploténkám a na doléčení zlomených kostí
měsíček lékařský - kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, lišej, některé tipy ekzéků a při léčbě akné
řebříček obecný - hemeroidy, křečové žíly, ekzémi, vyrážky
včelí vosk a propolis - působí antibioticky, anesteticky čilí tlumí citlivost a bolest, antimykoticky zastavuje růst plísní a níčí je, hojivě a protizánětlivě, podporuje hojení radn a působí desinfekčně.
Vlastní výroba:
Vezme si pekáč, hrnec, nádobu tak velkou aby se nám do ní vešla jak vazelína tak ostatní suroviny. Vložíme do ní 1/2 vazeliny, kt pouze rozehřejeme (na plotně). Poté přidáme obyčejný listí, stonky. O množství mohu říci akorát to, že je to pouze a jenom na vás! Když dáte listi tolik, že vazelina není ani vidět :) tak přidáte vodu. Můj názor tedy, dát listí toliko kolik máme vazelíny, aby vše bylo ponořeno. Když máme hotovo dáme do rozehřáté trouby na 110 C. Nijak nepřikrýváme necháme pěkně bublat. Nechal jsem to 3 hodiny... Troubu můžeme nastavit klidně na spodní ohřev, je to dostačující. Při maceraci bohatě stačí něco přes 100 C. Když dáváté vazelínu na plotnu, dostane te se i přes 200 C, což je docela nevhodné (např. propolis a veškerý včelí produkty mohou přijít do styku s max 110 stupni, potom už ztrací svoji hodnotu). Pokud tedy žhnete vazelínu takovým způsobem, že vám to bublá a skáče po plotně, tak se potom nedivte že máte vyrážku... místo aby mast pomohla, tak škodí! (ještě bych dodal, jak píše futeW, že má kožní problémy a zda je to způsobeno vysokou potencí účinných látek... tak tomu není, musel bych být v tomto případě rudej ja komunista! Do masti jsem použil takovejch vrchních palic, že by to kuřákovi bylo až škoda :) Spíše bych to viděl na alergickou reakci)
Zpět k výrobě. Když vypnete troubu necháte nádobu s mastí a listama v ní až do úplného vychladnutí. Poté buď přendáte do jiné nádoby nebo necháte a uskladníte v chladnu (sušší sklep, lednice, v klidu i v komoře) a to po 14-21 dní (nevím zda-li dojde k alkoholovému kvašení, nic takové jsem neviděl) :)
Další fáze je podobná. Vazelínu rozehřejete, přecedíte, přidáte zbylou 1/2 vazeliny, palice, listy od palic. Dáte do trouby, "pečete" na 110 C po dobu 3 hodin - individuální. Vypnete, necháte vychladnout. Lednice, sklep... nechat už jenom 1 týden uležet - individ.
Předposlední fáze. Rozehřejete vazelínu, přecedíte, přidáte bylinky - kromě propolisu a včelího vosku, kt. podle mého by měl přijít pokaždé nakonec. Zase trouba na 110 C, nechal jsem 2 hodiny "píct". Vychladnout, komora - nechat 1 týden uležet - individ.
Poslední fáze. Rozehřejeme, přecedíme a přidáme propolis a včelí vosk. Když budeme zahřívat na sporáku na nejmenší plamen dáme i tak pozor, jelikož včelí produkty mají tu vlastnost se připalovat!!! :) Po lehkým provaření (spíše zahřátí) a řádným promíchání scedíme přes jemný plátno, cedník aby nám v masti nezústali nečistoty. Nalejeme do připravených misek a necháme vytuhnout. Podáváme nejlépe vychlazené ;)
Ještě takový dodatek. Když mast lidem dávám dostávají k ní text, jak se mast vyrábí a jak učinkuje. Jaký bylinky jsem dále použil apod. Předejdeme tím problémům, jako jsou alergické reakce na určitou složku....
Co je nutno říci závěrem! Inspiroval jsem se receptem od tety Bushky a receptem pana Ponikelského. Další informace jsem čerpal z internetu. Velké poděkování patří Krychličce, kt jsem atakoval pm-kama :) A taky moji mamině, kt mi moc pomohla s přípravou... :D |
|
|
|
Dnes jsem obdržel telefonát od jedné známé, kt jsem dával mast. Léčila synovi ekzémy po celym těle. Všemožnýma farmaceutikama a mastma, vrazila do toho přes litr a nic nepomohlo... až teď po 4 namazáních ekzémy zmizely... myslím, že jsme na velice dobré cestě!
Další člověk se mi ozval nedávno, po týdnu odstranění malýho ekzému, kt měl několik let...
Apeluji na ostatní - jeden kelímek vychází na necelých 15 kč!!! Nebuďme líní a udělejme druhým i sobě samým radost. Myslím, že každý kdo mastičku vyráběl a daroval lidem kt ji potřebovali, měl v sobě něco co se ani slovama nedá vyjádřit! Pomáhejme si, když to jde! |
|
|
|
Peshmerga: Díky za reakci. Musím s tebou souhlasit. Pokud si mast mažu na dlaně (který mám přehnaně citlivý a pro něž jsem mast především vyráběl), tak dochází k zarudnutí kůže. Pokud si mast mažu na nějaký bolavý místo (třeba nakopnutej nárt, kotník atp.) zarudnutí se nikdy neobjeví.
K výrobě: Už se to tady v threadu zmiňovalo, ale dávejte si pozor na byliny, co tam přidáváte. Do masti jsem přidal tyto tři byliny (Levandule lékařská, Řebříček obecný, Třezalka tečkovaná). Mast jsem tak různě doporučoval v rodině a jednou se objevil dost těžký případ alergické reakce - člověk skončil v nemocnici, byl tam na týden na pozorování, ale lékaři nezjistili příčinu - proto nemůžu 100% potvrdit, že to bylo kvůli těmto bylinám.
edited: mopslík: hm, tak teď nevím co si myslet - al. reakce x velká koncentrace? :)
edited2: ten seznam výrobních surovin, který poskytuješ, je sice věc zodpovědná, nicméně většina lidí vůbec neví, že je na něco alergická. Zjistí to až v okamžiku, kdy už je pozdě :) |
|
|
|
futew,
aaa koukám, že v masti máš Třezalku Tečkovanou! Myslím, že je vše jasné. Sám mám obrovskej nasbíranej pytel, ale do masti jsem ji nedával protože sem se dozvěděl o prudkých alergických reakcích. A hlavně pokud člověk s Třezalkou jde na slunce získá na namazaném místě zarudnutí a šílenou pigmentaci, kt se prý nedá zbavit...
Což je při použití např. na akné, nebo opary + suchý rty krajně nevhodný... Jak píšeš, dávejme si velký pozor na výběr bylin!
btw. ještě reakce na poslední větu. Je to věc mnohem zodpovědnější, než tam nasrat produkty, kt člověku spíše způsobí nějaké problémy. Ale jak píšeš člověk nikdy nemůže vědět, zda-li není alergickej třeba na propolis. Ale myslím, že za ten pokus to rozhodně stojí. Když už vím, že zabírá a pomáhá. btw. proto jsem taky k masti dával text, aby lidé mohli jednodušeji analyzovat příčiny vzniku problémů. Přeci jenom moje babička nebo dědeček je starej mastičkář, takže asi tak :)
Ještě si neodpustim příklad alergické reakce :) Jedna paní si jednou koupila asi za 7 kil mast na vyhlazení vrásek s propolisem. Po namazání opuchla tak rychle, že se ani vzpamatovat nestačila. Bohužel nejen opuchla, ale mělo to i nějaký vedlejší nežádoucí účinky, proto musela být na týden hospitalizována! Od té doby by už měla vědět, že je alergická na propolis a měla by se mu vyvarovat(pokud to samozřejmě není klasicky typická česká nátura) :) O pár let později mastičku našla a bylo ji líto jí nezkusit! Opět hospitalizovaná a v nemocnici ji řekli, ať si z nich přestane dělat srandu, že ji taky může klepnout. Tak já to vidím do třetice všeho dobrýho a zlýho :D
Poslední věc. Mast zabrala na další ekzém na rukou. Jakožto člověku kt. se pohybuje v oblasti chemických látek... |
|
|
|
Kukám, že to tu pěkně a bohužel jako jediný zas... :) Nu další info k masti je na světě...
Je něco málo přes 30 dní kdy se mast vyráběla... dnes jsem zjistil, že v lednici mi zbývá pouhých 6 kelímku, ze 40! Lidi si ji zatím chválí. Na zkoušku dostanou jeden a po 14 dnech se ozvou, že chtějí třeba další 4 kousky ;)
Nejvíce zatím pomohla na řadu ekzému, oděrek, naraženin a problémy menstruační - což jsem se divil nejvíce. Rozšiřujte proto tuto vzácnou bylinu ve formě v jaké by se dle mého měla na veřejnosti nejvíce pablikovat... |
|
|
AHM4D |
čaute, vařili jsme asi před půl rokem mast z domácího sádla + listy, stonky, paldy :) jiný bylinky jsme z nevědomosti nepřidávali :mad: ..
Mažu si ji na obličej - každou zimu mám nějakej ekzém či co to, déle se sice vstřebává, ale POMÁHÁ mi!! :bravo: |
|
|
|
Trošku masti jsem daroval babičce k Vánocům a prý to velmi dobře působí na bercové vředy, dál taky na zákal a taky na různé štípance, odřeniny, exémy, svalové problémy, křeče, klouby, při bolení zad...
Prostě když mě něco bolí, vždy vim, že stačí sáhnout pro konopnou mast a babičky si to také pochvalují, dělám v našem městě takovou zdravotnickou osvětu, už sem hodně lidí přesvědčil o účincích Konopí.
Bohužel mi už dochází, takže medicineman Bobek bude muset něco ukuchtit:D, ale až po příští sklizni:(
btw: Jak by řek Jára Cimrman: "Děvčata, kam nemůže slunce, musí lékař!":D:D:D |
|
|
Hawke |
to Mopslik: Chtěl by jsem se zeptat jak jsi to myslel s tou pomocí při menstruačních problémech??? Jestli by nebylo možné se o tom nějak rozepsat??? Místo aplikace masti, kolikrát, množství, ...atp. Hrozně rád bych totiž pomohl přítelkyni s těmihle nepříjemnými věcmi.
Díky moc a Mír s Tebou. |
|
|
Dejwik |
Ahojte vsichni lecitele bylinkovi. Mam jiz delsi dobu atopicky exem je to jiz par let a NIC mi s tim nechce pomoci. Me kytky jsou zatim 30cm velke takze ta ma masticka nebude jen tak. Neprodal by mi prosim nekdo trochu jeho masti ? Dekuju moc piste sem nebo Pm at to tu nezasirame |
|
|
|
Hawke,
pardón, že odpovídám až teď. Mám teď nějaké problémy a na net se skoro vůbec nedostanu.
K menstruačním problémům bych pomohl velice rád, zeptám se souseda (jeho manželka používala). Ale domnívám se, že by mělo postačit jemné vmasírování masti...
Dejwik,
napiš PM pokud máš ještě zájem. Podotýkám jen, že mast neprodávám. |
|
|
HorrigEn |
chlapi vsechen respekt!!! takhle sem si predstavoval ceskou hulicskou scenu uz dlouho a konecne vidim ze jde o skutecnost!!!
paraaada!
pristi tyden mam maturitni ples, planujem udelat konopnou babovku (ale z konopneho masla aby nic neslo poznat) :D
snad budu mit fotky :) |
|
|
Zedy |
Nádherný téma, hned sem dostal inspiraci a mastičku si s vašima radama určitě stvořím, pořád mě berou záda;) :bravo: |
|
|
|
Řekl jsem si, že se s Vámi podělím z dalšíma zkušenostma ohledně výroby masti...
Za prvé se zmíním s vhodným použitím surovin... dříve jsem už zmiňoval nevhodnost určitých bylinek (např. třezalka tečkovaná).
Nejlépe je z jara zavítat do mokřad a bažin, kde najdeme krásný mladý menší kopřivy, které natrháme (nejlépe holou rukou, babičky nám říkavali, že je to proti revmatickým problémům). Trháme dokud nám síly a popálený ruce stačí fungovat :) Čím více, tím lépe... Na 4 kg masti počítáme asi 1 igelitovou tašku kopřiv i se stony (bez kořenu, ty pokud možno necháme v zemi!).
K této kombinaci se hodí další řada bylinek jako např. Jitrocel kopinatý, ze své řady jako jeden z nejlepších druhů pro farmaceutické účely, sbírají se ovšem i další dva druhy a to Jitrocel prostřední a větší... My se budeme zabývat pouze Jitrocelem kopinatým... Kdyby náhodou někdo netušil jak přesně vypadá, přikládám fotografií... Jitrocele nasbíráme dle potřeby, na takové množství vazelíny je vhodné mít alespoň čtvrt tašky mokrého... jsou to pouze orientační míry, ale myslím, že když dáte víc listí z marihuany a nebo o trochu víc kopřivy nic tak zlého se nestane. Rozhodně bych nešetřil... jen pro upozornění, nepřenášejte nebo nenechávejte bylinky delší dobu v igelitových taškách či nepřodišných nádobách, hrozí jejich zapaření a znehodnocení...
Pro sušení použiváme vždy dobře větraná a nejlepé stinná místa. Občas obracíme a kontrolujeme jejich vzhled i vůni. Pokud se rostlina láme je suchá. Přendáme do nádob a zamezíme slunečnímu záření a případné vlhkosti, která by bylinu znehodnotila...
K vlastní výrobě bych se už vracel jen zřídka. Jelikož by mělo být vše jasné a celkem jednoduché. K fotografiím pouze dodávám jednu věc, jak se to dělat nemá!!! Rozehřejte vazelínu pouze na plotně, ale potom už "pečte" v troubě. Hrozí vám přepálení a připálení, tím pádem veškeré vaše snažení bude vniveč!
Teď už jen dodávám pár podkladů, které by mohly pár lidí zajímat. Složení marihuanové masti je: List a stonek a samičí květenství marihuany, Kopřiva dvoudommá, Jitrocel kopinatý, včelý vosk a propolis a sazmořejmě žlutou lékařskou vazelínu.
Sbírají se nejčastějí listy sdrháváním z lodyh a někdy také nať, jejíž olistěné a nezdřevnatělé části v délce maximálně 50 cm se sežínají z mladých a zdravých rostlin srpem. Suší se ve slabších vrstvách buď na stinných a vzdušných místech nebo uměle, přičemž teplota nesmí překročit 60 °C. Je důležité sušit materiál rychle, aby si droga zachovala původní zelenou barvu. Je bez pachu a má poněkud nahořklou, slabě trpkou chuť. Kvalitu listové drogy snižují zčernalé a rozdrobené listy, případně zbytky natě.
Listy obsahují velmi mnoho chlorofylu, který se z nich také průmyslově izoluje. Dalšími účinnými látkami jsou kyselina křemičitá, které lze připsat močopudný účinek, dále třísloviny s protikrvácivým účinkem, fyziologicky účinné látky patřící mezi aminy – acetylcholin, histamin, serotonin, karotenoidy, vitamín B1, kyselina pantothenová (B6), glukokininy, snižující hladinu krevního cukru, kyselina mravenčí, v mladých listech poměrně vysoký obsah vitamínu C, fytocidní látky a v žahavých chlupech pryskyřičný sekret. Značně vysoký je i obsah minerálních látek. Dnes má kopřiva největší význam jako důležitý zdroj chlorofylu pro průmyslovou výrobu. Chlorofyl má protizánětlivé a dezodorační účinky, působí velice příznivě také při hojení ran, urychluje epitelizaci a granulaci pokožky. Olejový roztok chlorofylu ve formě spreje se používá k léčbě bércových vředů, popálenin, proleženin, trhlin prsních bradavek apod. Z chlorofylu se dále získává diterpenický alkohol fytol, sloužící k výrobě vitamínu K a léčebných kosmetických přípravků, odstraňujících nepříjemné pachy a pocení.
Kopřivová nať je složkou čajoviny Pulmoran, která se používá jako pomocný lék při chorobách dýchacích cest, a urologického čaje Species urologicae Planta s močopudným a antiseptickým účinkem.
Kopřiva je velice oblíbená i v lidovém léčitelství. Používá se jako močopudný, protikrvácivý, protirevmatický a protizánětlivý prostředek, ale i při chudokrevnosti a jako prostředek pro zvýšení tvorby mléka. Lze použít i jako podpůrný lék při cukrovce. Podporuje také celkovou látkovou výměnu a trávení, takže je téměř vždy jednou z hlavních součástí čajů používaných k jarním bylinným kúrám.
Sbíraná část: List a nať
Období sběru: V - IX
Jak sušit: rychle ve stínu nebo umělým teplem do 50 °C aby neztmavla
Poměr seschnutí: 5:1
Forma použití: zápar, zevně i vnitřně
Jitrocel kopinatý / Plantago lanoceolata L.
Sbírají se listy, které poskytují drogu Folium plantaginis, a to od května nebo června do konce srpna. Květní stvoly je nutno ihned odstranit, neboť je velice náročný na správné sušení. Pomačkané za vlhka sbírané nebo zapařené listy rychle černají a jako droga jsou bezcenné. Suší se v tenkých vrstvách do 5 cm, nejprve je možno listy opatrně předsušit na slunci, pak se dosouší ve stínu na vzdušném místě. Při úmělém sušení nemá teplota překročit 40 °C. Správně usušené listy jsou lámavé, olivově až hnědě zelené. Jsou téměř bez pachu a mají mírně hořkou až svíravou chuť. Kvalitu drogy snižuje příměs zhnědlých listů a květních stvolů. Nesmí také obsahovat listy ostatních druhů jistrocele. Je nutno mít na paměti, že jitrocel patří mezi nechoulostivější drogy vůbec: při manipulaci nebo nevhodném skladování se snadno drobí (je proto nutno sušit bez obracení!), snadno vlhne, plesniví a černá, což je provázeno hydrolytickým rozkladem glykosidu aukubinu.
Droga obsahuje až 2 % již zmíněného glykosidu aukubinu, který má tlumivý účinek na centrální nervovou soustavu, dále množství slizu, enzymy, třísloviny, vitamín C, hořčiny a z anorganických látek zejména kyselinu křemičitou a draselné soli.
Jitrocel patří stále mezi nejznámější léčivé byliny. Používali jej již antičtí lékaři, zejména proti kašli, na rány a pozdějí i v řadě dalších případů. Droga je u nás oficinální a je složkou prsního čaje Species pectorales Planta a extrakt je mimo jiné např. v sirupu proti kašli Thymomel.V lidovém léčitelství je jitrocel oblíben především jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest, někdy i při trávících poruchách spojených se zácpou. Pro tento účel se připravuje zápar z jedné polévkové lžíce drogy na sklenici vody, v níž se nechá droga 5 minut vyluhovat. Zápar se pije teplý a lze v něm kombinovat další drogy. Při zácpě jsou účinná i semena obsahující větší množství slizu.
Zevně se v lidové praxi používá někdy na obklady při ekzémech, spáleninách, zanícených a špatně se hojících ránách i ve formě čerstvě vymačkáné šťávy.
Latinský název rodu Plantago je odvozen z latinského planta (= chodidlo) a má pravděpodobně souvislost s používáním listů jako obkladů na odřené nohy. Druhové jméno je doslovně přeloženo v českém názvu druhu.
Jako farmaceutická surovina je u nás přípustný pouze jitrocel kopinatý. V poslední době se pro vysoký obsah slizu v semenech (až 10 %) pěstuje i jednoletý jistrocel blešník (Psyllium afra, Mirbel) s rozvětveným stonkem a vstřícnými čárkovitými listy, který pochází ze Středozemí.
V lidové praxi se často používají i další dva u nás běžné druhy, jitrocel větší (P. Major) a jitrocel prostřední (P. Media). Jitrocel větší je běžný plevel na rumištích, vyšlapaných trávnících a cestách. Má široce vejčité, žřetelně řapíkaté listy a řídký klas květů, který je často delší než stvol. Jitrocel prostřední má eliptické, zřetelně řapíkaté listy na rozdíl od jitrocele kopinatého má bílé koruny květů s fialovými prašníky. Oba tyto druhy mají nižší obsah účinných látek, a proto se nevykupují.
Sbíraná část: List
Období sběru: VI - VIII
Jak sušit: na slunci, dosušit ve stínu nebo umělým teplem do 40 °C
Poměr seschnutí: 5:1
Forma použití: zápar, zevně i vnitřně, sirup
|
|
|
|
Propolis
Propolis (včelí tmel, dluž) je aromatická pryskyřičnatá substance, jejíž barva přechází v závislosti na původu, stáří a dalších faktorech od světle žluté až k tmavě hnědé.
V teple propolis lehce taje a chladem se stává křehkým a tuhým.
Má příjemnou pryskyřičnou vůni, svíravě trpkou a hořkou chuť a při delším kontaktu se sliznicí má místně anestetické účinky.
Základní fyzikálně-chemické vlastnosti propolisu se také mění podle původu. Propolis je polykomponentní směs přírodního původu.Sloučeniny obsažené v propolisu pocházejí ze tří zdrojů: rostlinných exudátů sbíraných včelami, produktů včelího metabolismu a materiálů vnesených do propolisu během jeho zpracování.
Složení surového propolisu se liší podle zdroje sběru. Obecně se propolis skládá asi z 50 % pryskyřic a rostlinného balzámu, 30 % vosků, 10 % silic a mastných olejů, 5 % pylu a 5 % různých dalších substancí včetně organických zbytků. Vosky a různé zbytky lze odstranit různými způsoby při zpracování.
Má aromatickou vůni, která vytváří charakteristickou atmosféru v úle.
Propolis jeho různé extrakty (především ethanolický), vykazují široké spektrum účinků na živé organismy, z nichž nejznámější je asi antibakteriální a antivirový účinek
Možné účinky propolisu:
antibiotický
dezinfikuje
tiší bolesti
zvyšuje obranyschopnost organismu
posiluje nervy
zbavuje organismus jedů
podněcuje samoléčebné síly
Včelí vosk
Jedná se o tzv. estery mastných kyselin a alifatických alkoholů. U hmyzu impregnují vnější skelet. Včelí vosk sestává především z esterů kyseliny palmitové a alkoholů s dlouhým řetězcem. Vosky jsou příbuzné lipidům.
Vosk vzniká ve voskotvorných žlázách včel. Jedná se o přestavbu cukrů a pylů v trávicím a voskotvorném ústrojí. Vosk je stavebním materiálem pro výrobu všelích pláství se známými šestihrannými buňkami, ve kterých se vyvíjí nová generace včelstva nebo je zde uložen med.
Tato surovina je člověkem využívána zejména v kosmetice a farmacii, dříve i pro výrobu silic. |
|
|
lukas04 |
A čo vravíte, keby dám bylinky macerovať do olivového oleja? |
|
|
hlubin |
Zdravím sem nejspíš kapánek natvrdlej ale ať přemejšlim jak přemejšlim tak mi to nechce docvaknout. V návodu na mast je psáno že se má použít půl litru volně sypaných celých sušených listů. To mi prostě nejde do hlavy jak to mám odměřit. Poraďte někdo pls |
|
|
geminijt |
Loni jsem vařila mastičku naprosto diletantským způsobem. Ve vodní lázni roztavila vazelínu naházela lupení i paličky /přiměřeně/ a táhla na mírném ohni asi hoďku. Nechala ztuhnout v chladničce a za dva dni provedla totéž. Pak přecedila přes plátno vazelínu zpět do kelímků a lupení mi zůstalo v plátně. Přes to všechno mast fungovala, myslím, dobře. Letos to zkusím dle vašeho odborného popisu /doufán, že to pochopím/..........to pak teprve bude MAST. |
|
|
DJSantusVorisek |
2hlubin ... vezmes odmerku na mliko nebo neco takovyho (jestli mate doma kuchy urcite to tam najdes .... pak uz jenom syp dokud nebudou listky na merce 500 ML neni to tak tezky |
|
|
Peshmerga |
4 hlubin
pokud nemáš doma v kuchyni odměrky na vaření (firma Pyrex nebo od Vietnamců), pak si vezmi normální hospodský půllitr a napěchuj do toho listí (bez stonků). "Vařím" tu mast už třetím rokem a nikdy si nestěžovala na nějakou přesnost. Nikdy totiž nevíš, kolik toho tam přesně dáváš, protože někdy to může být model s vysokým obsahem THC a někde nějaký no-name s 5 či 8%. |
|
|
blf |
jak to tu tak procitam porad si nejsem jisty ohledne posledni faze ciste masti.. po pridani drcenych palic jestli tu mast mam rozpoustet primo ve vode a menit vodu bo jen ve vodni lazni (hrnec v hrnci)
thx moc za odpoved pze z tech 1000ce odpovedi uz nevim |
|
|
Johnn\ |
čus, chci se zeptat jelikož jsem koupil vazelínu v lékárně ale je to "kosmetická vazelína" dá se použít ? |
|
|
|
blf: logicky budeš mast rozpouštět v samostatném hrnci a ten budeš mít ve vodní lázní (dalším hrnci s vodou). dpp stačí ti jeden hrnec, který dáš na 50° C do trouby. Nehrozí ti žádné připálení bylin a ani zničení aktivních složek v rostlinách (používám více bylinek - podle všeobecných studii, např. u kopřiv, jitrocele, mateřídoušky, se aktivní složky ničí už při 60 - 70° C!)
Johnn\: jelikož se jedná o kosmetickou vazelínu (která by měla být hypoalergení a velice přizpůsobená kosmetickým účelům) nevidím problém v jejím použití. Možná by se našel problém v její ceně. Zběžně jsem kouknul na netu za, 100 g chtějí nějakých 50 kč, což se mi zdá docela razantní.
Vždyť se dá koupit levnější varianta bílá vazelína (lat. vaselinum album). Kdo dokáže googlovat najde i na internetu.. nejlevnější zatím kamenný obchod 111 kč 1 kg a na internetu 7 kg balení i s poštovným vyjde na 108 kč... kdo hledá najde :) (vas. flavum, žlutá vazelína 130 kč)
apropo, to samé platí i s kelímkama s víčkem o obj 80 ml ... na internetu se dají najít po 25ks (jeden kelímek potom vyjde na 2kč), v lékárně 6-7 kč!! hledejte...
|
|
|
dokktor |
dnes sem dodělal mast, takže do toho možu oficiálně kafrat. podle Buščina návodu se vazelína dohromady s vodou vaří pouze v první fázi vaření listů. květy sem vařil, přesně podle návodu v zavařovačkách (v tech je enom vazelína) v hrnci s vodou. efekt je naprosto takový, jak autorka popisuje.
ad konečně smažení: nic takového autorka v receptu nepopisuje (viz nekeré zmatené spekulace na začátku vlákna), tudíž sem to neudělal. jediné smažení, o kterém je v receptu řeč, se provádí na hned na začátku - listy chvilku smažit ve vazelíně dokud nezvtrdnou a potom přilit 8 dílů vody a vařit. ze samotné logiky věcí hodnotím smažení na konci jako nesmysl, kterým se připravíme o účinné látky.
celkově sem postupoval přesně step by step podle návodu od Bushky (i když Malcolmova verze taky lákala) a až na jednu nesrovnalost (neproběhlo žádné kvašení ani plísně, a to sem to nehal stát skoro 2 měsíce) to probíhalo přesně podle popisu. výsledkem je krásná zlatavá mastička. |
|
|
xmalcolm |
jestli to nebude tím že tetka inovovala recepis před nějakám časem šamánku :winner: |
|
|
|
pane dokktor: jen kafrejte ;) voda do vazelíny možná jen proto, aby se "mast" (byliny) v ní u dna nepřípalily, jelikož voda zůstává u dna. Lepší logické vysvětlení nemám. btw já ji do vazelíny též nedávám, zdá se mi to jako barbarství :)
jinak ke smažení velice dobrý názor a připomínka! Dal by se konzultovat i recepis ve FAQ, kde je psáno zahřívati v troubě na 110 °C a teti Bushka píše dokonce zahřívati v kastrólku (což může býti cca 180 °C). Položíme si tedy otázku, proč do masti dáváme samičí květenství? Podle odhadů a dohadů jsou aktivní složky konopí v masti velkým přínosem, proto je tam taky dáváme! Ale proč tu mast kurňa zahříváme na 110 °C a všechny účinné látky "spálíme"? |
|
|
radd |
Ahojte vsichni lecitele bylinkovi. Mam jiz delsi dobu atopicky exem je to jiz par let a NIC mi s tim nechce pomoci. Neprodal by mi prosim nekdo trochu jeho masti ? Dekuju moc piste mi na muj email. |
|
|
John.Mall |
Poslyšte tak mě napadá add. to plesnivění, není ona náhodou ta plíseň a její produkty tak trochu dost karcinogenní? viz: mykotoxiny??
Ono už to kouření není moc košer a teď do sebe ještě cpát nějaké svinstvo kůží, no je to jen můj názor tak čekám že bude vyvrácen nebo mi to někdo potvrdí? |
|
|
|
John.Mall - vyvrátit ti nic nemohu, ale mohu říci, že kvašeního nepoužívám a mast po aplikaci učinkuje "stejně" jako vykvašená... jen co mohu dodat, že po vykvašení se mast znovu zahřívá, tím je možné, že se toxiny spálí... a tím i možná učinné látky... kdo ví... |
|
|
ryc086 |
Zdravím, je možné použít bylinky čerstvé nebo musí být sušené? A ohledně té vody, musí být? S vodou se odplaví chlorofyl ale ten je taky přece užitečný. A pro ty co používají místo vazelíny ztužené roslinné tuky-jsou to přece emulgované oleje, tedy oleje s vodou, dokáže to po převaření vůbec zpátky ztuhnout? Díky |
|
|
|
ryc086,
není to sice úplné pravidlo, ale při sušení nebo po usušení se v rostlině, bylině uvolňují učinné látky.. takže je zřejmě zapotřebí používat spíše ty sušené než čerstvé. alespoň se to tak od věky věků tak dělá.. Ohledně vody už jsem tu psal, že zapotřebí není a sám nevidím žádný důvod, proč by tam měla být.. ztužené rostlinné tuky lidé myslím už moc nepoužívají, zkušenost nemám, neporadím..
ať se podaří a splní svůj účel ;) |
|
|
ryc086 |
Tak ztužené tuky zpátky tuhnou :D chci je použít jako alternativu k vazelíně která je sice taky přírodní ale k výsledku je nutná ona rafinerie :D na sádlo zas maj lidi alergii jak tady zjišťuju, ale stejně ho asi použiju tak 50:50 protože má jinou hustotu než ty tuky. Na zahuštění je vždycky dobrej včelí vosk :-)
A nemáte někdo zkušenost s přidáním glycerolu(glycerinu)? Je to přece zvláčňující látka a v krémech je běžně :) |
|
|
dimak |
zdravim,trpim na zanět v koleni,jsem už i po operaci,ale po 2 měsících se mi objevil znova a ne se ho zbavit,nebyl by tu nejaký strýček dobrota a neprodal by mi trochu toho zázraku na vyzkoušení,než se dám do kuchtění,pls mooc |
|
|
|
Mast vařím v hrnci na vaření mléka (1,5 litru, dvoustěnný, takže se mast nemůže připálit).
Do cca 3/4 objemu hrnce dám žlutou lékařskou vazelínu (dá se koupit v lékárně a pokud neděláš mast pro kožního alergika, může klidně být místo žluté bílá lékařská vazelína), na ni pak nasypu 3-5 dl usušeného listí (podle toho, jak najemno je nadrcené) a 1-2 lžíce heřmánku.
Zapnu el. sporák na stupeň 4 (zkoušela jsem to se stupněm 5, ale voda mi zběsile tekla z hrnce a při čtyřce už tolik nezdrhá ) a když je všechna vazelína tekutá, vařím ji dalších 20 minut (občas zamíchám). Pak hrnec sundám ze sporáku, nechám vychladnout a strčím do lednice. Po týdnu ho vyndám, mast rozehřeju a znovu 20 minut povařím. Pak jde mast zase do lednice a za další týden všechno potřetí opakuju, ale mast už nechám jen lehoulince zchladnout, aby moc nepálila do rukou v rukavicích (používám latexové vyšetřovací nesterilní), protože je hotová a je potřeba ji vyždímat. Já na to používám látku, protože v masti nesmí zůstat ani smítko listí (na poškozené kůži by pak bolestivě dřelo).
Pak mast rozleju do kelímků (80 ml), zavíčkuju a předám nebo pošlu poštou.
Mast vyrábím částečně podle receptu Tety Bushky, částečně podle informací od chell, částečně podle sebe. |
|
|
anazel |
Všechny vás zdravím,a zároven prosím o pomoc,dcera má vážné zdravotní problémy.Tím prosím jestli by se nenašel někdo ,kdo by nám prodal konopnou mast,rostlinku jsme si začli pěstovat až ted,ale na mast to zatím není.Dcera trpí svalovými tiky v obličejové části a na rukou.Pokud by jste měl někdo s podobným problémem zkušennosti,tak prosíme o veškeré rady.Předem děkujeme za reakce. Náš email : anazel@centrum.cz |
|
|
anazel |
citace: |
Původní příspěvek od Jedubabka
Mast vařím v hrnci na vaření mléka (1,5 litru, dvoustěnný, takže se mast nemůže připálit).
Do cca 3/4 objemu hrnce dám žlutou lékařskou vazelínu (dá se koupit v lékárně a pokud neděláš mast pro kožního alergika, může klidně být místo žluté bílá lékařská vazelína), na ni pak nasypu 3-5 dl usušeného listí (podle toho, jak najemno je nadrcené) a 1-2 lžíce heřmánku.
Zapnu el. sporák na stupeň 4 (zkoušela jsem to se stupněm 5, ale voda mi zběsile tekla z hrnce a při čtyřce už tolik nezdrhá ) a když je všechna vazelína tekutá, vařím ji dalších 20 minut (občas zamíchám). Pak hrnec sundám ze sporáku, nechám vychladnout a strčím do lednice. Po týdnu ho vyndám, mast rozehřeju a znovu 20 minut povařím. Pak jde mast zase do lednice a za další týden všechno potřetí opakuju, ale mast už nechám jen lehoulince zchladnout, aby moc nepálila do rukou v rukavicích (používám latexové vyšetřovací nesterilní), protože je hotová a je potřeba ji vyždímat. Já na to používám látku, protože v masti nesmí zůstat ani smítko listí (na poškozené kůži by pak bolestivě dřelo).
Pak mast rozleju do kelímků (80 ml), zavíčkuju a předám nebo pošlu poštou.
Mast vyrábím částečně podle receptu Tety Bushky, částečně podle informací od chell, částečně podle sebe. |
.......... Ahojky obracíme se na tebe o pomoc,jelikož tu čteme tvé příspěvky a vidíme , že už máš bohaté zkušennosti s konopnou mastí.Dcera má vážné zdravotní problémy.Tím prosím jestli by se nenašel někdo ,kdo by nám prodal konopnou mast,rostlinku jsme si začli pěstovat až ted,ale na mast to zatím není.Dcera trpí svalovými tiky v obličejové části a na rukou.Pokud by jsi měla s podobným problémem zkušennosti,tak prosíme o veškeré rady.Předem děkujeme za reakce. Náš email : anazel@centrum.cz |
|
|
bubik |
...zdravim mastickare - dostal jsem od dobre zname tri lahve sadla z divocaka / to je udajne samo o sobe nejak lecive.../...jestli z toho nekdo udelat mast, rad mu jednu lahev prenecham...jsou to takovy ty lahve od okurek, asi 0,7 l../ |
|
|
xymoxes |
Prosím Vás o názor: Od známého jsem dostal UŽ BOHUŽEL TEĎ igelit.tašku čerstvě natrhaného konopí-celé rostliny včetně šišek,které bohužel ještě chtěly čas. No vzal jsem si to.Chtěl bych letos zkusit mast.Myslíte,že má význam zkusit z tohoto o něco dříve "sklizeného materiálu" udělat mast? Díky za veškeré názory.. |
|
|
|
Původní příspěvek od xymoxes
Prosím Vás o názor: Od známého jsem dostal UŽ BOHUŽEL TEĎ igelit.tašku čerstvě natrhaného konopí-celé rostliny včetně šišek,které bohužel ještě chtěly čas. No vzal jsem si to.Chtěl bych letos zkusit mast.Myslíte,že má význam zkusit z tohoto o něco dříve "sklizeného materiálu" udělat mast? Díky za veškeré názory.. |
já si myslím, že to cenu rozhodně má; nezralá kytka možná nebude moc zhulovat, ale u masti není THC rozhodně to hlavní |
|
|
luckas |
chtěl jsem se zeptat jestli mužu udělat mast z listu a z hlav samce prostě takovej ten zbytek atd.. treba aj ta naka palička ... ale jestli to ma ubec cenu dělat s listu .. predem díky za odpovedi |
|
|
|
já dělám mast jen z listí, ale z listí samic, tak nevím |
|
|
xymoxes |
Ještě jedna drobná otázka: A to je pravý opak čerstvě natrhaného konopí-Takže jinému známému na půdě visí víc než dva roky sušené konopí také včetně šišek.Jaký máte názor na tohle? Je možné z tohoto ještě udělat mast-nebo má tohle smysl? Rostliny jsou volně pověšeny a nějaké hermetické uzavírání do nějakých nádob nehrozilo...- A ještě varianta uskladněných rok starých listů v uzavřeném kbelíku? co tohle a mast? Prosím poraďte odpovedí na obě možnosti..,Díky. |
|
|
Time |
Zdravíčko:)
to xymoxes:vařím zrovna mast ze staršího materiálu , snad také dva roky starého . Doporučuji provést test zážehem . To moje zkuřovalo , ne tolik jako čerstvý ,ale učinek byl znatelný takže opatrně vyvážit horší kvalitu kvantitou a myslím že v poho . Po dobrých zkušenostech masti pouze z listí ,což vaří Jedubabka myslím že není co řešit ... |
|
|
|
Původní příspěvek od ryc086
Zdravím, je možné použít bylinky čerstvé nebo musí být sušené? A ohledně té vody, musí být? S vodou se odplaví chlorofyl ale ten je taky přece užitečný. A pro ty co používají místo vazelíny ztužené roslinné tuky-jsou to přece emulgované oleje, tedy oleje s vodou, dokáže to po převaření vůbec zpátky ztuhnout? Díky |
konečně jsem našla odpověď od Bushky na stejný dotaz jednoho growera, který jsem s ní probírala v PM:
listy i ostatni zeleny material se musi pred pouzitim dobre ususit a ulezet, aby se kanabinoidy v kysele forme pritomne v čerstve rostline premenily na kanabinoidy v neutralni forme, ktere teprve jsou ucinne v lidskem organismu. tato premena pokracuje i dal v suche rostline zhruba jeste pul roku po ususeni. pokud nemuzes cekat, az se ti material takto "ulezi", je treba dat listy i palicky asi na 10 minut do trouby ohrate na cca 120 stupnu (list papiru vlozeny do trouby nezezloutne). tim se dokonci vyse zminena premena a material by mel mit slusnou funkcnost. u takto umele upraveneho materialu bych ale doporucila provest prvni var listu s vazelinou ve vode radeji 2x, aby se zaklad masti vycistil od chlorofylu, ktery se pri takto urychlenem ulezeni nestaci dostatecne rozlozit a mohl by zpusobit alergicke reakce. |
|
|
|
Novinka ohledně cen vazelíny, v pondělí jsem kupoval v Brně na Pekandě v lékárně blíže k šilingráku 2 kila vazelíny na mastičku a celkem mne to vyšlo na nějakých 220kč=110 kč za kilo vč. poplatku za zvážení a plastové nádoby. Jinak musím nesouhlasit s předchozím přízpěvkem, chlorofyl není radno odstraňovat, sám o sobě má antibakteriální (bakteriostatické) účinky(obzvláště proti anaerobním bakteriím), podporuje granulaci a epitelizaci tkáně při hojení ran a hlavně působí jako přírodní antiseptikum. |
|
|
d!Ne74 |
2 Xerxes Artifex
Byla to vazelína žlutá nebo bílá? |
|
|
|
Xerxes Artifex,
mohu s tebou jenom souhlasit.. samotný chlorofyl je velice léčivý.. k cen masti, cena bilé vazelíny je poněkud níže než u žluté.. od tamdy se na internetu dá se hnat 7kg kyblíček také kolem 110 kč/kg - vaselinum album |
|
|
|
Ohledně rozdílu bílé a žluté vazelíny: žlutá od bílé se liší přífavkem lanolinu, při přípravě konopné masti nevidím žádnou výhodu žluté oproti bílé, nemá asi cenu připlácet, navíc někomu lanolin nemusí na pokožce "sednout", bílá mi tedy přijde jako více multifunkční a "user friendly". |
|
|
John.Mall |
jenom co jsem našel k tomu vámi zatracovanému sádlu
celý článek zde
V tradičních mastech totiž může být plně využita přirozená a též u našich západních sousedů již před časem klinicky potvrzená schopnost sádla vstřebávat účinné rostlinné látky, pronikat s nimi do pokožky a zároveň prokazovat příznivý granulační i stabilizační efekt. Uvedené schopnosti vepřového sádla jako nosného základu mastí jsou náležitě prověřeny nejen staletou tradicí, ale rovněž odborným klinickým testováním, prováděným nedávno v Německu a Švýcarsku a nyní potvrzeným i u nás.
viz. (Theiss, B. a P.: Zdravější život s léčivými bylinami, Havířov 1992, s. 265-266)
Námitky většinou vzbuzuje tvrzení, že se tradiční bylinné masti se sádlovým základem obejdou při roční exspiraci (použitelnosti resp. minimální trvanlivosti) bez jinak nezbytné chemické konzervace. Oponenti přitom poukazují na skutečnost, že i staří lékárníci, používající ještě s oblibou Adeps suillus, dobře věděli, že sádlo i při uložení v chladu podléhá po určité době oxidačnímu žluknutí. S tím je samozřejmě nutné počítat, ale přesto je již možné vhodným zakomponováním ryze přírodních rostlinných silic, vitaminů a lihových extraktů docílit běžnou roční použitelnost dané biokosmetiky i bez použití problematických chemikálií. Uvedené přírodní přísady totiž vykazují vedle regeneračního působení i výrazné účinky antioxidační a stabilizační. Jimi ovlivňují nejen trvanlivost a použitelnost zvoleného tukového základu, ale rovněž fyziologickou harmonii tkání, neboť brání tvorbě aktivních radikálů, vedoucích ke stárnutí pokožky. Klinické testování rovněž prokázalo, že vepřové sádlo je téměř shodné s kožním tukem a spolu s dalšími surovinami v tradičních mastech působí příznivě i na velice citlivou a problémovou pleť. Pro použití v kosmetických biopřípravcích je navíc zpracováno bez nadměrné tepelné zátěže odstřeďováním v páře. |
A ta nadměrná tepelná zátěž je asi jediný problém který v tom vidím
Edit: Dalo by se jí předejít, myslím, přípravou sádla prostým vařením ve vodě. |
|
|
Pozdrav |
Přidávám několik málo informací k vaření mastí
Dekarboxylace
V rostinkách konopí je většina kanabidoidů přítomna ve formě kyselin, které nejsou bioaktivní.
Dekarboxylace je chemická reakce, při které organické kyseliny ztrácí karboxylovou skupinu -COOH. Zahříváním se karboxylová skupina odštěpuje a mění se na vodu a kysličník uhličitý. Obecně doporučovanou metodou dekarboxylace kanabidoidů je rostlinky zahřát v elektrické nebo plynové troubě na pečení na teplotu maximálně +105°C na dobu 15 minut. Další možností je rostlinky zahřát v mikrovlnné troubě na 2 minuty. Pokud hodláme masti vařit při teplotách pod +100°C (například metodou simmeringu) je dekarboxylace žádoucí, pokud budeme vařit při teplotách vyšších než +100°C, můžeme ji vypustit.
Simmering
Simmering je technika vaření v horkých tekutinách při teplotě o málo nižší než boda varu vody (při normálním tlaku +100°C). Simmering se ve varné nádobě udržuje tak, že se vařená tekutina obsahující vodu přivede do varu a pak se teplota snižuje až do okamžiku, kdy se přestanou vytvářet bublinky s párou, t.j. asi při teplotě +94°C. Pro extrakci těch nejpopulárnějších cannabinoidů z rostlinek v tucích je tato teplota dostačující, protože například tetrahydrocannabinol (THC) taje (přechází ze skupenství pevného do skupenství kapalného) a rozpouští se v tuku při teplotě 80°C a cannabidiol (CBD) při teplotě 66-67°C. Pro extrakci některých méně známých, ale neméně léčivých cannabinoidů, například cannabichromenu (CBC) nebo tetrahydrocannabivarinu (THCV) s vyššími body tání je simmering méně efektivní. Nespornou výhodou simmeringu je omezení úniku léčivých a velmi příjemně vonějících esenciálních olejů, které se odpařují již při nižších teplotách, například beta-myrcenu (bod varu 166-168°C nebo beta-caryophyllenu (bod varu 120-130°C).
Fritování
Fritování je technika vaření v tucích při teplotě nad 175°C. Při takovýchto teplotách dochází k odpaření téměř všeho užitečného, co v konopí existuje. Teploty odpařování jsou: kanabidoidy: THC 157°C, CBD 160-180°C, CBN 185°C, delta-8-tetrahydrocannabinol 175-178°C; esenciální oleje: beta-myrcen 166-168°C, beta-caryophyllen 120-130°C, d-limonen 177°C, eucalyptol 176°C, alfa-pinen 156°C, p-cymen 177°C, delta-3-caren 168°C. Použití termínu fritování v této rubrice musí být proto nešťastné nedorozumění.
Vaření v papiňáku
Voda ve v papiňáku se vaří pod tlakem při teplotě kolem 120°C, což je pro extrakci kanabidoidů a esenciálních olejů ideální. Víko papíňáku zabraňuje úniků esenciálních olejů a ztráty ventilkem jsou minimální. Před vařením v papiňáku nemusíme dekarboxylovat.
Pro vaření platí stejná pravidla jako pro vaření hovězí polévky: biologický materiál maximálně do poloviny hrnce, tekutina (doporučuji obsah vody minimálně 50%) do výše dvou třetin. |
|
|
blb |
cau,chtel bych pridat k susenym listum a palickam take koreny(aero). Myslite ze to bude v pohode nebo to nema smysl? diky |
|
|
Placebo |
Původní příspěvek od blb
cau,chtel bych pridat k susenym listum a palickam take koreny(aero). Myslite ze to bude v pohode nebo to nema smysl? diky |
no jasně,naházej tam co máš ... já osobně to dělám ze 2 částí .. fáze bylinná a ganjová ..
1. směs bylin a drcených paliček
2. směs listí ,stonků a kořenů
obě časti po ztuhnutí smíchám a complete ...
|
|
|
|
mast od placeba mám je to dobrej nápad ta bylinná složka...
jakýže jiný bylinky tam máš?
jinak tohle moje první, je docela tmavá a dost účinná :) z bílý vazeliny, návodem od bushky |
|
|
kubanecjam |
:chef:tak to byl úlet, tak vám ti dělám mastičku mastí,dám si páva :banana:, nalejem si vodu tak do půlky hrnce, prd do ní cirka 300 g vazelíny bílé...zatim vše funguje, chvili vyčkám, bum nasypu listí, dám si páva :bravo:, míchám směs, vše funguje, zapálim si čvaňho...zatim dobrý..,zapomenu míchat :mutant:, bum, voda s vazelínou bublá a uteče...( podotýkám že sem vařil na kamnech na uhlí ) a jak tadle rozpálená hmota uteče..tak začne peklo HOŘÝ OMASTEK NA KAMNECH, PLAMENY AŽ KE STROPU, NA SUŠÁKU U KAMEN HOŘÍ SVETR, VEDLE SVETRU HOŘEJ KALHOTY :flamer:, a kubánec hasí, hasí všim co má po ruce, utěrky hadry, ponožky, sůl, cukr.mouka.. SMRAD PO CELYM BYTĚ, MLHA KOUŘŮ ŽE NEJDE VIDĚT NA METR..nakonec sem to zvlád díky bohu,,hodinu větrám, peklo peklo peklo..ještě ted celej byt smrdí spáleninou...ale nikdo neuhořel...a ted jen závěrečný oddech, mast v piči, dám si páva :david:
z toho plyne : .kouření může vážně škodit vám i oblekům ve Vašem okolí :flick::flick::flick::flick::flick:
takže na todle bacha jo :) |
|
|
Time |
Přidáním dalších bylin jenom snižujete poměr aktivních látek konopí vůči bylinám . Neříkám že např měsíček či jitrocel neprospívá kůži ,ale na lupénku aj. kožní problémy určitě neprospívá jako konopí
to kubanecjam: tak hlavně že jste nevyhořeli ... hold chce to zkušenosti . Já se takhle jednou pěkně opařil když jsem nenechal vazelínu dostatečně vystydnout a nalil do ní hned vodu , krásně to vypěsnilo , půl vazelíny pryč a popáleniny ... hm naštestí konopí léčí takže to nebylo tak hrozný stěma popáleninama :) Tak přeji ať se zadaří pro příště :) peAce |
|
|
Divoženka |
Mě by docela dost zajímala tato věc. Pokud užíváme konopnou mast, na "něco" , tak jestli když užívám i jinou mast, na stejný problém, zda se to nějak potlačuje navzájem. Např, namažu koňskou mast ráno a odpoledne mast konopnou, zda to neubírá masti na síle účinku. Zdar |
|
|
Thespis |
Původní příspěvek od Divoženka
Mě by docela dost zajímala tato věc. Pokud užíváme konopnou mast, na "něco" , tak jestli když užívám i jinou mast, na stejný problém, zda se to nějak potlačuje navzájem. Např, namažu koňskou mast ráno a odpoledne mast konopnou, zda to neubírá masti na síle účinku. Zdar |
ja bych rek,ze muzes kombinovat a nemelo by to vadit( deda taky kombinuje vic masti a konopna ma nej ucinky pro nej)
edit:KOMBINACI DOPORUCUJU:flamer: |
|
|
turtle |
Můj recept : 900 g žluté lékařské vazelíny + 1/2 kostky sádla rozpustit v hrnci v troubě nastavené na 100°C. Poté jsem vsypal 150 g materiálu (žádné třídění, všechno pěkně dohromady), vmíchal do vazelíny a 3 hodiny za občasného promíchání zahříval. nechal vychladnout a na druhý den zase stejným způsobem zahříval další 3 hodiny. Horké scedil přes plátno a hotovo. Mastička je super, pěkně roztíratelná a funguje. |
|
|
mimacka |
Mast varim timto postupem: susene listy (obsah litrove zavarovaci sklenice) jsem namocil do 60% domaci slivovice, zavrel v patentni sklenici do tmy na 3 tydny za obcasneho promychani, aby bylo vsechno namocene. Cast takto vznikle tinktury (cca 1/3 vznikle tekutiny) sem potom odlil do hnedej lekarnickej lahvinky pro prime mazani na ekzem (ne na otevrene nebo hnisající rany a když bylo potrebne se namazat,ale nebyt namazany masti) a zbytek tinktury i s listim jsem dal do lekarnickej vazeliny (na litrovou zavarovacku list dam 4 kelimky vazeliny z lekarny = 1 kelimek 110 gramu za 48 Kc) do skleneneho pekace a udrzoval v elektrickej troube na termostatu pri teplote v rozsahu 100 - 110 st.C 3 hod a druhy den znova 3 hod (v rozpustem vazeline je přes sklo videt mala tvorba maličkých bublinek-mast se nepripaluje a nepotrebuje zadnou vetsi pozornost a zasahovani) a slil jsem vyslednou vazelinu spet do kelimku a dal do lednicky.
Mast zabrala na kozni exem kde masticka od kozniho Dr.xxx nezabrala nebo zabrala tak ze se exem po case objevil znova,mast zabrala taktez na exem tzv.vysychani kuze na loktu kde to vypadalo na omak jako struhadlo-stacilo používat cca 14 dnu bez extra pravidelneho mazani,mast pomohla při bolestech po operaci kosti na noze kdy kost byla rok sesroubovana v zelezne dlaze.
Není to zazracna mast,ale tam kde doktor nevi co predepsat nebo jsou masti ucinne po dobu mazani je konopna mast daleko ucinnejsi.Toto je ale vždy potreba na nejakem vzorku konopnej masti u každého jednoho uzivatele vyzkoušet,protože tak jako u leku i tady ne každý snese aplikaci masti na kuzi.Proto když uz lecit mastickou je asi nejlepší pouzit bilou vazelinu z lekarny a nepoužívat ruzne primesi do konopnej mast.Ja jako prisadu pouzivam mentol ale to az po vyskouseni kozni reakce po namazani.Pri procesu vareni vodu nepridavam a tim nic z obsahu kyticek nevyhazuji.Tak jak bylo jiz uvedene ze v rostinkách konopí je většina kanabidoidů přítomna ve formě kyselin, které nejsou bioaktivní a je nutne aby probehli nejake chemicke procesy,které při mojem postupu vareni v troube asi probíhají jak je dal popsane (nejsem chemik,ale toto asi chemik napsal).
Dekarboxylace je chemická reakce, při které organické kyseliny ztrácí karboxylovou skupinu -COOH. Zahříváním se karboxylová skupina odštěpuje a mění se na vodu a kysličník uhličitý (to se prave při teplote v elektrickej troube da uhlidat nastavenim teploty na termostatu,který to drzi od 100 do 110 st. A nepripaluje se to! Na vyse uvedene 3 hodiny to drzim pro co nejvetsi ucinek vylouhovani z kyticek do masti). Obecně doporučovanou metodou dekarboxylace kanabidoidů je rostlinky zahřát v elektrické nebo plynové troubě na pečení na teplotu maximálně +105°C na dobu 15 minut. Pokud hodláme masti vařit při teplotách pod +100°C (například metodou simmeringu) je dekarboxylace žádoucí, pokud budeme vařit při teplotách vyšších než +100°C, a tak ji můžeme vypustit.
:einstein: |
|
|
mimacka |
To gandsm - doplňuji o nejaké foto a info k postupu
podle obr. v tej sklenici od okurek (obsah 2 l) je mezi dlaněma zordrcený material - květy + listy bez větších dřevnatých stonků.Sklenici naplním volným sypaním do 2/3 a zaleju 2-3 deci alkoholu (někdo používá přímo Alpu).Sklenici zavřu a uložím do tmy do špajzu na 1-3 týdny (podle toho jak rychle potřebuju doplnit zásobu mastičky).Občas je potřeba sklenicí obsah protřepat,aby se obsah louhoval rovnoměrně.
:chef: |
|
|
mimacka |
To gandsm - pokračuji po vylouhovaní klasiko - matriál smíchám s vazelínou ve skleněné pečící mýse a dám do trouby.
:chef: |
|
|
mimacka |
To gandsm - nastavím termostat na 100 stupňů a dílo může být započato.
Trouba se nahřeje na potřebnou teplotu sice běhěm chvilky , ale skoro hodinu trvá , než je vazelína tekutá.Teplotu ze začátku schválně nezvyšuji,aby se vrchní část nepálila a chemicky neznehodnotila.Takže asi první hodinu mám klid.Potom nějakým mýchátkem (já používám vařečku pro teflonové nádobí) občas hmotu promýchám.To aby se alkohol a zbytky vody mohli odpařit a nezůstávaly na dně pod tuhou hmotou.Vařím 3 hodiny + ta 1 hod pro rozpuštění.Potom to celé nechám ztuhnou a druhý den postup na 100 stupňů opakuju s tím,že po dovaření položím přes okraj čisté a vysušené sklenice silonovou punčochu a vše to přecedím.Scezenou vazelinu ve sklenici nechám stuhnout nakloněnou trochu bokem a tím zjistím jestli není na dně zbytek usazenej vody.Poku ano stačí po okraji sklenice na dno udělat žlábek a vodu vylít.Sklenici s vazelinou stačí strčit do hrnce z horkou vodou,počkat až se rozpustí a může se to slít zpět do kelímků od vazelíny.Já ještě navíc přidávám před nalitím do kelímků 30 kapek olejovej-mentolovej esence k sehnání v lékárně pod názvem ICE BEAR (medvědí mentolový olej),nebo se může použít vietnamská mentolová mast ze známej plechovej krabičky.
Pozor na dávkování - při větším množství může někoho potom mast na kůži pálit a pozor na teplotu při závěrečném rozpouštění vazelíny aby se nezačal zbytečně odpařovat přidaný mentol a další aromatické složky.
:einstein: :whisperer |
|
|
John.Mall |
Mě se velice osvědčilo přidání do masti propolisové tinktury a včelího vosku. Protože dělám mast s vepřového sádla je dost tekutá přidáním vosku se stává takovou mastičkovatější a ten propolis je prostě perfektní sám o sobě takže důrazně doporučuju, ale s upozorněním na případnou citlivost viz Léčebné vlastnosti propolisu |
|
|
4C3 |
Muzete mi prosim odpovedet, jestli je mozny delat konopnou mast i ze samce? Jde prece hlavne o CBD a ne o THC ne? |
|
|
Morgan |
Původní příspěvek od 4C3
Muzete mi prosim odpovedet, jestli je mozny delat konopnou mast i ze samce? Jde prece hlavne o CBD a ne o THC ne? |
Čus, můžeš použít i samce (přece jenom hlavní přísadou masti jsou listy případně stonky takže je to jedno ) |
|
|
|
Původní příspěvek od 4C3
Jak píše Morgan, můžeš použít jakékoliv rostliny.. možno i z technického konopí. Jelikož obsahuje minimální procento THC ale za to větší množství CBD, které je samo o sobě silným alopatickým lékem. Dalšími důležitými složkami jsou např. CBC, CBG, CNB, CBN. THC je jedinou psychoaktivní látkou obsaženou v konopí, tudíž pro mast by mělo být zbytečné. |
|
|
4C3 |
Morgan, mopslik: Diky za rychlou odpoved.
Takze v tom pripade je ale pridavani palicek do masti - jak tu vsichni dle receptu delaji - uplne zbytecny?
A jeste jeden dotaz prosim - je mozny mast delat primo z cerstvych listu misto ze susenych a navic varit v sadle pouze jednou a pak rovnou prelivat (jako se to dela u normalnich bylinek)? Diky! |
|
|
|
Původní příspěvek od 4C3
Morgan, mopslik: Diky za rychlou odpoved.
Takze v tom pripade je ale pridavani palicek do masti - jak tu vsichni dle receptu delaji - uplne zbytecny?
A jeste jeden dotaz prosim - je mozny mast delat primo z cerstvych listu misto ze susenych a navic varit v sadle pouze jednou a pak rovnou prelivat (jako se to dela u normalnich bylinek)? Diky! |
K prvnímu dotazu, já tvrdím že použití celé rostliny jak technického tak klasického konopí není nikterak na škodu. Ovšem kuřákům se to občas může zdát jako ztráta. Vycházím ze studií které se mi dostali do rukou.
Čerstvé konopí stejně jako *jiné bylinné drogy mají největší potenci a obsah učinných látek teprve až po usušení. Ovšem otázka zní, kolik účinných látek je obsaženo v listech a kolik v palicích, kde není samotné THC ale mnoho dalších látek. Praxe Ti ukáže kde je pravda, vyzkoušej a uvidíš.
edit: *jiné = není myšleno všechny, bráno příprovnáním k marihuaně a jiným bylinným drogám, které mají podobné charakteristiky |
|
|
mrakoplas |
Cau,
Co se tyce listi ,tak bych urcite preferoval suche listy i palice. Uz nevim presne kde jsem to cetl ,mam pocit ,ze nekde od Bushky,ale behem schnuti vznikaji urcite chemicke premeny latek ,kdy se vytvarej nejlepe vyuzitelne aktivni latky,ktere se dobre rozpoustej v tom sadle ,vazeline nebo co zvolis jako nosnou hmotu. Nejvetsi potencial se v listech projevi ,nejlepe az po roce suseni.
Palice nebo ten brjgl ze spodnich vetvi ,co nevypada moc esteticky, ale do masti je idealni.
CBD a THC se lecebne doplnuje , kazdy ma svoje specifikum a urcite zvyssi lecebny potencil masti , jenom se to nesmi moc prehnat , jinak to muze bejt taky docela aktivni, takze nejakej duchodce by mohl bejt docela prekvapenej ,kde najednou dostal takovou chut:D
Nevim jak to myslis s tim sadlem ,ale sadlo ma tendence se prepalovat.
Ja pouzivam zlutou vazelinu a az v 2-3 vareni pridavam sadlo.
Po kazdem vareni davam urcite novou varku listi, v predposlednim palice a v poslednim bylynky, vosk ,propolis atd... |
|
|
|
Původní příspěvek od mopslik
K prvnímu dotazu, já tvrdím že použití celé rostliny jak technického tak klasického konopí není nikterak na škodu. Ovšem kuřákům se to občas může zdát jako ztráta. Vycházím ze studií které se mi dostali do rukou.
Čerstvé konopí stejně jako jiné bylinné drogy mají největší potenci a obsah učinných látek teprve až po usušení. Ovšem otázka zní, kolik účinných látek je obsaženo v listech a kolik v palicích, kde není samotné THC ale mnoho dalších látek. Praxe Ti ukáže kde je pravda, vykoušej a uvidíš. |
jen bych doplnil že hodně léčivek je účinnějších za čerstvého stavu takže psát že byliny sou nejúčinnější po usušení není zdaleka pravda. konopí jo |
|
|
Time |
Původní příspěvek od RespectFlowers
jen bych doplnil že hodně léčivek je účinnějších za čerstvého stavu takže psát že byliny sou nejúčinnější po usušení není zdaleka pravda. konopí jo |
yoyo svatá pravda .
Já bych ještě rád doplnil a chci to udělat už dýl a kvalitně , info o včelým vosku . Jelikož se totiž v týhle době musí včelstva aktivně léčit proti varoaze destructor je vosk "infikován" lečivem ,který každýmu taky nemusí dělat dobře na kůži a kor když mast používá dlouhodobě . Detaillnější info/výzkum působení na kůži ještě asi není ,ale určitě to stojí za obezřetnost . Nejlepší je používat vosk z tzv. divočiny což je plást který si včely postavý samy bez použití mezistěny která se právě kupuje a je vyrobena ze starého vosku . tu divočinu si včely postavý přes rok a ta není součástí léčení/léči se na jaře a napodzim a nebo vosk z víček/při odvíčkování plástu při vytáčení , more info later |
|
|
aleen13 |
Ahoj - zdravím všechny mastičkáře....
Přečetla jsem celý thread a zjistila jsem, že jsou tu zastánci dvou teorií -
1. - vaření vazelíny(tuku) + vody + materiálu dohromady
nebo
2. - vaření vazelíny spolu s materiálem ve vodní lázni, což znamená přivedení vazelíny ke 100°C vez přítomnosti vody - tedy macerace konopí
ptám se tedy - co je lepší? nejde přeci pouze o THC a CBD - konopí obsahuje až 60 léčivých prvků...????
a pak by mně ještě zajímalo, proč se odstraňuje chlorofyl (a to i z másla pro léčebné účely), vždyť chlorofyl je velmi zdraví prospěšný, dokonce je i léčivá mast z chlorofylu na rány a doplňky stravy s chlorofylem jsou velmi drahé - a my je odstraňujeme.......?
může mi to tedy někdo zdůvodnit, případně napsat recept, jak udělat mast se zachováním co největšího podílu VŠECH dobrých vlastností konopí?
díky předem za odpovědi, případně za recept.... Aleen
p.s. - mast potřebuji na ekzém a pro syna na akné |
|
|
mimacka |
Ahoj Aleen13,
já dostal první mastičku od lesáka,který si svoje políčko obhospodařoval u hájovny a dělal to nejdřív podle receptu tety Bušky.
Tento postup je poněkud zdlouhavý a právě se s odstraněním vody zbavil i některých jiných léčebných složek.
S pokročilou dobou se modernizovali i elektrospotřebiče a tím se upravil i postup vaření (napsala mi i teta Buška,že část masti dělá bez použití vody).
Na starých kamnech se těžko dodržovala stálá teplota 110 st C,proto se to vařilo ve vodě.Potom se začalo vařit ve vodní lázni - opět z důvodů připálení masti,no a dnes stačí nastavit termostat u trouby na pečení na 100 st.C a dát tam přímo směs vazelíny a konopí třeba do nádoby z teflonu nabo tzv.Jenského skla.Termostat potom sám udržuje teplotu v tozsahu cca 90 až 110 st C což je pro mastičku ideální stav.Látky se vyloučí do vazelíny aniž by hrozilo připálení.
Někomu ale takto uvařená mastička může způsobit určitou nežádoucí reakci na kůži a potom je vhodnější zkusit uvařit s vodou.Tím je mastička svím účinkem slabější ale pro citlivější typ kůže vhodnější.
Proto se také nedoporučuje do konopné masti přidávat jiné extrakty (třeba pampelišku,meduňku a pod),tyto je lépe aplikovat jako samostatnou mastičku třeba na střídačku s konopnou mastí.
Takto sestavenou radu nebo návod jsem dostal i já a tak ho poskytuji dál,někto může mít jiný názor nebo vysvětlení,tak ho možná taky přidá.
Ať se daří. |
|
|
mrakoplas |
Cau,
to by me taky zajimalo, jestli macerace (kdy vam tam nezacne matros s vazelinou bublat ) staci pro to, aby se z materialu dostalo co nejvic ucinnejch latek?
A pripadne jestli by se prodlouzila doba vareni.
Ja to delam tak, ze nad nejmensim horakem plnovyho sporaku mam hrnec a pod nim priblzne 4mm silnej tal a snazim se ,aby vazelina trochu bublala (cti par bublin za vterinu:D) ,ale aby nebyl cejtit zadnej smrad. Vodu nepouzivam.
1.vareni cca. 5hod -mesic klid , pak dalsi 1 hod- tejden... klid.
Celkem tak 3-5 vareni
V kazdym vareni menim listi(primerene:D) a pridavam cca o 1/3 vic vazeliny, od predposledniho nebo predpredposledniho vareni se vyplati pridavat sadlo a palice, palicky a listi kde jsou kristaly. Zvysi se obsah THC ,ale pozor at to neprezenete, asi by to fungovalo:D
Posledni vareni bylinky ,vceli vosk,propolis...atd
Zalezi jak se u vas prasi a cim hnojite nebo postrikujete. Ale material bych urcite nekolikrat prolil nebo varil ve varici vode, nejakej ten sajrajt tam bude. A chlorofylu tam bude taky porad dost.
EDIT:
ja jsem slysel ,ze se ty bylyny podle nejakych kriterii deli do skupin ,tak prave nekdy to muze byt kontraproduktivni je pridavat ,ale myslim ,ze treba Hermanek se osvedcil dobre. Ja jsem pouzil jeste Jitrocel a byla v pohode. |
|
|
mimacka |
Staří lékárníci, používající ještě s oblibou Adeps suillus, dobře věděli, že sádlo i při uložení v chladu podléhá po určité době oxidacím naproti použití lékařské vazelíny se nemusím bát použití i po delší době skladování. Klinické testování rovněž prokázalo, že vepřové sádlo je téměř shodné s kožním tukem a spolu s dalšími surovinami v tradičních mastech působí příznivě i na velice citlivou a problémovou pleť. Pro použití v kosmetických biopřípravcích je ale navíc zpracováno bez nadměrné tepelné zátěže odstřeďováním v páře co se v domácnosti asi určitě nedá!!!
Lékařská vazelína je nezávadná a snese ji každý.Každý ale nesnese uvařenou mastičku do vepřového sádla nebo indulony a pod.Sádlo se kazí a znehodnotí použitelnost mastičky,nehledě na to,že indulona nebo jiné krémy již obsahují nějaké chemické nebo přírodní přísady,která nemusí být vhodné kombinovat.Protoho kdo chce kombinovat osobně doporučuju třeba ráno namazat konopnou mastí a večer použít na problémové místo mast od doktora nebo mast matrřídouškovou nebo jinou ALE NIKDY NEMÍCHAT.
Konopí má širokou škálu látek uvedu např. cannabinol (CBN), cannabinolová kyselina (CBNA), cannabidiol (CBD), cannabidiolová kyselina (CBDA), cannabichromen (CBC), cannabichromenová kyselina (CBCA), cannabigerol (CBG), cannabigerolová kyselina (CBGA), dále jsou pak přítomny trigonellin (N-methylpyridin-3-karboxylová kyselina), nikotin [N-menthyl-2-(-3pyridyl)-pyrrolidin]. Samozřejmě, že hlavní aktivní složkou konopí je ∆9tetrahydrokannabinol (∆9-THC), systematicky 1-hydroxy-6,6,9-trimethyl-3-pentyl-∆9-tetrahydrodibenzopyran. Ale ten je aktivován až v době kvetení a sušení.Biosyntetickým předchůdcem THC je cannabidiol (CBD), který je ve významném množství přítomen i ve sklízeném konopí. CBD je sedativum a mírné analgetikum a má i určité antibiotické vlastnosti. O CBD se většinou mluví jako o původci „tělesné“ složky omámení, ale bez THC to stejně žádné omámení není. Protože jestli má být tráva dobrá, musí mít THC. No takže asi tak polopaticky.
Dekarboxylace
V rostinkách konopí je většina kanabidoidů přítomna ve formě kyselin, které nejsou bioaktivní.
Dekarboxylace je chemická reakce, při které organické kyseliny ztrácí karboxylovou skupinu -COOH. Zahříváním se karboxylová skupina odštěpuje a mění se na vodu a kysličník uhličitý. Obecně doporučovanou metodou dekarboxylace kanabidoidů je rostlinky zahřát v elektrické nebo plynové troubě na pečení na teplotu maximálně +105°C na dobu 15 minut. Další možností je rostlinky zahřát v mikrovlnné troubě na 2 minuty. Pokud hodláme masti vařit při teplotách pod +100°C (například metodou simmeringu) je dekarboxylace žádoucí, pokud budeme vařit při teplotách vyšších než +100°C, můžeme ji vypustit.
Simmering
Simmering je technika vaření v horkých tekutinách při teplotě o málo nižší než boda varu vody (při normálním tlaku +100°C). Simmering se ve varné nádobě udržuje tak, že se vařená tekutina obsahující vodu přivede do varu a pak se teplota snižuje až do okamžiku, kdy se přestanou vytvářet bublinky s párou, t.j. asi při teplotě +94°C. Pro extrakci těch nejpopulárnějších cannabinoidů z rostlinek v tucích je tato teplota dostačující, protože například tetrahydrocannabinol (THC) taje (přechází ze skupenství pevného do skupenství kapalného) a rozpouští se v tuku při teplotě 80°C a cannabidiol (CBD) při teplotě 66-67°C. Pro extrakci některých méně známých, ale neméně léčivých cannabinoidů, například cannabichromenu (CBC) nebo tetrahydrocannabivarinu (THCV) s vyššími body tání je simmering méně efektivní. Nespornou výhodou simmeringu je omezení úniku léčivých a velmi příjemně vonějících esenciálních olejů, které se odpařují již při nižších teplotách, například beta-myrcenu (bod varu 166-168°C nebo beta-caryophyllenu (bod varu 120-130°C).
Fritování
Fritování je technika vaření v tucích při teplotě nad 175°C. Při takovýchto teplotách dochází k odpaření téměř všeho užitečného, co v konopí existuje. Teploty odpařování jsou: kanabidoidy: THC 157°C, CBD 160-180°C, CBN 185°C, delta-8-tetrahydrocannabinol 175-178°C; esenciální oleje: beta-myrcen 166-168°C, beta-caryophyllen 120-130°C, d-limonen 177°C, eucalyptol 176°C, alfa-pinen 156°C, p-cymen 177°C, delta-3-caren 168°C. Použití termínu fritování v této rubrice musí být proto nešťastné nedorozumění.
Vaření v papiňáku
Voda ve v papiňáku se vaří pod tlakem při teplotě kolem 120°C, což je pro extrakci kanabidoidů a esenciálních olejů ideální. Víko papíňáku zabraňuje úniků esenciálních olejů a ztráty ventilkem jsou minimální. Před vařením v papiňáku nemusíme dekarboxylovat.
Pro vaření platí stejná pravidla jako pro vaření hovězí polévky: biologický materiál maximálně do poloviny hrnce, tekutina (doporučuji obsah vody minimálně 50%) do výše dvou třetin.
Takže promiňte - trochu jsem se rozepsal , ale to je jenom reakce na JA JSEM SLYSEL nebo JEDNA PANI POVIDALA. |
|
|
mrakoplas |
mimacka:
Add sadlo:
..musi byt cisty nesoleny, pozivam cca 200g veproveho sadla cca na 1kg vazeliny.
...dokaze skvele natahnout ucinne latky.
Samozrejme ,ze je nachylnejsi na zkazeni,ale ze zkusenosti vlastnich a mych znamych ,tak i po pul roce pouzivani masti,jenz je skladovana v chladu a temnu nedochazi k nejakym nezadoucim reakcim. Ani se nesiri nejaky zapach ci neco podobneho.
Samozrejme pokud ma nekdo velmi citlivou nebo alergickou pokozku ,tak bych asi sadlo vynechal.
Do posledniho vareni pridavam i nekolik lzic konopneho oleje ,ktery i po konzultaci s Cannadhermem je vhodne pouzit,ale zase bude vice podlehat zkazeni. Bushka taky doporucuje.
Pri pouziti sadla nebo oleje je vhodne mast spotrebovat do 3. mesicu ,ale jak rikam i po teto dobe se neprojevily nezadouci znamky.
Docela by me zajimalo ,jaka by byla mast s pridanym Koncentovaným extraktem z listiva http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=41186
S tema bylinkama tady experimentovalo uz hodne lidi a prokazalo se to spis jako vylepseni masti ,nez znehodnoceni. Ano, pokud se vhodne nakonbinovali.
Nechcem mast prodavat do obchodu ,takze se nemusime ridit nejakyma striktnima pravidlama, kdyz vime ,ze nam to pomaha i tak.
Takze chapu dobre ,ze teplota kolem 110C je nejvhodnejsi pro rozpusteni max poctu latek obsazenych v listech do nosne slozky v nasem pripade zluta vazelina?
Jinak nejvhodnejsi listi pro tvorbu masti musi byt stare rok, ale podminka to neni. Cetl jsem to na Bushce.
A co se tyce tech bylin nevys podle kterych kriterii se rozdelujou?
Rikala mi to Jedubabka ,ze ji to rikala Bushka :D |
|
|
mimacka |
To mrakoplas :
Samozrejme že se bavíme na úrovni domácího vařeni masti a ne prodávání či podnikání v tomto oboru.Dal jsem to do vlákna hlavně pro Aleen a další zájemce o vaření,kdo nemají zkšenosti,protože i samotná konopná mast v lékařské vazelíně může vyvolat nežádoucí kožní reakci a proto je pro prvovažitele rozhodně lepší uvařit čistou mastičku ve vazelíně a tím se dá ihned vyloučit reakce na sádlo nebo příměsy a navíc jak uvádíš,musí se brát do úvahy snášenlivost mezi dalšíma bylinkama.Já osobně do konopnej masti přidávám pouze menthol aby byla mast hřejivá.
Teta Buska mi sice psala o masti a bylinkách,ale jelikož se od počátku zaměřuju pouze na mast z konopí tak jsem to pustil z hlavy a původní její korespondence odešla s novou instalací windowsů.Pokud ji zkontaktuješ tak Ti to napíše.
Ad to extrakt z listiva :
-tady už je to opět o něčem jiném a to za pomoci chemie !!!! a navíc je to pro 99% zájemců o mastičku španělská vesnice v domácí kuchyni.
Ad to stare listí :
-kdo nemá možnost dlouhodobě sušit a skladovat usuší za týden a uvaří,samozřejmě že likvidace nežádoucích látek by měla proběhnout či už Dekarboxylací nebo Simmeringem apod. podle zvoleného způsobu vaření.
Ad to teplota :
viz teploty odpařování čili totálního znehodnocení látek a teplota 110 st C zajistí že se vazelína ještě nepálí.
Ad to sádlo :
-pokud si někdo udělá 1-2 kelímky a spotřebuje to v krátkém termínu,tak se dá mast uchovávat v ledničce ,ale já jsem psal o dávce cca 12-15 kelímků pro celoroční používání ,jelikož volně dopěstované konopí je jenom jednou v roce a pěstování na mast pod lampou 3x do roka se trochu prodraží.O době použitelnost s přidáním konopného oleje platí v podstatě to co o másle a sádle.
Takže v tomto směru pokud dávám radu s ohledem na znalost či zkušenost tazatele,tak raději doporučím vyzkoušený recept se stabilním materiálem,protože si potom dotyčný tazatel -ka řekne že vždyť se tam a tam psalo,že se to může vařit i v sádle a potom se nestačí divit když dostane nějaké kožní problémy z pokazené mastičky.
Přidám ješte několik delších vět přímo od Tety Bushky - doufám že se nebude zlobit.
Odpovědi od Tety Bushky:
Může být mast i z čerstvě utržených listů?
Listy i ostatni zeleny material se musi pred pouzitim dobre ususit a ulezet, aby se kanabinoidy v kysele forme pritomne v čerstve rostline premenily na kanabinoidy v neutralni forme, ktere teprve jsou ucinne v lidskem organismu. tato premena pokracuje i dal v suche rostline zhruba jeste pul roku po ususeni. pokud nemuzes cekat, az se ti material takto "ulezi", je treba dat listy i palicky asi na 10 minut do trouby ohrate na cca 120 stupnu (list papiru vlozeny do trouby nezezloutne). tim se dokonci vyse zminena premena a material by mel mit slusnou funkcnost. u takto umele upraveneho materialu bych ale doporucila provest prvni var listu s vazelinou ve vode radeji 2x, aby se zaklad masti vycistil od chlorofylu, ktery se pri takto urychlenem ulezeni nestaci dostatecne rozlozit a mohl by zpusobit alergicke reakce.
Může být mast vyráběna bez použití listů?
v listech je nejvic cannabidiolu (CBD), ktery je nositelem vetsiny lecebnych ucinku. Mast tedy bude jen castecne ucinna, rozhodne bych doporucila sehnat si listy a neplytvat takhle palicemi.
Obsah THC a CBD
ohledne obsahu thc a cbd - zalezi na tom, na co se preparat pouziva - na kozni problemy je treba vice cbd, ale treba na opary a bolesti je
potreba vyssi koncentrace thc. urcite procento thc je potreba vzdy, aby ostatni cannabinoidy plne ucinkovaly. v podstate o tom ani vedci
nemaji uplne jasno - jedine, s cim si jsou jisti je, ze tyto latky pusobi v synergii (vzajemne prodporuji svuj ucinek), ale porad jeste nevedi, jak presne tyto mechanismy funguji. pred 10 lety bylo znamo kolem 60
cannabinoidu, dnes jse to jiz pres stovku, takze je v tom hroznej gulas...
Jaké médium je vhodné pro mast?
jako extrakcni medium jsou u konopi nejvhodnejsi tuky, teprve pak alkohol.
klidne se muze pouzit treba olivovy nebo konopny olej. s olivovym olejem mam zkusenost, ze je velmi hojivy, a navic se muze zahrivat na vysokou teplotu, aniz by se rozkladal. je proto take velmi vhodny pro domackou pripravu extraktu, ktery se pak muze smichat s vazelinou nebo jinym
mastovym zakladem. u konopeho oleje je problem, ze dlouhodobe nesnese teploty nad 70 stupnu, takze extrakci je obtizne provadet bez patricneho vybaveni.
doporucila bych nasledujici postup:
palice a listy z cele rostliny rucne rozdrcene - mnozstvi k naplneni sklenice na zavit, plnit volne, prilis nestlacovat! - a panensky olivovy
olej (nejlepe bio) - objem sklenice
olej nalit do pekacku, v troube rozehrat a nasypat do nej palice. udrzovat
pri teplote kolem 120-130 stupnu 30 minut. pak nechat vychladnout a prelit do sklenice. ulozit na tri tydny v temnu pri pokojove teplote a obcas protrepat. pak scedit pres platno a postup opakovat s novou varkou konopi.
myslim, ze timto zpusobem by se pripravil dostatecne silny extrakt, ktery by se pak mohl zamichat do vyhovujiciho mastoveho zakladu.
Zkušenosti moje a ty, které mi byly sděleny (na co konopná mast pozitivně zafungovala - nejen ta mnou vyrobená):
* spáleniny od slunce
* spáleniny od ohně nebo sporáku a opařeniny od vroucího oleje nebo vody
* kožní alergické reakce (vyrážky) - nerozjely se jako obvykle do měsíc trvajících maxifleků
* rozpraskané rty a bolestivě odřené nosní dírky (při nastydnutí s rýmou - i se mi líp dýchalo, jako kdybych to namazala třeba mentolem, ale neštípalo to, naopak)
* lupénka (psoriasis na těle i ve vlasové části kůže)
* atopický ekzém (ale jednomu člověku nepomohla )
* odřeniny (zkoušeno jen na vyloženě povrchových, nekrvácejících)
* artróza (jednomu člověku taky nepomohla)
* revmatoidní artritida
* spastické stehenní svaly
* vyhojení kůže bez plastických jizev
Další recept na mastičku, lety vyzkoušeno na revmatoidní artritidu (antirevmatika nepomáhala)
2 hrsti listí
1/4 l horkého sádla (vyškvařené, nesolené!, radši vyškvařit doma)
20 minut udržovat jenom horké, těsně pod bodem varu, nesmí se to začít škvařit, pak nechal úplně vychladnout; druhý den znovu zahřát, znovu 20 minut nechat těsně pod bodem varu, hotovo. Kamarádka ani necedí, prý se to listí rozvaří. Měla ošklivou bouračku, hodně ji sešívali - 4-5x denně poté, co už nebyly ani stroupky (jen nová hojící se kůže) mazala; jizvy nebyly plastické. I tahle mast pomohla na lupénku.
já jen vím, že sádlo někdy u lidí vyvolává přecitlivělost, lékařská vazelína snad skoro ne nebo jen málokdy; a jak psala Teta Bushka, žlutá lékařská vazelína je míň rafinovaná, takže je ještě líp snášena]
TINKTURA
Zatím mám jen zkušenosti svoje a jedné kamarádky; mně to zastavilo rozvoj už rozjetého oparu, kamarádka říkala, že jí to jakoby obrátilo vývoj oparu - večer zjistila, že jí začíná vylézat opar na rtu, natřela ho tinkturou a prý do večera druhého dne zmizel.
Koupím v lékárně líh; do láhve od nějakého menšího kompotu (250 g) nacpu listí a heřmánek, zaleju lihem a nechám tak 14 dní louhovat, aby bylo listí s heřmánkem ponořené (heřmánku dávám cca lžičku nebo dvě, 2 dl 60%ního lékařského lihu, zbytek doliju třeba čistou vodkou).
ČOKOLÁDA
Čokoláda je docela dobrá a dá se udělat jak slabá (pro pacienta), tak silná; já jsem od jednoho sklerouška dostala recept:
- 1 Hera
- cca 20dkg čokolády na vaření
- dle účelu listy (na slabou prý stačí dvě lžičky, ale to je na křeče), na silnou dávám cca dvě Hery a asi půl litru listí
Listí vyvařím z chlorofylu (ale moc mě to nebaví, takže vařím půl hodiny až hodinu). V hrnci rozehřeju tuk, přidám listí, cca půl hodiny to vařím (z toho listí vyvařeného ve vodě je potřeba nejdřív dobře vodu vymačkat), pak scedím. Potom do zeleného tuku nalámu čokoládu a dle chuti přidám lžíci kakaa a cukr - většinou to nepovažuju za nutné, takže tam jen nasypu strouhaný kokos (dle chuti - oříšky, rozinky, mandle.. cokoli strávníkovi chutná ), rozmíchám a buď to naleju do tvořítka na led (ideální pro slabou čoko, stačí jedna kostička a křeče prý mizí), nebo to nechám trochu zchladnout, vyrábím válečky, balím v kokosu a šup s tím do alobalu a do mrazáku.
další info k masti
New postPosted: Tue Mar 10, 2009 8:37 pm
by jedubabka
Dostala jsem info, že ta "tmavší" (víc listí) mast pomohla i tam, kde ta "světlejší" nestačila. Takže už dávám o cca 2dl listí víc. |
|
|
jestedman |
mimacka: máš to asi trochu popletené, první část je od Bushky, druhá od Jedule. Ten pacoš, u kterého nezabrala mast na atopický exém jsem byl možná já, ale to jsme si s Jedulí vyříkali - dala tam heřmánek a ten mi asi způsobil alergickou reakci, mast bez heřmánku již byla v pohodě.
Jinak jaká je zkušenost s plísní, je přítomná vždy? je alkoholové kvašení důležité, nutné? Zlikviduje se plíseň zcela při následném zahřívání? |
|
|
mimacka |
To jestedman : popletené to nemám , já jenom pro mrakoplase zkopíroval co mi zůstalo z rad jak mi to poslala Busha.
Ad to plíseň : jednou jsem vařil podle Bushkyna receptu,ale byl to zdlouhavý proces navíc z darovaného přebytku od kolegu pěstitele a plíseň se mi v tomto případě neutvořila.
Další várku jsem skusil uvařit tak,že jsem dal do patentní sklenice v rukách rozdrvený materiál ,ten jsem zalil domácí slivovicí na 3 týdny ,občas protřepal a nakonec komplet smíchal s vazelínou a vařil ve skleněném pekáči 2 dny po 3 hodiny - tento postup zkonzultoval s Bushou.
Nakonec jsem zůstal u třetí varianty vaření - na 2 l zavařovačku materiálu dám 6 kelímků bílé vazelíny (1 kelimek 110 gramu za 48 Kc),
to dám do skleněneho pekáče a udržuju v elektrickej troubě na termostatu pri teplote cca 110 st.C 3 hod a druhy den znova 3 hod (nepočítám čas potřebný než je vazelína rozehřátá - postup jsem tady popsal na listu č.33 až na detail, že teď vynechávám to máčení v alkoholu). |
|
|
aleen13 |
Takže abych si to polopatě ujasnila - patřím mezi ty, kteří budou vařit mastičku prvně...
pěstuji - to víte, ale dostala jsem teď várku listí od jednoho dobrého growera - je to jen listí, palice nemám.
To listí jsem musela ještě dosušit a ráda bych vařila už nyní - nebo mám raději počkat na palice (cca za 2 měsíce) - pomůže to těm listům nebo to bude krátký čas?
Kdybych vařila už teď - alespoň malou část - tak mám to listí dát jen tak nasucho do pekáče a ohřívat na cca 120°C po dobu 15-20min, a pak listí dát do vazelíny a do trouby na 100°C? Pokud to je tak správně, jak dlouho by to mělo probíhat? Kolik hodin ohřívat?
Pak vychladnout a nechat uležet i s listím? Kolik týdnů? Pak zahřát, listí odstranit, přidat nové listí a postup opakovat?
Kolikrát?
P.S. - mast chci mít co nejúčinější, dám si s tím práci - takže rady pro zkrácení postupu mi pls nedávejte - naopak.
Bylinky používat nebudu - jen konopí. A použiji Kosmetickou vazelínu - bojím se alergických reakcí - jsem alergická na kdeco...
A to zplesnivění - tak to už vůbec nepřipadá v úvahu - jsem alergická též na plísně - a nemám 100% jistotu, že se to tím vařením odstraní...
Takže jak?? díky Aleen |
|
|
jestedman |
zdá se mi že moc nečteš a jen se ptáš
jak psal mimacka - materiál k výrobě je lepší delší dobu uležený. Konopí po sklizni obsahuje jen malou část canabioidů v zásadité formě, tedy té pro člověka "funkční" a většinu v kyselinách cn. K přechodu kyselin dochází při sušení nebo zahřátím. Je nutné dodržovat jisté zásady, aby materiál zbytečně neoxidoval a nepřicházel o cenné látky. Pokud máš materiál nedosušený, tak podle použij postup poznamenaný mimackou - 10´ 120C.
V troubě s vazelínou ohřívej 3-5, klidně víc hodin, s listím nech uležet 2-3 týdny (v tomto okamžiku by mělo dojít k alkoholovému kvašení a vytvoření plísně), pak zahřát, přefiltrovat a přidat listí, lépe palice, nechat uležet tak týden a opakovat, opakuj tak 2-3.
Po odchodu Jedule se to v Léčitelství trochu popletlo a zamotalo, škoda že se smazali její příspěvky. Mám doma něco uloženýho, kouknu jestli to pomůže. |
|
|
aleen13 |
to jestedman: čtu čtu, ale raději se 10x zeptám, než to jednou po.....u.
Za příspěvky od Jedule díky předem. :) |
|
|
mrakoplas |
Cest,
jasny ,to je moc dobre ,ze sem davas tyhle ceny informace, tech neni nikdy dost.
...to uz je na tobe pro jaky presne ucely mast chces a co do ty masti pridas , jestli chce cistou nebo s bylinkama,sadlem, voskem, mentholem ,propolisem a podle toho se pak zaridil i v spotrebe a uzitim ja nikoho nenutim,aby to delal podle me ,jen pisu postup ,jak to delam ja a zatim si nikdo nestezoval ba naopak.
A kdyz uz nekomu tu mast davam ,tak i s informacema.
Kdyz si prectes cely thread ,tak je zde spousta mastickatoru a mastickatorek:D,kteri delaji mast s pridanim bylin a maji dobre vysledky.
Co se tyce Hexanu, tak pokud by zvysil ucinnost masti ,tak by to ale stalo za to vyzkouset.
Co se tyce skodlivosti ,tak se k tomu Pozdrav vyjadruje zde http://grower.cz/forum/showthread.p...5706#post775706
Ja mast prechovavam v lednici v hrnci a nikdy se mi plisen neudelala.
Listi uz bylo receno ,nezlobim se:D
Ve vsech dalsi aspektech diskuze souhlasim:D
Aleen13
...ale tady uz bylo 10odpovedi na tvoji otazku ,kde hledas:D
...muzes na poprvy udelat mensi mnozstvi nez na to ......uspinit:D |
|
|
cernyzahradkar |
dale take na bradavice, jedna znama si mou dast davala na ne a ty ji slezly + nejake ekzemy. Dalsi reference jso na kloby. Ale to bude asi druhem. Z vlastni zkusenosti mozu doporucit pridavat jeste hermanek a mesicek lekarky, doda to krasnou vuni a myslim si ze i neco to do sebe z teho lekarskeho pohledu. Takze mazani zdrar |
|
|
top47 |
Četl jsem si tento návod na výrobu masti, a chci se jen zeptat. V konečné fázi doporučujete vlastně všichni smažení. No a zde je asi největší chyba v postupu výroby. Na kolik stupňů je mast zahřátá? Nedojde při nekontrolovaném ohřevu ke zničení účinných látek? Nebylo by lépe konečný produkt ( i s rostlinnými částmi ) zahřát po určitý čas v olejové lázni při 130-max.135 °C ? |
|
|
cernyzahradkar |
to finální rozpuštění jsem dělal velmi pomalu na nejmenším hořáku jen aby to trošku bublalo......ten var nechám tak 5 min. víc ne. Tepltou jsem neměřil |
|
|
švéd |
Chci se jenom zeptat - jsem v první fázi, ztuhlej škraloup jsem sloupnul, ale nepovedlo se mi z něj vytlačit všechnu vodu - vadí to? |
|
|
|
no jelikoz voda je zakladni slozka potrebna k hydrolyze esterove vazby tak by mohl roztav nalejto do uzsi vyssi nadoby az a str tam spejli az to ztuhne tak ji vytahni a vodu co je na dne vylej tou dirkou v tuku po spejli...kdyz se ti to bude chtet delat:) |
|
|
pulcoj |
Komu se mast povedla, nemel by nejaky prebytek za nejaky peniz pro nemocne lidi? |
|
|
mooter |
Čau letos si chci taky udělat konopnou mastičku.Ale když jsem přišel do lékarny a zeptal se paní jestli nemá bílou/lékařskou vazelínu,tak mi dala nějaky 30 nebo 50g tuby a vy tady píšete,že se to má dělat z jednoho kila tak mě prosím poraďte,kde tu vazelínu můžu koupit hledal jsem na internetu a nevím jestli je to přesně ono http://www.eod.cz/lekarna/kosmetika...green-435g500ml tak prosím někdo kdo ví, je to ona ?Nechci abych pak do toho naházel listy/palice a nijak mi to potom nepomohl,protože sem koupil špatnou vazelínu to by mě nasralo. |
|
|
mikael |
To mooter : Já osobně si lékařskou vazelínu nechám objednat v lékárně mají ji po 900g kyblících a kelímky samozřejmě taky. Je Jedno jestli je čirá nebo žlutá obě jsou dobré a na mastičky vhodné. |
|
|
Aladin |
Zdravím,možná je to blbý dotaz,ale dočetl jsem se zde že do masti přidávají sušené listy a méně potřebné části rostliny,proto jsem se chtěl zeptat jestli do ní můžu dát jen šišky,mám totiž na zahrádce naké kytky co asi moc dobré nebudou,tak nevím co s tím a vyhazovat to nechci. |
|
|
WERD |
Původní příspěvek od Aladin
Zdravím,možná je to blbý dotaz,ale dočetl jsem se zde že do masti přidávají sušené listy a méně potřebné části rostliny,proto jsem se chtěl zeptat jestli do ní můžu dát jen šišky,mám totiž na zahrádce naké kytky co asi moc dobré nebudou,tak nevím co s tím a vyhazovat to nechci. |
já tam peru všechno...listy,větvičky a spodní paličky z kterých není ani do skla...ale i outdoor palice...prostě co zbyde/máš doma míň kvalitního z grow |
|
|
Aladin |
Jo to jsem chtěl slyšet,dík.No snad mi to nikdo nešlohne jako minulí a předminulí rok.Letos zatím nic,v tuto dobu jsem tam měl už jen stonky. |
|
|
|