Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Komunita > Síň Slávy

 
GROWBOOK od TheGrowBoss.com - Klikni zde pro originální téma
headcoach
Cau vsichni. Zdravim z Nevady (Las Vegas), kde ziju uz 8 roku. Sam si pestuji indoor (u nas je na out moc velky horko, sucho a slunce vsechno moc pripaluje) uz tretim rokem. V Nevade je legalni travka pro lecebne ucely, tak jsem si vyridil registraci, abych mel nejaky kryti, kdyby chtel nekdo prudit. Navic muzu znamym nakupovat ve vydejnach lecebne marijuany tady ve Vegas presne to, co prave potrebuji. MMP (Medical Marijuana Patient) muze btw. v nasem state drzet 28g a mit 4 rostliny v kvetu a 4 dorostenky. Plus samozrejme, jak uz jsem zminil, muze nakupovat „dispensaries“ (marijuanova lékárna, nebo vydejna leku), kterých je dnes ve Vegas uz kolem padesati a mají neuveritelne siroky sortiment (indica, sativa, hybridy, klony, oleje, waxy, pecivo, sladkosti, masti, prerolly…..atd). Prave diky tomu, ze jsem zacal pro kamarády nakupovat u jedne z největších a nejlepších, jsem dosel na jednoho majitele growshopu, který této lekarne dodava materiál. Jezdim k nemu na pokec každý tyden, odebiram od nej veskere potřeby pro pestovani , ale hlavne se mi libi jeho seminare, které pravidelne pro všechny zajemce porada.
Mam od nej i jeho vlastní knizku GROWBOOK, kterou psal asi rok a ve které cerpal ze sve dvacetilete praxe, ale hlavne z toho, s cim se denne setkava ve svém obchode a o cem se debatuje na jim poradanych workshopech. Mne osobne jeho rady, názory i cela knizka strasne pomohly a rad bych se podelil se vsemi, kdo mají chut si něco nového precist a dozvědět se. Jason mi sice nedal svoleni ke kompletnímu prekladu do cestiny a k nejake vlastní publikaci mimo USA, ale taky se nebranil tomu, ze muzu pouzit zkracene verze jednotlivych kapitol, citace, popr. nejaka schémata, grafy nebo tabulky pro forum, jakym je tady nase G.
V pristich dnech a týdnech bych se tedy pokusil o nejake pravidelnejsi posty a verim, ze muzou alespoň minimalne pomoci nekomu dalsimu v jeho pestitelskem vyvoji tak, jak tomu bylo i u mne.

Charakteristika knihy GROWBOOK:

- obsahem je pomerne rozsahla (150 stran velikosti A4), ale na druhé strane obsahuje radu ilustraci, grafu, tabulek a nejake komercni odkazy, takze jednotlive kapitoly nakonec popisuji vybrane téma prijemne prehledne, ucelene, ale zaroven prijemne strucne a jasne
- hodne často porovnava jednotlive zname postupy a hlavne durazne upozornuje na všechny zname chyby, kterých se pestitele dopousteji
- nejedna se o nic prulomoveho, o nic, co by velka část z vas jiz nekdy nečetla, nebo nevedela, ale zduraznuje a popisuje i nejnovejsi technologie a pomucky
- Jason si při svém pestovani vede perfektni statistiky a dokumentaci. Krome osobních pocitu a nazoru, ma i výsledky svých vysoce validních testu nebo srovnavacich testu, které jsou vždy doplneny zapisy z mereni a vyslednym laboratornim rozborem ucinnych latek v rostlinách
- co se mi na te knizce libi asi nejvic je to, ze se přes obrovske zkusenosti a praxi v growshopu i jako dodavatel pro lekarny, nikdy nesnazi presvedcovat o „sve pravde“! Pestovani marihuany je tak neuveritelne ruznorody proces, ze neexistuji zadna dogmaticka pravidla a poucky. Vždy jde o komplex cele rady faktoru, individuálního pristupu a filozofie pestitele, moznosti a podmínek pro pestovani atd. Ve vysledku tedy nejde o zadny navod, jak nejlepe pestovat, ale velice sikovne utridi jiz poznane a milionkrat probirane tak, ze vam do tech tun informaci, které dnes muzeme kdokoliv najit lehce na internetu, vnese jakysi rad a svetlo :)

Takže strucny uvod mam za sebou a doufam, ze se při neskutecnem casovem vytizeni dostanu k prvním postum co nejdříve.
Preji vsem, kdo tu rostlinu mají radi (jakymkoliv zpusobem), at jim krasne roste, schne, zraje. A budte na sebe hodni!
Bolt
Tak to je super :) Sem stím ;)
Korag
Vypada to zaujimavo, som zvedavy teda aku formu bude mat ta kniha a ako sa popasujes s prekladom. Kazdopadne takych uzivatelov ako ty, co vela poznatkov a veci mozu stale prinasat si velmi cenim, preto ti prajem vela dobreho vo vsetkom, aj v preklade. ;)
headcoach
To Korag:

Ta knizka je psana zamerne tak, aby svoji prilisnou "odbornosti" a mnozstvim slozitych specifickych vyrazu neodrazovala prilis nejvetsi cilovou skupinu (mladi zacinajici pestitele a seniori). Casto je proto i pouzivan poulicni slang, nebo lezernejsi, ne prilis spisovne vyrazy, ktere maji do skolni anglictiny pomerne daleko :) Ale ja budu jednotlive kapitoli skutecne redukovat a zkracovat a rozhodne se nechci poustet do doslovneho prekladu. Myslim, ze dulezitejsi je opravdu obsahova stranka, nez forma. Ale uplne predelane to samozrejme taky nebude. Myslim, ze takovy rozumny kompromis mezi originalem a mym vlastnim pojetim tomu urcite neuskodi ;)
weeder
Tak na to se hodně těším, zní to zajímavě.
Kdyžtak mi dej vědět, kdyby jsi potřeboval pomoct třeba s korekturou češtiny. Předpokládám, že nemáš českou klávesnici, tak by např. diakritika mohla být problém. :)
headcoach
To weeder:

No tak s klavesnici bych problem mit nemel (jsem byvaly a obcas jeste i aktivni novinar), ale poravde nemam opravdu tolik casu, abych to vsechno pojal tak zodpovedne, ze bych si lamal hlavu s korekturou. Nakonec nejde o zadnou krasnou literaturu, ale spise o literaturu "faktu" :) Pokud by to nakonec nekdo predelal kompletne do uhledne cestiny, proc ne, ale ja s diakritikou opravdu psat nebudu. Uz jsem hodne odvykl a slo by mi to urcite pomaleji. Kazdopadne nechat to ve Wordu projet gramatickou opravou a proklikat to do prijemne, skutecne high cestiny by urcite nezabralo moc casu a kdyz uz se s tim budu psat, nakonec by mohla vzniknout slusna vec ;)
Diky za zajem a ochotu. Budu se urcite tesit na vsechny vase nazory a komentare.
headcoach
GROWBOOK (1)

1. Uvod

Vzal jsem peníze ze své poslední sklizně a koupil jsem si Hydroponic Growshop. A udělal jsem dobře, protože jsem získal přístup k nekonečnému proudu názorů a informací od growerů, kteří ke mne do prodejny přinášejí nepřetržitě svoje zkušenosti, tipy a triky, ale i problémy a starosti. Začal jsem si o tom všem, co jsem vyslechl a viděl, dělat podrobné poznámky a organizovat všechna získaná data a informace (což koneckonců dělám doposud) a všechny jsem pak použil při psaní této knihy. Používám v ni poznatky tisíců pěstitelů (někteří jsou dobří, ale většina bohužel špatná), porovnávám je v jednotlivých kapitolách a doufám, ze je dokážu i do budoucna maximálně účelně zužitkovat.

Chtěl bych zdůraznit, ze všechna získaná data v podstatě různ7m zplsobem popisují a potvrzují všeobecně známé pravdy a zásady pěstovaní, ale většinou také zdůrazňují bolestivé omyly a chyby, kterých se bohužel většina growerů opakovaně dopouští. A mnohdy jsou to velmi překvapivá fakta!

Takže úplně základní poznatek (ne moc překvapivý) je ten, že jasná většina pěstitelů jsou muži. Hned ten další je zjištěni, že naprostá většina pěstitelů je neúspěšná (já ji pro sebe označuji jako GROUP-85)
a to ze tří zásadních a neustále se opakujících důvodů:

- příliš mnoho světla
- příliš mnoho vody
- příliš mnoho hnojiva

Tyto problémy jsou mimochodem jednoznačně „mužské“ problémy, protože my si v naší chlapské přirozenosti jednoduše vždycky myslíme:

*** CIM VIC, TIM LIP ***

Překvapivě pouze 10% těch, kteří začínají s pěstováním marihuany, jsou celkem úspěšní hned při prvních pokusech, a proto pokračují spokojeni dále. A jen 5% si vede od počátku opravdu dobře a je schopno vyprodukovat skutečně vysoce kvalitní materiál bez větších problémů. Dohromady tedy tyto dvě skupiny dávají 15% část populace (já je označuji jako CLUB-15), která dokáže vypěstovat opravdu kvalitní kanabis. Když jsem tato čísla analyzoval, musel jsem s tímto faktem každopádně souhlasit, protože kdyby byl každý, kdo dnes v USA začne pěstovat konopí úspěšný, cena marihuany (a produktů z ní) na trhu by musela zákonitě rapidně klesat, protože mezi spotřebiteli by byly tuny kvalitního materiálu a nabídka by začala prudce převyšovat poptávku. Realita je však úplně jiná. Většina nadšenců, kteří chtějí mít svůj vlastní produkt za cenu nesrovnatelně nižší, než jakou nabízí legální či nelegální trh, jednoduše není schopna vyprodukovat kvalitní materiál.

Co je na výše uvedené statistice opravdu nejzajímavější? Z těch 5 skutečně talentovaných a úspěšných growerů ze sta jsou 3 zeny! To znamená, že obecně se dá tvrdit, že zeny jsou mnohem lepšími pěstiteli marihuany, než muži. Dalo by se to samozřejmě stáhnout i na jiné plodiny, ale ty nás teď momentálně zas tak nezajímají. Co už je opravdu pouze zajímavost je fakt, ze z těchto tří zen je vždy jedna striptérka! Ale to platí pravděpodobně pouze u nás ve Vegas. V jiných městech se tento poměr bude určitě měnit.

Tak, jako u všech jiných lidských činností, i v pěstování platí, ze nikdo učený z nebe nespadl a aby se z člověka stal skutečně dobry grower, je třeba se předně naučit nejzákladnější postupy, začít je správně používat (což není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát) a opakovat, opakovat a opakovat. Praxí se člověk naučí to, co se nedá nikdy získat i z těch nejlepších knih nebo instruktážních videi. Každý seriózní grower, který má trpělivost a chuť se učit, by se mel nakonec dostat do stadia, kdy bude jeho pěstování naprosto pohodové a pro rostliny maximálně přirozené. Přečtení této knihy a vytváření vlastních vybraných poznámek z ní, by mělo pomoci zkrátit čas, který je potřebný k dosažení profesionální pěstitelské úrovně, pomůže ušetřit velmi často zbytečně a spatně vynakládané finanční prostředky a možná vám pomůže i k tomu, abyste nebyli „That Guy“ (ten chytrý, který sám ví nejlíp, jak na to, který spolknul všechnu moudrost světa a který to všem ukáže po svém). Ano, takový typicky „That Guy“ je ten, který si mysli, ze když nakoupí nejlepší vybaveni (přitom netuší, jak ho správně sestavit a kombinovat), utratí $$$money$$$ za „nejlepší“ hnojiva (přitom je neumí správně aplikovat a namíchat) a je od začátku přesvědčen, ze sklidí super kvalitu a super váhu, jako profesionál, který se učil pěstovaní 20 let. Většina takových chytrých hochů je nesmyslně přesvědčena o tom, že vše je o hnojení! A já jim proto s oblibou říkám “Salt-Farmer“ (solný farmář). Tito pěstitelé svým přístupem nejenže snižují svůj vlastní pěstitelský potenciál a šance na kvalitní úrodu, ale obecně i degraduji Matku Přírodu a její zákony.
Na druhé straně mám pro podobné typy i pochopeni. Vím, že se dnes každému, kdo se snaží kvalitně pěstovat, musí zatočit hlava ze všech těch informaci, které jsou momentálně k dispozici. Kdo hledá, najde tisíce zdrojů, názorů, videí, postů na nesčetných growerských fórech atd.

Takže pokud bych se mel pokusit poradit začínajícím pěstitelům, jak se soustředit na to, co je skutečně pro každého z vás důležité ve vaší vlastní zahrádce, zkuste si odpovědět na následující 3 otázky:

1. Kolik lidi se budete snažit nakrmit?
2. S jakou teplotou se ve vašem konkrétním případě budete muset pravděpodobně vypořádávat?
3. Kolik mate připraveno peněz?

V knize najdete i některé názorné grafické pomůcky jako TheGrowBoss Grow Diamond, Tabulka nejčastějších problémů, Graf různých profilu hnojeni, Pěstitelský záznamník atd. Všechny tyto grafy, tabulky, schémata a diagramy jsou uváděny za účelem maximálního zjednodušení a přehlednosti a mají pomoci k lehkému pochopeni základních pěstitelských principů. Ke všem samozřejmě přidávám své vlastní ověřené rady a tipy, které ovšem prosím neberte jako nějaké dogma, ale jako nejlepší a nejupřímnější názor člověka, který pěstuje víc, než 20 let.

Co mou knihu odlišuje od ostatní growerské literatury (a věřte, ze jsem přečetl opravdu všechno, co o pěstovaní marihuany kdy v angličtině vyšlo) je ten fakt, ze se snaží být maximálně zjednodušená a soustředěná na skutečně důležité otázky (doplňky, problémy, vybaveni a strategie). Nezapomínejte také, že všechna zpracovávaná data koneckonců přišla od vás, pěstitelů. Já je jen trpělivě sesbíral a roztřídil.

Tato kniha vás nenaučí, jak pěstovat, ale naučí vás, jak o pěstování a všem s nim spojeným, správně přemýšlet a jak správně prakticky a pragmaticky uvažovat tak, abyste dělali pokud možno ta nejvhodnější a nejsprávnější rozhodnuti v tu správnou dobu.

Věřím, ze ti, kdo opravdu chtějí, velmi brzy pochopí, co je opravdu pro jejich úspěch důležité, najdou svoji správnou cestu, budou mít ze své práce dobrý pocit a jejich pěstovaní bude maximálně přirozené a bezproblémové. Věřím, ze se naučíte správně používat i všechna kontrolní měřeni, naučíte se správně číst, co se s vašimi rostlinami děje a včas rozpoznáte každý blížící se problém.

Je možné, že řada z vás bude očekávat od této knihy odpověď na jinou otázku, bude chtít vyřešit své vlastní dilema, nebo se zajímá pouze o jednu konkrétní oblast či problém. Některých aspektů pěstování se dotýkám ve své knize častěji, takže pokud se vám bude zdát, ze něco opomíjím, nebo se tomu věnuji příliš povrchně, věřte, ze v jiné části knihy se můžu ke stejné problematice vrátit podrobněji, nebo v jiné souvislosti. Takže je třeba číst pozorně a hlavně všechno 
Pokud mate nějaké zajímavé tipy, triky nebo komentáře, pokud něco postrádáte, pište mi na :

TheGrowBoss@TheGrowBoss.com


Příští kapitoly:

Pěstování je “very zen”
15 největších mýtů a omylů o pěstování marihuany
Osvětlení
shpongle
Ahoj, nemohl by si poslat pár nejzajímavějších stránek na ukázku, jak ta kniha vypada? Já si objednal zatím ještě nevydanou knihu Marijuana Horticulture Fundamentals od Trichome Technologies v předprodeji, což má být udájně zatím nejlepší vydaná kniha o pěstování, tak sem velice zvědav.
headcoach
To shpongle:

Rozhodne schvaluji jakekoliv dalsi vzdelavani. Z GROWBOOK bych snad neco poslat mohl, ale to se nejdrivmusim zeptat ze slusnosti autora :) Kazdopadne znovu zduraznuji, ze jasonova knizka je trochu z jineho soudku. Opravdu je to napsano uplne jinak, nez na co jsou zvykli pestitele-studenti z bezne literatury. Ani nechtel tu knizku vydavat v zadnem vetsim nakladu u nejakeho vetsiho nakladatelstvi. V podstate to vydal na vlastni naklady a prodava ji ve svem growshopu a na seminarich a prednaskach, ktere porada. Uz ma nekolikere vydani, ted myslim vyslo 4. v poradi na konci roku 2013. Pokazde tu knizku aktualizuje a snazi se pouzivat v urcitych kapitolach ty posledni technologicke poznatky a kopiruje tak velmi aktualne vyvoj jednotlivych technologii, cen a mapuje velmi slusne i vsechno zhave novinky na trhu. Cena te knizky je taky relativne vysoka ($17.95), ale to je v takovemto pripade, pri pomerne nizkem nakladu a samofinancovani vcelku pochopitelne. Urcite, a to jsem si jist na 100%, je udelana uplne jinak nez to od Trichome Technologies, co jsi vzpominal :) GROWBOOK urcite neni navod, ani vedecka publikace, ale souhrn poznatku a vysledky tisicu rozhovoru s normalnimi kombinovane vlastni dlouholetou zkusenosti a praxi. Je to hodne lidove zpracovano a podavano, ikdyz by to slo definitivne udelat i jako odbornou vedeckou publikaci :)
davidos
Zdarec
Kdy vyjde přišti članek o osvětleni?Jinač,držim palce u překladu.Takovych lidi je tady malo ,co ve svem volnem čase dělaji članky a to uplně zdarma.Naopak,jsem zjistil že je tady hodně všeznalku,ale to asi všude.Jen tak dal,budu se těšit na tve překlady,protože anglicky moc neumim,jo kdyby to bylo v němčině tak to je jina.S pozdravem do USA ,Samuel
headcoach
To davidos:

Diky za uznani. Je pravda, ze to nejcenejsi, tzn. muj cas, do toho nejak vlozit musim. Pro penize bych to snad ani nedelal, to by mi prave v takove komunite prislo snad az trapne :) Ja jsem opravdu cely tyden dost busy a jenom tezko se mi hledaji chvilky a sily na psani, ale nechtel bych zase delat nejake velke prodlevy mezi jednotlivymi kapitolami. Urcite taky nechci nic preskakovat a nejktera temata uprednostnovat, protoze cela knizka ma logickou navaznost a casto je odkazovano na neco, co zaznelo v predchozich castech, coz by pri preskakovani prestalo fungovat. Zrovna Osvetleni je dost osidna kapitola, protoze podle toho, co jsem mluvil s Jasonem naposledy, delal prave tady dost vyrazne zmeny s ohledem na nejnovejsi produkty a poznatky ohledne LED. Ma to zpracovano v poslednim aktualizovanem vydani knizky jinak, nez to mam ja ve svem kousku, ktery je starsi. Takze tam budu muset poprosit o upgrade ;)
headcoach
Kompletni seznam kapitol:

1. Uvod
2. Pestovani je "very zen"
3. 15 největších mýtů a omylů o pěstování marihuany
4. Osvetleni
5. Napajeni a rozvodne skrine
6. Stinidla a digestore
7. Predradniky
8. Fotosynteza
9. Stupne a faze rustu
10. Prechody mezi fazemi rustu
11. Rotace pri kontinualnim pestovani
12. Tvary rostlin
13. Super zastrih (cropping)
14. Semena a auto-flower
15. Vynos a jeho odhad podle vybaveni
16. Svetelne pojezdy
17. CO2
18. Ovladace
19. Klonovani
20. Korenovy system
21. Kvalita vody
22. Hydro cloners
23. Reversni osmoza
24. Merici pristroje
25. Vyziva
26. Michani vyzivy, hnojeni
27. Smart pots (chytre kvetinace)
28. Pruplach a zakoncovani
29. Problemy s hnojenim
30. pH
31. Komplikace
32. Skudci
33. Ventilace
34. Filtry
35. Vzduchove rozvody
36. Ozon
37. Klimatizace
38. Stany
39. Tabulky, grafy, schemata

Predem upozornuji, ze nebudu casove schopen se venovat upne stejne vsem tematum a kapitolam. nekterych se dotknu spise okrajove, nektera (dulezitejsi), budu prekladat temer cela. Urcite budu vypoustet zminky o americkych produktech, specialnich hnojivech prodavanych v USA atd. Tyto informace nepovazuji pro pestitele v CR a SR za dulezite. take se musite smirit s tim, ze budu uvadet hlavne v souvislosti s hnojenim vsechny koncentrace latek v americkem ppm systemu (part per million). Prepocet na evropsky sytem mereni koncentraci je sice pomerne jednoduchy, ale tech udaju je v knizce tolik, ze bych se s temi prevody strasne nadrel. Je take mozne, ze nektere, podle mne opravdu dulezite kapitoly, budu muset z casovych duvodu rozdelit na dve nebo vice casti.
davidos
Ja se věnuji LED Grow osvětleni ,přibližně dva roky,tak by mě to docela zajimalo.Pracoval jsem dva roky v Holansku v zahradnictvi,kde jsem měl to štěsti a přechazeli se sodiku na led panely.Dostalo se mi do ruky hodně led panelu,ruzne kvality,ale kolebka tohoto osvětleni je v USA.Tak si myslim že to tam maji propracovanějši než u nas.Každopadně budu čekat na tvuj přispěvek.Trochu se to snažim přibližit v mem članku tady na groweru led vs sodik.
At se daři
headcoach
To davidos:

Tak podle toho, co jsem se na poslednim growshopu doslechl, do USA zacina pronikat uz 3. generace LED svetel. Rada firem ma uz sve lidi v Cine a zacina se z toho tady stavat velice zajimavy biznis. Cena za 1. a 2. generaci svetel je uz vic, nez zajimava. Uz si to vylozene rika o inovaci :) Ja se chystam vymenit svetla hned po lete. Hodne americkych firem nadava na Cinany a snazi se je maximalne shodit a pomluvit, aby si udrzeli svoje premrstene ceny, ale pravdou je to, ze si minimalne jednotlive diody stejne nechavaji delat v Asii a tady svetla jenom montuji. Takze ja bych nakup od Cinana nevidel zas tak rizikovy, jak se nam to tady snazi namluvit. Navic je uz rada skutecne dostatecne otestovanych cinskych vyrobcu, od kterych bych obavu nakoupit urcite nemel, protoze se da dohledat spousta komentaru na americkych forech ka jejich vyrobkum. Navic v posledni dobe cinske firmy zmenili strategii prodeje a vetsina primych vyrobcu nabizi prodej jednotlivych kusu jako "vzorku", cimz se clovek dostane na naprosto skvelou cenu. Jsou samozrejme i takovi, kteri pozaduji minimalni odber, ale tech uz je opravdu malo. kdyz jsem naposledy prohlizel nabidky, prekvapilo mne, ze uz hodne firem udela na prani zakaznika napajeni podle jeho regionu, takze se mimo USA uz nemusi nakupujici starat o predelavani napajeci snury. Hodne se udajne zlepsil i zakaznicky servis a komunikace s obchodnim oddelenim. Hodne firem ma nonstop Live chat, takze je mozne se pred nakupem informovat na vsechny potrebne podrobnosti. TheGrowBoss jason ma s nekolika vyrobci svtele smlouvy a dostava pravidelne testovaci svetla. No a co mi nedavno prozradil? On sam uz presel na LED kompletne v cele pestirne :) Podle mne se uz totalni nastup LED technologie v pestirnach neda nastavit a brzy se to prihrne jako lavina!
davidos
Headcoach,napsal jsi o tom o čem jsem přesvědčen již několik měsicu.Mam taky panely s Činy od česke firmy,ale vyrobu si tam hlida česky zastupce.Je to asi pro ni lepši řešeni než tady zaměstnavat 50 lidi za 1000000 korun,statu jde asi 1/3 na danich a dalši 1/3 na pojištěni a duchod.Tam to vyjde na 300tis se všim všudy.To už se pak projevi na ceně vyrobku.
Zatim co jsem měl možnost testovat ,tak to bylo při poměru cena/vykon/vynos asi to nejlepši co jsem měl.Budu rad za každou novou informaci,protože pokrok nezastaviš a někteři groweři si to nechcou připustit.
headcoach
To davidos:

Moc se mi libi firma Bysen a hlavne jejich rada ChloroBA C2!!!

http://www.bsled.com/products/list_4.html

To uz vypada opravdu na totalni revoluci. Ale i celkove se mi moc libi jejich pristup a jednani se zakaznikem.
davidos
Mě se hodně libi tohle.
Vypada to že borci to maj zmaknuty.Udělat nějakou takovou pěstirničku u nas by bylo super,ale asi by to naši ochranci prav hned vyčmuchali.
http://www.youtube.com/watch?v=RgWOQRCBWic
headcoach
jj, to jsem videl uz asi pred mesicem. to jsou borci z Colorada :)
st3pi
Ahoj, dobra prace...chtel bych Te poprosit jestli bys me jeden vytisk koupil a poslal do CR? Koukal jsem k nemu na web a jedna knizka + 1mala je tam za 15 $ ,ale paypal ucet si kvuli tomu zakladat nechci. Dik za odpoved ;)
headcoach
To st3pi:

Pokusim se tam dostat co nejdriv a vzit i pro sebe to posledni vydani. Ma to byt zajimave rozsirene a doplnene, tak bych to mel rad doma taky ;)
headcoach
*** UPOZORNENI! ***

Domnivam se, ze bude pro cteni toho, co uz jsem stihnul prelozit, vytvorit, upravit atd. jednodussi, kdyz bude vsechno dostupne v jednom souboru. Takze to hazim do cloudu a bude to stale aktualizovane a mozne cist v celku bez toho, aby clovek musel prohledavat cele tema. V tom tematu aspon bude prostor pro nejakou diskuzi.

https://dl.dropboxusercontent.com/u...row%20Book.docx
headcoach
Kapitola 2.
Pěstování je “very zen”

Jít vlastní cestou a bojovat s Matkou Přírodou je nákladná a úmorná práce (GROUP-85). Plynout při pěstování klidně a ladně po proudu místo brodění se proti němu, však vyžaduje velkou dávku pěstitelského talentu, ale ten se pak samozřejmě projeví na váze vaší sklizně. Tato kniha vysvětluje mimo jiné i náročný proces rozhodování a správných postupů, jak v každé situaci zvolit správné řešení a naučit se nejlepšímu pěstování. Bude to tu jednodušší, než abyste se prokousávaly všemi nástrahami a záludnostmi sami.

Indoor pěstování by mělo být jednoduché a mělo by přinášet radost. Jistě, oproti pěstování v přírodě je mnohem dražší, ale to teď není důležité. Rostliny dokáží růst a přežít v různých nadmořských výškách, v různé teplotě a půdě bez naší pomoci. Předcházet problémům, je při indoor pěstování mnohem důležitější než cokoliv jiného. Netřeba nakupovat „zaručené“ nesmysly, které slibují grandiózní sklizeň, netřeba zkoušet každou novou informaci, kterou jste vyčetli na internetu. Realita je jednoduchá: pokud dokážete sklidit ve vaší indoor zahrádce jen 75% toho, co byste sklidili s Matkou Přírodou venku (bez jakéhokoliv vašeho zásahu a pomoci), můžete být maximálně spokojení! Proč si tedy myslet, že musíte za každou cenu najít a vytvářet dokonalé pH, vlhkost, koncentraci živin? Proč se snažit hledat podmínky, které v přírodě vůbec neexistují s nadějí, že najdete zázračný recept na zázračný výnos? Pokud vezmete stejnou genetiku a zasadíte ji v přírodě v několika zásadně rozdílných podmínkách, klimatických pásmech, rozdílné půdě atd. (samozřejmě kromě jasných extrémů), vždycky dosáhnete lepšího výnosu, než z vašich „perfektních“ podmínek z domácí indoor pěstírny. Pokud by příroda potřebovala pomoc člověk, špatně by to s ní dopadlo a většina rostlin by pomřela nebo trpěla (tak, jak trpí u GROUP-85). Naštěstí je příroda rodu ženského (tak jako 3 dívky z 5 nejlepších growerů ze 100) a za ty miliony let si dokázala všechno na Zemi dokonale vypracovat. Všechny procesy, které se špatný pěstitel snaží maximálně ovlivnit a měnit, probíhají v přírodě hladce a bez problémů, dokonalé souhře a harmonii. Celý cyklický řetězec výměny energie, tvorba látek ze světla a plynu pomocí fotosyntézy, klíčení, rozmnožování, zapojení mikroorganismů…
A proto při indoor pěstování nemusíte nijak stresovat, nemusíte násilně měnit podmínky pro růst. Musíte jen správně svítit a snažit se tak alespoň přibližně nahradit rostlinám Slunce.

Jako u každého koníčku, i pro indoor pěstování existuje na trhu obrovské množství různých doplňků, pomůcek a jiných „serepetiček“, ale jen velmi málo lidí je připraveno se před jejich nákupem detailně informovat, jestli je vůbec potřebuje. Nevěřili byste, kolik zákazníků přichází s nějakou „zaručenou“ radou, kterou objevili při nekonečném procházení internetu, nakoupit něco, co ani neumí použít, nebo vůbec netuší, jestli je to právě pro jeho pěstírnu a rostliny vhodné. Doslova tak vyhazují peníze z okna a trvá někdy dost dlouho, než pochopí, že oni nejsou „That Guy“ a pomalu zmoudří. Upřímně řečeno, to jsou pro majitele growshopu nejmilejší zákazníci. Přijdou bez jakéhokoliv plánu a představy, jak účelně a správně pěstovat, zato však přinesou seznam „nezbytnosti“, které musí mít, jinak jim „to neporoste“. A hlavně přinášejí peníze a odhodlání je utratit do posledního centu za cokoliv, co se může hodit. Samozřejmě se snažím být maximálně nápomocný a poradit podle mého nejlepšího vědomí a svědomí, ale někteří zákazníci buď ještě o své pěstírně nemají jasnou představu, nebo ji dokonce tají s tím, že oni přece nejlépe vědí, jak ji zařídit a co všechno bude vyžadovat.

Jako ve všem jiném, pokud přesně víte, co hledáte, vždycky existuje nějaký opravdu dobrý „deal“ na trhu, který je prověřen a otestován řadou zkušených pěstitelů a který je objektivně nejlepší, nebo alespoň v TOP5 produktech. Doporučuji dobře zvážit rady všech „odborníků“, kteří často absolutně anonymně doporučují některé technologie nebo výrobky v různých internetových fórech. Člověk jen nerad přiznává, že koupil draze, nebo že koupil něco špatného a proto bude zapáleně doporučovat všude kolem právě to, co používá on (i když je připraven při první příležitosti tu hloupost hluboce pod cenou prodat a koupit rychle něco objektivně lepšího). Tato kniha by měla být vaším skutečným přítelem právě s ohledem na účelně a správně investované finance. Pamatujte, že je vždy levnější, poučit se od někoho, kdo má mnohem větší zkušenosti a kdo má své rady řádně ověřené letitou praxí, nebo důvěryhodným testováním.

Indoor pěstování zažívá v posledních letech nevídaný boom všude na světě a stává se z něj obrovský byznys, ve které se točí miliardy dolarů. Na trhu se objevují stále nové a nové firmy, výrobky a produkty. Existuje také spousta mýtů, tajemství a tabu, ale jediná pravda o indoor pěstování je tato: rostliny si rostou samy pro sebe, bez jakékoliv pomoci již miliony let. Poskytněte jim jen ty nejzákladnější podmínky pro život v takovém rozsahu, aby je mohly pro sebe využívat, vyhněte se 3 klíčovým problémům (příliš mnoho světla, příliš mnoho vody, příliš mnoho hnojiva) a všechno poběží lehce a přirozeně. Až pochopíte tento nejzákladnější princip, můžete začít s různými vychytávkám, drobnými pokusy, úpravami a zvyšovat tím svůj už tak dobrý výnos o nějaká extra procenta, ale nejdřív prostě zařiďte vašim rostlinám přibližné outdoor podmínky a nehledejte zázračný vzorec v kombinaci perfektního pH, vlhkosti, teploty atd.

Matka Příroda nastavila maximum
Vy určujete minimum


Příští kapitola: 15 největších mýtů a omylů o pěstování marihuany

Kompletní text zde:
http://grower.cz/forum/link.php?url...w%2520Book.docx

Autor: TheGRowBoss.com
davidos
headcoach
Tak jsem kontaktoval tu firmu ,že bych vzal jeden na zkoužku,ale nějak mě ignoruji.Poslali mi cenik a ta cena je poněkud vyšši.A od te doby se mi už neozvali.Investoval bych i tolik peněz,ale už se neozvali.Možna kdybych vzal od nich 20 panelu,tak maji zajem.Vypadaji že jsou vyrobeny na profesionalni urovni a určitě je vyzkoušim(jeden kus) a jestli budou mit udavane parametry a pod nima to poroste lip,tak dam vědět.Mam zrovna kamoše co kupuje stan 100x100x200cm ,tak bych to tam hodil a otestoval.
headcoach
davidos
to zni skvele. to mne bude opravdu moc zajimat!
headcoach
Kapitola 3.
15 největších mýtů a omylů o pěstování marijuany

Varování: Všechno, co si většina growerů myslí, že pro indoor pěstování důležité, tak důležité není. Neexistuje nic zázračného, co vás napadne uprostřed bezesné noci jako skvělá myšlenka, která má zdvojnásobit váš výnos nebo „blow your shit up“, co by nenapadlo již dávno před vámi někoho jiného. Možná můžete vymyslet něco úplně nového, ale nebude to fungovat.
Je těžké stát se dobrým pěstitelem. Je tolik věcí k naučení! Je to jako prvně v životě řídit auto – radit, brzdit, blinkry, světla, rádio…. Ano, vypadá to jako příliš mnoho na zvládnutí, ale nakonec se to všichni přece jen lépe či hůře naučí. Ale pamatujte si, že polovinu toho, co dělá řidiče dobrým řidičem a growera dobrým growerem je TALENT.

Pěstování samo o sobě je již náročné, ale správně se orientovat a umět roztřídit všechny ty lži, mýty a dezinformace vytvořené za posledních x let především na internetu, je téměř nemožné. Tato kapitola je můj vlastní pokus o vyjasnění největších pěstitelských mýtů. Budu používat pro někoho možná smělá tvrzení, která napadají již tolik zavedená pěstitelská dogmata, že vás to možná někdy trochu zarazí, ale vydržte a dočtěte do konce. Zkuste se oprostit od všeho, co jste doposud četli, viděli a slyšeli. Zamyslete se trochu, buďte nad věcí, a pokud ucítíte, že o některých svých pěstitelských názorech nejste 100% přesvědčeni, zkuste číst tuto knížku pozorně a začněte se podle ní řídit. Pro svůj finanční zisk jsem ji nepsal a neaktualizuji. Peníze vydělávám bezpečně jinak. Jde opravdu o to, abych aspoň někomu pomohl procitnout a stát se dobrým growerem.

Všechna níže uvedená tvrzení jsou doložena matematicky, jinak vědecky, životními zkušenostmi a stovkami příkladů a příběhů, o kterých vím, že jsou pravdivé.

Pamatujte: Naprostá většina „rad“ na internetu jsou rady převzaté, vyčtené a odposlouchané. Všechny výsledky, kterými je většina rad doprovázena, jsou velmi subjektivní a nepodložené žádným testem nebo měřením. Pokud se někdo pokouší o nějakou formu testu, provádí ho ve velmi pochybných a různorodých podmínkách, nemá možnost přesného přeměření sledované proměnné, provádí ho na nedostatečném množství vzorků a takovýto test má potom velmi nízkou validitu a jeho vypovídací hodnota je minimálně hodně diskutabilní. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste již četli něco ve smyslu: „já to dělám tak, a rostou mi skvěle“, „nejlepší je toto a rostou skvěle“, „doporučuji jedině toto, mají pak krásné palice“, „nalil jsem tam toto a krásně zhuluje“, „někde jsem četl a vyšli z toho nádherný kytky“, „jedině toto, všechno ostatní je nanic, vím to, a proto mám nejlepší sklizen“…….atd. Kdo má z těchto growerských guru se zaručenou radou na všechno, nějaké podložené srovnání, měření, test? Kdo má možnost porovnat rozdílný testovaný způsob následnou zkouškou na %THC, CBD, CBN nebo CBC?
Já bych bez jasných a podložených dat nikdy nevyslovil žádný rozhodný názor. Až vidím výsledek v jasných číslech a měřitelných hodnotách, teprve pak si za svým názorem můžu stát. A tak tomu bude i v případě následujících nejznámějších mýtů o indoor pěstování.


Mýtus č. 1 – Nejlepší způsob

Nic není dokonalé! Všechno je proměnlivé a ve všem existuje více možných způsobů. Takže se neptejte „co je nejlepší“, protože neexistuje žádná pravdivá odpověď, neexistuje žádný dokonalý vzorec, žádná kouzelná čísla. Rozmanitost, stejně jako v přírodě, je základ všeho pěstování. Čím rychleji dokážete tento fakt akceptovat, tím jednodušší pro vás pěstování bude a tím rychleji se budete jako grower vyvíjet. Takže jakmile někde zahlédnete, nebo zaslechnete: „nejlepší je…“, zůstaňte v klidu a vzpomeňte si na tento Mýtus č. 1

Mýtus č. 2 – 24 hodin světla = rychlejší start, větší a silnější rostliny

Rostliny dělají v temné periodě jednoduše úplně to opačné, než ve světelné. Transportuji chemické látky a enzymy v průběhu noci a připravují se na další den stejně, jako to děláme my. Praxe samozřejmě tuto naprosto mylnou teorii nepodpoří. Navýšit světelnou periodu o 33% by mělo znamenat i nárůst rostliny o 33%. Škoda, že to není tak jednoduché. Jak by se nám to pěstování urychlilo! Fakt je ten, že při mnohem vyšší finanční náročnosti, opotřebování světel a jiné techniky je požadovaný efekt minimální, nebo dokonce žádný. Jednoduše nespěchejte a nechte ty kytky odpočívat. Nepotřebujeme je přece hnát do květu rychle, potřebujeme je mít do květu připravené a zdravé!

Mýtus č. 3 – Čím blíž je světlo nad rostlinou, tím lépe

Rozumím velmi dobře základní rovnici pro pěstování Watty = Hmotnost. Rozumím dobře i nekontrolovatelnému nutkání zavěsit světla co nejblíž nad vaše rostliny, protože jste to určitě mnohokrát četli někde na internetu. Ale statistika nám odhaluje jednu nepříjemnou pravdu. Příliš mnoho světla je Problém č. 1, který si pěstitelé sami způsobují. Každý začínající pěstitel se ptá na tuto otázku: „Jak daleko od vrcholu mých kytek mají být má světla?“ A já vždy odpovídám stejným způsobem, „Pověs to co nejvýš to jde a už to NIKDY nesnižuj.“ „Ale to je tak 1 meter“ říkají a nechápavě kroutí hlavou. „Ano“, odpovídám a vždy se musím trochu pousmát té vzrůstající frustraci, když už jednoduše nedodávám žádné další vysvětlení. Okamžitě přijdou s tím jak na internetu bla, bla, bla…. a Bible všech growerů říká bla, bla, bla…
Pamatujte si: Mírný nedostatek světla není nikdy problém, ale příliš mnoho světla je VŽDY problém!

Mýtus č. 4 – Více rostlin, vyšší výnos

Více rostlin v žádném případě neznamená automaticky vyšší úrodu. Vysoký výnos je o dvou základních věcech: světlo (watty = hmotnost) a schopnost rostlin ho maximálně zužitkovat k fotosyntéze (pěstitelský talent a zdravé, nestresované rostliny). Pokud je každý lumen vyzařovaný vaším světlem absorbován a přetvořen na energii, je jedno, jestli tak učiníte prostřednictvím jedné rostliny, nebo stovky rostlin. Zdravější rostliny dokáží světlo fotosyntetizovat s vyšší účinností, než slabé. Je vždy lepší mít jednu excelentní, zdravou a vysoce potentní rostlinu, než dvě zcela průměrné. Samozřejmě musí být vždy dodržena podmínka vhodně velkého květináče, protože pokud chci velkou, větvenou a potentní rostlinu, určitě bude potřebovat dostatek místa na odpovídající kořenový systém.
Tady je běžná situace…. Nováček vždy řeší dilema, KOLIK rostlin může maximálně vměstnat pod svou lampu, ale zkušený pěstitel ví, že je vše o tom, jak vypěstovat svůj očekávaný výnos s MINIMEM rostlin (a není to žádné chvástání). Zkušení groweři to znají velmi dobře ze zkušenosti, protože kdo chce zalévat, ošetřovat, trimovat více rostlin, než je ve skutečnosti nutné?

Mýtus č. 5 – Ideální a perfektní rozvrh zálivky

Znovu opakuji, neexistuje žádná nejlepší cesta. Všechno je proměnlivé, individuální. Absolutně nejrozšířenějším problémem všech pěstitelů na celém světě je přelívání rostlin. Je až nepochopitelné, že všichni pěstitelé jsou ochotni poslechnout kdejakou nesmyslnou až škodlivou radu a řídit se jí, ale nikdo neposlouchá tisíckrát opakované – pozor na přílišné zalévání.
Vyřešit tento problém je přitom v podstatě velmi jednoduché. Namísto otázky JAK ČASTO zalévat, je lepší se zeptat JAK DLOUHO čekat mezi jednotlivou zálivkou?
Nejlepší a vědecky nejodbornější rady, jaké vám můžu dát k otázce zalévání, jsou tyto“

 Zalévejte JEN TEHDY, kdy si o to rostliny řeknou. Je to o jejich potřebách, ne o vašich.
 Ve stejně velkých květináčích zalévat menší rostliny častěji a méně, než větší rostliny.
 Malé rostliny a velký květináč méně často, velké rostliny a malý květináč častěji.

Je to vlastně opravdu jednoduché, že. Na druhé straně chápu všechny ty nadšené pěstitele, kteří své milované rostliny kontrolují několikrát do hodiny a mají potřebu stále věnovat svým láskám maximální péči. Při troše netrpělivosti je k přelévání už jen krůček.
Přijměte fakt, že neexistuje žádný dokonalý režim pro zálivku a bude jen na vás a vašem talentu, jak se postaráte o svojí zahrádku.

Pokračování příště


Kompletní text zde:
http://grower.cz/forum/link.php?url...w%2520Book.docx

Autor: TheGRowBoss.com
Zdravím,

snad Tě neurazí trocha kritiky, mohl by jsi vysvětlit, jak vysoko má být podle tvého guru 600W lampa nad kytkama? 1 metr? To je špatně, 30-40 cm je správně! Tam se mluví o 1000W, ne? Jestli chceš slyšet názor o tom, komu vlastně věřit, jestli internetu, člověku, který 20 let provozuje growshop, nebo lidem, kteří se tomu věnují 40 let, vydávají knihy a živí se tím, Clark, Cervantes, Rosenthal, atd., tak bych se logicky přiklonil k těm nejzkušenějším profesionálům. Nejdřív píšeš, že si nepřisvojuješ ultimátní pravdy, ale mám opačný pocit, z povýšeného stylu horních 15 procent a podobných nesmyslů. Když dam 10 lidem v Čechách dobrý klony, zasadí to do dobrý země, uhlídají škůdce, vyjde počasí, tak 10 lidí bude mít dobrý domácí model. 15 procent je nesmysl i u indoor, alespoň v Čechách,najdi si na G 100 prvních pěstů a každopádně bude víc jak 15 perfektních, zvláště těch, kde si někdo zajistil dobrý gen. Není to totiž o zahradníkovi tolik, jako o genu!Spíš mi přijde, že málo kdy to někdo opravdu neumí ani po pár odjetých kolech (podle Tebe je 85 procent Američanů neschopných, nechce se mi ani tomuhle moc věřit), pak už to není o zahradníkovi, ale o modelu. Jediné zajímavé zatím asi bylo, že tam pěstují hodně i ženský, což je pozitivní.
st3pi
citace:
Původní příspěvek od microft
Zdravím,

snad Tě neurazí trocha kritiky, mohl by jsi vysvětlit, jak vysoko má být podle tvého guru 600W lampa nad kytkama? 1 metr? To je špatně, 30-40 cm je správně! Tam se mluví o 1000W, ne? Jestli chceš slyšet názor o tom, komu vlastně věřit, jestli internetu, člověku, který 20 let provozuje growshop, nebo lidem, kteří se tomu věnují 40 let, vydávají knihy a živí se tím, Clark, Cervantes, Rosenthal, atd., tak bych se logicky přiklonil k těm nejzkušenějším profesionálům. Nejdřív píšeš, že si nepřisvojuješ ultimátní pravdy, ale mám opačný pocit, z povýšeného stylu horních 15 procent a podobných nesmyslů. Když dam 10 lidem v Čechách dobrý klony, zasadí to do dobrý země, uhlídají škůdce, vyjde počasí, tak 10 lidí bude mít dobrý domácí model. 15 procent je nesmysl i u indoor, alespoň v Čechách,najdi si na G 100 prvních pěstů a každopádně bude víc jak 15 perfektních, zvláště těch, kde si někdo zajistil dobrý gen. Není to totiž o zahradníkovi tolik, jako o genu!Spíš mi přijde, že málo kdy to někdo opravdu neumí ani po pár odjetých kolech (podle Tebe je 85 procent Američanů neschopných, nechce se mi ani tomuhle moc věřit), pak už to není o zahradníkovi, ale o modelu. Jediné zajímavé zatím asi bylo, že tam pěstují hodně i ženský, což je pozitivní.


Ahoj dovolim si reagovat, myslim, ze autoruv vzkaz je prosty...tedy pokud nechces hnidopissky resit, zda ma byt lampa 38cm, nebo 43, nebo 49cm. Pro uplneho zacatecnika a s tim souhlasim je lepsi ji proste dat klidne 60 centaku nad ne (prijde o 1%) vynosu a nic nepokazi.

Secteno a podtrzeno v jedne vete na konci: Pamatujte si: Mírný nedostatek světla není nikdy problém, ale příliš mnoho světla je VŽDY problém!
headcoach
microft

Kritika mne neurazi :) Ja bych chtel znovu zduraznit (a asi to budu muset jeste nekolikrat opakovat), ze tady neprezentuju svoje nazory, ale prekladam knizku od cloveka, ktera se mi opravdu svym zpracovanim a zpusobem napsani libila a myslim, ze muze nekomu a v necem treba pomoct. Ja se urcite nechci poustet do nejake polemiky, ikdyz diskuze k jakekoliv kapitole muze byt samozrejme prinosna. Nechci porovnavat Grow Book s jinou literaturou, nechci zpochybnovat zadna tvrzeni v ni. kazdy at si udela vlastni usudek. Ja myslim, ze by hlavne mohla pomoct nekterym zacatecnikum neudelat bezne se opakujici chyby a tim usetrit cas, penize nebo zklamani. Pokrocilym by pak mohla utridit trochu toho chaosu v hlave a pomoct najit na pestovani takovy ten zdravy, fundamentalni nahled, nezatizeny tunami a megabyty rozdilnych informaci. Zminka o "povysenem stylu hornich 15%" mne jenom utvrzuje v tom, ze tu knizku bud nevhodne prekladam, nebo muze dojit k nepochopeni z jineho duvodu. Mne ten pomer 85:15 trreba vubec nezarazil. Ale asi proto, ze s Jasonem casto mluvim a videl jsem nekolik jeho prednasek a workhopu, chapu, proc uvadi prave tato cisla. Ja sam uz urcite nejsem zadna lama a presto se jeste porad radim do kupiny 85 :) Porad jeste delam chyby, porad jeste rad zajedu k memu "guru" pro radu s fotkama, s videem, s listy. GROUP 15 je podle mne opravdu skupina velmi zkusenych a velmi talentovanych a do te se ja skutecne jeste radit nechci. Myslim, ze st3pi v prispevku hned pod tebou chape uplne presne to, o co v te knizce jde. Ona nechce to, co Clark, Cervantes, Rosenthal. V te problematice svetel navic neni vubec uvedena zadna vataz svetel. Jde proste o jedine: poveste to svetlo co nejvys, at nic neposerete a az se to naucite bez chyb, tak si zacnete pomalu hrat s vychytavkami, snizte ho, zvyste watty a pomalu dostanete o nejake to procento vyssi vynos az do chvile, kdy dojdete na maximum! Ja treba koupil pro posledni grow novy predradnik Lumatek 600 a tak jsem jim to na kvet taky pekne naprdnul z 400W na 600W a za tyden jsem uz letel do growshopu s fotkama, co se mi to tam ksakru deje? No a ted uz jsem to zase pokorne ztlumil. A navic jsem byl svedkem toho, jak Jason prave natacel nejakou reklamu na vybojky, kde porovnaval s nejakymi specialnimi meraky a spektrometrem nekolik vyrobcu. Ty parametry, co jsem videl na vlastni oci namerene v peti vedle sebe postavenych stanech byly totalne odlisne! Uz jen pri pohledu na barvu tech peti ruznych svetel bylo jasne, ze v nich musi byt obrovsky rozdil. A pritom udaje na krabickach temer shodne :) No a pak nekomu rekni, ze to ma povesit 58cm nad kytku, kdyz ani netusis, jaky svetlo ta vybojka vydava :(
Rozhodne souhlasim s tim, ze je velmi pozitivni pocet pestitelek :) A taky je zajimave s nima o tom pokecat, protoze ony na to maji fakt nejaky jiny uhel pohledu. Snad je to dany geneticky a ty zensky k tomu maji jiny vztah nez my, lovci a valecnici kteri honime ega, chceme se pochlubit uzasnymi ulovky a trofejemi a zastrasit potencialni konkurenty :)
davidos
headcoach
Jen tak dal.Mě se ten tvuj překlad libi at si každy řika co chce.Doufam ,že si stoho něco odnesu.Ja sam o sobě jsem si prvnich 5 let co jsem pěstoval pod sodikem ,myslel že všechno vim a všechno znam.Ted po 15 letech mam na to jiny nazor a asi to bude věkem,že čim je člověk starši a zkušenějši,vlastně poznava že toho moc nevi.ve 25 letech jsem neuznaval kritiku a myslel jsem si že jsem nejlepši grower v evropě.Ted ve 38 ,zjištuji že člověk se uči cely život a už nedavam rady ,naopak se pokoušim pochopit naši přirodu.Ja osobně jsem zastance novych technologii,nebot si myslim že davat za elektřinu ročně 28tis(sodik) a 5tis(led) je velky rozdil a navic jak sam sem se přesvětčil a mam již odzkoušeno několik sezon ,proč neinvestovat par tisic,když se ti to za chvily vrati zpět.
Zdarec,a ta to roste
headcoach
davidos
Souhlas. Trochu te pokory a skromnosti by mel mit kazdy grower ;) Jinak kdo to trochu sleduje na poli LED svetel, tak snad nemuze pochybovat o tom, kam se indoor pestovani orientuje a to neskutecne rychle. V USA sice nijak neresim tu usporu energie, ale z principu mi vadi, ze uprostred pouste tem kytkam topim a pak je hned musim chladit. uzasna je hlavne ta hra se spektrem a optikou cocek, kterou LED technologie umoznuje. Opravdu mne fascinuje, jak se da naladit uplne idealni stav a s nejnovejsi cockou a moverem ma clovek uplne to nej nej nej. Pro mensi pestirny je to s tim pojezdem opravdu nejlepsi reseni a pri te neskutecne vydrzi a moznosti vymeny jednotlivych svetel je ta navratnost mimoradne rychla. A vysledky neodiskutovatelne. kdyz pripoctu minimalni salani tepla, odpadnuti fenu a potrubi a moznost stan napumpovat CO2 v podstate beze ztrat.....Neni co resit. Teda krome pocatecni investice :)
2 Headcoach: já to chápu, vysvětlil jsi to jasně v 1. příspěvku i v dalším textu, jenom nechápu, že tady chceš pomáhat začátečníkům, ale mateš je věcmi, jako že mají jakoukoliv wattáž pověsit metr nad kytky, to je přehnaný až moc, snad umí vzít metr do ruky a změřit relativně ideální vzdálenost pro konkrétní lampu. Takový blbce bych tady z lidí nedělal, ale začíná mi docházet ten 85-club :)
headcoach
microft

Rozumim. Problem byl asi v tom, ze slo jen o takovou kratkou, nepodstatnou zminku v kapitole "Myty". O osvetleni je toho pozdeji mnohem vic a je potreba to skloubit a nevychazet jen z prvni informace, ktera tu zaznela. prumerne inteligentni clovek si to pak uz da dohromady. Ja ale bohuzel nemam tolik casu, abych to tu valil denne po jedne kapitole. Budu navic muset jeste hodne scanovat a upravit obrazky, grafy, tabulky atd., takze komplexnejsi informace treba o sviceni prijdou, ale az pozdeji :( Taky bych mohl samozrejme pul roku prekladat a pak to sem vrznout najednou, ale takto po castech mi to prece jen prislo lepsi.
headcoach
Mýtus č. 6 – Nejlepší a nejúčinnější hnojiva a výživa

Neexistuje žádné super účinné, moderní, progresivní, vyspělé, dokonalé hnojivo nebo výživný přípravek. Všechny superlativy uváděné na přebalech jsou jen triky a finty výrobců, jak zaujmout poblázněné pěstitele. Jednotlivé chemické prvky v nich obsažené, jsou jednoduše chemické prvky, ať už je zabalíte jakkoliv. Neexistují žádné zázračné přípravky, neexistuje žádná speciálně vyvinutá směs, která vám zaručí bombastickou úrodu.

Já tvrdím toto: pěstování NENÍ o hnojení a výživě, pěstování je o SVĚTLE! My nejsme žádní „solní farmáři“, tak mně ušetřete všech těch informací o vašich skvělých hnojivech. Je k neuvěření, kolik growerů strašně rádo mluví a debatuje o hnojení, protože mají pocit, že při tom vypadají velmi zasvěceně a zkušeně. Je neuvěřitelné, kolik lahví, krabic a balíčku všech těch nesmyslů jsou lidé ochotní nakoupit s vírou, že jim zajistí skvělý úspěch.
Příroda se chová úplně opačně. Stále stejné, původní, okoukané podmínky, nic speciálního, zázračného, moderního, laboratorně upraveného. Jede si dál a dál bez toho, aby potřebovala člověka a jeho chemické zázraky.
Já vím, že mnozí z vás neslyší tato slova rádi. Možná jste právě koupili novou láhev super přípravku, kterou někdo vychválil na internetu. Možná jste právě dočetli několik set příspěvků ve fóru o hnojení a vypsali jste si několik zaručených značek. Nikoho nepřemlouvám. Trochu to přeženu, ale pokud si někdo myslí, že vypěstuje zdravé, plodící rostliny pod ruční svítilnou, nebo pod starou zářivkou z garáže s tím, že bude řádně hnojit, tak prosím. Jen do toho. Ale pro mě budete jen další v nekonečné řadě „solných farmářů“.


Mýtus č. 7 – Přísady vyřeší problém

Pokud by zázračné speciální přísady dokázaly zvýšit náš výnos o 20, 30 nebo dokonce 40%, jak se snaží jejich výrobci tvrdit, proč rovnou nenamícháme všechny do jednoho zázračného mixu a nemáme o 1000% větší a potentnější kytky? Přísady nikdy nevyřeší váš problém se špatně pěstovanou rostlinou. Mohou pomoci pouze v případě, když všechno základní běží tak, jak má a máte krásné a zdravé rostliny.
Pokoušet se vyřešit komplikace způsobené přílišným osvitem, přelíváním a přehnojením tím, že začnete rostlinám přidávat ještě nějaký další hnus, je jako myslet si, že když do staré rozhrkané kraksny s 3x přetočeným tachometrem, vymlácenými tlumiči a děravým výfukem nalejete 100 octanové závodní palivo, můžete směle na start závodu. Jakákoliv přísada nemůže rozhodně nahradit pěstitelský talent a cit, ale u zdravých rostlin svůj význam určitě mají.



Mýtus č. 8 – Odběr klonu vyžaduje řez pod úhlem 45 stupňů

Zásadně odmítám všeobecně rozšířené tvrzení, že takovýto řez zvětšuje plochu, z níž klon zapouští kořínky. Jako přirovnání použiju model hrací kostky, která mi nahradí stonek. Pokud má řízek dostatek času a nespěcháme na rychlé přesazení, vyraší kořínky ze spodní a 4 bočních ploch kostky. Pokud by spodní strana kostky, byla skosena pod uhlem 45 stupňů, bude sice geometricky větší, než nejmenší postranní plocha a už jen o něco větší než zbylé tři postranní plochy, ale v celkové ploše, která je k dispozici pro růst nových kořenů, to nehraje vůbec žádnou roli.
Takže moje rada zní: pří řízkování se nestresujte dodržováním jakéhokoliv úhlu řezu, šmikněte to tak, jak je to v daný moment pro vás nejpřirozenější a dejte pak klonu dostatek péče a času správně zakořenit a příroda už se postará o zbytek.


Mýtus č. 9 – Proudění vzduchu z větráků posiluje stonek a zesiluje rostlinu

Nesmíte se na mne zlobit, ale pokud máte jednotlivé větvičky natolik silné, že ke konci květu bezpečně unesou palice, které se na nich vytvořily, není něco úplně v pořádku. Lepší, než spotřebovat omezené zdroje rostliny pro vytvoření mohutných větví a stonku, je snažit se dostat maximum do květů a přetížené větvičky raději fixovat nějakým podpůrným systémem (vzpěry, zaplétání do mřížky, různé druhy úvazů atd.)
Zajistit větrákem proudění vzduchu je samozřejmě vhodná a důležité, ale nepotřebujeme rozhodně žádný uragán a nepotřebujeme žádné klátící se kytky. Přílišný pohyb vzduchu způsobuje přetáčení listů a nezapomínejte, že ty mohou fotosyntetizovat pouze svojí horní plochou.
Proudění vzduchu je mimořádně důležité pro alespoň mírný pohyb listů, které tak neustále mění svůj úhel vůči zdroji světla a nedochází tím k přehřívání UV a IR zářením (pro nás neviditelná část spektra). To je nebezpečná situace, která může nastávat v určitých klimatických pásmech s mimořádně vysokou intenzitou slunečního svitu (jako u nás v Nevadě) za úplného bezvětří. Stačí jen minimální pohyb listu a ten již získává čas na ochlazení při změnách úhlu dopadajícího záření.
Za zmínku určitě stojí i fakt, že tento problém eliminují při použití LED technologie světelné pojezdy, které mění úhel dopadu záření na kytky tím, že jednoduše plynule mění polohu zdroje vůči rostlinám. V takovém případě je v dobře větrané pěstírně jakýkoliv větrák prakticky nepotřebný, nebo se da pěstírna přes „den“ dobře utěsnit a napouštět CO2 bez jeho výrazných ztrát.


Mýtus č. 10 – Triky na super výnos

Pomocí vašeho pěstitelského talentu, píle a trpělivosti, můžete dosáhnout v jakýchkoliv podmínkách maximálně možného výnosu bez jakékoliv finty a tajemné metody! Existují pouze jediné dva účinné triky, kterými můžete i teoreticky maximálně možný výnos ještě navýšit

- CO2 na listy
- kyslík na kořeny

Pokračování příště


Kompletní text zde:
http://grower.cz/forum/link.php?url...w%2520Book.docx

Autor: TheGRowBoss.com
Maxeaux
citace:
Původní příspěvek od headcoach


Nesmíte se na mne zlobit, ale pokud máte jednotlivé větvičky natolik silné, že ke konci květu bezpečně unesou palice, které se na nich vytvořily, není něco úplně v pořádku.


Cau, nejak mi to neide do hlavy. V prirode (na ktoru sa autor casto odvolava) si rastlina spravi prave take stonky, aby uniesli jej kvety/plody. Alebo neco som spatne pochopil?
headcoach
Maxeaux

Domnivam se, ze prave vzhled, velikost a celkova stavba rostliny je to, co oproti prirode muze pestitel nejvice ovlivnit a prizpusobit svym potrebam. V prirode bude tezko nekdo zastipovat nebo provadet lolipoping. Vsechno ostatni je dane (slunce, plyny, ziviny, zavlaha) a v indoor pestovani se tomu samozrejme snazime maximalne presne priblizit, ale ve tvarovani rostliny a hlavne v momentu, kdy ji prepneme do kvetove faze, ma indoor pestitel samozrejme mnohem vetsi variabilitu, nez Matka Priroda. Osobne si myslim, ze zkraceni vegetativni faze na minimum je jedna z velkych vyhod indoor pestovani oproti outdoor. O to vic se muzeme soustredit na kvet a je pak zcela bezne, ze vetve nemusi tihu palic zvladat a potrebuji nejaky podpurny system.
headcoach
Nemam z toho vubec radost, ale pokracovani se stale odklada. Po tydnu prazdnin s detma doslo na pravou ruku v dlaze :(
Gauner
Bude se pokračovat ?
headcoach
Hledam skulinku v neuveritelne naslapanem rozvrhu dne, ale moc se mi ted nedari. Mam nejake nove povinnosti a neodkladne aktivity, takze s tim dost bojuju :( Spis se pokousim sehnat nekoho, kdo by mel chut a trochu vic casu, kdo by mi s tim pomohl. Ted pres prazdniny musi byt tolik volnych studentu, kteri by mozna radi prilozili ruku k dilu.... ;)
headcoach
To Gauner a ostatni: dostal jsem par nabidek na spolupraci, coz mne velmi potesilo. Mam urcite predstavu o tom, jak bychom s tim mohli spolecne pohnout. Pokud tedy zajem a ochota pretrvava, ozvete se mi na Skype a probereme dalsi podrobnosti.

Skypename: headcoach66
davidos
To headcoach
Dlouho sem si řikal co je s tebou.Na tvoji radu jsem si zapujčil panel 3.generace ChloroBa C2 a musím uznat že jsi měl pravdu.Je to špička a zatím nejlepši panel co jsem mohl testovat.180lm/watt + dalši vychytavky nechce se mi o tom ted psat,ale všechno hodim na youtube kanal a tam vše bude ukazano,předevšim jak to pod ním jede.Je vidět ,že konečně odborníci s Osramu(2roky vyvoje),nás konečně vyslyšely a udělaly revoluční panel,pro naše potřeby.Nebojím se řict že je to taková menší revoluce v grow osvětlení,nebot zatim žadný panel co jsem testoval,nedosahl takových parametru.Díky za tip
headcoach
Parada! Budu se tesit na nejaky to video :) GL
Bárt
citace:
Původní příspěvek od headcoach
To davidos:

Moc se mi libi firma Bysen a hlavne jejich rada ChloroBA C2!!!

http://www.bsled.com/products/list_4.html

To uz vypada opravdu na totalni revoluci. Ale i celkove se mi moc libi jejich pristup a jednani se zakaznikem.

:-) http://chloroba.com/
davidos
Bárt,mam to u sebe a moc podvod mi to nepřipada.Hadají se tam ,kdo podělal tu firmu a o nějaké práva,ale panely dělají nejlepší jaké jsem viděl.Takove čipy děla jedině Osram a ty jsou mastne.Osram věnuje výzkumu a vývoji novych čipu 2 000,000 usd ročně a jsou momentálně nejlepši na světě ve vývoji led čipu a testují to už nějaký ten patek(cca 2roky).Do 14-20 dnu bude vše na youtube.(pro benga!! ten test bude v HOLANSKU a bude u frajera co ma licenci na pěst)
davidos
Doplnění,ted jsem měřil spotřebu a ma to jen 251Watt.Čípy jsou ,ale zaručeně osram,Jde to perfekně vidět,protože ta čočka zvětšuje jako blazen když se do toho podíváš.Mam to pujčený ,ale je tam prodloužená záruka na 3 roky a servis tady v česku.
Bárt
citace:
Původní příspěvek od davidos
Doplnění,ted jsem měřil spotřebu a ma to jen 251Watt.Čípy jsou ,ale zaručeně osram,Jde to perfekně vidět,protože ta čočka zvětšuje jako blazen když se do toho podíváš.Mam to pujčený ,ale je tam prodloužená záruka na 3 roky a servis tady v česku.

Jo, je tam "originál" čínský Osram :-) a čočka je tam pro rozptyl, ale je to pro světlo překážka, takže ta čočka vytváří světelné ztráty. Do těch čipů 3W pouští menší výkon, at se jim tak rychle nespálí "kvalitní" čínské čipy. Potvrdí ti to každý opravdový odborník přes LED osvětlení. To , že pohledem oka poznáš, že jde o originál značkový čip, podle toho, jak to svítí, tak to klobouk dolů. :einstein:
davidos
Bart,nechci se tě nějak dotknou,ale je vidět ,že tomu vůbec nerozumíš.Každy druhy čip používa čočku pro zvětšení světelneho toku a samozdřejmě uhlu svítivosti.Ano sklo odebíra nějake ty lumeny,ale kvalitni čočka toto světlo ještě zesiluje.Asi jsi nikdy neslyšel s čeho jsou udělané dalekohledy a proč tam je čočka.To že tam je Osram pozna každy muloš,ktery držel osram čipy v ruce.Jsou nezaměnitelne s čipama co dělaji činani.Ta kvalita tam jde na první pohled vidět.Ale možna že máš pravdu že jsou činske,protože všechny světozname firmy mají v číně tovarny,nebo si myslíš že firmy jako je Sony,Panasonic,Lg,Samsung atd jsou taky asi podle tebe šmejdske firmy,protože mají tovarny v čině.
Američani ,aby odjebali konkurenci,tak vypustí nějaký članek na netu a muloši hned tvrdí,že to je podvod.Kdybys aspon vyzkoušel ten panel než něco tady napíšeš,tak neřeknu ani slovo.Ale vsadím se že jsi ten panel nikdy fizycky nedžel ani v ruce a už píšeš kritiku.Ja taky nevím jestli to pod ním pojede,tak pravě proto ho testuji a jestli ti vyrobci píšou pravdu se dozvime za 3 měsice až bude sklizen.Já jen vím že tam ,jsou original čipy od Osramu a žadne 3w čipy tam nejsou.Jsou to 4 čipy a každy čip ma kolem 60W a je specialně udělan pro pěst.Myslim že takovým podobným čipum se řika COB(plne světelne spectrum),ale ty čipy tak nemužeš nazývat,protože je tam zastoupene spectrum ,ktere naše rostlinky potřebují.
Bárt
citace:
Původní příspěvek od davidos
Bart,nechci se tě nějak dotknou,ale je vidět ,že tomu vůbec nerozumíš.Každy druhy čip používa čočku pro zvětšení světelneho toku a samozdřejmě uhlu svítivosti.Ano sklo odebíra nějake ty lumeny,ale kvalitni čočka toto světlo ještě zesiluje.Asi jsi nikdy neslyšel s čeho jsou udělané dalekohledy a proč tam je čočka.To že tam je Osram pozna každy muloš,ktery držel osram čipy v ruce.Jsou nezaměnitelne s čipama co dělaji činani..

Neboj, mě se nedotkneš :-) Spíše za zamysli, co vůbec píšeš, ale ostatní to jistě posoudí.
1. čočka světlo nepřidá a nezesílí!
2. tyto čipy samo nejsou 3w, mne poučovat nemusíš, jsou to totiž levnější verze, kde se vyrobí více čipu na malou destičku, ty, ale mají menší účinnost než klasické čipy a mají problém s přehříváním a tyto čipy nejsou žádná novinka.
3. dalekohled sem nepleť, pleteš si pojmy a dojmy
4. tyto integrované čipy jsou používané proto, že jsou výrobně levnější, ale mají horší parametry, než světlo složené ze samostatných 1 a nebo 3W čipu
5. až to bude fungovat, jak má, tak to budu mít mezi prvními :-)
davidos
Bárt
Tak asi v Osramu jsou blbci,že dělaji takove čipy,místo starych 1w a 3W.
Jestli si všimneš,tak každy kvalitní 3w číp ma čočku.
Promin ,ale píšeš naproste lži.Přirovnal jsem to schvalně k dalekohledu,protože to je to samé ,zesiluje světelný paprsek.Hodně se to využíva v Laseru.
2.učinnost pravě naopak stoupne,protože soustředí větší počet čipu na menši plochu a ta čočka to pak rozloži s daleko větší intenzitou.Kdysi jsem absolvoval par ročníku Elektrotechnicke průmyslovky a je i podle toho pojmenován i nějaký zákon.
Nebaví mě tady pořad psat a vysvětlovat.Za dva tydny(až budu mit dobrou genetiku)bude vše na youtube a tam se muže každy přesvětčit jak ten panel jede oproti HPS.
Ja sam nevím jestli to bude lepší nebo slabší,ještě jsem neměl tu čest se stakovým panelem setkat.
Možna ,že máš pravdu a panel bude na chuja,ale neodsuzuj něco co jsi ještě neviděl.
Bárt
citace:
Původní příspěvek od davidos
Bárt
Tak asi v Osramu jsou blbci,že dělaji takove čipy,místo starych 1w a 3W.
Jestli si všimneš,tak každy kvalitní 3w číp ma čočku.
Promin ,ale píšeš naproste lži.Přirovnal jsem to schvalně k dalekohledu,protože to je to samé ,zesiluje světelný paprsek.Hodně se to využíva v Laseru.
2.učinnost pravě naopak stoupne,protože soustředí větší počet čipu na menši plochu a ta čočka to pak rozloži s daleko větší intenzitou.Kdysi jsem absolvoval par ročníku Elektrotechnicke průmyslovky a je i podle toho pojmenován i nějaký zákon.
Nebaví mě tady pořad psat a vysvětlovat.Za dva tydny(až budu mit dobrou genetiku)bude vše na youtube a tam se muže každy přesvětčit jak ten panel jede oproti HPS.
Ja sam nevím jestli to bude lepší nebo slabší,ještě jsem neměl tu čest se stakovým panelem setkat.
Možna ,že máš pravdu a panel bude na chuja,ale neodsuzuj něco co jsi ještě neviděl.
.
1. ano 3w čip má v sobě malinkatý reflektor, pro usměrnění toku, ale čočka nikdy, ale opravdu nikdy světla nepřidá, pouze láme paprsky a tak ho koncentruje požadovaným směrem, ale za cenu mírné ztráty světla. Takto jsi vymyslel perpetum mobile
2. to, že se dělají tyto velké čipy je pouze z důvodu zlevnění výroby, nebudu ti to hledat, ale sežeň si od výrobců podklady k 1 a 3 a 5W čipům ze stejné produktové řady a porovnej si u nich svítivost!
3. nemusíš zde nic vysvětlovat, protože jen opakuješ reklamní kecy prodejců, dej sem nějaké důkazy, jinak je to jen teoretické plácání.
Lidi, napište zde své zkušenosti, kdo pod tím pěstil nějakou dobu, ale zajímá nás výsledek na květu a ne, jak to roste, listy zde asi nikoho nezajímají.;)
headcoach
Nechci nejak dramaticky zasahovat do debaty nade mnou. Nejsem rozhodne zadny odbornik, takze bych tezko dokladal sva tvrzeni nejakymi odbornymi znalostmi. Jen uplne obecne k teto problematice:

LED technologie se jiz pri pestovani jednoduse neda zastavit. U nas v USA uz v podstate nikdo nepochybuje o tom, ze nova era je tu. Kdo nema problem s pocatecni investici, nema ani zadne dilema, s cim na kytky svitit. LED svetla jsou proto obrovsky business a je logicke, ze se americti prodejci brani tlaku firem primo z kontinentalni Ciny. Ale holym faktem je bohuzel to, ze Cina produkuje ve svych tovarnach temer vse, co ma s LED technologii nejakou souvislost. Videl jsem nekde velmi zajimava cisla, specifikace a fotky. ZADNA americka firma, pokud chce konkurovat, nemuze LED svetla vyrabet doma, ani nemuze dovazet evropske komponenty a montovat je v USA. Na americkem trhu je jednoduse vice nez 90% LED produktu pro pest vyrobeno v Cine. Americane si zadaji pozadavky, vymysli design, baleni, zaveseni atd. a komplet nechaji vsechno vyrobit v Cine. Posleze na vyrobek napali 70-150% marzi a doufaji, ze zajem potrva co nejdele. Ale manazeri v Cine chteji taky velkej barak, krasny auto, drahou dovolenou. A manazeri v Cine serou na nejaka pravidla. Manazeri v Cine si muzou delat, co se jim zlibi, protoze americke pravo je tam nevymahatelne. A tak se management te spickove zarizene fabriky jednoduse rozhodne, ze to, co si u nich nechaji delat kluci z USA, budou delat v mnohem vetsi mire sami na sebe, pod vlastni znackou, ve svem vlastnim obalu, ale......... protoze toho muzou prodat po celem svete za tretinovou cenu mnohem vic, nez jejich americky partner u nej doma, jsou na tom nakonec lepe. Cinsti vyrobci skvele pochopili, ze pres Alibaba.com muzou delat miliardove obraty, aniz by potrebovali prostrednika. Minimalni odbery tam proto v poslednich letech spadli az na kusovku (hlavne u drazsich vyrobku) a koncovy uzivatel na to zacal rychle slyset. Postupne se take rozplyvaji pochybnosti o kvalite, spolehlivosti a bezpecnosti plateb predem a prodej primo zakaznikovi rychle narusta. Pomaha tomu i fakt, ze je rada malych prodejcu schopna nakupovat LED svetla po 5-10 kusech a dale je preprodavaji v USA na inzerat, pres ebay nebo amazon s mnohem nizsi marzi, nez velke firmy, ale i tak s velmi slusnym ziskem. Od americkeho prodejce koupi zakaznik samozrejme daleko radeji a bez vahani, nez primo z Ciny.

Takze zaverem, cinske vyrobky bych urcite nezavrhoval, protoze by se vam mohlo lehce stat, ze byste mozna ani na nic jineho v nejblizsi dobe nenarazili. Je treba byt rozhodne opatrny a predem si pohlidat komentare od jinych zakazniku, ale myslenka, ze v Cine je to samy zlodej a vsechno zbozi je jeden velky shit, je v roce 2014 obrovsky omyl!
fikus37
Všechno je o počateční investici.Já jedu pod led 3.kolo a už bych se k sodíku nikdy nevrátil.Sice první kolo jsem se nechal napálit a koupil led panel který mi za 3 tydny začal odcházet(přestavali svítit diody) a tak jsem to poslal zpatky do Anglie(do dneška nemam ani peníze ani panel) firma easyhydro,ještě jsem zaplatil poštovne 1500kč.Pak jsem koupil panel od česke firmy a vím že mam záruku 2 roky a jedu v pohodě.
Když nebudu počítat ten panel co jsem koupil v Anglii,tak investice je něco kolem 13 000kč.Když si spočitate že za HPS date něco kolem 1000kč+kvalitní předřadník 3500kč+MH na rust 1000kč+ kvalitní stinidlo 1500kč tak jste na 7000kč a ted počitejte že HPS vydrži 3 kola,tj 9 měsícu,to samé MH,takže za 27 měsicu do toho zainvestujete ty samé peníze.A to nejduležitější tj.uspora el energie je asi nejduležitějši.za rok za elektriku ušetřite až 20 000kč a to nemluvím o problému kdy každy grower má problemy v letě jak je venku přes 30 odvětrat pěstírnu. Znám jedno přísloví co se k tomu tématu dost hodí: Nejsem tak bohatý,abych si mohl kupovat levné věci.
gremlin101
Samé řeči, žádné důkazy.. Nahodně někdo fotky těch vašich super pěstů, rád bych to viděl. Jelikož co jsem tak sledoval i pod sebelepším panelem byly výsledky mizerný..
headcoach
ted tu sedim u kamose ve Vegas,on vedle uspava syna a ja mu tu hulim ten dukaz:) pestuje pod panelem a best palice co sem kde videl sme sklidily pred par dny.Jo weed rules! p.s.doufam ze s tohohle prispevku nevsimne kmao
Bárt
Celkem vypovídající test s LED světlem
http://grower.cz/forum/showthread.p...19&pagenumber=2
davidos
Zkoušite ledky první nebo druhe generace a pak to tak dopadne. Za par týdnu vám ukažu jak dopadli opravdové ledky, čipy vyrobeny po druhé polovině r.2013.
170 lm na watt,a spravne světelne spectrum.Už mě to docela sere ,když tady čtu takove sračky ,že ledky nejedou.Sam jsem se přesvědčil ,že nove ledky jedou!!!
Je tady ovšem par individualit(3 členove) ,co jsou naprosto ortodoxní nepřatele led osvětlení.Prosím vás nepište tady nesmysly,když jste sami nevyzkoušely!!!!!!!!!
Led osvětlení prostě funguje a každeho čtvr roku to bude dokonalejší.Už ted se NOVY led panel co ma spotřebu 255W vyrovná 600W hps.
Zadejte si do vyhledavače Led grow panel a podivejte se jak to pod tím jede.V USA už ani sodík snad neprodavaj,jen u nas v čr bude par blbcu tvrdit,že pod ledkama to nejede.
Bárt
citace:
Původní příspěvek od davidos
Zkoušite ledky první nebo druhe generace a pak to tak dopadne. Za par týdnu vám ukažu jak dopadli opravdové ledky, čipy vyrobeny po druhé polovině r.2013.
170 lm na watt,a spravne světelne spectrum.Už mě to docela sere ,když tady čtu takove sračky ,že ledky nejedou.Sam jsem se přesvědčil ,že nove ledky jedou!!!
Je tady ovšem par individualit(3 členove) ,co jsou naprosto ortodoxní nepřatele led osvětlení.Prosím vás nepište tady nesmysly,když jste sami nevyzkoušely!!!!!!!!!
Led osvětlení prostě funguje a každeho čtvr roku to bude dokonalejší.Už ted se NOVY led panel co ma spotřebu 255W vyrovná 600W hps.
Zadejte si do vyhledavače Led grow panel a podivejte se jak to pod tím jede.V USA už ani sodík snad neprodavaj,jen u nas v čr bude par blbcu tvrdit,že pod ledkama to nejede.

Nepiš zde laskavě svoje teorie, začni pěstovat, nauč se něco a potom nám to tu ukaž, ale ne, že to bude další skrytá zmanipulovaná reklama ve spolupráci s ledideal.cz, kterou chystáš s kolegou, je jasné, že tady jde o něčí prachy, už tě to pozoruji delší dobu. Pokud tak nutně potřebujete reklamu, tak si ji zaplaťte a nespamuj zde, nazdar.
davidos
Ja nepotřebuji žadnou reklamu.Stačí když se podivaš na internet jak to roste.Nebo myslíš že frajeři s USA a Holanska jsou taky zaplaceni?Podivej se na ty plantaže co mají pod LED.Boužel musíš se smířit ,že pokrok nezastavíš. Ale pěstuj si pod čim chceš.Když to neumíš s ledkama ,tak zustaň u sodíku.To je tvoje věc. Hlavně ať to roste a palice jsou jak šutr.
carlos
citace:
Původní příspěvek od davidos
Ja nepotřebuji žadnou reklamu.Stačí když se podivaš na internet jak to roste.Nebo myslíš že frajeři s USA a Holanska jsou taky zaplaceni?
Jsem od prirody skepticky a k tomu co najdu na internetu o to vic... Duveryhodnost si pridas jedine nejakymi fotkami ci videem... Divil byses kolik lidi v Cesku ma zkusenost s LED a to veskrze negativni.

Kazdopadne souhlas s Bartem, prilis mnoho slov ze tve strany a malo cinu.
davidos
Vydržte ještě par dní,už to roste,ale jsou nějake nepředvidatelne udalosti okolo mista.Doložím foto za dva dny do fora led vs sodik.
carlos
Zajimave kolik lidi se LED panelu zbavuje s obrovskymi slevami za ctvrtinove ceny proti tomu co pred par lety...

http://www.growbazar.cz/index.php?q...l&hledat=HLEDEJ
carlos
citace:
Původní příspěvek od davidos
Vydržte ještě par dní

Tak jsme vydrzeli a potvrdil se fakt, ze uzivatel fikus je primo prodejce panelu, ktery tu mystifikuje a drze lze... vice zde: http://grower.cz/forum/showthread....303#post1125303
Džejmsn
Kazdopadne headcoach muze pokracovat,docela me ta knizka zajima a urcite nejsem sam...
Bárt
citace:
Původní příspěvek od carlos

Tak jsme vydrzeli a potvrdil se fakt, ze uzivatel fikus je primo prodejce panelu, ktery tu mystifikuje a drze lze... vice zde: http://grower.cz/forum/showthread.p...303#post1125303

Tak se to potvrdilo, já na to poukazoval už dříve :-)
http://grower.cz/forum/showthread.p...55&pagenumber=3

http://grower.cz/forum/showthread.p...020#post1119020

Původní příspěvek od davidos
To NoStress
Nesledujete vývoj led čipu.Na radu zdejšího člena headcoad jsem si zapujčíl panel 3.generace ChloroBa C2 a toto je revoluce v Led grow osvětlení.Má kolem 180lm/watt a čipy byli ve vývoji u firmy Osram specialně udělany pro naše potřeby+čočka leica +optoelekronic co rozklada světlo rovnoměrně a s jedním panelem(bez pojezdu) osvítíš až 1,7 m2.Spotřeba 250W(měřeno vlastním wattmetrem).Nějaký sodik muže jít do řiti.Na youtube budu davat video ,jak to jede a už ted musím řict že to roste jak s vody.Zabývám se dlouho led panelama,ale tenhle je revoluční.Cena je zatím ještě vyšši,ale za jednu sklizen to máš zpatky.

Takže to vypadá, že další ze skupiny je headcoach :-D Jak píše Davidos, tak headcoach mu radil... :flamer: , zřejmě skupina podvodných prodejců.

LIDI, LEDKY NEJSOU ŽÁDNÝ ZÁZRAK, NENECHTE SE ZBLBNOUT :rasta:
kurda92
Pojede překlad? :) GROWBOOKu :)
headcoach
Preklad pojede. Mam nabidku na vypomoc, kterou rad vyuziju, protoze se u mne doma hodne zmenila situace a ja ted nestiham pomalu ani zalit kytky :( Myslim, ze do tydne by mohli zacit naskakovat dalsi kapitolky. Dekuju za pochopeni a zajem.

Btw. nesnazte se ze mne udelat soucast nejake podvodne skupiny prodejcu LED. Ja nic nikomu rozhodne nenutim. Muj osobni nazor je proste ten, ze nejnovejsi LED technologie je proste to nejlepsi, pod cim se da dnes pestovat. Uz jsem to tady nekolikrat vzpominal. Po vice nez 12 letech v USA jsem tak nejak odvykl tomu, jak se k sobe lide tady na foru casto chovaji. Vysmech, urazky, osocovani, vykonstruovana obvineni, to jeste nikdy nikomu v nicem nepomohlo. A vzajemna pomoc, rada, podpora a vymena zkusenosti by tady melo byt snad uplne automaticke. A navic v pratelskem a celkove pozitivnim duchu! Vzdyt se tu snad bavime o pestovani ne? Tak slunce v dusi, dobry huleni a vzdy dobra nalada, tolerance a ochota pomoci a poradit ;)
Džejmsn
Na ledky seru,mam ufo od mazara 50w a vim co je to za shit,mozna na rust rizku,ale stejne je to predrazena lucerna do bordelu :D ..Ale casem to urcite vychytaji... headcoach nenech se odradit.. tak at to de pic.
Bárt
citace:
[i]Btw. nesnazte se ze mne udelat soucast nejake podvodne skupiny prodejcu LED. Ja nic nikomu rozhodne nenutim. Muj osobni nazor je proste ten, ze nejnovejsi LED technologie je proste to nejlepsi, pod cim se da dnes pestovat. Uz jsem to tady nekolikrat vzpominal. Po vice nez 12 letech v USA jsem tak nejak odvykl tomu, jak se k sobe lide tady na foru casto chovaji. Vysmech, urazky, osocovani, vykonstruovana obvineni, to jeste nikdy nikomu v nicem nepomohlo. A vzajemna pomoc, rada, podpora a vymena zkusenosti by tady melo byt snad uplne automaticke. A navic v pratelskem a celkove pozitivnim duchu! Vzdyt se tu snad bavime o pestovani ne? Tak slunce v dusi, dobry huleni a vzdy dobra nalada, tolerance a ochota pomoci a poradit ;) [/B]

Ok, neber to ve zlém, já osobně také nesnáším to o čem píšeš, ale tady před několika lety začali prodávat LED blikátka s tím, že 90W LED UFO je náhrada za 600W HPS, což samo není pravda a byl to podvod na lidech. Ted už uváději že 120W blikátko nahradí 400W HPS a to stále není pravda a recenze od lidí z praxe ukazuje někde na +- rovnováhu, že pod 300W LED jsou rádi za 300g výsledku. Nikdo ledkám nebrání, ale je třeba oddělit reklamní lži od skutečnosti a od toho to máme forum. Takže ledky ano, ale lidi by se neměli nechat oblbnout od nepoctivých prodejců, kteří si zde chtějí dělat reklamu zdarma.
Zatím se tady o ledkách napsalo spousty textu, ale dosud tu nemáme jediný pěst, který by jasně dokázal to, co deklarují prodejci.
Samozřejmě v USA jsou Led světla levnější a zase jiná situace bude někde v horkých oblastech, někde v Kalifornii to bude kvůli klimatu jistě oblíbené, hlavně kvůli chlazení.
Za pravdivý a objektivní pěst pod ledkami budeme rádi, pokud takový máš :-)
bruno.kudrna
Zdravím
Co překlad bude ještě něco??Nebo na to po tady tom dohadování o led panelech s...š??
Zdárek:sun:
petr616
Bylo by fajn, kdyby bylo pokracovani ;-)
headcoach
Kua hosi, tak ja fakt nevim. Trosku mne mrzela ta az prilis ostra diskuse o tech LED svetlech, ale to snad uz nebude ten nejvetsi problem. Vec se ma tak, ze jsem fakt silene busy!!!! Mne to vazne mrzi, kdyz vidim, ze by to urcite melo vyznam, tak se do toho s pomoci bozi a s pomoci "gaunera" asi zase pustim. Ceka mne ted sice velka sklizen a vsichni vite, co to obnasi, ale i tak, proste se budu muset kousnout a pokracovat ;) Slibuju! Uz brzo bude dalsi pokracovani.
bruno.kudrna
Zdravím
Na diskusi o LED se vyprdni,ta na konec patří jinam.....Tady si to založil kvůli
překladu té knížky ne....Tak šup šup už se nemůžu dočkat...Díky
Zdárek:sun:
alojz61
Čtení je to zajímavý. Hlavně mě zaujaly skoro opačné názory na pěstování co se týká množství hnojiv, světla a vlastně všeho ostatního. Většinou každý doporučuje co největší množství.
Před rokem jsem začal pokusy s pěstováním doma ve stylu, aby to moc (radši skoro nic) nestálo. Box byl jen z kartonu polepeného alobalem, stínidlo z televizní antény, taky polepený alobalem. Svítil jsem v něm dvouma 23W obyčejnýma úsporkama z Obi. Žádbý odtah ani ofuk, jen mezery mezi kartonem. Pochopitelně to nebyl žádný extra výnos, ale rostlo to i kvetlo. Letos jsem pořídil box, osvětlení i ventilaci. Tak jsem zvědav na ty výnosy. Podle všech zaběhlých pravidel by měl být výnos nejmíň o 1000% vyšší. :-)
needbot
tady uz je to asi navzdy mrtve co? :)
carlos
Treba je tu nekdo jiny kdo Growbook ma a muze pokracovat v prekladu...?
Nadbuh
Celkem rychlý konec...bohužel 😔
pajkapajka
Měl by někdo zájem si ho společně objednat? 25 dolarů doprava plus 20 dolarů kniha
atletico
To je tak ked pride mamlas BART a poserie vsetko co tu niekto vytvori..kolko hodin prace to dalo chalaniskovi aby s niecim prisiel,ale obmedzena duta hlava ktoru mater nevychovala to sku.ví za par minut..seriem na to..
crazyben
kdo má zájem pdf/epub

https://alpmedia.press/med-55203/1613648529
Archi
Odkaz nefunguje :(
crazyben
sorry chybička https://amamedia.press/med-45365/1613648529

jen upozornim, lepší registrovat přes paypal a hlavně si ohlídejte zrušení zkušební verze a pro jistotu hned zrušte i platby v paypalu samotnym... trochu obstrukce, sou vychcaný tak musíte bejt taky, ale co by ne pro knížku zadarmo :D
odo
skúsil som 2.x :

404 Not Found

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.
Dobrman942
Taky taky
Asocial
Kdo nema moznost stahnout knihu, tak Growboss ma i vlastni youtube kanal Education with Growboss ( https://www.youtube.com/channel/UCX...tnXI2evNBZMMz9w ), kde vetsinu problemu probira ,,,,,

navíc cca 1-2x týdne streamuje (jeho kanal: https://www.youtube.com/channel/UCI...BrdO073_e-JJr6A ).

na videich jsme se zabavil peknych par hodin v praci - posloucham to misto radia :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma