Co? |
imho. bych řekl, že zvýšená hladina uvb zvýší i produkci pryskyřice...to že to obsahuje více thc je spíš dedukce (víc pryskyřice=víc thc), pryskyřice přeci není "jen" thc....
....a taky si nejsem jistej, že vyloženě THC je obrana rostliny před uvéčkem...
btw. mohu potvrdit, že to hůř vysychá (proto tam vlastně ta pryskyřice je, žejo :) ) |
|
|
Rudra |
no zatial tu citam iba same negativa na prisvecovanie UVa-b, skoda, chcelo by to aj nejaku prakticku skusenost, ma ju niekto? myslim ze sa to rozoberalo v nejakom dalsom threade, keby ste mali link tak ho pls supnite sem, diki
mier
rudra |
|
|
Hanizek |
UV výbojku nemusíte kupovat! Stačí něgde schrastit obyčejnou rtuťovou výbojku. Abyste ji předělali na UV výbojky, potřebujete jenom kladívko. Je třeba rozflákat tu bílou baňku (je to luminosfor, který pohlcuje UV záření). Zůstane tam pak jenom holý hořák. Ale BACHA!! Tímhle vynálezem svítit opatrně. Když u toho budete dýl jak 15min. tak z vás poleze kůže dolů v pruzích (záleží na wattaáži). Tímhle se dá rostlina zlikvidovat takže to chce jenom pár minut svícení denně |
|
|
Co? |
rudra: já pišu z praxe :D
hanízek: woe to je UVC to při delší expozici zabije i tebe... |
|
|
Hanizek |
Co?: Aha tak to sorry, zas tak tomu nerozumím. |
|
|
|
hanizek: to znamena ze v podstate svitis tim co se ozonova vrstva snazi zachytavat a nasledky(slezani kuze)jsou dost neprijemne... rozhodne to neni dobra rada protoze dokud nebyl ozon tak se vsechny rostliny i zivot musely skryt pod vodu aby vubec prezily TZN. TIM ROZHODNE NESVITIT!! tim se tak leda da dezinfikovat skrin |
|
|
Hanizek |
Tak v tom případě mám asi dezinfikovanou skříň. Ještě že sem tím svítil jenom tejden. Díky moc hoši!! |
|
|
|
Hele jestli si nekdy byl u doktora a videl jsi tam takove pruhledne trubice tak to je UVc oni tam tim sviti zamerne ale do te cekarny nikdo v tu dobu nesmi vstoupit.. Jestli si chces poridit dobre UVab na prisvetlovani k sodiku tak koukni na www.kytary.czdo sekce osvetlovaci technika. maji tam za rozumnou cenu usporky UVcka 25W za rozumny ceny do normalni patice... |
|
|
kulo4 |
Mam ziarivku 35W z Hornbachu za 3 000, tak mam to tam dat alebo ne? |
|
|
Co? |
btw. nedokážu si představit "ziarivku 35w" za tři tácy...co to je? to je ta sulfurlamp? ale ta stojí 50tisíc :D |
|
|
|
25 W se da sehnat za 250 kc, co silite... |
|
|
Co? |
www.narva.cz :D
UV-C KE STERILIZACI (kytku tím zabíješ)... LD 11W/UV-C kompaktní zářivka NARVA
165kč včetně dph, výkon 11W, životnost přes 10tisíc hodin..
maj i jiné... |
|
|
Mr. Knorr |
Zdravicko, omlouvam se, ze narusuju tuto zajimavou debatu, mam zarivku repti-glo 5.0, 14 watu a 38 cm, nemam ji na kytky, mam ji pro leguana, ale musim priznat, ze sem uvazoval o pridani do skrine :-) ale o to ted nejde, potrebuju ten predradnik, kdyz prijdu do jakyhokoliv elektra a ukazu jim tu trubici, tak na me koukaj jak na trubku :-D byl sem i v GM electronics kde maj podle me fsechno, ale tam sem taky neporidil... Sem z prahy, nevite kde to sehnat? Muj leguan to uvcko moc potrebuje, ta zarivka stala prez 400 a bez predradniku je mi k hovnu :-(
Moc diky za radu...
Mr. Knorr |
|
|
Co? |
mr.knorr: předřadník na tudle zářivku je stejný jako pro jakoukoliv jinou 14w zářivku, tj. jen tlumivku (u nás stojí okolo kila)....zkus nějakej velkoobchod s elektroinstalačním materiálem...musej mít ;) starter (kondenzátor) není potřeba....mám reptiglo 8.0 (tj.20w) a stačila obyč.tlumivka... |
|
|
kulo4 |
Kua ja som si nevsimol, ze som kupil UV C!!! No co aspon si dobre vydezinfikujem pestirnu : ) |
|
|
Mr. Knorr |
Co?: To jako bez starteru? Mozna se ptam blbe, ale ja videl zarivky dycinky s tim malim kulatym starterem... |
|
|
|
kUPR K USPORKAM NEMUSIS DAVAT NIC, protoze vsechno je integrovany v patici:) |
|
|
Co? |
mr.knorr: no mě říkal odborník v prodejně, že startér pro nizkowatové zářivky není třeba...ale klidně ho tam můžeš dát... |
|
|
|
Odbornik v prodejne???? to je dobry vtip :D :D :D |
|
|
Co? |
můžeš pěstovat pod čím chceš, ale nicmoc ti nevyroste....jestli jsi si přečetl alespoň půlku toho trýdu, tak jsi se pravděpodobně dozvěděl, že uvb-zářiče se používají pouze v pozdní části květu (kytka se musí proti tomuto světlu bránit, takže v podstatě ji to škodí)....btw.na co prodávaj v pc-shopu uvb? takže to s největší pravděpodobností bude fialová uva, která je vlastně na nic (ale to jsi se dočetl určitě také) !!! |
|
|
xpapousek |
Takze pac mi nikdo neodpovedel na muj dotaz tak sem se musel trochu opohlidnout po netu a podelim se s vama o to co jsem zjistil:
nejdriv trochu opacka:
Na produkci priskirice ma vliv UVB zareni cili 280-320 nm.
UVC (200-280nm)je germicidni a pri velkem plosnem vykonu nici vse zive-pro nas nepouzitelne.UVA(380-320)nama na kytku v podstate zadny vliv.
Pri zjisteni,ze tady vetsina lidi pouziva zarivky(pro teraristicke ucely) s uvb ucinosti okolo 10 procent,napadlo me hledat neco lepsiho.Pri hledani uvb jsem hledal nejdrive diody,predevsim kvuli jejich ucinost.Nasel jsem dokonce i o nekolika vlnovych delekach mezi 280 a 320 coz by bylo vhodne na experimenty,ale jsou extremne drahe....okolo 50 $ za 0.15 W coz je k smichu.... :D
No ale nakonec jsem zjistil ze UVB zareni se pouziva nejen jako doplnkove spektrum v solariich(neco okolo 5 %)ale take pri nove lecbe koznich nemoci zvane fototerapie.Bylo zjisteno,ze nejucinejci vlnova delka pro lecbu je 311 nm no a philips nelenil a zacal vyrabet zarice na 311 nm.
9W stoji 45$ coz je taky docela dost...
Maji i veci wataze,ale nevim jesi by to za to stalo....
cenik:
http://www.solarcsystems.com/phototherapy_bulbs.html
a jeste neco:
http://www.homephototherapy.com/nbc-lamps.htm
edit: Jmenuje se to Narrowband a tady je neco o te fototerapii:
http://www.solarcsystems.com/us_narrowband_uvb.html
Tak co si o tom myslite?
Jinak ja jsem rozhodnutej si ji objednat,ale budu to pouzivat jako doplneni spektra pri mem windoru,cili az v zari....
|
|
|
Hanizek |
xpapousek: Mě by zajímalo, jestli to na té kytce půjde poznat (aby to nebyly jenom zbytečně vyhozené peníze). |
|
|
xpapousek |
no ja sem tady nekde cet ze na produkci pryskyrice to ma prokazatelnej vliv-->je ji vice
Ale jde o to jesi v pryskyrici bude vice THC,ale to je na moc velkej experiment...merit obsah thc....:rolleyes:
edit:vlastne proc ne?nejlepsi merak obsahu THC jsou prece nase plice.... :) |
|
|
Lukyn |
zdááááár,
potřebuji důležité informace o věci, která mě moc zajímá. někde jsem se dočetl, že UV záření způsobuje stres květinkám (nic ve zlém:-)) a kytičky se právě brání zvýšenou produkcí pryskyřice... tak mě napadlo že by to mohlo býti naopak velkým přínosem, aby naše produkty byly co nejsilnější!!!
máte někdo zkušenosti s tímto, popř. s používáním uv světel a jak se to osvědčilo...?
Ať jsem hledal jak hledal nic podobného sem tu nenašel:-(
thx
byby Lukyn |
|
|
Pindulinka |
To si pis. Hodne pestitelu pridavaji maly germicidni svetylka do pestirny, dalsi duvod proc by se melo stihnout aspon jeden outdoor aby si opravdu overil maximalni parametry rostlinky. Je jasny ze je nejaka spojitost mezi UV a potence. Kde konopi toho ziskava dost (UV) tak se zvysuje THC i u prumislovych rostlin.. a kde je nedostatek se to postupne snizuje s kazdou novou generaci.. ale ne klony a pozor na horsky slunce (ta commie lampa), bude se ti stejskat az vsichni budou balit a ty ne lol. |
|
|
jestedman |
1. myslel jsem, že germicidní světlo je UV-C, což je smrtelný pro jakýkoliv živý organismy
2. UV-B přidávají někteří pěstitelé, způsobí to skutečně stres, kytka začne vypouštět víc pryskyřice na povrch, ale nejsem si jistý, že by víc pryskyřice znamenalo automaticky víc THC. nehledě na to, že na vzduchu pryskyřice oxyduje a tudíž THC degraduje |
|
|
MEDICINEMAN |
UV spektrum vyzaruje slunce v docela slusnych davkach oproti HPSku, proto je fajn ho trochu pridat. Samozrejme , ze ne horskym sluncem, ale slaba zarivka s podilem okolo 5% kytku nestresuje zas tolik, aby to necemu vadilo, naopak. UV-B je velice dulezite pro tvorbu pryskyrice a THC, proto se za sklem nepestuje zrovna nejlip. Ze to jen tlaci pryskyrici ven je stary nesmysl, rostlina ma vic pryskyrice v celem objemu palic. A s tou oxidaci taky uplne nesouhlasim, to je o suseni a skladovani. Podle tehle teorie by byl takovej skaf jenom CDB na vyhozeni a to urcite neni..
Jinak tohle tu uz davno je:
http://grower.cz/forum/showthread....4&highlight=UVb |
|
|
pjsky |
Cetl jsem to v FAQ.
jednu doma mam, cca 5W kousek, 12V... prejde mi to zajimave, mate nekdo zkusenost?
Nasel sem clanek, ale zadne prakticke info:
Snad jen to,ze UV zareni rostliny poskozuje :( takze je treba asi jen kratkodobe pripect a nechat bejt...?
Why do plants need UV light?
UV increases the level of essential oils in mints & the production of resin by trichomes of relatives, UV is used for maximum yield and quality of these oils.
UV induces color development in flowers, essential for beautiful red veins in green Kale or Chard.
Full Power Flower - UV light needed to fully fill the glandular trichomes of basil. Plants of Ocimum basilicum L. were grown in the absence of UV light, both peltate and capitate glandular trichomes were incompletely developed in both mature and developing leaves, the oil sacs being wrinkled and only partially filled, there was a large decrease in the number of broken oil sacs among the peltate glands as the mature glands broke open, releasing volatiles. the number of glands and the qualitative or quantitative composition of the volatiles were badly affected by the lack of UV light.
Tasty Sunscreen?.With added UV light, an increased level of essential oils yields a more powerful scent and flavour. The essential oils also aid in the absorption of UV light , thus a sunscreen for plants. Plants in the wild produce their own kind of “sunscreen,” called flavonoids. Flavonoids screen out some of the more dangerous UVB-type radiation.
OK, what are these Flavonoids? Flavonoids are antioxidants in fruits, vegetables, tea, and wine - plant nutrients that belong to the polyphenol family. They are really good for you. Flavonoids are responsible for brilliant blues, purples, and greens, as well as yellows, oranges, and reds which cannot be attributed to carotenoids (found in carrots). Carotenoids are fat-soluble, while flavonoids are predominantly water-soluble. Flavonoids are found in more concentrated forms in beans and berries, but also red wine, green tea, and soy products, as well as many common fruits and vegetables. Products are have been developed using these molecules to battle cell and DNA damage involved in cancer, heart disease, diabetes and possibly brain degeneration, by neutralizing"free radicals". Research links them to reduced risks for cancer, heart disease, and other age-related degenerative diseases, as well as antioxidant protection of body fluids such as blood. They also may help prevent stroke, flu, tooth decay, and other ailments. Apple skins rich in flavonoids are discarded in all food products such as juices because the flavonoids in the skin cause cloudiness in the juice. A waste, when you consider the antioxidant activity in apple peel is potent enough to stop cancer cells growing. Flavonoid content is highest in the leaves of St. John's wort (you must know about this flower), and is at maximum concentration during full bloom. In the flowers, the content of flavonoids is highest at the start of flowering, falling during flowering. In tests, St. John's wort (flowers) had the highest content of flavonoids (11.71%) of any of 223 species tested.
Several hundred flavonoids can be found in plants, they are the compounds which affect colour, aroma and flavour.
COMMERCIAL APPLICATION - UV light slows foliar growth and stem length. Bedding plants are often grown from seedlings in greenhouses. The growing conditions in a greenhouse cause many plants to outstrip their containers, growing too tall to be easily transported by the time their color matures. Plants overly tall for their containers may also be aesthetically displeasing, which can hinder their marketing. Height control of greenhouse-grown plants has long been an issue in the bedding plant industry. Chemical growth regulators are often used on ornamentals but are not considered safe on vegetable crops. Using UV light (particularly UVB) to regulate growth is a relatively new, but much safer alternative that works on several bedding plant species as well as select vegetables, exposing plants such as impatiens, tomatoes and cucumbers to UV treatments for a few hours slows their foliar growth and stem length without reducing color or other favorable characteristics. |
|
|
guerilla |
seeds: to je článek o germicidním UV C světle, pro pěstite nevyužitelné (pouze jako sterilizace), jelikož by rostliny byly do pěti minut mrtvé. Na zvýšení osypanosti se používá UV B.
EDIT: šotek:D |
|
|
H+H |
Querilla Zdá se že tomu rozumíš můžeš sem něco ohledně toho napsat prosím ? Celkem mě to zaujalo. |
|
|
jestedman |
jako s mnoha technikami to je jedna, které někdo věří, jinej nevěří. Někdo přidává UV-B světlo po celou dobu svícení, jiný pouze na začátek a konec "světelného dne", snaží se tak simulovat větší intenzitu právě tohoto záření při východu a západu slunce. Používají se zářivky jak trubicové, tak paticové, označeny jsou většinou REPTI-, Repti-glo atd.
Samotný efekt by měl spočívat ve stresování kytek. Podle všeho se kytka brání proti UV-b vylučováním pryskyřice na povrch. Otázkou zůstává jestli se jedná pouze o zvýšenou produkci pryskyřice, která následně na vzduchu oxiduje (prý jen zanedbatelně) nebo i zvýšenou produkci THC.
bylo to tu X-krát rozebíráno, zkuste hledat |
|
|
muscaria |
Používám Repti lighty po stranácj big A wingu po celou dobu květu a dost blízko u palici...ty jsou proti jinejm hodně o pryskyřici, pěkně zelený....chutnaj taky dobře... |
|
|
Co? |
reload tread :D
===============
Pruvodce ve svete UV zdroju
UV - ultrafialové záření (<400nm) se deli:
UVA -
se zdroji UVA zareni se nejcasteji setkate v klubech,diskotekach a podobnych zarizenich.UVA zareni ma nejblize k modremu svetlu.UVA zdroje vnimaji rostliny jako modre zareni a nema to u nich velky vliv na tvorbu THC a pryskyrice.
UVB -
UVB zareni je obsazeno v nomalním slunečním světle.U zivochichu podporuje tvorbu vitamínu B3.Spolecne s UVA zarenim ma podstatny vliv na produkci THC a pryskyrice.
UVC -
germicidni zareni.Toto zareni se pouziva k desinfikaci napr.vody.V zadnem pripade tyto zdroje na rostliny nepouzivejte,protoze pusobenim UVC zareni kyti dokonale spalite.
Pokud se uz rozhodnete pouzivat UV zdoje doporucil bych Vam tento zdroj:
zarivka Reptilight spolecnosti www.narva.cz
- jde o zarivku urcenou pro terraria.Ma optimalni podil UV spektra (4% UVB,30% UVA).
vyrabí se jako zarivkova trubuce ve wattazich 15,18,25,30,36W
parametry 36W trubice:
Svetelny tok.......1400lm
Barevne podaní..6500K
Zivotnost............10000h
Cena - vsechny wataze pod 200,- bez DPH.
- s touto zarivkou bych se nebal na rostliny svitit po celou foto periodu
presto s pouzivanim UV zdroju budte velmi opatrni.V zadnem pripade nepouzivejte horska slunicka a podobre zdroje a to ani jen nekolik minut denne.Moho groweru se uz takhle "spalilo".
Rtutove vybojky:
- rtutove vybojky rovnez vyzaruji podstatnou cast UV zareni.Jenze ze zdravotnich duvodu je u nich sklenena cast vybojky opatrena UV filtrem ,aby podil UV zareni neprekrocil
normy.Bohuzel se mi nepodarilo zjistit kolik UV filtr u rtutovek propousti UV zareni,ale nebal bych se je k dosvicovani pouzit.
Tady jsou krivky spektralni hustoty zarivky Reptilight:
jednou jsem se zhulil tak tezce,ze jsem to zalomil u cesty |
|
|
|
Dovolil bych se připojit. A oponovat tomu že UVC zabyje kytky do pěti minut. Já osobně mám v pěstírně 50 W UVC především pro desinfekci, ale poslední týden dávám rostlinám tak 5 minut denně a je to znát, produkce pryskiřice je o něco vyšší. Jinak kytka se brání nepříznivým vlivům produkcí pryskyřice, aby ochránila květenství a později semena a k obranné reakci coš je produkce marastu, jí nepřinutíte tím že jí budete dělat dobře uvb světlem, které je samozřejmě důležité v průběhu vegetece ke správně fungující fotosinteze, ale to o co tu jde to znamená v závěru květu zvýšit výron pryskiřice, to podle mých praktických skušeností dělá UVC spektrum. Ale pozor když to přeženete, tak kytky opravdu spálíte. Já dávám 5 minut 50 W uvc na 1 metr čtverečný, poslední týden. A hlavně před každou výsadbou tímto upeču hlínu 3 dny a nevím co je plíseň atd. |
|
|
space.pussy |
citace: |
Původní příspěvek od chlupino
Dovolil bych se připojit. A oponovat tomu že UVC zabyje kytky do pěti minut. Já osobně mám v pěstírně 50 W UVC především pro desinfekci, ale poslední týden dávám rostlinám tak 5 minut denně a je to znát, produkce pryskiřice je o něco vyšší. Jinak kytka se brání nepříznivým vlivům produkcí pryskyřice, aby ochránila květenství a později semena a k obranné reakci coš je produkce marastu, jí nepřinutíte tím že jí budete dělat dobře uvb světlem, které je samozřejmě důležité v průběhu vegetece ke správně fungující fotosinteze, ale to o co tu jde to znamená v závěru květu zvýšit výron pryskiřice, to podle mých praktických skušeností dělá UVC spektrum. Ale pozor když to přeženete, tak kytky opravdu spálíte. Já dávám 5 minut 50 W uvc na 1 metr čtverečný, poslední týden. A hlavně před každou výsadbou tímto upeču hlínu 3 dny a nevím co je plíseň atd. |
UV-C záření způsobuje kromě jiného i rozklad amino kyselin (DNA), což opravdu rostliny zabije. Svítít germicidní zářivkou na kytky je moc chytré :mutant: :rolleyes:. Jinak UV-C sterilizuje tuhé látky pouze na povrchu, takže bys tu hlínu musel rosypat na noviny ve velmi tenké vrstvě (i tak by to bylo nebylo tak efektivní jako sterilizace UHT v mikrovlnce.)
Jinak rád bych viděl nějaké srovnání sodíku / sodíku s přídavnými UV-B zářivkami. Šel bych do toho, jen nevím, jestli je to na výsledném produktu vůbec znát... |
|
|
Hlava |
Takze sem se tady trochu prohrabal a pospojoval par thrydu o UV zareni ,doporucuji čist od začatku :p: pokud by jste nasli jeste nejakej , dejte mi vedet na PMko diky Hlava |
|
|
Doubic |
Ahoj lidi,
jako naprostý indoor začátečník bych měl dotaz zda máte někdo zkušenost s použitím UV zářivek/žárovek.
Normálně by mě to ani nenapadlo použít, ale jelikož nám zbylo prázdné terárium od leguana...mám tyto věcičky nevzužité a rád bych je využil v mém rostlinném teráriu :)
Konkrétně mám k dispozici zářivku: Repti Glo 5.0 - zářivka T-8, (vyzařuje 5% UV-B a 30% UV-A záření, je vhodná pro tropické a subtropické plazy.)
žárovka:
Exo Terra Sun Glo Neodymium je výhřevná bodová žárovka pro pouštní a tropická terária.
(Poskytuje široké spektrum denníhio světla pro terária, vytváří obrovský prostor pro termoregulaci, zvyšuje okolní teplotu vzduchu, stimuluje přirozené chování a režim díky UVA záření. Může být kombinována še žárovkou Night Glo a Heat Glo.)
Moc děkuji za případné rady, komentáře, doporučení aj... |
|
|
vimnevim |
Ahoj ty žárovky Repti Glo jsou vcelku v pohodě, já jsem si teďka objednal dvě Repti Glo 10 26 W k 400W sodíku k poslednímu měsíci květu. Někde jsem četl, že se doporučuje 10% UV světel z celýho výkonu osvětlení...
Ta druhá žárovka Terra Sun Glo je tak na přitopení, kdyby ´byla kytkám zima, ale jinak asi nic moc.¨ |
|
|
Doubic |
Ok a jestli to dobře chápu...
svítí se jimi stejně jako sodíkem 12h?
Použiji tedy jen tu zářivku 15W... v mém případě do činí 6% z celkového příkonu osvětlení, tak snad to k něčemu bude :)
Žárovku vynechám..k přitápění v noci používám topný kámen překrytý mokrým hadrem, takže to funguje jako topení a zvlčovač zároveň |
|
|
|
zkus tady pohledat, něco tu je...uvb- je to dost ošemetný. myslim že se nesvítí 12h v kuse ale taky by mě zajímaly konkrétní časy s konkrétníma zářivkama protože se dají lehce spálit a poznáš to až za nějakej čas :eek: |
|
|
vimnevim |
Původní příspěvek od RespectFlowers
zkus tady pohledat, něco tu je...uvb- je to dost ošemetný. myslim že se nesvítí 12h v kuse ale taky by mě zajímaly konkrétní časy s konkrétníma zářivkama protože se dají lehce spálit a poznáš to až za nějakej čas :eek: |
tak nějakou dobu jsem se snažil hledat, ale zase tak moc jsem toho nenašel.. jako takový rady že tohle světlo je lepší než tamto se tu občas objeví, ale konkrétních informací se tu taky moc nenajde...
Chtěl by jsem vědět jestli je tu nějakej tread, kde to člověk používá a nebo aspoň nějaký zkušenosti. Objednal jsem si dvě úsporný žárovky Repti Glo 10. jsou určený pro pouštní plazy a mají velký podíl UV-A i UV-B... tak jsem si říkal, že by jsem mohl použít jen jednu na jednu půlku boxu a potom porovnat vzorky. Je jasný, že na všechny kytky nějaký to záření dopadne, ale každopádně budou nějaký kytky blíž a nějaký dál....Udávají 50cm dosvit. |
|
|
Faky |
Zdravim!
Taky bych se rad pridal... Kdyz sem zacinal minulej rok s outdoorem, nechal sem si predklicit a rozjet kyticky pod Repti-glo 8% (tusim ze to byla 20w) Bohuzel kvuli intenzite UVB sem prvni varku kytek spalil... byly male a nevydrzeli, ale ziskal sem dobrou zkusenost :D se vzdalenosti sila UV slabne, tudiz 20cm od kytek uz je snesitelne.
Za dalsi UV zareni se da uplne odstranit pomoci skla... filtruje ho => pokavad potrebujete vyuzit na zacatku pestu i wattaz UV zaricu, dejte pred ne sklenenou barikadu!
Mam ted rozjeto pod 250w za tyden prepinam a Repti-glo tam soupnu jen na kvet! tak na 1-2h/den |
|
|
suchac0 |
Zdar lidi, zajímalo by mě zda má nějaký vliv přidání UV zářivek na květ, někde sem četl že se kytky brání a produkují více pryskyřice, co je na tom pravdy? koupil sem zářivky , ale radči se zeptám než je tam dám. Díky |
|
|
jestedman |
Původní příspěvek od fananek7
Toto je nedávno založený tread kde je vše na co se ptáš :
http://grower.cz/forum/showthread....9732#post939732
Jinak věřím tomu,že jo,protože v přírodě je taky spoustu UV,aby jeli rostliny pecky.
Ale musíš znát intenzitu atd..,abys sto nespálil. |
Ale takhle se to tady právě nedělá. A ty to Fanánku nemůžeš nějak furt pochopit. Ukážu ti jak se to dělá.
Nejprve si je nutné přečíst FAQ tam jsou základní informace.
pak je zde HLEDÁNÍ , jehož ikonku najdeš nahoře vpravo v hromadě jinejch slovíček.
do hledání musíš napsat min. 3 znaky, takže "uv" neprojde. K hledání taky můžeš použít google.
Pokud nikde nevidíš, zkus poslední šanci ZEPTAT SE NA COKOLIV , pokud ti ani tam nikdo nepomůže. Teprv pak, založ nové téma a očekávej reakce. Vytváření nových nedokonalých a stále podobných témat, spíše paskvilů, znesnadňuje hledání pro všechny do budoucna.
vzhledem k tomu že vím jak se thready o uv špatně hledaj, tak ti odpovim. a ty slib, že si o tom něco nastuduješ a bude z tebe odborník přes uv tady na groweru a budeš radit všem nováčkům.
uv (ultrafialové záření) je elektromagnetické záření s takovou vlnovou délkou, která má hodnotu mezi viditelným zářením (RGB) a rentgenovým zářením. UV se dělí dále na UVA (400-320 nm), UVB (320-280) a UVC krátkovlné (pod 280) extrémní (okolo 32 nm) -- ale tohle všechno si můžeš stále přečíst na Wikipedii.
Dokonce i to, že " Záření UVC je prokazatelně zhoubné (karcinogenní) pro živé organizmy". Tímto zářením se sterilizuje voda, můžeš jej použít pokud skříň dostatečně utěsníš, tak před pěstem, jako sterilizaci proti plísním a parazitům. Tuším že když rozbiješ baňku HGI výbojky tak získáš také UVC světlo. Ale s tímto spektrem opravdu opatrně!!
Když si přečteš údaje o UVB u tak se taky zvedá kufr, ale musíš si uvědomit, že to je 1% UV záření ze slunce. Toto záření však podle některých pěstitelů jistým způsobem stresuje kytky a ty pak roní více pryskyřice.
Nejvíce UV záření v přírodě je v poledne, proto se doporučuje použít uv zářivku (v obchodě často pod označením Repti-) a pustit ji na 4-6 hodin uprostřed periody světla. Nevýhodu těchto komerčních zářivek na plazy nastínil Xpapousek, jsou málo účinné.
Pod samotným UV spektrem ti nic nevyroste, protože jak víme, kytka potřebuje spíše spektrum ve viditelné části - tj. modrá a červená. Jestli pomůže k vyšší produkci pryskyřice.... kdo ví.
Osobně bych nezapojoval žádný světelný zdroj, který vypadá divně a není popsaný.
Edit:teď koukám že moje reakce byla absolutně mimo, tímto se omlouvám zúčastněným, ale aspoň jsem vám to sepsal :) |
|
|
suchac0 |
tak vám moc děkuji, psal sem že sem na to někde narazil, díky moc a příště budu teda líp hledat. |
|
|
kamion |
používám uvb2 ... je to hodně agresivní světlo konečky lisů se ti budou kroutit a listy budou trochu popálené ..... květy nahazují pěkný cukřík :)
ještě to nemám uplně otestované(právě testuji) jedu asi 9den uvb a je znatelně vidět rozdíl...hlavně to chce vychytat efektivitu. mám 2X26W |
|
|
green-spider |
no jestli se kytce kroutí listy a jsou popálené, tak jim to moc dobře asi nedělá... UV zářivky jsem zkoušel jako doplněk k 400 W HPS, žádný výrazný efekt oproti normálu jsem nepozoroval... nic tím nezkazíš, akorát dle mého propálíš zbytečně elektriku.. ať se daří... |
|
|
bull |
Cau, já jsem našel při stěhování Home solaria phillips na obličej, 4 zářivky po 15 W, prej to tam bylo min. 12 let, na štítku je jen 75W a velikej nápis UVC. I když jde pokrok dopředu, tak mi přijde divný, že by se ještě před 15ti lety pužívalo UVC záření k opalování obličeje... Ale zas ne druhou stranu, cca před rokem EU zakázala používání určitých zářivek v soláriích, před nějakými 20 lety se jistě používaly taky třeba jiný a ještě horší.. Má to analogovej časovač aby se u toho nikdo neupek a asi to budu používat při sklizni spolu s lázní v peroxidu. Hledal jsem o tom informace na internetu a nic, nevim ani kdy to je vyrobený.
Edit: uvc to asi nebude, protože sem to měl zapnutý a i sem do toho koukal a pořád vidim:) |
|
|
inf3cti |
kdysi jsem pouzil ten ReptiGlo, mrkni do threadu co mam v podpisu.
Jestli to melo nejaky zasadni vyznam tezko rici. |
|
|
Anuvin |
Mam doma germicidni UVC zářivku i s armaturou kolem 40w. Kdo by chtel pouzit na desinfekci čehokoli tak sem ochotnej ji za nejakou drobnou odměnu půjčit .
Kdyz by ji chtel někdo zabudovat do hydro systemu lze i odkoupit, ale pochybuju že se najde někdo takovej. |
|
|
Nijura |
Nechtel jsem zakladat nove tema, ale kdyz to tu tak prolejzam, tak sou ty informace spis okrajove rozhazene po ruznych tematech. O co mi jde? Rad bych si poridil do stanu na finalni fazi UV zarivku. Pry jeji zareni stresuje kytky a ty na to reaguji zvysenou produkci pryskyrice.
Obehl jsem par hobby marketu, ale bylo mi receno, ze UV zarivky co prodavaji obsahuji realneho UV zareni nejakych 7% a ze je to spis efektova zalezitost na diskoteky atd. Byly mi doporuceny zarivky ktere se pouzivaji ve farmacii. Asi sem je i nasel na netu, ale cena se tam pohybuje trochen jinde jak u tehlech z hobby marketu. Proto Vas mily kolegove zadam poradte:
1. Pouzivate UV? Popripadne jake.
2. Efekt zvysene produkce pryskyrice je znatelny? Popripadne jestli jste vypozorovali jine zmeny na vyvoji holek oproti standartu?
3. Od jakeho dne s nima svitite, svitite s nima solo, nebo spolecne se sodikem, nebo to zapinate v urcitych intervalech? Nebo je mate zaple kdyz maj kocky spat? ( i kdyz si myslim ze je to blbost ) a nebo je pustite misto poslednich dvou dnu tmy pred kosou?
Budu rad za kazde postrehy. |
|
|
crazyben |
No stresujou... nevyznám se v těch pojmech tolik ale v podstatě máš několik tipů UV světla (UV-A, UV-B, UV-C). Některý kytky přímo milujou... jiný je můžou i zabít (germicidní, nevim přesně ale mam pocit že to sou právě UV-C, kdyžtak mě opravte). Buď jim můžeš jednim typem dělat dobře třeba po celou dobu svícení (mam v plánu zkusit)... nebo pustit na pár minut germicidní a doufat že je to vystresuje aniž by je to zabilo (nezkoušel sem a ani nebudu).
Už to tady taky někde je. |
|
|
Mard |
Například rtuťové výbojky mají vysoký obsah UV záření. Ale předpoklad že nějaké UV záření významně zvýší výnos je dle mého soudu mylné. Indoor pěstované konopí pod HPS světlem má významně vyšší obsah THC než outdoor pěstované konopí. Přičemž outdoor konopí jede pod plnospektrálním světlem ze slunce, včetně UV záření. Tudíž se domnívám že přínos UV záření není tak významný, aby stál za řeč. To že kytka bude mít více pryskyřice pokládám že nevýznamné, jde o obsah THC, který je podstatný. Jinak by stačilo namáčet usušené palice do smůly. |
|
|
crazyben |
Namáčet do smůly :D ono zase neni pryskyřice jako pryskyřice. Většina aktivních látek včetně THC se nachází právě tam, takže pokud se bavíme o stejné genetice tak více pryskiřice většinou znamená více THC.
Proč je hash taková dobrota když je to jen ta smůla? |
|
|
Mard |
Tady také něco a zejména diskuze :D http://www.hightimes.com/read/grow-...mp-increase-thc
http://silassativarius.org/2014/10/...thc-production/
No pročetl jsem si něco na internetu a kromě jedné už trochu fousaté vědecké studie http://www.jstor.org/stable/4254533...an_tab_contents jsou to všechno výsledky "Standa vod vedle povídal že jo". Dle mého soudu je problém v několika věcech. Všechny testy jsou toho typu, že například k 400 W HPS se přidá 20W zářivka či jiný zdroj UV světla. Tudíž na kytku dopadá více lumenů světla a bylo by třeba experiment uspořádat tak, aby se porovnalo například 35 k lumenů sodíkového spektra a třeba kombinace 34 k lumenů sodíku + 1000 lumenů UVB spektra. A pak by se porovnávalo nikoliv množství pryskyřice (technické konopí má rovněž pryskyřici na paličkách) ale množství THC v sušeném produktu. Takovou studii jsem se snažil (bohužel neúspěšně) nalézt. Kdyby to mělo nějaký významnější vliv na produkci THC, tak proč to už dávno nepoužívají Vietnamci co to na kšeft pěstují ve velkém, nebo pěstitelé v Holandsku pro kofišopy? Ani Izraelci nic takového nereportují. |
|
|
Nijura |
Tak klucii, diky za podnetne prispevky, prolezl jsem vlakna co sem hodil Zedy a vychazi mi z toho, ze nekdo rika to a jiny zas tohle. Kazdopadne zarivky, ktere se budou hodit k nasim ucelum jsem nasel :
http://www.nbb.cz/lt-15w-t8-special...ight-narva-d844
Cena neni nijak zavratna + nejake to teleso k tomu, takze to asi zkusim. mr. Men to ma fakt hezky, ale podil UV zarivek na jeho pestu bude asi minimalni. Videl bych to tak, ze to kytkam neublizi a mozna je to trochu vynuna ;-) Za pokus to stoji. Takze ta me rikam, ze to zkusim a uvidi se, kdyz to bude mit vliv na to, ze ty paldy budou cukrovejsi proc ne ;)
Ale ze by to bylo jednoznacne se tady z prispevku ostatnich clenu rict neda.
K tem Virtnamcum...ty to jedou na kseft a myslim si, ze nejaka extra kvalita vyslednyho produktu je nezajima tak jako vynos. Me jako malopestitele pro osobni ucely zajima prave spis kvalita oproti vynosu. Rikas Holandani a Izraelci....nekde sem tu cetl, ze si cesi pestovani holek osvojili stejne tak rychle jako vyrobu piva a s tim se plne ztotoznuju. Myslim, ze jsme v tom nejlepsi, kvalita produktu mluvi jasne. Byl jsem v Holandsku a neco videl a nemyslim si, ze by to byli takovy bomby oproti domacim vysledkum. Krom toho je vseobecne znamo, ze kvalita u holandu jde rapidne dolu za posledni leta oproti spanelum a amikum treba. |
|
|
Zedy |
Tož jsem se snažil pospojovat všechna témata týkající se UV zářičů a jejich záření obecně, tak aby nebyly smíchané dílčí diskuze. Tím se nám celý průvodce UV zdroji trochu nafouknul a tak doufám, že se v tom dá aspoň trochu orientovat :crazy:
Téma Hromadná objednávka UVB zářivek mi přišlo zbytečné sem pasovat a ani by to nesedělo chronologicky. Stejně tak -UV v indoor...
UVA a B zdar, C je smrt :death: Mějte se blaze :slizoun: |
|
|
Bufo35 |
a ako dlho na to svietit s uvčkom posledne dni? |
|
|
|