Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Fotogalerie Indoor > Galerie Mikropěstování

 
Micro Grow LED 61W - Klikni zde pro originální téma
Okurčák
Ahoj, tak konečně přidám pár foto z mého 4 pokusu.
Zapomněl jsem fotit dobu růstu.
Ilustrační foto, ale při světle = naprd. Týden po přepnutí

Zasazeno 20.7
3x řízek NYCD + 3x Critical Mass
3týdny růst, poté jsem přepnul.
1 řízek NYCD k.o.

skříň: 55x55x65cm mini...

světla: extra svítivé LED vlastní konstrukce kolem 55W, někdy přidám foto, ale zatím na nich bude ještě nějaká práce. To by bylo na celé jedno téma.

systém:pasivní hydro dle xmalcolma. Dva 50cm samozavlažovací truhlíky.
ofuk: 12cm pc fan
přítah 12cm pc fan
pacháč: vlastní konstrukce z pvc trubek, vlastně jako má uživatel vampu, nicméně jsem ho udělal moc úzký a budu ho muset udělat znovu, protože to ještě není ono, odtah pacháče pc fan 8cm.

hnojení:plagron phytamin na postřík. alga grow + vermesfluid muškát na růst, alga bloom + vermesfluid muškát na květ. (nevím nakolik se vermesfluidy liší, někdo používá jahodu. Těžko shánět info, ale roste to dobře.)

Hlína:namíchal jsem...kokos, perlit, vermikompost (1,5l). poměr podle oka a trochu keramzitu na dno..

Okurčák
fotky jsou teda pěkně hnusný, musím se s tím trochu poprat ještě.
2 týden od přepnutí.

Zalévám asi po 5 dnech, když je půda proschlá, na střídačku alga vs vermesfluid.

Skříň je extrémně nízká, proto redukuji výšku jak se dá. Trochu prostoru tam naštěstí ještě je.

Teplota přes léto do 30 stupňů (nyní 26). LED moc nehřejí. Hlína špatně vysychá, nutno mít ofuk nasměrovaný na hlínu. Protože jsou kytky dost silné a vyrostly, snížil jsem ofuk nad hlínu. Větrák už celkem překážel.
Okurčák
maximální možná výška rostlin je cca 43cm, poté se začnou pálit o Ledky. Nyní mají rezervu ještě asi 8cm. To půjde...

Čím menší skříň, tím náročnější pěstování. Proto mám v plánu zhotovit novou 70x55x165cm. Světla budou stejná, systém zkusím aero s rotační tryskou gardena. Pro kytičky bude prostor cca 1m. 60cm zabere aerosystém s rezervoárem na vodu..

Když to dobře půjde tak bude příští grow již v nové skříni..
Okurčák
detajl začínajících květů.

Vitalita OK
Okurčák
Ohledně světel. Použil jsem extra svítivé LED 350mA. 58x Red, 6 x Blue, 2 x Warm white.
Red : 29x (Cree) 630nm Xlamp 56,8lm; 29x Avago 640nm ?lm
6x Blue: (Cree) 465nm, 73,9lm
2x Warm White(Avago technologies) moon stone 161lm;4000K.
úhel diod 110-130 stupňů.
Okurčák
diody jsou úzkospektrové, proto jsem přihodil dvě bílé 4000K, které mají široké spektrum. V rámci možností...
Okurčák
Většina diod je připojena přes odpory na zdroj 24V. 10 napojeno na proudový zdroj vytvořený z IO LED driveru. Také na 24V. Každá dioda je na malém kuprexu 2x4cm kvůli chlazení, ale dost se hřejí, zejména modré a bíle. Vše je přiděláno na bílou sololitovou desku. Ale to časem předělám. Deska se v rozích prohybá a snadno dojde k přerušení kontatku na diodách, takže už jsem musel párkrát opravovat. Do budoucna všechny přidělám na plech, který bude jako chladič. Napájení bych rád vytvořil z 24V zdroje a dodělal nové LED drivery napájené z těch 24V, jeden driver pro dvě větve diod. Celkem by mělo být 8 větví, tj 4 LED drivery, každy na 700mA. (350 + 350). Ale to bude stát něco času a energie, takže uvidíme kdy to bude... Celkem to bude zase kolem těch 60-70W. Pro představu, jedna dioda stojí kolem 50,- a více. Modré mě stály 100,-
Okurčák
asi 16(12/12)

Nějak to pořád roste, začínám lámat a ohybat. Přikoupím půlměsíce a nakonec budu muset asi i přivazovat větvičky samostatně k truhlíku. Pár listů Criticalu lehce povadlých, ale ona si s tim poradí..

Fotím s bleskem při světle na 1Mpix. Bez blesku je to naprd a bez světla neni nic vidět.
Okurčák
ajaj, tak s lámáním končím. už jen přivazovat. Jednu krásnou paličku jsem se snažil ohnout a najednou lup a zůstala mi v ruce :( Tak takhle ne...
Hy3nA
citace:
Původní příspěvek od Okurčák
ajaj, tak s lámáním končím. už jen přivazovat. Jednu krásnou paličku jsem se snažil ohnout a najednou lup a zůstala mi v ruce :( Tak takhle ne...


tos musel bejt docela nekompromisní, hele když to enjde jinak a už musíš lámat nebo tak něco, tak zkus nejdřív jemně pomačkat ten stonek, jako ne abys ho rozmáčkl na placku,ale trochu deformovat ho můžeš, pak to jde ohnout (zlomit) líp a v ruce ti to nezůstane :)
Okurčák
To je tak, vždycky jsem používal půlměsíce, ale před týdnem jsem si četl krásnej článeček http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=49013 ohledně trénovaní kytiček. A řekl jsem si, že nemůže být problém dosáhnout požadovaných rozměrů. Je zde i popsáno ono rozmačknutí. V mém případě jsem ji lehce přiohnul, stále nic, najednou lup a palice visí podél stonku. Na pěst.. Hold zkušenosti a zase zkušenosti...
biely
k tym ledkam mam odskusane ze ked moc hreju, mal by si pridat este par led diod doma som mal 40x cervene 20x modre a napajal som ich pc zdrojom najskor som tam mal na 12v 4 diody a tiez pekne piekli hlavne cervene potom som k nim po 2 pridal a bolo to lepsie...
Okurčák
biely: jasný. Ono celý je to trochu složitější, ale nerad bych mlátil prázdnou slámu. Nicméně něco málo o tom vím, protože elektrikou se trochu živím a měřením LEDek jsem ztrávil už nějakou dobu..
Okurčák
Snad jen ve zkratce...LEDky jsou napájený stejnosměrným proudem. Každá ledka, má výrobcem dáno, při jakém proudu je maximální efektivnost, tj nejvíce svítivosti na množství proudu. Zvýšením proudu se zvýší svítivost, ale né o tolik o kolik se zvýší spotřeba. Každá Led má na tento svůj proud uvedené i napětí, při kterém ho dosahuje. zpravidla při teplotě kolem 20 stupňů. Tomu odpovídá vyzářený výkon diody. A ten se musí uchladit. Pokud se neuchladí, což většinou ne :) teplota na diodě stopne více než 20 stupňů. Pracovní teplota bývá až asi do 100 stupňů mám pocit. Ale problém je v tom, že každá dioda, má napěťovou charakteristiku závislou na teplotě ( při konstatnim proudu). Což znamená, že když máme proudový zdroj, dioda bude svítit stejně, i když se bude měnit její teplota a bude se měnit napětí na ní. Tedy z druhé strany. Máme-li pouze napěťový zdroj, napětí na diodě určí proud, který diodou prochází, tomu odpovídá nakolik bude dioda svítit ale to se bude měnit. Protože když se dioda ohřeje, změní se napětí na diodě, tím i odpovídající proud a tím i svítivost.....Snažil jsem se to napsat co nejjednodušeji a polopatě. Jestli to někoho uráží že říkám samozřejmosti, tak se omlouvám.
Okurčák
biely: moje diody se kterými jsem nedávno pracoval: červená 2V, modrá 3V. Což znamenalo, že aby při 12V svítily protékal stejný proud 6x červená vs 4x modrá. Problém je ale v tom, že když se ledka začne hřát, na stejném napětí se zvýší proud. Bohužel o hodně. Malá napěťová změna stačí k velkému nárůstu proudu. Tj nejlepším řešením je mít proudový zdroj a chlazení diod dostatečné.. Tím se dosáhne toho, že pokud se mění teplota okolí, diody svítí stejně i když celkové napětí na ních (napájecí) se v závislosti na tom nění.
Okurčák
biely:tím že se přídá určitá dioda do série na napěťový zdroj dojde k tomu, že všema diodama prochází určitý stejný proud, který na každé diodě udělá určité napětí. Toto napětí odpovídá v součtu napájecímu, ale když je diod více, napětí se samozřejmě na každé diodě sníží. A snížení napětí na diodě znamená snížení proudu, tím i výkonu a tím i vyzářené energie (tepla).
Okurčák
rád bych jen nekecal ale i něco vyfotil, ale foťák bude až v neděli..fotky z foťáku jsou strašný, přidám jen jednu...ale hnus
biely
v tom vsetkom mas pravdu, nedalo mi to a skusil som prudovo teplotnu zavislost doma na tych mojich ledkach. Optimalny vykon led diod (5mm, 10k mcd, 20stupnov, cervena pri 12V) som dosiahol optimalnu svietivost uz na 4 kusoch pricom odber stupol z 77mA (zaciatok merania) az na 82mA behom 10 minut. Pri 5 a viac kusoch stracali ucinnost. Ledky necham bezat este aspon pol hodinu no prud ostava stali - stupa tak pomaly, ze ani amper meter neukazuje ziadnu zmenu ani za desatinnou ciarkou pocas pisania na telefone, a to pisem pekne dlho :D no urcite by som takyto pokus skusil zo stabilizovanim zdrojom na cca 10 led.
biely
ked pride ten den, a budem moct rozbehnut beztrestne IN, led je jasna volba predsalen s nimi mozes dosvietit aj tie najtmavsie miesta v boxe bez potreby vecieho miesta na obimku usporku ci vybojku. Aj ked je este skoro o tom pisat uz teraz mam v hlave obraz idealneho boxu kde sa budu ledit moje male mamini xD .
Okurčák
biely:jasná věc, snad se ti podaří dosáhnout svých cílů. Kdybys potřeoval poradit, ..co bude v mých silách, podělím se o zkušenosti..
Okurčák
21(12/12)
biely
mas to krasne podla mna :) ako mas riesene svetlo v skriny bo som dostal tienidlo a neviem ci mam don navrtat diery na ledky z led reflektormi alebo zakombinovat aj z usporkou
Okurčák
světla jsou řešená viz příspěvěk č.7. Ale asi světla vyndám a nafotim. Jak jsem psal, celý to ještě do budoucna předělám, současné řešení není dobré. Sololit se prohybá a diody se hřejí více než bych chtěl. Nicméně takto šlapou už víc jak rok. Plus 10 diod mám v rozích na dřevěných latích. Ty zapínám když je kytka větší. Do budocuna hodim všechny na nějaký plech. V rozích sololitu jsou řetízky. na stropě skříně mam poutka. Světla spouštim dle výšky kytek.
biely
www.conrad.cz/led-z-power-z-w4218-2...ta-bila.k175328 taketo ledky v rohoch?
Okurčák
Diody které jsem použil:
Red1
http://cz.farnell.com/jsp/search/pr...i-bf9f-00001000
Red2
http://cz.farnell.com/jsp/search/pr...i-bf9f-00001000
blue
http://cz.farnell.com/jsp/search/pr...i-bf9f-00001000
white
http://cz.farnell.com/jsp/search/pr...003&sku=1686153

Ale pozor, jestli se někdo chcete pustit do experimentování s těmito diodami, musíme zainvestovat, mít představu jak je osadit, chladit a jak je napájet..... bez know how a elektronického vybavení to NEJDE!
Okurčák
já jsem si nechal vyrobit pro každou diodu malou kuprextitovou desku 2cmx4cm. A na ně jsem je pájel, poté přidělal tyto destičky na desku ze sololitu a propojil mezi sebou pomocí kabílků. Chlazení není dostatečné, připájel jsem přídavné měděné destičky, které z toho "trčí". Pokud by byly na plechu tak by se to celé chladilo lépe. Kolega u mě v práci LEDky pájí krásnou metodou, že do jednostranné kuprexové desky s mědí vybrousí drážky, tj jako jednotlivé přepážky, aby vytíčil vodivé cesty. Poté desku pomocí nože ztenčí. Celé to totiž vypadá jak vrstvený laminát (kuprex), a lze "odšípnout" dost vrstev, tím desku ztenčit. (tím vznikne tenoučká destička s mění nahoře). Připájet diody a celé to přišroubovat pomocí izolačních podložek na plech (aby šroub nevyzkratoval LEDky, pokud to není vyžadováno strukturou obvodu). tím dojde k ideálnímu chlazení. Mým i jeho cílem je mít LED bez aktivního chlazení.
Okurčák
24(12/12)
Okurčák
29(12/12)
foto 1 i 2 Critical, 3 mam pocit taky..

vypadají splihle, ale mají taky tři hodiny do svítání...
biely
hmmm... :) nna zjedenie
Okurčák
30(12/12)
nahoře Critical
dole NYCD

Vypadají splyhle, mají ale 3h do svítání...
Okurčák
zalévání stále stejné. Když je půda proschlá a truhlíky lehký, napřeskáčku dávám buď alga bloom nebo vermesfluid. Nic složitého..
Okurčák
32(12/12)

foto 1-3 Critical
4,5 NYCD

NYCD má tenčí blizny



Focení je v rámci možností. Ve skříni není k hnutí a kytky kvůli fotkám vyndavat nebudu.
Okurčák
V době čekání na sklizeň (cca 1 měsíc), testuji nově koupený IO obvod na proudový zdroj. ZLED7020. U farnellu stojí bez daně 41,- Pořádné testy udělám až budou světla zase k dispozici, tj po sklizni. Zatím ho testuju na 4 LEDkách v serio-paralelní kombinaci při proudu 700mA a šlape to parádně. Rád bych předělal světla jak už jsem psal. Hodil je na plech do 8ti sérií. každé dvě série budou paralelně spojeny a napájeny tedy 2x350mA tj 700mA proudovým zdrojem.(ten bude napájen z mého dosavadního 24V adaptéru. Tímto tedy pomocí 4x IO ZLED7020 budu napájet 8 větví, do každé poteče 350mA. A měl bych mít klid ohledně vlivu teploty a vlhkosti. Takový je plán. Koupil jsem na zkoušku 1 nový reflektor na diody (Jsou drahý jak kráva, jeden stojí skoro jak nová dioda). Mám v plánu osadit reflektory půlku všech červených diod. tj 29 x Cree. Uvidíme. Až to bude, tak fotky napoví samozřejmě více než hromada textu..
Okurčák
36(12/12)

foto 3 NYCD
foto 4,5 Critical

Docela přibývá pryskyřice, mám radost. Už s nima nic nedělám. výška se zastavila.

Mám v plánu koupit Ripen, který jsem ještě nikdy nezkusil a nějaký final flush protože propláchnout samozavlažovací truhlíky kde je rezerovár shovaný pod kytkou, je né úplně možné.
Cenově se mi líbí Canna flush za 150,- 250ml Ripen 170,- 500ml. To se dá...

Zkusim tedy dva týdny před koncem Ripen, týden před koncem canna flush a asi trochu vody před koncem...

Uvidíme co to udělá, ještě jsem to nezkoušel. Doposavaď jsem jim jen nechal tmu na poslední dva-tři dny + týden před koncem proláchnul ve sprše a nechal bejt..
biely
dufam ze ti to pojde, som zvedavy ako ti to dopadne
Okurčák
42(12/12)
kytky začaly celkem slušně vonět, takže se bytem lyne nasládlá vůně :) pacháč nestíhá.

Fotky opět nic moc, do skříně se prostě foťák nevejde, takže fotim jen pár maker kde neni nic moc vidět ohledně celkové velikosti palic, ale vypadá to dobře..
Okurčák
42(12/12)
Okurčák
Přemýšlím nakolik ostříhat listy, aby šlo více světla do palic. Četl jsem nějaké příspěvky z grower komunity a přišlo mi, že převažuje názor, čím více ostříhat, tím lépe.... Asi vyndám kytky ze skříně a nechám pouze menší lístky, případně listům šmiknu půlku...
Nebo ne?
Děkuji za jakoukoliv radu. Zatím jsem ostřihával spíše v malé míře.
Nevim,co tady prevazuje za nazory,ale ja osobne striham listy v kvetu jen efektivne,tj.ne ve velke mire,kytka je prece potrebuje,pokud chce rust,resp.kvest.navic ty ledky ti stejne neprosviti moc do hloubky,takze nevidim duvod,proc to radikalne strihat.
Zkus si zahulit a s kytkama si trosku popovidat,mne to pomaha.
Jinak moc krasne pocin.
Okurčák
46(12/12)

Díky za podporu. Listy jsem zkrouhnul. Koukám že listy na Criticalu jsou všechny flekatý, NYCD v pohodě. Ale to už kytka do sklizně vydrží.
Okurčák
Máte někdo zkušenosti s Ripenem? Rád bych ho zkusil.
Okurčák
fleky na Criticalu, jako by tam chyběl chlorofyl. WTF

Žádný škůdce jsem nenašel ani pod mikroskopem. Vypadá to že NYCD něco chybí v půdě...
Ale co????
Spálený to bejt nemůže, stříkal jsem to přes "noc" a před dlouhou dobou vzhledem k fázi květu.


Kdyby měl někdo radu, byl bych vděčnej..
Okurčák
47(12/12)
Okurčák
54(12/12)
Dal jsem dávku Ripenu. Uvidíme..
Ještě pár dnů a dám flush.
Okurčák
Vypadá to dobře. Sice jsou v pěstěbním prostoru díry, ale to je z důvodu, že palice zatěžujou stonky a jsou ohnutý na všechny strany (větrák jsem pouštěl pouze na hlínu, výš už se nevešel, zato ale hlína vysychala, u LEDek velmi důležité.) Palice pěkně tvrdý, to mám radost. Pryskyřice převážně zakalená. Uvidím jak zafunguje Ripen, už brzo musí přejít na flushing..

Současný stav

22dnů 18/6
56dnů 12/12 (světelnou periodu jsem už začal snižovat pod 12)

Zajímavá myšlenka je, kolik dnů dát kytce 18/6 kvůli tréninku. Protože o kolik se kytka lépe rozvětví, o to sežere více elektřiny. Moje strategie je vypěstovat při minimálních nákladech množství 30-50g. A nekupovat zbytečný blbosti. Co se dá vyrobit sám. Nebudu kvůli tomu při mikro growu frčet dvouměsíční trénink, kterej mi vše prodraží dvojnásob. Chci přejít na aero a zvětšit skříň, kde budu živit ještě cca 8-10W vzduchovací motorek, ale zase mi odpadne vysychání půdy a výsledky by mohly být zajímavé. Uvidíme. Nechci se piplat s přípravou roztoku, na kterém si někteří pěstitelé dle mého až ujíždějí, takže bud to půjde nějak rozumně, nebo se časem vrátím zpět k hlíně. Ph a ec metr jsem opatřil tak uvidíme.. ;) Každý podle svého..že
Okurčák
Otázka pro čtenáře, kolik dnů dáváte kytce v růstu? Jestli vás zajímá ekonomická stránka, nebo pouze pěstitelská, tj dokud kytka není dostatečně košatá a oku lahodící, tak nepřepínáte..
vetsinou 30 dni,nekdy vic,proste az jsme ja i kytka spokojeni a pripraveni kvest :)
zmetek
Libi se mi, co jsi vytvoril i kdyz to bude chtit jeste hodne doladit, muzes vyfotit nejaky detail toho chlazeni tech LEDek? To by me docela zajimalo a taky teplota jakou na tech chladicich mas. Byla by fajn i fotka kde bude neco na porovnani velikosti, takhle se to z fotek neda moc dobre odhadnout.

LEDky bych priste zkusil nejak rovnomerneji rozmistit do plochy toho panelu, vypada to, ze modry mas jen ve prostred, asi by bylo lepsi jich par prehodit vic ke krajum at je svetlo rovnomernejsi. Na farnellu prodavaj i 660nm LEDky, mozna by taky nebylo od veci jich tam zkusit par dat a nebal bych se ani royal blue (455nm). Prijde mi, ze je tam modrych dost malo vzhledem k mnozstvi cervenych. Ale to chce zkouset a postupne se priblizovat k idealnim pomerum. K+
Okurčák
jasná věc. brzy to nafotim. těch modrých je 6 a jsou to Royal blue 465nm. Dal jsem je na střed s tim, že kytky při růstu budou uprostřed, což není úplně real. Po tomto growu budu světla zase předělávat jak jsem už psal. Zatim sháním hliníkovej plech na kterej bych je přidělal. takhle je to nevyhovující. Původně jsem tam měl 48 červených, 6 modrých a 2 bílé. přidělal jsem do stran 2x5 čevených. tj teď je to 58red, 6 blue, 2white. Těch modrých tam moc není. Časem vyladím. Diody jsou zatim na sololitový desce na kuprexu 2x4cm. červený se uchalděj, modrý a bílý maj na sobě ještě měděný pásky. Do budoucna ještě přidělám nějaký reflektory a proudový zdroje..
Vývoj je vývoj. Všechno nejde hned.... :) Ale roste to pěkně. Fotky jsou na prd protože je skříň malá a nevejde se mi do ní foťák. Už stavim větší.. Plus teplota ledek, modrý a bílý cca 60-70 (80?)stupňů na chipu, řekl bych, proto to chci hodit na ten hliník, aby to bylo do 50 všechno...
Jede to na 350mA což není tolik. to se dá. červené jsou 2V. tj 0,7W modré 3V (1W) a bílé 3,5V (1,2W). Proto ta větší teplota..

Koukám že farnell má i ledky 656 nm od osramu. Ale zase nikde nevidím jak budou svítit. Cree je záruka kvality. Ale je jasný že by se tim zlepšilo spektrum. To jsem chtěl právě doplnit těma dvěma bílejma LEDkama. Možná na zkoušku pár koupim abych viděl jak svítěj. Ale jestli má někdo z vás zkušenosti s LEDkama na této vlnové délce, tak by to bylo super...

Už jsou to tak dva roky co na těch ledkách dělám. Začínal jsem s obyčejnejma supersvítivejma. Ale to byl krok zpět. Maj malý vyzařovací úhel a to je špatný. Tyhle maj úhlel kolem 100-110stupňů. když dám na pár ještě 60-70 stupňový reflektory může to být zajímavé..

+Všem díky za připomínky. Však já to časem vyladím..
Okurčák
+Přídávám foto starých světel...
Okurčák
+přikládám fotky starých světel kde jsou vidět vysoce svítivé úzkosměrové diody a po stranách už pár prvních současných výkonových diod. Hodně práce mi to tenkrát dalo....
Cuprex je rozměru 20x30cm
Okurčák
58(12/12)

tedy narychlo něco pro porovnání

Ale mam slabej blesk na foťáku a v tý tmě to prostě neutáhne. Světlo se na zelený barvě ztrácí..
Teda, kdyz sem tohle videl. predstavoval sem si kytky jak paratka a uz vubec sem neveril ze to dojedes do konce, je to parada Kplus mas jasny... ze zvedavosti se zeptam, na kolik te vysel soucasnej(trochu punkovej :D) panel?
zmetek
díky, byl jsi rychlej...

ty teploty jsou ale fakt hodne vysoky, LEDky pri nich budou velmi rychle degradovat, navíc tak maji mnohem nizsi optickej vykon

ten stary panel bych klidne taky vyuzil, pridej jeste modry a muzes pod tim nechat korenit a rozrustat rizky nez prepnes na kvet
Okurčák
zmetek: s tou teplotou to je jasný, proto to budu předělávat. Ale zase ber to tak, že červený jsou studený a těch je tam nejvíce.... ty maj třeba 40 stupňů.
Lori: no, začínal jsem na pár stovkách ale ted už jsem v tom tak za 4000,- :)
citace:
[i]
Lori: no, začínal jsem na pár stovkách ale ted už jsem v tom tak za 4000,- :) [/B]


No to uz je pekna palka, ptal sem se proto ze jednou za cas kouknu na kolik by takovej panel prisel, a ted me prastila do oka akce na led moduly(asi do auta) po trech smd diodach, udavana svitivost jednoho panelu je okolo 60lm pri necelym 1w, a cena se tam pohybuje do 20korun...! Takze prakticky stejny parametry jak 1w led cipy pri ctvrtinovy cene, ale to uz zabiham moc od tematu. Za odpoved diky
Okurčák
včera jsem zalil finalem. Do konce týdne chci kytky říznout, pryskyřice už vypadá ok..

P.s. teď jsem na ně šahal, a tím že vlhkost nízko (50%), stonky ohnuté, větráky naplno. Tak vzduch proudí kolem světel naplno a diody se dobře chladí. Teplota je max do 40 stupňů na bílé, ostatní jsou v poho..

Nejvíc to bude asi topilo v době růstu.. No snad seženu nějakej ten plech..
alesh
Ahoj, konečně to tady někdo rozjel s pořádnýma LEDkama.

A teď spousta dotazů:

Jaký to máš plošňáky? Klasický FR4 nebo něco s kovovým jádrem? Pokud FR4, máš tam prokovený otvory pro přenos tepla? A na sololitu? Když to předěláš, zvýší se ti účinnost. 40 stupňům nevěřím, to může bejt někde na plošňáku, pájecí bod má mnohem víc a přechod ještě víc.

Jinak Farnell má teď hyper red (655nm) (Osram Oslon), minimální bin 3T - což je 355mW. Prakticky nejlepší deep red na trhu (ještě s Rebelama).

Co ten driver s tím IOčkem? Šlape to dobře? Sám teď skládám podobný setup a rozmýšlím, jaký drivery použiju. Určitě by ti klesly náklady, kdybys jich udělal o něco víc a rozumně prodal.

Ještě bych poznamenal, že není dobrý nápad dělat jeden driver pro dvě paralelní větve. Často to skončí tak, že jednou větví prochází mnohem vyšší proud, než tou druhou, což vede k přehřívání a k možnému odpálení. I když tvoje LEDky jsou stejně specifikovaný na 700mA, takže by jim to asi neublížilo, ovšem prospívat to nemůže. Plánuješ je s pořádným chlazením krmit vyšším proudem?

Jo a ještě by mě zajímalo, kde si necháváš dělat plošňáky a na kolik to vyjde (třeba za 1dm^2).

a.
Okurčák
alesh:Je to FR4, 0,8mm. Nechal jsem t o vyrobit u pana Kohouta http://www.tistaky.cz/ cenově to vyšlo na pár korun za jednu desku. (Už nevim4-8kč?myslim 1 deska jedné diody.. Fotopředloha stojí kilo a něco řeznání). Ale dá se koupit deska z GM. nařezat, proférzovat a nožem uštípnout pár vrstev lamina a ztenčit. Potom bude dokonale tepelně odvodivá. Uvidím zda tyhle neztenčím až je hodim nějakej plech. Na ty hyper red ještě mrknu. Ten IO je parádní, má intergorvanej výkonovej mosfet v sobě, je to o pár součástkách a umí až ampéru mam pocit. Účinnost má přes 95 procent při optimálním zatížení (vstupní napájení/výstup napětí/prodová zátěž). Je dost možný že při 700mA poteče každou větví jinej proud, na to mrknu, případně prohodim nějaký diody. Ty paparalení větve budou mít samozřejmě identický zapojení diod. Uvidím, chce to testy. Každej bych chtěl vědět hnedka všechno, ale to nejde :) Krmit většim proudem, jak jsem už psal, chci mít optimální světlo s minimálníma nákladama. Moje led maj nevyšší efektivitu na 350mA. Samozřejmě bych je moh přitáhnout více. Zatim o tom neuvažuju. Šlo by to snadno.... Vem že převládají Red a ty jsou méně žravý. Takže by to při dobrych chlazení jít určitě mělo. Pro lepší svit jsem přemejšlel nad těma reflektorama, ale to jsou pracha navíc (min 30kč za jeden), uvidíme.... Asi tak....

Dostatečně to vylepšit, tak bych klidně i pár prodal, s tim jsem počítal od začátku, ale zatim to neni ono a náklady jsou moc vysoký. Výrobci led panelů koupěj milion ledek a nákady maj minimální.
Okurčák
ukázka desky s diodou..
2x4cm 0,8mm FR4, Cree red 630nm
Okurčák
Díky všem za připomínky. Kolega alesh mě přivedl na nové myšlenky. Už chápu proč týpek provozuje svoje 350mA diody na 700mA. viz odkaz http://bonsaihero.com/ledgrow.html (odkaz uživ.biely)
Asi se to vážně vyplatí, protože se pořizovací náklady sníží na půl.
biely
nebolo by lepšie upevniť tie ledky čo máš na hliníkový plát? chladenie by sa dalo teoreticky riešiť potom za pomoci cpu vetrákov + s teplotným regulátorom otáčok praktickz to ešte nemám odskúšané nakolko taký plát aký by som potreboval nemôžem zohnať zaťial
Okurčák
biely: máš pravdu, už mnohokráte jsem zmínil, že budu světla předělávat. Takhle to bylo provizorní. Myslel jsem že se diody dobře uchladí samotnou kuprexovou deskou a jako nosný materiál jsem vybral sololit kvůli ceně. Sololit ale celkovou váhu nesnese plus ledky chci chladit lépe. Tj opravdu to budu celé předělávat. Cílem je předělat celý systém. Sundám destičky s diodama a budu je nejspíše lepit na plech (hliník nebo nerez). prodrátuju a připojím IO LED driverů. Do diskusi s aleshem jsem si uvědomil, že je blbost dávat dvě dvětve na jeden proudový zdroj. Při přerušení okruhu větve by protékal plný proud větví druhou a musel bych to ošetřit pomocí pojistek nebo zenerek. Takže abych neutrácel za IO LED driverů, které mam koupeny 4, zapojím méně diod na 4 okruhy po 700mA. Z datasheetu diod plyne, že při dvojnásobném proudu je světelný tok cca 180-190%, takže se to dá... Uvidím. Možná udělám kompromis a pojedu na proudu mezi 350-700mA, to až podle testů nového světla. Plus jestli se prodávaj nové deep red diody, tak asi přikoupim a zapojím do okruhu aby to bylo ideální. Snížením počtu červených diod se sníží nepoměr modré vs červené. Ale možná pár modrých na radu aleshe přidám. Jestli má kytka kvůli nedostatku modrého světla problém s optimálním průběhem fotosyntézy, mohlo by se to jen vyplatit.

Takže je to tak, diody půjdou ze sololitu na nějaký chladič pro lepší odvod tepla. Skříň bude větší a vyšší, takže bude více prostoru pro cokoliv.
Okurčák
Kytičky už mají tmu, v neděli půjdou pod kudlu.... to bude 67(12/12)
Pohled do skříně je dost zajímavej, všechny stonky jsou pod palicema někam ohnutý.

Objednávám nakonec i kovové diodové destičky. 100ks za těch 8 doláčů s dopravou zdarma, to už se dá. Horší je že si člověk musí počkat. Na jednu věc čekám už měsíc a nejsem si jistý zda ještě dorazí :) Hold riziko věcí z Chiny.
Okurčák
pár fotek z mobilu LED světel. Handmade :)
Okurčák
Fokty při sklizni (celkem 5 kytiček). Foceno na mobil, takže jen takové orientační..moc se nepovedly.
foto: 1-3 jednotlivé kousky Criticalu
Okurčák
zbývající dvě rostlinky NYCD.

Už se to suší :)
Můj předběžný odhad stále stejný. cca 35-45g. Ale fotky se moc nepovedly, chce to zase foťák.
indician
Pekny to mas.
Jinak se daji koupit ALU desky - tistaky i pro vice diod - napr. pro 24ks. Predpokladam, ze jsi si objednaval klasicke "STAR" tistaky a planujes je lepit nebo sroubovat na vetsi chladic. Mam takhle udelany 50W led panel (25x3w diody na star tistaku v serii, 680mA driver) ale s osazenim s durazem na rust. Na kvet mam zatim sodik....
Okurčák
jj, diody bych dal rád na star chladiče a každej pak přidělal podle představ na chladič (plech). Koukal jsem že se prodávaj i na víc kusů. Ale zkusim to přes ty STARy.
filipec
Pekna prace, vyhlasujes tipovacku? :)
Pokud jo, davam 44,4g
Okurčák
:) ty fotky jsou fatk špatný. Udělám pár nových, pak se ukáže ;)
Tak co? jak to dopadlo, verim v g/w tak ne ze me sklames
Okurčák
:) už to celkem vyschlo, tak bych to moh zítra ořezat a zvážit.


Koukám na to a ještě nepraskaj větve, tak to bude chtít tak cca ještě týden...řekl bych
Migho
Tak kamo, pohni s tym, netrpezlivo cakame :D
Okurčák
Neměl jsem teď moc času, ale je to usušený a před chvilkou jsem očesal dvě kytky NYCD a dělá to 21g sušiny.

Zbývají 3 kousky Criticalu, ty udělám snad zítra.

Takže tipuju tak cca 35-40g celkem. Ještě jsem nekoštoval tak myslim, že přišel čas.. :) Potom to celý spočtu....
nejak na to kasles, furt tu sedim jak na trni jakej je vysledek :D
Migho
vsetci tu slintame nad finalnym cislom, nenapinaj nas ;) ...toto uz hranici s tyranim :D
Okurčák
Omlouvám se. Nestíhal jsem to dotáhnout.
Takže zatím to vypadá na 26g Criticalu.

Tj 21g NYCD
25g Critical

Celkem 46g To je krása :)
Okurčák
Vypáleno na světlech.
Světla 55W (61W je celková spotřeba skříně včetně všech větráků).
periody:
18/6 22dnů
12/12 55dnů
10/14 10dnů
Prosvícených hodin: 1136
počet spotřebovaných kWh: 1136*0,055 = 62,48

GE: 62,48/46 = 0,73
Okurčák
rád bych podal i rozumný smoke report, ale nemám vaporizér abych posoudil čistou chuť a taky nejsem žádný velký znalec.
NYCD chuťově velmi jemný, Critical aromatičtější. Časem budu chytřejší. Oboje velká paráda :) Mam pocit že jsem to sklidil akorát. Není to tuhnoucí, ale maká. NYCD mi při kulečníku moc nepomoh :) se dalo čekat...

Nová skříň bude, vylepším světla. Nový vzduchový filtr bude asi až časem a nejspíš pojedu ještě jedno kolo v hlíně, protože na aero bych musel dodělat pár věcí..uvidíme.

Zkušenosti se hodí, pár věcí můžu zase vylepšit, ale byl jsem limitovaný velikostí skříně při použití LED.

Všem pěstitelům zdar.. ;)
filipec
Ty vole o gram..škoda, že nikdo jinej netipoval :D
Dobrá práce!!!
Okurčák
Začínám stavět nové světlo. 28LED na 680mA. Až to bude hotové, pošlu fotky...
biely
už na tie powerled ?
Okurčák
všechno stejné LED (výkonové), ale místo 350 pojedou na 680. Jsem z 95% hotov.. (hlavní světla už jsou hotová, ještě dodělám novou skříň.)
biely
ako pokračuješ ? už klíčiš ?
Okurčák
Tady je nový grow...
Nová skříň, nový LED panel, nový pěstební systém. Z toho plyne že to ladím... :)

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=67843


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma