Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
libra drip a drip obecne - shanim informace - Klikni zde pro originální téma
sirup
Ahoj, jiz nejakou dobu pokukuju po teto metode. Nebavi me totiz porad zalevat :)

Mam skrin o sirce 1m hloubce 50cm. Velmi se mi zalibila metoda SOGu a zajima me jak bych to mohl skloubit... Je mozne do libra truhliku narvat napr. 10 kytek?

Rozumim tomu spravne ze mam nadobu s vodou/vyzivou a prez casovac poustim cca 1 za dva dny na minutu. tim padem cerpadlo nazene do kapilar vodu...

Otazky:

1) Je mozne pouzit na odtok normalni odkapavac na nadobi? Funkci by to melo plnit stejnou a z duvodu maleho mista si nemohu dovolit dalsi odpadovou nadobu

2)Mohu pouzit misto libra kvetniku normalni malinke kvetinace (SOG) a pouzit jiz zminovany odkapavac na odtok?


3) Je lepsi pro drip system cocos, nebo hlina?

4) Staci jedna vetsi, centralni kapilara na cerpadlo v kyblu? Ktera se pak bude vetvit na cca 30 kvetin.

5) Neni to cele blbost skloubit drip a SOG?

Dik
prysk
ze stejnýho důvodu jsem i já zvolil vodu.

1.žádný sraní se zálivkou a s hlínou.
2.Je to levný

-dlouholetí kamarádi pěstitelé jen doporučujou a nemůžou si vynachválit.
Koupil jsem:
vanu - 160,-kč
čerpadýlko - 360.-
rozvod pro 12 kapilár- 120.-
hadici cca 15.- :)
samozatahovací pásku cca 100.-
kolíčky na prádlo :) ca 50,-

-vana na 65l-dáš čerpadlo,hadici+kapiláry.
-tvrzenou polystyrenovou desku-na ní kytky-cca 2% spad rovnou do vany.
Zapneš čerpadlo a je to. Kytky měli roztoky na růst cca 14 dní. Ani jednou jsem na to nešáhl až předevčírem, kdy jsem vyměnil roztoky a přepnul.

Nic nevnucuju, jen píšu levnej a lehkej příklad pěstu s minimální ůdržbou.Příští kolo vychytám desku tak, aby byla na stálo a vejš, abych mohl jet scrog a nehejbat s kytkyma.

Good luck :)
sirup
A to jako to co vytece natece zase rovnou do zavlahove nadoby? Nebo jak si to myslel?
Jo a jeste, kde si kjupoval ty kapilary atd? Moc se mi nechce se nechat obrat v Gshopu. To by mohli mit i v OBI, hornbach....
prysk
Přesně jak řikáš, roztok koluje.(pokusim se nakreslit)
Vše,krom těch kapilár seženeš v Obi apod.

http://www.growmania.cz/rozvodka-s-...vodu-p-893.html
prysk
Doufám, že je to trochu poznat, kdyby ne, vysvětlim :)
A zapoměl jsem:,jako medium keramzit. Levný,beze sraní a nemusí se měnit každý kolo. Jen je smrtelně důležité, ho proprat v horký vodě.Třeba 3x,aby se zbavil těch minikamínků,který pak zasíraj kapiláry. Jinak jsem se nechal inspirovat a ukrat manželce punčochu a tu navlík an čerpadýlko jako filtr :)
sirup
Dik moc za nakres. Uz tomu rozumim...Co mam tedy pouzit jako medium? Cocos?

Pujde to bez EC metru? :)
prysk
Já používám keramzit (na radu gurů) :D
Jinak ten spad mám udělanej tak, že ta deska vlastně stojí na vaně a vzadu jsem dal 2 špalíčky,tak aby to bylo nahnutý.
Jinak mam plán o víkendu udělat přepadovou desku, která by byla ve skříni na pevno,tudíž ji dám trochu vejš,abych měl tak cca 20čísel nad vanou a mohl měnit vodu bez toho, abych vyndaval kytky a tim pádem mohl dát síť a pořádně to tam zaScrogoušovat. :)
Hlava
No kdyby jste to hledali tak je to uz asi 10let ve FAQ http://grower.cz/pestovani/navody/hydroponie/9.html , jinak sirup , kup si NFT vanu a máš klid , koukněte se do toho FAQ a tam to je vše vysvětlené , jo a EC/pH metr je celkem duležitej u dripu , kdyby ho použivali všichni tak sekce Nemoci Rostlin a Problémy je o 2/3menší , čau Hlava


nějaky drip

http://grower.cz/forum/search.php?...rder=descending

http://grower.cz/forum/showthread....15660#post15660
prysk
citace:
Původní příspěvek od sirup
Dik moc za nakres. Uz tomu rozumim...Co mam tedy pouzit jako medium? Cocos?

Pujde to bez EC metru? :)


Když jsem se na todle ptal kamarádů,tak se mi všichni "skoro" vysmáli.
Ten muj dloholetej kámoš pěstí cca 13 let. PH ani EC "NEŘEŠEJ". Když jsem měl tendle system doma já,cca 9 let zpátky, tak jsem to taky neřešil. POdle mě je to tim, že kytky jsou neustále na roztokách a zvyknou si. Já prostě natočim 4x 10l kýble a naleju do vany-zamíchám postupně roztoky-zapnu čerpadlo a víc neřešim a je jedno, jestli u kámoše an venkově, nebo v paneláku.
prysk
Jo to víme Hlavo :) ,jen jsme diskutovali. Proč kupovat drahou vanu, když to jde o čtvrtku levněji. Nic proti dripu ani NFT,ale todle je nejlehčí a hlavně levnější. Thats all :)
Hlava
citace:
Původní příspěvek od prysk
PH ani EC "NEŘEŠEJ".


citace:
Původní příspěvek od Hlava
.... jo a EC/pH metr je celkem duležitej u dripu , kdyby ho použivali všichni tak sekce Nemoci Rostlin a Problémy je o 2/3menší .....



Jistě , taky to jde , neřikam že ne , ale až budete chtit nějaky "pořadný výsledky" tak podle oka to pH prostě netrefíš a EC už vůbec ne , no uvidíme se v Nemoci Rostlin a Problémy , čau Hlava

PS: tady to máš to co jsi čmáral , http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=48641
prysk
Jasně, nikomu to necpu, jen se řídim tim , co mi skušený lidi poradili a jejich "pořádný výsledky" znám a "jim"přes 10 let. Škoda jen, že takovýdle lidi na grower nedostanu. Holt to jsou všechno fotři od rodin co si krossej mezi sebou a nikde se tim nechluběj. :)



Edit: jo jo, to je podobný, ale podstatně dražší.
Hlava
No a proč jsis bral klony ode mě a ne od borců co ti pres 10let raděj , maj krossy o čem si tady muzem zdat a maj poradny vysledky pres 13let , škoda že tady ti lidi nejsou , fakt bych to chtel vidět .......to jsou lidi co žijou někde v lese , nebo pod zemí protože nikoho takovyho asi neznám , ani sem za 20let nepotkal , proč sem ti přes několik PM radil , když ses mě ptal pred 10ti dny , na to jaky koupit věci na drip apd , kde jsou ti borci co znaš přes 10let ??? Kde byli před 10dny ?? To se mi snad zdá .....
sirup
No chapu ze bez PH metru to asi nejde. Ja pouzivam kapky a jakz takz se trefim. Spis se bojim toho EC.
Pokud tomu dobre rozumim, tak jediny rozdil je ta vana (do ktere se davaji kvetinace s kapilarami). Cimz me napada ze misto teto vany lze pouzit napr. hlubsi odkapavac na nadobi :) + vyvrtat donej diru...To je jediny rozdil ne? drip X NFT?

Jinak dik vsem za reakce
Nechci se do toho motat,ale jestli někdo pěstí 10let a nepřišel na to,že Ph je jedna z nejdůležitějších hodnot pro zdraví a dobré přijímání živin a hlavně ve vodě,kde se blbý Ph projeví přes noc tak bych chtěl vidět jejich kytky.Ec možná poladíš podle tabulek na hnojkách,ale Ph?Jj jsem nový člen a vím prd :-) Ať se daří a roste to.Když tak se zeptej kámošů maj určitě hodně rad nad zlato,ale s tím Phčkem bych jim moc nevěřil :-)
prysk
SORRY HLAVO-nechtěl jsm tě takhle rozzuřit :)
1. Já jsem Hlavo nikdy o dripu nemluvil,chtěl jsem po tobě radu,jak spojit kapiláry,hadice a udělal jsem to přesně jako kdysi. Jen jsem si nepamatoval, jak jsem to pospojoval (nevim to do dneška),ale vykoumal jsem to a jede to.
Krossy oni nedávaj. :)
2. A to že mi raděj přes 10let je taky nějakej výmysl.To jsem nikdy netvrdil. :) Je to jeden můj dobrej kamarád, kterej mezi ně patří a taky mi vše poradil.
3.Další blud,o jejich krossech sem netvrdil nic víc, jen to, že maj "SVOJE" a jasně jsem napsal, že je to uzavřená společnost co se nebude nikdy vystavovat.Těm lidem neni 25,ani 35,jsou to lidi maj rodiny,firmy apod. a to já plně chápu a respektuju.
A ty lidi žijou převážně v praze. A radil jsi mi proto, že jseš tu Boss a je to forum.
Tak to jen na vysvětlenou k tomu co jsi napsal.

JInak nevim co je to přesně za krossy, ale před lety jsem od něj měl 6ks:
2x SPS (saranče x perla x saranče)
2x Kawasaki (nevim co to bylo za X)
2x Green age (nevim co to bylo za X)

-třeba ti to něco řekne.

takže mír a growu zdar.
prysk
citace:
Původní příspěvek od Repeto
Nechci se do toho motat,ale jestli někdo pěstí 10let a nepřišel na to,že Ph je jedna z nejdůležitějších hodnot pro zdraví a dobré přijímání živin a hlavně ve vodě,kde se blbý Ph projeví přes noc tak bych chtěl vidět jejich kytky.Ec možná poladíš podle tabulek na hnojkách,ale Ph?Jj jsem nový člen a vím prd :-) Ať se daří a roste to.Když tak se zeptej kámošů maj určitě hodně rad nad zlato,ale s tím Phčkem bych jim moc nevěřil :-)


Aha, jako že se PH z ničeho nic změní přes noc? ...hmm...,no když to zamícháš dřevěnou, nebo železnou tyčí, tak možná...ale to je fuk...

:D :D, kluci, já vám tu nic necpu, ani nenařizuju, jen vim, co jsem viděl a co přes 10 let hulim,to je vše. Uvidíme tedy, jestli mi bez upravy PH a EC něco vyroste. Jelikož necpu své peníze jen do growu, tak jsem to chtěl mít co nejjednodušší a nejlevnější,tudíž jsem to postavil jak jsem to postavil.
A dávat přes 1000,- kč za PH a EC metr? NA to každej holt nemá.
sirup
Jeste dotaz... Menhant ma jednu fotku u sveho dripu: http://grower.cz/home/potw.php?a...w&photoid=56202
Z toho to vypada, jako by vytekla a andbytecna zalivka kapala do tech rohozi ve spod, ale z nich nevidim zadny zpetny okruh! Vidim blbe, nebo prebytecna zalivka nejde znovu do obehu, ale vyleva se....?
prysk
Myslim, že vidim jako ty, někdo to má bez cirkulace,jen do odpadu.
sirup
To jsem si prave zprvu rikal, ze by to melo jit asi do kelu. Pac kolikrat to co vytece z kvetniku po zalevani je nekdy moc nepekne :) Ale jelikoz jsem jel celou dobu hlinu, tak nemuzu soudit jak to chodi v cocosu atd...
prysk
Jo to je pravda, ale to se netýká keramzitu, ten prostě musíš pořádně propláchnout v horký vodě, aby se očistlil od malinkejch kamínků apod.
mučačo
keramzit je na drip nevhodnej,budes musem casto,ne-li neustale mit pusteny cerpadlo.a to uz jde o cirkulacni system,neco jako waterfarm.spis bych volil kvetinace,kokos,s odpadem.budes resit min zahad,protoze kazda zalivka bude cerstva.ten odpad muzes zabudovat do toho 65l kalfasu(5-10l kanystr) jestli nemas misto.ber to jako tip na hnojivo. Jungleindabox maji vcelku dobrou davkovaci tabulku s vypsanym pribliznym ec. I ph ti bude lepe drzet. At se zdari:)
sirup
Zatim jedu HESI. to budu muset asi pouzit anorganicke hnojivo ne? Za predpokladu, ze zalivka bude v nadobe treba tyden/dva...
To je jeden z hlavnich duvodu, proc se do neceho takoveho poustim...Napr. kdyz clovek jede na dovolenou. Namicha to a je to...
prysk
Presne jak píšeš. Jinak já používám od Advanced Hydroponic klasickej troj roztok grow,bloom a micro.
@mučačo: no mě spíš přijde, že je větší šance o trochu se seknout v zálivce spíš při zalejvání,než když koluje stejnej roztok týden/dva. Bejt tebou zvolim keramzit s cirkulací a bez odpadu a nebudeš řešit žádnou záhadu.
sirup
No pokouknu se po alternative, pac AH opravdu nechci. Nezkousel nekdo NFT/DRIP a SOG? To by me vazne zajimalo, jak toto lze skloubit ;)

Z logiky veci mi prijde hodne "zajimave" skloubit to. Zaklad je ze mam 250w a skrin hlubokou cca 50cm. To znamena, ze pokud bych chtel SOG + drip, musel bych mit +- 30 kapilar a tim padem i vykonejsi cerpadlo...

Fakt by me zajimal nazor nekoho, kdo to delal. Neni nejake pravidlo, ze hydro se hodi spise na "klasicke metody" tzn. pod 250w cca 8 kvetin? (a ne 30 jaku pri SOG ;))

mučačo
s hesi nemam zkusenosti.lepsi bude pouzit ty silnejsi kapilary,nebude se ti to ucpavat.biohnojiva ti to budou ucpavat a sedat...
mučačo
citace:
Původní příspěvek od prysk
Presne jak píšeš. Jinak já používám od Advanced Hydroponic klasickej troj roztok grow,bloom a micro.
@mučačo: no mě spíš přijde, že je větší šance o trochu se seknout v zálivce spíš při zalejvání,než když koluje stejnej roztok týden/dva. Bejt tebou zvolim keramzit s cirkulací a bez odpadu a nebudeš řešit žádnou záhadu.
diky odpadu zjistis hodnoty ph a ec v koř. balu. cirkulacne ti to taky hodnoty zmeni a tez z toho ses schopnej dedukovat,ale uz by sis treba nemohl dovolit odjet na tejden,neb pri cirkulaci budes denne upravovat roztok. u cirkulacniho tez nezjistis,treba po tydnu, pomer zivin v roztoku,jestli mi rozumis...
sirup
No cyrkulacni system asi nebudu aplikovat. Spise tedy drip s odpadem + neorganicka hnojiva + cocos (abych se nemusel starat porad o zalivku)
prysk
citace:
Původní příspěvek od mučačo
diky odpadu zjistis hodnoty ph a ec v koř. balu. cirkulacne ti to taky hodnoty zmeni a tez z toho ses schopnej dedukovat,ale uz by sis treba nemohl dovolit odjet na tejden,neb pri cirkulaci budes denne upravovat roztok. u cirkulacniho tez nezjistis,treba po tydnu, pomer zivin v roztoku,jestli mi rozumis...


Jasně, ale jak řikám, PH a EC neřešim a zatim se to nijak záporně neprojevilo.A cirkulace ti ho měnit nebude.Je to jen voda,kapiláry,kořínky,keramzit. Nechápu, proč by měl při cirkulaci denně upravovat zálivku? A nerozumim tomu poměru živin. Já dám 40l vody, do toho namíchám co mám a jen čekám, až to holky vypijou. Jinak nic se nazasírá, když pořádně propereš ten keramzit,neni totiž od čeho.Jediný proč se mi zasraly kapiláry bylo, že jsem neměl přikrytou nádrž na vodu a asi to od světla začlo trochu kvést,ale po radě to komplet zakrejt se od tý doby nic nestalo. A to vidim kytky jednou za 3-7 dní.
Hlava
citace:
Původní příspěvek od sirup
Nezkousel nekdo NFT/DRIP a SOG?


Jen krátce , jdi se podivat nekam do shopu jak to vypadá protože tady hučím do hluchýho dřeva , NFT je skoro drip , jen jsou to 2vany v sobě a kryt , nepotřebuješ keramzit kokos rw rohože a jiné náplně , k tomu je čerpadlo a rozvod , to je vše .

Drip je několik truhlíku s odtokem , připadně květniků s podtáckem na odtok , truhliky jsou jedna vana a druha je ta co to zni teče přes čerpadlo a kapilary , stejny princip jen to jinak vypadá .

Tězko nekomu něco vysvětlovat když nekdo neví JAK věci fungujou a VYPADAJ ...


citace:
Původní příspěvek od sirup
Jeste dotaz... Menhant ma jednu fotku u sveho dripu: http://grower.cz/home/potw.php?a...w&photoid=56202
Z toho to vypada, jako by vytekla a andbytecna zalivka kapala do tech rohozi ve spod, ale z nich nevidim zadny zpetny okruh! Vidim blbe, nebo prebytecna zalivka nejde znovu do obehu, ale vyleva se....?



Prosimťe jsi vyhrabal uplně nej blbou fotku , klikni na to co tam je druhej odkaz a nebudeš se snad tak blbě ptát ....
Machoman
citace:
Původní příspěvek od prysk


Když jsem se na todle ptal kamarádů,tak se mi všichni "skoro" vysmáli.
Ten muj dloholetej kámoš pěstí cca 13 let. PH ani EC "NEŘEŠEJ". Když jsem měl tendle system doma já,cca 9 let zpátky, tak jsem to taky neřešil. POdle mě je to tim, že kytky jsou neustále na roztokách a zvyknou si. Já prostě natočim 4x 10l kýble a naleju do vany-zamíchám postupně roztoky-zapnu čerpadlo a víc neřešim a je jedno, jestli u kámoše an venkově, nebo v paneláku.


Hehe příspěvky takovyho stylu mám fakt nejradši:D

Taky už měřáky pokud jedu stejny hnojky nepoužívám, ale myslím že jako člověk co už si nějaky hydro kolo na x ruznych hnojkách odjel si to mužu dovolit. Napsat autorovi threadu, kterej je bez hydrozkušeností a vůbec neví o kolik to a to zvyší ec bo sníží pH, že měřaky nejsou potřeba je blábol. Podle tabulek je pravda že to odjet jde, ale stejně bych koupil oba (pH i ec, bo comco)

U RW rohoží je ultraduležity jejich prvotní napufrování. Nejak si nedokážu představit při první rundě kolik tam nalít pH- když nemám měřák a jakou že to vlastne mám kua z kohoutku vodu? :eek: Drip je jinak věc blbuvzdorná a nenáročná. Jednoduší alternativa mi stejne přijde na zaplavovačku bez zbytečnych kapilar, oboje má svoje + i -
Machoman
citace:
Původní příspěvek od sirup
Ahoj, jiz nejakou dobu pokukuju po teto metode. Nebavi me totiz porad zalevat :)

Mam skrin o sirce 1m hloubce 50cm. Velmi se mi zalibila metoda SOGu a zajima me jak bych to mohl skloubit... Je mozne do libra truhliku narvat napr. 10 kytek?


Nezapomen že libra truhla má ve spodní části 101,5 cm i s kolenem.
kombík
zdravim ve spolek,myslim ze co se tyce meraku,tak se rozjel trochu off-topic.

je to jen o nazoru a zkusenosti jednotlivcu.nekdo koupi kapky,jednou to zmeri a uz to ma ve voku a vystaci si s tim klidne 10 let bez problemu.

nadruhou stranu si nekdo koupi ph metr,nezkalibruje ho a jede si vesele celou sklizen a divi se co je spatne.
Ten kdo nechce nechat nic nahode asi koupi merak. preci jenom to tak sileny peniz neni a vydrzi dlouho.

Tvoje mutace dripu/nft urcite neni spatne reseni s danymi prostredky a prostorem. S nft nemam zkusenosti,mozna bych mel strach z odpadni vody,ktera se vraci a muze narusovat rovnovahu zivin v roztoku VCETNE PH.u dripu ti PH nelita pac do vody uz nic nelijes a vydrzi treba tyden dva na stejne hodnote.
Takze tohle je spis pro NFTckare a jejich zkusenosti s zivnymi roztoky a kolisanim ph.
prysk
@Machoman: Seš druhej, co tu překrucuje moje řádky. Už se k tomu nebudu vyjadřovat,ale nepsal jsem nic o tom že "nejsou potřeba". Znovu opakuji, že jsem psal že já a pár lidí je NEPOUZIVA a že je to pro mě zbytečná investice !!
NORM
Chlape, když chceš jet pořádný SOG, tak se neotravuj se seřizováním dripu a desítkami kapilár..
Jak už Hlava zmínil tak i já bych volil zaplavování(Ebb and Flow), vysokou vanu si jednoduše uděláš na míru ze dřeva, vyložíš jezírkovou plachtou, vyvrtáš díry na E´n´F šroubení, pod to dáš 90l kalfas s čerpadlem(500-1000l/h) nastavené na 15minON/3-4hodOFF a máš vystaráno..
A nebo si tam dáš NFT vanu a jen RW kostky nebo 7,5cm hydro květníky s keramzitem a necháš čerpadlo jet nonstop.
Jako pro začátečníka bych ti rozhodně doporučil pH a EC metr a k tomu skvěle pH držící, vysoce koncentrované hnojivo Metrop..
mmamon
nejlevnejsi reseni:

urcite alespon kup ECmetr


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma