Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Komunita > Síň Slávy

 
KALFAS MH/HPS250W V-SCROG BUBBLER GHE - Klikni zde pro originální téma
HurricaneGeorge
KALFAS growbox CFL250Wdual V-BOG BUBBLER B'cuzz Hydro

Zdravím všechny členy G!
Veškerá má snaha o pěstovaní začala tím, že mi kamarád před půl rokem daroval řízek SuperSkunku (Obr. 0.01), a od té doby jsem po dlouhých večerech pročítal vaše příspěvky, zkušenosti a nezdary.
Nyní zase nastal čas abych já publikoval stavbu boxu a můj první grow.

Požadavky na growbox:
  • mobilní a rychle rozložitelné (bydlím v podnájmu a často se stěhuji)
  • malé rozměry (s tím souvisí malá produkce tepla)
  • jednoduchost a nenáročnost provozu
  • hydroponický systém typu bubbler
  • nízka spotřeba energií

Obr. 0.01 SuperSkunk byl pěstovaný v hlíně (60% substrát pro kaktusy a sukulenty, 20% rašelina, 20% perlit). Prvních 14. dní bez světla, dalších 14. dní růstu pod CFL250Wdual (koupil jsem si jí v předstihu) a kromě posledních 14dní květu byla celou dobu pod letním sluncem. Do výsledného tvaru usměrňována pomocí ohýbání a drátkování, bez hnojiv a doplňků. Výsledkem bylo 20g sušiny s velmi sladkou chutí. Žádný zázrak :).

Po dobu dalších dvou měsíců jsem sháněl finance na stavbu growboxu. Celé to probíhalo tím způsobem, že když jsem si něco málo našetřil tak jsem okamžitě vzal peníze a objednával přes net součástky k lampě na stavbu boxu. Další a další utopené peníze mě čím dál více nutily to celé dodělat a zprovoznit.
Příprava na stavbu probíhala několik měsíců. Nejdelší dobu (desítky až stovky hodin) jsem strávil čtením skoro všech možných příspěvků tady na Groweru, dále jsem dlouhou dobu hledal materiály a komponenty na budoucí growbox a seznámil se s nabídkou všech rozumných growshopů. Samotná stavba začala až když jsem nashromáždil úplně všechny součásti a vše měl řádně promyšlené. Práce mi trvaly nečo málo přes 14dní (přes den mám své povinosti, takže práce na stavbě končily mezi 2-3 ráno :D ).

Dále už budu vše popisovat pouze prostřednictvím fotek, které jsou rozděleny do několika čáští:

Upozornění:
Nedělám žádnou reklamu!
Peníze na stavbu jsou legálně vydělané a nezískal jsem je přeprodejem sušiny.
Koncový produkt bude výhradně pro mé osobní potřeby.
Vy co mě znáte, zachovejte prosím diskrétnost! Díky :-)
HurricaneGeorge
Obr. 1.01 Základní myšlenkou je chlazení úsporky dvěma ventilátory.
HurricaneGeorge
Obr. 1.02 Vylepení dna kalfasu diamantovou folií, pomocí lepidla ve spreji (Obr. 1.03). Na bocích lze vidět pomocně vylepenou oboustrannou pásku na boční kusy folie, která byla po vyměření a odzkoušení stržena.

Obr. 1.03 Kvůli výborné aplikovatelnosti jsem si připlatil a koupil tento "zázrak". Za 2 minuty po aplikaci na obě lepené plochy je hotovo (polymerační reakce založena na vzdušné vlhkosti - urychlení jsem pozoroval po dýchání na lepenou plochu). Mohu i přes vysokou cenu (275Kč/kus) jenom doporučit.

Obr. 1.04 Vylepení 13ti vystříhaných dílů (34,5x15cm) diamantové folie.
HurricaneGeorge
Obr. 1.05 Detail vrtání z vnitřní strany.

Obr. 1.06 Detail vrtání z vnější strany.
HurricaneGeorge
Obr. 1.07 Přichycení zdroje.

Obr. 1.08 Základní konstrukce pachového filtru ze svařovacího pletiva.

Obr. 1.09 Pachový filtr a čtyři zapojené ventilátory.
HurricaneGeorge
Obr. 1.10 Instalace úsporky, ventilátorů a čtyř závitových tyčí průměru 6mm (délka 10,5cm).

Obr. 1.11a Vzduchové potrubí připevněné měděným drátkem ke čtyřem šroubům držící ventilátory a ke dvoum závitovým tyčím směřující k předřadníku výbojky, který se nejvíce zahřívá.
Při otevřeném boxu je aktuální spotřeba úsporky 203W, po zapnutí ventilátorů se spotřeba sníží na 185-190W (s nižší teplotou klesá el. odpor a tím i spotřeba).

Obr. 1.11b Pohled na obě části potrubí.


HurricaneGeorge
Obr. 1.12a Celkový pohled na dokončený horní kalfas.

Obr. 1.12b Na této fotce lze výborně vidět rozdělení dvou polovin úsporky na modrou a červenou část, vše se ale smazává náhodným odrazem od diamantové folie.
HurricaneGeorge
Obr. 2.01 Dva květináče pro vodní rostliny pospojované pomocí závitových tyčí průměru 8mm. Na dno našroubovány závitové tyče průměru 6mm sloužící jako konstrukční prvek pro instalaci pletiva.

Obr. 2.02 Detail uchycení závitových tyčí.
HurricaneGeorge
Obr. 2.03 Květináče s přidrátovaným a přišroubovaným pletivem (výška 42cm, šířka 39,5cm) vsazeny do menšího uřízlého kalfasu (výška 24,5cm, objem max. 20l). Protože kvetináče nemájí přesný kruhový půdorys a jsou na protilehlých místech o půl centimetru širší než kalfas musla být přidáná závitová tyč bránící roztahu kalfasu a zároveň uprostřed podpírající konstrukční tyče květináčů.

Obr. 2.04 Detail se vzduchovacími hadičkami.

Obr. 2.05 Celý bubbler vsazen do spodního kalfasu, který je už na pojízdných kolečkách, má vyvrtané tři otvory na nasávání vzduchu a v horní části vylepen 13ti kusy folie (15x15cm).
HurricaneGeorge
Obr. 2.06a Vzduchovací žába.

Obr. 2.06b Pro pohlcení vibrací žába úmístěna do krabice.

Obr. 2.07 K ofuku rostlin slouží velmi výkonný ventilátor s přišroubovanými částmi rozřezaného duralového stínítka (které jsem stejně nepotřeboval a objímka už padla na stavbu) pomocí závitových tyčí průměru 6mm. Nikdy bych neřekl že vystříhávání dvou kruhů do plechu, jejich následná úprava nýtováním do dvou stejných kuželů a navrtání přesných děr bude taková práce. Spodní kužel rozráží rovnoměrně vzduch a horní zase rovnoměrně odráží světlo do všech směrů (je pouze 1,5cm od úsporky).
Duralové kužele vyleštěny vatou na cídění stříbrných a zlatých předmětů (odstraňuje vzniklé oxidy a sulfidy) a doleštěny flanelem. Doporučuji toto také vám po každé sklizni, vata stojí pár korun a za zvýšení odrazivosti stínítek to stojí. Výrazný rozdíl v odrazivosti jsem pozoroval po vycídění a vyleštění už po třech měsících skladování stínítka.

Obr. 2.08 Příprava na další stříhání folie, která bude fungovat jako mobilní dno a zároveň zabrání průsvitu světla do roztoku. Ve všech případech jsem se snažil naztratit žádný paprsek světla jeho pohlcením a přeměnou na teplo.

Obr. 2.09 Kompletně vystříhaná folie s podlepy veškerých švů. Na okrajích vystříhané rovnostranné trojúhelníky složící na nasávání vzduchu. Uprostřed otvory na ventilátor který bude nasávat i vzduch z bublajícího roztoku. Zapoměl jsem dodat, že ta folie mírně propouští světlo (udavají odraz až 99%, zbytek je pohlcen či propuštěn), takže folie byla podlepena alobalem a přelepena lepící páskou.
HurricaneGeorge
Obr. 2.10a Kompletní spodní kalfas.

Obr. 2.10b
HurricaneGeorge
Obr. 3.01 :-)

Obr. 3.02 Kalfas growbox na svém místě, na fotce bez nové sestavy ventilátorů a pachového filtru.
HurricaneGeorge
Obr. 3.03 Základní rozměry.

Mé poznámky a základní informace ke stavbě growboxu

Osvětlení
Zvolil jsem duální úsporku z několika důvodů. Jedním z hlavních kritérií byla nízká produkce tepla, nízká spotřeba, relativně vysoká svítivost, dobrá využitelnost světla pro fotosyntézu, dlouhá životnost, cena a vhodnost pro růst i květ zároveň.
Co se týče srovnání tak z dostupných zkušeností ostatní členů bych určitě nesrovnával s HPS250W. Ale troufám si tvrdit, že určitě může předčit 150W sodík. Odpovídají tomu dva nejdůležitější parametry - svítivost a vlnová délka vyzařovaného světla. Porovnání z hlediska svítivosti, spotřeby a ceny: CFL250Wdual/HPS150W - 19500lm/17000lm, 195W/170W, 2150Kč/1950Kč. Poměr svítivosti ku watáži je u obou svítidel 100lm/W.
Může se zdát že v růstu využívám pouze 125W modré části a v květu dalších 125W červené. Odpovědí může být fakt že spousta lidí tu zde používá HPS i na růst a kytkám její žluto-červené spektrum taky prospívá. Problém s květovou fází jsem vyřešil tím že budu pěstovat hybridy s minimálním podílem 50% sativy. Využitelnost modrého spektra bude mnohem vyšší než u indik a sativy se budou více větvit a budou kompaktnější.

Ventilace
Cirkulační ventilátor (Obr. 2.07)
Uprostřed kalfasu umístěn cirkulační ventilátor 120x120x38mm 6,2W 183m3/hod s přidanými kužely, ty v pozdější fázi květu odebrány a úsporka je chlazena přímo. Důvodem byla špatná cirkulace vzduchu kolem úsporky z nadměrného množství listů.

Pasivní přítah (Obr. 5.38c)
Tři vyvrtané otvory ve spodní části dolního kalfasu o rozměrech 12x4cm, celková plocha 144cm2.

Aktivní přítah (Obr. 1.08 a Obr. 1.09)
O přímé chlazení předřadníku úsporky (nejvíce se zahřívá) se starají dva seriově zapojené ventilátory 120x120x25mm 1,9W s průtokem 93,4m3/hod. Plocha 104cm2.

Aktivní odtah (Obr. 1.08 a Obr. 1.09)
Odvod teplého vzduchu od výbojky pomocí dvou ventilátorů 120x120x38mm 2,9W o statickém tlaku 0,18inch-H2O s průtokem 143m3/hod. Dalo by se říci že fungují na principu "turbíny" (lopatková kola nejsou na společné hřídeli, ale mají dva nezávislé elektromotorky) - průtok vzduchu zůstává stejný, ale zdvojnásobí se následně generovaný statický tlak za ventilátory v pachovém filtru. Původně jsem chtěl použít pouze jeden ventilátor 120x120x38mm 10W o statickém tlaku 0,36inch-H20 s průtokem 230m3/h. Takže celkový tlak generovaný dvěma ventilátory je stejný, rozhodovala tedy hlučnost která je o 13dB nižší. Průtok je sice o 90m3/hod nižší, ale myslím že dostatečný, nyní je v kalfasu dost větrno :D.
Následně probíhal návrh pachového filtru. Nakonec jsem zvolil svařovací pletivo - snadno se ohýbá. Několikrát jsem ho měl už celý postaven, zkoušel jsem vhodné materiály pro oddělení aktivního uhlí. Byla to dámská punčocha a netkaná textilie. Oboje materiály hodně nepropustné a netkanka se mi dokonce po pár hodinách ucpala prachem z uhlí a přetížené ventilátory vyhodily zdroj i s jističem zásuvek :D. Nakonec jsem tedy zvolil velmi průchodný materiál a to jemnou síťovinu používanou na okenních rámech proti hmyzu, která negeneruje skoro žádný odpor. Aktivní uhlí o síle 1cm vsypáno mezi stěny filtru. Odhadem se sníží výkon ventilátorů o 10%.
Průtok vzduchu přes pachový filtr musí být vyšší než 93,4m3/hod, což je průtok aktivního přítahu, protože z fotek se suchým ledem je patrné, že je vzduch nasván i zespodu, tedy pasívním přítahem.
Teploty jsem se od začátku nejvíce obával, ale s nynější sestavou ventilátorů a pachovým filtrem jsem velmi spokojen :). V kalfasu je tak o 2-3°C vyšší teplota než v místnosti. Přes den 25-27°C, v noci 19-22°C. Limitující je pouze teplota místnosti.
Objem kalfasu 0,18m3, což tedy znamená že se vzduch vymění 520x za hodinu (vycházím z objemu kalfasu 2x90l a známého minimálního průtoku filtru 93,4m3/hod).

Vzduchování
O přísun kyslíku do roztoku se stará motorek Hailea ACO-9610 se 4 vývody. Celkový výkon je 600l/h. Při objemu roztoku 20l vychází poměr 30l vzduchu na litr roztoku za hodinu, je to sice více než doporučovaný standard ale přece jenom to není na obtíž :). Asi nejslabším článkem celého bubbleru jsou čtyři jednopalcové vzd. kameny. Byly pořízeny kvůli nedostatku času něco jiného shánět a určitě budou během prvního cyklu nahrazeny vzd. oponami.
Výhodou tohoto bubbleru je velký objem keramzitu, který dává při dobrém umístění vzduchování spoustu času na zdržení vzduchu v roztoku a případnému zachytávání molekul plynů do jeho pórů. Dále dává mnoho prostoru pro pevné kořeny, které nebudou tolik namáhány a trhány při vyndavání květináčů.

Spotřeba elektrické energie
úsporka 185W
vzd. motorek 10W
zdroj + ventilátory 20W
celkem 215W

Celkové náklady na stavbu growboxu
7004Kč
HurricaneGeorge
Obr. 4.01 Vše pro přípravu hydroponického roztoku (zbývá sehnat H3PO4).
Co se týká koncentrací hnojiv tak vycházím z doporučení výrobce (viz. tabulka hnojiv) - PK 13-14 jsem použil místo Bloombastic (sice obsah PK vyšší, ale produkt je neskutečně drahý). Při konci květu určitě snížím koncentraci základního hnojiva Hydro A a nahradím ho vyšší dávkou PK 13-14. Vše bude upravováno podle EC.

Obr. 4.03 Výpočet hmotnostního zlomku kyseliny dusičné ve směsi 1:1 s vodou a výpočet pH této kyseliny .
Při výpočtu pH jsem vycházel, ze značného zjednodušení. pH je totiž přesněji definováno jako -log aktivity H3O+. Ve velmi zředěných, nebo naopak ve velmi koncentrovaných roztocích nabývá hodnot okolo 1 (zde tabulka středních aktivitních koeficientů na výpočet aktivity). Aktivita a s ní související aktivitní koeficient je už záležitostí pokročilejší chemie...

Obr. 4.04 Výpočet objemu HNO3 1:1 potřebného k úpravě pH hydroponického roztoku o objemu 25l.
HurricaneGeorge
ASH (Afg Skunk x Afg Haze) Mr. Nice Seed Bank

ASH na mrnice.nl

ASH v encyklopedii

Obr. 5.01 První tři klony z matky pod označením ASH6.

Obr. 5.02 Další tři klony ASH8.

Obr. 5.03 ASH2. Bohužel z těch dvou nezakořeněných klonů se ani jeden nechytil a odumřely.

Poznámka: Osobně mám velké nároky na výběr klonů. Proto jsem tyto klony koupil od člena, který mi zaručil kvalitní genetický původ. Matky jsou selekcí vybrané z 18ti semen z Mr.Nice Seed Bank, která by měla zaručovat dostatečnou kvalitu :).
HurricaneGeorge
Obr. 5.04 Zasazení řízků do keramzitu.

Obr. 5.05 Pohled na zasazené kytičky.

Obr. 5.06 První 3 dny růstu jsem si je nechal zvyknout na nové prostředí a proto jsem je ještě neusměrňoval ven z válce.
HurricaneGeorge
18/1. den

Obr. 5.07a ASH8.

Obr. 5.07b ASH6.

Obr. 5.07c ASH2 - oba klony orumřely.

Obr. 5.07d ASH2.

Obr. 5.08 Pohled do growboxu během prvního dne.
HurricaneGeorge
18/1. den

Tab. 5.A Tabulka hnojení od 1. do 14. dnu růstu

Pro start velmi mladých řízků jsem raději volil nejnižší doporučenou koncentraci hnojiv (i tak se EC zvedlo o 0,4mS.cm-1). Po týdnu jsem zvýšil konc. základních hnojiv z 0,5 na 0,74ml na litr roztoku.
První kořínky vylezly z květináčů za 3 dny a to zatím pouze u všech šesti klonů indika/sativa. Ze zbývajících tří sativa/indika dva odumřely a jediný klon prokořenil ve čtvrtém dnu růstu v hydru. Tímto mi vznikla díra v pletivu a sousedící kytka sat/ind se neměla moc k růstu oproti zbylým klonům, které se větví a rostou přímo nádherně. Snažil jsem se tedy ty nejsilnější nasměřovat k díře aby jí co nejvíce vyplnily.
To je prostě důsledek toho, že když se na něčem dlouho domlouváte s matkářem pak nejsou ty kytky v poměru 4+4 ve stejném stáří ale ze tří matek po 3 kusech s dvěma klony nezakořeněných. Nedá se nic dělat, budu muset bojovat. :)

Kytkám se velmi dařilo a nezaznamenal jsem žádné známky možného problému. Kořeny bílé jako sníh, listy krásně zelené, bez známek popálení hnojivem ani jiným deficitem mikroprvků.
HurricaneGeorge
18/16. den

Obr. 5.09a Kořeny po kůře v silném roztoku peroxidu.

Obr. 5.09b

Domníval jsem se, že po výměně roztoku bude vše v pohodě. Jenže já vůl jsem udělal dost zásadní chybu, kterou jsem si uvědomil, až po dvou dnech, kdy jsem zpozoroval nenadálé a nepříjemné změny.
Výměnu roztoku jsem provedl už po 14 dnech a to tím způsobem, že jsem slil 10l destilky a 10l převařené vody z vodovodu (vše kvůli snížení EC, které kleslo z 0,65 na 0,37), přidal hnojiva a nakonec i ATA Clean. Vše jsem nechal dva dny vesele bublat a když jsem se kouknul na kořeny tak jsem se zhrozil. Místo bílých krásných jsem najednou viděl zhnědlé a na některých místech oslizlé kořeny.
Následně probíhalo pátrání po možné příčině. Zde na fóru jsem našel tři hlavní možná vysvětlení (nedávno se tu objevilo i čtvrté):
1. prosvítání světla do roztoku (to jsem vyloučil, ptž prvních 14 dní vše v pohodě)
2. slabé vzduchování (to u mě s poměrem 30l vzd. na 1l hydra za hodinu jsem taky vyloučil)
3. používáním kyseliny citrónové k úpravě pH (téma zde - HARYho problém vyřešil DEDA MRAZ)

Nemohl jsem najít vysvětlení a pak mi to došlo po přečtení úplně posledního příspěvku v tématu HARYho problému a to je nedostatek VÁPNÍKU.

Vápník v rostlinách:
Téma od HAVANAJOE - Vápník

Odkaz na agrokom.cz s velmi zajímavou informací (odkaz mám od člena FISTE, který za vyhledání této informace dostal ode mne K+):
Při nedostatečném zásobení rostlin vápníkem dochází k poruchám na kořenovém systému, který je ve srovnání s nadzemní částí rostliny citlivější. U rostliny hydroponicky pěstovaných bylo dokázáno, že poškození začíná hnědnutím epidermu a korových buněk. Kořeny jsou krátké a odumírají směrem od špičky. Kořenové vlásnění se netvoří vůbec nebo málo a boční kořeny se nevyvíjejí. Kořeny slizovatí a rozkládají se.

Celé jsem si to udělal sám když jsem připravil roztok z destilky, převařené vody (vysrážely se vápenaté sole) a k tomu jsem ještě přidal ATA Clean, který se přidává do vodovodní vody, kvůli vyšší tvrdosti (zdroj atami.com). Prostě jsem si zavařil tím, že jsem se snažil snížit EC, ale odstranil veškeré vápenaté sole a ani po přídavku hnojiv se nic nezměnilo - hnojiva Bcuzz Hydro neobsahují žádné vápenaté sole.

Řešění:
Celý roztok chudý na vápenaté sole jsem vylil a kořeny ponořil do roztoku peroxidu vodíku (2,5ml na litr) a nechal 6 hodin bublat. Většině kořenům se vrátila barva a sliz zmizel. Na těch nejvíce postižených kořenech zůstalo mírné hnědé zabarvení viditelné na Obr. 5.09a.
Pro přípravu nového roztoku byla použita voda z vodovodu, bez ATA Clean (určitě ho budu do budoucna používat, ale příštích 14 dní raděje ne :-D) a s přídavkem H2O2.

Možné vysvětlení problému s kys. citronovou:
Jedním z mnoha použití kyseliny je odstranění usazenin z varných nádob pro její výbornou schopnost rozpoštět vápenaté sole (v případě vodního kamene je to uhličitan vápenatý). Přídavkem kyseliny do roztoku se pravděpodobně ochuzuje kořenový systém o vápník a tím následně kořeny hnědnou a slizovatí.
HurricaneGeorge
18/16. den

Obr. 5.10 - Klony ASH6 během instalace dvou závitových tyčí průměru 6mm na uchycení horizontálního pletiva.

Obr. 5.11 Pohled na rostliny s prostrkanými listy ven z válce. Přidáním horizontálního pletiva jsem modifikoval techniku pěstování z V-SCROG na V-BOG (pěstitelské techniky). Ze začátku mě to vůbec nenapadlo, ale v průběhu růstu jsem nevěděl co s tak velkým množstvím spodních větviček a nechtělo se mi je všechny stříhat.
Důsledkem instalace pletiva je zvětšení využitelné plochy pro růst rostlin - původní válec o průměru 40cm a výšce 42 cm (plocha 0,528m2) jsem zkrátil na 37cm (nynější plocha 0,465m2) a horizontálně přidal vystříhaný prstenec pletiva (plocha 0,0877m2), celkově tedy 0,554m2.
Celková plocha se zvětšila přibližně o 2,5dm2. Hlavní výhodou je to, že původně bych musel spodní větvičky více redukovat a přesto by se k nim dostalo světlo s menší intenzitou (větší vzdálenost, špatný odraz světla) a kolem ofukového ventilátoru by nebyl prostor vůbec využit.
Na horizontální pletivo byly nasměrovány 2-3 větvičky z každé rostliny.

Obr. 5.12 Boční pohled na V-BOG - vpravo blíže ke středu je ten menší řízek ASH2 a vedle něj více doprava je nový řízek LA Confidential (100% indika). Ten byl zasazen se 14ti denním zpožděním oproti ostatním. Jeho funkcí bude hlavně vyplnit horizontální mříž a spodní část válce, horní část válce doplní nasměrované klony ind/sat. Uvidíme jak se mu povede pod dualní úsporkou...

Odkaz DNA Genetics - LA Confidential - řízek mi daroval kamarád od kterého jsem měl i ten Superskunk :). Doba květu je 7-8 týdnů oproti 8-10 týdnům ASH. Bude muset být vystříhán a sušen zvlášť. Zbytek se bude sušit pravděpodobně vcelku i s kořeny.
HurricaneGeorge
18/16. den

Obr. 5.13 Tři klony ASH8 a úplně vpravo LA Confidential.

Obr. 5.14 Klony ASH6 a vlevo zpožděný klon ASH2.

Získané zkušenosti během období růstu
V rozmezí 10. - 16. dne jsem postupně z klonů ind/sat ostříhával spodní lístky a přebytečné slabé větvičky, které byly do výšky 5cm nad květináčema (lepší průtok vzduchu a přístup k rostlinám). Prostě žádné výrazné zásahy ani velký počet odstřižených lístků.
Větvičky je lepší vést vnitřkem válce a listy stačí šikovně prostrkat ven a rostlina drží bez nutnosti drátkování k pletivu.
Období růstu prodloužím do doby než rostliny vyrostou 10cm pod okraj pletiva a pak přepnu na květ (předpokládám tak 30 dní růstu). V další cyklech se budu snažit s přibývajícími zkušenostmi snížit dobu růstu na minimum.
HurricaneGeorge
18/31. den - konec růstu

Tab. 5.B Tabulka hnojení od 16. do 31. dne růstu.

Dávkování hnojiv a měření EC
Od začátku svého prvního indooru se snažím dávkovat hnojiva v co nejcitlivější míře pro rostliny. Na počátku růstu jsem začínal s nejnižší doporučenou konc. základních hnojiv A+B 0,5ml/l, po týdnu na 0,75. Rostliny během tohoto období nevyužívaly moc živin a jedinou nutností bylo dolévat vodu.
Vše se ale náhle změnilo po výměně nového roztoku o konc. 1ml/l. Kytky výborně rostly a šlo to znát i na větších poklesech EC.
Jsou dvě cesty jak zjistit množství přidávaných hnojiv:
1. Experimentální - vše založeno na pozorování při přídavku náhodného množství, sice ho lze i dobře odhadnout, ale výsledkem bude větší kolísání EC.
2. Teoretická - výpočet přesného objemu na základně měření změn EC. Vše nejlépe demonstruje následný příklad:
V tabulce 5.B je zajímavá poslední měřená hodnota EC. Ta odpovídá za množství hnojiv na konci životnosti roztoku, ale kdybych pokračoval v jeho používání tak bych musel řešit problém kolik tam mám dát hnojiva. Proto je vždy důležité doplnit množství vody na standardní a změřit EC, v tomto případě 1,38. Pokud se chci zase vrátit na EC 1,5, použiji pár jednoduchý a rychlých výpočtů.
Při vytváření nových roztoků, pravidelně zapisuji změnu EC po přídavcích různých hnojiv. Ze změn EC a známé koncentrace lze vypočítat takzvanou jednotkovou koncentraci (změna EC při přídavku hnojiv na koncentraci 1ml/l).
Základní hnojivo A + B mění EC o 0,49 + 0,17 při jejich jednotkové koncentraci v roztoku. Celkově tedy o 0,66.
Naměřené EC vody s doplňky přibližně 0,7 (s malou odchylkou musí být pořád stejné).
EC základních hnojiv je rozdíl naměřeného EC a EC vody (1,38-0,7=0,68) a to odpovídá koncentraci 1,03ml/l (0,68/0,66).
Pokud chci EC opět na hodnotě 1,5 udělám stejný postup. Od EC teoretického odečtu EC vody (1,5-0,7=0,8), výsledek vydělím jednotkovou koncentrací hnojiv a zjistím potřebnou koncentraci 1,21ml/l (0,8/0,66). Výsledný objem přidaných hnojiv je dán rozdílem koncentrace teoretické a skutečné vynásobené objemem roztoku ((1,21-1,03)x20=3,6). Potřeboval bych 3,6ml hnojiva A a 3,6ml B na udržení EC na hodnotě 1,5 (tady lze vidět jak rostliny spotřebovávají stále více hnojiva, v posledním doplňování jsem potřeboval pouze 3ml každé složky).
Tyto výpočty jsou pouze orientační, poslední a o mnoho přesnější výsledky jednotkové koncentrace jsou v tabulce 5.C.

Nutností je mít při každém měření stejné množství vody!

Obr. 5.15 Kořeny.
HurricaneGeorge
18/31. den - konec růstu

Obr. 5.16 Řízek LA Confidential za 14 dnů dorostl ASH2, který roste už měsíc a pořád je o polovinu menší, než všechny ostatní klony ASH. Je to zajímavý z toho důvodu, že matkář ho zase chválí z důvodu lepšího květenství (jede SOG a rozdíl v krátké růstové fázi se tolik neprojeví), no ještě má možnost se ukázat! :)

Obr. 5.17 Musím zaklepat, ale za celou dobu růstu jsem nebyl nucen odstřihnou jediný list, který by jevil náznak nemoci (kromě asi 10ti spálených kontaktem s úsporkou).
HurricaneGeorge
18/31. den - konec růstu

Obr. 5.18

Obr. 5.19
HurricaneGeorge
12/1. den

Obr. 5.20 Konečně jsem si pořídil vzduchovací opony (2x 88cm a 2x 5cm), ty rozstříhal na čtyři kusy po 40cm s 3-4mi zátěžemi.
Vzduchovací opony jsou oproti kamenům mnohem vhodnější - produkují více stejnoměrných bublinek a některým bublinkám trvá i desítky sekund než se odtrhnou. Takže se zvýší doba styku obou fází a bubliny mají větší měrný povrch. Důsledkem je zvýšení množství absorbovaných plynů v roztoku.
HurricaneGeorge
12/1. den

Obr. 5.21 Pro zachování 12ti hodinové tmy byla o hodinu zkrácena perioda světla na případný trénink kytek :).

Obr. 5.22 Celou tuto práci budu za týden opakovat. Kromě dolévaní vody a hnojiv nic nedělám. Roste mi to skoro samo:).
gravedigger
Ahojda, ták sem zvědavej jak se ti to začne nafukovat;-), no a konečne zase někdo kdo jde do kalfasu;-) s cfl;-) jako máš to fakt pěkně promyšlený a hlavně to máš precizně zhotovený! Držím palec a sleduji. K+fy
HurricaneGeorge
4. Agrochemie - Faktory ovlivňující průběh fotosyntézy
  • Kvalita a intenzita světla
  • Koncentrace oxidu uhličitého
  • Zásobování rostliny vodou
  • Teplota
Obr. 4.04 Závislost intenzity fotosyntézy na vlnové délce světla.
Zajímavostí je, že v přirozených podmínkách rostliny využívají z celkové energie vyzařované sluncem pouze 0,17% fotosynteticky účinného záření. Je to tedy mizerná účinnost, ale Slunce při spalování 700 milionů tun vodíku za sekundu vyprodukuje ohromné množství energie :).

Obr. 4.05 Závislost intenzity fotosyntézy na intenzitě osvětlení.
Obecný průběh fotosyntézy je takový, že zvyšováním intenzity světla stoupá též intenzita fotosyntézy, ale jen do určité hranice a pak se již více nezvyšuje, neboť chloroplasty se staví na buněčné stěně rovnoběžně se směrem paprsků a proto listy blednou. Příliš vysoká intenzita světla chlorofyl poškozuje.
HurricaneGeorge
Obr. 4.06 Závislost intenzity fotosyntézy na koncentraci oxidu uhličitého.

Obr. 4.07 Závislost intenzity fotosyntézy na teplotě.
Nejvyšší rozdíl intenzity fotosyntézy a dýchání je při 25°C.

Obr. 4.08 Sigmoidní výnosová křivka.
Badatelé RUSSEL, WAGNER a PRJANIŠNIKOV dospěli k názoru, že závislost výnosu na hnojení není ani logaritmickou, ani parabolickou závislostí, ale že má sigmoidní charakter. Zhodnocením dlouhodobých pokusů se totiž ukázalo, že malé dávky živin dávají nízký výnos, který se začíná zvyšovat teprve zvýšenými dávkami hnojiva. Po dosažení určitého maxima nastává dalšími dávkami hnojiva již snižování výnosů a nakonec hynutí rostliny. Ke stejným závěrům dospěl i náš badatel akademik DUCHOŇ, který též považuje sigmoidní průběh za nejpravděpodobnější.
Z obrázku je též vidět, že stejného výnosu lze dosáhnout i různou dávkou živin (hnojiva). Dávka H1, která zasahuje do vzestupné části výnosové křivky je samozřejmě daleko ekonomičtější než dávka H2, kde daleko vyšší náklady na hnojení nemají již žádný výnosový efekt.
HurricaneGeorge
12/7. den

Obr. 5.23a Pohled do kalfasu při odmontování ventilátoru pro zkoušku nového pachového filtru.

Obr. 5.23b Pouze pro zajímavost, stejná fotografie s invertovanými barvami.
HurricaneGeorge
12/10. den

Obr. 5.24 Pár spálených listů, asi jsem měl to proplétání udělat 7. den květu ale nebyl čas.

Obr. 5.25a Všech 6 klonů ind/sat dosahují 5cm pod konec pletiva. Klon sat/ind s LA Confidential zůstávají dalších 5cm za nimi.

Obr. 5.25b Fotografie s invertovanými barvami. Výsledkem je přibližné barevné spektrum, které je rostlinami přijímáno, tedy modrá s červenou.
HurricaneGeorge
12/10. den

Obr. 5.26 Trénink. Výhodou vertikálu oproti klasickému horizontálnímu scrogu je to, že když nějaký list stíní lze ho jednoduše prostrčit ven z válce bez nutnosti jeho zkrácení či ustřihnutí.

Obr. 5.27 Další hodinová práce hotova :D.
HurricaneGeorge
12/10. den

Obr. 5.28a Klony ASH6, vlevo klon ASH2.

Obr. 5.28b Klony ASH8 a úplně vpravo LA Confidential.
HurricaneGeorge
12/15. den

Tab. 5.C Tabulka hnojení od 1. do 15. dne květu.

Obr. 5.29 Tak snad se už ten růst přibrzdí, poslední dva týdny to byl opravdu velký spurt :-).
HurricaneGeorge
12/15. den

Obr. 5.30 Teď to byla asi dvouhodinová práce s tréninkem. Většinu malých větviček, které buď překážely ostatním, či se křížily, nebo by neměly takový květový potenciál jsem odstranil. Ostatní přidrátoval k pletivu a listy prostrkal ven z válce.

Obr. 5.31 Pohled z boku po tréninku.
HurricaneGeorge
12/20. den

Obr. 5.32

Obr. 5.33
HurricaneGeorge
12/20. den

Obr. 5.34
HurricaneGeorge
12/26. den

Obr. 5.35 Tak už se konečně růst zpomaluje, někde mi to o pár čísel přerostlo, ještě že mám ke stropu kalfasu asi 4cm rezervu...

Obr. 5.36a Květy před dalším proplétáním, ostatní jsou schovány pod novými listy.

Obr. 5.36b

Zdá se mi to, nebo to je jungle in da box? Akorád s jinými hnojivy.:teef:
HurricaneGeorge
12/27. den

Obr. 5.37 ASH8. Tak až dnes proběhlo proplétání. (Omlouvám se za kvalitu všech fotek, bohužel nemám aparát který bych si představoval, nějakou zrcadlovku s pořádnou optikou... snad bude štědrý Ježíšek)
HurricaneGeorge
4. Agrochemie - CO2 (oxid uhličitý, suchý led)

Obr. 5.38a Dneska jsem měl možnost získat přibližně kilo suchého ledu. Tak jsem si v kádince vytvořil čarodějnický pohádkový kotlík :). Jinak od začátku květu přidávám každý den klasické CO2 tablety.

Obr. 5.38b Dnes dostali super dávku CO2 za pomocí této vroucí směsi, teplota varu CO2 je -57°C, měl jsem menší omrzliny, ale pořád lepší než tekutý dusík :D.

Obr. 5.38c Vyzkoušel jsem i jak přesně proudí vzduch, zda i ze spodu je nasáván vzduch. Experiment proběhl úspěšně a průtok pachového filtru je větší než průtok ventilátorů na přítah vzduchu do kalfasu.

Objem CO2, který se vytvoří z 1kg suchého ledu:
m = 1000g
M = 44g/mol ... molární hmotnost (mol je počet částic = 6,022.E23, skoro nepředstavitelné množství molekul)
n = m/M = 1000/44 = 22,73mol
Jeden mol plynu zaujímá za standardních podmínek přibližně 22,4 litrů. Což znamená, že množství uvolněného plynu z jedno kila suchého ledu je 509 litrů (0,509m3).

Objem místnosti ve které je kalfas přibližně 10m3. Koncentrace CO2 ve vzduchu je 0,033% objemových. Což vychází na 0,0033m3 CO2 v této místnosti. A nyní ho tam mám 0,0033 + 0,509 = 0,5123m3. Současná koncentrace je tedy 5,1% objemových. Koncentrace už nadbytečná a neekonomická (stačí 10x vyšší - 0,3% CO2 - viz. graf závislosti rychlosti fotosyntézy na koncentraci CO2), ale dostal jsem ho zdarma - rychlost fotosyntézy téměř 100% (pokud je teplota 25°C, dostatečná kvalita a intenzita světla a dostatek vody).
HurricaneGeorge
12/35. den
Zdravim,
tak nová várka fotek se trochu zpozdí, počítám až po Vánocích. Jsem bez notebooku u kterého mi odešla grafika, samo že po záruce... takže musim někde vytáhnout všechna data z HDD.
Kontrolu kalfasu po 5ti dnech dělala přítelkyně, která dolila vodu (10l) a přesné množství hnojiv (podle aktuální hodnoty EC jsem přes jednotkové koncentrace vypočítal objem přidávaných hnojiv) a další 4 dny se u kalfasu neukážu. Asi nebudou mít každý den novou tabletu CO2 ale já si užívám lyžování.
Po vánocích určitě přidám nové fotky, snad si vzpomenu vyfotit i kořeny...

HurricaneGeorge
12/40. den

Tab. 5.D Tabulka hnojení od 15. do 29. dne květu.

Obr. 5.39 Koupil jsem si od člena Groweru pH/EC monitor Hanna Grocheck combo za velmi výhodnou cenu a to z důvodu chybějící pH elektrody. Do budoucna určitě koupím novou.

HurricaneGeorge
12/40. den

Obr. 5.40 Kytky byly přes 10 dní bez mého dozoru. Roste to samo :-).

Obr. 5.41 Na fotce klon LA Confidential. Oproti ostatním ASH jsou jeho paličky větší a voňavější (velmi výrazná a příjemná vůně citrusů). Zítra provedu proplétání listů ven z válce.

Přemýšlel jsem nad tím že většinu palic LA Confidential nechám přezrát (kvete kratší dobu a nechce se mi odstraňovat před kosou ostatních ASH) - některé dozrálé paličky nechám na ochutnávku a zbytek přezrálých palic využiji na medicínské aplikace (prastrýc má Alzheimerovu chorobu). Máte někdo zkušenosti s přezrálou indikou a jejími učinky při výrobě třeba mléka či másla? Aby to nebylo moc uspávající.:death: (piště prosím PM, díky)
HurricaneGeorge
12/41. den

Obr. 5.42 Vlevo LA Confidential a vpravo ASH2. Tak trénink jsem po hodině psychicky únavné práce přerušil, nechci moc narušovat 12ti hodinovou tmu a vše dělám s maximální pečlivosti vůči paličkám. Prostrkávání listů je čím dál více náročnější, díry v pletivu už jsou skoro zaplněny staršími listy a v té džungli ztrácím přehled kde se nacházejí ostatní stonky...
Zítra budu pokračovat a snad dodělám zbytek :-).
Jinak pokud bych měl jet větší vertikál než tento kalfas tak bych určitě rostliny vedl po vnější straně válce.
Bubbleman
mas to hezky huricane fakt super styl pestovaní uvidim jak to pujde a mozna ze to take ješte zkudim horizontalne ale nevim nevim jako to bude nakonec udruda tak se jeste rozmyslim jak to vlasne bude pokracovat to moje growení :-)je to fakt husty od rustu do vysky do sgrogu je fakt velky rozdil tak at to kvete poradne zdar
HurricaneGeorge
Ahoj, dík za podporu.
Vertikal SCROG se mi fakt zalíbil.
Co se týče pořádného květu jsem na pochybách a to z několika dovodů.
Je to všechno kvůli tý úsporce... palice to nahodilo celkem pozdě, sice je jich nyní fakt hodně ale svou velikostí ani hustotou nijak neoslňují. Přijde mi že na ten kalfas je intenzita toho světla malá. Na vnější straně válce je hodně šero - úsporka nepropálí 10cm listí, tudíž některé listy na vnějšku pomalinku blednou a od krajů umírají (není to způsobené přehnojením). Zatím to je patrné na pár listech ale mám ještě skoro měsíc do sekery a bojím se že nedostatek světla bude postihovat více listí.
Tomuto jevu bych příště mohl zabránit tím že bych instaloval na vnější plášť kalfasu pár supersvítivých červených LED diod o watáži aspoň 100W, jenže ty mají intenzitu světla okolo 6 000lm. Dohromady s úsporkou tedy 25 000lm. Cena těch LED diod i se zdrojem je okolo 5 500Kč.
Naprostá utopie, tak se vydám cestou staré dobré technologie HPS. Úsporku nechám na růst (tam je fakt vynikající) a na květ hodím do borosilikátové trubice 250W HPS s intenzitou 35 000lm. Podle financí se rozhodnu nad klasickým či elektronickým předřadníkem... Myslím že květ bude nesrovnatelně lepší a více se projeví potenciál tak dobré genetiky jako je ASH. Teď podle mě tak živoří, nemám nic proti CFL ale u mě už na květu nebude... :-D.

Je to můj první grow, takový experiment abych si vše vyzkoušel a získal praktické zkušenosti. Teoretický znalostí mám nastudováno opravdu hodně, ne jenom na G ale i ve škole. :-)

Jo jinak aby někdo nenapsal že to je teplotou, tu zde nikde neuvádim. Maximálně zaznamená uvnitř kalfasu v polovině výšky u pletiva je 28°C (to byl fakt extrém protože jsem nechal puštěný topení v místnosti a teplota tam byla 24°C). Jinak normální teploty přes den 25-27°C. V noci 19-22°C.
Měj se
koles
Je to teda pěkně hustej věnec :) Neuvažoval jsi, že bys část listů odstranil? Třeba ty staré na vnější straně..
Banány
čau kalfasníku, krásně zaplněný pletivo. k CFL, na květ tomu prostě nevěřim :) ať žije SSS... teda.. HPS! :)
HurricaneGeorge
Zdarec,
já CFL věřil až do nedávna. SSS znamená Super Svítivá Soda? :)
Jak řikám, ještě uvidíme, měsíc je dlouhá doba třeba se to polepší. Očekávám od toho aby mě to párkrát zkouřilo, měl radost z dobře odvedené práce a získaných zkušeností. Příště už jdu na jisto, pokud se mi podaří dobře uchladit uchladit v CT 250W HPS tak to bude paráda... :)

Jinak k těm listům. Zatím jsem jich odstranil pár, pokud se to bude horšit tak odstraním ty provozně nejstarší. V průběhu pěstu jsem si na nedostatek listí fakt stěžovat nemohl...
HurricaneGeorge
Před chvilkou jsem se rozhodl, že si něco pěkného ukuchtím. Od začátku suším veškeré listy, které byly odstraněny. Dohramady jich je 75g v suchém stavu. Možná je to málo, ale za zkoušku nic nedám. Určitě to bude nějaký recept s alkoholem a trochu si zpestřím silvestr. Zítra dám report jestli to něco dělalo :-).

Edit: Tak jsem nakonec ještě našel 25g listí, takže dohromady okolo 100g. Rozhodl jsem se pro nejjednodušší variantu a to extrakce do alkoholu. Na přípravu použiji 1l pražské vodky, kterou rozdělím na tři díly a provedu vícenásobnou extrakci - ta je totiž účinější než extrakce pouze jedním podílem extrahovdla (při stejném celkovém objemu).
Vodku namíchám s nějakým džusem a bude veselo, pro dva lidi možná až moc... :)

Edit: Silvestr to byl opravdu zvláštní :). Přítelkyně po lahvi bublinek a půlce vodky toho měla dost, tak ten zbytek jsem dopil někdy nad ránem. Pokud tam něco bylo z těch minipaliček a listí, tak se to za varu muselo extrahovat do alkoholu. Třeba nejvíc mě rozsekaly na Cool Simpsonovi, bylo to fakt brutální. Občas jsem si řikal, že fakt nevim jestli to něco dělá a přitom se tomu tak smál... Stav to asi nikdy nebude jako po jointu... je to prostě jiný, dobrý. :D
HurricaneGeorge
12/47. den

Tab. 5.E Tabulka hnojení od 29. do 47. dne květu.

Obr. 5.43a Kořeny mírně zhnědly - 20 dní jsem nepoužíval peroxid, byl zbytečný. Kořeny na pohled zdravé, bez slizu ani jiného problému, na dotek pevné bez žádného trhání. Myslím že vše OK, pro jistotu jsem přidal 30% peroxid o koncentraci 0,5ml/l. Jinak s jejich velikostí jsem spokojen, naprosto vyplnily 10ti centimetrovou mezeru mezi dnem a květináči. Takhle na fotce to vypadá, že jich není mnoho, ale jsou dost natěsno :).

Obr. 5.43b Zbarvení může být také způsobeno hnojivy... Jinak jsem naprosto spokojen se sadou hnojiv od ATAMI na hydro - na to že mám tak tvrdou vodu tak to nedělá vůbec žádný problémy s deficitem prvků, pH stabilní, celkem rozumné a ekonomické dávkování.

V předcházejících 14dnech jsem držel EC na 2,2. Kytky už nespotřebovávají tolik hnojiv tak zase snížím EC na 1,8 do další výměny.

EDIT: Nyní se přikláním k variantě, že jsem to jednoduše přehnojil. Vyšší dávku hnojiv jsem měl dát o 14 dní dřívě, kdy byla spotřeba hnojiv nejvyšší. Ale jak jsem to měl vědět? :D Příště EC max. 1,8-2,0.
HurricaneGeorge
4. Agrochemie - vyhodnocení Tab. A - E

Obr. 4.09 Graf závislosti denní spotřeby vody na stáří rostlin. Kytky přijímaly nejvíce vody přibližně ve 30. dnu květu.

Obr. 4.10 Spotřeba. Tady lze zase dobře poukázat na to že rostliny přijímaly nejvíce hnojiv od 15. do 29. dne květu.

Kompletní vyhodnocení pěstování i třeba s transpiračním koeficientem (při odhadu že 95% přijaté vody se odpaří listy a zjistím váhu sušiny z celé rosliny) uveřejním v hodnocení po sekeře:).
HurricaneGeorge
12/49. den

Obr. 5.44

Obr. 5.45 Provozně nejstarší listí (odhadem tak 25% z listí na vnější straně válce) jsem odstranil. Jak jsem psal dříve tak při tak velké hustotě válce skoro žádné světlo neprošlo a některé listy žloutly a od konců umíraly. Redukce přišla hlavně v místech kde byly listy opravdu přilepené na sobě. Nyní se zdá být vše v pohodě :).

Obr. 5.46 Toho listí tam je opravu hodně :D.
HurricaneGeorge
12/49. den

Obr. 5.47a Vlevo LA Confidential a vpravo ASH2.

Obr. 5.47b

Obr. 5.47c
HurricaneGeorge
12/49. den

Obr. 5.48 ASH? Už nevím jak jsem otáčel s kafasem a foťákem.

Obr. 5.49 ASH?
HurricaneGeorge
4. Agrochemie - Obsah mikroprvků v hnojivech B'cuzz A+B

Ahoj,
mám dotaz na to jestli někdo neví přesné složení základních hnojiv A+B? Zajímá mě především obsah mikroprvků - Mg, S, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo, B, popřípadě jestli obsahuje Ni, Co. Dále také obsah huminový látek...
Někdo nějaké informace? :) (pouze ověřené informace - pokud si nejste jisti tak PM)

Zkoušel jsem tyto hnojiva proměřit na spektrofotometru s indikací barevných chelátů EDTA s kovy měďnatými, nikelnatými a kobaltnatými. Bohužel toto měření dopadlo neúspěchem. Je to dáno buď málo citlivou analytickou metodou, nebo ředěním hnojiva na analýzu (1:50). S tím souvisí nízký obsah prvků v hnojivech. Příště bych rád použil daleko citlivější metody.

EDIT:
Takže z bezpečnostních listů přípravků od ATAMI jsem zjistil následující:
B'cuzz Root Stimulator - Fe chelát až 1%, Mn chelát až 0,5% Zn chelát až 0,4%.
B'cuzz Bloom Stimulator - Mn chelát až 0,7%, Zn chelát až 1%.

Pátrání dále pokračuje :).
mrakoplas
Ahoj,
to pletivo mas fakt krasne obaleny.Posledni fotka vypada ,ze to je to pheno co roste spise jako indica,ale kvet a kour je paradni Haze.
Oznaceny jsou cislem 2.
HurricaneGeorge
Zdravím,
nejsem si jistý tou 2kou... podle mě je to 8 (pokud si to už od začátku nepletu).
Mám 2,6,8. Jak se vyznačují a v čem jsou odlišné?
Genetika se mi moc líbí, i když je to ze tří matek tak soubor projevených znaků genotypu je velmi podobný. Vybrat dvě nejlepší fena a příště si je beru opět, tedy jestli nebude na práci jiný typ genetiky a k této se určitě vrátím později. Lákají mě na ní ty lékařské aplikace, které chválil Shantibaba na icmagu.
mrakoplas
myslim ,že 8 to neni určitě. 6 a 8 by měly mít více nafouklé palice vzhledem do skunku včetně vzhledu listů. a vůni do ovocného odéru.

8ka- by měla mít mít skvělý větvení s docela krátkými rozestupy pater a slbsi vetve .

6ka je na tom podobně jako 8 jen má větší rozestupy internod (pater) a horší větvení.

2ka - by měla mít pomalější růst,než ostatní , sytý zelený listy mix ind/sat ,taky kratší rozestupy pater a max pocukrovaný a tvrdý paličky ,vzhledově jako afghan haze zde v encyklopedii. vůně taková kořeněná ,ale to si už nejsem jistej , myslim ,že byla taková mín intenzivni,ale po chutovy strance jedno z nejlepsich co jsem kouril.

jo a moc by me zajimaly ty lekařský aplikace, hod sem prosim prosim link diky. :)
HurricaneGeorge
2 mrakoplas:
ASH2 - vše jak popisuješ souhlasí, vzdálenost pater budu zkoumat až oholím listy, stonek je sílou poloviční oproti ASH6+8, po přepnutí nárůst přibližně o 130% (když 100% je výška na konci růstu) - to jsem ještě nechtíc zlomil hlavní větvičku při proplétání na konci růstu a stejně se nakonec výškově vyrovnala ASH6+8, místa už ale měla opravdu málo, tak uvidíme co z toho bude :)
ASH6 - možný náznak hermáče - našel jsem v odštipkách semeno, nárůst o 100%
ASH8 - kořenový systém více rozvinut (společně s ASH2), nárůst o 100%

Shantibaba psal na icmagu následující:

Hi All
probably one of the best Medicinal plants on the list currently depending upon the selection you choose.


Jinak ty lékařské aplikace jsem myslel jako léčebné účinky ASH, které jsou psané na mrnice.nl, akorát jsou tam anglické zkratky, které jsem dohledal a napsal do místní encyklopedie... hlavně na tu Alzheimerovu chorobu. Prastrýcovi dost pomáhájí konopné výtažky, hlavně tím že se dobře uvolní. Třeba v budoucnu mi moji vnuci taky přinesou takovou dobrotu :).

Pořád se hledají účinky kanabinoidů ve smyslu přímého léčebného účinku, tedy konkrétního vývoje v léčení nemocí. Tyto účinky asi nikdy nebudou dokázány, přesto marihuana má nepostradatelné místo v lékařství. Při léčbě hraje velmi významnou roli psychický stav pacienta, takže pocit euforie či jiných příjemných stavů u pacientů bojující občas nevyrovnaný boj je velmi žádaný. Bohužel při současném stavu našeho zdravotnictví se málokdy této pohody dosáhne. Přitom vývoj léků (tlumící bolest, antidepresiva, atd.), následná výroba a distribuce stojí mnohonásobně víc peněz, než pár gramů kvalitní marihuany.
Jo ale když tu jsou lobby pro farmaceutický průmysl, kde se točí neskutečné množství peněz, tak jde pěstování mimo zákon.
Snad si jednou lehnu v nemocnici... dám si joina či zamíchám pár kapek alkoholového extraktu do čaje a v pohodě budu čekat na následnou operaci. A proč ne?! :)
HurricaneGeorge
12/47. den

Tab. 5.F Tabulka hnojení od 47. do 61. dne květu. Rostliny velmi rapidně snížily příjem hnojiv, spotřeba vody konstantní 2 litry za den.
HurricaneGeorge
12/61. den - Ripen 7 až 10 dnů

Obr. 5.50 Světlá a nižší místa v porostu jsou způsobena kontaktem s vzduchovým potrubím. Z nepochopitelných důvodů v těchto stinných místech vyrůstají nové výhonky s paličkami - bohužel mají takovou divně světlezelenou barvu, pravidelně odstříhávám. Horní mikropaličky trochu zkreslují pohled :D.

Obr. 5.51 V hodní části fotky jedna z větví LA Confidential. Dolní část ASH2. Snad to ještě více proroste :).

Obr. 5.52 LA Confidential - na to je že to čistá indika s květem okolo 53 dní tak mi v kalfasu ještě nedozrála. Jestli je to dáno vysokým podílem modrého světla, opravdu nevím :(.
HurricaneGeorge
12/61. den - Ripen 7 až 10 dnů

Obr. 5.53 ASH6

Obr. 5.54 ASH6
HurricaneGeorge
12/61. den - Ripen 7 až 10 dnů

Obr. 5.55

Obr. 5.56
HurricaneGeorge
12/66. den - Ripen 7 až 10 dnů

Obr. 5.57 Byl jsem nucen na etapy během posledních 5-ti dnů redukovat množství listů. Nejdříve jsem odstranil veškeré staré listy na vnějšku válce, poté pár největších listů uvnitř válce. Na konečnou fázi dozrávání chci dosáhnout maximálního prosvícení zeleně a trochu zvýšit poměr květ/list.

Obr. 5.58 ASH8.

Obr. 5.58 ASH6/LA Confidential.

EDIT: Koupil jsem si další pomocníky: :)
Digitální teploměr - Kvalitou nic ohromujícího, ale zaznamenává max. min. teplotu uvnitř a mimo kalfas + vlhkost. Aspoň odpadla nutnost odečítat lihové teploměry :D.
Kapesní mikrospkop 60-100x - Pomocník při určení dne D.
Celý balíček došel z Honkongu přibližně za 10dní (při nákupu nad 600 bez poštovného).
zagg911
Vypadá to nádherně, oceňuju tvou preciznost... jen škoda té úsporky, na růst sou super, ale květ s nima, to prostě není ono :-( no uvidíme, třeba budeš první kdo se dotkne g/w :-) ale s 150w, nebo 2x 100w HPS v cooltube bys to měl v takovémhle systémku skoro jisté ;-)
tak ať se daří, pokud to vyhodnotíš jako OT klíďo smázni...
zatim ZAGG
HurricaneGeorge
Ahoj, díky :).
V žádným případě se nedostanu na g/W, i kdyby se to počítalo z reálné spotřeby 185W. Můj odhad je něco přes 50g (fakt nevim). Druhý pěst pod úsporkou by byl mnohem lepší (duální není moc vhodná pro vertikál, ale na horizontál je myslím skvělá). Tento 1st grow je takový pokus - musel jsem vyřešit mnoho technicky-konstrukčních problémů, během vývoje štelovat ventilaci, udělal jsem pár chyb ve výživě, mohl jsem přepínat o pár dnů dříve a dalších nedostatků je opravdu hodně. Nyní teprve vyhodnocuji získané zkušenosti a poučení z chyb, snad to nějak dám dohromady a uveřejním v závěru. Druhý pěst bude v květu o mnoho lepší.
Co se týče HPS tak, už jsem několik hodin bádal nad tím jak do kalfasu instaluji tuto technologii. Je tu více možností:
2x 70W - bohužel nízký světelný tok 14 000lm
2x 100W - světelný tok 24 000lm, nutnost CT + ventilace, vyšší náklady na pořízení předřadníků, nemluvě o konstrukčních problémech - výškově se to tam nevejde, problém chlazení a uchycení CT i objímek atd.
150W - světelný tok 18 000lm, bez CT, asi nejméně náročná varianta
250W - světelný tok 33 200lm, nutnost CT + ventilace + úprava techniky pěstování

Do budoucna chci co nejméně zasahovat do nynější funkční sestavy v kalfasu.
Na 99% jsem se rozhodl pro variantu 250W. Ventilaci a vše okolo jsem už vymyslel, nech se překvapit :).
Banány
ahoj Hurikáne, myslim, že na průměr jakej ma 90L kaflas je 250tka zbytečně moc. neřekl bych, že pod ní dáš víc jak 150G, s tím, že pod 150kou se dá, při šikovnosti, dát až nad 110 gramů a to už takovej rozdíl neni. Máš to nádherně prorostlý, to jsem si vždy představoval, mít tam sodu a Nebulku nebo Northen Light tak máš min. 110 G jistejch. Hodně štěstí a jsem zvědavý na tvuj další projekt, nenech si tu 250ku ode mě vyvrátit :)
HurricaneGeorge
12/70. den - Flushing ve vodě podle podle trichomů

Tab. 5.G Tabulka hnojení od 61. do 70. dne květu. Na úpravu pH jsem použil koncentrovanou kyselinu mravenčí. Nejsilnější organická kyselina (pokud nebudu počítat třeba kyselinu trichloroctovou), baktericidní - aspoň se v roztoku nebude nic množit :D.

Obr. 5.60 Proběhl další upgrade bubbleru. Termostat nastaven na 20°C. Stačí dokoupit pH elektrodu a bude to myslím kompletní :).

Obr. 5.61 Vlevo a uprostřed ASH8, vpravo ASH2. Možná si lze všimnout těch minipaliček co jsou na úrovni pletiva. Rozhodně by byly větší kdyby ta úsporka propálila zeleň, která je blíže ke zdroji světla, bohužel :(. Vnější paličky se začaly zvětšovat a velmi rychle dozrávat po redukci listů, ale snížila se plocha na fotosyntézu, mají tedy méně energie. Zbytečný kompromis...

HurricaneGeorge
12/74. den - Nastává období temna a sucha

Tab. 5.G Tabulka hnojení od 70. do 74. dne květu. Zvyšování EC roztoku bylo způsobeno vylučovanými látkami pomocí kořenového systému - převážně iontů H3O+, které snižují pH roztoku (tento proces budu v dalším pěstu podrobněji sledovat pomocí pH elektrody).

Flushing 9 dnů na ripenu a 4 dny ve vodě. Trichomy podle genetiky z 50 - 100% mléčné a největší listy žluté, takže začíná 48 hodin tmy. Z bubbleru jsem vyndal vzduchování, topení, sondy EC metru a kytkám dopřál poslední 2 litry vody, což jim bude stačit přibližně na jeden den. Po dalším dnu strádání vodou budou kytky rozděleny na několik největších větví a sušeny pověšením za pletivo v kalfasu.
HurricaneGeorge
4. Agrochemie - vyhodnocení Tab. A - H

Obr. 4.11 Graf závislosti denní spotřeby vody na stáří rostlin (konce křivky regrese ohnout dolu :) ).

Obr. 4.12 Spotřeba všech použitých chemikálií na přípravu hydroponického roztoku.

Kompletní vyhodnocení pěstování i třeba s transpiračním koeficientem (při odhadu že 95% přijaté vody se odpaří listy a zjistím váhu sušiny z celé rosliny) uveřejním v hodnocení po sekeře:).
HurricaneGeorge
12/74. den

Obr. 5.62a Sorry za kvalitu fotek, je to foceno kompaktním digitálem přes kapesní mikroskop :D.

Obr. 5.62b Průměrně přibližně 50% trichomů zakalených, ale dost záleží na kytce a pozici palice.
HurricaneGeorge
LA Confidential

Obr. 5.63a Bohužel celou kytku jsem nestihl vyfotit. Došla baterka ve foťáku a palice jsem potřeboval dát co nejdříve do sklenic, aby nepřeschly.

Obr. 5.63b

Obr. 5.64a

Obr. 5.64b


dopíšu to později... neni čas :)
HurricaneGeorge
ASH2

Obr. 5.65a

Obr. 5.65b

Obr. 5.66a

Obr. 5.66b
HurricaneGeorge
ASH8

Obr. 5.67a Polovina z nejvýnosnější kytky ASH8.

Obr. 5.67b

Obr. 5.67c

Obr. 5.68


není čas na závěr :)
HurricaneGeorge
Výnos

listy celkem: 214g

stonky celkem: 69g

LA Confidential 6,2g
ASH2 8,0
ASH6 9,5
ASH6 7,2
ASH6 4,7
ASH8 17,6
ASH8 9,5
ASH8 9,9

květ celkem: 72,6g

Ty nejlepší paličky si nechávám dozrát ve sklenicích (asi 50g), zbytek bude použit s listy na vaření. Určitě pomohu prastrýci s Alzheimerem, myslím že se mu to bude dost líbit... po několika jointech jsem velice překvapen, hlavně dobrou chutí a silným účinkem...

podrobněji se rozepíšu v závěru a v smokereportu... omlouvám se ale fotky ASH6 jsem nestihl vyfotit (stejně to byly takový mrzáci :D).

EDIT: Zapoměl jsem napsat, že palice váženy dosti suché s důkladně ostříhananými listy a stonky.
HurricaneGeorge
Závěr
S odstupem několika týdnu přišel čas na hodnocení.

Důkladným sledováním EC, množství hnojiv a vody přidávané do bubbleru jsem zjistil přibližné časové závislosti jejich příjmu (obr. 4.11 a 4.12).

Zjištěné skutečnosti určitě závisí na množství celkově vytvořené sušiny, do budoucna tedy předpokládám zvýšení i množství spotřebované vody, CO2 a vyšší absorpci fotonů.

U hnojiv to už nemusí platit, bylo totiž zjištěno:
Na jednotku sklizně se z půdy odčerpává při vyšších výnosech méně živin, než při výnosech nižších. V případě že poměr živin v rostlinách se příliš neodlišuje od optimálního (harmonického), platí toto pro všechny živiny.
Dále bylo zjištěno, že vysoké výnosy mají v naprosté většině případů nižší koncentraci živin ve sklizených rostlinách než výnosy nízké!

Určitě jsem udělal více chyb ve výživě...
Třeba mezi 30-45 dnem květu jsem jim "nasolil" EC okolo 2,2 což se projevilo zhnědnutím kořenům. Můj předpodklad byl takový že by se v tomto období mohla ještě zvyšovat spotřeba hnojiv, bohužel skutečnost byla opačná. Nejvyšší spotřeba byla právě mezi 15-30 dnem květu. Příště tedy budu zvyšovat EC na max. hodnotu 1,8 do 30. dne květu a pak už jen snižovat.
Trochu více si pohraji s poměrem NPK na počátku květu, vysoké množství dusíku pravděpodobně trošku oddálilo sekeru a celkově to bylo více listnatější (větší poměr list/palice než jsem si představoval).
Částečnou nevýhodou základního dvousložkového hnojiva Hydro A+B je že většina dusíku je obsažena v A, naopak ale obsahuje mikroprvky. Při snížení jeho poměru vůči přidávanému B se může projevit nedostatek některých z mikroprvků (i výrobce doporučuje přidávat stejné množství). Takže na počátku květu více snížím přídavek A+B a nasolim více PK13-14 (bloombastic). Nedostatku mikroprvků se nebojím, používám celou sadu Bcuzz Hydro a dokonce i některé doplňky jako kořeňák, květový stimulátor obsahují tyto prvky (viz. příspěvek č. 56).

Zdroj světla nebudu moc hodnotit... jenom tolik že duální CFL je nevhodná na vertikál (nutnost pořád otáčet), zklamala mě celková spotřeba 185W - nechápu proč označení 250W když tomu neodpovídá světelný tok ani výsledky. Více se mi osvědčilo její horizontální umístění a při změně fotoperiody jednoduše otočit o 180°, intenzita světla odrazem od stínítka je mnohem vyšší,kdežto u vertikálu se světlo "ztratí" jeho vyžářením do všech stran. Dále je světlo vyzařováno z veliké plochy (průměr 12cm délka 30cm, několik trubic) a pod různými úhly - možná je to zdání ale kvůli tomu to nepropálí silnější masu zeleně, než když veškerá intenzita světla vychází pod jedním úhlem z jednoho zdrojového bodu jako u HPS/MH.

Když mě něco napadne tak doplním...

Smokereport
Tak tady jsem nejvíce překvapen a vůbec nevadí nižší výnos.
Vše je pravděpodobně dáno důkladným výplachem od dusíkatých látek (hlavně aminokyselin), které nejvíce ovlivňují chuť. Připomenu, že výplach proběhl 9 dní na Ripenu a 4 dny na čisté vodě s mezi proplachy keramzitu čistou vodou. pH upravováno konc. kyselinou mravenčí (nechtěl jsem vnášet další fosfor).
V hydru je kratší a kvalitní flushing mnohem účinnější, než u hlíny. I při důkladném proplachu květináčů nelze vypláchnout všechny složky hnojiv protože jsou vázány na soprční půdní komplex (muselo by dojít k jejich vytěsnění jinými ionty a ne všechny ionty jsou stejně silně vázány) a kořeny k nim mají částečný přístup. V kalfasu byly rosliny posledních 13dní bez stop dusíkatých látek v roztoku a už jim pouze stačilo spotřebovat nahromaděné metabolity na jejich poslední vývoj v podobě dozrávání.

Sušení trvalo týden, min. 2 týdny ve sklenicích a trochu mi to přeschlo, takže na váze mohlo být o pár g více :D.

L.A. Confidential
Z toho si moc nepamatuji, ještě z něj něco zbylo tak potom doplním.

ASH2 (spíše Afg. Haze)
Vůně méně výrazná. Kouř dost hutný, ke konci nádechu trochu škrábající, chuťově ale velice harmonické. Stav hodně high, časté hluboké zamyšlení s příjemným uvolněním.

ASH6+8 (spíše Afg. Skunk)
Vůně velmi výrazná po ovocných plodech, u ASH6 spíše až omamná citrusová, při stříhání mě z toho bolela hlava.
Kouř jemnější, hodně nasládlý. Stavem ani ne jako ASH2 ani LAC. Člověk zůstává i přes silný stav stále fungující a myslející, vhodné i na pozdější učení bez známek únavy. Prostě takové pohodové denní kouření s velmi dobrým high efektem.

ASH budu mít i příští kolo, jako ukázka jeho potenciálu pod MH/HPS, takže smokereport bude podrobnější.

Další lidé, kteří jsou aktivní na fórech a mohou hodnotit:
matkář v podobě člana G - mrakoplas (ASH2+8)
člen G - Bubbleman (ASH6, LAC)
člen G - mati0n (ASH8)
člen free-G a icmag - polipaja (ASH2+6+8)

Za případné hodnocení předem děkuji, snad bude chutnat! :D
mati0n
Tak mel jsem moznost ochutnat ASHe 8.. takze napisu taky neco malo ke smokereportu.. v podstate souhlasim s tvym popisem.. vune nasladla, rek bych lehci skunk smell... kour jak rikas dost jemny, i pri vetsim slouku neskrabe a nema tendenci vyvolat minutovy kaslani jak po nekterych indikach.. chut nedokazu presne popsat, nasladla je ale nevim k jakemu ovoci to prirovnat.. a ted to hlavni zhulenost paradni, nastup ucinku delsi kolem 2-3 minut, ale paradni vybalancovany euforicky high, ktery trva celkem dlouho, a ke konci se nekona zadny neprijemny vytuh, a to sem ten den mel naspano asi 4 hodiny, to by me vetsina modelu setla... proste prijemny denni nakopavak do spolecnosti... takze diky Hurikejne za kosta, a brzo se ti tez odvdecim..
HurricaneGeorge
KALFAS MH/HPS250W V-SCROG BUBBLER B'cuzz Hydro

FOTOSYNTÉZA
6 CO2 + 12 H2O + energie → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
Základní souhrnná rovnice primárního zdroje energie rostlin (obecně nejdůležitější proces z hlediska života na Zemi).
Rychlost fotosyntézy ovlivňuje rychlost růstu tak i celkový výnos.
Většina reakcí v přírodě je vratných, to znamená že mohou probíhat jak ve prospěch produktů tak i reaktantů.
Jak rychle a jakým směrem bude probíhat reakce vyjadřuje rovnovážná konstanta, která vyjadřuje poměr rychlostních konstant obou reakcí. Rovnováhu lze významně narušit pomocí změny okolních podmínek - Le Chatelierův princip.
Snahou tedy je co nejvíce posunout rovnováhu ve prospěch produktů na úkor výchozích látek.
Rychlost fotosyntézy lze ovlivnit pěti faktory (všechny jsou limitující - při nedostatku jednoho dochází k významnému zpomalení rychlosti fotosyntézy).
Teplota - nejvyšší rychlost mezi 25-30°C.
Množstvím vody - u hydra není co řešit a u půdy záleží na pravidelných cyklech zalévání (u klonů i na vzdušné vlhkosti).
Koncentrací CO2 - v atmosféře v nedostatečné koncentraci 0,033%obj (stačí zvýšit 3x na 0,1%obj). Vhodné buď hnojit organickými hnojivy (v půdě dochází k mineralizaci hnojiv a uvolňování CO2), nebo zvýšit pomocí kvasinek, spalováním zemního plynu nebo propan-butanu, suchým ledem či CO2 bombou.
Kvalitou a intenzitou světla.

Na tuto rychlost nemají vliv hnojiva. Ty jsou využity rostlinami na stavbu další biomasy pomocí získané energie z fotosyntézy.
Proto rostlina u které probíhá rychleji fotosyntéza a má k dispozici hnojiva (v dobrém složení a poměru) je schopna vytvořit více sušiny, než rostlina která má přístup také ke stejným hnojivům ale atmosféra je chudší na CO2, nebo se jí nedostává tak kvalitní osvětlení. Na vytvoření většího množství sušiny za stejný časový úsek tedy spotřebuje více vody, CO2, fotonů i hnojiv.
Čím větší zisk primární energie, tím rychleji a rychleji dochází k růstu celé rostliny, tedy i zvětšování plochy na které dochází k fotosyntéze a celý proces růst se čím dál více urychluje. Proto i nepatrné zvýšení rychlosti fotosyntézy může na konci celého dlouhého vývoje rostliny vytvořit mnohem vyšší výnosy.

Osvětlení:
Elektronický předřadník GIB Lumatek NXE 250W. Výbojka umístěna v CT z borosilikátového skla průměru 125mm, délce 340mm a síle skla 2,2mm.
MH Philips Master HPI-T Plus 250W 20500lm 4500K
HPS Philips Master SON-T PIA Plus 250W 33200lm 2000K

Voda:
Viz kapitola BUBBLER. U malých klonů první týden zvyšuji vlhkost vzduchu pomocí rozprašovače, dále už neřeším.

Teplota:
Viz kapitola chlazení a cirkulace vzduchu.

CO2:
V kanystru 25l připraveno pro anaerobní kvašení 20%ní roztok sacharózy (4kg cukru na 16l vody).
Odvod CO2 z kanystru přes připojení k nádrži na 8mm hadici. Vyvýjený plyn probublán přes promývačku 100ml a následně veden opět 8mm hadicí do kalfasu, kde dojde k jeho rozptýlení (v budoucnu bych rád rozjel aerobní dýchání kvasinek a na to už mám připravené vzduchování do kanystru i vzd. oponu na probublávání směsi CO2 se vzduchem v bubbleru).

FYZIOLOGIE RŮSTU KVASINEK

Výpočet uvolněného CO2:
dodělám, není problém, jen ten čas :)

Obr. 4.02 Vyvíječ CO2 v podobě uzavřeného kanystru s promývačkou. Pro aerobní dýchání kvasinek připravena i varianta s přídavným vzduchováním (do dírky ve víčku je zatavena pájkou malá trubička, která eliminuje případné tlakové ztráty díky naprosté těsnosti spoje...).
HurricaneGeorge
BUBBLER
Kalfas o objemu 30l ve kterém je 15l živného roztoku. Samostatné doplňování roztoku ze zásobního kanystru 25l pomocí senzoru Tropf Blumat.
Do kalfasu vloženy dva květináče pro vodní rosliny a do nich nasypáno 18l keramzitu Canna, zavedeno 8 kapilár z 8-spinu, který je napojen na čerpadlo ponořené v bubbleru.
Vodní hladina 3cm pod RW. Online měření pH a EC.
Roztok temperován termostatem na 20°C, neustále míchán malým čerpadlem a okysličen pomocí vzd. opon.

Kontinuální doplňování roztoku:
Zásobní roztok v kanystru 25l s připojením 12-8 na hadici 8mm, která spojuje ventil 8-8 s L kusem 8-3, dále vedeno silikonovou hadicí 3mm přes Tropf Blumat. Senzor je přichycen vodorovně, aby se snížila výška kde dochází ke styku keramika/roztok.
Menší modifikace využitelnosti půdního senzoru vlhkosti (vynikající na kokos!). Neřeším čerpadlo, indikaci hladiny či plovák - jednoduché, nenáročné a spolehlivé.

Vduchování:
Hailea ACO-9610 10W 600L/h - 40L vzduchu za hodinu na litr roztoku
2x vzd. opona Elite 88cm a 2x vzd. opona Elite 10cm rozděleny na 4x 40cm.
2x vzd. hadička Elite 3m silikonová

Topení:
Hailea CB-8300 50 W

Čerpadlo na drip:
Hailea HX-6510 10W 480l/h 1,2m - roztok v květináčích rozveden pomocí vyrobeného nakapávače, který je na vrchu keramzitu (viz.

Čerpadlo cirkulační:
Hailea HX-800 3W 285l/h 0,5m

ph+EC:
Hanna Grocheck Combo pH/EC monitor (HI 981405N) nová kombinovaná skleněná pH elektroda Hanna HI 1286.
Vodivostní roztok 1413uS/cm, udržovací roztok na pH elektrodu a pufry o pH=4 a 7.

CO2:
Oxid uhličitý vháněn přes promývačku do krátké vzd. opony. Jenom připomenu, že pufruje pH roztoku v rozmezí 5-6 (viz. kyselina uhličitá).

Obr. 2.11-15 Popis dodělám později :).

HurricaneGeorge
CHLAZENÍ A CIRKULACE VZDUCHU
Chlazení výbojky v CT:
Ventilátor Sunon 120x120x38mm 6,2W 183m3/hod, spínání identické s fotoperiodou.
Oddělený okruh chlazení výbojky bez nutnosti pachového filtru. Tady ještě doplním...
HurricaneGeorge
Horní kalfas - ventilace + zdroj + pacháč
Odtah:
2x ventilátor Sunon 120x120x38mm 2,9W 143m3/hod před pachovým filtrem.

Přítah aktivní:
2x ventilátor Sunon 120x120x25mm 1,9W 50-93,4m3/hod (dle napětí 5/12V)

Přítah pasivní:
Tři vyvrtané otvory ve spodní části dolního kalfasu o rozměrech 12x4cm.
Akolitor
Nevíš jestli by nestačilo použít jen CFL 250W květ na celé období? Nebo to fakt chce něco na růst? A asi si to tu už psal ale četl jsem to už dříve a jsem lempl abych to zase hledal.. ale mohl by jsi mi prozradit jak dlouho jsi to nechal na růstu? A neni pak CFL 250W red moc? Zvažuju to samé v boxu 40h*45š*66vcm. Jinak děkuji za inspiraci a za odpověď :) (Řeč je o tom prvnim boxu)
prenda
Jak to u tebe vypadá? Pokračuješ? Docela by mě to zajímalo :).


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma