Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konopné Umění

Stránky: [1] 2 
Včelaření na groweru aneb pomáhejme přírodě - Klikni zde pro originální téma
Lump
Zdravím všechny growery a milovníky přírody.Rozhodl jsem se založit toto téma z důvodů velkého zájmu členů Groweru o otázkách včelaření.Na úvod bych chtěl uvést jak jsem se k tomuto(v dnešní moderní době) starému koníčku dostal já.Vše začalo před 5-ti lety když jsme s kámošem jako obyčejně brouzdaly po lese(kluci z vesnice :) ) a nejednou jsme uviděli včelý roj ,který se zrovna usídloval v dutině stromu.Samozřejmě že nás hned napadla myšlenka,,kámo vždyt včely nosí med''tak jsme si říkaly že počkáme pár dní a že jim ten med vyberem.Naštěstí pro včelky to dopadlo dobře a počet žihadel,které jsme dostaly před samotnou krádeží nás odradil narušovat jim jejich hnízdečko.No a od toho dne jsme s tím kamarádem nepřemýšlely nad ničím jiným než že si včelky pořídíme domů a naučíme se toto okouzlujíci hobby.Taj jsme vyhledaly nejbližšího Pana včelaře a probrali jsme s ním ,že bychom rádi začli včelařit.Ten nám vysvětlil vše podstatné a dal nám do začátku jeden úl i s včelkama ,který jsme si převezly k lesu (protože doma z toho rodina měla hrůzu) a začli jsme.Začátky byly opravdu kruté a chvílema i hodně bolestivé (počet žihadel),ale naštěstí nás to neodradilo a zlepšovali jsme se každým týdnem víc a víc až vyvrcholilo v to,že kamarád maasi 12 včelstev.a já zatím pouze 5 ,ale mám včelýn na 8 včelstev takže letos rozhodně rozšířím posádku.No to bych na úvod viděl jako dostačující.

Přikládám fotečky miláčků jak vyletují z úlu se srpna,a makro fotečky včel na květech:
Lump
Tak a ted bych začal psát nějaké údaje ohledně pořizovacích nákladů na chov + užitek z něj.

1. První věc kterou si musíte pořídit je úl.Já si své úly vyrábim s otcem takže mé náklady ne jeden úl jsou zhroba 500kc (práci nepočítám protože to mám rád).Na trhu je široká škála všech možných úlů od velkých-dlouhých,až po malé-krátké.Každý úl má své výhody i nevýhody,ale to je hrozně složité.To bych vysvětlil případnému zájemci třeba přes PM.Každopádně ve včelařském obchodě stojí průměrný úl 2500kc.

2.Do úlu potřebujete včelky :),takže jsou dvě možnosti,bud navštívit včelaře ,který určitě začínajícího včelaře podpoří a daruje mu třeba roj ,nebo bude mít takové štěstí jako já že dostane starý úl i s včelkama.Jinak jedno včelstvo které obsedá 5 plástvý (běžná prodejní velikost) není moc silné ,ale do zimi zesílí na 20 pláství a je plnohodnotné včelstvo stojí 500kc (přes internet).

3.Potřebujeme ochranné pomůcky a pomůcky na práci se včelkami.Tyto pomůcky se prodávají ve specializovaných včelařských prodejnách a všechny základní stojí cca do 2500kc

4.Potřebujete přístroj na výtáčení medu (dostávání medu ze včelých plástvý),tento stroj se nazýva medomet.Starší již používaný se dá přes inzerát sehnat do 1000kc

5.Potřebnou včelařskou literaturu,podle které se naučíte základní tipy a rady jak pracovat ze včelkami.Cena do 1000kc

Takže pořizovací náklady na základní věci pro začátek včelaření vás výjdou na 7500kc
vimnevim
moc hezkej koníček....-)
Už přemejšlim o včelách leta, stačilo si něco málo přečíst, na Slovensku v Zaježce (komunita nedaleko Zvolena ) jsem pomáhal odchytávat včelí roj, fakt úlet držel jsem pytel pod rojem jenom v tričku s krátkým rukávem a kraťasech a to byla první bližší zkušenost měl jsem úplně obalený ruce včelama...byly jen dvě žihadla v podpaždí co jsem je nechtěně skřípnul:)
Je to geniální společenství a kdyby jsem neměl strach ze složitosti chovu včel dávno už by jsem je měl...
WERD
čauvec....
taky už nějákej pátek sleduju kámoše/spíš jejich tatíky/.docela mě to láká...
zajímá mě spíš jak vybrat nebo podle čeho včelstvo?
Lump
Ještě momentíček pánové hned budu odpovídat ještě hodím jedno info.

Takže co nám včelky dávají za naši péči a odhodlání (užitek)

1.hlavní produkt který určitě všichni znají je včelý MED.Včelýho medu je spousta druhů např:míšené -jsou (květový ,luční atd,ten je světlounký) je to smíšenina nektaru z růzých květů
:lesní-to je med který se nazýva medovicový(tmavý až černý),ten včelky sbírají z jehličnatých stromů za pomocí produkce mšic které napadají jeshličnaté stromy pří dlouhotrvajícím teplém počasí.
Jen pro zajímavost,1 včelka nosí med v sobě v tzv.medném váčku,který má velikost špendlíkové hlavičky,proto aby 1 včelka nasbírala1 kg medu musí obledět několik milionu kvétů.(Fakt makačka)
:a pak jsou to jednodruhové medy jako např: akátoví,řepkový, pampeliškový který je těžký získat,ten včelaři získají tehdy pokud přikočují (přijedou) k poli který obsahuje danou plodinu.

2.produkt který nám včelky dávají je včelý vosk.Ten sepoužívá na svíčky,na dready :) atd.

3.produkt je včelý jed,málokoho by to napadlo.Včelý jed se využívá ve zdravotnictví k léčbě krevního tlaku atd.

4.produkt je včelý propolis,proplis je lepkavá látka ,kterou včelky sbírají s pupenů nenakvetlých i nakvetlých rostlin.Tato látka jim slouží k utěsnění různých škvýr v úlu a k vyrovnání různých nerovností.

5.produkt je včelý Pyl,pyl včelky sbírají ze všech možných druhů květů(i s rostlin,které mají jedovatý pyl,pro člověka) ,který nosí do úlu v rouskách na nohou viz foto 4,tam ho uskladnují do včelých buňek a smíháním medu a pylu krmí larvičky(budoucí včelky).

6.produkt a poslední je Mateří kašička,je již zminovaná směs medu a pylu + včelých hormonů.Je to nejvýživnější pokrm pro včelky.Touto kašičkou včelky krmí larvu budoucí matky ( rychlepřibývá na váze).Mateří kašička se používa v kosmetice pro výrobu krému na pleť.Má údajně omlazující účinek.

Tak to je pro začátek zatím vše,mám ted nějaké povinnosti.Až dorazím budeme pokračovat dál.Otázky klidně pište rád zoodpovím.
Lump
citace:
Původní příspěvek od WERD
čauvec....
taky už nějákej pátek sleduju kámoše/spíš jejich tatíky/.docela mě to láká...
zajímá mě spíš jak vybrat nebo podle čeho včelstvo?


No ,nerozumím úplně otázce.Jako jaké včelstvo vybrat na chov? nebo.jaké plemeno nebo co...?Více se rozepiš,at můžu odpovědět.
NOwaLIFE
vcelarstvo je krasny konicek ... ja osobne som sa tiez chcel tomuto konicku venovat
ale bohuzial to asi v mojom pripade nepojde... som alegicky na zihadlo , takze
keby ma niaka vcielka maja postipala hned by som mal hlavu ako balon...
a to cloveka nepotesi :D
ale prajem vsetkym vcelarom vela uspechov a nech sa vam roj rozrasta
Lump
Mé království ted vypadá takto.Všude je klid ticho a padá sníh a jen ve včelýně jde slyšet slaboulinký bzukot včel.V tomto období včely jen baští cukerné zásoby co jim dal včelař-totiž to funguje takto.Včelař bere včelám med zhruba 4x ročně,začíná to květem ovocných stromů a většinou končí odkvětem líp (mimochodem lpový med je muj nej nej favorit,kdo neochutnal nepochopí)a když včelař tento poslední med včelám vezme tak ho musí něčím nahradit a proto se smíchá voda s cukrem v poměru 2:3 a dává se to včelkám do krmítek které tento falešný med sají a dělají si z něj zásoby na zimu.Včelař by měl dát jednomu včelstvu 15kg těchto cukerných zásob.A ty tedkom baští. Včelky v tomto období udělají tzv. zimní chomáč ve kterém uprostřed je teplota 25stupnu a tam je schovaná matka která ,ted neklade vajíčka.

Spousta lidí si myslí ,že včely v zimě spí,jenže pravda je taková že včely nikdy nespí,proto mají bohužel tak krátký život.Jejich nápln života je pracovat ,pracovat ,a zase pracovat a chránit hnízdo.
Lump
Tady sem našel takovou kuriozitku když někdo včely opravdu miluje :)
Lump
Phonendoskopem včelky ted vzimě poslouchám pravidelně,Podle kvílivých zvuků nebo jen šumu se toho dá hodně rozpoznat:zda-li je v úle matka(jestli náhodou nezahynula),zda mají dost cukerných zásob a vůbec jestli vše probíhá OK
Lump
A ohledně včelýho dýmáku , foto číslo 1.Je to velice důležitá pomůcka která funguje takto:dá se do ní nápln,foto číslo 2.struchnivé dřevo všeho původu,já používám strouchnivělé pařezy,kterých je pln les.Toto dřevo se vysuší a poté zapálí a hodí do dýmáku a zavře.Pírkrát se zmáčkne měch aby se zfoukl plamen a třevo jen dýmý a už nehoří.Dýmák se používá při každém vlezení do včelstva a to proto,že včely instinktivné podle přírody jakmile ucítí dým tak mají dojem že jejich hnízdo začíná hořet a proto okamžitě utíkají na medné plásty a nasají toho do sebe co nejvíce (jako na cestu na úlet) a tím že se takhle nabaští tak mají plný zadeček a to jim znemožnuje použít žihadlo tzn. že nebudou na vás útočit.samozřejmě taková návštěva včelstvo vždy vyruší,takže se do včel nesmí moc často.Platí takové pravidlo čím méně do včel chodíte tím více vám medu dají.
vimnevim
Docela by mě zajímalo stačí-li mít třeba solo úl někde postavenej, nebo je potřeba nějaká bouda jako máš na tej fotce kvůli zimě ? Měl jsi někdy problémy s vosama nebo sršáňama ? A nebo co jsou teďka pořád různý nemoce, že lidem vymírají celá včelstva máš s tím nějakou zkušenost ?...
Lord A.
včely! Miluju včely! K+ leti k tobe. :-) Jinak: jak často za rok se ti včely roji?
Lump
citace:
Původní příspěvek od vimnevim
Docela by mě zajímalo stačí-li mít třeba solo úl někde postavenej, nebo je potřeba nějaká bouda jako máš na tej fotce kvůli zimě ? Měl jsi někdy problémy s vosama nebo sršáňama ? A nebo co jsou teďka pořád různý nemoce, že lidem vymírají celá včelstva máš s tím nějakou zkušenost ?...


Klidně stačí mít někde solo úl,třeba u lesa nebo někde na poli nebo na zahradě.Platí ale pravidlo že by úl měl být na slunném místě a mít nasměrovaný vlet (česno) na JIHOVÝCHOD. Jsou totiž dvě varianty bud mít zateplený úl tzn.mít mezi vrstvama dřeva 2cm polystyren nebo sololit,ve stylu sendviče.A nebo jako to mám já:Zateplený včelýn a pouze nezateplené úly z 2,5cm dřeva.Mé úly jsou tím pádem i lehčí a když úl plný medu tak se s ním lépe manupuluje.
Lump
citace:
Původní příspěvek od Lord A.
včely! Miluju včely! K+ leti k tobe. :-) Jinak: jak často za rok se ti včely roji?


Včelí rojení je pro včelaře nežádoucí věc (protože příjde ten rok o celou mednou úrodu)proto se říká ,že se někdo tváří jako kdyby mu uletěly včely.Existují tzv.protirojová opatření (dostatečně prostorný úl) kterým může včelař tento přírodní pud podtlačit a záleži také hodně na plemenu včel které chováte(šlechtí se plemena které nemají sklony k rojení).Ale i přes veškerou snahu včelaře se někdy včelky vyrojí (je to jejich přirozený styl rozmnožování)v tom případě včelař musí dotyčný roj najít ,zklepat do speciální bedýnky (rojáčku) a osídlit s ním další úl.
Lump
Chlapi ,kdyžtak nezlobte se že to nepíšu jako učebnice ,ale píšu to z hlavy takže tak.Ale aspon to píšu jako člověk který s včelkama dělá miluje je a každé žihadlo ho od včelky mrzí ne proto že to trochu štípe a že je někdy ruka jak konev,ale proto že bohužel včelička umírá....Položí život za to aby zachránila svoji kolonii a navíc z 98% když člověk dostane žihadlo od včelky tak si za to může sám.(ohánění rukama,dráždění a dokonce i sekáí trávy poblíž úlu jelikož včelky hodně negativně reagujou na velké vybrace..
Lump
citace:
Původní příspěvek od vimnevim
Docela by mě zajímalo stačí-li mít třeba solo úl někde postavenej, nebo je potřeba nějaká bouda jako máš na tej fotce kvůli zimě ? Měl jsi někdy problémy s vosama nebo sršáňama ? A nebo co jsou teďka pořád různý nemoce, že lidem vymírají celá včelstva máš s tím nějakou zkušenost ?...


Ohledně těch nemocí a sršnů:Sršen je predátor který se živý masem tzn .moucha,motýl ale i včelka.Na vletu do úlu celý den hlídají tzv.včelý hlídačky,které kontrolují včely které přílétavají podle pachu a představte si že to mají včelky tak vychytané že pokud přiletí cizí včela a chce vletět do úlu a má v sobé med nebo na nohách pyl tak své zboží nabídne jako přínos do kolonie a je vpuštěna do úlu a přijata do nové koloniePokud kolonii nemá co nabídnout tak je agresivně vyhoštěna z okolí vletu.Sršni jsou docela velké nebezpečí protože se jim včely moc nemůžou bránit,ale i tady matka příroda neudělala chybu,včely totiž nemají sílu jako jedinec ale jako celek,takže stovky včel obklopý takového nenasytného sršně až na něm udělají celistvou patrovou vrstvu a vytvoří v jejím jádru teplotu přesahující 40stupnů,sršen se doslova uvaří a udusí a je po něm.A 3-5 včel (uvařeného) sršně uchopí najednou a odletí s ním ho odhodit opodál do trávy,Vosi jsou slabší pokud máš včelky v kondici tak se snimi rázně vypořádají :)
Lord A.
jak to tady čtu, tak mám čím dál větší chuť pořídit si včely... Jak často se o včelín musí člověk starat? Musí tam jít 2x týdně, nebo 1x za měsíc...?
Mr.ice
Ahoj máš to moc pěkně zpracovaný =) Taky už nějaký rok pomáhám u včel mámě převážně u vytáčení, ale i u okolní údržby (čištění, oprava rámku a td..) Tak tu mam takovou malou radu u toho rojení =)
1) občas prohlédnout plásty jestly tam nejsou nějaké matečníky a když tak je propíchnout, aby nevznikla nová matka a ta stará s částí včelstva neodlétla. Je to, náročné a i tak může nějakej uniknout..
2) včely se často rojí, když mají plné plásty a nemaj kam dál dávat snůšku tak jim tam přihodit ještě jeden medník (nejsem si jistej jestli se to tak určitě jmenuje) často to pomáhá..
Jinak včeli se často rojej za teplého počasí červenec, srpen září, ale není to pravidlem..

Měj se pěkně a ať ti bručí =)
Lump
Ještě větší maskr je když se do úlu dostane myš.Myš má velice ráda med takže často se snaží dobýt se do úlu.Jenže jakmile se dostane do úlu a spozorují to včely tak se na nívrhne několik desítek jedinců ,které ji okamžitě ubodají no jenže co ted s ní že?Myš je tak velká a těžká že s ní nemají šanci včely pohnout a tak na ní nanášejí vrstvy již zminovaného proplisu adalší a další až se myš doslova zakonzervuje na stovky let.Zůstané pořád taková jakou ji ubodali,žádný proces hnití ATD.Proto je propolis v medicíně velmi ceněný produkt .Já sám osobně si vyrábím takový nápoj říkám mu BEEDRINK (včelý nápoj) takto:sedmička vodky nejlépe hanácké,do ní dám vosk+med +propolis a nechám půl roku macerovat(někdy už to nevydržím a ochutnám dřív)po půl roce se na dně udělá kal s medu a vosku,který tam nechám a nápoj chytne čistě zlatou barvu.Věřím že to konzervuje organismus a že je to lék.Dávám si na lačno co dva dny panáčka ráno.
Lump
citace:
Původní příspěvek od Mr.ice
Ahoj máš to moc pěkně zpracovaný =) Taky už nějaký rok pomáhám u včel mámě převážně u vytáčení, ale i u okolní údržby (čištění, oprava rámku a td..) Tak tu mam takovou malou radu u toho rojení =)
1) občas prohlédnout plásty jestly tam nejsou nějaké matečníky a když tak je propíchnout, aby nevznikla nová matka a ta stará s částí včelstva neodlétla. Je to, náročné a i tak může nějakej uniknout..
2) včely se často rojí, když mají plné plásty a nemaj kam dál dávat snůšku tak jim tam přihodit ještě jeden medník (nejsem si jistej jestli se to tak určitě jmenuje) často to pomáhá..
Jinak včeli se často rojej za teplého počasí červenec, srpen září, ale není to pravidlem..

Měj se pěkně a ať ti bručí =)


Zdar,jasně že znám všechny tyto metody a okolnosti týkající se rojení ale rozhodl jsem že to zdejším členům vysvětlím trošku více laicky a že se budu snažit nezacházet so příliš velkých detailů.Už jsem totiž měl pár přednášek pro laiky a stalo se mi ,že jsem se v tom nakonec docela zamotal.Zatím jsem začal z lehka,jen pár odborných výrazů snažím se lidi nejdřív trochu zasvětit než do nich valit hned (matečník,snůška,varoáza,zvápenatění včelího plodu,atd)Jak říkám včelařím už pět let na vlastní pěst,a mám toho přečteno mrááááky,takže vím o čem mluvím,ale díky za postřeh.
Lump
A mimochodem děkuji všem za Káčka a za uznání,nečekal jsem že budu mít s tímto tématem takový úspěch.Největší radost by mi stejně udělalo kdybych v někom probudil lásku k tomu nebo dokonce kdyby někdo díky tomuto DREDU začal včelařit.Ale nepředbíhejme zatím čtěte ptejte se a přemýšlejte.
Lump
citace:
Původní příspěvek od Lord A.
jak to tady čtu, tak mám čím dál větší chuť pořídit si včely... Jak často se o včelín musí člověk starat? Musí tam jít 2x týdně, nebo 1x za měsíc...?


No chlape to je různé.Ted v zimě jen posloucháš včelky,popřípadě chodís odhazovat sníh,pokud ho je moc.Takže ted je relativně klid.ale od jara chodíš zhruba do včel co 14dní,někdy co 3týdny a někdy častěji ,když musíš vyřešit nějaký problém(třeba již zminované rojení),ale jak jsem psal čím méně je rušíš tím lépe děláš,ale nějaké základní úkony udělat musíš.By si chtěl mít včelky někdé dál od domova že se ptáš?
Lord A.
ani ne, ale jsem extrémně časově vytížený... Ale ty včely mě už dlouho lákají. A ty moji chuť jen podněcuješ :-)
Lump
citace:
Původní příspěvek od Lord A.
ani ne, ale jsem extrémně časově vytížený... Ale ty včely mě už dlouho lákají. A ty moji chuť jen podněcuješ :-)


Pokud by jsi měl 1-2 včelstava tak by jsi to v pohodě stíhal.Máš nějakou literaturu nebo ještě moc o tom nevíš?
Lump
Ještě hážu dvě fota včelých plástů s medem Mňammy :) :)
WERD
Lumpe něco všeobecnýho o tom mám přečteno...spíš mě zajímá kolik druhu se dá sehnat,jestli se snesou vedle sebe a jestli je mezi něma nějákej spešl rozdíl na chov a tak
Lump
V naší republice se dají běžně sehnat dvě plemena včel:

1.je včela medonosná ta je nejběžnější,má docela velké rojové chutě a dává medu průměrně.

2.je včela kraňská (tu chovám i já) ta pochází původem z hor na slovinsku, a ta má spoustu výhod:nemá rojové vlastnosti,je vyšlechtěna aby snášela nadprůměr medu ,má brzký jarní rozvoj a doporučuje se do oblastí s vyšší nadmořskou výškou.Jo a úvádí se že je mírná-nebodavá,ale každá včela tě bodne když uděláš chybu :)

Vedle sebe se tyto dva druhy snesou v pohodě.Samozřejmě že je mezi nima rozdíl na chov.Už podle toho co jsem napsal je jasné že např:na jaře nejdříve začneš rozšiřovat kraňskou včelu se 14 denním názkokem než včelu medonosnou.Těch aspektů je více,ale každopádně budoucnost má včela kraňská,taky se neustále šlechtí a vylepšuje .To je nastejno jako když krosíš skunky protože i včela kraňská má svoje podplemena a ty se neustále kříží a kříží.A navíc se umělě inseminujou včelý matky takže vznikají opravdu další nové línie.
Lump
OMLOUVÁM SE ZA SVÉ PRAVOPISNÉ CHYBY V TOMTO THREADU,NA ŠKOLE JSEM Z DIKTÁTŮ VŽDYCKY DOSTÁVAL PRAVÁKY TAK SE NA TO VYPRDNĚTE PROSÍM,V RYCHLOSTI DĚLÁM CHYBY A POMALU PSÁT NEUMÍM,TAKŽE SE OMLOUVÁM :) :) :) :)
Lump
Takže zdravíčko,tady hážu nějaké echo O VČELÍM PYLU:
Lump
TADY JSEM NAŠEL NĚCO O PŮSOBENÍ MATEŘÍ KAŠIČKY NA LIDSKÝ ORGANISMUS:
Lump
Dotřetice hážu echo o včelím propolisu + na co vše působí příznivě:
Lump
Tak ,dnes bych vám chtěl přiblížit téma a problématiku včelího rojení.Takže zase něco na úvod:Včelí rojení je přirozená rozmnožovaci vlastnost včel.Ale v dnešní moderní době není příliš žádoucí,už jak jsem zmiňoval víš,připravý vás daný rok o mednou úrodu (většinou).Je několik důvodů proč se včely rojí:

1.Geneticky podmíněná vlastnost (to jsou tzv. rojivky)vyrojení se v takovémto případě nedá ničím zabránit.Tyto včelstva mají velice nevhodný materiál na výchovu matek (ale o tom jindy).

2.Přehřátí,jak jsem již psal víše tak včelstva sice mají být na slunném místě ,ale zároveň od 12:00 (největší sluneční aktivita v létě) by mělý být alespon v polostínu nebo stínu.úl také musí mít kvalitní odvětrávání(šioký vletový otvor,nebo tzv.očko -to je díra na čelní straně úlu zhruba o velikosti dvacetikoruny.

3.Nedostatek práce pro včely.Laicky řečeno - včelky mají plný úl medu nemají ho kam nosit ,tím že je plný úl medu ,tak včelí matka nemá kam klást vajíčka a včely chytají roupy. Jak se říká i u lidí z nudy se dělají největší blbosti.Těmato faktorama nastane v úle tzv.rojová nálada (chut se rojit).

ROJOVÁ NÁLADA A ROJENÍ:Jakmile nastane v úle tato rojová nálada ,tak je pro včelaře zle.Protože jakmile tato nálada vypukne,tak i když se včelař postaví třeba na hlavu ,tak rojení už nelze zastavit.Když vypukne rojová nálada tak okamžitě všechny včelky přestane všechno zajímat (co dělaly doted) a soustředí se jen na rojení.Takto špatně naladěné včely donutí matku zaklást tzv.matečník/y (většinou jich je je několik najedou).Je to buňka která je tak 3x větší a širší než obyčejná včelí buňka a je postavená včelkama jako důsledek rojové nálady.Jakmile matka tento matečník zaklade tak do 48h se z vajíčka vylíhne larvička (budoucí matka).Tuto larvičku včelky živý již zmiňovanou mateří kašičkou.Krmí ji tak silně želarvička v záplavě kašičky doslova plave (takhle se získáva mateří kašička ,že v takové fázi včelař injekční stříkačkou odebíra larvičce její baštu,aleto nevadí protože včely ji ihned zase doplní).Důsledek takového krmení je že larvička za 3 dny váží 5-tinásobek své původní váhy .Po devíti dnech včely takto napapanou larvičku ve včelí buňce uzavřou (zavíčkují) a uvnitř začíná probíhat proces -přeměna larvičky na dospělého jedince (Včelí matku) tento proces trvá od 9 do 16 dne.16den se z matečníku začíná ozývat tzv.kvílení to upozorňuje celé společenstvo že budoucí včelí matka se do pár hodin vylíhne.Toto kvílení znamená pro starou matku,že musí okamžitě sebrat polovinu populace a uletět s ním jinam ve formě roje ,no a to je to slavné rojení.Všude okolo úlu jde slyšet šílený bzukot a po pár minutách jde vidět jak černý tmavý koláč letí pryč aby založil novou kolonii.Takže rojení je vlastně omlazující proces pro včely,protože stará matka odlétá a nová mladá zaujímá její místo.
NO a co se po vyrojení děje ve včelstvu?Vylíhne se nová matka,ale dost často se stává že se jich vylíhne několik najednou a proto ta co se vylíhne jako první okamžitě vyráží prohledávat celý úl a jakmile narazí nanevylíhlý matečník,tak jej probodne kladélkem (protože je její sokyně) a takový matečník se už nevylíhne.Dost často se i stává že se vylíhnou dvě matky zároveň a v tom případě můžou nastat dvě možnosti:
1.bud jedna matka opět uletí s malým počtem včel ,ten se nazývá poroj ,
2.anebo mezi nimi nastane souboj a umírá ta co je propíchlá kladélkem.

Proto může nastat i situace že vyletí několik takovýchto porojů a včelař po otevření úlu kouká jak puk,že má úl skoro prázdný.Ale takovéto poroje jsou velmi slabé a pro včelaře nechtěné.Takový průměrný roj má váhu asi 3kg (zhruba 15 000 jedinců) ale jsou kuriozity že byly i 10-ti kilové roje i více.Ufff tak tímto jsem asi vyčerpal otázku rojení a přiazuju nějaké fota pár rojů.
Lump
Přikládám ještě fotečky pro představu:
1. foto je vylíhnutý umělý matečník (vlastní tvorba,vlastní plemenitba)
2. foto je mateří miska (průmyslově vyrobená) do ní matka položí vejce na budoucí odchov(jen pro velikostní předtstavu).
3 - 4.fotka je čerstvě líhnoucí se matka z přirozeně vytvořeného matečníku.
Lump
Tady ještě dvě fotečky těch vzácnějších vícekilových rojů:
1,roj měl 8,5 KG
2,roj měl 13 KG (opravdu macek,to vedle toho pána není kůra stromu :) :) )
Lord A.
skoro nic o včelách nevím, ale pro mě velmi sympatická zvířátka ;-) možná dětská otázka, ale: to ty lidi ty roje nepopíchají?
Lump
No jak kdy,já jednou dostal jak jsme sundávali roj ze stromu okolo 100 žihadel a to byl záhul.Holt za chyby se platí a u včel to platí taky(ale bolestí).jak už je roj takhle pěkně usedlý na stomě tak už je docela klidný,pak se jen postříká fest rozprašovačem s vodou(aby jsi jim znemožnil lítat) a zklepne do takové bedny která se nazývá roják.Může být i obyčejná krabice ,ale se sítovaným dnem aby mohli holky dýchat.pak se usadí do úlu a je to. :)
Traze
Mno tak rad bych se zeptal jak jsi na tom se vcelim jedem? Asi uz proti nemu budes rezistni ne? V detstvi me casto nejaka ta vcela stipla a nikdy me ani nic nebolelo, ale tento rok jsem dostal zihadlo a telo na to reagovalo dost prehnane (strasne opuchnuti na druhy den). Tak me zajima jestli si na to telo muze zvyknout? Nerad bych podlehl vcelam, kdyz si ty rikal, ze si dostal i 100 zihadel.

A druha otazka se tyka rojeni. Jak to ty vcely resi? Vi uz o nejakem prihodnem miste dopredu nebo si matka hleda vhodne misto az kdyz se vyroji? A jak pak probiha takova stavba hnizda? Jak dlouho jim to trva? Popripade jak rychle se zabydli v umelem ule?

No a kdyz bych si chtel z tech plastvi vyrobit med, potrebuju na to nutne ten pristoj? Nestaci to jen nejak vylisovat?

Diky za tvuj cas
Lump
Tělo si po pár žihadlech začíná zvykat na včelí jed,takže začínáš být proti jedu imunní,ale vždycky ti to trochu oteče ,ale třeba za hodku už máš na ruce jen vpich po žihadle.To jak jsi napsal že někdy oteče víc někdy mín,tak to záleží hlavně na tom jak dlouho ti to žihadlo zůstane v ráně protože neustále pumpuje(tzv.jedový váček ) do tebe jed.Proto je největší a základní chyba snažit se žihadlo chytnout mezi prsty a odstranit protože tím zmáčkneš ten jedový váček který to tebe doslova vystříkne všechen jed co obsahuje.A navíc reakce těla na bodnutí včelou ovlivnuje také na čem se včelka pásla předtím než tě bodla,protože jak jsem psal víše, že některé rostliny obsahují jedovatý pyl pro člověka a když tě takováto včelka bodne tak se ti do těla dostane i ten jedovatý pyl (jedovatý pyl obsahuje třeba kaštan) a to potom oteče ruka i mě jako konev :).Já jsem například alergický na pyl a rozhodně mi včelí žihadla v tomto boji hodně pomáhají (ikdyž to vypadá jako nesmysl).kadým žihadlem jde do mého těla i pyl atělo si zvyká.

A odpovědna druhou otázku,těsně před rojením vyletí z úlu tzv. pátračky,které hledají vhodnou dutinu ve stromě v okolí 5km.Pokud ji nenajdou tak takový roj si sedne na blízký strom,větek atd,jak jevyfoceno na obrázkách.jakmile se usídlí na takové větvi tak mají čas do prvního deště aby ty pátračky tu vhodnou dutinu našli,pokud ji nenajdou tak první vydatný déšt tyto včely doslova spláchne a zahubí.
Jakmile včelař má roj v rojáčku tak ho vysype do úlu,který je plný tzv rámků (pár fotek víš s medem :) )které jsou vyplněny tzv.mezistěnami.Mezistěny jsou vylisované voskové platy o různých rozměrech (podle toho kdo má jakou rámkovou míru,ale jsou určité standardy,) do kterých jsou vyražené náznaky šestihranných včelích buněk(přikládám foto,vyrábějí se z nich i včelí svíčky).Takový roj si zhruba do týdne z těchto mezistěn postaví nové svoje včelí dílo,do kterého může matka klást vajíčka,včelky nosit med ukládat pyl atd.Roj je zabydlený zhruba do toho týdne.
A ohledně toho lisování.Ten medomet je důležitý ,protože když do něj ty rámky dáš(plné medu) tak se roztočí na určité otáčky a odstředivou silou vystřikuje med na okraj medometu(princip pračky) a po okaji stéká až na dno kde je výpusť s kohoutkem a tím vytéká med ven(Ale to v jiné kapitole :) )Kdyby jsi včelí plástve jen lísoval tak je pokaždé zničíš a musel bys čekat než by ti včelky postavily nové a tím pádem by ti nanosily méně medu.Kdežto rámky z medometu můžeš okamžitě vracet zpět do včel aby mohli do nich hned ukládat med.Ale existuje tzv plástečkový med ,který je kus uřezané plástve plné medu ve tvaru obdelníku a takovýto kus se dává celý do pusi a žvýká se i z voskem,tomu říkáme včelí voština (MŃAMY).Doufám,že jsem tvé otázky plně zodpověděl.

TENTO THREAD JE HLAVNĚ O TOM,ABYSTE SE PTALI A NECHALI SE UNÉST DO TAJŮ TOHOTO KOUZELNÉHO HMYZU.
-------
doplnil bych ze pred vlozenim ramku od medometu se musi ramky takzvane odvickovat. Pouziva se na to takova husta vidlicka kterou se mechanicky odstrani z plastvi voskva vicka ktera zakryvaji med. Odvickovane ramky jak uz psal Lump se daji do medometu ten nemusi byt elektricky my teda pouzivame rucni s klikou :)
Lumpe rozepis se o vyuziti medu pokud treba vyrabis medovinu a taky by me zajimalo jak zpracovavas vosk? My vosk posilame do nejake fabriky kde nam vyrobi tu vypl do ramku. Jednou se nam stalo ze sme nachystali balik s voskem a asi dva mesice lezel na chodbe pak zacal hucet a davat se do pohybu :D pustili se do toho nejake housenky nebo brouci a par kg vosku bylo ztraceno....
A jeste me napadlo ze vas upozornim na zvykani plastvi je to opravdu chutovka takova zvykacka ale davejte si pozor aby v plastvi nahodou nebyla vcela. To se jednou stalo moji babicce a mela stesti ze se stihla dostat vcas do nemocnice protoze ji napuchl jazyk tak ze by se bez lekarske pece udusila...
Lump
Zdravím,příznivce.To o tom odvíčkování.Schválně jsem v místech kde jsem psal o tom vytáčení napsal že to bude v jiné kapitole,chtěl jsem si to nechat na jindy ,ale když už je to venku.....Rád bych nafotil,nějaké atuální fota jak vypadá úl zevnitř atd,ale je bohužel zima a včelky se nesmí vyrušovat.,takže jedu jen z hlavy a nějaké fota z knížek a ze včelína.O tom vytáčení medu bude samostatná kapitola,ale chci ji nechat na květen/červen,jak se bude vytáčet.Chci pak každé období popsat co se jak dělá a nafotit detaily,protože je mi jasné že takový velký přísun informací se musí kompenzovat fotkama aby to dotiční lépe pochopily.
Vosk si vytavuju na slunečním tavidle,nebo ted v zimě horkovzdušnou pistolí.A taky ho posílám do Firmy Včelpo.Jinak to v dnešní době nejde.Kdyby sis mezistěnky dělal sám jako včelaři kdysi tak by jsi hodně prodělal a stratil spoustu času.Holt moderní doba letí....a ty taky včelaříš?Ať to lítá kámo :)
Lord A.
a co nebezpečí vandalství? Nakej blbec pude kolem, pichne ho včela, on se nase** a rozseka to. Osobně sem viděl takhle rozbitej včelín o velikosti chatky... Úplně na šrot... :(
Lump
citace:
Původní příspěvek od Lord A.
a co nebezpečí vandalství? Nakej blbec pude kolem, pichne ho včela, on se nase** a rozseka to. Osobně sem viděl takhle rozbitej včelín o velikosti chatky... Úplně na šrot... :(


Tak s tím jsem se naštěstí doposud osobně nesetkal.Myslím,že to bude spíš problém městských včelařů.Tady na vesničce je klídek po pěšině.Sousedi jsou rádi že mají med a propolis a že mají bohatou úrodu na ovocných stromech.Ale ze začátku rozhodně nebyli pro podporu mého včelaření.člověk si to musí vychytat.Ale četl jsem v určitých včelařských magazínech spíše o vykrádačích medu nebo dokonce celých včelstev,někde v čechách a to je opravdu sviňárna.Jak je tady na G někdo nasraný ,že mu někdo sklidil out tak kdyby mě někdo ukradl,nebo nějak schválně poškodil včelstva,tak bych mu bez legrace na férovku uřezal obě ruce,kterýma to spáchal.(Samozřejmě že když mi někdo sekne out tak jsem taky mega nasrany).
Zrar Lumpe, tvůj thread považuju za vysoce přínosný jelikož jako atopik přidávám propolisovou a hřebíčkovou tinkturu do konopné masti a už jsem začal kupovat surový propolis což je pro mě dost nepopulární činnost, protože zastávám heslo: "UROB SI SÁM" :-D A navíc včela je moc šikovné zvířátko :-D Chtěl jsem se zeptat, jak píšeš, že když včely zabijou myš, tak jí obalujou propolisem, jestli by jim nešla dát nějaká násada, kterou by považovali za nepřítele a zazdili ji tak do propolisu? A ještě jeda věc. Zkus odhadnout kolik propolisu by bylo možné získaz z činnosti jednoho středně velkého úlu za sezónu? Že bych si rozšířil obzory o včelařství :-D
Lump
Zdravím..děkuju za uznání a za ocenění mého času a práce.Jinak mimochodem všem děkuji za K+,moc si cením vašeho zájmu i přízně.:)
Ohledně toho propolisu,s tím falešným vetřelce by to asi nešlo,ale zajímavý nápad.Ná získávání propolisu ze včelek slouží speciální mřížky,které se vkládají jako rámky do úlu.Abych to trochu víc vysvětlil ,takže včelka používá propolis na utěsnění škvír (jak jsem psal víš) ale jen v případě,že tato škvírka má velikost do 2-3 mm.jakmile je ta škvíra větší tak už tam holky rubou čistý vosk.Takže tyto speciální mřížky májí velikost oček do těch 3 mm a včelky tu mřížku vesele zánášejí propolisem.Včelař potom tento propolis seškrábe pomocí rozpěráku (viz foto je to to uprostřed),mimochodem rozpěrák je velice důležitá a základní pomůcka,hlavně pro oddělování právě propolisem nebo voskem přitmelených rámků od úlu.A tento seškrábaný propolis je už čistý prokudkt ,který se už normálně používá na tvé účely(tinktůry,mastičky ats.)Výnos propolisu je dost mizerný,většinou se měří v dkg z jednoho včelstva na rok.Ale jakmile máš včelstev více,tak je i více propolisu.:)Jenže to si včelař vždy před sezonou musí uvědomit,jestli investuje energii jednotlivého včelstva bud na med ,rozchov dalších včelstev,chov matek,sběr vosku,pylu atd....Vše najednou nejde.Takže možná že kdyby jsi měl včelky jen na propolis tak by jsi ho měl více.
K té fotce ty husí kusy křídel slouží k ometání včel z rámků plných medu v době medobrání.Někdo používá smetáčky,ale mám s tím špatné zkušenosti (včelka se zamotá do štětin ,pak je fejst agresivní a pokud se z toho dostane tak vás na 98% píchne.Radši podporuju přírodní věci,a je to i šetrnější ro včelky:)
Lord A.
nápad: Co takhle použít včely jako krytí tvýho outdooru? :-D Přece jen... Většina lidí se úlu obloukem vyhne. ;-)
Lump
citace:
Původní příspěvek od Lord A.
nápad: Co takhle použít včely jako krytí tvýho outdooru? :-D Přece jen... Většina lidí se úlu obloukem vyhne. ;-)


Hehe,vidím že groweři jsou vynalézaví,a navíc od minulého roku vzniklo pravidlo,že kdo chová včelky tak musí mít toto místo označené cedulí.POZOR VČELY VSTUP POUZE NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ,což by nám případně mohlo dát do karet,ale ze zkušenosti vím,že včely úly většinou lidi soíše přilákají aby koukli aspon z dálky.Jedině si někde u lesa,kde je přívod elektřiny postavit takový včelýn jako mám ja na fotce a tam jet indoor :),:).
Ale toto téma je celkem nereálné.Spíš mě nedávno napadlo,přikočovat někde ze v čelama (ale asi nejspíš zatím pouze v hollandu k obrovskému poli ,kde by byli samci i samice a echat včelky nasbírat konopný pyl,pak jimho sebrat a použít na řízený oprc.Bylo by to zjímavé oprcat samičku pylem z 10-ti různých genetik samců najednou.Ale asi by to nedopadlo dobře.Nevím toto téma ještě nemám probádané.:)
Lump
No jenom pro informaci s tímto DREDEM to mám v plánu takhle:Vždy během týdne ohlásím téma na příští týden tzn.že tento týden až do neděle budeme řešit téma rojení.(ale můžete se i zeptat na něco jiného,ale s rozumem,at se z toho nestane guláš.

Na příští týden vyhlašuji téma:ÚL,TIPY ÚLŮ,+VÝROBA NĚJAKÉHO TOHO ZÁKLADNÍHO ÚLU PRO ZAČÁTEČNÍKY.tak si kdyžtak připravte případné dotazy a začínáme od pondělí.A takhle bych to tady chtěl vést do vyčerpání temat.:)

Tak zatím a bzukot v duši.....:)
šapša
Nemáš nějakej zajímavej receptík na medovinku?
Lump
Ohledně medoviny:je spousta receptů na mnoho druhů)ochucených ,neochucených s ořechama atd.Na vyrobení medoviny si člověk musí sehnat speciální dolské kvasinky(chvílimi to trvalo než jsem je sehnal.Dělalo se to přibližně jako víno ,chut byla velmi sladká ale dala se.Ale člověk vypil max 2decky(fakt hodně soladké(přirovnal bych to trošku k činzánu).Určitě by se dala vyrobit lepší,to moje bylo opravdu spíše medové víno.Recepty nějaké mám,ale nevyzkoušené a je na ně třeba min 15kg medu.Já si radši vyrábím ten BEEDRINK.A navíc z té medoviny bolí řepa jako svina druhý den,když se člověk chce z toho opít.Ale pro posezení s jemným pohlavím vřele doporučuju.Chcete eda abych tady hodilpřímo origo recept na nějakou tu medovinku?
Lump
Ještě jsem zapoměl napsat ,že se děla i tzv.MEDOVICE.Jak již název napovídá je to jako slivovice,prostě pálenka z medu.To je opravdový mazec ,ale ta spotřeba medu fííííííííhhaaa.To si snad ani včelky nezaslouží aby to člověk takhle sprznil.Pil jsem to dvakrát v životě a je to číré a má to hodně grády tak mezi 40-50%,prostě klasická pálenka.
šapša
No známej do medoviny přidává fernet za prvé na konzervaci a za druhý právě na omezení sladkosti a můžu zodpovědně říct,že jsme s babou toho vypili dost,ale hlava nebolela. Je pravda,že jsme nemíchali s ničím ani nedali prda :D
Lump
Já jsem prostě nějak tu medovinu zavrhnul (ale rozhodně ne navždy).Mám radši grády a vypít toho méně.Takové pocucávačky ,to je jak baylees pro ženské :)
Lump
citace:
Původní příspěvek od Slick-ace
Po dědovi zbyl na zahradě včelín a tak nějak mě to včelaření obcházelo celej život :love:. Díky za tohle téma.

Jen praktická připomínka k topicu, bylo by myslím dobré za čas požádat o promazání, protože čím více se topic co dopočtu stránek zvětšuje, tím se stává nepřehlednějším. S tím souvisí i moje další bodka.. co takhle dát pro přehlednost do prvního příspěvku odkaz na posty s důležitými informacemi, či s těmi podtématy včelaření ? Jen návrh. :)

(smažu)


Zdar ohledně těch starších věcí (včelínu,úlu atd)je to dost nebezpečné kvůli chorob.Nejlepší je začiít na novo.Je jednoduché si vyrobit zatím ten jeden úl.( v pondělí dostanete návod)Spory některých nemocí se drží na včelařském vybavení i např 10let.!!!!!
Opravdu nepodcenovat.
Lord A.
já bych o nějaký recept na medovinu celkem stál. Jednou jsem jednu s kámošem udělal a nedopadlo nějak slavně :-D Chutnalo to jak pivo.
Lump
Tady hážu link na jeden recept ,přidal bych tam ještě akorát skořici,těch receptů je více ale na mnohem větší množství medu od 100kg více. http://www.zssitborice.wz.cz/medovina.htm
Time
Zdravíčko!

lumpe určitě k+ za ten návod na výrobu ůlu až tu bude :)

k medovině dodám asi toto : v porovnání s vínem kvasí déle ,ve tmě, při vyšší teplotě , se speciálníma kvasinkama . Déle odstává/se čistí a rozhodně se vyplatí ji archivovat/třeba rok dva i dýl pokuď to vydržíte :) Dělal jsem ji dvakrát a ani jednou nebyla extra přeslazená , to nemůžu říct , pít se dala krásně a hlava by po ní bolet neměla pokud je dobře odkalená a starší . Vyrobit jí můžete i z menšího množství medu , recepty jsou vdycky na těch 50/100l ,ale když si to zpoměrujete můžete vyrobit třeba jen z pěti kg medu . Jen na co dejte pozor ... už několikrát se mi stalo že jsem koupil kvasinky ,které byly prošlé , resp. už nevykvasily . Co jsem si všimnul tak je na trh dodává snad jen jedna firma a trvanlivost mají rok . No a dva roky po sobě se mi stalo že jsem koupil vždy už více jak rok staré/moje hloupost samozdřejmě že jsem se nepodíval . Takže mi příjde že prostě dokud nevyprodají staré zásoby nedají na trh nové . Btw ty kvasinky jsem nekupoval na stejném místě ...

no a rojení je přirozená věc , nebál bych se ho , ani toho menšího množství medu . To je prostě přirozený chování ..

a ještě by mě zajímalo jak pár lidí psalo že je poštípaly včely ve větším ... já nejsem alergickey ,ale když mě jednou poštípalo cca 20včel - většinou obličey a hrudník taxem byl na tom opravdu zle . Neviděl jsem/ rozostřený vidění , motání hlavy , totální slabost/ušel jsem vždy tak 3kroky a musel jsem si lehnout .. a proto když někdo psal že ho stíplo 100včel , to už je snad na umření ne ? to si ubec neumím představit ...
Lump
Zdar

Ohledně té medoviny máš určitě pravdu s tím jak jsem psal moc zkušeností nemám,takže jsem rád že jsi tio trochu obohatil .:)
Ohledně toho rojení si děláš prdel ne?Rojení znamená pro včelaře tolik negativních věcí ,že to rozhodně v pohodě není

1,Máš ze silného produktivního včelstva najednou slabé,které ti ještě nedá ani skoro žádný med(tak max 5kilo)což je k smíchu.
2.Tím pádem máš v úle rojovou matku,kterou musíš co nejdříve vyměnit.(to znamená investice tak 300 do nové matky)
3.Měl bys(podle pravidel ČSV -českého svazu včelařů,svůj roj najít a sebrat si ho (možná se to nezdá ,ale není to rozhodně vždycky sranda)a navíc si představ že obhospodařuješ 50 ,včelstev tak tě rozhodně rojení nepotěší.Ale spousta starých včelařů nechává včely rojit,protože ani pořádně neznají protirojová opatření(né že bych je shazoval,naopak moc si jich vážím) ale znáte to starého psa novým věcem nenaučíš.
4.Pokud máš včely u domu,tak většinou tak na 95% tvůj roj vyletí na strom od sousedů a to je peklo.Jako poslouchat hlášky typu,rychle si ho sundejte nebo zavoláme hasiče,panebože vždyt nemůžeme ani ven atd bych nepřál nikomu (ale to jen pokud máte špatné sousedy).

Ale jak jsem psal je to přirozená věc ,ale ne u vyšlechtěných plemen,které se převážně chovají.

A ohledně těch množství žihadel jasně že jsem si po těch 100 žihadlech nezašel na pivko nebo nelehnul k televizi,taky jsem to rozdýchával.Jak jsi psal ty stavy,motání hlavy,slabost atd.Tak to je klasická reakce těla na předávkování včelím jedem,proto čím více žihadel tím hloubější a těžší stavy.Ale pro včelaře který dostává 5 žihadel týdně je lehčí se s tím vyrovnat.
Time
...nechci se tady s Tebou dohadovat ohledně toho rojení ,ale to že sním má včelař starosti přece ubec neznamená že je to špatný . Pro včely to je přirozený a člověk/včelař by knim měl mít /k tomu respekt . Navíc nemělo by se zapomínat na to že díky roji vlastně získáš nový včelstvo , zadarmo ;) Otom šlechtění , neříkám že je to špatný ve všech směrech ,ale víš jaxe sem/do evropy dostal obávaný brouk varoa včelí ? právě "šlechtěním" -křížením tuším se včelou indickou? ta je proti varoáze imunní kdežto "naše" včela ne . Hrály v tom roli i další věci který měly co dočinění stím "vylepšit" včely . Myslím si že by měl mít člověk ke včelám respekt a nechat jim svou přirozenost byť stím že bude mít míň medu . Když to wezmeme do důsledku tak člověk si je vlastně zotročil . Oni ukládají med jako zimní zásoby pro novou generaci a včelař jim ho ukradne a místo něho jim dá cukr ...

no a nakonec snad .... co takhle dát sousedům skleničku medu potom co si od nich ze zahrady sundáš roj ? ;) nebo jim ho dát preventivně . U nás tohle funguje moc dobře , zatím nikdo neodmítl a dobrý sousedský vztahy jsou přeci základ ;)
Lump
Z toho co píšeš usuzuji,že jsi taky včelař (nebo rodiče...)Já jsem taky tip člověka ,který radši nechává věci PŘIROZENĚ plynout.Jenže všichni,(i když chceme ikdyž nechceme) jsme bohužel namočeni do moderní doby.Moderní věci pro nás májí spoustu výhod,ale příroda se vždycky ozve(jak to má být správně).Já se taky s tebou rozhodně nechci přít ohledně toho rojení,naopak jsem rád že se tadý řeší docela základní problém.Nevím jak ti to mám vysvětlit abys mě správně pochopil.Když si vezmeš klady a zápory toho rojení,tak si myslím že jednoznačně převládají zápory.Ale to všechno hlavně závisí na tvém individuálním stylu včelaření.I u nás na vesnici je dost včelařů.kteří rojení moc neřeší (roj vyletí on ho hodí do úlu,zavřou a pro ně je klid.Jenže určitě alespon ze začátku (aspon já)jsem do včel hafo vrazil peněz.Jako nemusel jsem,ale nechtěl jsem mít nějaký starý úl někde u lesa a mít 5kilo medu na rok a být happy.já jsem se rozhodl že půjdu jinou cestou,že si vykutím supr úly,včelín,elektrický medomet atd.toto všechno mědocela dost stálo takže určitě čekám od včeliček že se mi odmění nějakým tím medíkem.Od doby co používám vyšlechtěné plemena matek a moderní nástavkové úly.tak se mi včelky ani jednou nerojily.A mám průměr z jednoho včelstva 45kg za rok.Roj u mě rozhodně žádaný není a pokud se včelky vyrojí takten roj usadím a řeknu si včem jsem udělal chybu.Základ včelího rojení je hlavně z nedostatku místa v úlu jak jsem již psal,takže pokud má někdo starší (jednopatrové,nebo dvoupatrové) takse mu včely vyrojí každý rok protože jim nedal dost prostoru pro rozvoj,kdež to já mám i kolikrát 6 patroví úl a včelkám to naprosto vyhovuje a tím pádem se NEMUSÍ ROJIT.A o tom to je.

A ohledně toho brouka varroa destructor,je jasné že byl přivezen odněkud s ciziny,ikdyž se včelky proti němu neumí bráit ,tak jsou naštěstí léčiva ,které se na podzim musí aplikovat preventivně do každého včelstva,tak že to není nejhorší.(ale rozhodně to není sranda pokud se proti tomu nic nedělá)

A ohledně toho šlechtění:Ted ti vysvětlím jednu hodně zajímavou věc.Jak jistě víš tak naší rebubliku sužuje včelí mor.U nás jsou nastolena taková pravidla že pokud někdo najde ve svých včelkách prvotní příznaky ,tak se okamžitě včelstvo musí zpálit a na daném místě se nesmí 5let včelařit(ochranná zona).Doufám že znáš základy včelího moru (to rozeberu v kapitole nemoci dopodrobna)jak se šíří atd.Jistý pán Květoslav Čermák vyšlechtil včelí plemeno takov že jeho čistící pud 98%. tzn žepokud ve včelstvu začne vznikat mor ,tak včely napadené larvy do 48 hodin ostraní z úlu,takže mor dále nepropuká ,taže já si stojím za myšlenkou PLEMENITBU ZDAR.
Lumpe,

podporujete přikromováním cukrovou šťávou z jara a na podzim? Co by jsi mi řekl, k panšování včelího medu. Když jsou třeba horší podmínky, přikrmování šťávou po "celé léto". Když holky nic nenanosej. Jaký dopad to má na kvalitu medu. Setkal sem se v obchodech i s produktama, který s medem nemají opravdu nic společného. Je to prachsprostý sirop z cukrovky. Bohužel hodně málo lidí dnes pozná co je kvalitní med, možná jenom ti, kteří měli tu možnost mít doma včelín a propadnout tomuto koničku.

Nemusíš odpovídat hned... dík
Lump
To mopslík:

Včelky podporujeme krmením z cukru smíchaného vodou na podzim(po vytočení veškerého medu) a dále přikrmujeme z jara než žačnou kvést ovocné stromy abychom podnítily činnost včelek a udělali jim tzv.falešnou snůšku.Ovšem jakmile začnou kvést stromy z jara tzn. že včely začínají nosit med tak se nesmí přikrmovat cukrem (pokud nechceš dělat vývar na lidech).Je to hodně o serioznosti a už jsem se setkal i s típkem ,který dával včelám do krmítka na podzim jablečný mošt ,který si udělal ze svých jablek a ty mu z toho udělaly ,,med" a ten dále prodával.A PROTO APELUJI NA VŠECHNY,NEKUPUJTE MED Z TĚCH ZPROMINUTÍM POSRANÝCH SUPERMÁRKETŮ.to je všechno dovoz z asie a itáliea je to naředěné cukerným sirupem,a proto toto není rozhodně MED.Podpořte raději české včelaře a navštěvujte včelařské obchody kvůli zakoupení medu.Tam je jistá garance že je to náš tuzemský nefalšovaný med.A nebo nejlépe kupujte med od známého včelaře to je největší jistota.A navíc v obchodě dělají triky že ten med vypadá levně za to možství ale vždy vás to vyjde dráž než od včelaře(seriozní včelař,většinou pokud není špatný rok tak prodává kilo medu(to je 0,7 litru,protože med má větší hustotu než voda) za 100kc,

A ještě důležitá poznámka,to si prosím všichni pamatujte!!!!

Jakmile si už z vás někdo koupil,takový ten tzv med z těch supermarketů tak jej nikdy nevyhazujte na smetiště bez pořádného vyplachnutí sklenice,protože takové ty tzv zahraniční medy,hlavně z itálie obsahují ty tzv spory moru včelího plodu,které jsou pro člověka sice neškodné,ale stačí aby například jedna moje včelka někde narazila na tokovou nevypláchnutou sklenici nabralado sebe jednu dávku toho ,,medu" přinesla jej do úlu a mám mor v celém úle,tak budte tak hodní a zkuste toto pravidlo dodržovat.Pomáháte tím nám včelařům. Děkuji....
Slick-ace
citace:
Původní příspěvek od Lump


Zdar ohledně těch starších věcí (včelínu,úlu atd)je to dost nebezpečné kvůli chorob.Nejlepší je začiít na novo.Je jednoduché si vyrobit zatím ten jeden úl.( v pondělí dostanete návod)Spory některých nemocí se drží na včelařském vybavení i např 10let.!!!!!
Opravdu nepodcenovat.


Díky za info, oni už tam včelky nelétají cca. 15 let. Pak, co si vzpomínám tak dědovi onemocněly a pomřely na nějakou chorobu. Děda už neměl sílu to zakládat znova. Tak si tam ten včelín stojí a slouží jako skladiště zahradích potřeb, až před pár lety se tam nadivoko nasquatovaly včely. Teď už tam nejsou. Ono na tej čistotě určitě něco je.
Lump
citace:
Původní příspěvek od Slick-ace


Díky za info, oni už tam včelky nelétají cca. 15 let. Pak, co si vzpomínám tak dědovi onemocněly a pomřely na nějakou chorobu. Děda už neměl sílu to zakládat znova. Tak si tam ten včelín stojí a slouží jako skladiště zahradích potřeb, až před pár lety se tam nadivoko nasquatovaly včely. Teď už tam nejsou. Ono na tej čistotě určitě něco je.


Není zač.Na té čistotě opravdu dost záleží.Spousta nemocí a nejenom ten mor začíná bujet právě ve špíně atd.A navíc jak jsem psal,že když včely dostanou mor tak se musí vše spálit(vše co přišlo do styku se včelama tzn. ochrané pomůcky atd.) Ale pokud by se ti jako včelaři něco takového stalo,tak bys dostal od ČSV dotaci na obnovu včelstev tzn. by jsi dostal peníze na nový úl,nové včely.nové vybavení,což si myslím že je ze strany státu rozhodně dobrý krok,takže být registrovaný člen má rozhodně dost výhod.
šapša
Tady jsem našel asi nejlepší stránky o medu a medovinových druzích. http://www.medovina.estranky.cz/stranka/recept
elanius
Cau Lumpe, diky za skvely dred, vzbudil si vo mne velky zaujem. Mohol by si hodit nejake odkazy na e-shopy, kde sa da kupit prislusenstvo k tomuto konicku? Vedel by som nieco najst aj sam, ale zaujimalo by ma co doporucujes ty. Dik
Piki999
Tady je něco málo:
http://ceska-vcela.bplaced.net/inde...emart&Itemid=64

Je tam i rozepsaný "včelařský rok"
Lump
citace:
Původní příspěvek od oTis
Cau Lumpe, diky za skvely dred, vzbudil si vo mne velky zaujem. Mohol by si hodit nejake odkazy na e-shopy, kde sa da kupit prislusenstvo k tomuto konicku? Vedel by som nieco najst aj sam, ale zaujimalo by ma co doporucujes ty. Dik


Zdravím,no já nenakupuju přes E shopy,ale v kamenných obchodech,tím že jsi asi ze slovenska tak ti moc neporadím.Normálně si najdi přes vyhledávač prodejnu co máš nejblíš k domovu at si vše můžeš první osahat a tak.Určitě bych ze začátku nrkupoval přes E shopy.
Lump
citace:
Původní příspěvek od Piki999
Jak daleko jsou včely schopny létat si pro pyl?


Včelky létají pro pyl.med a proplis do vzdálenosti 5Km.Ale co se medu týče tak čím blíže ho nasbírá,tím více ho donese protože ho méně spotřebuje na let do úlu.Proto kočovní včelaři přivážejí včelky co nejblíže k medonosným(nebo pylonosným) plodinám.
elanius
Chcel som sa hlavne zorientovat v cenach, viem ze si pisal nejake info v uvode, ale zaujimalo ma kolko by vyslo nove vybavenie...zhruba. Pozeral som na vcelarenie.sk a v inzeratoch tam clovek moze kupit podomacky robene uly a prislusenstvo za dobru cenu, takze aj tak sa da...
PS: neskor zmazem
Lump
Úplně celé nové vybavení,všechno tak aby jsi mohl začít hned včelařit je (počítám jen jeden úl) tak cca 15 000kc,ale je to odhat a obsahuje to i cenu za věci ,které jsem tady ještě nepopisoval(a taky většina vybavení (kovového)dvě varianty materiálu.:1.nerez (cenová palba ,ale nadoživotí) 2:pozink (při dobré údržbě životnost tak 3-5 let).
Do toho odhadu jsem započítal ten pozink materiál.Ale je to hodně individuální těch věcí okolo včelaření je spousta.....
Lump
[ Pozeral som na vcelarenie.sk a v inzeratoch tam clovek moze kupit podomacky robene uly a prislusenstvo za dobru cenu, takze aj tak sa da...
PS: neskor zmazem [/B][/QUOTE]

Ale to je přesně ono,člověk musí být aspon ze začátku vynalézavý a shánět levněji a vyrábět atd...Akorát pozor na staré úly to je opravdu hrozba....
Lump
Právě že ted jsem si uvědomil že jsem tam nezapočítal medomet .Ta cena těch 15 000 je všechno kromě toho medometu.Ten na ruční pohon nový stojí 10 000(nerez jiný jsem už neviděl se vyrábět)ale ted funguje Evropská dotace pro členy ČSV.že si nakoupíte vše potřebné třeba za těch 15 000 a od státu dostanete polovinu zpátky.Tzn že si to musíte koupit všechno za svoje mýt od toho daňový doklad ,vyplnit určité formuláře a je to .To je myslím dobrá nabídka.Vztahuje se to na všechno co se týká včel.Takže když si budete chtít postavit vlastní včelín ,tak zase ten samí postup nakoupit materiál(zase od všeho danový doklad) a pak polovinu dostanete.Dokonce ted na schůzi včelařů u nás na vesnici nám říkal předseda že by se na tu dotaci dalakoupit i čtyřkolka pokud by jste dokázali,že za ní táhnete úly na kočování třeba k řepce olejce apod.MASAKR ŽE? Více byste měli najít zde je to oficiální stránka Českého svazu včelařů http://www.vcelarstvi.cz/
Lump
citace:
Původní příspěvek od Piki999



No ono je nejdražší ty věci až na stáčení medu apd ne?
Pokud to teda chapu ze prvnim rokem neni kam spěchat když se zakládá nový úl...
Na kolik vyjde čistě jen chov?Bez medonosu apd...


Pokud budeš šikovně hledat na inzerci a nebudeš muset mít všechny nové fungl věci tak do 5000 se vlezeš krásně.
šapša
Ahoj Lumpe možná naivní otázka,zajímalo by mě v čem se podává ten cukernatý roztok na výživu v zimě jesli v misce či se musí aplikovat normálně do pláství např. injekční stříkačkou nebo třeba špachtlí?
Lump
citace:
Původní příspěvek od šapša
Ahoj Lumpe možná naivní otázka,zajímalo by mě v čem se podává ten cukernatý roztok na výživu v zimě jesli v misce či se musí aplikovat normálně do pláství např. injekční stříkačkou nebo třeba špachtlí?


Zdarec šášo,koukni na první stránce na obr.č 5 tam jdou videt moje úly zevnitř včelína a ten úplně v pravo má uprostřed takovou mřížku na tu se postaví 3l zavařovací sklenice dnem vzhůru ,která je plná toho cekerného roztoku a která má propíchané víčko špendlíkem(asi 30 dírek) a včelky baští a baští.Tím že tam po otočení dnem vzhuru vznikne podtlak tak ten roztok nevyteče a včelky si přes ty dírky sajou kolik chcou.Takhle se krmí od začátku srpna zhruba do září.Ted v zimě včelky baští co jsi jim dal na podzim stačí takhle?:)
vimnevim
čus Lumpe a co když máš jen jeden úl a není takhle v boudě ? Jak to potom dokrmuješ ? To je asi úplně jiná konstrukce co ?...
Lump
citace:
Původní příspěvek od vimnevim
čus Lumpe a co když máš jen jeden úl a není takhle v boudě ? Jak to potom dokrmuješ ? To je asi úplně jiná konstrukce co ?...


Zdravím věrný příteli :)
Když máš jeden úl někde mimo včelín,tak se to řeší stejně akorát ža musíš dát jedno prázdné patro (nástavek) bez rámků nahoru aby jsi zakryl tu láhev a šup na to střechu a je to.Víška té sklinky je menší než výška nádstavku.samozřejmě těch způsobů krmení je více,ale tento je nejvíce používaný a pro mě je nejjednoduchší(kdyby někdo namítal).
Lord A.
nenech se odradit! Určitě je to zajímavější zábavnější a účinnější tady na G přímo od tebe, než číst knížku. ;-) + Knížka nedokáže odpovědět některé dotazy.
Time
citace:
Původní příspěvek od Lump
Tak to mi teda silně vadí,to pak nemusím kutit žádný thread a lidi si to můžou přečíst v knížce.


To máš tedy svatou praudu .... je dobrý když se můžeš poradit se zkušeným včelařem ,ale sepisovat jsem de facto knihu o včelaření mi příjde ... no je to tvůj čas . Ale nečerti se když přispívá i někdo jiney než Ty ;)
Slick-ace
citace:
Původní příspěvek od Lump
Tak to mi teda silně vadí,to pak nemusím kutit žádný thread a lidi si to můžou přečíst v knížce.


Ok nemyslel jsem to špatně ;).
myslis pastovaneho??? ten se ockuje malymy krystali, a ta pasta jsou vlastne malinke krystaly ktere senzoricky lidske vemi nedokazkou zjistit..
Lump
citace:
Původní příspěvek od Lord A.
byl bych pro tuhle hádku vymazat. Přece jen to trochu kazí reputaci tohoto thredu a je to nepřehledné... Chápete. Zapomente na to chlapi. Každej má svůj názor, tak si ho myslete, já mám také svůj názor. Hm? ;-) Mír.
přejme Haiti...


Já jsem se s TIMEM nehádal,on mi napsal svůj názor a já zase svůj,to žemi dal K- za to že to vedu podle sebe a nechal jsem vymazat přízpěvek,který podle mého sem v tuto chvíly nepatřil,je jeho věc.Rozhodně se s ním kvůli toho nebudu hádat,naopak :) :)
Takové gesto nedělá včelař včelařovi aby házel jeden druhému klacky pod nohy.Ale na to každý musí přijít sám........Už se chystám na vaše slíbené úly :) :)
Lump
citace:
Původní příspěvek od AEROMAN
a co nakej med ??? zrovna sem vyskrabnul posledni lzicku slehaneho medu a zzajmala by me vyroba slehaneho medu bo me prijde ze ma trochu jinou chut


Zdravím....
TAKŽE VÝROBA PASTOVANÉHO (šlehaného) MEDU.
Na výrobu medu se může použít jakýkoliv med.Zcekernatělí i čerství,dokonce se dělají i mixi květového(světlého) a medovicového (lesního,tmavého) má prý potom velice zajímavou chut.Postup při výrobě pastovaného medu je nádledující:

Nejlépe se tento med dělá v konvích (bývalé konve na mléko) tyto kove mají tuším objem 20 litrů.Do konve se med naleje(ne ale až po okraj) a pomocí bud bukového (kvůli tvrdosti dřeva) 4-hranného hranolu nebo speciálníma kovovýma metlama se šlehačem(něco na způsob vrtačky) se tento med šlehá při nízkých otáčkách 15minut 3x denně po dobu cca 3-5 dní.
Ohledně toho očkování zpousta výrobců(včelařů) tohoto pastovaného medu dává před začátkem šlehání na takovou konev 1KG již pastovaného medu právě kvůli již zmíněnému očkování.Med ma rychlejší tendenci se stát pastovaným.Je to podobný princip jako když se očkuje kůltura do jogurtu.
Tento med má řadu výhod,je stále vláčný,už nikdy nezkrystalizuje(nezatuhne) a pro spoustu lidí má nezaměnitelnou chut.Já osobně ho mám taky velice rád .Samozřejmě je dražší.
Lump
Takže opět zdravím příznivce ,,letadýlek"
Začínáme tedy téma úl,typy úlu + poom nazávěr nějaký ten stručný návod na výrobu úlu.
Něco na úvod:Úlů se nabízí mnoho druhů a typů.Při výběru úlu se nemusí začátečník někaj bát zda zvolí pro včely ten nejlepší úl,protože připomínám,že v přírodě jsou schopny obývat nejrůznější dutiny,které jim příroda nabídne,a proto se včelkám může dařit v libovolném úlu.Co je však důležité je způsob ošetřování,protože v každém úlu je způsob ošetřování jiný.

Pro začátek je nejvhodnější si vybrat tip úlu ,který je nejvíce používaný v okolí vaší loakality.Po nějaké době co nasbíráte nějaké základní zkušenosti je dobré zkusit i jiné tipy úlů.které vám budou vyhovovat (např:včelař,ktreý chce šetřit čas musí zvolit úl,ve kterém může zvládnout nejrychleji základní ošetřování včelstva).

Jedinný tip úlu který vyloženě nedoporučuji je úl přístupný zadem(tzv.budečák),je to hodně starý tip úlu,ve kterém je nejsložitější obhospodařovat včelky a i pro včelky není vhodný,kvůli nepříjemné a zdlouhavé manipulaci(hodně žihadel)

Rozměry úlu nejsou nijak normalizované,v každé zemi většinou rozměry jsou jiné.I v naší republiceje více druhů rozměrů úlů.Pro včely není z hlediska přírodního důležité jaké rozměry bude mít daný úl,ale co je důležité je jaký daný úl má objem.Proto nejmodernější úly se menují NÁDSTAVKOVÉ tzn,že se jejich objem dá během roku bud zvyšovat nebo snižovat ,pomocí přidání dalšího patra podle potřeb včelstva./l by měl mít minimální objem 100litrů,a musí být možnost úlový prostor rozšiřovat (hlavně směrem nahoru)aby včelstvo na vrcholu rovoje (letní slunovrat) nemělo prostorovou tíseň,která jak jsem již psal v tématu rojení podporuje vznik rojové nálady.

Základní dvě části na které dělíme úl je :

1.PLODIŠTĚ-plodiště je prostor ,kde se pohybuje matka která klade vajíčka.Je to prostor kde včelky odchovávají plod(budoucí včelky)ukládají pyl a nezbytné množství medu(říkám tomu provozní zásoba :))

2.MEDNÍK-medník je prostor ,který je oddělený od plodiště tzv.mateří mřížkou(to je mřížka kterou matka neprojde protože má tlustčí zadeček než včelky a proto do medníku nemůže klást vajíčka a proto jedinné co včelky mohou uskladňovat v tomto prostoru je MED a někdy pokud je velká hojnost i pyl,ale ten většinou včelky úkládají dole v plodišti blízko plodu,protože smícháním medu a pylu krmí larvičky budoucích včel.

Takže tolik na úvod.
Lump
Ted bych teda rád napsal něco o nádstavkových úlech,protože jsem přesvědčen ,že ty mají budoucnost.Nádstavkové úly jsou úly které se skládají z:

1-podmetu (dno,) tento podmet má mít výšku 10cm a včelám slouží k přechodu z česna(vletu) do plodiště.Tím že je podmet oddělen zvlášt ,tak dává včelaři velkou výhodu,že může prohazovat patra mezi sebou libovolně,což je v nádstavkovém včelaření dost důležité.

2-plodiště viz příspěvek předchozí

3-medník viz přízpěvek předchozí

4-strůpku a střechy(odolné proti dešti) pokud jsou včely venku,pokud jsou včely ve včelíně jako ty moje tak stačí jen takové dřevěné víko.

Tipy nádstavkových úlů jsou
A:Vysokonádstavkové
B:Nízkonádstavkové
C:Kombinované

Já používám kombinované nádstavkové úly takže vám přiblížím tento způsob.Vyzkoušel jsem i vysokonádstavkový,ale ten tady(kde včelařím) do hor nebyla dobrá volba.Nízkonádstavkový nemám vyzkoušený.
Lump
Takhle vypadá ten podmet,má takovou zadní výsuvnou lištu aby včelař mohl pod včely na zimu umístit podložku na kterou padají mrtvolky a zbytky z vosku ,které padají po vyjídání cukerných zásob včelama(to se nazívá měl)tato měl se odevzdává do 15.ledna včelařské organizaci a ta to odesílá do výzkumného ústavu na různá vyšetčení.Takže docelá aktuální úkon.
Lump
Tahle vypadá moje plodiště nasazené na podmetu,tím že včelařím kombinovaným způsobem,tak mám 1 vyskoké plodiště,které bohatě matce stačí na kladení od brzkého jara až po vrchol letního slunvratu.V plodišti mám deset rámků s rámkovou mírou (velikost rámku) 41cm x 36cm .Klasická nejvíce používaná rámkoví míra v ČR je 39cm x 24.Když si budete kupovat včelky tak většinou narazíte na míru 39 x 24.Takže s takovou mírou bych začal a pak bych začal experimentovat jako já(jen můj názor)
Lump
Takhle vypadá ta mateří mřížka,kterou matka neprojde do medníku nasazená na plodišti.Mřížka je ze dvou druhů materiálu,plast a nebo kov.Plastové jsou levnější ,ale vydrží obvykle jen jednu sezonu,někdy ani to ne(jak která,těch plastu je také více).Kovové používám já,jsou sice dost drahší oproti plastovým,ale vydrží opravdu dlouho.Mají nevýhodu že jsou těžší a pokud se někde prohnou tak zůstanou prohnuté(jeto jako drát),takže skladovat na rovném povrchu.
Lump
Takhle vypadá můj medník,jelikož mám vysoké plodiště tak medníky mám polovyční takzvané polomedníky tzn. že rámková míra v medňíku je 41cm x 18cm.Takových medníku v plném létě mám nasobě i 3 i více.sice je nevýhoda že včelky takový malí medník rychle zaplní,ale proto je těch pater více a je obrovská výhoda že totiž i když je medník plný tak neznamená že je zralý(podle procent obsahujících vody)takže takhle plný medník dám úplně nahoru a podstrčím za něj prázdný,takže horní med dozrává a dole můžou holky zase zaplňovat nový.A takhle seto točí pořád dokola.
1.foto včelí mezera mezi rámkama(1cm jak v plodišti tak i medníku)
2.foto medník na mřížce s polorámkem
3.foto medník s rámky na mřížce
Lump
A tady je to víko s tím krmítkem (mřížkou na kterou se pokládá ta nádoba dnem vzhůru) a komplet úl.
Zdar Lumpe, mám na tebe několik otázek:

1) jaký materiál je vhodný na úl? Řešili jsme ty OSB desky, jako, že OK, co třeba polystyren? Případně u masivních materiálů, nemůže se stát, že vybrané dřevo nebude včelkám "vonět"?

2) dočetl jsem se, že včely zaplňují otvory do průměru 2mm propolisem a nad 2mm voskem. Je teda možné dát mezi poslední nádstavek (horní) a stříšku nějakou síťovinu se "zrnitostí" 1,5mm a doufat, že ho holky zalepí propolisem?

3) připadne mi zbytečný kupovat mateří mřížku, když materiálu je požehnaně. Teď ovšem jaké rozestupy musí mít jednotlivé "tyčky" aby tím matka neprolezla? Mezi rámkama v medníku jak píšeš je "včelí mezera" 10mm, předpokládám, že 8 mm máti už neproleze, ale holky ano?

4) podle toho co jsem se dočetl, by měl být pozemek na kterém je včelstvo umístěno oplocený a označený. Videl jsem, ale už hodně kočovných vozů na tvrdo u pole a "NO STRES", nevíš jaké za to hrozí postihy?

5) jakou barvu zvolit na povrchovou úpravu úlu, tak aby nemohlo dojít k pozdější nežádoucí kontaminaci jednak včelek samotných a jednak produktů jako takových? Lakování vnitřku asi postrádá smysl, když ho holky celý potáhnou voskem, nebo se pletu?

Omlouvám se za množství otázek, ale čím více se do toho pokládám, tím více narážím na drobné detaily, které by mohly všechnu snahu přivést k nezdaru a to rozhodně nechci. Navíc pan soused (jak jsem ti psal), když zjistil, že to beru opravdu vážně, tak rychle vycouval, takže jsem teď odkázanej na samostudium. Za odpovědi předem díky, doufám, že pomůžou i ostatním :-D Jesterator
Lump
Zdar Ještěre co vím,tak odpovím.Ale je to jen můj názor a moje zkušenosti,takže se klidně podle nich nemusíš řídit.

1.Ohledně těch OSB desek sice jsem ti napsal že jo,ale ted si uvědomuju že na stavbu úlu to není vhodný materiál,kvůli lepidlům ,kterýma to lepí.Určitě z nich něco vyprchává a to by včelky neměly radost.Zvolil bych klasický smrk (je levný),pokud myslíš polystyren na uteplení tak ano,jinak na stavbu podomácku vyráběného úlu ne.Polystyrenový úl,který se prodává v obchodech je vyroben z tvrzeného zrnkového polystyrenu.Veškeré přírodní dřevo včelkám voní,toho bych se nebál:)

2.Ohledně toho propolisu a té mřížky to nemám vyzkoušené,ale četl jsem že se ta mřížka vloží jako výplň do rámku a tam to včelky zanášejí.Takových rámků můžeš mít v úlu asi více,ale jak říkám nemám vyzkoušeno,takže jestli někdo jiný ví tak at nás obohatí :)

3.Rozteč mezi ,,tyčkami" v mateří mřížce je 0,5 cm.Pokud si ji vyrobíš sám,tak super.Takové vynálezavé lidi mám rád,a navíc každá korunka dobrá ne?.Když se ti to podaří ji postavit s dobrou trvanlivostí (aspon dvě sezony) tak mi potom hod echo a taky vyskouším.:)

4.Jestli jsem někde napsal že musí být oploceno tak jsem se zpletl,ale označeno být musí s tím štítkem pozor včely(si můžeš klidně i vyrobit sám.Každopádněkdybych měl 1 včelstvo někde na chalupě na zahradě tak bych to neřešil.postihy za to nejsou myslím žádné,ale pokud tvé včelky někoho napadnou(pobodají) a nebudeš mít své stanoviště tímto štítkem označeno talk za to zodpovídáš ty jako včelař.Ty tím defakto upozorňuješ lidi na případné riziko(rozumní lidé pochopí,blbí musejí holt dostat pár žihadel aby se jim rozsvítilo)

5.Lakování zevnitř nepříchází v úvahu,jak jsi napsal včelky si to nalakujou svými vlastními produkty.A co se týče venkovní úpravy,musíš použít barvu která je vodouředitelná a nechat úl vyvětrat.Já mám sice nejradši přírodní vzhled materiálu,takže používám vodouředitelný lak.Dřevo krásně zestárne a chytne nádhernou barvu.Akorát potom barevně označím předek úlu,třeba čtvercem atd. z důvodu takového že:včelky jsou sice barvoslepé,ale rozeznávají odstíny barev.Proto když máš více včelstev u sebe tak jím tím ulehčíš orientaci kam patří.

V žádném případě se neomlouvej za množství otázek,proto jsem to založil takže neváhej a klidně se na mě zase obrať.
Tisíceré díky Lumpe :-D

K bodu 4. Ty jsi to nikde nenapsal, ale já se to dočetl. Stejně abych mohl chovat včelky budu muset do ČSV a pravidla a regule si už nastuduju z řádů. Kdyby něco tak se ozvu.

Jo a tu mateří mřížku by přece neměl být problém udělat z mědi ne? Teda pokud zase měď nevadí holkám, ale to už popátrám v moudré literatuře. Jinak díky za odpovědi a inspiraci.
Lump
Nemáš vůbec zač :)
Když budeš členem ČSV tak budeš mít zpoustu výhod,však uvidíš i nějaká ta dotace(sice směšná) tě nemine.Hlavně dodržuj pravidla a regule a budeš v pohodě.Ohledně té mřížky bych sice volil raději přírodnější materiály než je měd ,ale klidně zkus.Ale mrkni na fotku co přikládám,že ta mřížka je jištěná takovýma nevím jak to nazvat šprušlema at drží tvar,protože jak se tiv jednom místě rozšíří rozteč z 0,5 na větší tak je zle,tak dbej hlavně na to.Měj se a at se ti dáří.....
OK, řeším nějaké základní věci ohledně úlu jako takového, takže se mi všechny tyhle informace moc hodí. Jenom mám ještě dotaz k příspěvku 91/druhá fotka: ta mezistěna nemusí být přes celý rámek?

Prozatím mám asi takovouhle představu: vnitřní rozměry 400*400*1100mm = 176L. Výška podmetu 100mm, výška plodiště 400mm, a výška jednoho nádstavku medníku 300mm. Rámek v plodišti teda 400*400mm a v medníku 400*300mm. Tím chci minimalizovat rojovou náladu z nedostatku místa a přehřátí. Je jenom otázka jestli vložená mezistěna nemusí být přes celý rámek (abych takový rozměr sehnal). Předpokládám, že ten kousek postačí jako šablona a holky si to dotáhnou až ke krajům, nebo se pletu?
Lump
Mezistěna opravdu nemusí být od kraje ke kraji.Jde jen o to že tam ,kde mezistěna není tak tam holky postaví většinou trubčinu což je docela nežádoucí.Ale pokud ti chybí 5cm od každé loučky ,tak no problem.Holky to dotáhnou až dokonce.Potom existuje tzv stavební rámek,který je taky protirojové opatření a to je rámek do kterého dáš z vrchu tenký(cca 5m proužek nezistěny a včelky rámek dostavujou sami.Většinou tam postaví právě tu trubčinu což je v pořádku,protože trubce včelstvo potřebuje.Tento stavební rámek hlavně slouží k poznávání nálad včelstva,např pokud se chcou rojit tak tam postaví k té trubčině i matečníky a včelař ví že je zle.Pokud jen staví trubčinu a ukládají do ní med ,tak to je signál že snůška je silná a vydatná(ale o probereme v jiném tématu:) )

Ohledně té tvé ramové míry,dolní nástavek si myslím že super.Matka bude mít dost místa pro kladení takže ok.Budeš mít v plodišti asi deset rámků že?Já kupuju největší mezistěny co se prodávají ve včelařském obchodě a i tak mi taky po tranách chybí tak 3cm.A nebo si můžeš objednat ve fabrice rámkovou míru jakou chceš a oni ti ji vyrobí,ale je to dost náročné naq finance.

Ohledně medníku bych zvolil polonástavky.Tedy polovinu velkého dolního(plodištního) nástavku,tzn v tvém případě 40cm x 20cm aby jsi dosáhl výhod kombinovaného systému včelaření.Každý ten způsob (systém včelaření) má určitá pravidla a výhody,takže proto aby jsi měl výhody toho kombinovaného tak bys měl mít medníky takové.

Tobě bude stačit jedno takové velké plodiště a zhruba 3 ty polomedníky,než se vše dobře naučíš (samozřejmě si tím projde každý ,kdo začíná)pak jestli máte dobré snůškové podmínky v okolí tak budeš potřebovat těch medníků i 5 :)
Jasně, dám na tvoji radu s těma polomedníkama a udělám polonádstavky. Dřevo mám smrkové. Z venku nalakuju vodouředitelným transpatentním lakem. Píšeš, že včelky jsou sice barvoslepé (jasně, že .-D), ale rozeznávají odstíny (taky logický). Rozeznávají i tvary? Četl jsem o tom tolik spekulací, že už se v nich neorientuju. A ještě jedna chuťovka: Neveděl bys na jižní moravě o oddělcích Včely Kraňské se silnou genetikou? Jsem kousek od Ivančic.
Lump
Ohledně těch tvarů,tak to ti nepotadím,ale je to docela možné.Já jsem ze severní moravy ,takže docela kousek.Každý měsíc mi chodí včelařský časopis a tam jsou v zadu inzeráty i na včelí oddělky ale první včelky co můžeš sehnat jsou,že někdo napíše že prodává vizimované včely(takže nejdříve v březnu),jenže budeš mít velký problém.Dovolím si tvrdit že nikdo nebude mít rámkovou míru jako ty,protože já mám taky svou vlastní, takže máš tři možosti:

A) Bud si udělš úl na rámkovou míru 39x24 protože oddělky se prodávají na 99% na takové míře.

B) Takle jsem to dělal i já.Je to pracně jší,ale jde to.Jak koupíš včelky tak je otevřeš a najdeš si matku(když nejsme od sebe tak daleko tak bych ti s tím pomohl)tu chytneš do takové klícky a potom vezmeš rámek po rámku vždy včely setřepeš do nového tvého úlu a přivrtáš vrutama přes horní loučku ten koupený rámek do toho tvého (jakoby mezistěnu) a dáš si ho do svého nového úlu a včelky si na něj opět vlezou.Takhle to opakuješ se všema rámkama a potom až máš všechny rámky v těch svých tak tam zase vypustíš tu matku zpět.Pak je necháš nějakou dobu v klidu a začneš jim potom přidávat svoje mezistěnky ,ve svých rámcích a postupně včelky přejdou na ty tvé nové a ty staré budeš po jednom odebírat.

C)Počkáš si na roj až ti někdo z okolí věnuje protože ten není na rámcích a obsedne jakoukoliv rámkovou míru plnou mezistěn.

Záleží to jen natobě kterou metodu si vybereš,ale ty včelky ti klidně seženu to není problém.

A ohledně té síly genetiky to je podobně jako u trávy:) akorát že včelky můžeš mít jaké chceš,alezáleží jakou jim dáš matku.To bychom taky pořešily.Dokonce mám nedaleko jednoho pána ,který prodává oddělky na pěti rámcích se supr matkou(Kraňkou ,kmene Vigor) za 500.takže to by bylo si myslím nejlepší.U něj jsem nakupoval i já.
No jelikož chci pro "mamku" hodně místa budu asi volit variantu "B" a pokud bys byl ochoten mi to opravdu ukázat a třeba ten oddělek i dovézt, blahořečil bych tvé jméno :-D. Nakonec pokud by byl zájem, myslím, že víkend na JM by ti neuškodil (o játrech nemluvím :-D)

Roj nechci - důvod je zřejmý.

S tím březnem je taky jasný. Do té doby si krásně stihnu všechno naladit a přichystat a mám 2 měsíce na teoretickou přípravu. Pro rok 2010 bych začal s jedním včelstvem a pak budu přidávat a Vigor nezní zle :-D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma