Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Světelné periody - Klikni zde pro originální téma
smoke
CHTEL BY SEM SE VAS ZEPTAT JE MOZNY ABYCH MOJIM KYTI SVITIL NA KVET JINAK NEZ 12/12 MISLIM TIM ZE MAM NOCNI PROUD OD 2,45 DO 7,45 A OD 15,45 DO 19,45 ZE BYCH JE ZAPNUL OD 2,00 DO 8,00 TO JE 6 HODIN SVETLA,PAK BUCH UDELAL MEZERU 7 HODIN TMY,A SEST HODIN SVETLA BYL BY TO INTERVAL S HVEZDICKOU* JE TMA 5*/6/7*/6 CO VY NA TO PUDE TO.DIK VSEM PREDEM
crazyshit
=) mel bych dotazek ohledne toho nocniho proudu.Od kdy do kdy teda je?Nebo je to indiwidualni???
Al-Ban
Buď si jistej, že při 18ti hodinový světelný periodě se do něj určitě trefíš ;).
smoke
pri 18ti hodinovy periode se to tam vejde v pohode ale pri kvetu mam problem.
viridis
Pres den se sbiraji ziviny a energie, v noci se roste. Kdyz zkratis jekoukoli cast periody, tak se ta cast nedodela a neco je pak spatne - dovolim si priklad:
Ve skleniku je v kyblu kytka (tedy dve, DM a MZ), chci, aby doqetla koncem leta - takze jiz pres mesic umele zatemnuji. Zatemnovani ovsem z duvudu casove tisne 'flakam' a je to takto: svetlo 6:00-17:00 pak zatemnit. Odtemneni se kona pristi den v 10:00 a svetlo je do cca 21:00. Zatemnuje se pak dalsi den v 17:00. Z toho plyne svetelna perioda 11/17 a 10/10 stridave. I kdyz denni perioda je dodrzena tak, aby nutila kytku do qetu, druha podminka - dlouha noc je dodrzena jen castecne a navic podivne. Jinak to vsak z casovych duvodu neni mozne. Rostliny byly startovany do qetu jednim cyklem 24/0 ve tme a zacaly kvest teprve po 14 dnech popsaneho cyklu (dost pozde). Dnes, po 30 dnech slusne qetou, ale - jak znam tu genetiku, neni to proste ono, vysledek by mohl byt odhadem pri idealnich podminkach minimalne o 30-50% lepsi.
Tolik k dodrzovani optimalni svetelne periody.
wolverin
Ak je to hlupost tak mi to zmazte...
Čisto teoreticky by ma zaujimala jedna vec, vsetci (vacsinou ) uplatnuju svetelnu periodu 18/6 alebo 12/12. preco je to tak je jasne. ale neskusal z vas niekto aj trocha viac hodin...-bavme sa teraz iba o raste.... trebars 24/12- sice by to nevysli presne dva dni ale da sa to nastavit na digital. hodinach alebo 36/12 - to uz su 2 dni, pripadne inac,kombinacii je neurekom. jedna sa mi len o to co sa stane ked sa bude svietit viac ako je normalne zauzivane (minimum 24h svetlo), a faza tmy bude nastavena primerane fazi svetla. Bude to moc stresovat rastilny aj ked by som uplatnil tento system od zaciatku?
Mozno rozmyslam nad hlupostami ale zaujima ma to a som momentalne TRIEZVY! :)
lunik
uz jsem nad tim taky premeslel... jak kytka vi ze ma den 24h? :)
MAIKIE
to by me taky zajimalo zna nekdo odpoved?
wolverin
akosi sa nikto na ten moj prispevok nechyta.... :(
zaujima nas to tu viacerych ale tí ktorí by k tomu mohli daco napisat sa nejak nehrnu ... no co uz priatelia, musime este pockat :)
Jahudka!
No ja kdysi svitil kytkam(teda obycejnejm:))I 2 mesice v kuse a nijak se to neprojevilo.Kdyz sem to zkousel na travku tak rostly bezvadne ovsem podotykam ze pak to vsecko chciplo protoze jsem jim svitil jen specialni zarivkou na rostliny a ta mela 18w..Takze patrne chciply nedostatkem svetla.Pro zacatek to ale spatny bejt nemusi a pak je hodit pod sodik a udelat jim zase normalni periodu.Rek bych ze rustova faze se tim nejspis urychli ovsem jisty to neni..Zajimala by me proto zkusenost nekoho jinyho jestli to teda nekdo zkousel...
wolverin
Jahudka: mozes to trochu rozpisat s tou travou : kolko si im svietil hodin denne a ako dlho (kedy ti to zdochlo- ake velke),velkost skrine a aka to bola zarivka ta 18w - coolwhite ci fluora...?
Jahudka!
Takze-zarivka byla floraglo koupena v akvaristice a je primarne urcena na rust rostlin.Sviti takovym fialovocervenym svetlem a ma vykon 20w.Travku sem mel normalka na okne ale bylo to pres zimu a navic severni strana takze prirozeny svetlo nic moc.Tak max 8 hodin denne a to jeste pod mrakem.Kazdej snad vi jaky je v prosinci venku svetlo:)Do truhliku tak 60x15x15 sem zasel nejakejch 8 seminek nejakyho noname modylku,nad to dal tuhle zarivku ve vysce asi tak 5cm a zapnul to na nonstop sviceni asi tak na 2 mesice.Presne si uz nepamatuju jak dlouho dostavali nonstop svetlo s touhle zarivkou ale min jak ty 2 mesice to nebylo.Seminka vzesly vsechny a vcelku hezky a pohodove to zpocatku rostlo.Kyticky byly takovy hezky zeleny a bylo na nich videt ze se jim ocividne dari i stonky meli silny asi tak 0,5cm.Samozrejme bylo videt ze se tahnou smerem k ty zarivce tak jsem ji daval cimdal vejs.Fakt ty kytky vypadaly vcelku schopne a dosahly vejsky asi 25 cm a pak me zacali pomalinku slabnout,zezloutly a chciply.Nesnazil sem se to nijak prepnout na kvet,nehnojil sem to,byla tam normalni hlina z obchodu.Me jen tehdy zajimalo co to udela:)Zaver jsem si z toho udelal takovej ze teda bud ta zarivka nedokaze dosvitit na dostatecnou vzdalenost a na tech 25 cm uz nestacila(bylo to precijen 20w.Ovsem slo castecne svetlo od okna),nebo mohli cipnout protoze sem je nehnojil atd atd.Kazdopadne je fakt ze ve fazi rustu jim nonstop svetlo absolutne nevadilo a byly opravdu pekne zeleny,vetveny a silny.Proto by me zajimalo jestli s tim ma nekdo taky nejaky zkusenosti.Trebas by se toho dalo vyuzit prave v rustovy fazi na zkraceni celkovy doby rustu a pak to hodit normalka na kvet pod sodik..
Jahudka!
Dokonce jsem premejslel nad tim vzit proste 2 takovyhle zarivky,1 normalka cool white,druha floraglo,vzit kybl nebo nejakej vetsi kvetinac a doprostred toho kyblu pichnout tyhle zarivky nastojaka a okolo zasejt 3 kyticky:)Pak to dat normalka na okno nebo to nechat v mistnosti.Precijen by dostavali i nejaky prirozeny svetlo narozdil od toho kdyz by byly ve skrini.Mno nevim...Mohlo by to bejt zajimavy se 40w zarivkama.Ovsem trebas to uz nekdovyzkouzel to nevim..
wolverin
jahudka: uz tu ten napad riesili viaceri ludia ale s tym ze to mali uzvarete v nadobach - "nieco na styl sudu" :),neviem ako sa ten system vola. z hora bol spusteny sodik a okolo neho rastli palicky...nemozem najst ten thread co myslim ale trebars kukni tento ....
http://grower.cz/forum/showthre...16&pagenumber=2
Dalo by sa to aj tak ako to chces ty len by ti podla mna zbytocne unikalo kopec svetla.jedine ze by ti na to cez den svietilo slnko a cez noc svetlo. ked to zavres tak je to lepsie (podla mna).....

este otazka na vsetkych : je mozne ked sa svieti na rastlinu non stop svetlo ze zdochla kvoli tomu ze nemala tmu = oddychovu fazu. proste zdochla kvoli vycerpaniu?
snark
mmm vim o jednom kontrolovaném experimentu - nonstop osvětlení 12 dní vs. klasická perioda 18/6 - v podstatě to vyšlo tak že u nonstopu to bylo vo chlup rychleji - avšak kytky vypadaly vo chlup hůř - takže to jakoby vyšlo skoro nastejno - nicméně dýl než tejden by to nemělo bejt dobrý svítit nonstop
wolverin
snark: je ten pokus dakde na nete ci si len o tom pocul?rad by som si to precital ak to dakde je.
takze to znamena ze vychadza lepsie faza 18/6 ako non stop par dni-
pokial nam ide o kvalitu a nie kvantitu... hmm zaujimave.
ale vratme sa k mojej povodnej myslienke: ked budem svietit sodik 24/12 v raste nejaky ten tyzden/dva co bude potom. som si to spocital a trebars 24/12 ak zopakujem 14 krat to dava 21 dni. myslis ze nastanu nejake zmeny alebo to pojde ok?
4viridis:s tim outdoorem taky zatemnujem a minuly tyden jsme sklidily kytku,ohromny nadherny palice [prikladam fotoz],ale z dostatecneho prac. vytizeni nebyl cas na pravidelnost,takze klasicky terasa 12 hod odpol. prichod z jobu v 8 dalsi den ven v 10 a spat v 6.........nebyla skoro vubec stribrna ale zmastovak...myslim ze to musi bejt pravidelne zatemnovany esli chces dobrej vysledek ale na 3 mesicni outdoor vubec zly
snark:presne tak taky sme zkouseli 24 hod rustu ale strasne se mi to capalo nahoru,myslim ze je lepsi kdyz si aspon chvilku vodpocinou.preci jen to nejsou zadny roboti,ale zivy kyticky
steelix
Zdar hosi,
mam jeden dotazek ohledne zmeny svetelne periody. Vcera jsem prepnul na kvet 12/12. Svitim pres den a v noci tma, ale chtel bych to kvuli teplote otocit. Co kytkam min ublizi 24h svetla nebo 24h tmy?
thx for help
s.
expiry_date1
Je to podľa mňa jedno.Ja som pred prepnutím na kvet dal 24 hod. tmy a v pohode.Ak to prepnes na 24 hod. svetla,možno sa prepnú chvíľu na rast,ak chceš,aby Ti vyrástli čo najmenej,daj radšej 24 hod.tmy.Ublížiť by im nemalo ani jedno riešenie.
MANHUNTT
Myslim si že to bude na stejno,nic se jim nestane.Ale proč 24h?Přece ti musí stačit 12h né?
steelix
Mno, kdyz budu mit 12h tmu a potrebuju dalsich 12h, abych pak mohl rozvitit na noc, tak je to 24h,ne? :).
Diky za rady, necham tmu, rust uz nepotrebuju.
expiry_date1
Keď chceš prehodiť periódu,keď už svietiš,potrebuješ 24 hod.tmy,alebo svetla.Ako to chceš ináč spraviť?Svietiš napr. od 08.00 do 20.00.Tak ráno,po 12 hod.tmy to buď necháš ďalších 12 hod tmu,alebo o 20.00 necháš svietiť ďalších 12 hod.Takže vždy tam bude nejakých 24 hod.Alebo sa to dá ešte posúvať,napr. po 2 hod. ale to by asi nebolo dobré.
Tak si ma predbehol:)
Jahudka!
No a nebo to muzes taky kazdej den posouvat o 2 hodky a mas to:D
A presne za 6 dni jses tam kde jsi chtel bejt:)
steelix
to je moc prace :) jdu na to šokově - 24h tmy :D
Nepro
Zdravim všechny

Koukám že každej jede periody jinak a že kromě 18/6 a 12/12 je jich daleko víc...
Dost mě to zajímá ale nikde jsem tu k tomu nenašel další informace tak jsem založil tohle téma s tim že by jste se vy - zkušení mohli podělit o své zkušenosti s periodama.
Jestli to někde je a já jsem toj co neumí číst tak to smažu nebo to někdo smaže že a předem se kdyžtak omlouvám:)
Crashik
Já osobně kámo používám 18/6 a 12/12 (takže základ :) ) Ale tady někdo používá i 24/0 ,ale to se mě osobně zdá přehnané:podle mě i kyti musí někdy odpočívat a nabrat síly.Taky jsem viděl 16/8,ale viděl jsem že to jednomu borcovi při té periodě začalo kvést.

Shrnul bych,že 12/12 a 18/6 je základ a já s tím problémy nemám :)

A co Vy?
Hlava
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=26715
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=21217
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=18656
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=18893
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=10128
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=1236

.,.tady sem neco nasel ale , ja osobne jedu jenom 18/6 nebo 12/12 v tomhle smeru si myslim ze je to idealni :D

Hlava
Nepro
já mám tedka ze semínka prcky...a dneska už jim začnu dopřávat 18/6.
jinak jsem asi 2-3 dny dával 24/0
Crashik
Nepro: Jo!S tim souhlasim,kdyz jsou male,nebo jsou to nezakorenene rezy,tak je moc dobrý sviti na ne 24/0 , ale v pozdním veku,pred kvetenstvím bych to nedoporucoval,to vis,kyti je uz pak skoro babka a babky musej hodne spat :) A proto jim dame pote 12/12 a pak je " Sezereme" :-)
Nepro
zajímalo by mě těch 16/8 ale myslim že to bude docela k hovnu no...
ale na růst místo 18/6 co třeba jet 9/3 ?I když myslim si že by se spíš kytka stresovala a byl by z toho hermáč.Tak aspon očekávám příspěvky od členů grower týmu a od hlavouna a podobnejch naskillovanejch barbarů oc si myslej o svícení periodou 9/3.
Crashik
9/3 je naprosta blbost!Kyti maj urcity gen a urcite informace v sobe a uz podle toho jim bude malo svetla stresovat a zbytecne nicit zivot,který mohli mít krásný pod 18/6...

A co vy ostatni na to?
jestedman
vařim z vody, ale na OG bylo srovnání několika period a to i těch co nedali v konečném součtu 24 h. jednoznačně byli prokázány nejvyšší výnosy u klasické 18/6 12/12 periody. bude to v tý genetice.
Nepro
takže jakákoliv jiná perioda je nanic.Je to tak?
jestedman
není nanic, ale není optimální
Hlava
Sem nasel stejny tema tak sem to spojil , ale jinak je to samozrejmne ve FAQ http://grower.cz/pestovani/navody/vegetace/4.html#9

Hlava
Nepro
Samozřejmě že je to ve faqu hlavo:)
já tu řešim jiný periody než 18/6 a 24/0.Každopádně je jasný že jakýkoliv jiný periody jsou k ničemu a nemaj vliv maximálně maj kytky srtres.
Takže téma končí tak že
....JAKÁKOLIV JINÁ PERIODA KROMĚ 18/6 A 24/0 A 12/12 VEDE KE STRESU....
takže používáme jen tyhle tři ;-)
mettatron
nepro .. bylo tu hadam psany ze 24 vede ke stresu .. jinak pri prechodu z 18 na 12 je mozny menit periodu postupne a podobne ke konci je mozny snizit periodu z 12 na napr 10 .. v prirode se perioda meni taky postupne.
mettatron-nemyslim si ze ke konci perioda 10/14 je dobra perioda by mela bejt vzdy delitelna 24...tzn aby to vzdy byla ctvrtina tretina polovina dne...tzn ze periody 18/6 16/8 12/12 8/16 6/18 (tu jsem nezkousel ale verim ze je v poho) jsou idealni ....
neidealni periody jsou 14/10 11/13 ...a podobne vychytavky..tot ma zkusenost....
mettatron
?? .. nooo .. tak jestli to maz ozkouseny .. a proc myslis ze by 10 bylo horsi 8 lepsi, jestli se ti to nejak projevilo prakticky sam vis nejlip .. ale proc myslis ze by to tak bylo? v prirode se perioda meni postupne. ja co sem cet tak nektery sorty na snizeni na deset a pod, muzou ragovat pozitivne zranim z nejakych genetickych duvodu (asi pasmu od kud pochazej)..dokonce se tam psalo ze by snad bez tehle nizsi periody ani poradne neuzraly. a pak samosebou kdyz zkratis periodu, obecne tim kytce naznacujes ze se slunicko kloni .. v prirode to je plynula zmena .. sou k tomu jeste nejaky poznatky? bo jak to vidis?
2mettatron-myslim ze plynula zmena by musela bejt stejna jako v prirode...tzn kazdej den jinak.pomalicku snizovat az se dostanes na klasickou rovnomernou periodu potom by ta metoda podle me byla v poradku...jestlize to chces delat pravidelne melo by to bejt tak ze kazda perioda bud svetelna nebo tmova by mela bejt urcita cast dne..tzn tretina ctvrtina polovina trictvrte...rovnomerna...tzn delitelna 24...nezkousel jsem ale videl jsem grow spanel kvetl 14/10 a kytky silene namutovany ..nikdy nedozraly...
osobne jsem zkousel jak 12/12 tak 8/16 (poslednich par dnu pro uplne dozrati)... a kytky jako v periode 14/10 mi nikdy nenamutovali...
Sol
osobne si myslim ze to bylo tim ze 14hodin svetla a 10hodin tmy je na kvet neidealni, proto kytky zmutovaly.. vsude se doporucuje pri kvetu mit maximalne 12hodin svetla

12/12 je pro kvet overena klasika z ktery se vytahne nejvetsi vynos, kdyz ale snizime dobu svetla (pridame vice tmy) tak kytka pokvete rychleji - na ukor vynosu, ale ke konci kvetu je mozna dobre pridat vice tmy, myslim ze lepe dozraje

naka ctvrtina, polovina, trictvrte.. myslim ze nehraje roli - v prirode svetelne periody taky nejsou rovnomerne
citace:
Původní příspěvek od Sol

naka ctvrtina, polovina, trictvrte.. myslim ze nehraje roli - v prirode svetelne periody taky nejsou rovnomerne
ja si zase myslim ze hraje nicmene muzu se mylit..protoze zdroj infa kde jsem to cetl uz si nevzpomenu a ani nevyhrabu..takze....mas nejakej dukaz?
Sol
dukaz mam akorat outdoor a slunce venku :D , v in se zuby nehty drzim overenejch 18/6 pro rust a 12/12 pro kvet.. maximalne tejden-dva pred smiknutim davam vic tmy a posledni 3-4dny uplnou tmu
mettatron
deth .. jasny empiri neni duvod zpochybnovat .. ale proc by to tak melo bejt mi neni zvlast zrejmy .. nebo z toho snad plyne ze by kykty v prirode neprospivaly v dobe kdyz maj zhruba 10 hodin svetla? to me prijde zvlastni .. numerologie? nebo proc jako? .. treba u fazi mesice, souvislosti najdes ale tady me toho moc nenapada ..
mettatron-zas 10 hodin svetla by asi dali jen je otazkou jakej by byl rozdil mezi rostlinou v stejnych podminkach jen treba na 8 hodin svetla...a na 12 hodin svetla dosti by me to zajimalo....asi nekdy zkusim
lamater
Bohuzel uz jsem ztratil odkaz, byl to bouřlivej thread na icmagu, týpci tam diskutovali o alternativních periodách. Kdy má kytka víc "dnů" v rámci týdne. V zásadě šlo o to, že někdo někde vyzkoumal, že rostliny nerovnoměrně přijímají světlo od zapnutí, a že po shruba 6 hodinách už světlo "nevstřebávají tolik" resp..kolem šesti hodin dosánou maxima vstrebávání a pak to rychle klesne . Další stavební kámen teorie byl ten, že pro to aby kytka šla do palic není klíčová délka světla, ale délka tmy, tedy 12h. Z týhle teorie vycházeli 2 alternativy k 16/8 a 12/12. Pamatuju si uz jen tu na ten květ která byla 6h40min světlo a 12 hodin tma. Tímto vznikne ze 7 dnů v týdnu tuším 9 dnů pro kytku v pěstírně a kytka dozraje rychleji hovorilo se o modelech co mají dobu kvetu kolem 45 dnů že se daj stihnout lehce přes třicet. Při tom ani prý není zas tak dramatický pokles úrody. Někdo tvrdil žádný, nekdo okolo 10%. inak co si ještě pamatuju těch 6:40min je kvůli tomu aby to vyšlo na celý dny kvůli časovačkám. A byl tam týpek co v zásadě řekl, že to funguje, ale nevyhovuje mu to kvůli opatrování kytek, které by mělo být pouze, když se v pěstírně svítí a je to každý den v jinou dobu.Zajímalo by mě jestli je tu na groweru nějaký experimentátor, který takovouhle periodu na květ odzkoušel. Osobně to mám v plánu, ale až tak kolem června, spíš září, kdy už budu mít ustabilizované výsledky pěstírny, abych mohl udělat plnohodnotný a vypovídající test. J
mettatron
deth. .. jako na celou dobu kveteni bych to mel s otaznikem, ale ke konci, rekneme v posledni tretine a min, to mozna neni vubec od veci .. a kazdopadne, jsou udajne variety (tezko rict jak je odlisit,poznat) ktery za 12/12 prej poradne nedozarajou a potrebujou ke konci periodu zkratit.

lamer..zajimavy. jaky by to davalo hmotnostni vysledky. ale pro me to je trebas neco uz neprirozenyho. kytky se tu vyvijely tisice let. a sou postaveny na periodu obehu slunce. jasne, tezko rict v cem by to nefungovalo, ale obvykle je celkove lepci si vzit inspiraci v prirode ..mozna tohle mel na mysli deth, kdyz rikaz ze s jinou periodoou mutovali .. ?
sospasek
Zdar,
tak jedu nove kolo uz deset dni a jelikoz jsem zapomnel prepnout na zacatku hodiny na 18/6,tak jedu uz od zacatku 12/12,muze mi nekdo pls. poradit?
Majky-man
No četl jsem někde že pokud přepneš na 12/12 a potřebuješ přepnout zpět tak prvních par dni to možné je ale nevím jak dlouho už nevím :-/
nawy
pokud si tam mel velkou vlhkost a hnojil spravne na rust tak kytky po 10 dnech jeste urcite nekvetou a kdyz to prepnes spravne na 18/6 tak zacnou zase rust (odzkouseno, lze to i po vic dnech vratit zpet) pokud je kvalitni genetika tak nezhermí. akorad sis rapidne prodlouzil celkovou dobu rustu a timpadem oddalil sklizen
Mr.Greenhead
Zjistil jsem prijemnou vec.naposled jsem byl na zahrade v patek a dnes po prijezdu jsem zjistil,ze pri manipulaci se spinaci zasuvkou jsem nejakou milou nahodou zmackl tlacitko random. pri teto volbe se lampa behem dne(12h) prepinala svevolne a nahodile v intervalech 0-32min. to muselo byt extra sokujici asi co? :((
tuffgong1
:D Někteří lidé změrně kytky šokují svtělem a změnou periody a barvy a já nevíč čeho všeho (ale nejpouživanějši metoda je za pomocí chemie třeba koloidního stříbra) , aby se ze samiček stali hermáči.... Za učelem sběru hermo pylu pro oplození normálních samiček a získání fem. semínek...

Tak doufej , že se ti to nepovedlo a nebudeš mít hermany ....
Držím ti palce , aby se tak nestalo !
Mr.Greenhead
neee


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma