Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

 
kolikrát je konopí škodlivější než cigareta? - Klikni zde pro originální téma
adihash
Vod dost lidí sem slyšel,že je konopí až 20x karcinogenější než cigareta.Ale mě osobně se to zdá až moc přehnaný.Nemáte někdo potvrzený informace jak je to doopravdy.Docela by mě to zajímalo.
bobek bobson
Na jedný přednášce nám říkali, že 6x, ale nemusí to bejt pravda. Asi taky záleží na více okolnostech.
Ant
Myslim že sem něgde taky četl že 6 krat nebo co ale zase kolik das za den cig a kolik brk (gdyž nepočitam vejkendy) :) :) Pak bych taky ještě řek ze zálezí kolik hulča dáš do brka v poměru s cigaretou!! Pokud to ofšem nehulíte čistý....... :)

S tin souvisí tenhle theard : http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=3431


Konkněte a uvidíte
cosmos
...pokud se konopi kouri ciste tak sice obsahuje asi 2krat az 4krat-pokud si to spravne pomatuju- vice karcinogenu(pouziti vodni dymky snizuje jejich mnoztvi asi na polovinu)...ALE zaroven ma schopnost cistit plice, coz tabak nema...dokonce ma konopi schopnost potlacovat nektere formy rakoviny...podle vizkumu-pokud se tomu da verit-se kurak co zaroven kouri konopi dozije o nekolik let vizsiho veku........takze podle me je ganja daleho mene skodliva, pokud se nepocita poskozeni kratkodobe pameti.
...kdyz se konopi ji tak karcinogeny neobsahuje...ty vznikaji pri horeni.........


[Edited by cosmos on 18-04-2002 at 07:46 PM]
gizmo
sice nevím, kolikrát je hulčo škodlivější než cigarety, ale někde sem slyšel, že musíte vykouřit 75000 jointů za den, aby vás to zabilo.... :-))) to někdy musím testnout :-))
Mios
Koľo krát je Ganja škodlivejšia alebo menej škodlivá na plúca človeka to síce neviem, ale videli ste už človeka ktorý vyfajči 3 krabičky jointov (chcel som povedať 60 jointov) za deň. Ja teda nie. A na fajčenie zomrie každý deń v ČR 63 ľudí. Na marihuanu určite nie.
OK

No tak ze je vic karcinogeni nez cigaro snad poznas sam kdyz si das cigaro a pak jointa - ten rozdil tu je a dost velkej. Ale cigaret zase vyhulis vic, takze je to jedno...
dWARf
Dle informační brožury pro potřeby PČR :

Marihuana je 20 x více karcinogenní než tabák .
Marihuana je 4000 x účinnější než alkohol .
Hašiš je 10 x účinnější než marihuana .
Jeden joint dobré marihuany obsahuje 100 mg THC.
Měřitelné účinky způsobí již 3,7 mg THC u dospělého muže .
Atd.


drinker hulič
no nejhorsi je, ze se o ty skodlivosti rozsiruji nebetycny kecy. ja jsem se tak jednou bavil s kamosem, kterej nehuli, proc to nekdy nezkusi, kdyz jeho segra je uz dost zkusena (ve vsem :) ). a on pry, ze nekde cetl, ze je to 5000x skodlivejsi nez cigareta (!!!!!). prej to ma nekde napsany a klidne me to donese ukazat! ja zas docela verim tomu, ze to obsahuje o 50% vice dehtu, coz me vubec nevadi, ja kourim z fajfky a to je hodne maly mnozstvi, k tomu jednu cigaretku denne na chut a pohoda! jo a jak tady psal cosmos o ty vodarne, tak ta toho moc nesnizuje, kour se ve vode ochladi, ale nevycisti (mozna trochu zpocatku, kdy je voda cista), muj nazor. a kdo je extra vytizenej LIGA PROTI RAKOVINE, muze sehnat vaporizer - kdyby me to vadilo, tak si ho urcite sezenu, nez se pripravit o bajecnej zivot s trafkou. mozek to kurvi jenom kdyz to palis dost casto, ale musis si vybrat...
hollandan
Ja som niekde cital, ze ked hulis 1x tyzdenne tak je to celkom v pohode, a ak 1x mesacne nezanechava to trvale nasledky. Je pravda, ze cim intenzivnejsie hulis tym telu dlhsie trva kym sa zbavi vsetky chemikalii ked prestanes. Samozrejme nesmies fajcit ciga! Ale travka sa oplati uz len ten pocit neprekonatelnej pohody, ktora sa dostavi po prvom vodarovi. Takze kaslem na statistiky a hulim ako a kolko chcem.
cosmos
...tak teť jsem čet na idnes, že prej 3 jointy se rovnaj 20 cigaretám...to se mi zdá až moc...tady
http://zpravy.idnes.cz/vedatech.asp...jpl&r2=vedatech
docela by mě zajímalo, jak k tomu výsledku došli, neboť si myslím, že obsažené množství škodlivejch látek nevypovídá mnoho o škodlivosti celku...jeli pravda, že ganja obsahuje i látky rakovinu potlačujcí a plíce čistící, tak výsledek bude jinný...nebo se pletu??
co si o tom mislíte???
asi začnu kouřit vodní dýmky.......................:D:D:D
hehe
viridis
Nemohu ten clanek uz najit, snad jej zde nekdo cetl nebo je v oboru vzdelan ci informovan: podle toho je rakovinotvornost tabaku udajne znacne vysoka z duvodu obsahu radioaktivnich latek, na rozdil od konopi, ktere udajne radiaci neab(d?)sorbuje.
Co je na tom pravdy ovsem nevim.....
Osobne se jsem toho nazoru, ze oboji je pekne svinstvo - staci pucovat fajfku nebo sluknu: bordel je z toho obrovsky, ze ano. A kolik se toho zachyti v pajslu..... nejlepsi je asi varit, mnam !
Nikodym
Ježiš, to jsou zase tendenční zprávy z iDnesu! Podle několika ukazatelů bych to evidentně tipnul na zaplacené tabákovou či alkoholovou lobby! Dobrý je i ten článek, na který se odkazuje pod tím!:) Co proti tomu mám:
- neškodí marihuana, ani hašiš, ale jejich kouření
- píše se tu ...v tabáku je o 50% méně dehtu než v konopí... versus .... 3 jointy jsou jako 20 cigaret... - to mi nějak matematicky neodpovídá, navíc , že je v konopí více dehtu, než v lehkých tabácích je známo už dlouho. Více dehtu, než v tabáku je ale v cigaretovém papírku, takže pokud to kouříš z fajfky nebo ještě lépe z vodní dýmky, tak budou ukazatele asi někde jinde... . Hlavní škodlivina tabáku je ovšem nikotin. Je to prudký tkáňový jed, chemicky příbuzný s heroinem. Již vývar z několika cigaret tě spolehlivě zabije, aniž by byla šance na záchranu i při včasné pomoci.
- pokud je dnes konopí psychedelicky patnáckrát aktivnější než v 60. letech (tomu lze jen stěží věřit), znamená to, že ho stačí vykouřit patnáckrát méně a tudíš inhalovat 15 x méně škodlivin, ne?:)
- existuje vědecká studie, jež zpochybnila karcinogenní vlastnosti dehtu v takto malých množstvích... karcinogenní jsou látky (třeba nikotin), jež se pomocí dehtu usadí na plicích.
- je to studie, jež porovnává nějaká čísla - není ověřena třeba studiem Indů či Pákistánců, kteří hulí třeba šedesát let svého života versus stejní lidé, kteří nehulí. Proč?
- vykouřit jednu krabku denně = 100% rakovina? Kde to vzali?
- Asi před 14 dny na idnes vyšla studie, jež porovnává tkáňové změny u huličů versus nehuličů - žádný rozdíl:)
Takže díky junge fronte heute za zprávu!:)
Nikodym
Článek je zde: http://revue.idnes.cz/zdravi.asp?r=...i_pet&r2=zdravi
dadanek
Raději budu věřit snům než statistice.
W.Saroyan
Taker
Hmm a když k tomu ještě použiješ vaporizer tak se vlastně zhulíš (no spíš spáruješ) a ještě se při tom léčíš. Neni to úžasný? :-)
plexis
to Nikodym: ztotožňujii se s tvým názorem. Škoda, že to tak nemyslí těm pisálkům co si říkaj reportéři.
DeeJay
Zhrnieme si to...
- je najmenej 2x karcinogennejsia nez tabak
+ potlaca niektore [cize je ich asi viac] druhy rakoviny

Uz len toto vravi ze ma viac lepsich vlasnosti ako horsich. Ak ma niekto strach nech prestane, alebo nech si zadovazi Vaporizer. Kto ma dobru sortu tak sa bat nemusi, ved dva puky predsa len niesu karcinogennejsie ako jeden joint. V tom mi daju zapravdu asi vsetci, vratane lekarov a vedcov. Ludia su prilis skepticky aby sa na vec pozerali objektivne, cize z lepsieho pohladu. Ak najdu na veci jednu zlu vlastnost automaticky aj ked ma ta vec 10 dobrych vlastnosti tak je ta vec zla. Potom su tu taky tipci co maju snahu niekde v labaku vymysliet nejaky cisty produkt, ktory tu vlastnost neobsahuje a nakoniec vymyslia nieco sice silnejsie, ale bud 10x skodlivejsie, alebo nieco na co sa clovek namota.
TheKeptn
Takze abych taky neco prispel. V rodine mame chronicky zanety prudusek a kazdy vi jak je to neprijemne furt vykaslavat ty sracky a bolest na plicich... Takze kdyz hulim ciga treba krabku za den tak to na me prijde tak do tydne do dvou... Jakmile ale prestanu kourit a zacnu hulit rekneme maximalne pet speku za den tak nic a sem porad zdravej... Uz jen toto je dukaz co je skodlivejsi... Mejte se. A nehule ciga nici to jax svine. PS> o prazdninach sem zacal vzdy po 3 tydnech kourit cigara a v kazdym pripade to byl zanet prudusek... hoj
Bonsai
to TheKeptn

Mno, abych pravdu řek, tak konopí kouřím už nějaký ten čásek, asi 5 let skoro denně :sun: , cigarety asi o dva roky déle, ale žádná divočina, tak 2-3 kusy za den normal, teda pokud nesednu k pivku, to jsem potom schopen stáhnout i krabku za večer. Dlouhou dobu to bylo v klidu, spíš jsem měl ten pocit, že dýchací ústrojí mi teoreticky více mrší kouř z cigaret, trafka mě protáhla a uvolnila nos, nicméně poslední dobou mohu konstatovat, že neblahé vlivy kouření začínám docela znatelně pociťovat i na sobě, ale úplně opačným způsobem, než udáváš ty.
Cigaret mohu vykouřit třebas i deset po sobě a nic špatného se neděje, ale nedej bože, když si dám 2-3 prdy konopí (kouřím z faje). Po chvíli mě začne píchat na průduškách či v plicích, nevím přesně, začnu vykašlávat ty sračky, jak píšeš a hůře se mi dýchá po celý den, jako by mi někdo stál na plicích. Zajímavé je, že na druhý den, když vstanu, tak nic, pohoda, dokud zase nezahulím.
Mno docela dost mě to drtí, někdy chytám takové paranoidní vize a strach z raka :death: , jediný únik vidím ve vaporizaci, protože účinků působení THC se nadobro vzdát nechci nebo ještě vaření, ale to je zase na dlouho...
Možná na té větší škodlivosti něco je nebo těžko říct, čím to vlastně bude, ale rozhodně jsem nepřehnojoval nebo nepostřikoval nějakými chem. sračkami, naopak.
:mad: :( :rolleyes: :confused:
lordWilliam
Ty 3 jointy na 20 cíg mě přijde docela přiměřený (teda co se týče karcinogenosti), přece jen to je část rostliny a aktivní látky tam je docela malý mnž. V tadytom ohledu je daleko lepší hash (i co se týče poměru CBN/THC)
Sinuhet
Hassane, vsichni co umreli na rakovinu plic, meli plice drive cista.
Květináč
Tady je docela detajlni srovnání tabákového a konopného kouře: http://www.biotox.cz/enpsyro/index....83&R=pj3pcancl4
kafevar
citace:
Původní příspěvek od Nikodym
...Hlavní škodlivina tabáku je ovšem nikotin. Je to prudký tkáňový jed, chemicky příbuzný s heroinem. Již vývar z několika cigaret tě spolehlivě zabije, aniž by byla šance na záchranu i při včasné pomoci...

Vývar z vajglů, to je oblíbená droga vězňů. A prý už jich na tom taky pár zařvalo.
zubo
ja som niekde cital, ze 1 joint je ako 5 cigariet, co podla mna neni az tak vela, cigarety nefajcim a jeden joint denne tiez nedavam
wasco123
Vsetko dobre ma aj svoje zapory. Na MJ este nikto nezomrel!!! Na alkohol hej, na cigarety tiez.
vaaanha
citace:
Původní příspěvek od wasco123
Vsetko dobre ma aj svoje zapory. Na MJ este nikto nezomrel!!! Na alkohol hej, na cigarety tiez.


Kdyby někdo zvládl kouřit deset roků trávu v takovém rozsahu jako kouří těžcí kuřáci cigarety, věř tomu, že by byl ten první;). Nehledě na duševní stránku jeho samotného.
bonkwodny
keby mal niekto fajcit konope ako velkospotrebitelia tabaku,tak by sa asi pri prvej tretine zryhal ze by na to nezabudol,takze prvy len tak rychlo nebude
bonkwodny
ja suhlasim so splatom,ono to tak vazne je
mettatron
vaaanha .. kdyby je furt neco .. dulezity sou fakta a ty mluvej jasne. nekde tu byl odkaz na oficialni studii pro britsky parlament k problematice drog pro rok 2006 .. na uplnym konci je tabula kde sou ruzny drogy v tabulce. ma tri sloupce. zravotni nasledky/rizika ... socialni dopady/rizika .... zavislost ... ve vsech tehlech ohledech byla trava pod alkoholem a pod nikotinem (cigara) ........... samosebou sou tam i dalsi latky. heroin a alkohol maji podobny hodnoty v kolonce zavislosti ....

splat .. ohledne tech radioaktivnich latek v tabaku z hnojiv sem taky slysel. a psal sem tu o tom a daval odkaz. je to tak. a jinak dobrej odkaz na drop in.

jinak pokud se nad uvedenym 6x skodlivejsi nez cigaro clovek zamysli, zjisti snadno ze to zalezi na spouste veci a neni jedinej duvod aby to tak obecne bylo .. bylo to v jedny blby studii ktera se furt dokola omila podobne jako to ze ve spenatu je hodne zeleza se omilalo cely jedno stoleti ..
Subatomic
Dobře dejme tomu že joint je 6x skodlivější než cígo, zajimalo by me o kolik se tohle číslo sníží pokud u jointu použiju podobny tip filtru jako má cigáro.
Medicin
Pro angličtináře:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1277837/


Volný překlad:

Závěr: tabákový a konopný kouř má podobné složení, ale jejich farmakologické účinky se velmi liší.
Složky konopného kouře minimalizují
některé karcinogenní účinky
kdežto tabákový naopak některé zvyšuje.
Oba typy kouře obsahují karcinogeny, konopí typicky snižuje imunologicky generované volné radikály,
navíc konopí brání enzymům které jsou nezbytné pro aktivaci některých karcinegenů v kouři.
Naopak tabákový kouř zvyšuje karcinogenezi.


Mělo by se připomenout že používání vaporizéru
vede k inhalaci kanabinoidů bez karcinogenů
a tím nebezpečí velmi eliminuje.



In conclusion, while both tobacco and cannabis smoke have
similar properties chemically, their pharmacological activities differ greatly.
Components of cannabis smoke minimize
some carcinogenic pathways
whereas tobacco smoke enhances some.
Both types of smoke contain carcinogens and particulate matter
that promotes inflammatory immune responses that may enhance the carcinogenic effects of the smoke.
However, cannabis typically down-regulates immunologically-generated free radical production by promoting
a Th2 immune cytokine profile.
Furthermore, THC inhibits the enzyme necessary to activate some of the carcinogens found in smoke.
In contrast, tobacco smoke increases the likelihood
of carcinogenesis by overcoming normal cellular
checkpoint protective mechanisms
through the activity of respiratory
epithelial cell nicotine receptors.



It should be noted that with the development of vaporizers,
that use the respiratory
route for the delivery of carcinogen-free cannabis vapors,
the carcinogenic potential of smoked cannabis
has been largely eliminated.
crazyben
Medicin:
Neni to jedno, stejně si většina čechů (v cizině to neni moc vidět) do brka ten tabák narve :D

Vaporizer je fajn ale neni to ono... mam rad ten ritual, ubaleni a pokurovani neceho co hori... nebo bongo. Asi to ve me podvedome probouzi nejaky primitivni pudy nebo co... jako kdyz koukas do ohne. Neni to jenom o tom zmastit se... vapor si proste nevychutnam ani neuziju.
Medicin
Rozumím Ti , taky rád koukám do ohně.

Je to každýho věc jak bude čadit, já si zase vaporizování vychutnávám až labužnicky, citím mnohem víc vůně terpenů, je to čistší euforie.
Jasný že asi před hospodou v partě lidí nebude kolovat vapík.

A studie byla i o tom porovnání joint vs cigáro a rizika pro plíce a zdraví.
Aby se uvedli na pravou míru řeči o tom jak je joint 100xškodlivější než cigáro.
Vaporizér byl ve studii jako doporučení k dalšímu zlepšení.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma