smokerson |
citace: |
Původní příspěvek od Realist
to smokerson:
Mezi kytky a lampu rozhodne ne, folie by to nevydrzela. Ale jestli myslis simulovat foliovnicek v pestirne, tak to je dobre tak na male rostlinky nebo rizky. Co ja vim, prilis vysoka vlhkost podporuje tvorbu skudcu. |
ja sem to prave poprvy videl a slysel v tomhle threadu
http://grower.cz/forum/showthre...=&threadid=6955
a ty kytky vypadaj docela huste a zdrave :jumper: |
|
|
zajoxy |
biela farba co natieraju ciary na cestax je reflexna ....
co vy na to:) |
|
|
blek |
Bilá folie Z growshopu nebo odjinud,když se dobře nainstaluje,tak zamezí úniku světla z různejch skulinek.Její největší výhoda je v možnosti desinfekce.Umejt vnitřek jarem nebo něčim je hned a plísně maj menší šanci zaútočit.Nic pro punkery.No ale natahnout ji ,aby se nikde nezvlnila, mě stálo jeden infarkt.....A stejně je zkroucená |
|
|
PiosOne |
blek: fólie nejsou špatné, ale právě ta komplikovaná instalace mě od toho odrazuje a jsen spíše pro řešení barvou. |
|
|
Janiki |
Mam malou mistnost s bilymi zdmi a uvazuji o nejake folii. Poradte co je na trhu.
Staci treba nejaky celofan ci neco take?
Mam 600W lampu a ted kdyz jsou kyti velike, tak dole mezi listy neni uz moc svetla. Tak toto by mohlo pomoci.
¨
Jeste maji se kyti zastrihavat treba od listů? Mam uz prez tyden prepnuto na fazy kvetu a kyti uz zastavili rust a zacinaji vytvaret kvet. no a nahore jsou velike listy ktere brani vniku svetla dolu.
Nevim,ale neco jako otrhat velike listy a nechat jem kvety a par listu????
Dik za radu... |
|
|
PiosOne |
janiki: na alobal bych být tebou zapoměl, jak už tady někdo psal, tak mění spektrum odraženého světla. pokud to máš v celé jedné místnosti, tak bych ji vybílil omývatelnou bílou barvou. další možnost je ta fólie (bývá k dostání v growshopech).
ty velké listy určitě ustříhej. a nejenom dole, ale na celé kytce. |
|
|
matix |
Cus groweri :o) :smoker: Chci si stavet novou skrin z lednicky :o) a na kyti svitit sodikovkou 150W v lednicce....A napadlo me jestli by se dovnitr nedalo dat zrcadla mislo folie nebo alobalu :bounce: mohlo by se to svetlo od zrcadla truchu vic odrazet a krasne svitit na kyti :bounce: Skuseni groweri poradte jestli to je dobry napad nebo kravina ':o))))
Dikes "o) |
|
|
Deda Mraz |
Pokud je ta lednicka vevnitr ciste bila, nechal bych to tak...rozdíl v odrazu oproti fólii z growshopu (se kterou se navíc blbě pracuje) bude pár procent. |
|
|
matix |
No bila je cela :bravo: Takze to by bylo v poho, ale prave me napadlo dat tam misto ty folie zrcadlo, treba by se to svetlo odrazelo o nekolik procent vice.....newim jen me to tak napadlo asi to je blbost sem nezkuseny zacatecnik :punk::sun: :frog: |
|
|
gunman |
keby si si to tu preliezol trochu viac, tak by si zistil, že zrkadlo je podľa starých skúsených psov úplne najhorší variant :D
alebo skús hľadať |
|
|
matix |
Jo ha tak diky :) Tak to sem tady jako fakt nenasel a myslim si ze sem to prolezl CELKEM dost ale rozhodne ne vsechno :) No tak aspon vim ze zrcadlo nema cenu :punk:
PEACE :smoker: |
|
|
Deda Mraz |
Zrcadla nemají až tak dobrou odrazivost (asi 70%), což je dáno z části materiálem použitým na výrobu odrazové plochy zrcadla a také tím, že část spektra odfiltruje to sklo, a navíc zrcadlo světlo nijak nerozptýlí (rozptyl světla je žádoucí). Nejlepší na odraz je bílá barva (odráží téměř vše, co na ní dopadne), proto pokud není ta lednička vevnitř příliš zašlá (bílá musí "svítit"), tak bych doporučil nechat to tak (i z důvodu "praktické omyvatelnosti" ;)). Jinak koupit tři čtyři spreje s označením bílá 1000 nebo bílá 1001, perfektně odmastit ledničku uvnitř (aby se barva neloupala) a stříknout jednu dvě vrstvy (jak uznáš za vhodný). S fólií z growshopu nemám pravda osobní zkušenost, ale určitě se s ní pracuje hůř než se sprejem nebo štětcem a někteří groweři tady říkají, že se za ní může držet vlhkost-plísně, musel bys ji jedině přilepit po celé její ploše... :( |
|
|
matix |
Jo jasny tak teda diky :) Asi ji teda budu muset striknout :) Kolik asi stojej ty spreje? Moc diky takze problem co dam do skrine je vyreseny :smoker: Diky moc
P.S. please jen tu cenu tech spreju diky :):punk: :sun: |
|
|
Ant |
Taky určitě rači bílou barvu a spreje cca 150 Kč ale jeden by ti měl v klidu vystačit :) |
|
|
matix |
Jasnyyyy diky moc chlapy :) |
|
|
maxwelt |
Používám také bílou folii z growshopu.stojí okolo 30kč/m.A k té instalaci,koupil jsem v OBI sponkovačku,stojí cca300Kč a pracuje se s ní jedna radost.A přes panty jí mám zevnitř taky nasponkovanou a je to naprosto v pohodě. |
|
|
frog007 |
chlapi mam dotaz co takhle dat koplem dokola do vnitrku skrine zrcadla nemate s tim nekdo skusenosti? |
|
|
Kathos |
Tak ja mam ruly naky folie,nevim co to je!Ale je to fakt husty!Z jedny strany je to zlaty a z druhy je to stribrny!Neni to vubec pruhledny a myslim si,ze to nema zadny velky svetelny ztraty,skusim zjistit,co to je!Dystak muzu poslat nakej vzorek!:)Muzu toho mit kilometr!Vyska ty rule je 60cm a dylka kolem toho kilometru,je to krasne slaboucky!A HLAVNE:ORAZI TO!!!! |
|
|
Mathias |
Ja začinam pěstit ve skříňce z bílýho lamina (laminovaná dřevotříska). Snad to bude dobrý. Je to nejlevnější matroš a je superbílej. |
|
|
KOSTRIZ |
Ja tam prdnul alo.tou matnější stranou na horu,tak uvydíme. |
|
|
dlouhán |
Jo!..... Heleďte, mám doma nějaký HighTimesy a veškerej indoor, kterej je tam focenej maj voblepený těma fóliema. A taky to maj kolikrát zvlněný a tak... Nejdůležitější asi bude neplácat tu fólii na zeď vobráceně;) |
|
|
jumi |
Měl sem ve skříni alobal a z jedny strany byl horší.nevim už ze který.hlavně mi ale vadil ten rachot když na něj foukal ventilátor.Kámoš má na jedný straně zrcadlo a na jedny alobal,musí kytky otáčet protože u zrcadla rostou o dost líp.Možna by nebyla špatna nějaká syntetická barva pěkně se jí zalejvá povrch do hladka. |
|
|
deno |
hele já mam vnitřek skříně z bílýho sololaku (lakovanej sololit) a je to parádní - případně doporučuju skříň postavit z dřevotřísky s bílym povrchem - desky nařežou na míru v obi a spol.. Rozdíl vůči alobalu případně balakrylu je značnej. Tyhle desky sou naprosto hladký, skvěle se udržujou čistý a bílá je prostě bílá no... :) |
|
|
BRAINDEAD |
ALOBAL je pomerne nejhorsi varianta i kdyz se to nezda odrazi
priblizne pres 70% coz je dost shit jak oproti odrazovy folii(v kazdym
growshopu 30.-/m2) tak oproti primalexu polar oboje odraz pres
90%-nejlepsi folie na odraz je REFLECT AGRO,nebo MYLAR odraz
98% ale ta uz je extra draha asi okolo 300.-za bezny metr coz
je HxC.
Nicmene vsem s alobalem muzu vrele doporucit bud bilou barvu(napr.ten PRIMALEX POLAR) nebo odraz.folii za 30.-/m2- uvidite
rozdil!!!!! :):):) |
|
|
Brunco |
uz len s estetickeho
ale aj s praktickeho pohladu je alobal najhorsi
oplati sa pohrat s kvalitnou foliou
alebo farbou -ale treba dat viec vrstiev -oplati sa |
|
|
psilos |
s mylarem to komerce rozhodně není, používá se ve fotoateliérech, má prostě nejlepší odrazový vlastnosti. |
|
|
Mr.zak |
Zdravim. Všichni tu mluvíte o nevhodnosti hliníku jako odrazná plocha.
Takže když sem vykuchal odraznej hliníkověj plech z 2000W rtuťový lampy tak ho můžu rovnou vyhodit ? Nemyslíte, že když se to používá
průmyslově, že to nebude vhodný pro domácí použití ? Mr.zak |
|
|
deno |
2 darlor : bílej balakryl na topení ;)
edit : ou E_D byl rychlejší... - no aspoň vidish, co maš shánět ;) |
|
|
psilos |
Jo, já myslím, že Primalex polar, který má vysokou bělost asi 96% a vysokou odrazovost je nejlepší cenový řešení, sám to používám. Akorát každou druhou úrodu se musí bílit, voni ty postřiky ty zdi vždycky strašně zaserou . Mylar je womywatelnej.... no tak si vyber.... Na malou skříň bych určitě použil Mylar, je to jednorázová investice a ty 2m2 se dajhí finančně utáhnout. |
|
|
gunman |
počúvajte boyz, vo všeobecnosti v akých obchodoch by mohli mať mylarovú fóliu? Na slovači totiž nemáme growshopy a Baumax je tiež dosť o hovne... |
|
|
Brunco |
Baumax je najviac napicu
a foliu budu mat ase len s specializovanych
foliovich obchodoch
-ked zistim de su -napisem - foter hovoril nieco okolo safka
ale mylar bude asi dost masny
ak bude
lebo heslo slovenskych obchodnikov je ze NEMAAME
a to hlavne v Baumaxe-fuj |
|
|
Brunco |
inac zatial pouzivam taku foliu podobnu ako je na kvety
ale v rolni
a dla odrazu co vidim nema az tak daleko od mylaru
fuj ale videl som InkJet foliu -dokonale odrazivu nadherne
a iskrive ale straaasne masne |
|
|
Mr.zak |
No jo, ale s tim vykuchanym hlin. plech bych vystlal klidně dvě menší
skříně a ještě bych měl na stínítka. Je mi docela škoda ho vyhazovat, když stim bylo tolik práce. Nechcete někdo profilovaný odrazný hlin. plech na stínítka ? Něco jako v halogenu. |
|
|
Karël Bezbarel |
Nechce někdo založit anketu kdo je pro fólii a kdo pro barvu?? Slyšel sem že alobal odráží asi 60% a ta fólie asi 90% či co a pak je prej eště fólie která má 97% ale je prej pěkně drahá. Já mám ve skříni alobal a toho se budu držet do první sklizně sem začátečník a nebudu utrácet stovky za fólie či barvu až potom i když by mě zajímalo co je lepší. |
|
|
Kathos |
Otec dostal vod nekoho naky folie vobrovskou roli!Ja ji ani neunesu!Hodne se to blejska,z jedny strany je to zlaty a zdruhy je to stribrny! |
|
|
Karël Bezbarel |
Hmm takze nejlepší je ten odstín 100 jo tak to je fajn už vim co vo weekendu |
|
|
prdik |
lidi jestli chcete levnou folii tak jdite nekam na luka kde pasou kravy a voni tam mivaj hnuj v krasny bilo/cerny folii je dost tlusta a je to to samy jako z greenhomu.Takze hura na luka a hledat hnuj a tam si toho narezete hromadu domea jen omejt savem a je to! |
|
|
Karël Bezbarel |
Tak sme to natřeli a musíme to natřít eště jednou protože je to moc málo bílý chci se zeptat měli matnou a lesklou barvu koupil sem matnou udělal sem blbě nebo dobře |
|
|
foton |
odporucam foliu presnejsie Mylar je pravda ze sa snim trosku blbo pracuje lebo je jemny ale ja som si kupil obojstrannu lepiacu pasku a stou to islo v pohodicke...folia Mylar-strieborna ,jednostrnne pokovena pevna a vysoko odolona polyesterova folia s 99,8%odrazivostou svetla.Vo vyrobe sa vyuziva pri naparovani kovu kozmickych technologii pouzivanych v NASA...sirka 79cm dlzka 2m kupis za 300sk alebo www.cgd.sk |
|
|
foton |
...ani foton nazvis... |
|
|
blockhead |
chtel bych dodat pro cesky growery, ze mylar se da v CR objednat i na www.dtpstudio.cz, 2x0,79m za 350 vc. postovnyho. |
|
|
foton |
no jo :) ...ani foton na zmar... |
|
|
blockhead |
tak dneska mi prisel mylar, chci s nim vylepit moji mili-mikro-nano-piko pestirnu, ale jelikoz je ten mylar vystavenej teplu z vybojky, napada me jak je to s jeho zaruvzdornosti (jestli je na tom treba tak jako alobal) - ale pripada mi trochu plastove tak mam strach z necekanyho taveni hehe |
|
|
Jeliman |
Četl jsem že nejlepší je na odrážení světlá je mylar ale vůbec nevím kde se dá sehnat, ptal jsem v dosti obchodech ale nikdo nevěděl co to je, můžete mi to trichu přiblížit. |
|
|
Jeliman |
Dík budu víc hledat |
|
|
Jeliman |
Dávám dohromady skříň a jenom potřebuju vědět jak patří alobal, jsou to dvě strany - lesklá , matná = ? |
|
|
Jeliman |
No protože žačátečník, nepotřebuju investovat do drahých folií (mylar) ale jen potřebuju aby zatím splnilo ůčel. |
|
|
DanDer |
NO ja myslim ze tou matnou je to lepsi, ale nevim no skus treba hledani |
|
|
Ant |
jaasně je toho tady o tom napsáno dost ale doporučoval bych buď natřít na bílo nebo odrazovou folii z Growe Schopu alobal láme spektrum ...... nic moc :( |
|
|
Zoidberg Dr. |
Mylar odrazi 99,8% svetla, takze toho moc nepolame :D, ale zase stoji nejakej ten peniz. |
|
|
Jeliman |
O tom mylaru jsem přemýšlel, ale je to dost drahý a to zatím není finačně možné.
Ta bílá matná, to mám natřít skříň na bílo, mužeš mi říct co je to za barvu |
|
|
Hyena |
Hmm... nejlepší jsou dielektrická zrcadla... jejich cena je smrtící.
Myslím, že ikdyž alobal láme světlo (what does it mean láme světlo?), nebude to zas tak horký... Na stránkách se chystám publikovat graf odrazivosti hliníku (čistého), což alobal celkem splňuje, jeho odrazivost ve viditelném spektru je kolem 90 %... směrem k infračervenému spektru pomalu klesá na těch 80%...
Někde sem čet, že není dobrý dávat alobal lesklou stranou ke kytkám... dělaj se tam místa, který sou pod palbou větší než ostatní a kytka se jich prej bojí... schne. Nebo ho zkus zmačkat a narovnat... zkusil sem to, ale ještě je brzo abych hodnotil rozdíl... |
|
|
BRAINDEAD |
alobal ¨je bullshit-jak pise bohour,lepci je barva-treba- primalex polar
splni funkci ferove -nebo cernobila odraz folie-v growshopu za 30,-/m2 |
|
|
jožka |
No jasně... 30 Kc/ za m2 není tak moc ne... |
|
|
Jeliman |
Takže to shrnem je lepší alobal či bílá mátná barva (jaká je best) |
|
|
Deda Mraz |
Pokud se má hlasovat o tom, jestli je lepší alobal nebo bílá barva, tak jednoznačně hlasuji pro barvu. Myslím si, že bílá barva z fyzikálního hlediska musí logicky odrážet nejvíce záření. Barevné zabarvení jakéhokoliv předmětu totiž znamená, že od něj odražené světlo je ochuzené o určitou vlnovou složku. Takže například červený předmět pohlcuje z bílého světla všechny vlnové délky kromě červené, kterou odráží, a proto se sám jeví jako červený. Proto pokud se i odrazivá plocha jeví do určité míry jako zabarvená (u alobalu bych to označil asi jako kovově šedomodrou barvu) je zřejmé, že při odrazu světla dojde k malému odfiltrování části spektra (zde červené barvy). Navíc alobal musíš nějak přilepit na stěny, přičemž se ti pod něj může dostat vlhkost a vytvořit tak podhoubí pro budoucí problémy s plísněmi. To se ovšem týká i bílé odrazové fólie z growshopu, tu bych taky nebral. Nejlepší je syntetická barva v plechovce, odstín 1000 nebo 1001 (polární bílá, signální bílá...), případně i ve spreji, pokud nemáš moc velkou pěstírnu. 0,5kg balení barvy k natírání stojí asi 70 Kč, přičemž vystačí odhadem tak na 1-1,5 m2. Ohledně toho, zda to má být matná nebo lesklá asi neporadím, protože můj názor se liší od názoru, který jsem tu ve většině zaznamenal, t.j. zvolit matnou. Já to mám zatím natřené lesklou, ale pokud mi někdo rozumně vysvětlíte, proč ne lesk, tak myslím, že by nebyl problém to přetřít jednou vrtsvou matu...
No každopádně barvou se taky dostaneš do všech rohů a máš ji na dlouho (dá se v pohodě omývat), kdežto alobal (nejen při mytí) snadno roztrhneš a pokud je pod ním zdivo, máš opět na plíseň zaděláno. |
|
|
DanDer |
Ale prece se nebudete hadat, je to kazdyho vec co si da do skrine |
|
|
Deda Mraz |
Hyena: tak jsem zkoušel porovnat, co má lepší odrazivost, zda kovový povrch (hliníková fólie alias alobal) nebo bílý pigment. Vzal jsem bílou desku A3 a podle ní jsem si uřízl stejně velký kus alobalu. Pak jsem hodil foťák na stativ, nastavil nejmenší clonu a největší ISO, abych dosáhl co nejvyššího rozlišení na stupnici expozic. Pak jsem položil na stůl bílou desku, tak aby odrážela světlo od okna a zazoomoval hledáček přesně na celý povrch snímané plochy. Expozimetr ukázal 1/60 sekundy. Pak jsem přesně přes tu desku položil alobal, docela pečlivě vyhladil a expozimetr ukázal 1/5 sekundy. Docela rozdíl, jestli chápeš, co to znamená... |
|
|
DanDer |
NO dit to rikam furt ne
:) |
|
|
Zoidberg Dr. |
S tim odrazenim spekter to bude slozitejsi. Pokud predmet odrazi spektrum takove barvy, jaky ho pak vidime, tak jakto, ze v zrcadle vidis barvy uplne vsechny!!! To teda musi zrcadlo odrazet uplne vsechny spektra a stejne nejni vyhovujici, nee???? |
|
|
X-man |
Deda Mraz :
Tak proč se natírájí skla od skleníku bílou barvou? To proto,aby to odráželo slun.záření a aby do skleníku prošlo míň?
Proč se teda nepoužívá na odraz světla deska natřená bílou barvou? |
|
|
Hyena |
Nevim, co je to za pokus... nikdy sem o testu odrazivosti foťákem neslyšel, ale dobře.
Ta bílá barva nebo jakákoli natřená deska odráží světlo do všech stran ať už přijde z jakéhokoli úhlu. Říká se, že ho rozptyluje. Alobal (lesklou stranou) odráží jako zrcadlo... úhly se rovnaj.
Potom. Ve většině technických obrů se používají luminiscenční materiály... to jsou materiály, které absorbují určité vlnění, a se změněnou vlnovou délkou ho emitují... např. světle žlutá barva trička. V podstatě to dělá většina směsí.
Alobal prostě nemodeluje světlo, můžeš ho ohnout tak, aby fokusoval světlo z lampy pouze na kytku a nerozptylovalo se po celý skříni.
Když počkáš měsíc, zjistim, jakou barvu kytka pohltí nejvíc, pošlu sem graf a dám ti vědět, jak se měří odraz...
zatim |
|
|
Slayer |
Hyeno > Můžu zajet do biochem výzkumáku a zkusit to, ale to co dělal mráz za test je docela normální, ale vceleku nepodstatný, pro růst kytek, jde o čočky který použil, jinak test světelenosti to je normální, ale nevhodnej pro tenhle případ, protože foťák je konstruovanej na podobný bázi jako lidský oko (nekamentujte mě) a to neni schopno zachytit podstatnou část odrážejícího se spektra nutnýho por fotosyntézu, jde především o to, že když alobal zmačkáš, bude odrážet světlo lámaně v různejch úhlech a dosáhneš tím propletení swjetelnejch paprsků, ale, alobal absorbuje teplo, který má pak těžko kam odvádět a tudíž budeš mít jinou teplotu na stěnách skříně a jinou uprostřed, v tom je lepší rovnoměrnej bílej nátěr, kterej odráží i tepelný spektrum vyzařovaný zdrojem tepla, tudíž se to pěkně rozloží - proto je lepší než alobal, jinak alobal odrazí v modrym a červenym svět. spektru 68-75 procent, to vim zcela přesně, je to na jednom z americkejch growerů, url nemam, jestli na tom budeš trvat dodám ti ho. To s tim rozptýlenim je sračka, to sou základy fyziky, úhel odrazu se rovná úhlu dopadu, to by musela bejt ta deska parabolická, a to je zhovadilost, to o čem ty mluvíš je částečná absorbce světelnýho spektra před jeho odraženim a jeho následný odražení s !Částečně! změněnou vln. délkou, ale bavíme se tu o tam banální hodnotě, že na tuto situaci nebude mít praktický žádnej vliv.
Resumé: Ja bých doporučil bílej nátěr protože neabsorbuje tolik tep. energie jako alobal |
|
|
Deda Mraz |
Zoidberg: to nejde tak jednoduše říct, zrcadlo je silně odrazivá plocha, takže určit jeho "barvu" prakticky nejde, ale stejně ti tady každej řekne, že zrcadla mají malou odrazivost i ve srovnání s alobalem, to dělá asi taky to sklo.
X-man: skla u skleníků se natírají na bílo (například vápnem) proto, aby světlo ve skleníku nebylo moc prudké, aby se rozptýlilo... U novějších skleníků už se to ani moc nevidí, protože se nyní při jejich výrobě většinou používají skla už ne čirá, ale s embosovanou strukturou (krupičkovatá), která světlo rozptylují sama o sobě.
Jak to myslíš s tím, proč se na odraz nepoužívá deska natřená na bílo jsem nějak nepochopil. To myslíš jako v souvislosti s tím skleníkem? Pokud jo, tak jednak to není kvůli odrazu světla a dále by evidentně přikrytím skleníku bílými deskami (a jakýmikoli jinými) došlo k zatemnění vnitřního prostoru...no tak jsi to asi nemyslel, ne?
Jinak to jsi si nikdy třeba nevšiml, že největší vedro je ti v létě v černém oblečení a nejmenší v bílém?
Hyena: v tom pokusu šlo o to, že vestavěný expozimetr foťáku měří intenzitu světla procházejícího objektivem a podle toho nastavuje expoziční dobu. Čím kratší expoziční doba, tím více světla jde do objektivu.
To, že bílá barva rozptyluje považuji spíše za pozitivum, kytka - to snad nejsou jenom vršky, ne?
Žluté tričko z tvého příkladu, podle mě z ostatních vlnových délek žlutou nedělá, jen ostatní barvy odfiltruje a zbyde jen žlutá. Kdysi jsem se tady o tom s někým bavil v tématu o filtrování světla sodíku a byl jsem poučen, že změna vlnové délky nějaké světla je možná jen směrem k nižším energetickým úrovním, tzn. od červené k modré.
Měsíc čekat nemusím a ty nic nesháněj, rád ti to řeknu. Takže fotosynteticky nejúčinnější vlnové délky jsou v modré kolem 430nm a v červené 660nm. Kolem těchto hodnot křivka fotosyntetické učinnosti hodně klesá. Taky, zdar!
Slayer: nějak jsem nepochopil to s tou barvou světla, kromě toho, že sodík nic kromě viditelného spektra a tepla neemituje (snad jen trochu UV při opravdu vysokých wattážích), tak fotosyntéza stejně probíhá jen v člověku viditelné části spektra, takže nás jiné vlnové délky ani moc nezajímají... Jinak s tebou ale zcela souhlasím. |
|
|
BRAINDEAD |
jojo hyeno dej si tam alobal to to vyhrajes-ja osobne si tam dam
bud bilou barvu,nebo opravdovou odrazovou folii-treba odraz folie reflect agro-ze zizkova-ta odrazi jeste o 22% vic nez mylar.-precti si o
tom neco-doporucuju-vono jenom ze zkusenosti pro zajimavost-jak
holandani,tak svycari,tak amici ktery pestujou trosku dyl nez mi-si tam
davaj barvu nebo odraz folii-mezi nima je podle me taky hodne setrivejch lidi ktery by ten alobal pouzili,ale nejede ho nikdo.
BARVA-financne v pohode a vsadim se o co chces ze ALOBAL
je pekna shitka:) |
|
|
Hyena |
Deda mraz:
Zkus si vyfotit zrcadlo... v podstatě by mělo být jedno jak je velký, protože do foťáku ti dojde stejně jen jeden kužel přímo z blesku...
K tomu tričku. V bílym světle neni tolik žlutý, aby žlutý triko zářilo tak jasně... http://hyena.wz.cz/Laser/Kapalinove.html
Dík za ty barvy... kde si je našel? |
|
|
Hyena |
Slayer:
S rozptýlením je sračka...
Alobal (lesklou stranou) odráží světlo pod úhlem, jakym dopadlo. Paprsky, který dopadnou se částečně pohltí, část se jich odkloní od úhlu, kterym by měly letět (žádnej povrch neni tak rovnej (mimo dielektrických zrcadel,který odrážej ale jen daleko menší část spektra s odrazivostí 99,95-99,98%)) a část jich odletí v úhlu, kterej se rovná úhlu dopadu. Tolik fyzika.
Nic z toho se nedá říct o bílym nátěru... to je sračka.
Kdyby se u barvy úhel odrazu rovnal úhlu dopadu, viděl by si se v něm jako v zrcadle... už se ti to někdy stalo? :) Protože když nasvítíš nátěr, je intenzita světla rozložená (celkem rovnoměrně po celý ploše). Povrch nátěru je neuvěřitelně nerovnej. Celá plocha odráží světlo do všech stran a je jedno odkud se na ni budeš dívat. Kdyš nasvítíš alobal kolmo a barvu taky. Podíváš se ze strany na alobal, tak bude tmavej, protože paprsky letěj kolmo z něj. Jen málo z nich se odrazí jinam. Když nasvítíš bílou natřenou plochu, a podíváš se ze strany, bude krásně světlá (v noci).
Odrazivost alobalu je 70 pro infračervenou, 80 pro vln. délky 450-900, dál ten graf končí. Je to graf odrazivosti hliníku. Z čeho je fólie?
To sem si nevymyslel. Viz kniha Lasery a moderní optika z STK.
Amíci a spol. si můžou pěstovat, ale odrazivost si najdu radši jinde. |
|
|
Jeliman |
Dík všem co se ůčastnili této diskuze, opravdu jste mi pomohli, a teď někdy začnu natírat na bílo, protože je fakt dobrý argument že se pod alobalem udělá plíseň, alobal se trhá a je s tím drbačka a řekněte mi kdo neumí natírat !
Navíc jsem zacátečník a nebudu investovat do drahých folií, to vše přijde pozdějc. |
|
|
X-man |
Deda mraz: Tak jsem se informoval na nejpovolanějších místech a závěr je takový: máš pravdu, že bílá barva nepohlcuje žádné spektrum, ale taky skoro žádné neodráží, naprotitomu např. alobal, nebo zrcadlo sice pohlcuje určitou část spektra, ale reflektance (odrazuschopnost) je nekolikrát větší, než od bíle barvy.
Př. abys pochopil:
dopad 100 proc - bílá odraz 10 proc. všech spekter, alobal pohltí jedno spektrum, ale odrazuschopnost je 90 proc. spekter zbývajících.
Teď nevím, které spektrum rostliny potřebují, ale bude to žluté, nebo červené. Vzhledem k tomu, že fólie se prodává k tomuto účelu, tudíž nepohlcuje potřebné spektrum, tak jsem si jist, že je 100 krát lepší, než barva.
Informace si můžeš ověřit v jakémkoliv ústavu věnující se kolorometrii. |
|
|
Deda Mraz |
Hyena: jenomže k čemu mi bude si vyfotit zrcadlo? Ledaže bych to zkoušel porovnávat ve Photoshopu z hlediska světlosti vybraných ploch, no to by asi šlo. Mě šlo ale o to měření množství odraženého světla vestavěným expozimetrem ve foťáku. O těch textilních barvivech, o nichž je ten tvůj článek jsem fakt ani nevěděl, je to docela hustý.
Ty fotosynteticky nejúčinnější vlnové délky jsem našel na netu, najdeš je v tomhle příspěvku.
A ještě k tvému příspěvku Slayerovi, jesti můžu... Dobře, ale od počátku přeci bylo jasně řečeno, že bílá barva má velký rozptyl a že je to žádoucí, tak proč se hnát za dokonalým odrazem. Tohle by mělo smysl, kdyby se světlo z pěstírny mělo kam ztratit, pak by bylo třeba nasměrovat odrazivé plochy tak, aby ztráta byla minimální, jenomže každá indoor pěstírna je ze všech stran uzavřená, takže dokonalý odraz bez rozptylu není třeba. A jestli má hliník ve viditelném spektru 80%, tak je to celkem na nic, bílá barva má údajně nejméně 92% (podle typu). Jinak odrazová fólie bude, řekl bych, z pp nebo pe. |
|
|
Filter |
já jsem si v práci vzal nějáký mylar domú (jsem fotograf) a nacpal ho do skříně ještě s alobalem a jednu část jsem nechal odkrytou (bílou)zapnul jsem zářivky (mám matkárnu, ale bez matky (mimochodem nechtěl by někdo poskytnout nějáký řízek?)) a expozičně jsem je změřil asi jako deda mraz rozdíly mezi mylarem a alobalem byly asi o dva expoziční časy rozlišnější + bíla taky tak= tzn. že je nej bíla a pak mylar, lepší než bíla jsou už jen nejkvalitnější odrazné plochy, kt. odráží v některách případech až 98% světla |
|
|
|
Pár textů z hlubin netu:
http://astro.sci.muni.cz/~hollan/e_papers/pokusy.htm
S pomocí asistenta pak můžete naslepo zkoušet poznat, kdy je před vaší tváří předmět odrážející její záření, i jak moc odráží -- kromě alobalu to může být kus plechu z jiného kovu, plastová fólie s napařenou vrstvou hliníku (zkuste plastovou i pokovenou stranu fólie), případně kovová vrstva zakrytá nějakým nátěrem. Zjistíte asi, že většina nátěrů odrazivost čistého kovu zcela znehodnotí. Zkuste i různé nekovové předměty, a zvláště pak tabulku skla opatřeného onou speciální (téměř neviditelnou) vrstvou odrážející dlouhovlnné infračervené záření
http://www.labo.cz/sl/vy14.htm
elektronová mikroskopie zobrazující elektronový paprsek odražený od povrchu vzorku. Pro zlepšení odrazivosti je často nutno povrch upravit pokovením.
http://amper.ped.muni.cz/light/drafts/disk_01.html
Odraz zpět do svítidla neznamená, že se světlo ztratí. Při odrazivosti zrcadlových ploch 0,9 po nějakých třech odrazech (pro ono málo strmě jdoucí světlo) zase bude světlo směřovat dolů, takže více než dvě třetiny zpět odraženého světla se znovu budou drát ven.
a
http://www2.sci.muni.cz/pub/hollan/...html/node1.html
Bohužel, výrobci žaluzií o odrazivosti hliníku pro dlouhovlnné infračervené záření obvykle nemají ani tušení a běžně hliník znehodnocují nátěry, které takřka všechno takové záření pohlcují.
Pro těleso, které je pro dané záření neprostupné, tj. vysoce odrazné plochy (s reflektivitou např. 0,9) mají nízkou emisivitu (0,1). To je případ kovových vrstev.
Vyberte si co chcete...
Našel sem taky, jak se měří odrazivost:
http://www.ian.cz/detart_obsah.php?id=958
See you...:pimp: |
|
|
|
Tzn., že ignoruji jakékoli výsledky reflexe měřené expozimetrem. |
|
|
Deda Mraz |
Hoste (Hyeno?), neměl jsem sílu to přečíst všechno, ale myslím, že se tady hodí to pořekadlo "ty o koze a já o voze". Uvědom si, že nás při indoor pěstění nezajímá odrazivost pro tepelné záření jako třeba při koupi těch žaluzií, ale čistě jen odrazivost pro viditelnou složku, přesněji zhruba od 300nm-700nm.
Hyena: díky, že mě zásobuješ tolika texty ;) No ale nic překvapivého jsem tam nenašel, pro zajímavé vlnové délky tam je odrazivost od nějakých 90% v modré (té má sodík minimum) až po cca 84% v červené, které má sodík naopak celkem dost...
Jo a s těmi expozičními časy je to jen orientační, protože ačkoliv jsem ten alobal před měřením vyhladil, tak proti čistě bílé desce tam přecijen zůstala určitá povrchová textura, kvůli které nastavil expozimetr o něco delší čas, ale podstatný je ten velký rozdíl... |
|
|
Slayer |
Hele tyhle lasery fungujou, pokud se nemejlim, na bázi superjasný laserový led diody, ta je v trubici, takový litinový nebo kovový objímce, ale je malinká (ta trubička) |
|
|
Slayer |
A ještě bych podotkl, že s testem co dělal mráz sem zkoušel 20cmx20cm desku natřenou lesklym primerosem :) a 20cmx20cm černo-bílou fólii z Gshopu (1x3,2M za bratru 30 korun) a fólie vycházi podle mých skromných porpočtů asi o 15 proc. lépe |
|
|
Jeliman |
Jakou barvu teda doporučujete ? |
|
|
Deda Mraz |
Jeliman: no to je přeci jasný, copak to tu nesleduješ? Celou dobu tu omílám, že ta barva musí bejt khaki a ty se mě zeptáš, jakou barvu teda doporučuju... ;) :D |
|
|
Hyena |
Hogila: Alobal odráží více viditelné spektrum než infra. Za topení se dává, protože je levnej :)
Zelenou kytka pohlcuj, ale debata se točí kolme ostatních barev - modrá a červená.
K těm laserům. V podstatě je laserových diod strašná spousta. Používají se dvou i vícevrstvé, některý se musej chladit... na stranách je napařenej kov (jako rezonátor). Světlo vychází z PN přechodu. Do tejdne na těch stránkách bude princip. Hledám to v různejch knihách a pak z nich udělám takovej výběr.
See you... |
|
|
Hyena |
Hugila: Promiň, je tam překlep. Zelenou kytka z více než 80% odráží. Sodík má celkem vyrovnané spektrum. Mimochodem alobal odráží všechny barvy. Nevím, co sleduješ ?
Dneska (spíš až bude svítit víc světla) udělám pokus s alobalem a nátěrem. Teda, je jasný, že alobal bude jediný, co pustim do skříně, ale aspoň si sám udělám pokus, kterýmu věřim...
Názor, že natřená skříň odráží víc než lesklý kov je podle mě, nezlob se na mě, že to tady tak otevřeně řeknu, abstraktní.
Deda Mraz: Spektrum, který odráží v tepelný nebo UV je +-10% od viditelného. Nejde mi o přesná čísla, ale o to, že barva má menší odrazivost (navíc modeluje barvu). |
|
|
Deda Mraz |
Hyena: "Spektrum, který odráží v tepelný nebo UV je +-10% od viditelného." Tím myslíš jako že když průměr ve viditelné složce je 90%, tak v UV to odrazí 80% a v infra 100%? No tak to je paráda! ;) ;) ;) :D
Ne vážně, tebe asi o nevhodnosti alobalu nepřesvědčím a ty mě o jeho vhodnosti taky ne, takže to necháme dál už jenom na věcné příspěvky, jsem například zvědavý na ten tvůj pokus, na jakém principu bude mimochodem fungovat? Ale neodpustím si ještě jeden dotaz. Když podle tebe nátěr modeluje (?) barvu, jak vysvětlíš, že se stále jeví jako bílý, což jak jistě víš je barva vzniklá jen smíšením všech viditelných vlnových délek?
Podle mého názoru máš informace načerpány ze zdrojů, které se zabývají oblastmi vyžadujícími vysoce přesnou odrazivost bez rozptylu (lasery a další optoelektronika), a nebo požadují vysokou odrazivost pro tepelné záření (žaluzie a spol.). To je ovšem problematika, která s využitím odrazových materiálů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením nemá příliš společného a nevím, jestli si tento fakt připouštíš... |
|
|
Slayer |
Jen že rušim, dozvedel sem se, ze je prej nejlepsi test odrazivosti světla s pomoci expoziometru pomoci 2 krystalu, 1 na rozloženi spektra, druhej na jeho složeni a zaměřeni do středu objektivu, nezkoušel sem, nevim co je na tom pravdy .... |
|
|
Hyena |
Alobal má dvě strany. Ve skříni je mam světlou stranou, ale má rozměry 0,75x0,75x1,5 m, a svítí tam v rozích 4 zářivky, takže když se podívám z jakéhokoli místa ve skříni, vidím vždycky jen jednu lampu. Na horká místa kašlu, páč mi to zatím fachá celkem v klidu.:bandit:
Pravdou ale je, že do větší skříně by se měla dávat přednost matné straně.
K tomu teplu. Nezkoušel sem to, ale přece když se energie vyzáří a barva ji absorbuje, bude se nahřívat taky, takže toho tepla se nezbavíš...
Už sem to tady sice někde psal, ale. Proč se satelity pokrývaj plechem? aby si uchovaly teplo. Když má něco kovovově lesklou barvu, nevysílá to inrfra jako černý těleso. Teplo se v tom případě odvádí do vzduchu. Bílá barva ho vyzařuje. Tak mě napadlo, že by se daly dělat i coolmirror:), ale to je spíš sci-fi.
chce to větrat, větrat a větrat.:wink: |
|
|
Hyena |
Ok, ta tolerance je celkem zavádějící... mělo by tam bejt spíš +0 -10%. Je jasný, že nic nemá 100%
Pokus bude založen na faktu, že materiál pohltí určitou část záření (zdrojem bude slunce, páč kytí sou na něj celkem zvyklý), a zbytek se odrazí.
Tzn. udělám si paraboloid z Mylaru, kterej má odrazivost (údajně) 99%.Do ohniska umístim zkumafku (nemám jinou nádobku), kterou naplním vodou a potřu elektrowazelínou (vede teplo) a polepim alobalem. Dovnitř strčim teploměr a tadá, změřim čas a teplotu (třeba po 15 minutách, aby se tio stabilizovalo. Pak to udělám se zkumafkou natřenou na bílo...
Mimochodem, jakou tam máš barvu?
A k té modulaci. Když foton narazí do elektronu, bude pohlcen a energie se projeví změnou energetické hladiny elektronu. Ten chvíli setrvá (10-5s) na jiné hladině, načež spadne na původní a enrgie se uvoní ve formě fotonu... s (z 99,99%) jinou enrgií než měl původně. Bílou má proto, že rozloží emisní spektrum rovnoměrně.
Tomu se říká spontání emise.
Já mam ve skříni 2 modrý zářifky, takže z nich nechci uděat bílou :)
Proto mám alobal. Abych si moh míchat barvičky.:wink:
Díky za pokec
Hyena konec. |
|
|
iMOZO |
chtel sem se zeptat nevite čim mam vylepit skřin mysim si že je lepši papir než alobal ale nevim ??? a nebo to mam radši natřit na bilo??!! |
|
|
aaaaa |
Kámo nevím sice jak by tiodrážel papír světlo,ale to neřeš já bych to bít tebou natřel na bílo!!! |
|
|
b779 |
Pokud tam nechceš cpát odrazovou fólii či mylar tak to natři to bílou matnou(balakryl či třeba Primalex polar) pěkně válečkem ať tam nejsou šmouhy :D a bude to O.K.! |
|
|
robos |
da sa aj ten papier, ale natri to radsej na bielo... |
|
|
Cicmon |
Hyena: trochu bych te poopravil, sodik neni bile, ale zlute, monochromaticke svetlo. Kovova folie je lepsi leda v pripade, kdy ma vetsi odrazivost (prakticky nikdy ;)) a taky to nijak neovlivnuje spektrum ;)
Cicmon |
|
|
Slayer |
To hyena : Vječný téma co :))))))
To iMOZO : PRIMALEX RULEZ, ale folie z Gshopu 1Mvejška 3M dýlka za 33 Kč taky neni špatná |
|
|
Slayer |
2x150W Sodíq a folie z Gshopu, příští sadbu vymenim za Mylar |
|
|
iMOZO |
ja mam 150w sodiček ;) |
|
|
valdez |
Potřebuju do poloskleníku - pololíhně taky fólii,. 1m výšk a 3m dlouhá za 33kč je supr, kde se to dá koupit? Sem ze Severní Moravy - Šumperk,pls poraĎte. Dík moc. |
|
|
Zoidberg Dr. |
http://hydroponieplus.cz/inshop/
Folie černobílá 2,0m
Doba dodání (dny):0 | Záruční doba (měsíce):0
Katalogové číslo 186
Z jedné strany bílá z druhé černá, ŠÍŘE 2m. (Objednávka je po 2 m2 tj.35,-kč/1m2 bílá strana odráží cca. 90% světla nazpět do pěstebního prostoru ---naprosto neprůsvitná--- tloušťka 70um-. Velmi vhodná též na zakrytí kořenové části(bílou stranou nahoru tak, aby světlo nepronikalo na substrát, kořeny a zároveň odráží světlo na rostlinu). Uvedená cena je za 2m2. (Poštovné není v ceně-ceny poštovného najdete na úvodní straně pod KONTAKT+Obchodní podmínky).
Cena včetně DPH: 70,00 Kč |
|
|
jestedman |
tak jak to tu ctu, napadla mne myslenka, co tam dat zrcadla, asi by to bylo trochu nakladnejsi, ale zajimalo by mne jak to je u zrcadel s odrazem svetla |
|
|
UdL |
Reichenbergman: zrcadla jsou prej úplně nejhorší co se týče odrazu světla... |
|
|
Cicmon |
jestedman: jj, zrcadla odrazi cca 70% svetla a navic soustreduje svetlo do par mist,,, |
|
|
|