Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Pokročilé Techniky a Experimenty » Tekuté sklo
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2
Autor
Téma 
Tři Kavky
Nový Člen

Karma uživatele Tři Kavky - 89% PěstitelskáKarma uživatele Tři Kavky - 89% Pěstitelská

Registrován: Aug 2009
Příspěvků: 21  

uhlíkové nanotrubičky - pro zajímavost Příspěvek č. 1

Narazil jsem zajímavý článek o probíhajícím výzkumu uhlíkových nanotrubiček.

Uhlíková nanotrobička je pozoruhodný objekt složený z několika atomů uhlíků, který se průřezem blíží jednomu nanometru.
Takové útvary, jak se zdá, vynikají zcela nečekanými vlastnostmi - jak ve fyzice tak v chemii. Uplatnění nacházejí již nyní v optice, elektronice nebo architektuře. O vlivu na živé organismy se toho příliš nevědělo, dokud se neobjevila následující zpráva:


Poměrně překvapivě se na seznamu možných aplikací nanotrubiček nově objevilo i hnojivo.

Přišli s tím botanička Mariya Khodakovskaya a nanotechnolog Alexandru Biris s týmem kolegů z University of Arkansas v Little Rocku. Už delší dobu sledovali zprávy o tom, že nanoobjekty nějakým záhadným způsobem podporují klíčení semen a růst rostlin. Ve snaze přijít tomu na kloub proto dvojice badatelů z University of Arkansas uspořádala experiment, v němž vystavili 270 semen rajčat médiím obsahujícímu v jednom litru 10 až 40 mikrogramů uhlíkových nanotrubiček. Dalších 90 semen představovalo kontrolní skupinu v růstovém médiu bez nanotrubiček.

Po třech dnech od zahájení experimentu vyklíčilo v médiích s nanotrubičkami přes 30 procent semen, kdežto z kontrolní skupiny ani jedno. Dvanáctý den pokusu množství semen rajčat vyklíčených v médiích s nanotrubičkami převýšilo 70 procent, zatímco z kontrolní skupiny to bylo pouhých 32 procent. Po čtyřech týdnech byly semenáčky rostoucí v médiu s nanotrubičkami v porovnání s kontrolními semenáčky dvakrát vyšší a vytvořily více než dvojnásobek biomasy a to i přesto, že jejich kořenové systémy byly zhruba stejně rozsáhlé.

Uhlíkové nanotrubičky by podle badatelů měly pronikat obalem semen a tím usnadnit průnik vody, který hraje v klíčení semen stěžejní roli. Khodakovskaya s Birisem plánují sérii dalších experimentů s více druhy rostlin. Vypadá to, že by se zázračné nanotrubičky mohly stát i hnojivem. Výzkum publikovaný v ACS Nano se ale kromě příznivých ohlasů setkal i s kritikou. Alejandro Pérez de Luque z Institute for Sustainable Agriculture ve španělské Córdobě má problém s navrženým mechanismem působení nanotrubiček. Klíčení semen je podle něj příliš komplikované na to, aby ho zásadně urychlilo intenzivnější vsakování vody.

Energičtější růst semenáčku živených nanotrubičkami by podle něj mohl být vlastně patologickým projevem narušené rovnováhy rostlinných hormonů.




Celý článek lze shlédnout ZDE na portálu OSEL.cz
Více informací o nanotrubičkách se dočtet na wikipedii pod heslem "nanotubes".

Naposledy upravil Tři Kavky 01-11-2009 v 14:38 PM

Old Post 01-11-2009 v 14:32 PM
Tři Kavky je offline   Profil uživatele Tři Kavky   Find more posts by Tři Kavky   Foto galerie člena Tři Kavky   Click here to Send Tři Kavky a Private Message   Add Tři Kavky to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Tři Kavky
Nový Člen

Karma uživatele Tři Kavky - 89% PěstitelskáKarma uživatele Tři Kavky - 89% Pěstitelská

Registrován: Aug 2009
Příspěvků: 21  

Tekuté sklo Příspěvek č. 2

Growu zdar!

Možná někteří postřehli v zainteresovaných médiích zprávu o "novém" objevu užitečné vychytávky s názvem Tekuté sklo či Liquid glass a možná některé stejně jako mě napadlo využití pro naši věc.

Pokud ne, čtěte dál, možná vás můj malý výtah zaujme...

Oč se tedy vlastně jedná? Je to až kouzelně jednoduché, křemičitý písek upravený do podoby nanočástic se smíchá s vodou nebo ethanolem a výsledná emulze se používá jako sprej. Po aplikaci na daný materiál vytvoří ultratenkou vrstvičku skla, která na daném místě drží na základě sil působících v mikrosvětě.
Jelikož je vrstva silná přibližně 30 molekul, je prakticky nezjistitelná jinak, než praktickou zkouškou vlastností. Vrstvička skla silně odpuzuje vodu, oleje, je odolná chemickým látkám, vysokým teplotám a co víc, povrchy upravené touto metodou vykazují trvalé antibakteriální vlastnosti, ačkoli je tekuté sklo netoxické. Tam, kde se dříve používaly k čištění poměrně silné detergenty, stačila po ošetření tekutým sklem k udržení předepsané čistoty jen horká voda.
Právě z těchto důvodů již bylo sklo testováno v potravinářských provozech, restauracích, nemocnicích, ale našli bychom ho například i na vybraných státních monumentech v Turecku. (Jedná se o Turecký patent.)

Sklo se také testuje jako postřik na rostliny místo klasických pesticidů. Vinaři ho například testují na vinné révě, kde se uplatňuje ke zvšení odolnosti proti houbovým chorobám. Jako u jiných nanomateriálů byla zjištěna i zde vyšší klíčivost semen.

A nakonec si můžete impregnovat i své oblečení a budit údiv na veřejnosti tím, že budete dokonale nesmáčitelní. Efektní je to hlavně s červeným vínem a kávou. Všechno dokonale steče pryč.

Tekuté sklo se vyrábí pod obchodní značkou Nanopool. K dostání je zatím jen v Německu. Momentálně probíhá jednání i s dodavately ve Velké Británii.


Demonstrativních videí je celá řada, na stránkách oficiálního výrobce je jich hned několik:
http://www.nanopool.biz/deutsch/download.htm

A co je na tom to nejlepší? Jedná se o poměrně levnou záležitost, v závislosti na účelu tedy materiálu, který chcete ošetřit, stačí vybrat příslušný sprej za cenu cca 11 Eur, což vystačí na několik metrů čtverečných.

Old Post 14-03-2010 v 10:05 AM
Tři Kavky je offline   Profil uživatele Tři Kavky   Find more posts by Tři Kavky   Foto galerie člena Tři Kavky   Click here to Send Tři Kavky a Private Message   Add Tři Kavky to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xpapousek
Stálý Člen

Karma uživatele xpapousek - 86% Pěstitelská

Registrován: Jan 2005
Příspěvků: 590  

Palec nahoru Příspěvek č. 3

nevypadá to špatně, jen mi uniká možnost "našeho" použití...pak smáznu

,___,       Buňky musí neustále monitorovat stav vnějšího prostředí a také komunikovat navzájem. Podněty z těchto zdrojů významným způsobem ovlivňují expresi genetické informace.
{O,o}     45W CFL á la scrog / guerilla outdoor / urban windoor
|)``)      400W TopSpin nad 1.2m x 1.2m
O RLY?   www.topspinreflectors.com

Old Post 14-03-2010 v 10:34 AM
xpapousek je offline   Profil uživatele xpapousek   Find more posts by xpapousek   Foto galerie člena xpapousek   Click here to Send xpapousek a Private Message   Add xpapousek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele xpapousek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 4

Naklady na vyrobu minimalni a od toho se vyviji i cena.Zni to fantasticky.

Old Post 14-03-2010 v 10:43 AM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Tayem de Tox
Stálý Člen

Karma uživatele Tayem de Tox - 93% Pěstitelská

Registrován: Aug 2006
Příspěvků: 521  

Příspěvek č. 5

citace:
Původní příspěvek od xpapousek
nevypadá to špatně, jen mi uniká možnost "našeho" použití...pak smáznu


Ochrana matek, ochrana sazenic na venek, ošetření semínek, ochrana bedny....

neřikám, že si to letím koupit, to né, ale tzaky mne to zaujalo.


http://www.osel.cz/index.php?clanek=4878

grower.cz resident (since 2006) JOINTS ORTHODOX!

Grower doporučuje deTOX! OUT2006 i OUT2007
Outdoor system VPS 2008
Tayemovo 2009



Naposledy upravil Tayem de Tox 14-03-2010 v 16:05 PM

Old Post 14-03-2010 v 10:49 AM
Tayem de Tox je offline   Profil uživatele Tayem de Tox   Find more posts by Tayem de Tox   Foto galerie člena Tayem de Tox   Click here to Send Tayem de Tox a Private Message   Add Tayem de Tox to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Tři Kavky
Nový Člen

Karma uživatele Tři Kavky - 89% PěstitelskáKarma uživatele Tři Kavky - 89% Pěstitelská

Registrován: Aug 2009
Příspěvků: 21  

Příspěvek č. 6

citace:
Původní příspěvek od xpapousek
nevypadá to špatně, jen mi uniká možnost "našeho" použití...pak smáznu


Já osobně to v hydru určitě použiju na "vymalování" roomu, přinejmenším proto, abych po sklizni nemusel vše drhnout, ale vzít to ideálně jen tlakovou párou. Nemluvě o vybavení, které je ze dřeva nebo kovu a má tendenci se ve vhlku ne-li mokru rozpadat.

Rozhodně by stálo za pokus vyzkoušet to i v boji se škůdci, plísněmi apod. Jistě je v indooru přeci jen více user friendly, když se něco potáhne křemičitým sklem, než když se to postříká pesticidem. Nehledě na to, že na ošetřeném materiálu by k množení nějakých plísní nebo bakterií ani nemělo docházet a bezpracná permanentní prevence je pro moje uši příjemná hudba.

Fantazii se meze nekladou, s trochou nadsázky výrobci tvrdí, že jde impregnovat prakticky jakýkoli materiál, který člověk sežene v obchodě.


Co stojí ovšem za zváženou je, že ačkoli se vrstva skla nesmyje, může se seškrábat, i když by to dalo asi dost velkou práci. Nicméně nikde se o tom v souvislosti s tekutým sklem nepíše, ale volné nanočástice mají při vdechnutí poměrně nemilé vlastnosti, asice pronikají buněčnými membránami a mají potom karcinogenní vlastnosti, takže bych to vyloženě jako postřik na palice (při plísni apod.) určitě nepoužil. Jinak to ale získalo mnoho ocenění zdravotní nezávadnosti, přátelskosti k životnímu prostředí a kdesi cosi.

Old Post 14-03-2010 v 10:58 AM
Tři Kavky je offline   Profil uživatele Tři Kavky   Find more posts by Tři Kavky   Foto galerie člena Tři Kavky   Click here to Send Tři Kavky a Private Message   Add Tři Kavky to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
vimnevim
Stálý Člen

Karma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% PěstitelskáKarma uživatele vimnevim - 72% Pěstitelská

Registrován: Nov 2009
Příspěvků: 503  

Příspěvek č. 7

doost zajímavé, jen by mě zajímalo jak to potom bude s prodyšností.
Když něco potáhnu souvislou vrstvou nanomateriálu má šanci proniknout nějakej vzduch ??? Na druhou stranu, když to zkoušejí i na rostlinách tak by to asi dýchat mělo ?...
Nevíte někdo jak to je ?
Výborný využití bude na stínítka, protože si můžeš doma ze spreje a kusu hliníku udělat A-winga a ne jednoho )
edit : škoda ře neposílaj i do Čech...

Naposledy upravil vimnevim 14-03-2010 v 14:28 PM

Old Post 14-03-2010 v 14:00 PM
vimnevim je offline   Profil uživatele vimnevim   Find more posts by vimnevim   Foto galerie člena vimnevim   Click here to Send vimnevim a Private Message   Add vimnevim to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ganyal_Yabani
Stálý Člen

Karma uživatele Ganyal_Yabani - 90% PěstitelskáKarma uživatele Ganyal_Yabani - 90% PěstitelskáKarma uživatele Ganyal_Yabani - 90% PěstitelskáKarma uživatele Ganyal_Yabani - 90% Pěstitelská

Registrován: Nov 2008
Příspěvků: 48  

Příspěvek č. 8

Nevíte, kde se to dá sehnat v čr?? Určitě bych to použil na growroom..

Tvrdá práce mne doslova fascinuje, celé hodiny bych se vydržel dívat jak nědo pracuje. (J.K.Jerome)


Old Post 15-03-2010 v 11:44 AM
Ganyal_Yabani je offline   Profil uživatele Ganyal_Yabani   Find more posts by Ganyal_Yabani   Foto galerie člena Ganyal_Yabani   Click here to Send Ganyal_Yabani a Private Message   Add Ganyal_Yabani to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hodinář

Karma uživatele Hodinář - 88% Pěstitelská

Registrován: May 2005
Příspěvků: 195  

Příspěvek č. 9

http://osel.cz/index.php?obsah=6&ak...=107753#diskuze

souhlasíš-li, projev svůj nesouhlas

Old Post 15-03-2010 v 14:36 PM
Hodinář je offline   Profil uživatele Hodinář   Find more posts by Hodinář   Foto galerie člena Hodinář   Click here to Send Hodinář a Private Message   Add Hodinář to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
acheron
Stálý Člen

Karma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% PěstitelskáKarma uživatele acheron - 68% Pěstitelská

Registrován: Jan 2008
Příspěvků: 327  

Příspěvek č. 10

dokonalé, velmi rad pocujem o novych nanotechnologiach a krasa je ze je to lacne
+ pre zeny - lak drziaci aj pri potapani

kebyze je pravda ze to je uplne biologicky neskodne tak v OUTe by to bol slusny prielom - ziadne plesne ani vo vlhkych jesennych dnoch

to_vimnevim : v tom clanku je aj to ze tak tenky material dobre prepusta kyslik aj ked nie vodu

Old Post 15-03-2010 v 16:54 PM
acheron je offline   Profil uživatele acheron   Find more posts by acheron   Foto galerie člena acheron   Click here to Send acheron a Private Message   Add acheron to your buddy list     Navštiv homepage uživatele acheron! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 11

citace:
Původní příspěvek od Tayem de Tox


Ochrana matek, ochrana sazenic na venek, ošetření semínek, ochrana bedny....

neřikám, že si to letím koupit, to né, ale tzaky mne to zaujalo.


http://www.osel.cz/index.php?clanek=4878



Nepropouští to vodu(píše se doslova,že to vodu odpuzuje..)tedy zřejmě ani vodní páru,i když velikost molekuly páry je menší,než vody..Takže na kytky mi to přijde nepoužitelný,veškerý postřiky by stekly vlastně bez kontaktu z rostlinou,stejně tak odpar kterej listy dělaj by byl nemožnej..? Na technický využití v growroomu mi to ale přijde skvělý...A pokud to propouští vzduch,tak i spory plísní tim projdou..?

Naposledy upravil 18-03-2010 v 14:12 PM

Old Post 18-03-2010 v 14:00 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jimmy
Stálý Člen

Karma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% PěstitelskáKarma uživatele Jimmy - 49% Pěstitelská

Registrován: Jun 2008
Příspěvků: 332  

Příspěvek č. 12

Taky se mi to zdá velice praktické při využití v indooru, na ochranu boxu. Ale dávat to na kytky ? Co na to řeknou průduchy v listech ? Jestli to opravdu propouští vzduch tak možná, ale co odpařování vody z listů ? Vám by se líbilo kdyby vás někdo obalil sklem ? Já myslím, že ne. A využití proti "palicové" plísni ? Podle mě taky nulové. Je libo pálka se sklem ? Já bych asi odmítnul... Toť můj názor.

Old Post 18-03-2010 v 16:36 PM
Jimmy je offline   Profil uživatele Jimmy   Find more posts by Jimmy   Foto galerie člena Jimmy   Click here to Send Jimmy a Private Message   Add Jimmy to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ganja-steve
Stálý Člen

Karma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% PěstitelskáKarma uživatele ganja-steve - 94% Pěstitelská

Registrován: May 2005
Příspěvků: 390  

Příspěvek č. 13

Podle me by se to dalo dobre vyuzit na ochranu stinidel podobne jako a-wing, ktery ma myslim na sobe taky vrstvu skla

400w California Indica
_____________________

Outdoor 2012
_____________

Old Post 20-03-2010 v 06:56 AM
ganja-steve je offline   Profil uživatele ganja-steve   Find more posts by ganja-steve   Foto galerie člena ganja-steve   Click here to Send ganja-steve a Private Message   Add ganja-steve to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 14

no jo a co to víno když ho zkoušejí? podle mě je blbost to stříkat na kytky, nedejbože přímo na palice... jinak super

Old Post 20-03-2010 v 07:18 AM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Zahradník
Stálý Člen

Karma uživatele Zahradník - 91% PěstitelskáKarma uživatele Zahradník - 91% PěstitelskáKarma uživatele Zahradník - 91% PěstitelskáKarma uživatele Zahradník - 91% PěstitelskáKarma uživatele Zahradník - 91% PěstitelskáKarma uživatele Zahradník - 91% Pěstitelská

Registrován: Nov 2008
Příspěvků: 356  

Příspěvek č. 15

[účet odstraněn]

Old Post 02-04-2010 v 04:33 AM
Zahradník je offline   Profil uživatele Zahradník   Find more posts by Zahradník   Foto galerie člena Zahradník   Click here to Send Zahradník a Private Message   Add Zahradník to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 16

A co vodní sklo,co koupíte v drogerii za 15 Kč..? Jemnej skleněnej prášek,kterej rozmícháte s vodou..Používá se třeba na zavařování vajec,je to jediný prostředí,ve kterým vejce vydrží a nezkazí se..Neni to tak trochu,možná trochu úplně to samý..??Prdnout to do rozprašovače a můžem stříkat..?

Old Post 02-04-2010 v 06:19 AM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 16:51 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.0105980 seconds with 26 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív