Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Kuřárna » Halva-jak pripravit?
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
G-man
Stálý Člen

Karma uživatele G-man - 9% Pěstitelská

Registrován: Feb 2004
Příspěvků: 56  

Dotaz Halva-jak pripravit? Příspěvek č. 1

Lidi asi uz dwa tydny shanim recept na tuto mnamku. Neznate ho nekdo?
Mam na mysli tu slunecnicowou werzi (nebo taky sezamowou to je jedno)

Tož včíl frčím na SON-T plus 250w

Old Post 24-06-2005 v 13:45 PM
G-man je offline   Profil uživatele G-man   Find more posts by G-man   Foto galerie člena G-man   Click here to Send G-man a Private Message   Add G-man to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Dicius
Stálý Člen

Karma uživatele Dicius - 0% Pěstitelská

Registrován: Mar 2004
Příspěvků: 28  

Příspěvek č. 2

kamos vedel akurat krupicovu... takze ked ho stretnem, tak to nejk skusim zistit...

Old Post 25-06-2005 v 09:03 AM
Dicius je offline   Profil uživatele Dicius   Find more posts by Dicius   Foto galerie člena Dicius   Click here to Send Dicius a Private Message   Add Dicius to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
bounty_killer
Stálý Člen

Karma uživatele bounty_killer - 0% Pěstitelská

Registrován: Apr 2004
Příspěvků: 145  

Příspěvek č. 3

Taky bych si dal

Kašlete už na ty špeky! Kazí vás to! Kupte si bong

Old Post 25-06-2005 v 21:54 PM
bounty_killer je offline   Profil uživatele bounty_killer   Find more posts by bounty_killer   Foto galerie člena bounty_killer   Click here to Send bounty_killer a Private Message   Add bounty_killer to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
chell
Grower Rastawoman

Karma uživatele chell - 41% PěstitelskáKarma uživatele chell - 41% PěstitelskáKarma uživatele chell - 41% PěstitelskáKarma uživatele chell - 41% PěstitelskáKarma uživatele chell - 41% PěstitelskáKarma uživatele chell - 41% Pěstitelská

Registrován: Aug 2002
Příspěvků: 426  

Příspěvek č. 4

Sezamové semínko, které u nás v poslední době přichází do obliby zvláště u pekařských výrobků, obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného. Sezam má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů, velké množství minerálních látek - hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi a manganu a dalších látek. V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo. Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opraženými semínky se sypou okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby atp.

Halva

150 g másla
150 g krupice
ořechy, mandle apod.
100 g cukru
banán
rozinky, sušené ovoce
asi 3-4 dl mléka nebo vody
lžičku vanilkového cukru

Pražíme krupici na másle na mírném plameni až je zlatavě hnědá (Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu). Na posledních asi 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme banán a sušené ovoce a mícháme asi další necelou minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme dokud všechno nezhoustne. Halva je hotová když se přestane lepit na stěny hrnce, ale dobrá je i když se pořád lepí.

Míry a váhy jsou jen orientační. Másla může být více i méně - pak bude halva suchá nebo pořádně mastná. Když přidáme méně cukru bude to spíš hustá pražená krupicovka. Když dáme více, bude to sladkost. Společně s rozinkami můžeme přidat i jakýkoliv kompot nebo nakrájené ovoce. Variace nekonečné...

halva ze sezamovych seminek

Ingredience:
2 hrnky hnědého cukru
2/3 hrnku sezamové pasty Tahini koupené, nebo podle receptu dole °°°
2/3 hrnku mléka
1 vanilkový cukr

Příprava:
Pomalu vařit mléko s cukrem na 110°C, nebo na tz. druhý stupeň. Sundat s ohně a přidat sezamovou pastu a vanilku, ale nemíchat. Rychle zamíchat až po 2 minutách.

Rychle nalít do připravené, úzké podlouhlé formy, vymazané máslem.

halva z orechu a krupice

Ingredience:
Halva:
120g másla, změklého
120g krystalového cukru
na jemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
2 lžíce pomerančové šťávy
3 vejce
180g krupice (semolina)
2 lžičky prášku do pečiva
120g pomletých lískových oříšků

Sirup:
350g krystalového cukru
2 celé skořice rozlomené napůl
šťáva z 1 citronu
4 lžíce vody z pomerančových květů (nebo pomerančové šťávy)

50 neoloupaných, na sucho opražených lískových oříšků, posekaných
50g oloupaných, na sucho opražených mandlí, posekaných
na jemné proužký nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
trochu ušlahaná šlehačka, chcete-li na podávání

Příprava:
Předehřát troubu na 220°C. Vymastit 23cm čtverhraný plech.

Lehce našlehat máslo, přidat cukr, pomerančovou kůru a šťávu, vejce jedno po druhém, krupici, prášek do pečiva a lískové oříšky. Našlehat vše do hladka.

Vložit do formy a uhladit povrch. Péct po 20-25min., až je těsto pevné a zlatavé. Nechat vychladnout ve formě.

Sirup:
Vložit cukr a 580ml vody do kastrolku, přidat celou skořici. Za stálého míchání velice pomalu zahřívat, až se cukr úplně rozpustí. Přivéct do varu a prudce vařit po 5min. bez míchání. Odměřit polovinu vařícího syrupu a přidat do něj citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Stejnoměrně nalít na Halvu. Zbytek sirupu nechat v kastrolku.

Nechat halvu na plechu, až vsákne všechen sirup, potom ji vyklopit na servírovací talíř a nakrájet diagonálně na kosodelníky. Povrch posypat ořechy.

Zbytek sirupu povařit, až trochu zhoustne a polít jím Halvu. Nahoru posypat proužky pomerančové kůry.

Podávat s neúplně našlehanou šlehačkou, chcete-li.

halva susenky

Ingredience:
100 g zmekleho masla nebo Hery,

1/2 hrnku cukru krupice,

1 lzicka vanilkoveho extraktu nebo 1 vanilkovy cukr,

1/2 hrnku (140 g) tahini -100% sezamove pasty,

160 g hladke mouky,

1/2 lzicky prasku do peciva,

sparene pulky mandli na ozdobu (nemusi byt)

Příprava:
mixujeme maslo a cukr 2-3 min, az je kremove

pridame vanilku a tahini a mixujeme, dokud se nespoji

pridame prosatou mouku s praskem do peciva a sterkou promichame,
az vznikne hrudkovite testo, ktere se nelepi na ruce (pokud je testo suche, pridame 1-2 lzicky tahini, v opacnem pripade 1-2 lzicky mouky)

rukou tvorime kulicky o prumeru asi 1.5 cm a davame na plech vylozeny pecicim papirem 3 cm od sebe. nakonec jemne vtlacime pulku mandle do kazde kulicky

peceme pri 160°C cca 14 min dokud susenky nezezlatnou

chalva

Ingredience:
salka = 2 dl

1/2 salky sezamovych seminek
2 PL vlasskych orechu, posekanych nadrobno
2 PL hrozinek, pokrajenych nadrobno1 a 1/2 PL medu

Příprava:
Sezamove seminka poprazime nasucho dovonava a po vychladnuti zmixujeme.
Pridame orechy, hrozinky a med.
Vypracujeme na tuhou hmotu, z ktere vytvarujeme kulicky a nechame v lednicce ztuhnut


pomerančová halva (desert)

1 hrnek krupice

1 hrnek cukru

70 g másla

2 hrnky mléka

1 pomeranč

¼ čajové lžičky mletého kardamonu (dle volby)

½ čajové lžičky vanilkového cukru

rozinky a vlašské ořechy



V tlustostěnném hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme krupici a pozvolna pražíme minimálně 10 minut.

V druhém hrnci necháme zkaramelizovat polovinu cukru, pak přilijeme mléko, přidáme druhou polovinu cukru a necháme projít varem.

Rozinky spolu s vyloupanými a nahrubo nakrájenými ořechy necháme namočit v horké vodě, aby změkly.

Půlku pomeranče vymačkáme, druhou rozkrájíme na malé kousky.



Až bude krupice upražená, přilijeme opatrně mléko s cukrem a zamícháme (pozor na hrudky). Dáme znovu vařit na silný hořák, až se jednotlivá zrnka krupice začnou od sebe oddělovat (pokud by halva byla moc suchá, je možno dolít vodu). Přidáme rozinky a koření a sundáme z plamene. Nakonec jemně vmícháme pomeranče a pomerančovou šťávu.



Je možno servírovat teplé (kopečky vytvořené zmrzlinářskými kleštěmi jsou obzvláště pěkné), ozdobené šlehačkou a kousky ovoce.

SLUNEČNICOVÁ HALVA

20 dkg slunečnicového semínka, 2 dcl mléka, rozinky, kokos, oříšky, cukr nebo med, lžička másla a špetka kardamomu

V mléku rozmixujeme slunečnicové semínko, směs přendáme do hrnce a na mírném ohni vaříme. Halva postupně houstne a teprve když je všechno mléko vyvařené, přidáme rozinky, kokos, oříšky, cukr, máslo a kardamom.

MUNGOVÁ HALVA

2O dkg mungu-zelené čočky, 12 dkg másla, hrozinky.

Mung namočíme přes noc, rozmixujeme, na pánev dáme rozehřát máslo, přidáme mung, rozinky a pražíme na mírném ohni za stálého míchání. Když začne mung vonět, zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Nakonec dochutíme např.kokosem, mandlemi a podle potřeby přidáme trochu vody nebo mléka a cukr.

člověk miluje jen to co uplně nevlastní...



žiju díky marihuaně

knihy o konopí

The Brotherhood of Grower Illuminati
ofshoot of
The Brotherhood of Eternal Love

Naposledy upravil chell 25-06-2005 v 22:22 PM

Old Post 25-06-2005 v 22:10 PM
chell je offline   Profil uživatele chell   Find more posts by chell   Foto galerie člena chell   Click here to Send chell a Private Message   Add chell to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Webstr
Nový Člen

Karma uživatele Webstr - 9% Pěstitelská

Registrován: Apr 2004
Příspěvků: 10  

Příspěvek č. 5

To je na ne moc složití.

Old Post 29-06-2005 v 08:58 AM
Webstr je offline   Profil uživatele Webstr   Find more posts by Webstr   Foto galerie člena Webstr   Click here to Send Webstr a Private Message   Add Webstr to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
psilos
Podporující Člen

Karma uživatele psilos - 50% PěstitelskáKarma uživatele psilos - 50% PěstitelskáKarma uživatele psilos - 50% PěstitelskáKarma uživatele psilos - 50% PěstitelskáKarma uživatele psilos - 50% PěstitelskáKarma uživatele psilos - 50% Pěstitelská

Registrován: Jan 2002
Příspěvků: 465 

Příspěvek č. 6

Já tomu říkám asi blbe "chalva" a je to super věc. Někde jí ale mají na prd. Nejvíc mi chutná ze Zeleniny na náměstí v Blatný, fakt super..
to chell: super návod, zkusim to!!!

"Čím víc jsem blbější, tím míň mi to vadí"
psilos
.....dneska mi už nevadí skoro nic, protože jsem blbej, jak daleko vidim...
a zrak mám výtečný....


Old Post 29-06-2005 v 12:00 PM
psilos je offline   Profil uživatele psilos   Find more posts by psilos   Foto galerie člena psilos   Click here to Send psilos a Private Message   Add psilos to your buddy list     Navštiv homepage uživatele psilos! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
FlickerBird
Stálý Člen

Karma uživatele FlickerBird - 53% PěstitelskáKarma uživatele FlickerBird - 53% PěstitelskáKarma uživatele FlickerBird - 53% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 507  

Příspěvek č. 7

code:
Gaura-Nitái Halva
  • 2 hrnky hrubé krupice
  • 3 hrnky přírodního cukru
  • 1 hrnek másla
  • 6 - 6 1/2 hrnků vody
  • 1/2 hrnku rozinek, propláchnutých vodou
  • podle chuti sezónní ovoce
  1. silnostěnný hrnec postavte na střední plamen, nasypte do ěnj cukr a občas zamíchejte. až cukr začne karamelizovat, zrychlete míchání a až je asi polovina rozpuštěná, přilejte horkou vodu s rozinkami a rozpustěte zbylý cukr
  2. v dalším silnostěnném hrnci rozpusttě máslo a na něm pražte krupici až získá hnědou barvu a oříškovou vůni
  3. pod krupicí znižte plamen nebo hrnec odstavte a opatrně přilejte karamelový sirup (bacha aby pára krupici nerozhodila)
  4. důkladně zamíchejte, vařte dokud směs nezačne houstnout a přikryjte poklicí... občas promíchejte,m dokud se veškerá voda nevstřebá do krupice. +/- 5 minut před koncem můžete přidat ovoce čerpáno z časopisu Apetit, 7/'05

viděl bych to na přidání haše nebo jemně drcených šišek do skoro hotové krupice aby to mělo říz

# SpudGuns # OUT07?? #
:: Umění života spočívá ve správném rozhodnutí na co se dřív vysrat. »
:: Fuck off new smileys, fuck off minichat
:: 303 forever

Old Post 03-07-2005 v 13:04 PM
FlickerBird je offline   Profil uživatele FlickerBird   Find more posts by FlickerBird   Foto galerie člena FlickerBird   Click here to Send FlickerBird a Private Message   Add FlickerBird to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
G-man
Stálý Člen

Karma uživatele G-man - 9% Pěstitelská

Registrován: Feb 2004
Příspěvků: 56  

Příspěvek č. 8

Diky vam vsem. Nejak sem se sem dlouho nedostal. :-(

Tož včíl frčím na SON-T plus 250w

Old Post 25-10-2005 v 17:23 PM
G-man je offline   Profil uživatele G-man   Find more posts by G-man   Foto galerie člena G-man   Click here to Send G-man a Private Message   Add G-man to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
mettatron
Stálý Člen

Karma uživatele mettatron - 59% PěstitelskáKarma uživatele mettatron - 59% PěstitelskáKarma uživatele mettatron - 59% PěstitelskáKarma uživatele mettatron - 59% Pěstitelská

Registrován: Oct 2005
Příspěvků: 350 

Příspěvek č. 9

halva a chalva jsou dve ruzny veci, pozor....ale obe dobry, kdyz sou dobre udelany


halva - pochazi z indie, delaj to tu hlavne krsnaci a jejich odrudy...a umeji naprosto neuveritelny pochoutky, byl jsem na jejich hlavnim svatku a tam se roznaseli nejruznejsi halvy s doslova nebeskymi chutemi . jinak zakladni surovina je vzdy krupice.

chalva - je odnekud z blizkeho vychodu a zaklad je jsou sezamovy seminka, taky dobry ale hodne sladky a clovek toho nesni tolika jako halvy

chell...ty recepty si zkusila? pak mas moji uctu

Old Post 25-10-2005 v 18:13 PM
mettatron je offline   Profil uživatele mettatron   Find more posts by mettatron   Foto galerie člena mettatron   Click here to Send mettatron a Private Message   Add mettatron to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 10

já neměla odvahu to sníst. Je to těžký, rozbalim to, nějaký divný vlhký, nebo mastný. Fuj. Hold jsem si neměla rozsvěcet tu lampičku, když jsem si chtěla kousnout.

Old Post 27-10-2005 v 09:20 AM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
whatever
Stálý Člen

Karma uživatele whatever - 0% Pěstitelská

Registrován: Oct 2004
Příspěvků: 24  

Příspěvek č. 11

vood : rozhodne do toho jdi!!! akorat se togho neda snist moc lebo je to strasne sladky

Old Post 27-10-2005 v 11:09 AM
whatever je offline   Profil uživatele whatever   Find more posts by whatever   Foto galerie člena whatever   Click here to Send whatever a Private Message   Add whatever to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 17:09 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.8290080 seconds with 24 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív