Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
no slušná práce...ale já sem na takový akce kopyto a nikdy bych to dokupy nedal ani nevěděl co koupitnechávám to lidem kteří tomu rozumí
Ale dokážu ocenit snahu a pocit si udělat něco sám za pár kačáků
jak člověk přestane ostatní chválit a vybočí z řady ovcí hned to smrdí K-
Původní příspěvek od Vito Scaletta Zdravím všechny.
Rozhodl sem se postavit si vlastní regulátor otáček (triakový regulátor) místo toho abych si ho kupoval z growshopu kde se pohybuje kolem tisícovky. Dá se postavit ze součástek, které se dají sehnat v internetových obchodech, ale cena všech součástek se pohybuje skoro na stejné úrovni jako stavebnice která se dá zakoupit jako celek. Stavebnice je i výhodnější pro ty, kteří nemají prostředky na výrobu plošných spojů. I já jsem zvolil stavebnici …jednofázoví triakový regulátor ze stránky www.lhotsky-elektro.kabel1.cz . Cena regulátoru je 159,- Kč, výhodou je i na této stránce poštovné ve výši 40,- Kč
Foto: Již sestavený regulátor
Pokračování příště ...
Pěkná práce, myslíš že by se k tomu dalo napojit i tepelný čidlo? Asi blbá otázka, ale jsem tupej zedník a tohle je pro mě Španělská vesnice.
Po úspěšném sestavení regulátoru … „Poukládání součástek na plošný spoj a následné zapájení pájkou zvládne každý. Vzhledem k tomu, že u stavebnice je velmi přehledný návod.“ …nás čeká zabudování plošného spoje do rozvodové krabice viz. Foto. Krabici jsem zakoupil v obchodě s elektroinstalačním materiálem za 50,- Kč + 2 vývodky na upevnění kabelů za 10,- Kč obě. A poslední věc, která je potřeba je prodlužka tu bud seženete doma nebo se dá koupit v každém elektru cca za 60 Kč,- …1,5m bude bohatě stačit. Do rozvodové krabice sem musel vyvrtat 3 díry … dvě na kabely a jednu na uchycení plošného spoje. Uchycení sem provedl za potenciometr jelikož je na něm závit a je k němu i matka, podle mě nejlepší způsob uchycení. Umístění je uplně na levé straně, aby byl když tak prostor na umístění chladiče a mohl tak vykon byt až 2000w ... bez chladiče je to jen 600w. Pozor naletovaní kabelů musíte potom co je protáhnete průchodkami a než namontujete plošňák, jelikož by to šlo dost blbe letovat v krabici. Poslední věc je spojení nulového vodice a zemění pomoci čokolády. Na plošném spoji je i místo přímo na spojení nulového vodice ale přijde mi to jako zbytečnost a tak sem to dal normálně spolu s zeměním přes čokoládu. Takto hotový regulátor je plně funkční jako z growshopu má i 10A pojistku, jediná nevýhoda oproti koupenému je že štelování minimálních otáček či svitu se ladí pomoci trimru kvůli kterému musíte otevřít krabici a štelovat přímo na plošném spoji. Můžete ho však nastavit na minimum a nemusíte tam lézt avšak potenciometr bude mít menší citlivost protože bude zabírat třeba až v 1/3. Náklady na výrobu jsou cca kolem 300,- Kč a to je pořád 3x min než z obchodu.
Doufám ze vás můj příspěvek aspoň trochu inspiruje …
Pro Mirex: Myslíš jako tepelný čidlo ...že by třeba při narůstající teplote se zvyšoval výkon regulatoru a tim by vic větrali ventilátory? asi by to šlo ale musel by tam bejt nějakej odpor závislej na teplotě a muselo by se to celý překopat a zas tak zběhlej v bastlení nejsem ...
Původní příspěvek od Vito Scaletta Pro Mirex: Myslíš jako tepelný čidlo ...že by třeba při narůstající teplote se zvyšoval výkon regulatoru a tim by vic větrali ventilátory? asi by to šlo ale musel by tam bejt nějakej odpor závislej na teplotě a muselo by se to celý překopat a zas tak zběhlej v bastlení nejsem ...
Á škoda, něco jako je zewling1 tam je čidlo, takže nastavíš třeba 26 stupňů a nastavíš otáčky a když se to ve skříni moc ohřeje taxe to spustí a okamžitě to vycucne ten teplej vzduh, hold si budu muset koupit originál.
pro mirex: jestli to chceš tak aby to spínalo v určitých stupních tak by to snad i celkem šlo. Stačilo aby sis koupil k tomu termostat ... je to celkem drahá věc, ale co sem koukal tak třeba na stránce www.gme.cz se dá koupit termostat na din lištu stojí cca 750,- i s externím čidlem a tam si nastavíš stupně třeba těch 26° a ono ti to sepne ten regulátor ... ale u tohodle za 750 je pevně nastavená hystereze (citlivost) takže by to asi spínalo častějc než kdyby sis koupil termostat i s nastavitelnou hysterezí ale ten stoji cca 1500 to je uz zbytecnost. Taky uvažuju ze si to dam přidám ...
Čaute. Z minulosti mám veľký ventilátor Ruck 250LS so zabudovaným 4-stupňovým transformatorovým regulátorom. Plánujem menší grow (1x600W) a nechce sa mi kupovať menší ventilátor keď už jeden mám. Problém je že ten môj ventilátor je dokonca i na 1. stupni docela sila, odsáva viac než je vhodné na môj budúci priestor a dosť hučí. Takže ma napadlo, že by som to ešte reguloval triakovým regulátorom. A neviem jak moc blbý nápad to je, preto sa chcem s vami poradiť.
Myslím, že hlučnosť vyvolaná triakom by bola stále prijatelnejšia, než je momentálna hlučnosť vyvolaná silným odťahom. Zaujíma ma hlavne toto: pokiaľ zabezpečím, že pri zapojení triakového regulátora do obvodu nebude v žiadnom prípade hýbane s transformátorovou regulaciou (proste bude nastálo nastavená na 1. stupeň), bude to fungovať a hrozí nejaké riziko? (zničenie ventilátora, požiar). Hádam niekto budete vedieť lepšie než ja. Díky.
postavil někdo ten frekvenční měnič???Napadla mě taková možnost, že kdyby někdo postavil aktivní frekvenční měnič který umí dávat frekvence vetší jak 50Hz,( ve škole jsme tuším pracovali s jedním a ten měl až 90Hz) Tak by se dali zvýšit otáčky ventilátoru. Je to jen taková myšlenka. Zajímalo by mě jak by se ventilátor choval roztočený na vyšší otáčky. Samozřejmě , že kraval by dělal větší,ale v tuto chvíli by šlo o výkon. Stejně si myslím, že pokud někomu vadí hluk , je lepší ventilátor zaboxovat do krabice s minerální vlnů .
Pro asynchronní motory s kotvou nakrátko jsou triakové regulátory absolutně nevhodné. Jako nejlepší řešení je frekvenční regulátor, který svou podstatou přesně odpovídá požadavkům pro regulaci otáček asynchronního motoru.
Našel jsem stavebnici tohoto regulátoru za cenu neuvěřitelně přemrštěných triakových "regulátorů" v growshopech. Lze použít do výkonu až 60W což pro většinu odtahů bohatě stačí.
Mrkněte sami: http://www.flajzar.cz/regulace/regu...onem-do-60w.htm
Jo sestav to podle navodu a pak to poladiš s obyč žarovkou , jde s tim regulovat , skoro všechny regulace jsou triakový tak nevim proč by nemohla fungovat , mam ji doma funguje spolehlivě , kdyby si tam daval víc jak 600W tak potřebuje chladič , regulace jde od nuly , jako že motor stojí až do 100% v pohodě . Mozna to tady mám v trydu vyfoceny. Už to bude staršiho data .
citace:
Původní příspěvek od scunk Čau.
S triakem nikdy nebudeš moct regulovat otáčky od 0 do 100 procent u těchto motorů. Navíc je absolutně nevhodný.
S.
A proč by to nešlo , to je ufo jednorychlostní , to jde regulovat v pohodě , já mám doma 4triaky dva samostatný a dva v PK ventilátoru , celej Tvůj přispěvek je trochu desinformace .