Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Měřit pH v hlíně můžeš jen měřákem, který na to má elektrodu... Například Bluelab Multimedia PH Metr se sondo pH probe. Obyčejná sonda ti neukáže přesnou hodnotu. Tuhle zapíchneš do substrátu a ukáže ti to pH substrátu...
V hlíně je další věc, že když to zahnojíš tak to uvidíš cca za 2-3 dny co to udělá za efekt. Tak mít trochu trpělivost a nepřehnojit to.
Podle toho jak vypadají tak nepřijmají dobře živiny, což může dělat to špatné pH nebo problém s kořeny.
Pythium nebo jinou kořenovou plíseň můžeš vyloučit, je hodně malá šance, že v hlíně by se udržela
pH špatný mít můžeš, jak jsem psal, ty kapky nejsou vždy dobrým zdrojem informací o pH vzhledem k tomu, že používáme hnojiva, které mohou ovlivnit chemickou reakci roztoku.
Taky mohli být kořeny neustále utopený a mohli začít hnít, respektive kytky byly přelítý
Až změříš pH a EC tak budeš vědět víc a můžeš vyloučit co by to mohlo být, nebo naopak přijdeš na něco uplně jiného proč to tak je.
Děkuji za objasnění situace... jelikož o měření PH hlíny nepadla zmínka tak jsem to nechápal......
Určitě můžu změřit PH zálivky a výtoku a pokud rozpustíme hlínu v destilované vodě tak taky ...
zálivka neděle do plna, pondělí půst. Úterý uvidím nechám opět proschnout. Napadlo mě zvážit 3 holky a zapisovat váhu po zálivce a v průběhu schnutí. Uvidím kolik udrží vody. PH EC metr hned jak dorazí začíná měření. Od neděle odstátá voda připravena na hnojky a úpravu vody :-)
Myslel jsem to tak, že hlína má největší buffery a jen častá špatná zálivka dokaže pH rozhodit do té míry, že by to nepřijímalo živiny kvůli pH... když nechceš řešit pH, jedeš hlínu... nebo kokos. Je fakt, že já mám vodu, která nemá žádnou alkalinitu, takže její potenciál měnit pH substrátu není žádnej.
Mám odjeto v kokosu a pH jsem nikdy neřešil. S nízkou alkalinitou prostě nemusim, přidáš do ní hnojiva a je to někde kolem 6.2 ... Je to asi blbě řečený, hnojiva mi to pH hoděj vždycky do správný meze, nic pak neupravuju ani neměřim.
popis průběhu akce
Kamarád se stavil se svým PH EC metrem a já si koupil ty samé. Vše měření první kapky (neovlivněné hodnotou na displeji) pak jeho, poté mým metrem 5min pauza mezi měřením
hnojky dle tabulek od AH Dutch formula dávka na květ 2 Bloom 3ml/l (100%) 3 Micro 1ml/l (100%) Advanced PK 1ml/l (100%) Advanced AMINO 0,2ml/l (100%) Enzymes+ 1ml/l (100%) Growth/Bloom excellarator 1ml/l (100%)
H2O z řádu PH kapky/on/já 7 / 6,4 / 6,6 EC on/já 0,2 / 0,2
Jak to tak čtu tak bych časem šel asi u kazde slozky stejne % navyseni ale chce to otestovat a spočítat 😃
Určitě bych tam teď nalil co máš a počkal jestli se stane zárzak 😉
Koukal jsem na tu dávkovací tabulku od AH a to jsou strašné věci,z toho by nikdy nic nevyrostlo,možná v bubbleru 😃
A ten rozdíl EC (vystup - vstup) bych si hodil do průměru,takže místo odečtu 0,2 bych odečetl 0,1 at je tam nějaká tolerance
I tak uz jsi pozadu cca o 10dnu stim počitej bohuzel
5,7 má kristalica v 1,6l květináči
OB má 3,4l květináč
Jinak bez úpravy PH mínus (fosforečná již doma)
Před tím 15kapek dusičné na 5l den předem a po té přidány hnojky... Čili úplně zbytečně jim rvany dusík..
Ale hlavně i při 100% koncentraci hnojek dostávaly holky suchý chleba...
V tý kyselině dusičný není tolik dusíku. Je to jen koncentrát z kyseliny dusičné, tam je fakt 00 nic. To ti moc EC neovlivní. Používej fosforečnou na celý cyklus
Před tím 15kapek dusičné na 5l den předem a po té přidány hnojky... Čili úplně zbytečně jim rvany dusík.
Nedostávaly zbytečně dusík,ale zbytečně jsi jim snižoval ph,to ph by ti upravily buffery obsazene v hnojkach,ktere tam evidentne jsou.
Nicméně lít jim při 100% koncentraci EC 0,9 (vstup 0,2) je tezka bida.Bohužel jsou to nevymakané dávkovací tabulky od AH..
Teoreticky jsi začal proplach v 30.dni.
Ten EC výstup neřeš,ovlivňuje to organika v substrátu,proto to ukazuje nemysly.Není to Hydro ani kokos aby to ukazovalo nějaký rozumný rozdíl +nebo- toho co tam liješ
1.) Nevěřit tabulkám
"Co je psáno to je dáno" neplatí vždy...
Přitom já sám u jídla nečtu nějaké nutriční hodnoty ale vždy se řídím potřebou a chutí ;-)
2.) PH
Jsem rád že kapky jsou "docela" přesné. Ovšem chyba byla v přípravě zálivky. A tohle označím jako největší můj prů*er.. Alfu a Omegu pro dobrý pěst!!
EC a PH metr koupit jako první a pak řešit ostatní vybavení !n! Ano, vím a kolegovi jsem se omluvil
3.) Substrát
Buď rovnou light mix a hnojky korigovat sám, nebo si poznačit do kalendáře dobu na zvyšování dávky hnojiva protože substrát bude "vyždímaný"
Keramzit, který je 3cm vrstva od spodu není převařený ani umytý. Tuto informaci jsem nezachoval (u hydra se o tom píše ale hlava to nezaregistrovala pro použití v hlíně) Keramzit neupravený prý ovlivňuje PH !!
4.)teploty
Tady myslím že vše OK!!
Start 600w bylo trochu teplo ale ne nad 29°C !!
pár nocí to kleslo k 17°C ale nebyl to standart
5.)hnojky
Dutch formula (2+3) je pár let stará,ale nikde jsem neviděl expirační dobu. A dle všech maličkostí na láhvi jsou stejné jako 1 dokoupena letos. EC metr si alespoň půjčit od kámoše a přeměřit hodnoty!!
Edit
6.) zálivka
Jen jednou jsem měl pár listů povadlých z vyschnutí, ale zalité až protékalo bylo většinou. Nevím je to o hlavě nebát se vyschnout. Prostě strach že člověk není doma a zalije raději před odchodem než po příchodu!!
Ovšem METRY mám takže se rýsuje hydro ;-)
Takže suma sumárum... Teď to nepo*rat ještě víc a zdárně dojet do konce...