Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
dokud bude existovat globalizace a náhled na potraviny jen jako zdroj nějakejch molekul tak to lepší nebude..slovo bio nejde dohromady s velkejma firmama a větší ekonomikou . existujou vyjímky určitě ale 95% shit
http://zpravy.idnes.cz/v-ramci-vyuk..._zahranicni_btw na tohle říkáte co? Není už to příliš velká degenerace? Děcka dneska ví, že zvířátka má každý rád, ale opravdu to tak je? Fakt si i třeba u nás může desetiletý děcko myslet, že maso není ze zvířete?
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Totální vymrdanost a degenerace lidské rasy ...
Až se něco posere , tak všichni lidi , kteří budou zvyklí na krávu z pytliku a mlíko z krabice POCHCÍPOU.Podobná krize nás nemůže minout , je jen otázka času kdy se budem muset vrátit zpátky o nějakej ten rok .
Četl sem zajímavou práci o ropě , ve které se psalo , že nás muže být 6,5mld na zemi jen díky ropě, z které se dělá dneska (v podstatě) všechno.
Jo a ten přístup rodičů je taky dost strašnej "ááá moje dítě vidělo jak zabili králíčka ťuťu ňuňu" poslal bych je do pásma gazy nebo do libye....
Stačilo mě když sem jel za bratrem , na návštěvu na slovensko , kde brigádničil na farmě kde chovali ovce.
Dával mě tam pít ovčí mlíko , který mě mooooc šmakovalo , vypil sem ho asi 5l za víkend , protože bylo fakt dost dobrý.
No abych to zkrátil ... další dva týdny sem zapomněl čemu že se vlastně říká tuhá stolice... bylo to fakt peklo , takovou proháněčku sem nezažil , ani když sem musel kalit nějaký špatný pifko...
Čímž sem chtěl říct , že to co pijem s mlíkem nemá nic společnýho (bílá voda s Ca) , jinak bych na to takhle určitě nereagoval
Jo píšu v afektu tak sorry , ale ti skopčáci mě fakt vytočili...
jo mysme dost v pasti s tim zemědělství třeba v německu mají obrovský dotace do zemědělství , ale na druhou stranu my máme zase spoustu polskýho cukru.....................
No my mame taky kralicky, momentalne dva dny stare a dalsi vrh je na ceste. Asi budu muset rict tatovi, ze priste mu pomuzu se zabijenim a kuchanim, protoze do ted jsem jenom prihlizel a nekdy se to clovek musi naucit .... neni nic lepsiho nez peceny kralik, nebo kralik na smetane
jinak mliko piju taky uz jenom domaci .... uz asi tak dva roky
jinak ceske zemedelstvi je na ustupu, tak by se s tim melo rychle neco delat. Neni nic horsiho, nez kdyz se zeme stane zavisla na dovozu potravin.... tato situace u nas uz bohuzel nastala.
přečetl jsem tak 50% threadu ,ale moc ofiko vyjádření jsem nenašel , jestli jsem přehlédl ,tak se omlouvám.
Jinak dnes z marketu Blila jenž slaví 20let čerstvosti na našem trhu
rajčata -maroko
okurky,sláta, jiný rajčata -španělsko
jablka-itálie
dlouho jsem hledal něco z Čech ,až pak pár jablek a nějakou tu mrkev
ale aspoň to maj na cedulkách napsaný ,to v penny marketech, lidlech ,normách atd. ani nemluvim....
jinak co jsem slyšel ,tak třeba Poláci si narozdíl od ČR u EU vydupali používání nějakejch ,neřekl bych košér hnojiv, který jím zvyšuje výnosy a tudíž je mohou mít ,tak levné a našim zemědělcům ničí trh
tady něco z fundovaných zdrojů ....
Nechci Vám brát iluze, ale ...... Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo.
Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech,je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví.
Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd.
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým). Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt.
Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny mikroorganismy.Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby. Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek.I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným.Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou!Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za 1kg tvoří se sójou, chemikáliemi, céčky atd.jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme!(Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes.Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie.Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní! Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek. Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií.Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou
10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či "rajčatová omáčka." Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku. Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je sójová. Hovězí a
vepřové maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty. Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako specialita
k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky. Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť.Z českého piva se povětšinou staly europatoky
univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu. Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na 11°° pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo."
Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o perlivé víno." A dalo by se pokračovat.Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin. Zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní" drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny, jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou inspirovat českým filmem „Návštěvníci,,
kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh ví, co v tom je!).
Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa.Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
JUDr. ********* advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze člen Syndikátu novinářů
Původní příspěvek od mrakoplas přečetl jsem tak 50% threadu ,ale moc ofiko vyjádření jsem nenašel , jestli jsem přehlédl ,tak se omlouvám.
jinak co jsem slyšel ,tak třeba Poláci si narozdíl od ČR u EU vydupali používání nějakejch ,neřekl bych košér hnojiv, který jím zvyšuje výnosy a tudíž je mohou mít ,tak levné a našim zemědělcům ničí trh
Zdar
tady bych spise videl zakopaneho psa v dotacich a jejich pomeru cesko/ zbytek eu. U nas jsou totiz naprosto minimalni dotace do zemedelstvi narodil od napr polska (ted se bavim o novych zemich, ktere pristoupily k r. 2004). Zemedelci dostavaji dotace na dobytek (na kusy) a pote jeste na navraceni krajiny do puvodniho stavu - jinymi slovy, kdyz se udela z pole louka.
Dost jsem se pobavil pri videu z hnedouhelneho dolu a jeho nasledne rekultivace. Pan tam strasne ukazoval rukou kde vsude budou vinohrady, ale kdo nam uvolni kvoty pro vytvareni novych vinic ....
... dalo by se dale pokracovat v nadavani na tenhle system, ale spanek je prednejsi
mrakoplas .. a pritom, jde v podstate jen o ideologii .. normy by bez jakychkoliv extra problemu mohly zase platit. obchodnici, odjakziva vyzivaly moznosti a skvirky jake dostaly, driv se macely v rece, nebo byli na pranyri? .. dneska takle vydelanymi penezmi a svymi nazory ovlivnuji chod statu, podle moznosti a potreb.
ideove me prijde ze to stoji na klausovsko/liberalne/pravicovem napadu, ze trh se uridi. to je stejne, jako by nekdo rek, ze ridici se uridej sami. na co pravidla. problem je, ze pani ekonomove, si pletou trh, se zivotem .. nebo zivot s trhem. prebujele se venuje pozornost ekonomickym fantaziim/svetu a malo praktickemu, konstruktivnimu vecnemu, mysleni, ktere evoluci spis nez revoluci/virou/zkratkou prinasi skutecnou zmenu a vyvoj..
ja bych rek, ze pravidla jsou potreba, stejne jako na silncici i jinde. jasne ze normy jsou i dneska, problem mozna je, ze jsou brane jako neco pevneho. norma a tecka. podle me by se mel zflexibilnit system jejich udrzby/zpravy ktery by periodicky, treba jednou rocne normy revidoval a vyladoval tak aby odpovidaly aktuelnim poznatkum, prani a moznostem. v obastech, ktere se tykaji vsech, bych jasne videl verejnou diskuzi a zavaznost verejneho konsensu. to by bylo v podstate nemozne prelobovavat.
Původní příspěvek od mettatron ideove me prijde ze to stoji na klausovsko/liberalne/pravicovem napadu, ze trh se uridi. to je stejne, jako by nekdo rek, ze ridici se uridej sami. na co pravidla. problem je, ze pani ekonomove, si pletou trh, se zivotem .. nebo zivot s trhem. prebujele se venuje pozornost ekonomickym fantaziim/svetu a malo praktickemu, konstruktivnimu vecnemu, mysleni, ktere evoluci spis nez revoluci/virou/zkratkou prinasi skutecnou zmenu a vyvoj..
Problém je, že většina lidí nechápe dostatečně jak by se měl trh řídit sám a z toho potom vzniká ta skepse, že to nejde a jak jsou kapitalisti úplný omezenci, který chtěj každýho jen oškubat.
Neviditelná ruka trhu nemá nejmenší důvod nefungovat, ale brání jí v tom právě státní zásahy do ekonomiky a naprosto zbytečný dotace neperspektivním nebo špatně vedeným odvětvím jako je třeba u nás zemědělství. Tím se vytvoří umělá nerovnováha, kterou trh sám vyrovnat nemůže, právě kvůli dotacím. Navíc díky tomu zdražují základní potraviny, protože stát netržně dotuje výrobu biomasy na úkor plodin, které by jinak byly výhodnější.
Existuje pouze jeden opravdu závažný filozofický problém: to je sebevražda. Rozhodnout se, zda život stojí nebo nestojí za to, abychom ho žili, znamená odpovědět základní filozofickou otázku. Všechno ostatní, zda je svět trojrozměrný, zda duch má devět nebo dvanáct kategorií, je až druhotné. Albert Camus
jestli mohu take pridat svuj nazor, tak si myslim ze je to mnohem komplexnejsi nez se to zda. Jasny vycerpavajici ctrl+V od mrakoplase je opravdu hruzostrasna a husmus(ale znam to, ikdyz ted mam na obsah sve lednicky opet mensi chut.)
Zkuste to jen ciste hypoteticky vzit z jineho pohledu: Na jednu stranu jakozto civilizacni posun chapu, nahrazovani zradla chemickou vyzivnou kasi(maso, parky, cokoli vse je tro asi rozmixovana kase buh vi z ceho), ne jen ze jsme schopni sami pro sebe celkove vyuzit kure(drapy, zobaky-kurva fuj to je humpl ), tedy recyklovat, ale jsme teoreticky schopni uzivit vice krku(jo na asii a afriku sereme ). Damy a panove je jen otazka casu nez budeme nuceni zrat Startrek ci matrix slichty nez takove to tradicni staromodni jidlo, uz z duvodu ze se silene mnozime a vyprodukovat poradny kus masa je opravdu nakladny a zdlouhavy proces. Je jen otazkou casu, nez padne hranice 10 ci 20miliard lidi na teto zemi (ne neni to fantas magory, jsou takove prognozy, jen evropani vymiraji). To nikdo nebude poradne schopen uzivit, aby se na neho dostalo s biftekem s poradnou porci normalnich brambor. Takze asi podle me takhle bude vypadat budoucnost potravin, ale opravdu futur, problem je ze az budem ve futuru, tak se na to smelinarske koncerny vyserou a udelaji opravdu vyzivnou slichtu aniz by to musely nastasvovat, zbytky z zivocihu, kterymi se maximalne krmil dobytek. Berte to jako volne zamysleni.
Jinak k realu: Kravicky(kurata) v kravinech X na pastve. Jsem sice celkove z malych obci ci mestecek,ale zemedelstvi mam v pici. Ale napr. takove kurata v tech svych brutalnich chovech, kde ziji v bateriich, v kostce 30x30cm je urcite stresujici zivotni zalezitost, maji tam umelou fotoperiodu, takze vlastne pipky snaseji mimo svuj biorytmus(musi se prizpusobit umelemu slunci), tak si vemte jak musi vypadat ci obsahovat za bio-sracky takove vejce- hromadu skodlivin,, jelikoz jeji matka je feeest ve stresu, a zadnemu zivocichovy se nedari ve stresu, ani cloveku ani nicemu jinemu, pozmenuji se zivotni cykly a telo spolu s adrenalinem vypousti i jine sracky, do vejci, do svych svalu(kravy). Mimoto ano krava uvazana nekde na metrovej retez v kravine nemusi vedet, ze existuje ten svet venku, ale je tisice a tisice let na neho pripravovana, tak proc se ji najednou rozmrdavaj kopyta a betonovou podlahu, kdyz jsou uzpusobeny na mekkou zeminu??? Musi si lehat do vlastnich hoven, co treba ruzni paraziti, infekce, hovna jsou celkem slusna agrsivne reagujici ziravina . Takze ja jsem spise pro BIO ale bez tech marketingovejch sracek. Jen na tom faraji buzici, jelikoz je to in stejne jako Apple
Dale: mettatron: Sice s tebou souhlasim ,ale naseho kasparka prezidenta tentokrat do toho netahej, jen jsi si vybral jeho citovanou pasaz, se zradlem to nema moc spolecneho. jeho definice je smerovana k necemu jinemu. I ve volnem trhu existuji mantinely, stejne jako u koryta rek nebo vesmiru. Jasny prasknout nejake normy ,at fakt nemam horsi stravu nez vasi cokly a kocky. Souhlas. Ale podle me nejvetsim negativnim faktorem a X-picuse vidim ve svych spoluobcanech. Jestli je ti nekdo joo moc vlastenec tak at dale necte. Cesi jsou vazne picusove, vidime jen pouze snizenou cenu a jdem to koupit, nic vic nezajima. A jeste mame takovou drzost ze obvinujeme ze zrani takovych sracek supermarkety(ne nezastavam se jich- zmrdi nejvetsiho kalibru). Retezce nabizi a prodavaji jen to co lidi chteji, kdyby chteli blitky v sacku, budeme mit oddeleni blitky, kdyby chteji super truper zradlo, tak 100% by kauflandy a lidly otocily, jasny ze by to ty kurvy sidili, ale da se tiomu branit, napr anti reklamou- typu nezavislych testu typu cerne ovce atd. Ale lidi cesti na to neslysi. A to je ten nejvetsi kamen urazu. Jo a taky ze jsme kurvy zpohodlneli, nez by jsme objeli svy zname-zemedelce a vzali jakztakz slusny brmabory co nejsou uvnitr shnili nebo fialovy nakoupime to ve vydobytku pseudo-kapitalismu.
A za posledni dotace: No a co jste si kurva mysleli po pripojeni do EU, kurva vzdyt my jsme jen vyklesteni plebejci. Vse nam systematicky vykoupili ci natlakem sve zeme znicili a my uz moc nemame sanci jak se uzivit nebo co svetu nabidnout. Bohuzel zijeme ve zvrhlem svete kde to diktuje narod, ktery vyprovokoval 2. svetove valky a uctivali toho mensiho pana se smesnym knirkem. Oni dobre vedi co delaji, proto oni zerou to dobre zradlo a svuj potravinovy recyklathazeji svym plebejskym spojencum.
Jo a dotace, kurva co to je najednou za NEO-RVHP fenomen? Jako byly kroupy, zaplavy, no tak mas pico smulu voe. Nejvice me dostali provozovatele ski center, neni snih,neprisli lidi, naval dotace, no tak mas smulu kundo, podnikej v necem jinem. Jako ja si mam si zadotovat ze svych dani podnik ktery kdyz bude vydelavat, tak da na danich a tim prispeje na rozpoctu statu(tedy i mne v jistych formach). To je pekne zacarovanej kruh a jedinej kdo jakztakz na tom profituje je ten kdo o ty dotace zada ze? . Ne opravdsu drive nam diktovalo sve ziti moskva a RVHP a ted je to supr EU ala NEO RVHP, a misto primitivniho imperativu bolseviku se vse ted schovalo pod zavojem statnich natlaku, ustupku a podmaznuti clenu, kteri se setkavaji na summitech. Furt stejna totalita- pouze se zmenila forma. Je mi tu ze sveta na bliti. Cus IPX