Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ahojte borci, chcel by som poradiť set up na box rozmerov 60x60 a výška 100cm. Chcel by som nejaku lacnejšiu variantu takže cxb 3590 by som asi vynechal
Ďakujem za všetky rady.
Zdarec..taky bych rad přispěl maličkostí,ktera muze usetrit nejaky ten cas pri rozhodovani a dopocitavani planovane stavby DIY LED panelu..bohuzel jsem nezahrnul CreeCXB2530,pac mi vzhledem k cene neprislo tohle COB prilis zajimave..ale menim nazor..na Cutter.com.au je za skvely peniz predevsim ve verzi high 3000k 90CRI..myslim ze vyborna volba ..s jeste lepsim spektrem a tezky konkurent pro vero 18..dopocitani vlastniho setu pro svuj prostor bude pro vas snad jednoduche .. mam to v anglictine a pro prostor 2 x cca 1m2.. Nyni velice zajimava volba jsou cipy od Citizen ver.5 ..chtelo by to dopocitat..ale nejak se mi nechce :-) https://ulozto.cz/xETMnKHG/rozpocet-cob-docx
Jinak co se tyce znacky zdroju Delta electronics..tak zkusenosti v oblasti prumyslove PC a serverů jsou s nimi skvele..jedny z nejlepsich a nejkvalitnejsich zdroju na trhu .. Dovolil bych si odhadovat , ze led zdroje od nich budou na tom stejne ;-) .. akorat s cenou a dostupnosti to je horsi
otázka na Aleshe nebo někoho znalého...
Stále mi není příliš jasný rozdíl mezi TJ a TC v porovnání světelného výkonu mezi různými COB různých výrobců.. Cree,Bridgelux ,Citizen
..v datasheetech Bridgeluxu je uvedeno ,že TJ=TC a uvedeny jsou výstupy lm pro 25°C a 85°C .. jak dosáhnou shodného TJ=TC? Tc je teplota rozprostřeného tepla na podložce COB , zatímco TJ by měla být teplota přímo na čipech(spojení diod s podložkou?) je to tím,že měřící bod je u VERO v těsné blízkosti od čipu, narozdíl od Citizen,kde je měřící bod v jiném ,vzdálenějším místě?..mám v tom pěknej bordel..U Citizen je vidět lineární teplotní posun mezi TC a TJ .. TJ se vždy lineárně zvyšuje se zvyšující se TC
Z čeho tedy vycházet,jak porovnávat? u Bridgelux je to jedno,ale u Citizen je pro porovnání určující TC nebo Tj .. u Cree jsem se dočetl , že sjednotili TJ na 85°C pro všechny modely,přičemž by se mělo jednat o max. provozní TC,takže i u Cree je TJ=TC?Přeci každý model COB má jiné teplotní vlastnosti(tepelný odpor atd) a na světelný výkon by měla být určující teplota na čipu TJ .. proč je tedy u Cree,Bridgelux TJ=TC?..to je jako v reálu teplo tak dokonale rozprostřeno po podložce,že jsou stejné teploty na čipu jako na podložce?.. nebo to celé chápu špatně?
Díky za odpověď
Pokud bych totiž v konfigurátoru od Citizen chtěl dosáhnout teploty TJ 25°C pro CLU48_1212- 3500k 80Cri @1050mA ,musela by být teplota TC 5°C ! a dosáhnul by na účinnost 138lm/W
při TJ 50 °C (TC 31°C) =134lm/W
TJ 85°C(TC 66°C) = pouze 126 lm/W ..stejná hodnota jako u VERO18(gen6) ,které by se tím tudíž stalo účinnější a výhodnější pro nákup ! A to se bavíme o světelném výkonu při tepltoě 85°C u VERO18 .. kdy reálných může být klidně i 45-50°C a tudíž ještě vyšší a lepší hodnoty 129,8 lm/W ,nehledě na volbu 4000K,tam ten rozdíl bude ještě o něco málo patrnější 131,4 lm/W ..
Původní příspěvek od wonis Pokud bych totiž v konfigurátoru od Citizen chtěl dosáhnout teploty TJ 25°C pro CLU48_1212- 3500k 80Cri @1050mA ,musela by být teplota TC 5°C ! a dosáhnul by na účinnost 138lm/W
při TJ 50 °C (TC 31°C) =134lm/W
TJ 85°C(TC 66°C) = pouze 126 lm/W ..stejná hodnota jako u VERO18(gen6) ,které by se tím tudíž stalo účinnější a výhodnější pro nákup ! A to se bavíme o světelném výkonu při tepltoě 85°C u VERO18 .. kdy reálných může být klidně i 45-50°C a tudíž ještě vyšší a lepší hodnoty 129,8 lm/W ,nehledě na volbu 4000K,tam ten rozdíl bude ještě o něco málo patrnější 131,4 lm/W ..
Ohh...moje chyba prosím smazat tento příspěvek .. omylem jsem počítal v konfigurátoru pro COB ver.3 .. COB ver.5 vychází mnohem, lépe
Původní příspěvek od wonis otázka na Aleshe nebo někoho znalého...
Stále mi není příliš jasný rozdíl mezi TJ a TC v porovnání světelného výkonu mezi různými COB různých výrobců.. Cree,Bridgelux ,Citizen
..v datasheetech Bridgeluxu je uvedeno ,že TJ=TC a uvedeny jsou výstupy lm pro 25°C a 85°C .. jak dosáhnou shodného TJ=TC? Tc je teplota rozprostřeného tepla na podložce COB , zatímco TJ by měla být teplota přímo na čipech(spojení diod s podložkou?) je to tím,že měřící bod je u VERO v těsné blízkosti od čipu, narozdíl od Citizen,kde je měřící bod v jiném ,vzdálenějším místě?..mám v tom pěknej bordel..U Citizen je vidět lineární teplotní posun mezi TC a TJ .. TJ se vždy lineárně zvyšuje se zvyšující se TC
Z čeho tedy vycházet,jak porovnávat? u Bridgelux je to jedno,ale u Citizen je pro porovnání určující TC nebo Tj .. u Cree jsem se dočetl , že sjednotili TJ na 85°C pro všechny modely,přičemž by se mělo jednat o max. provozní TC,takže i u Cree je TJ=TC?Přeci každý model COB má jiné teplotní vlastnosti(tepelný odpor atd) a na světelný výkon by měla být určující teplota na čipu TJ .. proč je tedy u Cree,Bridgelux TJ=TC?..to je jako v reálu teplo tak dokonale rozprostřeno po podložce,že jsou stejné teploty na čipu jako na podložce?.. nebo to celé chápu špatně?
Díky za odpověď
Shodné Tc a Tj dosáhneš pouze při výrobním testování, kdy se celé pouzdro zahřeje na požadovanou teplotu a měří se krátkým pulzem (pár [desítek] ms), kdy se čip nestihne zahřát na vyšší teplotu.
Jinak Tj = Tc + P_heat * Rth_j-c
tzn. teplota Tj je vyšší než teplota pouzdra o součin tepla vyzářeného na čipu a tepelného odporu mezi čipem a pouzdrem - někdo ho uvádí, někdo ne, někdo tam zahrnuje i vyzářené světlo, někdo ne... dá se přibližně dopočítat z ostatních údajů
Pokud budeš držet teplotu Tc konstatní (např. škálováním chladiče) bude teplota Tj růst s proudem. S vyšší teplotou se bude snižovat účinnost, což povede k uvolňování většího tepla, což povede k vyšší teplotě, což...to už se pomalu dostáváme ze středoškolské matematiky
Co z toho vyplývá:
Je v tom bordel, protože různí výrobci používají různé teploty. Chce to dávat pozor.
Pro účely pěstování se dost často používá nižší než maximální proud. Teplota Tj je často poměrně blízká Tc, v praxi často cca 50°C resp. 60°C, a s tím přibližně počítám.
Tak vážení, nová generace Vero 7 už vyšla a brzo budou na skladě a máme se na co těšit :-D Datasheety na jejich stránkách jsem ještě nenašel, dnes mi to přistálo do e-mailu tak kdo by chtěl tak napiště na můj e-mail ledalucraft@gmail.com a přepošlu mu to, komu se nechce psát tak sem vypíšu pár údajů:
v 3500k proud 1710ma, napětí 69,6v má 119w a efektivitu 149lm/w
v 3500k proud 1710ma, napětí 69,6v má 119w a efektivitu 164lm/w
v 5000k proud 1710ma, napětí 69,6v má 119w a efektivitu 178lm/w
toto jsou všechno nominální proudy, zatím nevydali informace kolik to ma na nižší ale myslím si že vzhledem k porovnání předchozí generace se určitě dostaneme na velmi zajímavé čísla, hned jak mi to příjde tak dám sem report, těším se jak malej kluk :-D
Kdyby jsi chtěl datashety k Veru gen 7, tak ti je pošlu. Mám je asi měsíc. Jsou tam docela zajímavé čísla. Udávají ( pro naše potřeby 3500 Kelvina) 20,000 lm při 1,7A 69,9V 119watt cri 80. 161 lm/Watt. Samozřejmě že se zvyšující teplotou to klesá.
Od 94W až po 119 W je pořád účinnost 161lm/W.
Určitě jsou lepší,protože při vyšších proudech mají účinnost nad 160lm/watt a ta účinnost by se neměla snižovat. Alespoň podle výrobce. 20,000 lm při 119 watt je pěkně číslo.
uvidíme jak to bude s dostupností a cenou v evropě, ale z 3500k vytáhnout při 900ma a výkonu 60w vytýhnout cca 185lm/w je dost cool :-D, budu informovat :-)
Zdravím, nevím, možná špatně hledám, nevidím tu moc nových témat na téma Led osvětlení a ani na netu toho moc není. Zajímalo by mě jestli pod Roleadro Hydroponic 270W UFO LED Plant Grow Light,High Efficiency 9 Band Indoor Greenhouse Lamp for Seeding Veg & Flower něco vypěstuju, jestli to bude podobné jako CFL 250 dual. - vím nic moc ale sodík nechci. Edit: pěstuju normálně v substrátu, né hydro
tam je vsechno pekne rozepsany. otazka kolik mas penez ale to co si psal bych rozhodne nekupoval. dneska maji smysl cipy bud cree 3590 nebo vero 29
tam nato radsi zapomen
Když už ledky, tak jedině Cree-cxb-3590,900w vyjde na 40 tisíc, ale uděláš s tím lepší výsledky jak pod 1000w hps.. co sem koukal takhle po videich, tak GE index 1,8 není problém..až 142,000 Lumenů.. http://www.bcblondes.com/Cree-cxb-3...p/bcb-900rw.htm