Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Jestli chcete, můžete přijet k nám a natrhat si pár metráků biojablek a zadarmo. Nikdo se o to nestará a jen tak si tam rostou, stejně jako naše biotřešně, bioořechy, biohouby, biomeruňky...stačí se jenom projít kolem vsi.
mad lion: no, třeba to že se neví jaký to přesně má dopady. Je to taková hurá akce bez zjištění následků.
Vono to asi bude o tragický informovanosti. Někde se objeví informace, novinář něco napíše, další to od něj převezme a interpretuje, ten další taky interpretuje...no a na konci už nikdo neví jak vlastně měla ta zpráva bejt.
ja tomu moc nerozumim, ale neni geneticka modifikace treba hibridizace? to se dela s travou bezne, ne?
nedelali z timhle pokusy uz za komancu z obilim na ukrajine? de akorat o to zvisit vynosy. totez co se dela z travou kerou pak kourime a nikomu to nevadi, ne?
Původní příspěvek od Mad Lion ja tomu moc nerozumim, ale neni geneticka modifikace treba hibridizace? to se dela s travou bezne, ne?
nedelali z timhle pokusy uz za komancu z obilim na ukrajine? de akorat o to zvisit vynosy. totez co se dela z travou kerou pak kourime a nikomu to nevadi, ne?
Tady jde o něco trochu jinýho... Normální hybridizace (=křížení) je, když mezi sebou oprcáváš odrůdy, který se ti líbí (kvalitou, výnosem...) Je to celkem nadlouho, než vyjde finální hybrid, který ti naprosto vyhovuje. U genetických modifikací se do genomu rostliny uměle vloží gen jiného organismu - třeba do kukuřice gen nějakého brouka, potom je odolná proti škůdcům. Myslím si, že se nemusíme GMO hystericky bát, je potřeba jen rozlišovat. Třeba pěstovat modifikovanou kukuřici je určitě lepší, než sypat do půdy hromady chemie. Chovají se ale taky GM lososi - ti rostou 3x víc, než ti normální. U těch už třeba dávat bacha nato, aby se nedostali do volné přírody - normální populaci lososů by za krátkou dobu zlikvidovali.
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Jenže zvýšení výnosu (kvantita) se často odrazí na kvalitě. Srovnejte si třeba hrášek nebo hrozno vypěstované doma s těma obrovskýma bobulema bez chuti, co jsou k dostání v obchodech. Blé.
Zaměřím se spíše teď na Ekovýrobky. Můj názor je, že by se vůbec nemusely vyrábět, kdyby ty "NEEkovýrobky" byly používány uživatelem tak jak se má. A né, že se jdu projít hezky do lesa a podél lesní cesty si můžu složit ojetý auto, nebo si postavit skleník z plastovejch lahví, nebo nebo, nebo, ... však to sami znáte. Bordel!!! Kdyby to uživatel odvezl na skládku, tak tady výzkumníci vůbec nemusí nějakou předponu Eko řešit. A to samý se bude dít i s těmy Eko výrobky, zase je do toho lesa někdo iniciatitvní odnese a pohodí. Akorád, že za ty Eko vyhodí uživatel víc peněz. Čus.
Ano uznávám, nechal jsem se unést a odchýlil jsem se od tématu. Přeně to jsem myslel Time, ale vůbec jsem neřekl, že nemá smysl podporovat tyto výrobky. Ba naopak, má. Jen jsem řekl, že by se nemuseli vyrábět, kdyby ty stávající byly užívany tak, jak se sluší a patří.
Já bych ekozemědělství bral trochu s rezervou. Ekologický přístup neznamená vždy něco lepšího (jak pro člověka, tak pro přírodu). Jako příklad uvedu bezolovnatý benzín. Tam bylo například vyměněno škodlivé olovo za ještě škodlivější kancerogenní benzen. Takže ekologický postup nemusí být vždy ku prospěchu věci. Ekologie- ANO, ale postupy, které stoprocentně neškodí zdraví a přírodě, takové postupy, které používali naši předkové při pěstování. Nálepka EKO nemusí nutně znamenat vyšší kvalitu a nezávadnost produktu.
bacha na to,oznaceni potraviny BIO bez patricneho certifikatu je poruseni zakona.Co z toho ze v nasich biozahradkach ekohospodarime?Nevadi,budu mym biovejcim rikat zase domaci vajicka
Vitejte v BioBolševizmu
To je samořejmé, že jako BIO nemůže být nazýváno něco, co nebylo schváleno nějakou vepřovou hlavou, která viděla přírodní ovoce (které roste bez postřiků a sraček) leda tak ze služební audiny.
PS: Ale hlavní je, že my víme co jíme, ne?
bio nalepka bohuzel v za soucasny sitauce temer vyaduje aby probihali prisny kontroly. bez nich by bylo za chvily s nalepkou bio vsechno a ztratil se vyznam. ze to je business o tom neni pochyb jako vsechno co je v bezny maloobchodni siti. je fajn ze to je tak prisny. v ramci komerce a mnohdy bezohledny honby obchodnich velko rejzovacu za maximalnim ziskem .. to hadam jinak nejde. proste potravinarskej velko busines funguje podle urcitejch pravidel a dusledkem je situace kolem bio nalepky. ale diky za ni. lidi z mest nemaj moc jinejch variant na vyber. snad krom specielnich malejch kramku kde je urcita osobni duvera v majitele kramku a jeho vyber soritimentu (xerto, ne, nemuzou si jezdit pro vsechno k farmari, neznaj, nemaj cas, prostor, moznosti ..)
jinak samosebou, idealni je znat farmare, zdroj osobne atd .. k tomu neni potreba zadna bio nalepka a podobny blbiny. prirodni je vsecno mozny, zejmena dokud se to nezacne produkovat na zisk a jako surovina do komercno sfery. i dneska je spousta tresni a jablek a hrusek, svestek, orechu atd v celejch cechach. jak to ale rozeznat v pripade kdyz cloveka neznam?? k tomu je bio nalepka .. a mohli by bejt i jiny nalepky.
kdyby bylo po mojem tak zavedu tri kategorie,
bio - prisny, kontrolovany s durazem na citlivy a ciste prirodni pestovani
chemo - pestovani s maximalnim durazem na kvantitu za kazdnou cenu v ramci platnejch norem
normal - vsechno ostatni, kde by platili prisnejsi pravidla nez u chemo typu, zejmena zadny chemicky aditiva do potravin, zadny pesticidy, hormony pro zvirata ale zase o neco mirnejsi pravidla nez u bio, zejmena u chovu zvirat, mirnejsi kontroly a predevsim zadarmo. jako sluzba statu svym obcanum.
Panové mohl by mi nekdo z Vás zdelit v cem je biopotravina lepsi nebo cim se lisi od normalni konvencni potzraviny (ne zpusob pestovani ci chovu) ale v tom vysledku naprilad z obsahu zivin, obsahu anyliticky detekovatelnych skodlivin, senzorickeho hodnoceni, vlastni udrzitelnosti potraviny bez nastoleni abiotickych a anabiotickych podminek.....rad bych si vyslech nazor od cloveka co zastava bioproduky a ma zkusenosti a zna presnou problematiku v rozdilu bio-konvence...a ne od nejakyho mestkyho floutka co ma perachaty rodice a poslednich par mesicu se snazi bejt retro a biofilozof a žere bio jogurt za 6pětek...ale clovek znaly problemu jez se o nej aspon trochu zajima...dik peace
Jde o to, že u bio je kladen velký důraz na přirozený, nezrychlený růst tkáně. Konvenční potraviny jsou podporovány v růstu mnoha jedy, antibiotiky, pesticidy... Ty pak zůstávají v potravinách v často nestopovém množství. Vyvolávají mnohé alergie a poruchy trávení. Nehledě na to, že jejich výživová hodnota nebude vysoká. Jako příklad třeba salát z tesca - po pár dnech v igelitu se rozteče na něco velmi tekutého smradlavého... Není divu, když roste 5 dní v hydru.
Bio je podle mně velmi přehnaná záležitost vynucená aktuální situací potravinového trhu, kdy většina konzumentů nezná výrobce. Všichni nakupují v super- hyper- mega-, protože to je levné, rychlé a pohodlné. Kdyby chtěl někdo chovat biokozy na bio mlíko a maso, musí nejdřív 5 let pěstovat bio trávu na pasení, bio vyžaduje kontroly, jedna je za 8 tisíc, bude jich min. 5, jenže to jsou kontroly zvířat, kontrolovat se musí taky výrobky, všechny kontroly platí farmář. Jeden farmář co choval bio ovce měl na dvorku pažitku do polívky 1x1m, přišla za ním kontrola, že když to není prokazatelně bio, musí to dát pryč. Tak na etiketě jen fixem začmárává ty tři písmenka... Ze značky bio se stává obchodní pojem a vytrácí se původní myšlenka něčeho, co je vypěstováno v souladu s přírodou.
Být za debila je opravdu náročné, konkurence je vysoká.