Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
souhlas s crazyben. zkus zvazit zda spis nekoupit nejaky cob 100 - 120W fullspectrum, dat ho na chladak z cpu a pustit podle potreby rust/kvet treba 30W/80W.
už sú na ceste ,,pýtam sa len preto či nespália rastliny či tam nebude prebytok osvetlenia,,,,či im skôr neublížim ako pomôžem ,,,,,,,,hovorím o mojich led žiarovkách
metracek,
hele asi máš info od zarytého sodíkáře ,který nechce o LED ani slyšet.
LED technologie již překonala 40 letou technologii HPS a to každým směrem.
Já jsem kdysi jel taky dost dlouho HPS ,ale pokrok nezastavíš.
Takové bláboly o nizkoenergetických vlnových délkách atd. si může strčit do řiti.
A nakonec to zabil tou větou o 1000W HPS. Nevím jastli jsi to přeložil správně(moje angličtina je na bodu mrazu,ve škole jsme měli ruštinu)
,ale pokud si to přeložil správně tak na prostoru 100x100 je uplně jedno jestli máš 1000W HPS nebo 600W HPS,protože kytka si vezme jen na tuto plochu určité množství světla(lux) a zbytek nevyužije.
1000W HPS se dává ,když je větší prostor.
Jel jsem kdysi 7 kol pod 1000W HPS a nikdy jsem se nedostal na větší výnos v tom samém prostoru 120x120 jak na HPS 600W.
Můžeš se podívat na moje video jak jsem testoval Vero gen6 https://www.youtube.com/watch?v=6_cse2P84-s
a tady přikládam fotku na Veru ještě pořád gen6.
fikus: tak metracek sam pise ze ho limituje spis prostor nez svetlo...
kazdopadne to co ten amik psal o fotonech je fakt... mensi vlnova delka = vetsi energie fotonu. Absence IR (tepelneho zareni) u tehle LED je taky fakt... to nejsou blaboly, krom toho ze v jeho clanku (toho amika) nic o prostoru 100x100 nebylo.
Otazka je spis jestli to opravdu je ten rozhodujici faktor? To si netroufam soudit...
BTW... tady uvod z toho clanku...
The question of HPS lights vs LED lights can also be affected by what continent you are living on. In Europe, electricity is more expensive than in the US. This tends to lead to gardeners in the US growing under 1000 watt bulbs, whereas their European counterparts lean towards 600 or even 400 watt bulbs.
Neni to co sem predtim naznacoval? V US to maj hozeny trochu jinak nez u nas U pulky lidi tam podle toho dotazniku je pri koupi novyho svetla spotreba elektriny az to posledni co je zajima... u nas je to vetsinou to prvni a podle toho na to koukame...
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
Původní příspěvek od romy a čo čakám???? ciel 15g ,,nič viac nič menej,,,,myslíte,že mám šancu?
Tak jelikoz tech pet žárovek ma dohromady cca 30w(2x5 2x6 a cca8w spot) spotrebu tak bys tam neco mit mohl..kdyz si das zalezet jen prosim rekni ze jsi za tu spotku nedal 50 ecek!! neprekupujte to u nas chlapi, necpi to zidovi
Původní příspěvek od metracek
“Intensity”? You mean luminosity? Because HPS produces high-energy photons with a smaller wavelength which means plants see the photons as being smaller and they tunnel down into the matter further, meaning more energy is captured. LED produces low-energy photons with a larger wavelength so that the photons are perceived as bigger to the plant, and less energy is captured. This is proven again and again in tests.
Using the LED during vegging produces higher Calyx to Leaf ratios and also reduces node spacing so we produce short squat plants perfect form Fimming or the Screen of Green method. But for flowering, that 1000w HPS will ALWAYS be better than any LED now or in the future!!!! PERIOD. Also.. if you are using CO2 injection with LED’s you may as well stop. Your plants can benefit from up to 1300 ppm CO2 ONLY if the light is very bright AND if it is very hot.
Think for a second about heat… what is it? Infrared radiation. Which is what? Infrared photons. So heat produced by those HPS lights is seen by the plant as a massive flood of photons in Infrared spectrum! The plant wants to capture all of those extra photons but needs CO2 to help with that part of the ATP cycle. You can’t get that extra yield with LED’s. Just turn your CO2 off because it is making no difference or switch to HPS for your flowering cycle if it’s feasible."
Tohle mi přijde jako typická argumentace hloupých lidí, co ale už něco dělají dlouho a některé procesy mají empiricky dobře prozkoumané. Tváří se to chytře, ale je to vlastně píčovina.
První odstavec je úplná blbost a to jak první, tak druhá část.
Internodální vzdálenost a relativní množství listů je ovlivněno více faktory, nelze to vztáhnout obecně na všechny LED. I s LED není problém zvolit vysokou intenzitu osvětlení, aby měla vyšší koncentrace CO2 smysl.
Poslední odstavec je opět blbost. Více studií (McCree; Inada) potvrdilo, že i když jsou rostliny schopny využít světlo 680-750 nm, účinnost tohoto procesu je mizerná a mimo minima potřebného k ovládání fytochromů, je lepší dodávat fotony s vyšší energií. Při intenzitě osvětlení tak vysoké, že je potřeba dodávat CO2, ti i LED zahřeje prostor na dostatečně vysokou teplotu. (Navíc by se našli tací, co by tvrdili, že příliš vysoká teplota je obětování kvality ve prospěch kvantity).
citace:
Původní příspěvek od metracek
Navíc i tvrdí že v dlouhodobějším horizontu (5 let) jsou LED dražší. Dokládá to touto studii. http://cpl.usu.edu/files/publicatio...ub__9913943.pdf
Ale vim ze maji v usa levnejsi elektriku o dost, takže ta tabulka pro evropu uplne nesedí.
Zajimá mě hlavně jestli se dá napadnout ten první text. Tvrdí že při kvetu pod LED je jina (subjektivne podle nej horsi) struktura palic, coz je podle nej hlavni duvod proc top groweri v usa davaj od LED ruce pryc. To jsou uz jeho subjektivni nepodlozene nazory, ale ten clovek by mel vedet o cem mluvi.
Tohle už je daleko zajímavější, ALE v dubnu to bude 3 roky staré. Některé dnešní LED dosahují více než 2.3 µmol/J (vs 1.7 ve studii) za lepší cenu. Navíc to počítá čistě propálenou cenu za světlo. LED ti výrazně ušetří i za HVAC.
Původní příspěvek od alesh
Navíc to počítá čistě propálenou cenu za světlo. LED ti výrazně ušetří i za HVAC.
To je právě od podmínek jaký kdo má... na Floridě určitě, ale co v takový kanadě? Třeba já bych teď v zimě musel přitápět s LED (pokud bych chtěl čerstvej vzduch u kytek)... v létě bych naopak ventilaci mohl s LED ztlumit...
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
Původní příspěvek od crazyben Zbořeno si tu takovej mythbuster Aleshi
Jen s tímhle nesouhlasim...
To je právě od podmínek jaký kdo má... na Floridě určitě, ale co v takový kanadě? Třeba já bych teď v zimě musel přitápět s LED (pokud bych chtěl čerstvej vzduch u kytek)... v létě bych naopak ventilaci mohl s LED ztlumit...
To máš pravdu. Na takovou možnost jsem ani nemyslel.
V uzavřených systémech (nutnost pro CO2) to může být ale nejdražší část.
Kdyz svitim okno mam na ventilacku a necham cirkulovat vzduch v pokoji... akorat to vytopi. V case kdy lampa zhasina zaviram okno a odtah napojim do vetraci sachty (filtr maka dobre tak co), takze ma vzduch z vytopenyho bytu a starej de pryc, netocim ten samej dokola takze myslim ze i tak muzu rict ze maj cerstvej 24h
Uz sem premejslel o druhym na protismeny, ale ceka me stehovani rekuperace je kua draha... ale nakonec by to za to taky stalo.
Diky za vyjadreni Alesh Povazuju te za odbornika v tomhle smeru a budu ti verit. Co me lehce znejistuje je fakt ze vetsina amiku ktere sleduju a beru je jako autority v growingu jedou HPS. Asi se drzi zvyku.
Fikus no podle te studie v roce 2014 LED jeste neprekonala HPS, mozna ze letos uz je to tedy jinak. Chtelo by to ale opet potvrdit v nezavislych testech. Je jasne ze testy a studie vyrobců ledek stejne jako vyrobců hps nejsou moc dobre zdroje relevatnich informaci.
Tvoji srovnavacku sem videl, vazim si ji a dekuji ti za ni. Kazdy kdo si da praci s necim takovym zaslouzi respekt. Nicmene me osobne to moc neprijde smerodatne vlivem mnoha promenych ktere si nepodchytil (neznal si ty modely)
Ja osobne jsem nektere modely odkvetl uz snad 10x, perfektne je znam a vim jak se chovaj. Chtel bych tedy udelat srovnavacku na techto modelech ktere fakt duverne znam, pri stejnych podminkach a urcite srovnavat na zaklade nekolika odjetych kol. To jsou ale plany Jejich realizace byva obtiznejsi...
Jinak sem na tom stejne jak crazyben, taky bych musel v zime s LED pritapet. Naopak v lete bych LEDku velice ocenil. I proto premyslim nad tim panelem na kvet, minimalne v lete bych hps vypnul velmi ochotne.