Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
1) V celickym vesmíru opravdu neexistuje energeticky nasobic nebo neplati zakon zachovani energie !!!!!!!!!!!!!!! A to platí v jakémkoliv kontextu. Sice nějak energii čerpáš, ale už tam byla nenásobí se a samovolně nevzniká jen mění svou formu.
2)Moje NLite má nižší příkon, jen při ofuku, resp když od ní dostatečně rychle odvádím teplo. To si vysvětluji, že tam jsou součástky, který prostě nežerou tolik když maj vhodnou teplotu. V growshopu jsem se ptal jestli to snizi svetelny vykon a rekli mi, ze ne (taky ovsem mohli kecat ). Když se ji teplo neodvadi tak žere to co píšou výrobci.
3)Naprosto souhlasim s querillou presne vystihl hlavni nevyhodu usporek -nedostatecne rychle prosychani substratu
2pjsky to ze ti neco nevyslo pod usporkama, neznamena ze jsou spatny, ale nejspis jsi udelal neco blbe, nebo se projevil nejaky tobe neznamy negativni faktor, nemuselo to bejt nutne tema usporkama. Jsou lidi kterym to pod nima jde a vetsinou nehanej HPS a je hodne pestitelu, kteri nalezli zalibeni v kombinaci.
Jinak verim, ze budocnost stejne patri diodam (resp. diodovym polim)
1) maji presne nasmerovane svetlo, kam se na to sere jakykoliv stinitko, vzdy na nem budou ztraty,
2) Nekde jsem cetl ze teoreticky je mozné 600 lm/w, zatím se vsak nejlepsí (a nejdrazsi ) pohybují okolo 150lm/w tudis obdoba HPS
vybojka 70W Tungsram (6000lm)
tlumivka layrton
kondik a starter uz nevim(oboji ale nove, nejete)...
realny prikon 90W, komplet skrinka s vetraky cca 100W
Jj chlapec asi netuší co je kWh... Jinak někde sem teď četl článek, a to se vztahuje ke spotřebě, že nlite mají největší pracovní výkon při určité teplotě.
Takže lamater, myslím že ti v growshopu řekli hovadinu... i když ten rozdíl nebude příliš markantní.
News
Germany first in world to have nurturelite 300w
World's first air-cooled 10U lamp
nurturelite are now making the worlds first air cooled self-ballasted T5HO lamp. Fitted with thermostatically controlled internal fans, this is the ultimate T5HO lamp. When the going gets hot (>35C), the nurturelite air-cooled range
Significance of Ambient Temperatures - T5HO lamps produce their maximum light output at 35C or 97F, while T8 lamps give their maximum light output at 25C or 78F (T5 max lumen is about 30C). Both lamp types have bell shaped lumen output curves that slope off quickly on either side of their optimum temperature. A difference of 20C either way from optimum working temperature will decrease lumen output of all fluorescent lamps, regardless of type or brand, by 20% or more. T5HO lamps will perform better in non-conditioned warehouse spaces since heat accumulates at warehouse ceilings and temperatures are often 15-20F higher than at floor level. T8 lamps will perform better in air conditioned spaces or cooler conditions. T5HO fixtures (like our dome reflector and nova) can be equipped with sealed lenses for use in refrigerated storage areas and zero temp storage areas. It should be noted that both T5HO and Hi-Lumen T8 fixtures generate a great deal of heat, so selecting a properly designed, well ventilated fixture is very important. Poorly designed fixtures will retain heat that will significantly shorten ballast life and decrease lamp lumen output. When high ambient temperatures are expected on a routine basis, a T5HO ballast with a 90C or 194F case temperature rating should be specified, rather than the standard 70C or 158F case temperature rated products used for T8 and T5.
A skoušel někdo používat na měření spotřeby ELEKTROMĚR a ne tyhlety šmudly ???? Ze skušeností si tyto wattmetry nedokážou dobře poradit pokud je zátěž kapacitní případně indukční. Takže to pak měří blbosti. Příkladem může být televizor s nízkým příkonem ve standby. kde to mnělo být pod 5W a takovýto měřič ukázal 60W !!!!!.
Pokud máte tlumivku a kondenzátor u lampy dobře navrženy tak se zátěž hodně blíží odporové a takovéto wattmetry ukazují rozumně. Pokud ale máte kondenzátor a tlumivku které se k sobě příliš nehodí tak to pak ukazuje blbosti. TAKŽE pokud opravdu chcete měřit spotřebu sežeňte si něco co jí opravdu měří ať je to pak použitelný výsledek. Sežeňte si elektroměr. Změřte s nim spotřebu za deset hodin a je to výsledek za kterym si můžete stát. Váš dodavatel elektřiny taky nepoužívá wattmetr ale elektroměr,... A taky si za tim výsledkem stojí.
Jo a mimochodem, kdyby jste někdo netušil kde elektroměr sehnat tak je u každého bytu stačí zapnout jen tu lampu a nic jinýho.
Původní příspěvek od HiGhLaNdEr ...TAKŽE pokud opravdu chcete měřit spotřebu sežeňte si něco co jí opravdu měří ať je to pak použitelný výsledek. Sežeňte si elektroměr. Změřte s nim spotřebu za deset hodin a je to výsledek za kterym si můžete stát. Váš dodavatel elektřiny taky nepoužívá wattmetr ale elektroměr,... A taky si za tim výsledkem stojí.
Popravdě by mě zajímal rozdíl mezi elektorměrem a wattmetrem. Wattmetr měří napětí a proud, pak to znásobí a vyjdou mu watty. Nenapadá mě nic jinýho, co by mohl měřit ČEZáckej elektorměr Ale možná jsme jen na fyzice nedával pozor.
Jinak ty Watty udávaný na zářivkách jsou reálnej vysvícenej výkon, a víme všichni jak mrchy hřejou - to teplo tam samo nevznikne. To jsou právě ty ztracený watty z měřáku. IMHO by to mělo bejt procentuělně velmi podobný u všech zářivek stejnýho typu, čili pokud moje 250W žere přesně 300W (jako že opravdu žere), je to 83% účinnost. Se zvětšující se wattáží bych očekával mírně se snižující účinnost (víc odpadního tepla) a tudíž čtyřkila budou žrát něco těsně pod 500W. Rád bych od někoho, kdo měřil čtyřkilo slyšel, jestli mluvim z cesty nebo jsem se trefil Díky
My předstíráme, že pracujeme, oni předstírají, že nás za to platí...
P.S.: Jinak takovej wattmetr není zase tak drahá sranda. Koupil jsem ho po dohodě, že sice doma můžu pěstovat, ale budu proplácet elktriku za zářivku. Počítal jsem tehdá teoretickejch 250W a platil podle teoretikcýho vzorce. Pak jsem blbec z poctivosti koupil i měřák, takže nejen že jsem dal tři kila, ale navíc teď proplácim 300W, takže jsem si chvíli rval vlasy na druhou stranu by člověk nevěřil, co srandy se s tim dá užít. Lednička, mikrovlnka, počítač, lux, fén, vrtačka, lampička na čtení.... Věděli jste kolik to žere? Je úděs spočítat si, kolik jeden byt sotřebuje, a pak se vyklonit z okna paneláku, a kouknout na tři další, kde v každym svítí sto oken...
My předstíráme, že pracujeme, oni předstírají, že nás za to platí...
tady mate elektromery http://www.zbozi.cz/?q=elektromer ,ale otazka je, zmeri to presne, kdyz vezmu v potaz, ze behem dne jsou dva tarify, levny a normalni, tak me zajima, ktery z tehto elektromeru, to dokaze zmerit presne, aby nevznikaly vuci klasickym hodinam od Cezu nejaky odchylky, proste, aby byla spotreba pravdiva. Dik
Celller: Spotřeba je pořád stejná - nezáleží na tom, jestli je noční nebo denní proud. Ten noční je akorát levnější.
Proto tak trochu nechápu tvůj dotaz, úplně stejnou službu ti udělá wattmetr do zásuvky. Pak už je to jenom trochu matematiky (samozřejmě musíš vědět, kdy svítíš).
Na přesnost těhle elektroměrů existují normy. Z hlavy čísla nevím, ale chyba se pohybuje v jednotkách procent (tuším 2% mají ty od ČEZu)
Popravdě by mě zajímal rozdíl mezi elektorměrem a wattmetrem. Wattmetr měří napětí a proud, pak to znásobí a vyjdou mu watty. Nenapadá mě nic jinýho, co by mohl měřit ČEZáckej elektorměr Ale možná jsme jen na fyzice nedával pozor.
Bohužel kdyby to bylo tak snadné tak by to bylo krásné. Ale násobit proud napětim, aby ti vyšli watty můžeš jen u stejnosměrného napětí a proudu. NE u střídavého. U strídavých napětí a proudů to lze jen a pouze u čistě odporové zátěže jako je obyčejná žárovka. U jiného spotřebiče než je odporový dochází k fázovému posuvu napětí a proudu. A když si pak namaluješ ty fázově posunutý sinusovky přes sebe tak tam kde se protínají a vytváří tam určitou výseč to je výkon ve wattech. pro jednoduchost.... Jestli chceš vědět o tom víc použij googla a hledej slova jako činný, jalový a zdánlivý výkon. Najdeš co to znamená a proč to měření neni tak jednoduchý jak vypadá. A proč se používá kondenzátor u tlumivky a taky proč se používá v elektronických věcech věc zvaná PFC.
Každopádně důležitý pro nás je kolik ukazuje elektromněr. To se má zaplatit. Ne kolik ukazuje wattmetr. Wattmetr který umí jalový činný a zdánlivý výkon nestojí pár stovek a nevypadá jako zásuvka s displayem.