tecetisklivec
Nový Člen
|
Zdravíčko všichni tyrani slimáčích duší. Musím se také připojit. Jelikož letos mě ty malé oslizlé bestie dohání k šílenství a to ač jsem veteránem slimáčích válek … Proto se spustím s klávesnicí a snad vypomůžu.. Vyzkoušel jsem ledasco a musím se přiznat, že z těch zvířátek jsem vážně v nepohodě. Píšu z vlastní zkušenosti, kterou čerpám na mé permakulturní zahrádce. A tedy přidám svojí trochou do mlýna. A začnu dogmaty…
Sůl- rada babiček je v tomto hledu opravdu na prd… naše Oma se potýkala před třiceti lety jen s naším bohemica slimákem který byl svina na salát a jinou floru, ale jinak se dal vyhubit zašlápnutím nebo přisolením samotného slimáka nebo okolí inkriminované rostliny.Ale dnes se v našich zahrádkách potýkáme se španělským a italským šimlem! Je tedy tomu tak, že slimák je přemnožen a to minimálně 3x a kdyby jej sůl měla zadržet… Byla by to stejná storry jako když starověký Řím solil základy Cartaga -nedoporučuji
Piliny- dají se použít za sucha(to slimák leze jen po večerech) mr. Slimák po nich nerad klouže, ale jakmile je po dešti, je to velice snadná překážka. Hlavně pokud máte ty piliny v hustší vrstvě. Slimák vám po dešti rád naklade vajíčka přímo do pilinové vystýlky. Ale dá se nad tím zapřemýšlet jako nad zpomalovacím pásem doplněný o slunečnice. Pod samotnými květinami mám dojem, že hnijící dřevo není ončo!- nedoručuji
Pivo- další skvělá rada, která byla aktuální před třiceti lety. ale jinak kelímky zavrtané do hlíny nedaleko kytek jsou jistým řešením,ale opět je tu problém s deštěm, kdy z plných kelímků slimák pije místo aby se utopil (znáte někdo full metal jacket? „Kill, Kill, Kill!“ a ono pořád ne..) –pokud rádi nepijete pivo lehce doporučuji
Zábrany- je to jistý komfort ač doma vyrobený nebo koupený ale je to pořád padesát na padesát. Každopádně je to už poměr úsilí/výkon podstatný krok kupředu – dá se popřemýšlet
Chemie- V dnešní době se dají koupit za obstojné kačky solidní chemky… Agro Ferramol , ND Ferramol , SLIMAX granulovaný, VANISH atd. V hubivosti proti šmejdům a hlavně Plzáku španělskému se určitě dají použít a vřele doporučuji. Bohužel nevýhoda je že čpavek v granulích obsažených je „oslizlé ďábly“ naláká ze širokého okolí, je tedy potřeba počítat s tím, že jedna nebo dvě krabičky nestačí – určitě zvážit
Kofein- v našich podmínkách použijeme buď instantní kávu nebo „lógru“ z turka druhé má asi o polovinu více zbytkového kofeinu… tedy pokud zalijete blízké okolí kávou. Znepříjemníte jim v daném okolí pohyb. Nezávisle na dešti!!!! Bohužel to sebou nese zakyselení půdy. Proto je dobré to později zase uklidit…– určitě zvážit
Popel- konečně rada babiček co funguje!!! Samo sebou jen z čistého dřeva bez špetky plastů opět se slimákům po tom nerado klouže s tím. Že je to skvělé doplňkové hnojivo s dostatkem draslíku a vápníku, tedy žádné zasolení nehrozí.. každopádně popelit s rozumem! – určitě zvážithttp://www.bylinkyprovsechny.cz/ruzne/domaci-pestovani-bylin-rostlin/1143-popel-ze-dreva-jako-biohnojivo
Zdar a šťastný lov
|