Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Elektronika a Technika » Proud zdarma - větrná elektrárna nebo solární energie - panely ??
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
« 8 9 10 11
Je tohle k něčemu? (pro fyziky a spol.)
Okamžitě jdu najít způsob jak to využít
Hmm, možná až mi o tom řekne víc lidí budu se tím zabývat
Báchorky, báchorky...tohle nebude NIKDY možné!
Vůbec fyzice nerozumím a tohle je jen fantazy
Ukázat Výsledky [Upravit Anketu (pouze moderátoři)]
Autor
Téma 
hardiron
Stálý Člen

Karma uživatele hardiron - 78% Pěstitelská

Příspěvek č. 145

ještě mě napadlo, když je na výstupu 24v stejnosměrných, tak použit komponenty na 24v , průmyslové ventilátory na 24 v s dostatečně velkým výkonem se dělají , řídící jednotka pro spínaní lampy se na 24v taky děla, čerpadla, mám na 14 v a jsou v pohodě od gardeny. Neblery jsou na 24v , takže jediný spotřebič na 220v je lampa a pokud se použije elektronický předřadník kde se stejně napětí usměrňuje a pak se generuje vyšší frekvence. Tak odpadá i vytváření nějakého přesného sinusového 220v napětí .

Old Post 16-02-2012 v 22:16 PM
hardiron je offline   Profil uživatele hardiron   Find more posts by hardiron   Foto galerie člena hardiron   Click here to Send hardiron a Private Message   Add hardiron to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hanizek
Stálý Člen

Karma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% Pěstitelská

Příspěvek č. 146

A když si to všechno spočítáš tak nakonec zjistíš, že je levnější (a taky spolehlivější) tu elektriku koupit od ČEZu.

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Old Post 20-02-2012 v 18:10 PM
Hanizek je offline   Profil uživatele Hanizek   Find more posts by Hanizek   Foto galerie člena Hanizek   Click here to Send Hanizek a Private Message   Add Hanizek to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
sitra
Stálý Člen

Karma uživatele sitra - 58% Pěstitelská

Příspěvek č. 147

citace:
Původní příspěvek od hardiron
ještě mě napadlo, když je na výstupu 24v stejnosměrných, tak použit komponenty na 24v , průmyslové ventilátory na 24 v s dostatečně velkým výkonem se dělají , řídící jednotka pro spínaní lampy se na 24v taky děla, čerpadla, mám na 14 v a jsou v pohodě od gardeny. Neblery jsou na 24v , takže jediný spotřebič na 220v je lampa a pokud se použije elektronický předřadník kde se stejně napětí usměrňuje a pak se generuje vyšší frekvence. Tak odpadá i vytváření nějakého přesného sinusového 220v napětí .

no ono to o těch voltech tak není... Můžeš mít všechno na 24V a když ti tam poteče X ampér tak si příkon spočítej Ohmovým zákonem :-(

HomeBox stavba krok za krokem
First grow 150W

Old Post 22-02-2012 v 17:32 PM
sitra je offline   Profil uživatele sitra   Find more posts by sitra   Foto galerie člena sitra   Click here to Send sitra a Private Message   Add sitra to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
skunk2
Stálý Člen

Karma uživatele skunk2 - 28% Pěstitelská

Příspěvek č. 148

Tato debata mě docela zaujala a musím dát za pravdu (absolutní pravdu) autorovi. O alternativní zdroje se dost zajimám a vím, že se dnes dají pořídit za velmi přijatelnou cenu, což znamená rychlou návratnost investice a pravidelný provoz našich pěstíren je pro tento případ použití ideální.
Nejčastější jsou asi fotovolthaické články, které se dají pořídit už cca za 4000,- /100W max. výkonu. pokud si je šikovný člověk popájí sám, tak ho to výjde asi na polovičku.
Dost záleží na tom, jaké má kdo možnosti. Já osobně zatím volím fotovolthaiku a těch pár metrů panelů se mi rozhodně na střechu, nebo zahradu vejde

Old Post 23-02-2012 v 18:41 PM
skunk2 je offline   Profil uživatele skunk2   Find more posts by skunk2   Foto galerie člena skunk2   Click here to Send skunk2 a Private Message   Add skunk2 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hanizek
Stálý Člen

Karma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% Pěstitelská

Příspěvek č. 149

Já si zase nedovedu představit, že by tím někdo napájel pěstírnu.
Byly by zapotřebí akumulátory (což je drahá sranda s relativně malou životností). Navíc by výkon panelu musel mnohonásobně převyšovat příkon pěstírny - udávaný výkon panelu je totiž špičková hodnota, které panel dosahuje pár dnů (nebo týdnů) v roce. Odborně se tomu říká "doba využití instalovaného výkonu" a ta je u solárních panelů v našich podmínkách velice malá.
Ostrovní systémy mají zkrátka ekonomický smysl pouze tam, kde se nelze připojit k síti. Elektřina ze sítě tě zatím vyjde levněji (což už jsem tu několikrát psal). Pokud člověk nevyužije státní dotaci, investice se nevrátí.

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Old Post 24-02-2012 v 14:01 PM
Hanizek je offline   Profil uživatele Hanizek   Find more posts by Hanizek   Foto galerie člena Hanizek   Click here to Send Hanizek a Private Message   Add Hanizek to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
skunk2
Stálý Člen

Příspěvek č. 150

Jistě....
moli by jsme se tu hádat do nekonečna. S tou udávanou hodnotou máš pravdu, tak je zapotření počítat stím, že panel co má "udávaný výkon" 100Wps vyrobí v průměru za úplně jasného dne jen asi 80Wps.
Celá soustava je proto předimenzovaná k potřebnému výkonu.
Staré, dobré olověné akumulátory zase tolik nestojí a vydrží opravdu dlouho, když se o ně staráš. Jak jsem psal..... podle možností a kdo je šikovný si poradí sám.
No ještě zajimavá alternativa o které do budoucna přemýšlím je světelný tunel (světlovod). Na střeše (tam, kde slunko paří celý den) je světlík asi 1x1m a ten jímá světlo. Trubkou je to pak vedené do místa, kde potřebuješ, třeba až do sklepa. Dalo by se to zkonbinoat s čidlem na světlo a když se zatáhne, nebo setmí, tak se ti rožne lampa.
Pokud si to spočteš, tak je to úspora elektřiny opravdu značná.
třeba tady.....http://www.allux.cz/cz/?utm_source=...&utm_medium=PPC

Old Post 26-02-2012 v 10:40 AM
skunk2 je offline   Profil uživatele skunk2   Find more posts by skunk2   Foto galerie člena skunk2   Click here to Send skunk2 a Private Message   Add skunk2 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hanizek
Stálý Člen

Příspěvek č. 151

citace:
Původní příspěvek od skunk2
Jistě....
moli by jsme se tu hádat do nekonečna.

Hádat se nemusíme - klidně ti to můžu spočítat :-)
Jinak se zbytkem souhlasím.

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Old Post 26-02-2012 v 13:20 PM
skunk2
Stálý Člen

Příspěvek č. 152

To skoro vypadá, jako výzva =)
Jen tak ze zajimavosti každý odhadneme rozpočet fotovolthaického systému s výkonem 1kWp pro napájení pěstírny s celkovou spotřebou 500W.
Cenou se nemůžeme moc lišit.

Old Post 26-02-2012 v 13:56 PM
Hanizek
Stálý Člen

Příspěvek č. 153

To je bohužel blbý příklad. Uvedený panel nebude dostačovat pro napájení tak velké zátěže.

Spotřeba pěstírny:
Počítám se svícením 30 dnů po dobu 16h (růst) a 60 dnů po dobu 12h (květ) - 4 cykly. To si vyžaduje asi 2400kwh za rok.

Výroba elektrárny:
Instalovaný výkon je jeden kilowattpeak. Koeficient využití jsem zvolil 3,6 (je to průměrná hodnota na celém území ČR za poslední čtyři roky). Tahle elektrárna by za rok vyrobila asi 310kwh.

Jednoduše z toho vyplývá, že pro napájení takové pěstírny by jsi potřeboval panel o výkonu zhruba 10kwp.

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Old Post 26-02-2012 v 16:24 PM
skunk2
Stálý Člen

Příspěvek č. 154

Tak se mi zdá, že se tu někde pěkně rozcházíme.
2400kwh je správně a na to by podobná elektrárna měla dostačovat.
Stím koeficientem teda říkáš, že uvedený příklad elektrárny vyrobý ani ne 1kWh za den, což znamená, že mě na ni bude v průměru svítit slůnce plně méně než hodinu denně?
Na odkazu zde:http://www.ostrovni-elektrarny.cz/i...ektrarna-1110wp
je firmou dodávaný ostrovní systém s výkonem 1,11kWp, tedy podobný tomu našemu. Přečti si uvedené výkony za rok (kterým sám nevěřím) a porovnej to se svým odhadem. Jen chci dodat, že toto je pro opravdu movité lidi. Já si dovolit dát za to 120 tis nemůžu.
S tak vysokým pořizovacím nákladem se jasně prodlouží doba návratnosti.
Zdá se však, že i já musím udělat ústupek a uznat, že by byl 1kWp výkon pro požadovaný odběr 500W pěstírny málo.
Napájení by však nebylo vyloučeno, jako doplňující.

Počítám.....
Pěstírna se spotřebou 500W na 18hod. Spotřebuje 9kW za den.
Elektrárnou o výkonu 1000Wp vyrobíme 2,5kW za den. Potřebuju teda elektrárnu o výkonu asi 4000Wp.
Už souhlasíš?

Old Post 26-02-2012 v 17:19 PM
Hanizek
Stálý Člen

Příspěvek č. 155

Ostrovní systém, uvedený v tom odkaze, by uvedenou 1MWh za rok vyrobil tak možná na sahaře, ale určitě ne tady. Je to reklámní blábol.

Ale abych ti osvětlil ten udáváný "výkon" panelu:
Jená se o špičkovou hodnotu, jak už jsem tu psal. Tohoto panelu výkon dosahuje, pokud na něj dopadá světlo o určité intenzitě (zhruba 1000w/m^2, přesné číslo z hlavy nevím) pod úhlem 90-ti stupňů (tedy kolmo).
Aby slunce svítilo "tak hodně", tedy těch 1000w/m^2, musí být dokonale jasná obloha a slunce v zenitu. Čím níže je slunce nad obzorem, tím větší vrstvu atmosféry musí paprsky prostoupit a tím více slábne jejich intenzita. Ještě větší problém je ale s úhlem dopadajících paprsků. Výkon panelu totiž klesá s kosinusem úhlu, pod kterým na něj dopadají.
I když je tedy "dokonale jasno" po celý den, panel dosáhne svého špičkového výkonu jenom na několik minut, kdy bude slunce přímo nad ním. Právě proto se panely občas instalují na tzv. trackery, které sledují pohyb slunce po obloze a natáčejí panel tak, aby na něj paprsky dopadaly vždy kolmo.

Aby se nám to dobře počítalo, zavedly chytré hlavy tzv. koeficient využití instalovaného výkonu. Ten vlastně udává, jak moc je využit výkon panelu. V solárních panelů v našich podmínkách se pohybuje od 2 do 6% - záleží to na nadmořské výšce, umístění, znečištění ovzduší, počtu slunečných dnů atd...). Já jsem použil průměrnou hodnotu ČR - takže někde by ti stačil panel 9kwh, na jíném místě republiky by jsi potřeboval 11kwh atd... Existují tzv. sluneční mapy, na který to lze dohledat.

Věř mi - několik let studuju elektroenergetiku (za půl roku mě čekají státnice) a těhle věcí jsem spočítal nespočítaně:-)

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Old Post 26-02-2012 v 18:14 PM
skunk2
Stálý Člen

Příspěvek č. 156

Nu já ti samozřejmě věřím. To co jsi tu napsal je všechno pravda a jen tu doplňuješ to, co píšu já sám. Jen mě těch max.7% ztráty způsobené nekolmým dopadem paprsků na panel v rozsahu 60stupňů od kolmice příliš nezatěžuje. Dost také záleží na panelu samotném. Panely zakryté skleněnou deskou mají větší ztráty způsobené absorbcí, než ty zakryté folií o proti tomu jsou zase odolnější.
Pokud studuješ elektroenergetiku, tak se pravda nedivím proč jsi proti alternativním zdrojům skeptický a na ně alergický.
vlastně toto vlákno je celé založeno proti tomu co studuješ, nebo proti tomu kde by mohlo být tvé budoucí uplatnění =)
To jsme ale poněkud odbočili.
Každý něco víme, něco studujeme a někteří z nás už jsme vystudovali nějaký obor, ale jedno nás spojuje a to jsou neustále se zvyšující ceny za energie a pokud proti tomu nebudeme bojovat, což je smyslem tohoto topicu, tak se staneme jen otroky tohoto systému. Spojme tedy své vědomosti a pojďme společně proti tomu po boku velikánů, jako je třeba chorvat Nicola Tesla, který snil o nekonečné a nevyčerpatelné energii pro každého a zadarmo. Pokud už budeš dělat státnice tak víš, že právě on věděl jak to jde.
Vlastně se ti divím.
Největší lapálií v problematice alternativních zdrojů je jak uchovat el.energii. Už za nedlouho se přijde na to, že to není potřeba.

No založený topic tu je a zbýva jen do něj doplnit nějký vhodný příklad sestavení zdroje energie a zapojení pro nás jako odběratele. Ne jako ve mnou výše uvedeném odkazu cizí firmou a za balík peněz, ale pěkně po česku co dům dal a co dokáže šikovný kutil. Baterie z vrakáče, pár hřebíků a lepící páska. A je to úkol právě pro tebe co na to máš vzdělání více než dostatečné.
Třeba se ti to bude hodit za pár let na diplomku

Naposledy upravil skunk2 27-02-2012 v 08:54 AM

Old Post 26-02-2012 v 21:43 PM
Hanizek
Stálý Člen

Příspěvek č. 157

Já proti obnovitelným zdrojům nic nemám a ani nejsou "proti tomu, co studuju" - OZE je taky elektroenergetika (a mým dávným snem je mít doma ostrovní systém, být nezávislý na státu). Akorát narozdíl od našich poslanců a většiny veřejnosti vím, na co jsou vhodné a na co ne.

Ale abych se vrátil k činiteli využití: Jenom a jenom kvůli tobě jsem zkusil google a našel to na wikipedii, i když to tam nesprávně označují jako činitel ročního využití (a jsou tam i další kraviny, tak to neber doslovně). Já jsem čerpal ze skript, ale na té wiki je stejná tabulka. http://cs.wikipedia.org/wiki/Koefic...u%C5%BEit%C3%AD

Tady máš potvrzeno, že využiješ jenom několik jednotek procent instalovaného výkonu. Samozřejmě je to průměr, jak sám píšeš - některé panely jsou horší, některé lepší.

Ale tím už bych to uzavřel.

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Naposledy upravil Hanizek 28-02-2012 v 15:11 PM

Old Post 28-02-2012 v 14:48 PM
Danuscz
Nový Člen

Karma uživatele Danuscz - 0% Pěstitelská

Větrná energie, vyplatí se to? Příspěvek č. 158

zdravim groweři, stále řeším jak snížit své náklady za elektřinu jelikož, jak všichni víme, pěstování indoor neni zrovna levná záležitost. Přemýšlel jsem jak si elektřinu získat. Sluneční energie padá, vyrobíte málo a panely jsou hrozně drahé. Co ale větrná energie? Má s tím někdo zkušenosti? Viděl jsem prodávat několik větrných generátorů jeden z levnějších zde : http://www.solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID55 ... myslíte, že by stačil alespon na utáhnutí 250 sodíku? píší 600W při rychlosti větru 32,4km/h což je si myslím celkem rychlejší větřík. Nevím, v jakých hodnotách se normálně pohybuje, ale pokud by mi to dalo aspon tech 300W za nějaký ten pátek by se mi investice 20 tisíc měla splatit pokud počítám s tím, že bych chtěl těch pár kytiček pěstovat ještě další léta. Díky za názory a kritiku

Old Post 13-01-2013 v 12:23 PM
Danuscz je offline   Profil uživatele Danuscz   Find more posts by Danuscz   Foto galerie člena Danuscz   Click here to Send Danuscz a Private Message   Add Danuscz to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hlava
Mad Head

Karma uživatele Hlava - 80% Pěstitelská

Příspěvek č. 159

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=26639

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=28466

Old Post 20-01-2013 v 02:30 AM
Hlava je offline   Profil uživatele Hlava   Find more posts by Hlava   Foto galerie člena Hlava   Click here to Send Hlava a Private Message   Add Hlava to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Hlava! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Pio
Stálý Člen

Karma uživatele Pio - 88% PěstitelskáKarma uživatele Pio - 88% Pěstitelská

Solární panely Příspěvek č. 160

Zdravím, zajímalo by mě jestli by solární panely (na střeše) utáhly lampy, pokud ano, tak kolik panelů a jak silné lampy?

Naposledy upravil Pio 10-02-2013 v 17:55 PM

Old Post 10-02-2013 v 15:22 PM
Pio je offline   Profil uživatele Pio   Find more posts by Pio   Foto galerie člena Pio   Click here to Send Pio a Private Message   Add Pio to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 08:46 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
« 8 9 10 11  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:

Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás