Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Máte zájímavý pěstitelský tip, nebo trik?
No tak ho tady popište.
EDIT: S Machomanem jsme se nakonec shodli, že hlavně záleží na dobré hlíně, slunném místu a kvalitních genech.
Já si ale myslím, že kytkám můžeme pomáhat i jinak, i když už to nebude mít tak velký vliv jako výše uvedené aspekty.
Pár poznatků ode mě:
Minimalizace šoku z přesazení:
Všichni známe šoky z přesazení kytky ven. Já se snažím šok minimalizovat tím, že kytku zasadím i s květináčem. Zní to divně co? Nebojte. Ten květináč nemá dno. Samozřejmě dno neřežu když je tam kořenový bal, ale připravím si ho dopředu a zasunu ho do normálního květináče se dnem. Vznikne z toho jeden květináč. Viz video: http://www.youtube.com/watch?v=iZKEmnvQ6HI (jen pár sekund)
Další šok je venkovní teplota, hlavně v noci. Nejlepší je sazeničce udělat malý fóliovník nebo ji zakrýt dostatečně velkou čirou PETkou s uřízlým dnem a hodně dírama. (teplo ze země se bude částečně držet uvnitř)
Ještě by to chtělo něco jako vytápěnej trávník na fotbale, ale to jsem fakt nezkoušel.
Zasazení:
Políčko je potřeba prorýt hodně do hloubky, aby jste se dostali skrz tvrdou vrstvu k jenmější hlíně a uvolnili tam cestu kořenům.
Kytky sázim tak, aby byl přebytečný stonek v híně (stane se z něj kořen)
Když je přesazeno, obložím povrch okolo kytky kameny. To má dvě výhody. Ze země se pak pomaleji odpařuje voda. Druhou výhodou je, že se kameny přes den zahřejou a přes noc hřejou kytky.
Zavlažování:
Pokud máte štěstí a v okolí se nachází nenavštěvované místo se zdrojem vody, můžete si udělat i automatické zavlažování. Letos to poprvé vyzkoušim:
Na autobaterii 12V se připojí měnič napětí 12V na 230V. Do toho se zapojí běžné spínací hodiny a do nich akvaristické čerpadlo, které nám vodu rozvede kam chceme.
Promiň, ale jak to tak čtu, tak se mi zdá, že je to všechno až na to zrytí zbytečná záležitost.
Nějaký šutry kolem jsou k hovnu. Když přijdou přízemní mrazíky, tak bych chtěl vidět, jak pár šutrů zabrání zkáze třeba jen pár centimetrů vysoký rostliny.
Dál se mi ještě venku nestalo, aby průměrně velký rostliny v kukuřici, kde je ultrasucho nějak chcíply na nedostatek vláhy, takže zavlažování též k hovnu, celou sezonu jsem kytky zalíval jen za účelem hnojení a na to stačil 5-litrovej kanystr v batohu s hnojkama a vodou.
Ale celkem šikovný jsou ty květináče, občas to z toho nejde dostat, aniž bych to nemusel rozlámat.
Podle mého názoru by se to s tou péčí nemělo tolik přehánět, nějaké to hnojení, prostříhání a tak klidně, aby ta kytička nebyla pak moc choulostivá a ,,zvyklá" na péči.
Velmi dobrých výsledků jsem dosahoval paradoxně když jsem kytku odepsal ale nechal jsem jí prostě jen růst. Na podzim jsem se nestačil divit....
na podzim zryju, pak se zryju, v únoru objednám semínka, v dubnu je dám naklíčit do vody (žádná vata - 100% úspěšnost), zasadím za okno do substrátu říznutého s hlínou venku (hle, žádný šok po přesazení nenastane; je tedy pravdou, že letos se mi nechtělo a je to jen v substrátu), po 3 zmrzlých mužích (Pankrác, Servác, Bonifác) dávám ven (základ dobré místo - hle, další tip) a jedu, kytky mají sklon se lámat, tak podvazuju jak rajčata a zaštipuju a uvazuju a uvazuju, je třeba zabrat co nejmíň místa do výšky na úkor šířky, šupky hupky dále, od cca 40 čísel začínám přihnojovat slepičákama v poměru 1:10 a postupně výluh vyostřuju až třeba 1:1, tož podle oka, že, nasadíme květ a já nasazuju Plagron Terra Bloom (OBM - podle chuti doplňte sami, Krystalon nee), postřik na šišky jsem nezkoušel, jen přilévám enzymy a doplňkové prvky Hycol-Z (v každém zahradnictví za pár šušňů). občas prostříhám listy, aby se slunko dostalo k palicím a aby nebyl prostor k plísni. pak už jen před sklizní cca 2-3 týdny hnojky vysadím a pak sklízím, podle oka, ostříhám listí (pokud se mi chce, je to lepší, ale jsem shnilý jak pes) a zavěsím (pokud možno) celou kytku i s kořenem vzhůru do sklepa (opět doplňte sami - ale hlavně sucho a temno), pokud ne, zavěsím po větvích,nechám všecko proschnut a natrhám do zavařovacích sklínek!
jaké další tipy v tak triviální ale naprosto kouzelné věci jako je outdoor bys ještě chtěl?
Podle me to prozivate jak maly deti. Kytka venku ma tu nejlepsi peci jakou muze mit - prirozeny podminky. Nezapomente ze ganja je v prvni rade plevel, at uz je slechtena nebo ne. Kolik roste vsede bejli? Myslite ze se o to nekdo stara?
PS: Nejhezci kytku sem videl kdyz kamos na jare frknul rizek do zeme a na podzim se na nej sel podivat, jestli teda jako neco...
Geny, puda, svetlo. Tri nejdulezitejsi veci... Vodu uz si to najde samo, nezapomente ze koreny (ty nejmensi) rostou az dva metry hluboko kdyz maj moznost
Tisková oprava:
Ve včerejším vydání našich novin jsme omylem
uvedli, že Jiří Paroubek je z Brd.
Správně mělo být uvedeno, že Jiří Paroubek je zmrd.
Všem obyvatelům Brd se hluboce omlouváme.
Původní příspěvek od Mr. Knorr Podle me to prozivate jak maly deti. Kytka venku ma tu nejlepsi peci jakou muze mit - prirozeny podminky. Nezapomente ze ganja je v prvni rade plevel, at uz je slechtena nebo ne. Kolik roste vsede bejli? Myslite ze se o to nekdo stara?
PS: Nejhezci kytku sem videl kdyz kamos na jare frknul rizek do zeme a na podzim se na nej sel podivat, jestli teda jako neco...
Geny, puda, svetlo. Tri nejdulezitejsi veci... Vodu uz si to najde samo, nezapomente ze koreny (ty nejmensi) rostou az dva metry hluboko kdyz maj moznost
taktak...neprožívat.ale ta voda je třeba. kytky mají tendenci uschnout za mlada
Snad tu ještě nikde není, ale podle mě docela dobře funguje, když kytky dáte poměrně hodně hluboko (dosáhnou líp na spodní vodu to už tu ale je) a díky tomu pak máte možnost kolem ní udělat jamku. Do ní se pak dobře stahuje vod a zároveň se do ní krásně vejdou libovolný hnojiva. Kupříkladu zkvašený holubince pak netvoří jakýsi koláče kolem kytky, ale naopak se stávaj součástí hodní vstvy půdy kolem daný rostliny, která má tak mnohem lepší podmínky na to, aby živiny vstřebala.
Kameny jsem odzkoušel, je to dobrá náhrada za zahrádkařskou folii, udržuje půdu na povrchu déle vlhkou a proto se v pudě lépe daří organismům, které pomahají rostlince, např. rozkládají složité látky na ty, které roslina dobře přijme. To s tou teplotou je také pravda, k večeru ti kameny pomůžou udržetet příznivou teplotu v kořenové oblasti, to že je tato teplota důležitá je snad jasné...(rychlost příjmu prvků, rychlost rozkladu látek a pořád ona podpora života v půdě)
Já je tam dávám také proto, aby měla rostlina větší stabilitu (navrším kolem stonku).
Co se týká dvojtého květináče, nenám odzkoušeno, ale jako nevýhodu bych považoval, že ti chvíly brání kořenům expandovat do šířky, vzhledem k tomu, že sázím hluboko...
Pet flašky-to je jasné, zvýšená vlhkost při kořeněnění je k nezaplacení, já dávám ven už dost velké kytky, čili nepraktikuji, ale u čersvě zakořeněněných řezů nebo u 2-3 týdnů staré kytky ze semínka dobrá věc.
můj tip: Nazbírejte (třeba na hnoji) skleničku plnou žížal a vypusťte je na políčku.
citace:
Původní příspěvek od Machoman No me to jako moc dobry rady nepřijdou,nevidím jedinej důvod řezat spodek kvetníku.Vyklopím,zasadím a nazdar.
Ty blby uřiznuty PET flašky jsem nikdy nepoužíval a nic mi nechcíplo.Přijdou mi spíš na škodu než k užitku...
A nejaky šutry kolem toho skládat,aby mi to vyhřivalo kytky na to už nemám slov
citace:
Původní příspěvek od Mr. Knorr Podle me to prozivate jak maly deti. Kytka venku ma tu nejlepsi peci jakou muze mit - prirozeny podminky. Nezapomente ze ganja je v prvni rade plevel, at uz je slechtena nebo ne. Kolik roste vsede bejli? Myslite ze se o to nekdo stara?
citace:
Původní příspěvek od crackonos Promiň, ale jak to tak čtu, tak se mi zdá, že je to všechno až na to zrytí zbytečná záležitost.
Nějaký šutry kolem jsou k hovnu. Když přijdou přízemní mrazíky, tak bych chtěl vidět, jak pár šutrů zabrání zkáze třeba jen pár centimetrů vysoký rostliny.
Vraťte so do indoor sekce, když vás Outdoor nebaví...pomalu na k-
pet flašky používám a nechcípaj v tom ... řezat spodek květníku je v pohodě. ty větší kytky přesazuju v kybli (zadarmo někde najdu) - uříznu spodek a do poloviny zasypu hlínou. je dost nepraktický vyndávat keřík s 15ti litrovym kořenem ... ale kdyby nebyl zadarmo tak to taky nedělám