Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ahoj, nedávno se mi dostal do ruky článek z legalizace, kde pisatel zveřejnil informací, že ideálního osvitu plochy je dosaženo při použití průměrně 1000w/m2 při použití HPS.
Což při pouhém přepočtu vychází na ploše 60x60cm na nějakých 360w.
Máte někdo zkušenost s takto velkým osvitem pěstební plochy ? Zdůrazňuji, že se ptám na relevantní pěsty, které nebyly pokazeny growerem či chorobou a škůdci, jelikož tyto negativní vlivy by mohli zastřít vliv vysoké wataze na úrodu.
Osobně jsem nejvíc jel cca 860w na ploše 1,2x1,2m což v přepočtu vychází na nějakých 600w/m2 a musím uznat, že kyti by určitě snesli i více.
V současné době dělám pokus, kdy svítím 400w HPS v cooltube na plochu 60x60cm (teplota u vrcholků cca 27 stupňů). Což je v přepočtu cca 1100w/m2 a tedy o nějakých 10% více než je označeno za ideální v daném článku v legalizaci. Uvidím jak to půjde a dyštak přidám info jak to vypadá.
Lidi prosím vás , buť ty seriály dodělejte do konce a nebo požádejte admina o smazání !
moc zajímavé téma. Asi bych to rozlišoval na jinou hodnotu než-li watt. Každá výbojka má jiný parametr lm/watt a lumen bude asi rozhodovat. Já mám 100w LED na box 30x30 a už když jedu nad poloviční výkon kytka svěsí listy - jako by se již takovým výkonem nechtěla nechat oslunit .
U HPS bude hodně záležet na tomto poměru a taky bych asi uvažoval nad faktorem odrazu světla stínidlem a odrazu světla stěnami boxu - to vše určitě bude mít co dočinění s výsledkem - potažmo s případným přesvícením.
Určitě vyzkouším jedno kolo šajnit těch 100w led na plochu 30x30 a dám vědět. Prozatím se snažím vytvořit si matku odrůdy přesně pro mě (s nejmenším thc a nejvyšším cbd) a jakmile budu mít první generaci řezů, tak vyzkouším jak se to bude chovat. Myslím, že je přesvítím.
Slyšel jsem, že sativa zvládá přesvícení mnohem lépe než-li indica. Takže i na tom bude záležet.
Jen tak jsi hoden volnosti a bytí, když rveš se o ně den co den.
"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy
08-01-2019 v 13:45 PM
HVR Stálý Člen
Re: Waty, waty, waty, aneb kolik w/m2 má ještě smysl ?
Původní příspěvek od tuffgong1 Ahoj, nedávno se mi dostal do ruky článek z legalizace, kde pisatel zveřejnil informací, že ideálního osvitu plochy je dosaženo při použití průměrně 1000w/m2 při použití HPS.
Což při pouhém přepočtu vychází na ploše 60x60cm na nějakých 360w.
Máte někdo zkušenost s takto velkým osvitem pěstební plochy ? Zdůrazňuji, že se ptám na relevantní pěsty, které nebyly pokazeny growerem či chorobou a škůdci, jelikož tyto negativní vlivy by mohli zastřít vliv vysoké wataze na úrodu.
Osobně jsem nejvíc jel cca 860w na ploše 1,2x1,2m což v přepočtu vychází na nějakých 600w/m2 a musím uznat, že kyti by určitě snesli i více.
V současné době dělám pokus, kdy svítím 400w HPS v cooltube na plochu 60x60cm (teplota u vrcholků cca 27 stupňů). Což je v přepočtu cca 1100w/m2 a tedy o nějakých 10% více než je označeno za ideální v daném článku v legalizaci. Uvidím jak to půjde a dyštak přidám info jak to vypadá.
Ahoj!
Ja osobne preferuji PPFD/m2 a ne to merit na watty...tohle porovnavani je strasne neefektivni...Watty a lumeny ti nic nereknou...U LED je navic hodne dulezity jaky svetlo clovek pouzije,jestli tam je optika a jak je vubec rozvrzeny v boxu.Pri posunech nad vrcholky rostlin o pouhych 15cm ti PPFD spadne i o 30% navic kdyz uz nekdo pali takovy watty na plose,musis mit super odvetravani a nasavani cerstveho vzduchu,nejlepe primo z venku ;-)
Ja kdysi zkousel na 240x240x200 9xLED(1800) pak i 2400W a zadny mega rozdily jsem v tom teda nevidel... ;-) Ja osobne jsem zastancem toho,ze spektrum a idealni podminky delaji vice(a je to potvrzene) nez palit zbytecne bomby ;-)
Problém, je, že většina z nás nemá možnos měřit v jednotkách jako je PAR či PPFD/m2.
Ale ono i dnes řekněme přežité w/m2 či lm/m2 má vypovídající hodnotu. Samozřejmě bavím se o HPS, jelikož rozdíly mezi shit LED a top LED světly jsou obrovské.
Řekněme že ideální osvit PPFD pro plochu 1m2 poskytne průměrá HPS výbojka s průměrným stinidlem o výkonu 1000w.
Celkově mi jde o to, jak moc velký rozdíl je mezi zažitým/ve FAQ doporučeným používáním watáží ( 60x60-250w, 120x120-600w, 150x150-1000w) a tím co naměřili v legalizaci. A dále eliminujeme-li problém s teplotou, jaká wataz/m2 už by mohla rostlinám škodit.
Osobně mi nepřijde efektivní jde-li nám o výnos svítit na 1m2 1000w, protože nevěřím, že se na této ploše dá udělat 1kg, tedy všemi u HPS vytoužený milník. Tak proto na tu ploché palitz tolik ? Že by se krom určitého zvýšení výnosů i zřetelně zvýšila kvalita ?
Jinak jak pořád zmiňuji tu legalizaci. 1000w HPS/m2 se cca rovná PPFD 1100 μmol/m2s. A dle daného článku je jako minimum pro 1m2 doporučeno průměrné PPFD 800μmol/m2s
což se rovná pokud počítám dobře cca 727w HPS. Těch cca 727w/m2 mi už přijde vcelku rozumné,klidně bych šel i do trošičku vyšších čísel,ale 1000w bych řekl, že už je zbytečné,ale uvidíme,jak to dopadne u mne doma. Těch 400w na plochu 60x60 by se teoreticky mohlo rovnat 1000w/m2, vezmeme-li v potaz, že mi něco vezme sklo cooltube a něco horší stavba stínidla o proti třeba waflectoru.
Snad to není moc zamotané, co jsem napsal.
Lidi prosím vás , buť ty seriály dodělejte do konce a nebo požádejte admina o smazání !
Mám jen jednu zkušenost - kamarád kdysi asi 12 let měl 250w výbojku s adjust wingem (nebo jak se to píše, ta kvalitní vlaštovka s heat shildem) na ploše 120x60x180 (nějaký darkstreet, takový plochý) a krásně běžně dával přes 250g s digi předřadníkem bez problémů. Jen ty krajní rostlinky měli menší paličky, ale paličky to byly ... Zajímalo by mě 1x 600 na 120 x 240.
Já spíše zastávám trochu ubrat w a zvýšit prostor a trochu jinak výnos než-li opačně přesvěcovat menší prostor.
Tak teď doufám, že jsem to pochopitelně napsal já
Jen tak jsi hoden volnosti a bytí, když rveš se o ně den co den.
Původní příspěvek od SubFocus
Já mám 100w LED na box 30x30 a už když jedu nad poloviční výkon kytka svěsí listy
Nemáš světlo moc blízko ? Ono 50w led i kdyby se jednalo o ty nejnovější čipy co používá Frink (tuším, že Bridgelux Vero 29), tak dle mého názoru není zas tak extrémní.
Ahoj, me se to zda prehnany a hlavne zbytecny. V dobre optimalizovanym boxu, se pod dvema 600W lampama, na plose 3,1m ctvereni da celkem v pohode vypestovat 1800 az 2100g. Ty watty az zas takovou roli nehrajou. Jde o vyuziti prostoru.
Netvrdím, že jde čistě jen o výnos. Třeba pro mne podstatnou roly hraje i struktura paliček :-) , která při nižším osvitu (třebaže výnos může být fajn) trochu pokulhává. Měl jsem možnost srovnání klonů z jedné matky, pěstované stejnou technikou na ploše 1,2x1,2m pod 600w a 860w na ploše 1,2x1,2m (reálně box 1,2x2,4m s 2x660w + 1x 400w) a ten rozdíl v "krásnosti" pálek tam byl.
Další věc co mne motivuje toto řešit je fakt, že v současné době bydlím v malém pokoji a mám tu tolik věcí, že box 60x60cm je pro mne strop. No jo kde jsou ty časy velkých boxů 😂
2100g pod 2x600w. Tzn 1,75g/w ? A to dělá kdo ? Je vůbec na celém groweru takový pěst ?
Presne tak 1,75 na watt, to je realita a palky jak vino. Nemyslim si, ze 600W na 1,55 m2 je slabej osvit. Kdyz mas dobrou odrazivot a predevsim rovnomernej rozptyl, tak 1,4 na watt musi zkusenej grower proste dat.
Původní příspěvek od Mr.Dalby Presne tak 1,75 na watt, to je realita a palky jak vino. Nemyslim si, ze 600W na 1,55 m2 je slabej osvit. Kdyz mas dobrou odrazivot a predevsim rovnomernej rozptyl, tak 1,4 na watt musi zkusenej grower proste dat.
Nechces naky foto a info z 1,75gw pestu nadhodit
At se my nezkuseny poucime a inspirujem se jak se posunout dal (zadna ironie... naprosto vazne aby sis nemyslel ze si z tebe delam prdel, zelenejch kosticek par mam, ale porad se ucim )
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
SubFocus: 120x240cm s 6kilem je nerealny. Dlouho jsem presvedcoval sam sebe, ze 600w osviti prostor 200x100cm. Neosviti. Nechtel jsem Frynkovi verit, ale je to tak. 6kilo s wingem funguje dobre do plochy 120x120cm, s tim ze se svetlo ktere jde do boku odrazi od sten boxu. Pokud je svetlo nizko a nebo velka plocha, dopada svetlo odrazene od stinidla do stran primo na rostliny a zpusobuje presviceni. Tzn stred ma svetla malo a kraje jsou presvicene a cele to stoji za hovno. Vlastni zkusenost, odjeto nekolik kol a vysledek na 1m2 s 6kilem byl lepsi nez na 2m2, se stejnym svetlem.
Stejne tak mi prijde zcela mimo misu, palit vic nez je nutny, v dnesni dobe, kdy se vsichni honi za co nejmensi spotrebou. Myslim si ze na m2 max 600w HPS a nebo 400w LED.
Crazyben: Bohuzel nic z toho nefotim, nejsem janek, tyhle fotky v rodinnym albu nepotrebuju. Ja jsem se chtel o svoje zazitky podelit uz pred lety. Proto jsem si taky udelal profil. Ale dva mi dobri pratele me od toho odradily, protoze by mi to nikdo neveril. V ty dobe se vynos pohyboval okolo 1,5g/w. A co konkretne te zajima? V cem chces poucit? jsem ochotnej se o par detajlu podelit. Ale jiste pochopis, ze svoje know-how tu vyvesovat uplne nechci. Precijen to neco stalo. Jak usili, tak penize.
Problém je v tom, že i kdyby to byla pravda, tak je to tak nějak k ničemu, když dané know how nechceš zveřejnit. O tom, že na podobné věci by bylo třeba opravdu vysoce kvalitní genetiky, ke které taky kazdyz nemá přístup nemluvě.
Každopádně promiň, ale nevěřím, že děláš 1,75g/w suchých palic. Možná , kdyby se to počítalo i s listama a se stonkama 😂
Tuffgong1: to ze mi to neveris je ta nejvetsi pochvala. Nastesti to na veci nic nemeni. Nikdy jsem nevypestoval jedinej rizek, takze genetika dostupna je. Ja si ten strain taky normalne kupuju v obchode.