Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Vzhledem k tomu, že o prázdninách nikdo řezy nechce a já se navíc nudím, tak jsem se odhodlal k pokusu, který spíše asi skončí nezdarem, ale pokud by to vyšlo....
Jde o to, že mám dost řezů, takže jsem se rozhodl nakapat jim na vršky kolchicin. Je to mitotický jed zabraňující rozdělení buňky. U rostlin může způsobovat polyploiditu pokud otravu přežijou.
Udělal jsem tedy obyč nálev z rozmačkaných hlízek ocúnu (colchicum autumnale) a naředil v 8 koncentracích.
Soul Rebel: Tetraploidní šalvěj... neboli uplně zjednodušeně větší obsah látek. Bude vícekrát gen podle kterého se ten salvinorin kopíruje a vyrábí. Ale to je jen teorie. Spíš předpokládám, že buď všechno zdechne nebo to nic neudělá. Správně se kolchicinem moří semena, která pak mají klíčivost jen pár procent, ale jsou mutanti Šalvěj semena nikdy netvoří, tak si hraju
Jinak samozřejmě šanci být mutantní mají jen uplně nové odnože co případně vyrostou po aplikaci. Ty se pak musí oddělit pokud budou vůbec poznat podle odlišných vnějších znaků...
kolchicin brání štěpení buňky, místo čehož se rozštěpí jenom buněčné jádro... používá se to celkem často jako zrychlený způsob šlechtění... ale na mechanismus se mě neptejte, to neznam
Původní příspěvek od [CZ]Neon tak tomudle pokusu fandim. at se dari. muzu se jen zeptat kde si prisel na to ze po aplikaci one latky se stane n->2n ?
No tak vysvětlení celkem pěkně podal ten pod tebou Blokuje to nějakým způsobem poslední fázi dělení. Nejspíš působí na určité cytokiny, a proto se ta buňka nemůže rozdělit a rozdělí se jádro Po snížení koncentrace začnou zase růst už pozměněné buňky. Mimochodem u živočichů toto způsobuje rakovinu protože jim polyploidita většinou jaksi vadí Nechápu jak někdo může protestovat proti GMO, když se bez toho dělají takové prasárny s mutageny a aromatickými uhlovodíky GMO je čisté, ekologické a vpravuješ přesně geny co chceš. Už mně serou ti žabožrouti a podobná chátra....
Takže projekt pokračuje zatím bez výsledku.... růst se zastavil na 3 dny a pak všechny začaly růst Takže zatím to nechám plavat a pokračuju napodzim tentokrát s čerstvýma hlízkama colchicum autumnale, které v té době snadno najdu na zahradě.
Ale něco jsem postřehl venku v outu. Loni jsem místečko na out připravoval totálním herbicidem DOMINATOR a přežily to některé křídlatky. Jsou uplně jiné než normálně. Takoví mrzáčci, ale polyploidita by to být mohla. Nemám jak to zjistit, ale při rozemnutí smrdí víc než ty "nezmutované", které prakticky nesmrdí vůbec.Taky mají ty "zmutované" uplně jiné listy se spoustou mikrochloupků a tvoří místo jednoho stonku hafo malinkých plazivých větviček.
Koukněte na fota mutantů!
Uvažuju o tom, že to v mnohem menší koncentraci vyzkouším na jednom truhlíku šalvějky místo kolchicinu....