Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tato nepříjemná parazitická plíseň se vyskytuje zejména ve vlhkých prostředích, jako sklepy. Sledované rostliny byly na počátku nešťastně poškozeny přehnojením. V důsledku toho byly spáleny okraje listů, které pak napadla tato agresívní plíseň. Listy měly nejdříve žluté okraje, poté se začly silně kroutit a schnout, a ve finále se na zcela uslých listech vytvořily sprašnice s novými spórami, podle kterých byla plíseň identifikována. V případě že se s touto nemocí setkáte, doporučuji ihned ostříhat veškeré napadené listy a dokonale uklidit celou pěstírnu od jakýchkoliv zbytků rostlin, na kterých by se plíseň mohla šířit. Zkuste snížit vlhkost prostor a aplikovat BIOOL.
Listová plíseň je velmi zákeřná, dokáže značně rychle zlikvidovat i velmi silné rostliny. Dejte si proto na tuto nebezpečnou nemoc velký pozor !
Vyzívám rovněž všechny kdo mají jakékoliv fotky plísní, aby přispěli do tohoto tématu. Bylo by dobré vytvořit galerii pro rychlou identifikaci, která bude prospěšná zejména začátečníkům.
Zdar Deu,
podle toho co píšeš a podle fotek (foceno pod sodíkem? - moc žluté pro vizuální identifikaci) by se mohlo jednat o plíseň šedou Botrytis cinerea, která napadá rostliny při přehnojení dusíkem (dobrej postřeh ) ve vlhkém a teplém prostředí. Jak správně píšeš, napadený části je potřeba ihned z rostliny odstranit a likvidovat (nejlépe spálením). Má řadu kmenů či biologických forem nebo ras, na jedné straně naprosto bezvýznamných a neškodných a na druhé straně se vyskytují vysoce agresivní a silně patogenní kmeny, které se však od sebe morfologicky vzájemně vůbec neliší. Lze je rozlišit pouze infekčními pokusy. Pro pěstitele je velmi nepříjemným zjištěním, že neškodné kmeny jsou zpravidla vysoce citlivé na fungicidní přípravky, kdežto kmeny parazitické a agresivní jsou vůči fungicidům do značné míry velmi odolné. Na ochranu semenáčků a sazenic je proto třeba volit a používat nejúčinnější ověřené přípravky.
Obrana: snížit teplotu a vlhkost, zvýšit větrání
chemie: Ronilan, Euparen (nevím ale co je to za svinstvo), je možný taky použít slabě růžovej roztok hypermanganu pro desinfekci prostředí.
Přeju dobrý trávy.
[Edited by livo on 20-10-2001 at 03:01 PM]
LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...
- tak tady přikládám snad další obrázky napadení kytek,
všechno jsem otrhal a postříkal protiplísňovým postřikem KUPRIKOL 50
a plísně jsem se snad už zbavil
člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce
buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu
Mohu-li se zeptat: jakpak to zacina (na neposkozenych listech)? Neobjevi se na listu nenapadny bilo-stribrny, skoro nepostrehnutelny poprasek, jako od HODNE hladke mouky s JEMNYM hlinikovym praskem, ale vskutku jen tezko postrehnutelny, casem -po tydnu- mirne zvyrazneny, zaroven se pak projevi nasychani listu atd... ?
Dekuji za odpovedi.
Fungicidy jsou dvojího typu:
- systémové, které se dostanou do pletiv a jsou rozvedeny do celé kytky, kde působí, aplikují se postřikem (vstřebají se listy) a zálivkou
- kontaktní, aplikace postřikem, působí přímo na plísně
tag jsem pokoupil Kuprikol 50 a jako navod k pouziti jsem prelouskal ale nic moc jsem se nedozvedel. maj tam sileny dafkovani atd..
Tagze prosim napiste kolik toho silenyho zeleny ho prasku mam pouzit. jo a taky jag casto.. jo asi to tady taky negde je ale... vyrovna se kuprikol Fundazolu? jsou to voboje 50ky.