Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Elektronika a Technika » Automatizace pomocí procesorů!
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3
Autor
Téma 
Midloch
Stálý Člen

Karma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% Pěstitelská

Automatizace pomocí procesorů! Příspěvek č. 1

Takže zdravím,kde začít s procesorama jsem se setkal na škole,stejně jako s marijuanou)) no a v poslední době začínám hodně dělat do elektroniky ve skříni
toť úvod!

Můj set by měl umět následující věci:

Měření teploty -40až 123.8C° přesnost setiny [C°]
Měření vlhkosti 0-100%RH taktéž setiny RH [%]
výpočet rosného bodu

Dále chci měřené veličiny použít k regulaci UFA tak jinak asynchronního motoru.

tohle jsou moje priority

Potom bych udělal spínačky,záleží na tom jak to všechno půjde!
Hudba budoucnosti je propojit kontroler s PC a napsat nějakej soft ve visual basicu,možná Delphi

přikládám nějaká fota
aby byli důkazy pylné práce a né jen nějaké žvásty a plná huba sraček!

Se shora:

Pohled na aplikaci)

čidlo

osciloskop a měřené průběhy komunikace s čidlem,teprve se seznamujem)

Jinak procesor ATMEL AT89s52
čidlo jsem splašil na netu
LCD znakový display 16znaků 2řádky

Old Post 23-09-2007 v 20:41 PM
Midloch je offline   Profil uživatele Midloch   Find more posts by Midloch   Foto galerie člena Midloch   Click here to Send Midloch a Private Message   Add Midloch to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xpapousek
Stálý Člen

Karma uživatele xpapousek - 86% Pěstitelská

Příspěvek č. 2

100% support

Planujes tady jet i primo nejakej serialek-prubeh ladeni systemu a pestu samotnyho?To by bylo

Jinak doufam,ze to neskonci mojim prispevkem-videl sem tu podobne rozjete akce.ale dokonce to snad nikdo nedotahl-nevim jesi to nebude tim,ze sem chodi sami hulici

,___,       Buňky musí neustále monitorovat stav vnějšího prostředí a také komunikovat navzájem. Podněty z těchto zdrojů významným způsobem ovlivňují expresi genetické informace.
{O,o}     45W CFL á la scrog / guerilla outdoor / urban windoor
|)``)      400W TopSpin nad 1.2m x 1.2m
O RLY?   www.topspinreflectors.com

Old Post 23-09-2007 v 21:08 PM
xpapousek je offline   Profil uživatele xpapousek   Find more posts by xpapousek   Foto galerie člena xpapousek   Click here to Send xpapousek a Private Message   Add xpapousek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele xpapousek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Zedy
Vidlák Hlínomil

Karma uživatele Zedy - 76% Pěstitelská

Team Member: MOD

Příspěvek č. 3

Tady by si mohl najít nějakou inspiraci.

Old Post 23-09-2007 v 21:27 PM
Zedy je offline   Profil uživatele Zedy   Find more posts by Zedy   Foto galerie člena Zedy   Click here to Send Zedy a Private Message   Add Zedy to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Zedy! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Erixon
Stálý Člen

Karma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% Pěstitelská

Příspěvek č. 4

Vypadá to dobře. Něco podobnýho řešil i medulda (přez pic), řízení ufa už měl vyřešený. Jen nevim jak na tom je, už o tom dlouho nepsal.

Co používáš za čidlo k měření teploty/vlhkosti? Zajímavě vypadá sht-11 http://www.hamradio.cz/aprs/dalsi/P...X_SHT/index.htm
Ideální bych viděl plynulou regulaci otáček odtahu podle nastavený požadovaný vlhkosti + zrychlení v případě překročení nastavený kritický teploty. To nemaj ani mašiny z growshopu za x tisíc

www.si.to.kurva.vy.googluj.cz/ ;

Old Post 23-09-2007 v 21:48 PM
Erixon je offline   Profil uživatele Erixon   Find more posts by Erixon   Foto galerie člena Erixon   Click here to Send Erixon a Private Message   Add Erixon to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mr. Figaro
Stálý Člen

Karma uživatele Mr. Figaro - 69% Pěstitelská

Příspěvek č. 5

Hezké, jen tak dál...
Čím víc toho zmákneš přez elektoniku tím blíže bude k plně automatizované skříni řízené přez net.

projekt Venus
Zeitgeist movement

„Kdo se zeptá, vypadá jako hlupák pět minut. Kdo se nezeptá, bude hloupý celý život.“

„Je s podivem, že většina lidí na světě nechápe náš peněžní a bankovní systém, protože kdyby ho chápali, věřim, že by byla revoluce ještě dřív, než by ráno vyšlo slunce."
Henry Ford , 1922

"Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali."

Old Post 23-09-2007 v 22:52 PM
Mr. Figaro je offline   Profil uživatele Mr. Figaro   Find more posts by Mr. Figaro   Foto galerie člena Mr. Figaro   Click here to Send Mr. Figaro a Private Message   Add Mr. Figaro to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Mr. Figaro! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Erixon
Stálý Člen

Karma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% Pěstitelská

Příspěvek č. 6

Net je dobrej na kontrolu údajů, řídit by to měla imho automatika.

Old Post 23-09-2007 v 22:54 PM
Erixon je offline   Profil uživatele Erixon   Find more posts by Erixon   Foto galerie člena Erixon   Click here to Send Erixon a Private Message   Add Erixon to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mr. Figaro
Stálý Člen

Karma uživatele Mr. Figaro - 69% Pěstitelská

Příspěvek č. 7

Ano to jistě, ale myslim to tak, že by to bylo plně automatický a napíchlí na net. Takže kdybys chtěl dát např. dvojnásobnou dávku hnojiv než je normál a zrovna nebyl doma, akorát by si se připojil na net třeba přez telefon tam to naťukal a bylo by to.

projekt Venus
Zeitgeist movement

„Kdo se zeptá, vypadá jako hlupák pět minut. Kdo se nezeptá, bude hloupý celý život.“

„Je s podivem, že většina lidí na světě nechápe náš peněžní a bankovní systém, protože kdyby ho chápali, věřim, že by byla revoluce ještě dřív, než by ráno vyšlo slunce."
Henry Ford , 1922

"Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali."

Old Post 23-09-2007 v 22:58 PM
Mr. Figaro je offline   Profil uživatele Mr. Figaro   Find more posts by Mr. Figaro   Foto galerie člena Mr. Figaro   Click here to Send Mr. Figaro a Private Message   Add Mr. Figaro to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Mr. Figaro! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Warl0ck
Pěstitel

Karma uživatele Warl0ck - 89% PěstitelskáKarma uživatele Warl0ck - 89% PěstitelskáKarma uživatele Warl0ck - 89% PěstitelskáKarma uživatele Warl0ck - 89% Pěstitelská

Příspěvek č. 8

Muzes k tomu pridat jeste sondy na ph a EC, bude to vychytanejsi.. Asi pro tebe nebude problem propojit to s nejakym starsim pocitacem pres port (COM) (newim jak je to u novejch kompu, ale u starejch pc to slo jednoduse, proste jste si napsali program, kterej se pak staral o vsechno, neni to slozite, ale moje vedomosti na to nejsou prizpusobene) a mas plne automatizovanou pestirnu, jeste nejakyho robota, aby ti klonoval a sadil a ty pak jenom provedes zaverecne kadernicke upravy.. a vychutnas odmenu..

Preju uspechu.. Peace

Old Post 24-09-2007 v 09:32 AM
Warl0ck je offline   Profil uživatele Warl0ck   Find more posts by Warl0ck   Foto galerie člena Warl0ck   Click here to Send Warl0ck a Private Message   Add Warl0ck to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Erixon
Stálý Člen

Příspěvek č. 9

scatche: u ph zatim každej skončil na drahý a blbě sehnatelný ph sondě

Old Post 24-09-2007 v 10:22 AM
Midloch
Stálý Člen

Karma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% Pěstitelská

Příspěvek č. 10

Takže, něčekal jsem takový kotel tady))

jinak k ph jak to vidím já,mám spoustu literatůry odborné,kde jsou různé ph metry za pusu(bez sond),problém je s obvody které zde v ČR nejsou snad k dostání! ..ale ph zatím řešit nebudu,sondy nejsou levná záležitost,snad až dořeším tohle, popojedu k ph!

Jinak Erixon:
čidlo je mht-02 komunikace podobná I2C
K regulaci tak jak píšeš plynulá je ideální,jenom to nějak prakticky pořešit
řízení ufa jsem zatím nějak neřešil až k tomu příjdu budu řešit,)

Dále problém připojení k pc,,dnes se dá používat spoustu portů od RS232(com) paralerní port i usb port nejlepší řešení bych viděl asi v COM portu,jinak jak jsem psal víše hudba budoucnosti,prvně dořeším tohle potom se pustím dál!

času nato moc není,znáte to,příjdete z práce a jste rádí,že jste
domaAle nějak se to pořeší!

jinak díky za podporu a k+
jakýkoliv nápad uvítám.

samozřejmě budu téma upgradovat)))

Old Post 24-09-2007 v 14:55 PM
Midloch je offline   Profil uživatele Midloch   Find more posts by Midloch   Foto galerie člena Midloch   Click here to Send Midloch a Private Message   Add Midloch to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
cowley
Nový Člen

Karma uživatele cowley - 50% Pěstitelská

Příspěvek č. 11

Zdravím vespolek

Vzhledem k tomu, že je mi toto téma poměrně blízké, dovolím si několik postřehů.

ad měření ph: elektrody jsou cenově poněkud jinde, než by si normální grower mohl dovolit, ale postupem času by zřejmě realizovatelné bylo. Problémem vyskytujícím se u tohoto druhu měření je jednak potřeba teplotní kompenzace a za druhé údržba měřících sond. V současné době již existují sondy, které jsou použitelné pro kontinuální měření (ISFET), ovšem při pohledu na pořizovací náklady Vás nejspíše omyjí. Teplotní kompenzace bohužel moc obejít nejde, pokud chcete dostatečně přesné měření.

ad řízení ventilace: použitelné východisko je řízení pomocí triaku. V procesoru je nutno snímat frekvenci síťového napětí, aby triak spínal ve správném okamžiku (šířková modulace). Z osobní zkušenosti - není to tak jednoduché, jak vypadá, neboť dochází k rušení jednočipu od spínacího prvku, které se mi ještě nepodařilo odstranit/vychytat.

ad připojení na PC: COM porty už na nových počítačích moc nejsou (ach jo, komunikace přes RS232 je pohoda...), takže bych se zaměřil na perspektivnější druh spojení (třeba to USB). Sice to chce buď externí součástku, případně přímo support v procesoru, ale nehrozí, že s nákupem nového komplu spláčete nad výdělkem.

Ještě k úpravě ph: dávkování kyseliny/zásady/hnojiv pro úpravy roztoků lze řešit dle mého názoru pouze peristaltickým čerpadlem, neboť jiný systém s přesným dávkováním neznám. Pořizovat profi nejspíše z cenových důvodů nepřichází v úvahu, ale možná by šlo zbastlit (nebo sehnat třeba vyřazené z nemocnice:-)) Zatím asi vše a přeji všem krásný den:-)

Naposledy upravil cowley 25-09-2007 v 11:59 AM

Old Post 25-09-2007 v 11:51 AM
cowley je offline   Profil uživatele cowley   Find more posts by cowley   Foto galerie člena cowley   Click here to Send cowley a Private Message   Add cowley to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Midloch
Stálý Člen

Příspěvek č. 12

cowley souhlasím s tebou ve všech bodech,jenom bych něco dodal.

Ph teplotní kompenzace se dá řešit pomocí podpůrných integrovaných obvodů.Ale zatím se tím zalamovat nebudu,

Regulace větráku..zatím jsem měl v umyslu regulovat větrák pomocí digitálního potenciometru,snímané veličiny by byli vyhodnocovány a výstup tohoto potenciometru by byl zapojen na analogový obvod regulovaný triakem,,regulace by zde ale byla skokem.

Jinak momentálně řeším příjem dat z čidla a luštím anglický manuál

Old Post 25-09-2007 v 14:56 PM
Midloch
Stálý Člen

Příspěvek č. 13

Takže aktuálně ,,podařilo se mě příjmout data,teda odečíst je z osciloskopu.
Ale nevím no,rtuťový teploměr naměřil 25C°+-
čidlem jsem naměřil 23,86C°

je možné,že jsem udělal chybu já,to vůbec nevylučuji!

mezi teploměry je tedy odchylka 1,14C° což je dost,je možné že rtuťový teploměr má takovouhle odchylku od "přesně kalibrovaného čidla"?

Old Post 25-09-2007 v 19:07 PM
Dr.Shadow
Stálý Člen

Karma uživatele Dr.Shadow - 69% PěstitelskáKarma uživatele Dr.Shadow - 69% Pěstitelská

Příspěvek č. 14

Moc pěkné téma...

A pro změnu opět pár postřehů/nápadů:
Ad teploměr: Lékařský teploměr(digit) je vcelku přesnej a ta odchylka tam taková určitě nebude... Udělat dvě tři měření při dvou třech teplotách a máš nakalibrováno.

Dávkování roztoků (hnojivo, pH+, pH-,...) by šlo ošetřit nádržkou s elektromagnetickym ventilem...šel by i piezoelektrickej ventil, ten už bude dražší, ale zase přesnější. Pak už jen nastavit procesor tak, aby otevřel ventil na určitou dobu a hotovka.

Cowley: Chci se zeptat, jaký rušení ti vykazoval ten triak, jen pro zajímavost...a taky proto, že si na to už moc nepamatuju..
Napadlo mě použít jiný spínací prvek, třebas MosFetík, a spínací část oddělit optočlenem. Nebo něco jako je tohleto, akorátže tady už je komplet regulátor.

Peace, out.

...and devil says "Burn 'em alive...all of them!

Old Post 26-09-2007 v 08:25 AM
Dr.Shadow je offline   Profil uživatele Dr.Shadow   Find more posts by Dr.Shadow   Foto galerie člena Dr.Shadow   Click here to Send Dr.Shadow a Private Message   Add Dr.Shadow to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
dvojka-trojka
23

Karma uživatele dvojka-trojka - 73% PěstitelskáKarma uživatele dvojka-trojka - 73% PěstitelskáKarma uživatele dvojka-trojka - 73% PěstitelskáKarma uživatele dvojka-trojka - 73% PěstitelskáKarma uživatele dvojka-trojka - 73% Pěstitelská

Příspěvek č. 15

Držím palce a doufám, že to Midloch dotáhne do zdárného konce. Taky zdravím cowleyho, kterej už má s tímto problémem nějaké zkušenosti (praktické), protože už mi podobnou mašinku dělal a dodnes to co udělal funguje. Jen mě sere, že ta cena u měření Ph bude asi dost vysoká vzhledem k ceně jen samotné sondy a tudíž pro "normálního growera" skoro nepoužitelná. To Ph je alespoň pro mě dost důležitý (jedu NFT), protože mám doma tvrdou vodu jaxvině a Phčko mi strašně kolísá, takže já bych tam to Ph měření potřeboval mnohem víc, než třeba měření EC. Snad se i k tomuhle Midloch časem dostane a nějak se to vychytá tak, aby to bez problémů makalo, protože u hydra,aera je to Ph jedna z nejdůležitějších věcí.
Takže zatím se mějte a GL.......

23

Old Post 26-09-2007 v 10:29 AM
dvojka-trojka je offline   Profil uživatele dvojka-trojka   Find more posts by dvojka-trojka   Foto galerie člena dvojka-trojka   Click here to Send dvojka-trojka a Private Message   Add dvojka-trojka to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
cowley
Nový Člen

Karma uživatele cowley - 50% Pěstitelská

Příspěvek č. 16

2 Dr.Shadow: jednalo se o stmívač světel s DO na domácí kino. Výsledkem bylo, že stmívání sice fungovalo, ale žárovky při sníženém osvětlení problikávaly na maximum. Při zkoukávání snímání sítě na osciloskopu (FFT) jsem zjistil VF rušení (tuším do cca 2MHz - už je to delší doba co jsem tuto věc realizoval), které interferovalo se snímaným signálem, což mi následně provádělo výše uvedené brikule:-( Řešení tohoto problému v mém případě znamená nejspíše přepracování celé snímací části síťového kmitočtu (snímám za trafem bez oddělení optočlenem). V této souvislosti mě teď ještě napadá, že sladit spínání výkonového prvku (kteréžto je řízeno externím přerušením) s nějakým dalším přerušením (čítání času, převody AD ap.) tak, aby všechno korektně fungovalo...no nic moc - prostě jedna věc rozhodí druhou (ale je možné, že je to pouze mou neschopností - takže zpět na stromy).
2 Midloch: co používáš za čidlo? (odhaduju na DS18xx). Jinak není problém, pokud čidlo proměřuje si teplotu zkorigovat v jednočipu. Ještě malá poznámka - snímat teplotu na 1/100 stupně je zbytečné - dle mého názoru stačí na celé stupně, čímž se následně zjednodušuje vyhodnocení.
Ještě poznámka k těm teplotám - teploměr by měl mít nějakou hysterezi (osobně mám okolo 15s) aby na rozhraní teplot nedocházelo stále k zapínání/vypínání ventilace.
2 23 taktéž zdravím:-) Ph mě momentálně moc netankuje (měřím ručně) ale to EC by se mi hodilo - jedu bublák (momentálně neměřím vůbec) takže na tom budu muset máknout. Bohužel čím jsem starší, tím méně času zbývá:-(
Přeji krásný den a prodloužený víkend

Old Post 27-09-2007 v 07:59 AM
cowley je offline   Profil uživatele cowley   Find more posts by cowley   Foto galerie člena cowley   Click here to Send cowley a Private Message   Add cowley to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 17:35 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:

Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás