Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
V ARadiu se oběvilo zajímavé zapojení které by se mohlo hodit growerům kteří se zajímají o intenzitu osvětlení (popř. svítivost )nejenom u HPS výbojek. Jde o zapojení spíše pro pokročilejší.
Evildoer: To záleží na použitý fotodiodě, na prvním obrázku jsou grafy citlivosti na vlnový dýlce.
Ikdyž je pravda že jsou i důležitější věci. Ale určitě by tim šlo zjistit jak na tom je výbojka (změřit jí jako novou a pak po ňáký době)
A k tý ceně, jdu se kouknout do katalogů a pak to napíšu jestli to má cenu
... Takže: zas tak drahý by to nebylo(řádově stovky kč). větší problém je s dostupností toho integráče LMV772
analogový luxmetr bude taková ta věc používáná dříve u fotáků na zjištění jakou clonu zvolit že?tak orientačně myslím poslouží..jen že ho někde doma mám:-)
chuck53 ....jojo, menovalo se to expoziometr, ale vysledek to udavalo v ASAách nebo v DINech (dle citlivosti filmu)...takže malá převodní tabulka a je to...
CO? - expozimetr určitě neukazuje V Dinech nebo AS. Asa se tam nastaví podle toho jaký máš citlivý film 100AS=21Dn. Na základš citlivosti ti to ukáře jakou clonu máš použít při nastavené exp. čase , třeba 1/100 a clona 11 , to je taková expozice která je dobrá na střrdnš silné slunce. Ty úplně staré exp. ukazují nějakou hodnotu a tu si podle potřeby přepočteš na clonu a čas.
Já nejsem z Prahy tak to nemohu zjistit , ale na bazaru FOto Škoda to není, kdo má možnost tam zajít ,pražáci ví kde to je a tam musí mít v bazaru určitě moc starých expozimetru , nebo ještě měřící hranoly na foťáky,ceny musí být směšné , tak to je takové levné a dostupné řešení.
Naposledy upravil metalsodik 04-02-2006 v 14:08 PM
expoziometr meri dopadajici svetlo, z toho si vypoctes jakou potrebujes clonu a cas, nebo to uz nekdo udelal za tebe a das tam jenom doporucenej obrazek
Z cehoz vyplyva ze pro mereni mnozstvi svetla lze pouzit i fotak, jen potrebujes prevodni tabulku pro prevedeni clony a casu kterou ti ten fotak nameri na luxy. Ale jak uz zaznelo nas zajima svetlo jen v urcite casti spektra. Takze by to chtelo jeste nejaky barevny filtr ktery pusti na snimac jen tu cast spektra, ktera nas zajima. Cerveny a modry filtr. A k tomu fotaku je jeste problem ze je moc rychly a vybojka blika, takze meri porad neco jineho. Pro posouzeni zda je treba vymenit vybojku by mohl stacit nejaky ten fotoprvek a multimetr (merak). Zmerit si vybojku novou a pak sledovat pokles. Ale opet idealne pres ten barevny filtr.
Nejlepší věc na měření by byl jeden přístroj , ale už neví jakse přesně jmenoval , já blbec jsem to před 15 lety vyhodil , používal se na měření osvitu pod zvětšovacím přístrojem ,používal se i na měření při barevná fotografii a mohl měřit i pod filtry pod aditivní metodou osvit - neboli pod modrým červeným a žlutým filtrem. Ale ty steré expozimetry neměří citlivos pod vlnovou délkou když tam dáš filtr, to jen zaregistruje zmenšený osvit , ty nové teď nevím ale pro fotografy to nemá význam , ale určitě budou speciální do laborek , to už ale není pro nás. A foťák bys musel mít takový který má možnost nastavení bodového měření,a ještě je problém při měření dopadajícího světla , foták měří vlastně odraz , ale já to zkoušel v mém testu při expozicích trubic v příspěvku o osvětlení matkárny od Jahůdky a několik různých měřeni dá rozdílné clony. Navíc foťákem porovnáš jen intenzitu , ale žádné hodnoty ,byla by to jen hrubá porovnání bez konkrétních luxů.
Bodove mereni svetla odrazeneho listem bileho papiru by bylo dostatecne pro stanoveni Luxu, ale jak uz zaznelo, nas vlastne luxy ani lumeny nezajimaji. Cele je to pro me o tom kde sehnat barevne folie u kterych bude udana spektralni krivka propustnosti svetla. Minimalne na kontrlou starnuti vybojky bych to bral. Nebo na porovnani ruznych zdroju, apod.
Nevím v jakém poměru je úbytek vyzařených luxů k ztrátě výkonu v určité vlnové délce , to asi nikdo neví , jedině výrobce to možná měřil , ale nevím jestli to někdo po nich požadoval , mě ale zajímá právě si změřit v prázdné skříni rztné intenzity ve vzdálenosti od zdroje a tím vylepšit stínitko a použitý materiál na odrat, a měřit to odrazem od bílého papíru fotákem je správná teorie , bohužel zkus to v praxi ,akorát z toho zblbneš , skoky po jedné cloně jsou velké a stačí trošku jiný sklon papíru a naměříš jiné hodnoty ,je to fakt o držku,zkusto a uvidíš, jedině opravdu luxmetr. při použití toho filtru ti ale luxmetr nebude nic moc platný aspoň né ty levné staré z bazaru.
Fotakem to nejde uz proto ze jak rikam vybojka blika, takze zalezi ve kterem okamziku automatika zabere.
Ja navrhuji. Opticky prvek se znamou krivkou citlivosti na ruzne vlnove delky umisteny za barevnym filtrem propoustejicim spravnou vlnovou delku, pripojeny k multimetru. Nebo vlastne ani nemusi mit znamou krivku citlivosti ten prvek. Pokud mi jde jen zjistit zmenu a ne jeji konkretni velikost, tak staci jakykoliv prvek ktery je v te dane spektralni oblasti citlivy.
Křivka citlivosti bývá uvedena v datsheetu k dané součástce - tzn. že to neni problém zjistit. Třeba na http://eos.ges.cz/peosc.asp?menu=re...ÁSTKY&poznamka= maj datasheetů docela dost (fotodiody, fototranzistory, možná by se našel i ňákej vhodnej fotoodpor)