Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Původní příspěvek od Lord A. byl bych pro tuhle hádku vymazat. Přece jen to trochu kazí reputaci tohoto thredu a je to nepřehledné... Chápete. Zapomente na to chlapi. Každej má svůj názor, tak si ho myslete, já mám také svůj názor. Hm? ;-) Mír.
přejme Haiti...
Já jsem se s TIMEM nehádal,on mi napsal svůj názor a já zase svůj,to žemi dal K- za to že to vedu podle sebe a nechal jsem vymazat přízpěvek,který podle mého sem v tuto chvíly nepatřil,je jeho věc.Rozhodně se s ním kvůli toho nebudu hádat,naopak
Takové gesto nedělá včelař včelařovi aby házel jeden druhému klacky pod nohy.Ale na to každý musí přijít sám........Už se chystám na vaše slíbené úly
Původní příspěvek od AEROMAN a co nakej med ??? zrovna sem vyskrabnul posledni lzicku slehaneho medu a zzajmala by me vyroba slehaneho medu bo me prijde ze ma trochu jinou chut
Zdravím....
TAKŽE VÝROBA PASTOVANÉHO (šlehaného) MEDU.
Na výrobu medu se může použít jakýkoliv med.Zcekernatělí i čerství,dokonce se dělají i mixi květového(světlého) a medovicového (lesního,tmavého) má prý potom velice zajímavou chut.Postup při výrobě pastovaného medu je nádledující:
Nejlépe se tento med dělá v konvích (bývalé konve na mléko) tyto kove mají tuším objem 20 litrů.Do konve se med naleje(ne ale až po okraj) a pomocí bud bukového (kvůli tvrdosti dřeva) 4-hranného hranolu nebo speciálníma kovovýma metlama se šlehačem(něco na způsob vrtačky) se tento med šlehá při nízkých otáčkách 15minut 3x denně po dobu cca 3-5 dní.
Ohledně toho očkování zpousta výrobců(včelařů) tohoto pastovaného medu dává před začátkem šlehání na takovou konev 1KG již pastovaného medu právě kvůli již zmíněnému očkování.Med ma rychlejší tendenci se stát pastovaným.Je to podobný princip jako když se očkuje kůltura do jogurtu.
Tento med má řadu výhod,je stále vláčný,už nikdy nezkrystalizuje(nezatuhne) a pro spoustu lidí má nezaměnitelnou chut.Já osobně ho mám taky velice rád .Samozřejmě je dražší.
Takže opět zdravím příznivce ,,letadýlek"
Začínáme tedy téma úl,typy úlu + poom nazávěr nějaký ten stručný návod na výrobu úlu.
Něco na úvod:Úlů se nabízí mnoho druhů a typů.Při výběru úlu se nemusí začátečník někaj bát zda zvolí pro včely ten nejlepší úl,protože připomínám,že v přírodě jsou schopny obývat nejrůznější dutiny,které jim příroda nabídne,a proto se včelkám může dařit v libovolném úlu.Co je však důležité je způsob ošetřování,protože v každém úlu je způsob ošetřování jiný.
Pro začátek je nejvhodnější si vybrat tip úlu ,který je nejvíce používaný v okolí vaší loakality.Po nějaké době co nasbíráte nějaké základní zkušenosti je dobré zkusit i jiné tipy úlů.které vám budou vyhovovat (např:včelař,ktreý chce šetřit čas musí zvolit úl,ve kterém může zvládnout nejrychleji základní ošetřování včelstva).
Jedinný tip úlu který vyloženě nedoporučuji je úl přístupný zadem(tzv.budečák),je to hodně starý tip úlu,ve kterém je nejsložitější obhospodařovat včelky a i pro včelky není vhodný,kvůli nepříjemné a zdlouhavé manipulaci(hodně žihadel)
Rozměry úlu nejsou nijak normalizované,v každé zemi většinou rozměry jsou jiné.I v naší republiceje více druhů rozměrů úlů.Pro včely není z hlediska přírodního důležité jaké rozměry bude mít daný úl,ale co je důležité je jaký daný úl má objem.Proto nejmodernější úly se menují NÁDSTAVKOVÉ tzn,že se jejich objem dá během roku bud zvyšovat nebo snižovat ,pomocí přidání dalšího patra podle potřeb včelstva./l by měl mít minimální objem 100litrů,a musí být možnost úlový prostor rozšiřovat (hlavně směrem nahoru)aby včelstvo na vrcholu rovoje (letní slunovrat) nemělo prostorovou tíseň,která jak jsem již psal v tématu rojení podporuje vznik rojové nálady.
Základní dvě části na které dělíme úl je :
1.PLODIŠTĚ-plodiště je prostor ,kde se pohybuje matka která klade vajíčka.Je to prostor kde včelky odchovávají plod(budoucí včelky)ukládají pyl a nezbytné množství medu(říkám tomu provozní zásoba )
2.MEDNÍK-medník je prostor ,který je oddělený od plodiště tzv.mateří mřížkou(to je mřížka kterou matka neprojde protože má tlustčí zadeček než včelky a proto do medníku nemůže klást vajíčka a proto jedinné co včelky mohou uskladňovat v tomto prostoru je MED a někdy pokud je velká hojnost i pyl,ale ten většinou včelky úkládají dole v plodišti blízko plodu,protože smícháním medu a pylu krmí larvičky budoucích včel.
Ted bych teda rád napsal něco o nádstavkových úlech,protože jsem přesvědčen ,že ty mají budoucnost.Nádstavkové úly jsou úly které se skládají z:
1-podmetu (dno,) tento podmet má mít výšku 10cm a včelám slouží k přechodu z česna(vletu) do plodiště.Tím že je podmet oddělen zvlášt ,tak dává včelaři velkou výhodu,že může prohazovat patra mezi sebou libovolně,což je v nádstavkovém včelaření dost důležité.
2-plodiště viz příspěvek předchozí
3-medník viz přízpěvek předchozí
4-strůpku a střechy(odolné proti dešti) pokud jsou včely venku,pokud jsou včely ve včelíně jako ty moje tak stačí jen takové dřevěné víko.
Tipy nádstavkových úlů jsou
A:Vysokonádstavkové
B:Nízkonádstavkové
C:Kombinované
Já používám kombinované nádstavkové úly takže vám přiblížím tento způsob.Vyzkoušel jsem i vysokonádstavkový,ale ten tady(kde včelařím) do hor nebyla dobrá volba.Nízkonádstavkový nemám vyzkoušený.
Takhle vypadá ten podmet,má takovou zadní výsuvnou lištu aby včelař mohl pod včely na zimu umístit podložku na kterou padají mrtvolky a zbytky z vosku ,které padají po vyjídání cukerných zásob včelama(to se nazívá měl)tato měl se odevzdává do 15.ledna včelařské organizaci a ta to odesílá do výzkumného ústavu na různá vyšetčení.Takže docelá aktuální úkon.
Tahle vypadá moje plodiště nasazené na podmetu,tím že včelařím kombinovaným způsobem,tak mám 1 vyskoké plodiště,které bohatě matce stačí na kladení od brzkého jara až po vrchol letního slunvratu.V plodišti mám deset rámků s rámkovou mírou (velikost rámku) 41cm x 36cm .Klasická nejvíce používaná rámkoví míra v ČR je 39cm x 24.Když si budete kupovat včelky tak většinou narazíte na míru 39 x 24.Takže s takovou mírou bych začal a pak bych začal experimentovat jako já(jen můj názor)
Takhle vypadá ta mateří mřížka,kterou matka neprojde do medníku nasazená na plodišti.Mřížka je ze dvou druhů materiálu,plast a nebo kov.Plastové jsou levnější ,ale vydrží obvykle jen jednu sezonu,někdy ani to ne(jak která,těch plastu je také více).Kovové používám já,jsou sice dost drahší oproti plastovým,ale vydrží opravdu dlouho.Mají nevýhodu že jsou těžší a pokud se někde prohnou tak zůstanou prohnuté(jeto jako drát),takže skladovat na rovném povrchu.
Takhle vypadá můj medník,jelikož mám vysoké plodiště tak medníky mám polovyční takzvané polomedníky tzn. že rámková míra v medňíku je 41cm x 18cm.Takových medníku v plném létě mám nasobě i 3 i více.sice je nevýhoda že včelky takový malí medník rychle zaplní,ale proto je těch pater více a je obrovská výhoda že totiž i když je medník plný tak neznamená že je zralý(podle procent obsahujících vody)takže takhle plný medník dám úplně nahoru a podstrčím za něj prázdný,takže horní med dozrává a dole můžou holky zase zaplňovat nový.A takhle seto točí pořád dokola.
1.foto včelí mezera mezi rámkama(1cm jak v plodišti tak i medníku)
2.foto medník na mřížce s polorámkem
3.foto medník s rámky na mřížce
1) jaký materiál je vhodný na úl? Řešili jsme ty OSB desky, jako, že OK, co třeba polystyren? Případně u masivních materiálů, nemůže se stát, že vybrané dřevo nebude včelkám "vonět"?
2) dočetl jsem se, že včely zaplňují otvory do průměru 2mm propolisem a nad 2mm voskem. Je teda možné dát mezi poslední nádstavek (horní) a stříšku nějakou síťovinu se "zrnitostí" 1,5mm a doufat, že ho holky zalepí propolisem?
3) připadne mi zbytečný kupovat mateří mřížku, když materiálu je požehnaně. Teď ovšem jaké rozestupy musí mít jednotlivé "tyčky" aby tím matka neprolezla? Mezi rámkama v medníku jak píšeš je "včelí mezera" 10mm, předpokládám, že 8 mm máti už neproleze, ale holky ano?
4) podle toho co jsem se dočetl, by měl být pozemek na kterém je včelstvo umístěno oplocený a označený. Videl jsem, ale už hodně kočovných vozů na tvrdo u pole a "NO STRES", nevíš jaké za to hrozí postihy?
5) jakou barvu zvolit na povrchovou úpravu úlu, tak aby nemohlo dojít k pozdější nežádoucí kontaminaci jednak včelek samotných a jednak produktů jako takových? Lakování vnitřku asi postrádá smysl, když ho holky celý potáhnou voskem, nebo se pletu?
Omlouvám se za množství otázek, ale čím více se do toho pokládám, tím více narážím na drobné detaily, které by mohly všechnu snahu přivést k nezdaru a to rozhodně nechci. Navíc pan soused (jak jsem ti psal), když zjistil, že to beru opravdu vážně, tak rychle vycouval, takže jsem teď odkázanej na samostudium. Za odpovědi předem díky, doufám, že pomůžou i ostatním :-D Jesterator
Zdar Ještěre co vím,tak odpovím.Ale je to jen můj názor a moje zkušenosti,takže se klidně podle nich nemusíš řídit.
1.Ohledně těch OSB desek sice jsem ti napsal že jo,ale ted si uvědomuju že na stavbu úlu to není vhodný materiál,kvůli lepidlům ,kterýma to lepí.Určitě z nich něco vyprchává a to by včelky neměly radost.Zvolil bych klasický smrk (je levný),pokud myslíš polystyren na uteplení tak ano,jinak na stavbu podomácku vyráběného úlu ne.Polystyrenový úl,který se prodává v obchodech je vyroben z tvrzeného zrnkového polystyrenu.Veškeré přírodní dřevo včelkám voní,toho bych se nebál
2.Ohledně toho propolisu a té mřížky to nemám vyzkoušené,ale četl jsem že se ta mřížka vloží jako výplň do rámku a tam to včelky zanášejí.Takových rámků můžeš mít v úlu asi více,ale jak říkám nemám vyzkoušeno,takže jestli někdo jiný ví tak at nás obohatí
3.Rozteč mezi ,,tyčkami" v mateří mřížce je 0,5 cm.Pokud si ji vyrobíš sám,tak super.Takové vynálezavé lidi mám rád,a navíc každá korunka dobrá ne?.Když se ti to podaří ji postavit s dobrou trvanlivostí (aspon dvě sezony) tak mi potom hod echo a taky vyskouším.
4.Jestli jsem někde napsal že musí být oploceno tak jsem se zpletl,ale označeno být musí s tím štítkem pozor včely(si můžeš klidně i vyrobit sám.Každopádněkdybych měl 1 včelstvo někde na chalupě na zahradě tak bych to neřešil.postihy za to nejsou myslím žádné,ale pokud tvé včelky někoho napadnou(pobodají) a nebudeš mít své stanoviště tímto štítkem označeno talk za to zodpovídáš ty jako včelař.Ty tím defakto upozorňuješ lidi na případné riziko(rozumní lidé pochopí,blbí musejí holt dostat pár žihadel aby se jim rozsvítilo)
5.Lakování zevnitř nepříchází v úvahu,jak jsi napsal včelky si to nalakujou svými vlastními produkty.A co se týče venkovní úpravy,musíš použít barvu která je vodouředitelná a nechat úl vyvětrat.Já mám sice nejradši přírodní vzhled materiálu,takže používám vodouředitelný lak.Dřevo krásně zestárne a chytne nádhernou barvu.Akorát potom barevně označím předek úlu,třeba čtvercem atd. z důvodu takového že:včelky jsou sice barvoslepé,ale rozeznávají odstíny barev.Proto když máš více včelstev u sebe tak jím tím ulehčíš orientaci kam patří.
V žádném případě se neomlouvej za množství otázek,proto jsem to založil takže neváhej a klidně se na mě zase obrať.
K bodu 4. Ty jsi to nikde nenapsal, ale já se to dočetl. Stejně abych mohl chovat včelky budu muset do ČSV a pravidla a regule si už nastuduju z řádů. Kdyby něco tak se ozvu.
Jo a tu mateří mřížku by přece neměl být problém udělat z mědi ne? Teda pokud zase měď nevadí holkám, ale to už popátrám v moudré literatuře. Jinak díky za odpovědi a inspiraci.
Nemáš vůbec zač
Když budeš členem ČSV tak budeš mít zpoustu výhod,však uvidíš i nějaká ta dotace(sice směšná) tě nemine.Hlavně dodržuj pravidla a regule a budeš v pohodě.Ohledně té mřížky bych sice volil raději přírodnější materiály než je měd ,ale klidně zkus.Ale mrkni na fotku co přikládám,že ta mřížka je jištěná takovýma nevím jak to nazvat šprušlema at drží tvar,protože jak se tiv jednom místě rozšíří rozteč z 0,5 na větší tak je zle,tak dbej hlavně na to.Měj se a at se ti dáří.....
OK, řeším nějaké základní věci ohledně úlu jako takového, takže se mi všechny tyhle informace moc hodí. Jenom mám ještě dotaz k příspěvku 91/druhá fotka: ta mezistěna nemusí být přes celý rámek?
Prozatím mám asi takovouhle představu: vnitřní rozměry 400*400*1100mm = 176L. Výška podmetu 100mm, výška plodiště 400mm, a výška jednoho nádstavku medníku 300mm. Rámek v plodišti teda 400*400mm a v medníku 400*300mm. Tím chci minimalizovat rojovou náladu z nedostatku místa a přehřátí. Je jenom otázka jestli vložená mezistěna nemusí být přes celý rámek (abych takový rozměr sehnal). Předpokládám, že ten kousek postačí jako šablona a holky si to dotáhnou až ke krajům, nebo se pletu?