zelenakoule
Stálý Člen


Registrován: Oct 2011
Příspěvků: 60 
|
citace: |
Původní příspěvek od Host
Dobrý ho dne vinšuju 
Chtěl bych se podělit s "vlastní" výrobou masti. A trošku tak nějak rozvrátit a vyvrátit způsoby přípravy již zaběhlé.
Konopná mast
Použité suroviny:
žlutá lekářská vazelína 3 kg / 385 kč
misky s víkem o obj. 80 ml (40 ks) / 6 kč
obyčejný listy a stonky
vrchní listy
palice
kopřiva dvoudomá - revmatismus, artritída, bolesti kloubů i svalů, k hojení ran a má protizánětlivé účinky
kostival lékařský /kořen/- revmatismus, proti otokům a bolestem kloubů, bércovým vředům, proti dně, poruchám prokrvení, křečovým žilám, pohmožděninám, poškozeným ploténkám a na doléčení zlomených kostí
měsíček lékařský - kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, lišej, některé tipy ekzéků a při léčbě akné
řebříček obecný - hemeroidy, křečové žíly, ekzémi, vyrážky
včelí vosk a propolis - působí antibioticky, anesteticky čilí tlumí citlivost a bolest, antimykoticky zastavuje růst plísní a níčí je, hojivě a protizánětlivě, podporuje hojení radn a působí desinfekčně.
Vlastní výroba:
Vezme si pekáč, hrnec, nádobu tak velkou aby se nám do ní vešla jak vazelína tak ostatní suroviny. Vložíme do ní 1/2 vazeliny, kt pouze rozehřejeme (na plotně). Poté přidáme obyčejný listí, stonky. O množství mohu říci akorát to, že je to pouze a jenom na vás! Když dáte listi tolik, že vazelina není ani vidět tak přidáte vodu. Můj názor tedy, dát listí toliko kolik máme vazelíny, aby vše bylo ponořeno. Když máme hotovo dáme do rozehřáté trouby na 110 C. Nijak nepřikrýváme necháme pěkně bublat. Nechal jsem to 3 hodiny... Troubu můžeme nastavit klidně na spodní ohřev, je to dostačující. Při maceraci bohatě stačí něco přes 100 C. Když dáváté vazelínu na plotnu, dostane te se i přes 200 C, což je docela nevhodné (např. propolis a veškerý včelí produkty mohou přijít do styku s max 110 stupni, potom už ztrací svoji hodnotu). Pokud tedy žhnete vazelínu takovým způsobem, že vám to bublá a skáče po plotně, tak se potom nedivte že máte vyrážku... místo aby mast pomohla, tak škodí! (ještě bych dodal, jak píše futeW, že má kožní problémy a zda je to způsobeno vysokou potencí účinných látek... tak tomu není, musel bych být v tomto případě rudej ja komunista! Do masti jsem použil takovejch vrchních palic, že by to kuřákovi bylo až škoda Spíše bych to viděl na alergickou reakci)
Zpět k výrobě. Když vypnete troubu necháte nádobu s mastí a listama v ní až do úplného vychladnutí. Poté buď přendáte do jiné nádoby nebo necháte a uskladníte v chladnu (sušší sklep, lednice, v klidu i v komoře) a to po 14-21 dní (nevím zda-li dojde k alkoholovému kvašení, nic takové jsem neviděl)
Další fáze je podobná. Vazelínu rozehřejete, přecedíte, přidáte zbylou 1/2 vazeliny, palice, listy od palic. Dáte do trouby, "pečete" na 110 C po dobu 3 hodin - individuální. Vypnete, necháte vychladnout. Lednice, sklep... nechat už jenom 1 týden uležet - individ.
Předposlední fáze. Rozehřejete vazelínu, přecedíte, přidáte bylinky - kromě propolisu a včelího vosku, kt. podle mého by měl přijít pokaždé nakonec. Zase trouba na 110 C, nechal jsem 2 hodiny "píct". Vychladnout, komora - nechat 1 týden uležet - individ.
Poslední fáze. Rozehřejeme, přecedíme a přidáme propolis a včelí vosk. Když budeme zahřívat na sporáku na nejmenší plamen dáme i tak pozor, jelikož včelí produkty mají tu vlastnost se připalovat!!! Po lehkým provaření (spíše zahřátí) a řádným promíchání scedíme přes jemný plátno, cedník aby nám v masti nezústali nečistoty. Nalejeme do připravených misek a necháme vytuhnout. Podáváme nejlépe vychlazené 
Ještě takový dodatek. Když mast lidem dávám dostávají k ní text, jak se mast vyrábí a jak učinkuje. Jaký bylinky jsem dále použil apod. Předejdeme tím problémům, jako jsou alergické reakce na určitou složku....
Co je nutno říci závěrem! Inspiroval jsem se receptem od tety Bushky a receptem pana Ponikelského. Další informace jsem čerpal z internetu. Velké poděkování patří Krychličce, kt jsem atakoval pm-kama A taky moji mamině, kt mi moc pomohla s přípravou... |
To:Host,prosím tě jak si psal že lidem dáváš jakýsi "manuál" nebo text.Jak to máš sformulované,chci také obdarovat příbuzné a známé svým výrobkem a bojím se,páč o tom většina veřejnosti moc neví,(bylinka je moc démonizovaná)tak nevím jak to napsat.Mohl by si mi prosím poslat svůj text,dík
|