Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
2TouchWood: Jo bohužel lidi si nejdřiv potřebujou nabít hubu, kterou si taky nabijou, potom to snad pude ráz na ráz, dívám se na to optimisticky, nějak to dopadne, příroda to nějak vyřeší...
A k tomu problému a) - Myslím, že vět. elektrárny jsou dneska už konstruovány, že se točí rychlostí, která nemůže tahy ptactva ohrozit...Leda u starých elektráren no...
Původní příspěvek od Erixon V současný době je výroba solární energie neefektivní, ale vzhledem k nesmyslně vysokým státním dotacím se na tom dá postavit slušnej byznys. Je potřeba poměrně vysoká počáteční investice, ale na druhou stranu jde o téměř bezúdržbový systém s velikou životností...
Ano, tak vydělat na tom opravdu jde. Ale životnost běžně dodávaných panelů se také pohybuje kole dvaceti let, a to je podle mně málo...
Solární energie je prostě ještě "v plenkách" (i když NASA vyvinula solární panely 300w/m2, normální člověk to ale nezaplatí). Chce to ještě nějáký ten pátek počkat....
Taky OT: Už sem tu někde psal, že češi vyvinuli novou náplň do solárních panelů, která je efektivnější a míň stojí, tak snad se to rychle propracuje do praxe, a podle mě je životnost víc než dvacet let, tipnul bych tak 40-50let, ale to nevim přesně...
Imho stejně není nutný mít na zahradě sto metrů čtverečních solárních panelů, stačí si dobře izolovat dům, využít dešťovou vodu, mít rouru v zemi, která v zimě vzduch otepluje, v létě zase ochlazuje, mít robustný kamna, který vytápěj celej dům a zároveň ohřívaj vodu a který jedou na dřevo a návratnost takovýho domu je cca 30 let a pak už se jenom směješ a v takovym domku se bydlí stokrát líp, než v nějakym betonovym bungru na sídlišti, ekologie rulez
BobekMarley: Nedávno v ČR dostavěli nějákou novou sluneční elektrárnu - četl jsem o tom a psali tam, že to má životnost dvacet let.
Jasně že půjdou koupit panely s větší životnosí, otázkou však je, jestli se to pořád vyplatí.
Původní příspěvek od TouchWood vcelku máš pravdu, ale znáš lidi. Budou to používat furt a přestanou jen, až půjde do tuhého. Ale to už jako vždy bude pozdě.
Jestli jako vzdy pozde, tak nechapu jak to ze jeste zijem, kdyz uz nekolikrat bylo pozde. Podle me zatim bylo vzdy vcas.
Solární panely, především fotovoltaické prodražuje celosvětový nedostatek křemíku, navštívil jsem firmu v čechách, kde se tyto typy panelů vyrábí, mají před firmou vzorek o výkonu 10 kW v ideálních podmínkách, ale je zajímavé, že tento systém dodává cca 1 kW i v noci. Celkově se budeme muset zabývat více alternativními zdroji, už jen z toho důvodu, že standardní zdroje budou průběžně zdražovat, včetně tohoto přibudou daně ekologické, asi jako je to v Německu, to jsou ale pouze důvody ekonomické. Myslím, že vyjádřit poškození přírody přes peníze prostě nejde. Celkem zajímavý projekt ohledně alternativní energie chystají v Litoměřicích, kde vznikne několik vrtů o hloubce cca 5 km. Z těchto vrtů jde pára o teplotě cca 300 stupňů, která své teplo přes výměník předá do oběhu cenrálního vytápění, které bude sloužit celému městu, investice v řádu 1 mld......
a co když se těmi vrty nějak naruší lokální systém klimatu. jako že by to "odvedlo" vodní zdroje z okolí na tu geotermální elektrárnu a pro rostliny, živočichy atd už zbyde méně zdrojů, navíc narušení kůry země...
Určitý zásah to je zcela určitě, větrné, či solární elektrárny jsou v podstatě bez zásahu do přírody, až na to, že na výrobu komponentů se musí těžit materiály (železo, měď, křemík atd.), takže to nějaký vlastně zásah je. Nejsem geolog, ale pokud vrt bude 5 km pod zemí, nepředpokládám, že by se měli změnit zdroje podzemní vody a tím podmínky pro faunu a floru. Zajímavá myšlenka je ohledně narušení zemské kůry, může to mít do budoucna nějaký negativní vliv ??
postnu vám tu 2 fotky velkých větrných elektráren, které jsem pořídil v severních čechách. Jsou to německé elektrárny, fotil jsem je přes hranice na hodně velkou vzdálenost a v hrozném počasí
jen jestli ty nemecke elektrarny nepohani cesky vitr
posledni dobou premyslim nad vyrobou el.energie spalovanim.Pry to jde.
Tohle je taky zajimave,fermetaci vseho mozneho se uvolni plyn a jeho spalovanim el.energie.Je to ale drazsi spas